Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-05-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μήνυμα ενότητας από τον Κ. Σημίτη στην Κ.Ο
  • [02] Βήματα προόδου της Ελλάδας για τρομοκρατία
  • [03] Βγήκε στο Αιγαίο το Σισμίκ
  • [04] Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρντμεντ για τρομοκρατία
  • [05] Εικασίες οι πληροφορίες του FBI για νέες επιθέσεις
  • [06] Νέες ανακρίσεις για τα επεισόδια στη Γένοβα
  • [07] Κορυφώνεται η ένταση στο Κασμίρ
  • [08] Ισραήλ:Εγκριση ν/σ για στρατιωτικές επιχειρήσεις
  • [09] Εκατόμβη νεκρών στην Ινδία λόγω καύσωνα
  • [10] Επανεμφάνιση του άνθρακα μέσω αλληλογραφίας
  • [11] Υπουργική απόφαση για μικρομεσαίες επ/σεις
  • [12] Σε τράπεζα μετατρέπεται το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
  • [13] Στα μαλακά έπεσαν ΟΣΦΠ - ΠΑΟ
  • [14] Παιδί και στοματική υγιεινή
  • [15] Νομοσχέδιο για την προστασία των αρχαίων
  • [16] Τα γενέθλια της ΕΡΑ-2
  • [17] Ηρώδειο: 2.500 Xρόνια Eλληνική Mουσική

    [01] Μήνυμα ενότητας από τον Κ. Σημίτη στην Κ.Ο

    Πηγή: NET 105,8 fm 22/5/2002 7:01:00 μμ

    Ιδιαίτερη έμφαση στα εθνικά μας θέματα έδωσε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. "Ηρθε η ώρα των αποφάσεων" τόνισε ο κ. Σημίτης, ενώ αναφερόμενος στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, δυνάμεις στην ΕΕ να επιχειρήσουν να συνδέσουν την ένταξη με προηγούμενη επίλυση του πολιτικού προβλήματος. Επανέλαβε ότι η χώρα μας δεν αποδέχεται το κείμενο της Αγκυρας για τον ευρωστρατό, ενώ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις υποστήριξε ότι χρειάζεται προσοχή, αποφασιστικότητα και ψυχραιμία, καθώς υπάρχουν στην Τουρκία δυνάμεις που δεν θέλουν να προσαρμοστούν στο διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    ''Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αλλάξει τα πράγματα''

    Αναφερόμενος στα εσωτερικά, απέστειλε σαφές μήνυμα προς όλους όσοι, εντός ή εκτός ΠΑΣΟΚ, απεργάζονται σενάρια αποσταθεροποίησης και ανώμαλων πολιτικών εξελίξεων.

    Ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι θα διαψευστούν και πάλι οι Κασσάνδρες και επιτέθηκε με σφοδρότητα στη ΝΔ, την οποία χαρακτήρισε "πλασιέ απαξίωσης της πολιτικής" και κόμμα που εκφράζει και στηρίζεται από τους νοσταλγούς του παρελθόντος και του καθεστώτος. "Δεν αξίζει στην Ελλάδα αυτή η αντιπολίτευση", είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε τον πολιτικό χαρακτήρα των δημοτικών εκλογών επισημαίνοντας ότι δεν αποτελούν δημοψήφισμα για την κυβέρνηση και υπογράμμισε ότι η 4η εκλογική νίκη στις εθνικές εκλογές του 2004 είναι ιστορική αναγκαιότητα για τη χώρα.

    Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός εξέφρασε την βαθιά πεποίθησή του ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα και να αλλάξει τα πράγματα.

    Δηλώσεις Ρουσόπουλου- Πρωτόπαπα

    Για παραλήρημα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θοδωρής Ρουσόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο κ. Σημίτης γνωρίζει πως ο ελληνικός λαός, τόσο στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση, όσο και στις εθνικές εκλογές, θα ψηφίσει τη ΝΔ για "αλλαγή και πρόοδο, πραγματικό εκσυγχρονισμό και διαφάνεια".

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, απαντώντας στη δήλωση του εκπροσώπου της ΝΔ τόνισε ότι ''είναι σαφές ότι οι Ελληνες αξίζουν πολλά. Γι' αυτό και ψηφίζουν το ΠΑΣΟΚ και τον Κώστα Σημίτη. Εξάλλου, οι έννοιες "αλλαγή και πρόοδος", "εκσυγχρονισμός και διαφάνεια" ήταν, είναι και θα είναι πάντα ασύμβατες με την πολιτική της Δεξιάς, επισημαίνει.

    [02] Βήματα προόδου της Ελλάδας για τρομοκρατία

    Πηγή: ΑΠΕ 22/5/2002 2:35:00 μμ

    Με θετικά σχόλια για τη στάση της Ελλάδας στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας αναφέρεται το Στέητ Ντιπάρτμεντ στη φετινή του έκθεση. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην καλή συνεργασία της χώρας μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ψήφιση του αντιτρομοκρατικού νόμου. Ωστόσο ασκείται κριτική για τη μη σύλληψη και τιμωρία των υπευθύνων για τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ελλάδα μετά το 1975.

    Λήψη αυστηρών μέτρων

    Η έκθεση, τα δυο τρίτα της οποίας είναι φέτος αφιερωμένα στην αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, τονίζει χαρακτηριστικά ότι μετά την 11η Σεπτεμβρίου η ελληνική κυβέρνηση συντάχθηκε με τους ευρωπαίους εταίρους της δημιουργώντας μηχανισμούς παρεμπόδισης της τρομοκρατικής δράσης και συνέβαλε στην ενίσχυση του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

    Σε ότι αφορά τη λειτουργία των μηχανισμών πρόληψης τρομοκρατικών ενεργειών, η έκθεση επισημαίνει ότι αυτοί περιλαμβάνουν τη λήψη αυξημένων μέτρων ασφαλείας στα σημεία εισόδου στη χώρα, ανταλλαγή πληροφοριών με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, και τη στενή παρακολούθηση της διακίνησης περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε υπόπτους τρομοκρατικών ενεργειών.

    "Το ελληνικό Κοινοβούλιο έλαβε ουσιαστικά μέτρα ψηφίζοντας έναν συνολικό νόμο κατά της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος", αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Επίσης, εκτιμάται ότι διατηρήθηκε η καλή συνεργασία μεταξύ των ελληνικών και αμερικανικών αρχών στις έρευνες για την εξυχνίαση των τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον Αμερικανών πολιτών στο παρελθόν.

    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσθέτει όμως ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη συλλάβει ή καταδικάσει τους τρομοκράτες που είναι υπεύθυνοι για τις επιθέσεις των οργανώσεων "17 Νοέμβρη" και "Επαναστατικοί Πυρήνες", στη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών. Επισημαίνεται πάντως ότι στη διάρκεια του 2001 δεν σημειώθηκε καμία επίθεση εκ μέρους της "17 Νοέμβρη" ενώ μόλις τρεις επιθέσεις έγιναν εναντίον αμερικανικών στόχων, όλες από αναρχικές ομάδες, προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές.

    [03] Βγήκε στο Αιγαίο το Σισμίκ

    22/5/2002 12:22:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Χωρίς να έχει προκαλέσει κάποια ιδιαίτερη ανησυχία στο ΓΕΝ, κατέρχεται το Αιγαίο, από τα τουρκικά χωρικά ύδατα, το γνωστό τουρκικό ωκεανογραφικό "Σισμίκ1". Το ερευνητικό σκάφος, πρώην "Χόρα", ανήκει στο Ινστιτούτο Μεταλλειολογικών Ερευνών, και εξήλθε από τα Δαρδανέλλια εχθές το πρωί. Μολονότι δεν εγκατέλειψε ούτε για μια στιγμή τα τουρκικά χωρικά ύδατα για να εισέλθει στα διεθνή ή στα ελληνικά, παρακολουθείται διακριτικά από το ΓΕΝ, μέσω ραντάρ. Με κατεύθυνση τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου, θα καταλήξει στην ανατολική πλευρά του κόλπου της Αττάλειας, μέχρι τον κόλπο της Αλεξανδρέττας συμπεριλαμβανομένης και της νότιας πλευράς της χερσονήσου Κάρπας.

    Συλλογή στοιχείων για πιθανότητες σεισμού

    Αναμένεται να αρχίσει σεισμολογικές μελέτες και έρευνες για τη γεωλογική υφή του βυθού της συγκεκριμένης περιοχής αλλά να συλλέξει και στοιχεία προκειμένου να εκτιμηθούν πιθανότητες σεισμών στην περιοχή.

    Οι έρευνες, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, εντάσσονται στις σεισμολογικές έρευνες που γίνονται στην Τουρκία μετά τον σεισμό της 17ης Αυγούστου 1999 και τώρα ξεκινά μία νέα μελέτη για την Μεσόγειο.

    Η Κύπρος και η οροσειρά του Ταύρου παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον από γεωλογική άποψη και η τουρκική Διεύθυνση Ερευνών και Αναζήτησης Ορυκτών ενδιαφέρεται να γίνουν συγκριτικές γεωλογικές μελέτες ανάμεσα στην Τουρκία και την Κύπρο, όπως επίσης να μελετηθεί και ο φυσικός πλούτος της υφαλοκρηπίδας της περιοχής.

    [04] Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρντμεντ για τρομοκρατία

    22/5/2002 1:42:00 μμ

    Αναμενόμενα όσα αναφέρονται στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρντμεντ για την τρομοκρατία το 2001 η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη. Επτά χώρες συνεχίζουν, σύμφωνα με την έκθεση, να υποστηρίζουν τα διεθνή τρομοκρατικά κινήματα, ενώ δύο από αυτές--το Σουδάν και η Λιβύη--βρίσκονται σε καλό δρόμο. Αναφορικά με το Ιρακ επισημαίνεται οτι αποτελεί το μόνο κράτος που δεν καταδίκασε το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, ενώ έκδηλη είναι η ικανοποίηση αναφορικά με την υποστήριξη της Τουρκίας στις ΗΠΑ.

    Ποιες χώρες υποστηρίζουν την τρομοκρατία

    Το Ιράν παραμένει η πρώτη χώρα στον κόσμο που υποστηρίζει τα διεθνή τρομοκρατικά κινήματα σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία το 2001, ενώ ακολουθούν , το Ιράκ, η Συρία, η Λιβύη, το Σουδάν, η Κούβα, και η Βόρεια Κορέα. Πάντως πρόοδο στον τομέα αυτό έχουν σημειώσει η Λιβύη και το Σουδάν όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση. ''Αν και ορισμένες από τις χώρες αυτές φαίνεται ότι έχουν αλλάξει κάπως τακτική, καμία από τις επτά δεν έχει καταφέρει να διακόψει κάθε σχέση με την τρομοκρατία'', αναφέρεται στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Να σημειωθεί οτι οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει στις ανωτέρω χώρες οικονομικές κυρώσεις για το λόγο αυτό εδώ και πολλά χρόνια.

    Το Ιράν παραμένει η πλέον ενεργή χώρα στην υποστήριξη της τρομοκρατίας και το έτος 2001, κυρίως λόγω των δεσμών του με τα ριζοσπαστικά παλαιστινιακά κινήματα. Ωστόσο επισημαίνεται στην έκθεση ότι τόσο το Ιράν όσο και η Συρία και η Βόρεια Κορέα έκαναν κάποια προσπάθεια να συνεργαστούν με την διεθνή κοινότητα στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας.Επισημαίνεται όμως ότι οι δύο πρώτες--Ιράν και Συρία-- συνήθως "παίζουν σε δύο ταμπλώ'', αφού συνεχίζουν παράλληλα να υποστηρίζουν κινήματα όπως την Χεζμπολάχ και την Χαμάς.

    Για το Ιράκ στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι είναι η μόνη χώρα που δεν καταδίκασε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου κατά των ΗΠΑ. Τέλος αναφέρεται ότι η Κούβα συνεχίζει να δέχεται στο έδαφός της ανθρώπους που έχουν δεσμούς με ριζοσπαστικά κινήματα της Λατινικής Αμερικής.

    Τουρκία: Σύμμαχος των ΗΠΑ

    Η Τουρκία φαίνεται ότι αποτελεί την μεγαλύτερη υποστηρίκτρια των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, δίνοντας άδεια τόσο για χρήση των βάσεων της, όσο και για την πραγματοποίηση πτήσεων στον εναέριο χώρο της. Η αποστολή στρατευμάτων της Τουρκίας στο Αφγανιστάν για την εκπαίδευση των τοπικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά και η συμμετοχή της στη διεθνή δύναμη ασφάλειας είναι ακόμη δύο παράγοντες που ενισχύουν το ρόλο της κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, όπως αναφέρεται στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Επιπλέον σημαντικές επιτυχίες κατά των δύο πιο δραστήριων τρομοκρατικών οργανώσεων, του Λαϊκού Επαναστατικού Απελευθερωτικού Μετώπου (πρώην Ντεβ Σολ) και της τουρκικής ''Χιζμπουλάχ'' (ακραία κουρδική ισλαμική οργάνωση που δεν σχετίζεται με την ''Χεζμπολάχ'' του Λιβάνου) φαίνεται οτι έχουν σημειώσει οι Τουρκικές αρχές σύμφωνα πάντα με την ίδια έκθεση. Επιπρόσθετα η αστυνομία συνέλαβε περισσότερα από 100 μέλη και υποστηρικτές του ΡΚΚ και εκατοντάδες μέλη και υποστηρικτικές της ''Χιζμπουλάχ'', ενώ έκανε εφόδους σε κατοικίες και κατάσχεσε μεγάλο αριθμό όπλων, ηλεκτρονικών υπολογιστών, τεχνικού υλικού και διαφόρων εγγράφων.

    Πάντως, η έκθεση επισημαίνει ότι Τσετσένοι αυτονομιστές και συμπαθούντες χρησιμοποίησαν την Τουρκία ως τόπο τρομοκρατικών επιθέσεων, ενώ γίνεται λόγος και για το δικαστικό σύστημα της Τουρκίας το οποίο επιδεικνύει επιείκεια στους φιλοτσετσένους τρομοκράτες. Τέλος τονίζεται ότι το ΡΚΚ συνέχισε την ''πρωτοβουλία ειρήνης'' που ξεκίνησε ο φυλακισμένος ηγέτης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν τον Αύγουστο 1999, εστιάζοντας τις προσπάθειές του κυρίως σε δημόσιες σχέσεις στη Δυτική Ευρώπη, ενώ σε άλλο τμήμα της έκθεσης όπου περιγράφονται οι σημαντικές τρομοκρατικές ομάδες ανά τον κόσμο, δημοσιεύεται το προφίλ του ΡΚΚ, της τουρκικής ''Χιζμπουλάχ'' και του Λαϊκού Επαναστατικού Απελευθερωτικού Μετώπου.

    [05] Εικασίες οι πληροφορίες του FBI για νέες επιθέσεις

    22/5/2002 2:57:00 μμ

    Ανησυχία έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ οι προειδοποιήσεις του FBI για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις, ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους τις χαρακτηρίζει ως εικασίες και διευκρίνισε πως εάν κάτι τέτοιο συνέβαινε τότε θα δινόταν λιγότερη δημοσιότητα στο θέμα. Επίσης, τόνισε πως οι ΗΠΑ προειδοποιούν "αμέσως" τους συμμάχους τους για κάθε τρομοκρατική επίθεση, δηλώνοντας ότι κάτι τέτοιο έχει γίνει στο παρελθόν κατά τη διάρκεια επαφών ανάμεσα σε υπηρεσίες πληροφοριών. Και πρόσθεσε ότι η απειλή για τρομοκρατικές επιθέσεις ενάντια στις ΗΠΑ και στους συμμάχους της είναι "απολύτως πραγματική".

    Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στη Νέα Υόρκη

    "Ο διευθυντής του FBI, Ρόμπερτ Μίλερ εικοτολογούσε ως προς τις πληροφορίες που αναφέρουν πως η Αλ Κάιντα είναι ενεργός, συνωμοτεί, σχεδιάζει και προσπαθεί να μας πλήξει", τόνισε ο Μπους, πριν την περιοδεία του στην Ευρώπη. Ο Τζορτζ Μπους υπογράμμισε πως ο Μίλερ, καθώς και ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι, ο οποίος επίσης προειδοποίησε πως οι τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των ΗΠΑ "είναι σχεδόν βέβαιες", αναφέρονταν σε μία γενική και όχι σε κάποια συγκεκριμένη απειλή.

    Επίσης, υπογράμμισε ότι εάν οι ΗΠΑ είχαν αποδείξεις πως οι τρομοκράτες "σχεδίαζαν μία επίθεση κάποια συγκεκριμένη στιγμή σε κάποιον συγκεκριμένο τόπο, θα το αντιμετώπιζαν με τρόπο που θα ενίσχυε το σημείο εκείνο, θα θέταμε σε κίνηση όλα τα μέσα μας για να εμποδίσουμε να συμβεί κάτι τέτοιο".

    Στη Νέα Υόρκη, έχουν παρθεί τις τελευταίες ημέρες δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, καθώς το FBI ενημέρωσε τις αστυνομικές αρχές της Νέας Υόρκης για πληροφορίες που έλαβε και κάνουν λόγο για ''γενικές απειλές'' εναντίον της πόλης. Σε ανακοίνωση του ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας, Ρέιμοντ Κέλι, αναφέρει ότι "λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα και είναι σε επαφή με όλες τις υπηρεσίες τήρησης της τάξης, σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο''.

    Καθυστερημένα η ενημέρωση Μπους

    Εν τω μεταξύ, ο Λευκός Οίκος αναγνώρισε σήμερα ότι ο πρόεδρος Μπους ενημερώθηκε πολύ πρόσφατα για ένα μνημόνιο του FBI -που συντάχθηκε από αξιωματούχο της υπηρεσίας τον Ιούλιο στο Φοίνιξ -και προειδοποιούσε ότι εξτρεμιστές μπορεί να εκπαιδεύονταν σε σχολές πιλότων στις ΗΠΑ. Ωστόσο, επισήμανε ότι ο κ. Μπους είναι πολύ ικανοποιημένος με την δουλειά του διευθυντή του FBI.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ σχολιάζοντας άρθρο της εφημερίδας "Τάιμς της Νέας Υόρκης" που επικρίνει τόσο τον Αμερικανό υπουργό Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ όσο και τον διευθυντή του FBI Ρόμπερτ Μίλερ, γιατί ενώ γνώριζαν την ύπαρξη του μνημονίου δεν ενημέρωσαν τον πρόεδρο Μπους.

    [06] Νέες ανακρίσεις για τα επεισόδια στη Γένοβα

    22/5/2002 6:05:00 μμ

    Δικαστές στην Γένοβα εξέδωσαν 48 νέα ειδοποιητήρια για διεξαγωγή ανακρίσεων σε βάρος αστυνομικών που έλαβαν μέρος στις συγκρούσεις με διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης που έγιναν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G8, πέρυσι στη Γένοβα, μετέδωσαν σήμερα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Οι αστυνομικοί κατηγορούνται για πρόκληση σωματικών βλαβών κατά την διάρκεια επίθεσης σε σχολείο στην Γένοβα, στο οποίο είχαν καταφύγει δεκάδες διαδηλωτές.

    Αρκετοί αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι οι αστυνομικοί αυτοί ανήκαν στην ειδική ομάδα της αστυνομίας της Ρώμης για την αντιμετώπιση των ταραχών. Συνολικά 77 αστυνομικοί ανακρίνονται επειδή φέρονται να είχαν εμπλοκή στα βίαια επεισόδια, ωστόσο η αστυνομία έχει αρνηθεί τις κατηγορίες.

    Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο κατά τη διάρκεια των βίαιων συγκρούσεων δεκάδες διαδηλωτές τραυματίστηκαν και ένας πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από νεαρό καραμπινιέρο.

    Στη Νάπολη γίνονται ανακρίσεις σε βάρος περίπου 20 αστυνομικών που έλαβαν μέρος σε ξεχωριστές συγκρούσεις.

    [07] Κορυφώνεται η ένταση στο Κασμίρ

    22/5/2002 3:03:00 μμ

    Έτοιμη για νέα μάχη εμφανίζεται η Ινδία σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αταλ Μπεχάρι Βατζπάγι, ενώ ένα εκατομμύριο στρατιώτες είναι ήδη συγκεντρωμένοι στην περιοχή των ινδο-πακιστανικών συνόρων. Ανησυχητικές οι δηλώσεις του Πακιστανού πρέσβη στο Λονδίνο που κάνει λόγο για νέο εκτεταμένο πόλεμο των δύο κρατών τα οποία κατέχουν πυρηνικά όπλα. Εξάλλου, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα απομακρύνει μέρος του προσωπικού της πρεσβείας της στο Πακιστάν.

    Πολύ κοντά σε νέο εκτεταμένο πόλεμο

    "Η ώρα για μια αποφασιστική μάχη έχει έρθει" δήλωσε σήμερα ο Ινδός πρωθυπουργός Αταλ Μπεχάρι Βατζπάγι κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε στρατιώτες της πρώτης γραμμής του μετώπου στο ινδικό Κασμίρ. Ο Ινδός πρωθυπουργός τόνισε ότι ο λαός της Ινδίας στηρίζει το στρατό. "Είναι τώρα η ώρα της αποφασιστικής μάχης" συμπλήρωσε ο κ. Βατζπάγι.

    Εχθές οι ινδικές δυνάμεις επανέλαβαν τους βομβαρδισμούς στη "ζώνη ελέγχου" που χωρίζει το ινδικό από το πακιστανικό τμήμα του Κασμίρ με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να σκοτωθεί και τέσσερις να τραυματιστούν, όπως ανακοίνωσαν επίσημες πακιστανικές πηγές. Οι βομβαρδισμοί άρχισαν τις πρώτες πρωινές ώρες στον τομέα Τσάμπ της περιοχής Μπιμχέρ, που τις τελευταίες ημέρες αποτελεί καθημερινά στόχο του ινδικού πυροβολικού.

    "Τα πυρά είναι πυκνά και οι Ινδοί χρησιμοποιούν όλμους και πυροβόλα με στόχο αμάχους", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Πακιστανός αξιωματούχους στην περιοχή. Εξάλλου και ο Πακιστανός πρέσβης στο Λονδίνο με δηλώσεις του υποστηρίζει ότι τα δύο, κατέχοντα πυρηνικά όπλα, κράτη, βρίσκονται πολύ κοντά σε έαν νέο εκτεταμμένο πόλεμο

    [08] Ισραήλ:Εγκριση ν/σ για στρατιωτικές επιχειρήσεις

    22/5/2002 12:42:00 μμ

    Το ισραηλινό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα κατ' αρχήν το έκτακτο οικονομικό πακέτο λιτότητας που πρότεινε ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν για τη χρηματοδότηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Δυτική Οχθη. Το εν λόγω νομοσχέδιο είχε απορριφθεί την περασμένη Δευτέρα προκαλώντας πολιτική κρίση στο Ισραήλ. Οι 17 βουλευτές-μέλη του υπερορθόδοξου κόμματος "ΣΑΣ" απείχαν από την ψηφοφορία και έτσι έγινε δεκτό με 65 ψήφους υπέρ και 26 κατά.

    Συνεχίζονται οι εισβολές των Ισραηλινών-Μπαράζ συλλήψεων

    Εν τω μεταξύ, οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν νέα εισβολή στα παλαιστινιακά εδάφη. Τριάντα άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα εισέβαλαν στην κοινότητα Σαλφίτ, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Οχθης, όπου οι στρατιώτες έκαναν 13 συλλήψεις. Επίσης δύο Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους το πρωί από τα πυρά Ισραηλινών κοντά στη Βηθλεέμ και τη Τζενίν. Ο ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε μπροστά από φυλάκιο ελέγχου, ανάμεσα στη Βηθλεέμ και τον οικισμό εποίκων Τζίλο, στη διάρκεια ελέγχου ταυτοτήτων. Σύμφωνα με ισραηλινές στρατιωτικές πηγές, ο Παλαιστίνιος αρνήθηκε να σηκώσει τα χέρια και έκανε μιά "ύποπτη κίνηση" με αποτέλεσμα οι στρατιώτες να ανοίξουν πυρ.

    Ο δεύτερος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε κοντά στην κοινότητα Σιλάτ αλ Χαρθίγια, κοντά στην Τζενίν. Σύμφωνα πάλι με ισραηλινές πηγές, ο Παλαιστίνιος επιχείρησε μαζί με άλλους συμπατριώτες του να ανατινάξουν ισραηλινό στρατιωτικό όχημα. Οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον τους με αποτέλεσμα να σκοτωθεί. Στην κατοχή του βρέθηκαν εκρηκτικά και όπλα.

    Νωρίτερα, ο στρατός των Ισραηλινών πραγματοποίησε επιδρομή στο χωριό Σαλφίτ, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Οχθης, συλλαμβάνοντας 13 Παλαιστίνιους. Μεταξύ αυτών συγκατελέγονται επτά μέλη των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας και έξι της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες κατέστρεψαν επίσης ένα κτίριο της κοινότητας που στέγαζε μιά φυλακή. Σύμφωνα με ισραηλινές στρατιωτικές πηγές η επιχείρηση αυτή "ηταν περιορισμένης χρονικής διάρκειας και είχε στόχο την καταστροφή της τρομοκρατικής υποδομής που υπήρχε στο χωριό".

    Εν τω μεταξύ, εισβολή πραγματοποίησε το βράδυ της Τρίτης ο ισραηλινός στρατός στα νότια της Γάζας.

    Ικανοποίηση της Ουάσνιγκτον από την καταδίκη Αραφάτ

    Νωρίτερα, ο Γιάσερ Αραφάτ είχε καλέσει όλες τις παλαιστινιακές οργανώσεις να σταματήσουν τόσο τις επιθέσεις αυτοκτονίας όσο και τα αντίποινα για τα "εγκλήματα των κατακτητών" εναντίον ομοεθνών τους.

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης υποστηρίζει ότι ο Αριέλ Σαρόν εκμεταλλεύεται τις ενέργειες αυτές, για να στρέψει τη διεθνή κοινή γνώμη εναντίον των Παλαιστινίων.

    Στην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ σημείωσε με ικανοποίηση το γεγονός ότι ο Γιάσερ Αραφάτ καταδίκασε την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε την Κυριακή στη Νετάνια του Ισραήλ και στοίχισε τη ζωή σε 3 Ισραηλινούς, κάλεσε όμως για μία ακόμα φορά τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο να λάβει πιο αποφασιστικά μέτρα για να σταματήσουν οι αντι-ισραηλινές επιθέσεις.

    Ο διευθυντής της CIA Τζορτζ Τένετ θα επισκεφθεί σύντομα τη Μέση Ανατολή και θα συναντηθεί με Ισραηλινούς και Παλαιστινίους αξιωματούχους.

    Τον περασμένο χρόνο, ο διευθυντής της CIA είχε προτείνει στα δύο αντίπαλα μέρη ένα σχέδιο που έφερε το όνομά του, και το οποίο προέβλεπε ορισμένα μέτρα για την εμπέδωση της ειρήνης, τα οποία ακόμη δεν έχουν εφαρμοσθεί, και για την αναθέρμανση του πολιτικού διαλόγου.

    Προσωπικές επικρίσεις Μπους κατά του Παλαιστίνιου ηγέτη

    Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε χθες πως ουδέποτε έτρεφε σεβασμό για τον Γιάσερ Αραφάτ, επειδή ο Παλαιστίνιος ηγέτης απογοήτευσε τον λαό του, αφήνοντάς τον "φτωχό, απομονωμένο, και αμήχανο".

    Μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφων, προτού αναχωρήσει για περιοδεία στη Γερμανία, στη Ρωσία, στη Γαλλία, και στην Ιταλία, ο Μπους επανέλαβε τις δηλώσεις που είχε πρωτοεκφράσει σε ομιλία του στις 4 Απριλίου, σύμφωνα με τις οποίες ο Αραφάτ απέτυχε να εκφράσει τις προσδοκίες του λαού του. "Είχε μία ευκαιρία να ηγηθεί. Είχε μία ευκαιρία να επιτύχει μία ειρηνευτική συμφωνία με τον προκάτοχό μου. Είχε ελπίδες και ελπίδες. Και αποτυγχάνοντας να δείξει πυγμή, απογοήτευσε τους Παλαιστινίους", τόνισε. "Το λέω με πολύ αγωνία στην καρδιά μου, επειδή ανησυχώ για τις δοκιμασίες των Παλαιστινίων πολιτών, που είναι φτωχοί, απομονωμένοι και αμήχανοι", δήλωσε ο Μπους. "Κάποιος ρώτησε, έχει κερδίσει τον σεβασμό σας; εγώ λέω, ποτέ δεν είχε τον σεβασμό μου, γιατί απογοήτευσε τον λαό του. Ο ρόλος του ηγέτη είναι να ηγείται", πρόσθεσε.

    Οι παρατηρήσεις του Μπους είναι ενδεχόμενο να εξοργίσουν πολλούς Παλαιστινίους, οι οποίοι κατηγορούν τις ΗΠΑ για φιλο-ισραηλινή πολιτική, που της αφαιρεί την εγκυρότητα να θεωρείται ένας ειλικρινής φορέας της ειρήνης στην περιοχή.

    [09] Εκατόμβη νεκρών στην Ινδία λόγω καύσωνα

    22/5/2002 4:23:00 μμ

    Περισσότερους από 1000 νεκρούς μετράει μέχρι στιγμής η Ινδία εξαιτίας του κύματος καύσωνα που πλήττει τεράστιες περιοχές της χώρας. Τα περισσότερα θύματα αναφέρθηκαν στο κρατίδιο Αντρα Πραντές της νότιας Ινδίας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μέχρι χθες Τρίτη, είχαν σημειωθεί στο κρατίδιο αυτό 666 θάνατοι, αλλά οι αριθμοί αναθεωρήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύκτας με αποτέλεσμα οι νεκροί, σε ολόκληρη την επικράτεια να φθάνουν τους 1.030.

    Η εφημερίδα "Τάϊμς της Ινδίας" αναφέρει ότι οκτώ άνθρωποι πέθαναν χθες το βράδυ στο κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης (ανατολική Ινδία), όπου η θερμοκρασία σε ορισμένες περιοχές έφθασε τους 47 βαθμούς Κελσίου. Θάνατοι αναφέρθηκαν επίσης στη βόρεια και κεντρική Ινδία και κυρίως στις περιοχές Μπιχάρ, Παντζάμπ και Μάντια Πραντές.

    Στους 50 βαθμούς κελσίου καίγεται το Ρατζαστάν

    Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο κρατίδιο Ρατζαστάν, που παράλληλα αντιμετωπίζει μεγάλη λειψυδρία και στο οποίο ο υδράργυρος έφθασε τους 50 βαθμούς Κελσίου. Εξαιτίας των αφόρητα μεγάλων θερμοκρασιών, ο Δικηγορικός Σύλλογος της Ινδίας με ανακοίνωσή του παρακάμπτει μια παράδοση αιώνων και επιτρέπει στα μέλη του να παρίστανται στα κατώτερα, μόνο, δικαστήρια της χώρας φορώντας λευκό πουκάμισο και ριγέ πανταλόνι, αντί μαύρο σακάκι και τήβεννο.

    [10] Επανεμφάνιση του άνθρακα μέσω αλληλογραφίας

    22/5/2002 12:43:00 μμ

    Στους ρυθμούς του άνθρακα ξανάρχισαν να "χορεύουν" οι διεθνής οργανισμοί. Τελευταίο θύμα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF), στην αλληλογραφία του οποίου εντοπίστηκαν ίχνη του επικίνδυνου βάκιλου. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων δεν είναι οριστικά και ήδη έχουν προχωρήσει σε συμπληρωματικά τεστ. Οι πρώτες αναλύσεις, που έγιναν σε χώρο εκτός του οργανισμού ήταν αρνητικές, όμως οι επιστολές πέρασαν από νέο έλεγχο στην έδρα του IMF αφού στις προκαταρκτικές εξετάσεις σε παρόμοιες επιστολές της Παγκόσμιας Τράπεζας την Δευτέρα εντοπίστηκε πιθανή μόλυνση από άνθρακα.

    Επαναλαμβανόμενα τεστ

    "Υπήρξε ένα πρώτο θετικό αποτέλεσμα όμως δεν είναι οριστικό και για προληπτικούς λόγους η αίθουσα του ταχυδρομείου σφραγίστηκε. Οι ειδικοί εδώ δεν πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει απειλή", τόνισε ο εκπρόσωπος του IMF, Φραντσίσκο Μπέικερ.

    Ιχνη άνθρακα είχαν εντοπιστεί και στην αλληλογραφία της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, εκπρόσωπος της οποίας δήλωσε σήμερα ότι γίνονται ακόμη συμπληρωματικές εξετάσεις.

    Τα αποτελέσματα των τρίτων εξετάσεων στα γράμματα του IMF αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες 48 ώρες.

    [11] Υπουργική απόφαση για μικρομεσαίες επ/σεις

    22/5/2002 5:54:00 μμ

    Τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες για το αυτόματο κλείσιμο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της περιόδου 1993-98 ορίζει με απόφασή του το υπουργείο Οικονομικών.

    Με την απόφαση αυτή δίνεται η δυνατότητα σε περίπου 750 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες να διευθετήσουν οριστικά τις διαφορές τους με την Εφορία, καταβάλλοντας από 360 χιλιάδες έως 2,4 εκατ. δρχ. ως ελάχιστο ποσό συνολικά για όλες τις χρήσεις. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τα ειδικά σημειώματα στις εφορίες από τις 26 Ιουνίου έως και τις 19 Ιουλίου, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ.

    [12] Σε τράπεζα μετατρέπεται το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

    Πηγή: ΑΠΕ 22/5/2002 5:46:00 μμ

    Ανοίγει ο δρόμος για την μετατροπή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε ανώνυμη εταιρία, με το νομοσχέδιο που προωθείται σύντομα στη Βουλή από τα αρμόδια υπουργεία. Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει τη μετατροπή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε ανώνυμη τραπεζική εταιρία, την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό της υποδομής του, ενώ θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με τη μορφή πιστωτικού ιδρύματος και θα διατηρήσει τον κοινωνικό του ρόλο.

    Στόχοι του εγχειρήματος

    Όπως δήλωσε η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Ανδριάνα Μπούμη, στόχοι της εταιρίας που θα δημιουργηθεί, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, είναι η στενότερη συνεργασία με τα ΕΛΤΑ, στα υποκαταστήματα των οποίων θα υπάρχουν άτομα που θα δίνουν συμβουλές σε πελάτες για τα νέα προϊόντα της εταιρίας. Στη συνέχεια θα γίνουν προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, για κατηγορίες που ορίζει η Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να δώσει την άδεια λειτουργίας πλήρους πιστωτικού ιδρύματος.

    Βασικοί στόχοι είναι η αναδιοργάνωση του κοινού δικτύου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου-ΕΛΤΑ για την πώληση πλήρους γκάμας χρηματοοικονομικών προϊόντων σε όλη των επικράτεια, η ανάπτυξη νέων επενδυτικών, καταθετικών και δανειακών προϊόντων, η υιοθέτηση πελατοκεντρικής φιλοσοφίας πωλήσεων προϊόντων, όπως όλα τα σύγχρονα πιστωτικά ιδρύματα και η εγκατάσταση σύγχρονου πληροφοριακού συστήματος.

    Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε αριθμούς

    Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της χρήσης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου για το έτος 2001 αλλά και τις προοπτικές για το τρέχον έτος, ο υπουργός Μεταφορών &amp; Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής επεσήμανε η δημόσια υπηρεσία έχει μία ευρύτατη βάση ενεργών καταθετών - σχεδόν 2,7 εκατομμύρια - και είναι η ''τράπεζα της γειτονιάς''. Αποτελεί παράλληλα έναν παράγοντα ισορροπίας στην τραπεζική αγορά, καθώς εξασφαλίζει καλές αποδόσεις ακόμη και για πολύ χαμηλές καταθέσεις. Καλύπτει έτσι με τον καλύτερο τρόπο μία ειδική, μεγάλη και ευαίσθητη μερίδα συμπολιτών μας, οι οποίοι το εμπιστεύονται, όπως υποστήριξε ο υπουργός Μεταφορών.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Βερελής, οι καταθέσεις το έτος 2001 αυξήθηκαν κατά 9,45% φθάνοντας τα 3,078 τρισ. δραχμές (9,034 δισ.ευρώ). Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν το 2001 κατά 235% φθάνοντας τα 73 δισ. δραχμές (214,2 εκατ. ευρώ), ενώ οι χορηγήσεις δανείων αυξήθηκαν το 2001 κατά 19,98% φθάνοντας τα 495,5 δισ. δραχμές (1,45 δισ.ευρώ). Μέσα σε χρονικό διάστημα μόλις 18 μηνών σημειώθηκε εντυπωσιακή μεταβολή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με νέα προϊόντα, τα κυριότερα από τα οποία είναι η έκδοση πιστωτικής κάρτας με το χαμηλότερο επιτόκιο της αγοράς, περίπου 9% και ετήσια συνδρομή τη μισή από τις άλλες κάρτες.

    Παράλληλα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εκσυγχρονίζεται με ΑΤΜ's, μηχανογραφικά συστήματα και επαγγελματικό μάνατζμεντ. Επίσης, από σήμερα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προχωρεί στην καθιέρωση πράξεων ρέπος ετήσιας διάρκειας με ελάχιστη κατάθεση τα 15.000 ευρώ και επιτόκιο 3,25%, σε αύξηση του επιτοκίου των προθεσμιακών καταθέσεων ετήσιας διάρκειας από 2,75% σε 3,25% και σε αύξηση του επιτοκίου των προθεσμιακών καταθέσεων εξάμηνης διάρκειας από 2,80% σε 3,10%.

    Καμία ανησυχία για τους εργαζόμενους

    Τόσο ο υπουργός Μεταφορών όσο και η κυρία Μπούμη διαβεβαίωσαν ότι θα κατοχυρωθούν πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων, οι οποίοι στο εξής, όπως τόνισαν, θα κληθούν να ξεχάσουν τη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία και να εργαστούν σε μια σύγχρονη εταιρία με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Στο νέο οργανόγραμμα θα ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι, ενώ όλα τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά τους ζητήματα θα ρυθμιστούν με ειδικό νόμο.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Βερελής επανέλαβε ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής της κυβέρνησης και αποσαφήνισε ότι δεν θα πωληθεί, δεν τίθεται θέμα αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή, θα εξακολουθήσει να αποτελεί την τράπεζα της γειτονιάς και πως θα αναζητήσει συνεργασίες με άλλα ιδρύματα, όπου αυτό είναι εφικτό.

    [13] Στα μαλακά έπεσαν ΟΣΦΠ - ΠΑΟ

    22/5/2002 4:14:00 μμ

    Αποδεκατισμένος θα παραταχθεί απόψε, κόντρα στην ΑΕΚ, στον πρώτο τελικό των πλέι οφ του πρωταθλήματος μπάσκετ ο Ολυμπιακός, μετά την ποινή που επέβαλε ο αθλητικός δικαστής του ΕΣΑΚΕ για τα επεισόδια που έγιναν στον αγώνα Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού στις 19 Μαΐου.

    Συγκεκριμένα, για την ομάδα του Πειραιά με μία αγωνιστική τιμωρήθηκαν οι Φορντ, Τομιτς και Ριζασέ, ενώ αθωώθηκε ο Φέμερλινγκ, που θα δώσει κανονικά το παρόν στον σημερινό αγώνα με την ΑΕΚ. Ακόμη, επέβαλε μια αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών στην "ερυθρόλευκη" ΚΑΕ, την οποία θα εκτίσει την προσεχή Κυριακή οπότε είναι προγραμματισμένος ο δεύτερος τελικός των πλέι οφ. Με αυστηρή έγγραφη επίπληξη τιμωρήθηκε ο Σλόμπονταν Σούμποτιτς για τις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά το τέλος του ημιτελικού. Αντίστοιχα, για τον Παναθηναϊκό με μια αγωνιστική τιμωρήθηκαν οι Παπαδόπουλος, Καλαϊτζής και Μποντιρόγκα.

    [14] Παιδί και στοματική υγιεινή

    Nίκος Μπορμπαντωνάκης 22/5/2002 5:55:00 μμ

    Ενα σημαντικό ποσοστό παιδιών παρουσιάζει πρόβλημα τερηδόνας, ενώ το 30% παρουσιάζει πλήρη καταστροφή των δοντιών του, μέχρι την ολοκλήρωση της εφηβείας. Παρόλα αυτά η βελτίωση της στοματικής υγείας που παρατηρείται στα παιδιά των ανεπτυγμένων χωρών διεθνώς, αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός και στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία. Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα η Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρία. «Δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε με την βελτίωση των τελευταίων χρόνων» δήλωσε στην ΕΡΤonline, ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδοδοντικής Εταιρίας κ. Κώστας Ουλής.

    Ένα στα δύο παιδιά έχουν τεριδώνα

    Η βελτίωση της στοματικής υγείας στην παιδική ηλικία είναι αποτέλεσμα της ευρείας εφαρμογής προληπτικών μέτρων κατά της τερηδόνας και της ουλίτιδας, της ευαισθητοποίησης και του ενδιαφέροντος των γονέων αλλά και του συστηματικού έργου που επιτελούν οι παιδοδοντίατροι. Ωστόσο, παρά την πτώση στους δείκτες τερηδόνας ένα σημαντικό ποσοστό του παιδικού και εφηβικού πληθυσμού (1 στα 2 παιδιά) εξακολουθεί να παρουσιάζει σοβαρό πρόβλημα. Ανησυχητικό παραμένει το γεγονός ότι το 30% των παιδιών παρουσιάζει πλήρη καταστροφή των δοντιών, που οφείλεται στην κακή διατροφή και στην αδιαφορία των γονέων.

    Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤonline, ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδοδοντικής Εταιρίας κ. Κώστας Ουλής τόνισε ότι «δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε με την βελτίωση των τελευταίων χρόνων και θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στα παιδιά με ειδικές ανάγκες, καθώς δεν υπάρχουν στα νοσοκομεία εξειδικευμένοι γιατροί για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών».

    Σημαντική βοήθεια από τις νέες τεχνολογίες

    Η βοήθεια της τεχνολογικής επανάστασης έφερε στο προσκήνιο μια σειρά νέων συσκευών και μηχανημάτων τα οποία ο νέος Οδοντίατρος πρέπει να γνωρίζει ώστε να καλύψει τους ασθενείς του καλύτερα. Συσκευές που έχουν σαν βάση τα lasers και τους υπερήχους χρησιμοποιούνται σήμερα για έγκαιρη εντόπιση και αναχαίτιση της βλάβης με προληπτικά μέτρα, πριν αυτή εξελιχθεί σε βλάβη μη αναστρέψιμη και καταφύγει στο σφράγισμα.

    Πρόσφατα κυκλοφόρησε στο εμπόριο ο πρώτος υπολογιστικός οδοντιατρικός τομογράφος με κύρια πλεονεκτήματα την κατά έξι φορές περίπου μικρότερη δόση ακτινοβολίας που δέχεται ο ασθενής, τον μειωμένο χρόνο εξέτασης (περίπου 70sec), την δυνατότητα ανασύνδεσης των ατόμων σε όλα τα επίπεδα του χώρου σε μηδενικό χρόνο και την ταυτόχρονη εξέταση άνω και κάτω γνάθου.

    Λύση για τα σπασμένα δόντια

    Μια άλλη καινοτομία που εφαρμόζεται σήμερα σε ευρεία κλίμακα με μεγάλη επιτυχία, λόγω της βελτίωσης των συγκολλητικών παραγόντων, είναι η τεχνική αποκατάστασης σπασμένων δοντιών μετά από τραύμα με τη τεχνική της επανασυγκόλλησης των κατεαγόντων τμημάτων σε πρόσθια δόντια. Για το λόγο αυτό οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σε περίπτωση που το παιδί τους σπάσει το δόντι του θα πρέπει να αναζητήσουν το σπασμένο κομμάτι γιατί αντίθετα από ό,τι επιστεύετο στο παρελθόν αυτό μπορεί άριστα, ανώδυνα και επιτυχώς να συγκολληθεί και να γίνει το δόντι όπως ήταν πριν.

    Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα η Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρία σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με αφορμή το 32ο Πανελλήνιο Παιδοδοντικό Συνέδριο που θα διεξαχθεί από τις 23 έως τις 26 Μαΐου στη Σύρο.

    [15] Νομοσχέδιο για την προστασία των αρχαίων

    22/5/2002 7:00:00 μμ

    Κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο το νομοσχέδιο για την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Βασικός άξονας του νέου υπό ψήφιση νομοσχεδίου, είναι ότι "εκπέμπει" ένα διεθνές μήνυμα για τον σεβασμό και την ενσωμάτωση των κανόνων και των αρχών του Διεθνούς Δικαίου σε σχέση με τη μεταχείριση των πολιτιστικών αγαθών.

    Μέσα από το νέο σχέδιο νόμου, επιχειρείται η ανάδειξη των αρχών που διέπουν την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και η διεύρυνση και συστηματοποίηση της έννοιας της πολιτιστικής κληρονομιάς προκειμένου αυτή να προστατευθεί και να αναδειχθεί.

    Τι περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου

    Οι βασικές ενότητες του σχεδίου νόμου αφορούν την έκταση του πεδίου εφαρμογής του νόμου, ανάλογα με την ιστορική περίοδο στην οποία ανήκουν τα κινητά ή ακίνητα πράγματα που μπορούν και πρέπει να θεωρηθούν στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Επίσης το νέο νομοσχέδιο καθορίζει τους σαφείς και ενιαίους κανόνες που πρέπει να τηρούνται προκειμένου να επιβληθούν περιορισμοί του δικαιώματος της ιδιοκτησίας για λόγους προστασίας των μνημείων και των χώρων.

    Σημαντική καινοτομία είναι η ενίσχυση της προστασίας των άυλων πολιτιστικών αγαθών καθώς και η πρόβλεψη της υποχρέωσης της Πολιτείας να μεριμνά για την προστασία τους, οποτεδήποτε κι αν απομακρύνθηκαν από τη χώρα, αλλά και για όλα όσα συνδέονται ιστορικά με την Ελλάδα.

    Σύμφωνα πάντα με τις μεταβατικές διατάξεις του νομοσχεδίου, όποιος έχει στην κατοχή του αρχαίο κινητό μνημείο που χρονολογείται έως το 1453, ή από το 1453 έως και το 1830 και είναι εύρημα ανασκαφής ή αποσπάστηκε από ακίνητο μνημείο ή είναι εικόνα ή λειτουργικό σκεύος αυτής της περιόδου, πρέπει να το δηλώσει μέσα σε 18 μήνες από τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης. Εάν το απόκτημα δηλωθεί μέσα σ΄ αυτό το διάστημα, δεν ασκείται ποινική δίωξη για τη μη δήλωσή του μέχρι σήμερα.

    Το σχέδιο νόμου αναμενόταν να κατατεθεί στη Βουλή από τον περασμένο Οκτώβριο. Αποτελεί δε, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, προϊόν μακράς επεξεργασίας και πολλών συζητήσεων.

    [16] Τα γενέθλια της ΕΡΑ-2

    22/5/2002 5:59:00 μμ

    Τα πενήντα χρόνια λειτουργίας του γιορτάζει φέτος το δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας για το λόγο αυτό ετοιμάζει ένα εορταστικό αφιέρωμα πέντε ημερών, που αρχίζει την ερχόμενη Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, 31 του μηνός.

    Οι σημερινοί ραδιοφωνικοί παραγωγοί της ΕΡΑ-2 θα δώσουν τη σκυτάλη σε παραγωγούς, εκφωνητές, καλλιτέχνες και τεχνικούς, που έχουν γράψει ιστορία στο Δεύτερο Πρόγραμμα.

    Ραδιοφωνικοί παραγωγοί της πρώτης εποχής του Δεύτερου Προγράμματος, που έγιναν γνωστοί μέσα από τις εκπομπές του, αλλά και μεγάλες προσωπικότητες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μίμης Πλέσσας, η Λίνα Νικολακοπούλου και πολλοί άλλοι θα περάσουν από το στούντιο του ιστορικού ραδιοφώνου, για να τιμήσουν τα 50 χρόνια της λειτουργίας του. Την Παρασκευή, τελευταία ημέρα του αφιερώματος, θα συνδεθούν με το Δεύτερο Πρόγραμμα όλοι οι περιφερειακοί σταθμοί της ΕΡΑ, και το βράδυ μέσα στο στούντιο θα μεταδοθεί συναυλία με τη Δήμητρα Γαλάνη και το συγκρότημα "Ραστ".

    [17] Ηρώδειο: 2.500 Xρόνια Eλληνική Mουσική

    22/5/2002 12:49:00 μμ

    Tο Ίδρυμα Πολιτισμού και Eκπαίδευσης «Aνδρέας Λεντάκης», παρουσιάζει το μουσικό έργο του Λάκη Xαλκιά «2.500 χρόνια ελληνική μουσική» στο Hρώδειο Θέατρο, την Tρίτη 28 Mαΐου 2002, στις 9.00 μ.μ., στα 5 χρόνια απουσίας του Aνδρέα Λεντάκη. Tο έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στο Mέγαρο Mουσικής τον Aπρίλιο του 1995 όπου και ηχογραφήθηκε ζωντανά. Eισιτήρια διανέμονται από την Eργατική Eστία, πωλούνται από τον Oργανισμό του Φεστιβάλ Aθηνών και κατά αποκλειστικότητα από όλα τα καταστήματα Mετρόπολις. Xορηγός επικοινωνίας είναι η EPT.

    Το έργο χωρίζεται σε πέντε ενότητες:

    1. Aρχαία Eλληνική Mουσική

    2. Bυζαντινή Mουσική

    3. Δημοτικό Tραγούδι

    4. Mικρασιάτικο-Pεμπέτικο

    5. Λαϊκό Tραγούδι και Nεότερο (Έντεχνο) Λαϊκό και παρουσιάζεται από 7 (επτά) διαφορετικές ορχήστρες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 22 May 2002 - 16:56:06 UTC