Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-05-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέντευξη Τύπου των δύο Παλαιστινίων
  • [02] Κοινή γραμμή πλεύσης για το Κυπριακό
  • [03] Προς ταχεία ανάπλαση του Κηφισού
  • [04] Με απόλυτη ασφάλεια η Ολυμπιάδα του 2004
  • [05] Νέα επίθεση αυτοκτονίας κοντά στο Τελ Αβίβ
  • [06] ΑΕΚ-Ολυμπιακός: 74-82
  • [07] ΠΑΟΚ-Μαρούσι: 106-100
  • [08] Εφυγε η γλύπτρια-ζωγράφος Νίκι ντε Σεν-Φαλ

    [01] Συνέντευξη Τύπου των δύο Παλαιστινίων

    Πηγή: NET 105,8 fm 22/5/2002 11:27:00 μμ

    Σε ξενοδοχείο στον Καρέα φιλοξενούνται οι 2 Παλαιστίνιοι που έφτασαν από την Κύπρο. Θα παραμείνουν εκεί τουλάχιστον για 6 μήνες και θα φυλάσσονται στον εσωτερικό χώρο του ξενοδοχείου από συμπατριώτες τους της εδώ διπλωματικής αποστολής της παλαιστινιακής Αρχής, ενώ την εξωτερική επιτήρηση του ξενοδοχείου θα έχουν αστυνομικοί του γραφείου ασφαλείας της ΕΥΠ. Αύριο θα δώσουν συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της παλαιστινιακής Αρχής.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο Παλαιστίνιος πρόξενος Ισμάτ Σάμπρι διευκρίνισε ότι οι συνθήκες παραμονής τους θα διευθετηθούν σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι δύο Παλαιστίνιοι που θα φιλοξενηθούν στη χώρα μας θα είναι ελεύθεροι και δεν υπάρχουν περιοριστικοί όροι, ωστόσο τόνισε ότι πρέπει να συνεννοούνται με τις αρχές για τη δική τους προστασία.

    Οι υπόλοιποι 10 μεταφέρθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ο 13ος παρέμεινε στην Κύπρο. Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Πικέ δήλωσε απογοητευμένος από την άρνηση μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, να συμμετέχουν στη φιλοξενία των εξόριστων Παλαιστίνιων. Από την πλευρά του, το Ισραήλ δεσμεύτηκε ότι δεν θα ζητήσει την έκδοση των 13.

    [02] Κοινή γραμμή πλεύσης για το Κυπριακό

    Πηγή: NET 105,8 fm 22/5/2002 11:01:00 μμ

    Η απόλυτη σύμπνοια και η σύμφωνη γνώμη για τις κινήσεις στο επόμενο χρονικό διάστημα επιβεβαιώθηκαν στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην αποτίμηση των επιτελικών επιλογών των τελευταίων πέντε ετών, των αποτελεσμάτων του δεύτερου γύρου συνομιλιών και της επίσκεψης Ανάν, ενώ εξετάστηκαν και μια σειρά από πιθανά σενάρια για τους προσεχείς μήνες μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, οπότε και αναμένεται η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.

    Από τις πρώτες προς ένταξη χώρες η Κύπρος

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου και την επίλυση του πολιτικού προβλήματος, σημειώνοντας ότι μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει επίσημη δήλωση από πλευράς Ε.Ε. που να συνδέει τα δύο ζητήματα. Σχετικά με την ένταξη της Κύπρου, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι βαίνει προς το τέλος της και πως η Κύπρος βρίσκεται σταθερά στην ομάδα των πρώτων χωρών που θα ενταχθούν στην ΕΕ δημιουργώντας ''συνθήκες ασφάλειας για όλους τους Κυπρίους" ενώ είπε χαρακτηριστικά ότι ''θέλουμε λύση στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία διεθνή προσωπικότητα και μία κυριαρχία".

    Ο κ. Σημίτης εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας στην Κύπρο, τονίζοντας με έμφαση ότι το Κυπριακό παραμένει το πρώτο εθνικό θέμα και σημείωσε ιδιαιτέρως τη χρησιμότητα του ενιαίου αμυντικού χώρου απέναντι στις συνεχιζόμενες τουρκικές απειλές.

    Από την πλευρά του, ο κ. Κληρίδης έκανε λόγο για πολύ σημαντική συζήτηση με τον Πρωθυπουργό, εκφράζοντας ταυτόχρονα τις ευχαριστίες του προς τον κ. Σημίτη για την προσοχή που δίνει στο Κυπριακό. Πάντως, ο κ. Κληρίδης, αν και αναφέρθηκε θετικά στις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, εντούτοις δεν εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα υπάρξει θετική εξέλιξη μέχρι το τέλος Ιουνίου.

    Στις συνομιλίες συμμετείχαν οι υπουργοι Εξωτερικών των δύο χωρών Γ. Παπανδρέου και Γ. Κασουλίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, ο γενικός εισαγγελέας της Κύπρου Αλέκος Μαρκίδης και ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Ο κ. Κληρίδης το πρωί είχε συναντήσεις με τον προεδρο της Δημοκρατίας και με τον πρόεδρο της Βουλής.

    [03] Προς ταχεία ανάπλαση του Κηφισού

    Πηγή: ΕΤ-1 22/5/2002 9:05:00 μμ

    Την ουσιαστική προστασία και αναβάθμιση του Κηφισού, χωρίς ρύπανση, μπάζα και αυθαίρετα έχει ως στόχο το πρόγραμμα ανάπλασης το οποίο παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Περιβάλλοντος Βάσω Παπανδρέου. Για την υλοποίηση του προγράμματος, και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς, όπως είπε η υπουργός, δημιουργείται "Φορέας Διαχείρισης και Ανάπλασης του Κηφισού", εντείνονται οι έλεγχοι για όσους ρυπαίνουν, ενώ θα προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων που έχουν τελεσιδικήσει.

    Ήδη έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε 13 βιομηχανίες για παράνομη απόρριψη λυμάτων και μπαζών στην κοίτη του ποταμού. Η εφαρμογή του προγράμματος θα ξεκινήσει εντός του καλοκαιριού και θα συνοδευτεί από αναπλάσεις κατά μήκος της λεωφόρου Κηφισού προϋπολογισμού 2.900.000 ευρώ. Παράλληλα, η κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε και την υλοποίηση προγράμματος αποκατάστασης των ανενεργών λατομείων της Αττικής.

    [04] Με απόλυτη ασφάλεια η Ολυμπιάδα του 2004

    Πηγή: NET 105,8 fm 22/5/2002 8:49:00 μμ

    Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα διοργανώσει τους πιο ασφαλείς αγώνες, κερδίζοντας το στοίχημα που έχει βάλει με τον εαυτό της, εξέφρασε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο με θέμα "Σταθερότητα και ασύμμετρες απειλές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη" που γίνεται στη Θεσσαλονίκη.

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι η προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ότι όλοι οι σχεδιασμοί έχουν αποδώσει και πως η Ελληνική Αστυνομία έχει αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία. Ο υπουργός έκανε μνεία στα θετικά σχόλια της έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη συμβολή της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας και επεσήμανε ότι η συμβολή αυτή δεν είναι αποσπασματική, αλλά συντεταγμένη, υπενθυμίζοντας τη συνεργασία που έχουν οι ελληνικές αρχές με τις υπηρεσίες των ΗΠΑ, της ΕΕ και άλλων χωρών.

    [05] Νέα επίθεση αυτοκτονίας κοντά στο Τελ Αβίβ

    Πηγή: ΑΠΕ 22/5/2002 11:36:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 40 τραυματίσθηκαν από την επίθεση αυτοκτονίας που έγινε σε πολυσύχναστο δρόμο στην ισραηλινή κωμόπολη Ρισόν Λετζιόν. Οι ισραηλινές αρχές πιστεύουν ότι η επίθεση έγινε από Παλαιστίνιο καμικάζι, όπως δήλωσε στο CNN ο Αβι Ζοχάρ, της Ισραηλινής Υπηρεσίας Διασώσεων.

    Την ώρα της επίθεσης στην εμπορική αυτή περιοχή της πόλης κυκλοφορούσαν εκατοντάδες άνθρωποι. Ορισμένα από τα θύματα φέρουν σοβαρά τραύματα, όπως μετέδωσε η ισραηλινή ραδιοφωνία. Η αστυνομία έχει αποκλείσει ολόκληρη την κωμόπολη καθώς υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να εκδηλωθεί και άλλη επίθεση.

    Η κωμόπολη Ρισόν Λετζιόν βρίσκεται λίγο έξω από το Τελ Αβίβ και εκεί, στις αρχές του μήνα, έγινε άλλη μία επίθεση από Παλαιστίνιο καμικάζι που στοίχισε τη ζωή 15 ανθρώπων.

    [06] ΑΕΚ-Ολυμπιακός: 74-82

    Πηγή: ΑΠΕ 22/5/2002 11:20:00 μμ

    Ο Ολυμπιακός, που βασίστηκε στα... κρυφά χαρτιά του Σούμποτιτς, λόγω της τιμωρίας των Φορντ, Ρισασέ και Τόμιτς, μπόρεσε να "διαλύσει" το πλεονέκτημα έδρας της ΑΕΚ, καθώς επικράτησε της Ενωσης στην δεύτερη παράταση με 82-74 (57-57 κ.α., 66-66 παρ.), στον πρώτο τελικό των πλέι οφ. Ετσι, οι "ερυθρόλευκοι" θα υποδεχθούν την ΑΕΚ στις 26/05, στο ΣΕΦ. Τον τίτλο θα κατακτήσει η ομάδα που θα συμπληρώσει τρεις νίκες.

    Τα δεκάλεπτα: 17-15, 29-25, 39-45, 57-57, 66-66, 74-82.

    Ο φιλοξενούμενος Ολυμπιακός, που μπήκε στο ΟΑΚΑ με παίκτες που συνηθίζουν να αποτελούν...ανάσες των Φορντ, Τόμιτς και Ρισασέ, αλλά και με την ΑΕΚ, που είχε χάσει την επαφή με τους αγώνες και τα ντέρμπι (10 ημέρες χωρίς αγώνα), λόγω των διαδοχικών αναβολών. Πάντως, οι "ερυθρόλευκοι" με τον οργανωτή, Θοδωρή Παπαλουκά, στον πάγκο και τον Δημήτρη Παπανικολάου να προσπαθεί να καλύψει όλες τις ανάγκες της ομάδας, κατάφεραν να προηγηθούν ακόμα και με επτά πόντους (7-0), των γηπεδούχων. Βέβαια, Ντικουδης, Χόλντεν και Καρ, ήταν στην... αναμονή. Ετσι, το λόγο πήρε πρώτος ο Χόλντεν, ο οποίος έφερε την αμηχανία στο "ερυθρόλευκο" στρατόπεδο, καθώς ισοφάρισε σε 11-11 (5'). Ακολούθησε "παύση πυρών" και από τις δύο ομάδες, αλλά ο Ντικούδης έσπασε τον... πάγο, δίνοντας προβάδισμα στην ΑΕΚ (13-11).

    Ο Ολυμπιακός πάντως, με τον Φόρεστ να πετυχαίνει τον πρώτο του πόντο στον αγώνα πήρε και πάλι το πάνω χέρι, δίνοντας συνέχεια στις διαδοχικές ανατροπές. Η σκυτάλη όμως, πέρασε και πάλι στο αντίπαλο στρατόπεδο, με τον Μπετς να κάνει αρχικά το 15-15 και εν συνεχεία το 17-15, που ήταν και σκορ πρώτου δεκαλέπτου.

    Με το ξεκίνημα του δευτέρου δεκαλέπτου, ο Χόλντεν έδωσε τροφή για πανηγυρισμούς στους φιλάθλους της ΑΕΚ, καθώς η μικρή διαφορά που "έχτισε" ο Ολυμπιακός καλύφθηκε γρήγορα από τον Αμερικανό (21-21, 13') ενώ στο 14' ο ίδιος παίκτης έδωσε και πάλι την πρωτοπορία στην ομάδα του (23-21). Βέβαια, ο κατά πολλούς... ακίνδυνος, Βασίλης Κικίλιας, τιμώρησε την ολιγωρία που έδειχναν πάνω του οι παίκτες του Ολυμπιακού και με "βόμβα" από τα οκτώ μέτρα έγραψε το 29-21 (18'). Όλη η ανατροπή πάντως, οφείλεται στα διαδοχικά λάθη του Ολυμπιακού (11) μέχρι το λήξη του ημιχρόνου. Στη συνέχεια όμως, η οργάνωση του Παπαλουκά, έστω και καθυστερημένα, έφερε αποτελέσματα, καθώς ο παίκτης με διαδοχικές "τροφοδοσίες" σε Φόρεστ και Φέμερλινγκ πήγε τη διαφορά στο -4, 29-25, που ήταν και σκορ ημιχρόνου. Ντικούδης και Χόλντεν πάντως ήταν οι μόνιμοι σκόρερ της ΑΕΚ με 12 και 6 πόντους αντίστοιχα, ενώ από τον Ολυμπιακό ήταν οι Παπανικολάου με 9 και Φόρεστ με 8.

    Με την έναρξη του τρίτου δεκαλέπτου, αποδείχθηκε ότι το βάθος του πάγκου της ΑΕΚ δεν ήταν αρκετό για να κερδίσει τους "ντοπαρισμένους" ψυχολογικά "ερυθρόλευκους". Μάλιστα, ο άνθρωπος που είχε εκτελέσει την ΑΕΚ στην Ευρωλίγκα, ο Νικαγκμπάτζε, το έκανε για μία ακόμη φορά, καθώς με τρίποντο του έδωσε αέρα 3 πόντων στον Ολυμπιακό (34-31), στο 25'. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οδηγίες του "Πίξι" εφαρμόστηκαν κατά λέξη, καθώς το χαμηλό σχήμα που είχε επιλέξει ο Σάκοτα, προκειμένου να τρέχει η ομάδα του, "φρενάρισε" από την εκπληκτική άμυνα του Ολυμπιακού.

    Δύο λεπτά πριν τη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου μάλιστα, ο Ολυμπιακός κατάφερε να στείλει τη διαφορά και στο +6 (41-35), υπέρ του, με τον Φόρεστ να παίρνει λίγο από τη "δίψα" του απόντα Φορντ και να οδηγεί την επίθεση των φιλοξενουμένων. Ετσι, ο Ολυμπιακός κατάφερε να μπει στην τελική ευθεία της αναμέτρησης διατηρώντας το πάνω χέρι με 45-39, υπέρ του.

    Οι "ερυθρόλευκοι", συνέχισαν με την ίδια αποφασιστικότητα και στην τελευταία περίοδο, καθώς παρά την μείωση του σκορ, από Χόλντεν και Ντικούδη σε 49-52, διατήρησαν την πρωτοπορεία χάρη στον Νικαγκμπάτζε (55-49). Παρόλα αυτά η ΑΕΚ, έστω και αργοπορημένα, βρήκε τη χαμένη ψυχολογία της και με τον Χατζή μείωσε στον πόντο (55-54). Ενα λεπτό πριν τη λήξη πάντως, ο ΝΒΑερ Κρις Καρ θέλησε να μετατραπεί σε ήρωα της αναμέτρησης, κάτι που τελικά κατάφερε, αφού έστειλε τον αγώνα στην παράταση (57-57).

    Σάκοτα εναντίον Σούμποτιτς και ψυχολογία παικτών (Ολυμπιακός) εναντίον εμπειρίας παικτών (ΑΕΚ), σημειώσατε "Χ", καθώς ούτε η παράταση ήταν ικανή να κρίνει το νικητή. Καρ, Χόλντεν από πλευράς ΑΕΚ σκόραραν και Φόρεστ, Φέμερλινγκ ισοφάριζαν. Μάλιστα, η άστοχη δεύτερη βολή του σέντερ του Ολυμπιακού διατήρησε το 66-66 και έστειλε τον αγώνα σε δεύτερη παράταση.

    Στη δεύτερη παράταση ο Ολυμπιακό, που είχε "στερέψει" από επιλογές και είχε περάσει σε θέση "βοηθού" πλέι μέικερ τον Παπανικολάου, δεν σήκωσε λευκή πετσέτα, στην ΑΕΚ που στη δεύτερη παράταση ήταν σαν να μην υπήρχε στο γήπεδο. Ετσι, ο "Παπ" με τρίποντη βόμβα και βολές έδωσε και πάλι το προβάδισμα στην ομάδα του 77-70. Το "λιθαράκι" της νίκης πρόσθεσε ο Ντε Μιγκέλ, που έγραψε το 79-70. Το τελικό 82-74 υπέρ των "ερυθρολεύκων" δεν άργησε να έρθει, στέλνοντας τον "Πίξι" στον παράδεισο. Ετσι, ο Ολυμπιακός θα υποδεχθεί κεκλεισμένων των θυρών την ΑΕΚ, την Κυριακή στις 20.00, με μοναδικό σκοπό να "ζευγαρώσει" τις νίκες.

    Οι συνθέσεις:

    ΑΕΚ: Χόλντεν 15, Καρ 16, Χατζής 11, Κικίλιας 3, Ντικούδης 16, Μπιλμπά 1, Μπετς 6, Κακιούζης 4.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μπουντούρης 2, Παπαλουκάς 10, Παπανικολάου 22, Ζεβροσένκο 2, Νικαγκμπάτζε 13, Φέμερλινγκ 9, Φόρεστ 15, Ντε Μιγκέλ 8, Μαντζάνας 1.

    [07] ΠΑΟΚ-Μαρούσι: 106-100

    Πηγή: ΑΠΕ 22/5/2002 9:01:00 μμ

    Ο "Δικέφαλος του Βορρά" επικράτησε 106-100 του Αμαρουσίου (ημίχρονο 57-43), ισοφάρισε 1-1 τις νίκες στις αναμετρήσεις για τις θέσεις 7-8 των πλέι οφ κι έτσι τα πάντα θα κριθούν σε τρεις ημέρες, στο κλειστό του Αγίου Θωμά, όπου θα κριθεί οριστικά αν ο ΠΑΟΚ ή το Μαρούσι είναι η τρίτη ομάδα που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο νεοσύστατο FIBA Cup. Τα δεκάλεπτα: 35-19, 57-43, 82-69, 106-100.

    Λένε πως η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί κι αυτό επαληθεύτηκε από την εμφάνιση του ΠΑΟΚ στο πρώτο δεκάλεπτο. Η διαφορά πρόλαβε να φτάσει τους 19 πόντους (35-16), πριν μειώσει ο Κορωνιός με τρίποντο στην εκπνοή. Η ομάδα του Κώστα Πετρόπουλου προσπάθησε να αντιδράσει στο δεύτερο δεκάλεπτο, χωρίς αποτέλεσμα. Οι Θεσσαλονικείς είχαν στις τάξεις του τον Νόρμαν Νόλαν, ο οποίος είχε φτάσει τους 20 πόντους στο πρώτο ημίχρονο, το οποίο ολοκληρώθηκε με 57-43.

    Τίποτε δεν άλλαξε στην τρίτη περίοδο, με εξαίρεση το ρόλο του "βομβαρδιστή" του ΠΑΟΚ, αφού ο Νόλαν "σίγησε", όμως ο Μπιλ Εντουαρντς... άνοιξε πυρ (14π. μέσα σε 10 λεπτά!). Κι εκεί που όλα έδειχναν ότι ο ΠΑΟΚ θα έφτανε έυκολα στη νίκη, με επί μέρους σκορ 9-1 στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου, το Μαρούσι μείωσε σε 83-78 και ξαφνικά το ματς απέκτησε ενδιαφέρον. Με πέντε σερί ποντους του Τζίμι Ολιβερ, οι φιλοξενούμενοι πλησίασαν ακόμη περισσότερο, 98-96 δύο λεπτά πριν το τέλος. Όμως, με καθοριστικά καλάθια του Έντουαρντς, ο ΠΑΟΚ έφτασε στη νίκη με το τελικό 106-100.

    Διαιτητές του αγώνα ήταν οι Κορομηλάς και Μαστραφτσής.

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΠΑΟΚ: Κολντεμπέλα 5, Λημνιάτης 1, Βασιλειάδης 3, Σιγάλας 18, Νόλαν 30, Εντουαρντς 35, Κόμματος, Κάρτερ 14.

    ΜΑΡΟΥΣΙ: Κορωνιός 12, Κοχ 6, Σπανούλης 12, Ολιβερ 18, Μασλαρινός 14, Κόνλον 20, Μπερκ 1, Μανωλόπουλος 2, Παυλίδης 5, Μαρμαρινός 10.

    [08] Εφυγε η γλύπτρια-ζωγράφος Νίκι ντε Σεν-Φαλ

    22/5/2002 8:03:00 μμ

    Την τελευταία της πνοή άφησε σήμερα στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ η διάσημη Γαλλο-αμερικανίδα γλύπτρια και ζωγράφος Νίκι ντε Σεν-Φαλ, μετά από μακρόχρονη ασθένεια των πνευμόνων, την οποία προκάλεσε, σύμφωνα με την οικογένειά της η συνεχής επαφή της ζωγράφου με επικίνδυνες ουσίες, που χρησιμοποιούσε στα έργα της.

    Η Νίκι ντε Σεν Φαλ γεννήθηκε στο Νεϊγί σιρ Σεν τον Οκτώβριο του 1930 από πατέρα Γάλλο τραπεζίτη και μητέρα Αμερικανίδα αριστοκράτισσα.

    Δεν πήρε ποτέ μαθήματα ζωγραφικής ή γλυπτικής, απλώς άρχισε να ζωγραφίζει στα 22 της χρόνια.

    Στα πρώτα βήματα της καριέρας της έγινε γνωστή από τους ''πίνακες-έκπληξη'', τους οποίους δημιουργούσαν οι ίδιοι οι επισκέπτες της έκθεσης εκτοξεύοντας με ειδική καραμπίνα μπογιά σε διάφορα χρώματα πάνω σε γύψο.

    Τα έργα που την έκαναν διάσημη, το 1965, ήταν οι περίφημες ''Νανά'', οι τεράστιες Αφροδίτες, με πληθωρικές καμπύλες και ένα ιδιότυπο και αναιδές δικό τους χιούμορ, φτιαγμένες από σκουπίδια.

    Σχεδόν όλα τα έργα της είναι μεγάλων διαστάσεων και εκτίθενται σε ανοικτούς χώρους από το Παρίσι και τις Βρυξέλλες ως το Τόκιο και τη Νέα Υόρκη.

    Ενα από τα μεγαλύτερα και γνωστότερα γλυπτά της είναι η ''μεγαλύτερη πόρνη του κόσμου'', μια γυναικεία μορφή ύψους 27 μέτρων, που δημιουργήθηκε για το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Στοκχόλμης, τοποθετήθηκε στην είσοδό του και οι επισκέπτες πρέπει να περνούν ανάμεσα από τα πόδια της για να μπουν στις αίθουσες.

    Η Νίκι ντε Σεν-Φαλ είχε μια ιδιαίτερη σχέση με την πόλη του Ανόβερου, όπου εκτίθενται τρεις από τις γυναικείες φιγούρες της. Θέλοντας να ευχαριστήσει τη γερμανική αυτή πόλη για το ενδιαφέρον της, δώρισε 360 γλυπτά και πίνακές της στο μουσείο Σπρένγκελ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 22 May 2002 - 20:55:25 UTC