Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-06-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε αναμονή για απόφαση πανεπιστημιακών
  • [02] Αναταράξεις από πρόθεση παραίτησης Παπαδόπουλου
  • [03] Το υπουργείο Αμυνας ζητά συνδρομή του ΝΑΤΟ για 2004
  • [04] Σε θερμό κλίμα οι επαφές Σημίτη στο Πεκίνο
  • [05] Και νέες κινητοποιήσεις των αυτοκινητιστών
  • [06] Διαμερικανική αντιτρομοκρατική συνθήκη
  • [07] Βιώσιμο το νέο ασφαλιστικό σύστημα

    [01] Σε αναμονή για απόφαση πανεπιστημιακών

    4/6/2002 8:22:00 πμ

    Αύριο αναμένεται να αποφασίσουν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές για την συνέχιση η μη των απεργιακών κινητοποιήσεων τους. Στο μεταξύ, έκκληση προς τους πανεπιστημιακούς ''να μη μετατραπούν οι ελληνικές οικογένειες και οι Έλληνες φοιτητές σε ένα είδος ομήρων'' απηύθυνε ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου απαντώντας χθες, στη Βουλή, σε σχετική ερώτηση του προέδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου. Ο υπουργός εξέφρασε την πίστη του ότι οι πανεπιστημιακοί θα διασφαλίσουν το εξάμηνο και την εξεταστική περίοδο.

    Η κυβέρνηση, ανέφερε ο υπουργός, έχει δεσμευθεί να συσταθεί αύριο μια τεχνική επιτροπή με τη συμμετοχή των διοικήσεων των πανεπιστημίων και των υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών, προκειμένου να συνταχθεί το νομοσχέδιο που θα ικανοποιεί τα αιτήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας σε σχέση με τις συντάξεις.

    Για τις μισθολογικές αξιώσεις των καθηγητών, ο κ. Ευθυμίου είπε ότι για καμία κατηγορία των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν θα υπάρξουν μισθολογικές αλλαγές, προσθέτοντας ότι "ανοίγουμε το διάλογο το 2003 για αντιμετώπιση των θεμάτων το 2004". ενώ χθες στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας απαντώντας σε ερώτηση του ΣΥΝ, δήλωσε ότι οι όποιες μισθολογικές αλλαγές θα γίνουν το 2004. "Χωρίς γενναία αύξηση των δαπανών για την Παιδεία δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει αυτό το δημόσιο αγαθό", υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    [02] Αναταράξεις από πρόθεση παραίτησης Παπαδόπουλου

    4/6/2002 11:25:00 πμ

    Κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Αλέκο Παπαδόπουλο θα έχει ο πρωθυπουργός μετά την επιστροφή του από την Κίνα. Ο Κώστας Σημίτης δεν θέλησε να κάνει καμιά δήλωση απο το Πεκίνο για την κίνηση του υπουργού να γνωστοποιήσει την πρόθεση του να αποσυρθεί από την πολιτική, μέσω συνεντεύξεως. Την ίδια ώρα προβληματισμό και δυσαρέσκεια προκάλεσε στο ΠΑΣΟΚ, ο τρόπος ανακοίνωσης του κ. Παπαδόπουλου, να αποχωρήσει από την πολιτική. Βολές κατά του υπουργου για το χρόνο και τον τρόπο που επέλεξε να γνωστοποιήσει την απόφασή του, εξαπέλυσε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης.

    Διευκρινήσεις Χυτήρη για την αποχώρηση του Α. Παπαδόπουλου

    "Ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος είχε και έχει μία κανονική δραστηριότητα στο υπουργείο του. Το θέμα της μελλοντικής αποχώρησής του από την πολιτική είναι απολύτως προσωπικό. Ο κ. Παπαδόπουλος είναι ένα μάχιμο στέλεχος που προσέφερε, προσφέρει και ελπίζω να συμβάλει και πάλι στη νέα νίκη του ΠΑΣΟΚ".

    Αυτά επισήμανε εχθές ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις για τη δήλωση του υπουργού Υγείας σε συνέντευξή του, πως προτίθεται στις εκλογές να μην πολιτευθεί εκ νέου.

    ''Ο κ. Παπαδόπουλος έχει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης στη θέση στην οποία βρίσκεται και θα μιλήσει με τον πρωθυπουργό μόλις ο κ. Σημίτης επιστρέψει από την Κίνα'', προσέθεσε ο κ. Χυτήρης, ενώ αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε το ''προσωπικό θέμα'' του κ. Παπαδόπουλου και το πληροφορήθηκε από το δημοσίευμα, ο κ. Χυτήρης παρατήρησε πως ''ο υπουργός Υγείας επέλεξε αυτό το δημόσιο τρόπο, εγώ μπορεί να διαφωνώ, αλλά σέβομαι την επιλογή του''.

    Στη απόφαση του Αλέκου Παπαδόπουλου προσετέθη και το περιοδικό Economist που σε άρθρο του βλέπει εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα μετά τις δημοτικές εκλογές αναφέροντας ότι ο Κώστας Σημίτης δέχεται πιέσεις από το κόμμα του για πιο λαϊκή πολιτική, ενώ θέτει θέμα εκλογής αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ.

    Βολές Λαλιώτη

    "Πολύτιμη μονάδα στο πολιτικό μας σύστημα", χαρακτήρισε τον Αλέκο Παπαδόπουλο ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης, τονίζοντας ότι "ανεδείχθη με την αξία, το ήθος και τις ικανότητές του".

    Ο κ. Λαλιώτης υποστήριξε ότι κατανοεί τους προβληματισμούς του, που τον ώθησαν στην επιλογή του τονίζοντας ότι ορισμένους από αυτούς τους συμμερίζεται απολύτως, κυρίως τις αναφορές του για την "τηλεοπτική Δημοκρατία".

    "Νοιώθω πολιτική, ηθική και φιλική υποχρέωση να τονίσω", συνεχίζει στη δήλωση του ο γ.γ του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης, "ότι διαφωνώ με αυτή καθ' αυτή την επιλογή του Αλέκου και κυρίως διαφωνώ ριζικά με τον τρόπο και τον χρόνο, που επέλεξε να ανακοινώσει την απόφασή του. Και τούτο γιατί ο χρόνος και ο τρόπος ανακοίνωσης της απόφασης, δίνει λαβή σε ορισμένους να τη συνδέουν με τη δυσμενή συγκυρία για το ΠΑΣΟΚ και σε άλλους να τη συναρτούν με την αλλαγή του Νομού Θεσπρωτίας από Διεδρική σε Μονοεδρική Εκλογική Περιφέρεια".

    Και καταλήγοντας ο κ. Λαλιώτης επισημαίνει ότι "θέλω να πιστεύω ότι ο Αλέκος Παπαδόπουλος, με τον καθαρό του λόγο και με τη συνεχή συμμετοχή του στις πολιτικές εξελίξεις, θα δώσει, με τη σθεναρή του στάση και τη δημιουργική του δράση, τη δική του θετική απάντηση σε όλους εκείνους, που δίνουν άλλες ερμηνείες στην επιλογή του".

    [03] Το υπουργείο Αμυνας ζητά συνδρομή του ΝΑΤΟ για 2004

    4/6/2002 11:25:00 πμ

    Την βοήθεια του ΝΑΤΟ με την παροχή μέσων και πληροφοριών σχεδιάζει να ζητήσει το Ελληνικό Πεντάγωνο, για την ενίσχυση της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Το υπουργείο Αμυνας έχει προχωρήσει ήδη τα επιχειρησιακά σχέδια και όσον αφορά το ΝΑΤΟ το αίτημα του θα είναι η χρησιμοποίηση ιπτάμενων ραντάρ, πολεμικών σκαφών και άλλων μέσων. Εχθές στελέχη του Αθήνα 2004 επισκέφθηκαν το Πεντάγωνο και ενημερώθηκαν απο τον υφυπουργό Αμυνας Λάζαρο Λωτίδη και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Αντωνακόπουλο για τα σχέδια ασφάλειας του 2004 , όσον αφορά τις ένοπλες δυνάμεις.

    [04] Σε θερμό κλίμα οι επαφές Σημίτη στο Πεκίνο

    4/6/2002 10:40:00 πμ

    Συμφωνία για την αποφυγή διπλής φορολογίας και δύο πρωτόκολλα διμερούς συνεργασίας που αφορούν στην προώθηση του ελαιόλαδου στην Κίνα και σε θέματα δασικής πολιτικής, υπέγραψαν στο Πεκίνο εχθές, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον Κινέζο ομόλογό του. Ο Κώστας Σημίτης χαρακτήρισε γόνιμες τις έως τώρα επαφές του με την ηγεσία της χώρας, ενώ, όπως δήλωσε, εκτιμήθηκε ιδιαιτέρως από την κινεζικη πλευρά η στάση που τηρεί η Ελλάδα σε διάφορα θέματα διεθνούς πολιτικής. Εντωμεταξύ, διάλογο με καθηγητές και φοιτητές του Πανεπιστημίου του Πεκίνου είχε, σήμερα, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στη διάρκεια επίσκεψής του στο Πανεπιστήμιο, όπως και στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών.

    Περί διμερών σχέσεων

    Ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τις σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα, όπως την ενδιαφέρει επίσης να υπάρχει ένας πολυπολικός κόσμος που θα διασφαλίζει την ειρήνη. Και γι' αυτό θα ασχοληθεί ιδιαιτέρως, κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας, με την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Κίνας, το Σεπτέμβριο του 2003.

    Αναφερόμενος στις διμερείς επαφές, ο κ. Σημίτης τόνισε ότι οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Κίνας αναπτύσσονται και μπορούν να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο. Ήδη υπεγράφη εχθές στο Πεκίνο η συμφωνία αποφυγής της διπλής φορολογίας, και ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι είναι ένα θετικό γεγονός, καθώς η υπογραφή τέτοιων συμφωνιών είναι αρκετά δύσκολη υπόθεση.

    Για τα άλλα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στο θέμα του τουρισμού υπάρχει σε εξέλιξη διαπραγμάτευση, ώστε να θεωρηθεί η Ελλάδα ως χώρα τουριστικής προτίμησης. Αυτό-- όπως ανέφερε ο κ. Σημίτης-- μπορεί να γίνει και με διμερή συμφωνία και δεν χρειάζεται να περιμένει την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Κίνας και ΕΕ. Το πρόβλημα στο θέμα αυτό ήταν μέχρι τώρα η ακαμψία των Κινέζων στο θέμα προσδιορισμού ρήτρας επανεισαγωγής. Ο κ. Σημίτης, επιπλέον, διαπίστωσε εχθές στις συνομιλίες που είχε με την πολιτική ηγεσία της Κίνας πως οι Κινέζοι θεωρούν ότι αυτό είναι ένα θέμα που μπορεί να ξεπεραστεί και μάλιστα ο ομόλογός του της Κίνας του υποσχέθηκε ότι η κινεζική πλευρά θα επανεξετάσει το θέμα.

    Στενή αναμένεται να είναι η συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και του Πεκίνου. Οι Κινέζοι θέλουν εμπειρία από την Ελλάδα στο ζήτημα αυτό και έτσι, όπως είπε ο πρωθυπουργός, η συνεργασία στα θέματα αυτά αναμένεται να γίνει πιο στενή.

    Περί εξωτερικής πολιτικής

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι η Κίνα τηρεί θετική στάση στο ζήτημα της συνεργασίας ΝΑΤΟ - Ρωσίας η οποία κατά την εκτίμηση της κινεζικής πολιτικής ηγεσίας μπορεί να οδηγήσει σε σταθεροποίηση τον κόσμο. Οι Κινέζοι εκτιμούν ότι η Ρωσία, με τη συμφωνία αυτή, δεν αποσπάται από τους πρώην συμμάχους της. Για την ΕΕ οι Κινέζοι θεωρούν ότι η πορεία ενοποίησής της είναι μια αυτονόητη εξέλιξη η οποία πρέπει να προχωρήσει. Εκτιμούν επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να έχει αυξημένο ρόλο στα διεθνή δρώμενα και επιθυμούν η Ευρώπη να έχει ισχυρότερη παρουσία απ' ότι έχει σήμερα.

    Ερωτηθείς σχετικά με το αν συζητήθηκε το θέμα της διεθνούς τρομοκρατίας, ο κ. Σημίτης απάντησε ότι το θέμα αυτό εθίγη στη διεθνή του διάσταση και ανέφερε ότι μετά την 11η Σεπτεμβρίου άλλαξαν πολύ τα διεθνή δεδομένα, καθώς και το ΝΑΤΟ αρχίζει να παίρνει όλο και περισσότερο πολιτικό χαρακτήρα και η στρατιωτική δράση αναλαμβάνεται κυρίως από τις ΗΠΑ. Γενικά στην επισκόπηση της διεθνούς πολιτικής κατάστασης και συγκυρίας, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, υπήρξε σύμπτωση απόψεων σε γενικές γραμμές

    [05] Και νέες κινητοποιήσεις των αυτοκινητιστών

    4/6/2002 9:59:00 πμ

    Χωρίς ταξί θα μεινει το λεκανοπέδιο για 48 ώρες στις 17 και 18 Ιουνίου. Το Διοικητικο Συμβούλιο του Συνδέσμου Αυτοκινητιστών Αττικής πήρε αυτή την απόφαση μετά απο την εξουσιοδότηση, που έλαβε στη χθεσινή γενική συνέλευση. Οι ιδιοκτήτες ταξί αντιδρούν σε βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του κλάδου, που προωθεί το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών.

    [06] Διαμερικανική αντιτρομοκρατική συνθήκη

    4/6/2002 9:16:00 πμ

    Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (OAS) ενέκρινε χθες την περιφερειακή αντιτρομοκρατική συνθήκη, την οποία ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, χαρακτήρισε ως το πρώτο διεθνές σύμφωνο του είδους μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Στη συνάντηση του Μπριτζτάουν, στις νήσους Μπαρμπέιντος, οι υπουργοί Εξωτερικών των 30 από τις 35 χώρες μέλη του ΟΑS υπέγραψαν την Διαμερικανική Συνθήκη κατά της Τρομοκρατίας. Η συνθήκη, που εγκρίνει την παγκόσμια εκστρατεία των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας, επιτάσσει στα κράτη της αμερικανικής ηπείρου να μοιράζονται τις ευαίσθητες πληροφορίες, να δεσμεύουν τα περιουσιακά στοιχεία τρομοκρατικών οργανώσεων και να συνεργάζονται στην δίωξη υπόπτων.

    Ίδρυση μυστικής αντιτρομοκρατικής ομάδας στους κόλπους της CIA

    Στο μεταξύ, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες (CIA) συγκρότησαν ειδική παραστρατιωτική μονάδα με στόχο τον εντοπισμό και την εξάρθρωση τρομοκρατικών δικτύων και των ηγετών τους στο εξωτερικό, αποκάλυψε Αμερικανός αξιωματούχος. Η CIA διαθέτει ήδη αρκετές μονάδες που δρουν στη σκιά, αλλά η νέα δύναμη που συγκροτήθηκε θα υπάγεται απευθείας στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία της οργάνωσης, με στόχο την εξάρθρωση της τρομοκρατίας σε διεθνές επίπεδο.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος απέφυγε να αποκαλύψει τον αριθμό των πρακτόρων που θα μετέχουν στη νέα μονάδα,τα μέσα που θα έχουν στη διάθεσή τους και τον τρόπο δράσης τους. Τόσο η CIA όσο και FBI βρίσκονται αυτό το διάστημα στο στόχαστρο του Κογκρέσου που κατηγορεί τις δύο αυτές υπηρεσίες για πολλές παραλείψεις όσον αφορά τις ενέργειές τους πριν αλλά και μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά της Ουάσινγκτον και της Νέας Υόρκης στις 11 Σεπτεμβρίου.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους τόνισε μάλιστα χθες, σε ομιλία του στο Λιτλ Ρόκ του Αρκανσο, ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τους Αμερικανούς κατά της τρομοκρατίας, υπερασπιζόμενος πάντως το FBI που κατηγορήθηκε έντονα για έλλειψη δράσης πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    [07] Βιώσιμο το νέο ασφαλιστικό σύστημα

    Πηγή: NET 105,8 fm 4/6/2002 9:21:00 πμ

    Η κυβέρνηση εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος έως το 2030 με το νομοσχέδιο, που εντός της εβδομάδας κατατίθεται στη Βουλή, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων της ΓΣΕΕ, μίλησε για ''ετερόκλητη συμμαχία, η οποία στερείται προτάσεων''. Το νομοσχέδιο προβλέπει πλασματικό χρόνο ασφάλισης για την φροντίδα των παιδιών και στους άνδρες εργαζόμενους από το 2003.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της ΝΕΤ 105,8, προσαυξημένο εφάπαξ μέχρι και 30 εκατομμύρια δραχμές, κυρίως στις τράπεζες, αλλά και στις ΔΕΚΟ, και συμπληρωματικές συνάξεις ανά επιχείρηση με όριο τους 50 εργαζομένους, προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Οι τελικές αποφάσεις ελήφθησαν κατά τη χτεσινοβραδινή σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας, ενώ σήμερα αναμένονται από τον υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη οι ρυθμίσεις που αφορούν το σκέλος της χρηματοδότησης

    Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί εν μέσω αντιπαραθέσεων στους κόλπους της ΓΣΕΕ καθώς η πλειοψηφία των παρατάξεων της συνομοσπονδίας που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση θα συμμετάσχει στην κοινή απεργία με την ΑΔΕΔΥ την ημέρα κατάθεσής του.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΣΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, κατηγόρησε για αντιδημοκρατική συμπεριφορά τις άλλες παρατάξεις υπογραμμίζοντας ότι κάποιοι προσπαθούν να απαξιώσουν το θετικό αποτέλεσμα των ως τώρα προσπαθειών του διαλόγου.

    ''Δεν υπάρχει καμία αντιδημοκρατική λειτουργία", υποστήριξε ο γ.γ. της ΓΣΣΕ Γιάννης Μανώλης, "καθώς η πλειοψηφία του ΔΣ της ΓΣΕΕ ψήφισε απεργιακή κινητοποίηση''.

    Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση καθιερώνει πριμ για τη φροντίδα των παιδιών και για τους άνδρες. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα", η σχετική διάταξη θα ισχύσει από την 1/1/2003. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι ένας εκ των γονέων, με προτεραιότητα στη μητέρα, μπορεί να μην εργαστεί για χρόνο ίσο με τον πλασματικό, χωρίς να διακοπεί η ασφαλιστική κάλυψη -που κατά την συγκεκριμένη περίοδο θα βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό-, ή να συνταξιοδοτηθεί νωρίτερα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 4 June 2002 - 9:40:20 UTC