Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-06-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μελβούρνη:Θερμή υποδοχή στον Στεφανόπουλο
  • [02] Αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ για Α. Παπαδόπουλο
  • [03] Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής
  • [04] Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο Κ. Καραμανλής
  • [05] Αντιδράσεις για χωματερή στα Ανω Λιόσια
  • [06] Απεργούν οι γιατροί του ΙΚΑ
  • [07] Διπλωματικός πυρετός στο Καζακστάν
  • [08] Και οι Αιγύπτιοι ήξεραν για το χτύπημα
  • [09] Ταϋλάνδη: Πυρά εναντίον σχολικού λεωφορείου
  • [10] Καταστροφικές βροχοπτώσεις στη Χιλή
  • [11] Συνομιλίες Τένετ-Αραφάτ
  • [12] Αμεσα η κατάθεση του ν/σ για το ασφαλιστικό
  • [13] Κρούσμα τρελών αγελάδων στο Ισραήλ
  • [14] Ενας χρόνος χωρίς τον Ντίνο Ηλιόπουλο
  • [15] Το ''Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού'' στο Μέγαρο
  • [16] Στην εντατική η Μαίρη Χρονοπούλου
  • [17] Το Ιντερνετ φέρνει τα σχολεία πιο κοντά
  • [18] Ενας σπάνιος... οικιακός ζωολογικός κήπος

    [01] Μελβούρνη:Θερμή υποδοχή στον Στεφανόπουλο

    4/6/2002 4:45:00 μμ

    Στα εθνικά θέματα αλλά και στη θέση της Ελλάδας σήμερα στα Βαλκάνια και την ΕΕ αναφέρθηκε μιλώντας στους ομογενείς της Μελβούρνης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Ιδιαίτερα συγκινημένος ο κ. Στεφανόπουλος, υπογράμμισε πως οι Ελληνες σήμερα δεν αισθάνονται μετανάστες, αφού η πρόοδος της χώρας μας είναι σημαντική και προκαλεί μεγάλη ευτυχία ότι μπορούμε όλοι να το διακηρύξουμε αυτό.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η Ελλάδα παίρνει νέα όψη αφού πραγματοποιούνται στην χώρα μας χιλιάδες μικρά και μεγάλα έργα και ανοίγονται ευρύτεροι ορίζοντες ελπίδας.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα εθνικά μας θέματα με έμφαση στα ελληνοτουρκικά και τόνισε πως η Ελλάδα προτείνει στη διεθνή κοινότητα το μόνο δίκαιο τρόπο επίλυσης το Διεθνές Δικαστήριο, γνωρίζοντας πως η Ελλάδα έχει το δίκιο με το μέρος της.

    Καταχειροκροτούμενος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναρωτήθηκε έως πότε θα προβάλλει η Τουρκία ανύπαρκτες, αβάσιμες και παράλογες αξιώσεις και κατέληξε λέγοντας πως η χώρα μας σήμερα αισθάνεται ισχυρή χάρις στον εθνικό στρατό μας.

    [02] Αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ για Α. Παπαδόπουλο

    4/6/2002 5:18:00 μμ

    Διαψεύδει η κυβέρνηση τα σενάρια περί αντικατάστασης του υπουργού Υγείας, μετά το θέμα που έχει προκύψει από τη δήλωσή του Αλέκου Παπαδόπουλου ότι θα αποχωρήσει από την πολιτική. Ο Τηλέμαχος Χυτήρης χαρακτήρισε τα σενάρια αυτά, "ευφάνταστα", ενώ διέψευσε και τις πληροφορίες περί ανασχηματισμού. Ο πρωθυπουργός, μόλις επιστρέψει από την Κίνα, θα συναντηθεί με τον υπουργό Υγείας, με τον οποίο θα συζητήσει το θέμα που προέκυψε. Την ίδια ώρα, κυβερνητικοί κύκλοι διευκρίνιζαν ότι ουδέποτε ειπώθηκε από το πρωθυπουργό ή από συνεργάτες του η φράση περί αντικατάστασης του κ. Παπαδόπουλου.

    Βολές κατά του υπουργού για το χρόνο και τον τρόπο που επέλεξε να γνωστοποιήσει την απόφασή του, εξαπέλυσε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Λαλιώτης χαρακτήρισε τον κ. Παπαδόπουλο "πολύτιμη μονάδα στο πολιτικό μας σύστημα", τονίζοντας ότι "ανεδείχθη με την αξία, το ήθος και τις ικανότητές του".

    Με την απόφαση του Αλέκου Παπαδόπουλου ασχολήθηκε και το περιοδικό Economist που σε άρθρο του βλέπει εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα μετά τις δημοτικές εκλογές αναφέροντας ότι ο Κώστας Σημίτης δέχεται πιέσεις από το κόμμα του για πιο λαϊκή πολιτική, ενώ θέτει θέμα εκλογής αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ.

    [03] Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

    4/6/2002 1:07:00 μμ

    Δόθηκε στα κόμματα το σχέδιο νόμου γιά τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, σύμφωνα με τα όσα ορίζει το νέο Σύνταγμα. Στο Συμβούλιο θα προεδρεύει ο υπουργός Εξωτερικών και θα μετέχουν ο υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας του υπουργείου εξωτερικών, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, πέντε εκπρόσωποι του κόμματος της πλειοψηφίας, τρείς του κόμματος της αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ένας από κάθε κόμμα αναγνωρισμένο σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, ο προϊστάμενος του Κέντρου Ανάλυσης και Σχεδιασμού του υπουργείου Εξωτερικών,όπως και πρόσωπα με ειδικές γνώσεις και εμπειρία.

    Η τακτική σύγκληση του Συμβουλίου θα πραγματοποιείται δύο φορές τον χρόνο ενώ θα μπορεί να συγκληθεί και εκτάκτως από τον υπουργό Εξωτερικών. Το Συμβούλιο θα επεξεργάζεται κάθε θέμα σχετικό με την Εξωτερική Πολιτική και τον στρατηγικό σχεδιασμό της που παραπέμπεται σε αυτό από τον υπουργό Εξωτερικών.

    [04] Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο Κ. Καραμανλής

    4/6/2002 6:15:00 μμ

    Για τις Βρυξέλλες αναχώρησε το απόγευμα ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, προκειμένου να μετάσχει στη συνεδρίαση του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Αύριο ο κ. Καραμανλής θα αναχωρήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου θα πάρει μέρος στις εργασίες της συνάντησης κορυφής της Διεθνούς Δημοκρατικής Ενωσης που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον. Εισηγητής στη συνάντηση αυτή θα είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόρτζ Μπους.

    [05] Αντιδράσεις για χωματερή στα Ανω Λιόσια

    Πηγή: NET 105,8 fm 4/6/2002 2:51:00 μμ

    Με κινητοποιήσεις απειλεί ο Δήμος Ανω Λιοσίων στην περίπτωση που το ΥΠΕΧΩΔΕ ανατρέψει τον αρχικό σχεδιασμό και κατασκευάσει το εργοστάσιο ανακύκλωσης σε άλλη περιοχή της Δυτικής Αττικής. Ο Δήμαρχος Νίκος Παπαδήμας έκανε γνωστό σε συνέντευξη τύπου ότι θα δέχεται στη χωματερή μόνο 250 τόνους απορριμμάτων ημερησίως έναντι 5.000 τόνων που δέχεται σήμερα και ότι θα σταματήσει και τη λειτουργία του εργοστασίου για τα νοσοκομειακά απορρίμματα.

    [06] Απεργούν οι γιατροί του ΙΚΑ

    Πηγή: ΕΤ-1 4/6/2002 2:00:00 μμ

    Moνο με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν την Παρασκευή τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν οι γιατροί του ιδρύματος διεκδικώντας μονιμοποίηση των συμβασιούχων, αναβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης και ιατρικό βαθμολόγιο.Οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα επαναληφθούν στις 10, 13, 18, 21, 25 και 28 Ιουνίου.

    [07] Διπλωματικός πυρετός στο Καζακστάν

    4/6/2002 5:11:00 μμ

    Αμετακίνητοι στις θέσεις τους εμφανίζονται οι ηγέτες της Ινδίας και του Πακιστάν που μαζί με άλλους 14 αρχηγούς κρατών βρίσκονται στην πρωτεύουσα του Καζακστάν όπου άρχισε και συνεχίζεται η διάσκεψη κορυφής για την ασιατική ασφάλεια. Ο μεν Ινδός πρωθυπουργός Ατάλ Μπιχάρι Βατσαπαγί διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αρχίσει πόλεμο και ότι είναι πρόθυμη να συνομιλήσει με το Πακιστάν, αλλά επανέλαβε το μόνιμο όρο του ότι αυτό θα συμβεί μόνο όταν το Πακιστάν αποδείξει έμπρακτα ότι σταματάει να βοηθάει τους αυτονομιστές αντάρτες που δρουν στο Κασμίρ.

    Ρήτρα η παύση της τρομοκρατίας

    "Εκφράζουμε την ετοιμότητά μας για συνομιλίες με το Πακιστάν, περιλαμβανομένου και του ζητήματος του Κασμίρ, όμως θα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στην ανάγκη να σταματήσει η τρομοκρατία", δήλωσε ο Βατζπαγί στην περιφερειακή σύνοδο για την ασφάλεια στην Ασία, της οποίας οι εργασίες άνοιξαν σήμερα το πρωί στην Αλμάτι του Καζακστάν, με την παρουσία του Πακιστανού προέδρου Περβέζ Μουσάραφ και του ινδού πρωθυπουργού.

    Χθες, η ινδική αντιπροσωπεία απέκλεισε εντελώς κάθε ενδεχόμενη επαφής της με την αντίστοιχη πακιστανική. ''Η θέση μας είναι σαφής: είμαστε πρόθυμοι να συνατηθούμε στα μισά του δρόμου με το Πακιστάν, όμως η βία και οι παραβιάσεις στο Κασμίρ θα πρέπει να σταματήσουν'', δήλωσε ο Ινδός υφυπουργός Εξωτερικών, Ομάρ Αμπντάλα.

    Από την πλευρά του, ο Μουσάραφ δήλωσε πως δεν έχει να θέσει καμία προϋπόθεση στον διάλογο με την Ινδία. Ο Πακιστανός πρόεδρος τόνισε ότι ο πρόεδρος του Καζαχστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, οικοδεσπότης της συνόδου, του δήλωσε πως δεν μπόρεσε να εκμαιεύσει από τον Βατζπαγί μία υπόσχεση να συνομιλήσει μαζί του.

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Μουσάραφ δήλωσε ότι αποδέχθηκε πρόταση του Ρώσου προέδρου να επισκεφθεί τη Μόσχα, χωρίς όμως να διευκρινίσει το χρόνο της επίσκεψής του. Ο κ. Μουσάραφ ανέφερε ότι ο κ. Πούτιν προσκάλεσε και τον Ινδό πρωθυπουργό.

    Εν τω μεταξύ, εκρηκτική χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν την κατάσταση στη νότια Ασία και κάλεσε τις αντίπαλες πλευρές να αρχίσουν διάλογο για να εκτονωθεί η κρίση. Ο κ.Πούτιν και ο κινέζος πρόεδρος Ζιανγκ Ζεμίν ασκούν έντονες πιέσεις καθώς η μεν Ρωσία συνδέεται παραδοσιακά με την Ινδία, η δε Κίνα με το Πακιστάν.

    Με τους ηγέτες του Πακιστάν και της Ινδίας θα συναντηθεί σήμερα και ο Κινέζος πρόεδρος Ζιανγκ Ζεμίν.

    Διεθνής διάσκεψη για την ασφάλεια στην Ασία

    Οι 16 ηγέτες που μετέχουν στη διάσκεψη υπέγραψαν την ''Διακήρυξη της Αλμάτι'' με την οποία δεσμεύονται να μην υποστηρίζουν τέτοιου είδους κινήματα. Στη διακήρυξη χαρακτηρίζονται τα αυτονομιστικά κινήματα ως ''μία από τις βασικότερες απειλές γιά την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή''. Η Διακήρυξη της Αλμάτι ''καταδικάζει επίσης την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της''.

    [08] Και οι Αιγύπτιοι ήξεραν για το χτύπημα

    4/6/2002 10:29:00 πμ

    Τελικά, πολλοί ήταν αυτοί που γνώριζαν το επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα. Με συνέντευξή του στους "Νιου Γιορκ Τάιμς", ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ αποκαλύπτει ότι οι αιγυπτιακές μυστικές υπηρεσίες είχαν ενημερώσει μια εβδομάδα πριν από τις επιθέσεις τις αμερικανικές αρχές ότι το δίκτυο του Οσάμα μπιν Λάντεν ήταν ένα βήμα πριν από την εκτέλεση μιας πολύ σημαντικής επιχείρησης εναντίον αμερικανικού στόχου.

    Οι πληροφορίες προέρχονταν από μυστικό πράκτορα που είχε επαφές με την Αλ Κάιντα.

    Η συνέντευξη Μουμπάρακ δημοσιεύεται την ώρα που το FBI και η CIA αλληλοκατηγορούνται για την αξιολόγηση των πληροφοριών που είχαν πριν από την 11η Σεπτεμβρίου, όπως τα στοιχεία του FBI για έναν από τους αεροπειρατές.

    Με τον Αιγύπτιο ομόλογο του Χόσνι Μουμπαρακ, θα συναντηθεί το σαββατοκύριακο στο Καμπ Ντειβιντ ο Αμερικανος προεδρος Τζωρτζ Μπους, ο οποίος τη Δευτέρα θα έχει συνάντηση στο Λευκό Οίκο και με τον Αριέλ Σαρόν για το Μεσανατολικό.

    [09] Ταϋλάνδη: Πυρά εναντίον σχολικού λεωφορείου

    4/6/2002 9:02:00 πμ

    Δύο έφηβοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 15 τραυματίσθηκαν σήμερα στην Ταϊλάνδη, όταν τουλάχιστον τρεις οπλισμένοι μασκοφόροι άνοιξαν πυρ εναντίον σχολικού λεωφορείου, κοντά στα σύνορα με τη Μιάνμαρ, τόνισαν επίσημες πηγές. Αξιωματούχοι των υπουργείων Παιδείας και Αμύνης της Ταϋλάνδης τόνισαν πως η αστυνομία ερευνά για να διαπιστώσει τα ελατήρια της επίθεσης στην επαρχία Ρατσαμπούρι, που σημειώθηκε στις 03:00, ώρα Ελλάδος, σε μία οδική αρτηρία 20 χλμ δυτικά της Μπανγκόκ. Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών, που διέφυγαν από τη σκηνή του μακελειού.

    Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μαθητών, οι οπλοφόροι σταμάτησαν το λεωφορείο σε μία στροφή του δρόμου και δύο εξ αυτών άνοιξαν πυρ με τα όπλα τους. Ο οδηγός του λεωφορείου δεν χτυπήθηκε και κατόρθωσε να οδηγήσει το όχημα για ακόμη ένα χιλιόμετρο και παρέδωσε τους τραυματίες για περίθαλψη.

    Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, οι τρεις οπλοφόροι φορούσαν μάσκες και στολές παραλλαγής, όμοιες με εκείνες που φορούν οι αντάρτες που δρουν στα σύνορα της χώρας, τα οποία έχουν κλείσει από την προηγούμενη εβδομάδα εξαιτίας επεισοδίων που σημειώθηκαν ανάμεσα σε στρατιωτικές δυνάμεις της Ταϊλάνδης και της Μιάνμαρ.

    Εννέα από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε τοπικό νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.

    [10] Καταστροφικές βροχοπτώσεις στη Χιλή

    4/6/2002 8:40:00 πμ

    Τέσσερις νεκρούς και 1.700 αστέγους έχουν αφήσει πίσω τους, μέχρι στιγμής, οι χειρότερες βροχοπτώσεις που έχουν σημειωθεί στη Χιλή από το 1926, οι οποίες προκάλεσαν μεγάλες πλημμύρες στους ποταμούς και στις πόλεις της χώρας, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος Ρικάρδο Λάγος. Ο Λάγος δήλωσε πως καθώς προβλέπεται να συνεχισθούν οι βροχοπτώσεις, που έχουν ξεκινήσει να πλήττουν τη χώρα από το βράδυ της Κυριακής, θα παραμείνουν σήμερα κλειστά τα σχολεία σε αρκετές περιοχές, μεταξύ αυτών και της περιοχής της πρωτεύουσας Σαντιάγο.

    Ο πρόεδρος τόνισε πως οι 1,700 άστεγοι λαμβάνουν φροντίδα σε διάφορα καταφύγια, όμως οι αρχές εκτιμούν πως ο αριθμός των κατοίκων που θα εξαναγκασθούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας της ραγδαίας βροχόπτωσης θα ξεπεράσει τους 50.000.

    [11] Συνομιλίες Τένετ-Αραφάτ

    4/6/2002 1:42:00 μμ

    Ο Παλαιστίνος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ παρουσίασε χθες στον αρχηγό της CIA Τζωρτζ Τένετ ένα σχέδιο μεταρρύθμισης των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας που προβλέπει τη δραστική τους μείωση κατά 50% καθώς και την αυστηρότερη εποπτεία τους. Την ώρα που ο Τένετ συνομιλούσε με τον Αραφάτ στο αρχηγείο του στη Ραμάλα, μερικές δεκάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωναν έξω από αυτό φωνάζοντας συνθήματα κατά του Αμερικανού απεσταλμένου. Οι διαδηλωτές δήλωσαν ότι αντιτίθενται στην ανάμειξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις εσωτερικές υποθέσεις των Παλαιστινίων.

    Εξάλλου, ο Γιάσερ Αραφάτ συνέχισε και χθες τις προσπάθειες του για να πείσει τις ηγεσίες των ριζοσπαστικών παλαιστινιακών οργανώσεων να μετάσχουν στην κυβέρνησή του. Προς το παρόν, τόσο η Χαμάς και η Τζιχάντ όσο και το Λαϊκό και το Δημοκρατικό Μέτωπο απέρριψαν την πρόταση του κ.Αραφάτ.

    Στο μεταξύ, η παλαιστινιακή Αρχή παρενέβη και απέτρεψε την αποφυλάκιση του ηγέτη του Λαϊκού Μετώπου Αχμέτ Σααντάτ που είχε διατάξει το παλαιστινιακό ανώτατο δικαστήριο. Προηγουμένως, η ισραηλινή κυβέρνηση είχε καταγγείλει την απόφαση, ενώ ισραηλινές εφημερίδες είχαν αποκαλύψει ότι το Ισραήλ ήταν έτοιμο να δολοφονήσει τον Σααντάτ και να πολιορκήσει το αρχηγείο του Αραφάτ άν απελευθερωνόταν ο καταζητούμενος ηγέτης του Λαϊκού Μετώπου.

    Νέα εισβολή πραγματοποίησαν τα ξημερώματα στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης οι ισραηλινές δυνάμεις. Ο ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε μία ώρα αργότερα, αφού οι πληροφορίες που είχε για δραστηριότητες εξτρεμιστών Παλαιστινίων αποδείχτηκαν αναληθείς.

    [12] Αμεσα η κατάθεση του ν/σ για το ασφαλιστικό

    Πηγή: NET 105,8 fm 4/6/2002 3:48:00 μμ

    Από μέρα σε μέρα ίσως και σήμερα το απόγευμα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, καθώς ολοκληρώθηκε η τεχνική επεξεργασία του σε σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Εργασίας, Δημήτρη Ρέππα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των διατάξεων που περιελήφθησαν προβλέπεται και η αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας για συνταξιοδότηση στα βαρέα και ανθυγιεινά.

    Βιώσιμο το νέο ασφαλιστικό

    Επίσης, η κατάργηση του πλαφόν στο εφάπαξ και η δυνατότητα δημιουργίας τρίτου πυλώνα συμπληρωματικής ασφάλισης μέσα από συλλογική σύμβαση και με ελάχιστο αριθμό εργαζομένων τα 50 άτομα. Το νομοσχέδιο προβλέπει πλασματικό χρόνο ασφάλισης για την φροντίδα των παιδιών και στους άνδρες εργαζόμενους από το 2003.

    Το υπουργείο Εργασίας προβλέπει ότι το νομοσχέδιο θα έχει ψηφιστεί από την Βουλή έως τις 25 Ιουνίου.

    Ο υπουργός μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος έως το 2030 με το νομοσχέδιο. Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων της ΓΣΕΕ, μίλησε για ''ετερόκλητη συμμαχία, η οποία στερείται προτάσεων''.

    Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί εν μέσω αντιπαραθέσεων στους κόλπους της ΓΣΕΕ, καθώς η πλειοψηφία των παρατάξεων της συνομοσπονδίας που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση θα συμμετάσχει στην κοινή απεργία με την ΑΔΕΔΥ την ημέρα κατάθεσής του.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΣΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, κατηγόρησε για αντιδημοκρατική συμπεριφορά τις άλλες παρατάξεις, υπογραμμίζοντας ότι κάποιοι προσπαθούν να απαξιώσουν το θετικό αποτέλεσμα των έως τώρα προσπαθειών του διαλόγου.

    [13] Κρούσμα τρελών αγελάδων στο Ισραήλ

    4/6/2002 4:15:00 μμ

    Το Ισραήλ επιβεβαίωσε σήμερα το πρώτο κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών σε αγελάδα δέκα χρόνων σε αγρόκτημα των υψωμάτων του Γκολάν. Από το ισραηλινό υπουργείο Γεωργίας ανακοινώθηκε πως η βιοψία που έγινε στον εγκέφαλο του ζώου στη Ελβετία από την Παγκόσμια Οργάνωση για την Υγεία των Ζώων, έδειξε πως είχε προσβληθεί από την ασθένεια των τρελών αγελάδων. Το υπουργείο επισήμανε πως θα εφαρμόσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να εξεταστούν όλα τα ζώα ηλικίας άνω των 30 μηνών που στάλθηκαν στα σφαγεία, πριν το κρέας τους διοχετευτεί στην αγορά. Τα εσωτερικά όργανα όλων των σφαγιασμένων ζώων μεγαλύτερων του ενός χρόνου θα καταστραφούν καθώς επίσης θα σφαγιαστούν τρία ζώα της ίδιας ηλικίας με το μολυσμένο ζώο και δύο μοσχάρια που είχε γεννήσει.

    [14] Ενας χρόνος χωρίς τον Ντίνο Ηλιόπουλο

    4/6/2002 7:40:00 μμ

    Ενας χρόνος πέρασε από εκείνο το απόγευμα που έσβησε για πάντα το γέλιο του Ντίνου Ηλιόπουλου. Ο αξέχαστος ηθοποιός που ήξερε να ακροβατεί μεταξύ κωμωδίας και δράματος, δοκιμάστηκε σκληρά από γενικευμένη λοίμωξη του αναπνευστικού αλλά τελικά δεν άντεξε και χάθηκε σε ηλικία 86 ετών στις 4 Ιουνίου του 2001. Η σεμνότητά του είναι η παρακαταθήκη του στους νεότερους συναδέλφους του.

    Ταλαντούχος ηθοποιός, σεμνός άνθρωπος, υπέροχος πατέρας

    Ο Ντίνος Ηλιόπουλος γεννήθηκε το 1909 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και μεγάλωσε στη Μασσαλία. Η οικογένειά του ήρθε στην Αθήνα το 1935. Υπηρέτησε το θέατρο από το 1944 και όλοι οι συνάδελφοί του έχουν να λένε ότι ήταν "ο τζέντλεμαν του θεάτρου".

    Ο κόσμος τον αγάπησε πέρα από τις υποκριτικές του ικανότητες, για το ήθος και την σεμνότητα που τον χαρακτήριζαν ως άνθρωπο.

    Στο θέατρο συνεργάστηκε σχεδόν με όλους τους μεγάλους Ελληνες ηθοποιούς, ενώ υπήρξε το χαϊδεμένο παιδί της Μαρίκας Κοτοπούλη. Ολες οι θεατρικές του επιτυχίες, αργότερα, έγιναν κινηματογραφικές ταινίες που προβάλλονται μέχρι σήμερα από την τηλεόραση.

    [15] Το ''Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού'' στο Μέγαρο

    4/6/2002 6:45:00 μμ

    "Το Τραγούδι του Νεκρού αδελφού", ένα απο τα ωραιότερα λυρικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη, θα παρουσιαστεί στις 9 και 10 Ιουνίου, στο Μέγαρο Μουσικής, μαζί με τα έργα Λυρικώτατα, Λιποτάκτες σε ποίηση Γιάννη Θεοδωράκη και Επιτάφιος σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, με ερμηνευτές τη Νένα Βενετσάνου, τον Δημήτρη Μπάση και τον Γιάννη Μπέζο. Η συναυλία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της "Πειραιώς Πολιτεία".

    Σε σχετική συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της συναυλίας ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέρθηκε στην πορεία του Ελληνικού λαϊκού τραγουδιού και δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος για την εκδήλωση που θα δώσει την ευκαιρία να ακουστούν αθάνατα λαϊκά έργα, σε χώρους ποιοτικής μουσικής, όπως είναι το Μέγαρο Μουσικής.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της "Πειραιώς Πολιτείας", Γιώργος Πανταγιάς, αναφερόμενος στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη είπε χαρακτηριστικά ότι "τιμά την Ελλάδα η παρουσία του και η μουσική του, σε μια εποχή που τα σκουπίδια της υποκουλτούρας, παράδειγμα η πρόσφατη ελληνική συμμετοχή στην Γιουροβίζιον, εκπροσωπούν την ελληνική μουσική σκηνή". Ο κ. Πανταγιάς είπε, ότι η μουσική του Μίκη, "εμβολιάζει επίμονα, την ιδιοσυγκρασία μας στο υψηλό και ευγενικό, το αληθινό και το ωραίο, το πραγματικό και το μεγάλο".

    Η συνεργασία των ερμηνευτών με την Ορχήστρα ξεκίνησε τον Μάιο του 2001 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με την παρουσίαση του έργου "Το τραγούδι του νεκρού αδελφού" που ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε στη συνέχεια σε CD.

    Προπώληση εισιτηρίων γίνεται στα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

    [16] Στην εντατική η Μαίρη Χρονοπούλου

    Πηγή: NET 105,8 fm 4/6/2002 4:24:00 μμ

    Δυσάρεστη έκβαση φαίνεται πως είχαν οι χειρουργικές επεμβάσεις στις οποίες υπεβλήθη η γνωστή ηθοποιός Μαίρη Χρονοπούλου για την αποκατάσταση της σπονδυλικής της στήλης, μετά από ατύχημα. Πριν από λίγο έγινε γνωστό, ότι η δημοφιλής ηθοποιός μεταφέρθηκε εκτάκτως στην μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Μετροπόλιταν, του Φαλήρου, όπου και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

    [17] Το Ιντερνετ φέρνει τα σχολεία πιο κοντά

    4/6/2002 7:36:00 μμ

    Tην περαιτέρω ανάπτυξη των συμφωνιών συνεργασίας μέσω του Ιντερνετ στα κοινοτικά σχολεία προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα, σε έκθεσή της προτείνει μέχρι το 2006 κάθε ένα από τα 150.000 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που υπάρχουν στην ΕΕ να συνάψει με κάποιο άλλο κοινοτικό σχολείο ή και με σχολεία από τρίτες χώρες "συμφωνίες αδελφοποίησης μέσω του Ιντερνετ", στο πλαίσιο της ενίσχυσης του πολιτισμικού διαλόγου. Επιπλέον μεταξύ των προθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι κάθε μαθητής στην κοινοτική επικράτεια να έχει τη δυνατότητα κατά τα σχολικά του χρόνια να συμμετάσχει σε κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανταλλαγών μέσω του Ιντερνετ. Σημειώνεται, ότι η έκθεση θα υποβληθεί για έγκριση στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των "15" στη Σύνοδο Κορυφής της Σεβίλλης, που θα πραγματοποιηθεί στις 21 και 22 Ιουνίου.

    Χρήσιμο εργαλείο στην υπηρεσία της εκπαίδευσης

    Μεταξύ των θεμάτων, που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενταχθούν στις "συμφωνίες αδελφοποίησης μέσω του Ιντερνετ" είναι η εκμάθηση ξένων γλωσσών, οι ανταλλαγές πολιτιστικού περιεχομένου, η προώθηση της ιδέας της ευρωπαϊκής ιθαγένειας και η προστασία του περιβάλλοντος.

    Οπως υποστηρίζει ακόμη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου της συστηματικοποίησης των σχολικών συμφωνιών αδελφοποίησης είναι να διασφαλίσουν οι αρμόδιες εθνικές αρχές των κρατών μελών ότι:

    Μέχρι τα τέλη του 2003, όπως έχει συμφωνηθεί, κάθε κοινοτικό σχολείο θα διαθέτει έναν υπολογιστή για 15 μαθητές με πρόσβαση στο Ιντερνετ. Για κάθε συμφωνία αδελφοποίησης θα έχει εξασφαλιστεί σε κάθε σχολείο ο απαραίτητος προϋπολογισμός, που θα πρέπει να κυμαίνεται από 1.500 έως 10.000 ευρώ ανάλογα με τους στόχους, που έχουν τεθεί στο πρόγραμμα. Ο προϋπολογισμός αυτός θα καλύπτει τα έξοδα για τις επισκέψεις των καθηγητών και των μαθητών, τη συντήρηση του τεχνικού εξοπλισμού και τα έξοδα σύνδεσης. Σημειώνεται, ότι ένα μέρος από τα έξοδα θα χρηματοδοτηθεί από την Κοινότητα και το ύψος του ποσού θα καθοριστεί μετά την έγκριση του προγράμματος από τους "15".

    [18] Ενας σπάνιος... οικιακός ζωολογικός κήπος

    4/6/2002 6:56:00 μμ

    Δεν είχε ούτε ένα, ούτε δύο εξωτικά ζώα στο σπίτι της μια Καναδή υπάλληλος στην Οτάβα. Οπως ανακάλυψαν αστυνομικοί, μετά από ειδοποίηση του ιδιοκτήτη του σπιτιού, η ενοικιάστρια διατηρούσε έναν ολόκληρο ζωολογικό κήπο με 259 εξωτικά ζώα!

    Στον ''οικιακό ζωολογικό κήπο'' υπήρχαν τουλάχιστον 76 διαφορετικά είδη ζώων, τα δύο τρίτα από τα οποία είχαν εισαχθεί παράνομα στον Καναδά.

    Λόγω του πάθους της για τα ζώα η ενοικιάστρια διατηρούσε στο σπίτι μικρά θηλαστικά, έντομα, ερπετά, ψάρια και πτηνά, ενώ κάποια από αυτά ζούσαν στριμωγμένα μέσα σε κλουβιά ή σε πλαστικά δοχεία.

    Ορισμένα από τα ζώα αυτά είναι τόσο σπάνια που οι ειδικοί που κλήθηκαν να τα φροντίσουν χρειάστηκαν μία ολόκληρη ημέρα και πολλή μελέτη στα βιβλία τους για να καθορίσουν σε ποιο είδος ανήκε το καθένα.

    Ο δήμος σκοπεύει να κάνει αγωγή στην ιδιοκτήτρια των ζώων με το σκεπτικό ότι παρέβη το νόμο που απαγορεύει την κατοχή ορισμένων εξωτικών ζώων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 4 June 2002 - 16:59:39 UTC