Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-06-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την ενοχή του Κράμπη ζήτησε ο εισαγγελέας
  • [02] Επεισόδια στη δίκη της Ρικομέξ
  • [03] Τίμησαν τα θύματα της τρομοκρατίας
  • [04] Επέστρεψε υγιής στην Αθήνα ο Μητσοτάκης
  • [05] Ο Σκανδαλίδης για τον νέο εκλογικό νόμο
  • [06] Κατάρρευση φράγματος στη Συρία
  • [07] Στη Βουλή η ασφαλιστική μεταρρύθμιση
  • [08] Αυστηρό το νέο αθλητικό νομοσχέδιο
  • [09] ΑΕΚ-ΟΣΦΠ τα δίνουν όλα για τον τίτλο
  • [10] ''Νηστικός Δείπνος'' στην Αθηναΐδα

    [01] Την ενοχή του Κράμπη ζήτησε ο εισαγγελέας

    Πηγή: ΑΠΕ 4/6/2002 8:24:00 μμ

    Την ενοχή των τριών βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση απαγωγής και δολοφονίας του επιχειρηματία Γιώργου Νικολαΐδη και της φίλης του Σούλας Καλαθάκη, το Νοέμβριο του 1997, ζήτησε με την αγόρευσή του ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ο εισαγγελέας έδρας Δημήτριος Ζαχαρόπουλος. Μετά από περισσότερους από τέσσερις μήνες ακροαματικής διαδικασίας για την πολύκροτη υπόθεση, ο εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του Παναγιώτη Κράμπη για όλες τις κατηγορίες που τον βαρύνουν, ενώ διαφοροποιήθηκε ως προς τους υπόλοιπους κατηγορούμενους.

    Εγκέφαλος της υπόθεσης

    Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, ο Παναγιώτης Κράμπης, πρέπει να κηρυχθεί ένοχος για τα αδικήματα της αρπαγής, της εκβίασης, της ανθρωποκτονίας από πρόθεση από κοινού με τον φυγόδικο Ηλία Μαζαράκη, της διακεκριμένης κλοπής και άλλα αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος.

    Ο εισαγγελέας ζήτησε να αθωωθεί ο Θεόδωρος Κράλλης και ο Μάριος Ασημάκης από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και την εκβίαση και να κηρυχθούν ένοχοι για αρπαγή και για άμεση συνέργια σε νόθευση εγγράφου ο πρώτος και για υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης ο δεύτερος.

    Για την άλλοτε φίλη του Κράμπη, Μάνια Χοραΐτου, ο εισαγγελέας ζήτησε να αθωωθεί για συνέργια σε αρπαγή και να κριθεί ένοχη για απλή συνέργια σε κλοπή ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και σε απάτη.

    Ο κ. Ζαχαρόπουλος ζήτησε την απαλλαγή όλων των κατηγοριών για τους Ευθύμιο και Νικόλαο Σκρένα, Λουκά Μάμαλη και Δημήτρη Κράλλη.

    Ο κ. Ζαχαρόπουλος υποστήριξε στην αγόρευσή του ότι ο εγκέφαλος της υπόθεσης ήταν ο Παναγιώτης Κράμπης. ''Δεν έχει σημασία αν πίσω από τον Κράμπη κρύβεται η μαφία ή κάποιος άλλος. Σημασία έχει ότι ο Κράμπης κατέστρωσε το σχέδιο, συγκρότησε ομάδα και εκτέλεσε το σχέδιο. Είναι εκείνος που με περισσό θράσος κινήθηκε μετά σαν ανύποπτος πολίτης, σα να μην φοβάται τη νομιμότητα. Με θάρρος, με αυτοπεποίθηση, με εξαιρετικό θράσος προέβη σε σειρά εγκλημάτων για να πετύχει οικονομικά οφέλη, αλλά και για να εξαφανίσει τα στοιχεία έτσι που και αν ακόμη φανεί κάτι να στραφεί εναντίον άλλου και όχι του ιδίου''.

    [02] Επεισόδια στη δίκη της Ρικομέξ

    4/6/2002 8:08:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Σε κλίμα έντασης διεξήχθη ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου η συζήτηση των έξι αγωγών θυμάτων της κατάρρευσης του κτιρίου της Ρικομέξ στο σεισμό της Πάρνηθας, καθώς εργαζόμενοι στην εταιρία ήρθαν στα χέρια με συγγενείς των θυμάτων. Με τις αγωγές τους οι συγγενείς των θυμάτων του εργοστασίου διεκδικούν από τη διοίκηση της Ρικομέξ συνολικό ποσό αποζημίωσης 4 δισ. δρχ. Υπενθυμίζεται ότι στα ερείπια του εργοστασίου είχαν βρει τραγικό θάνατο συνολικά 39 άνθρωποι.

    Εξάλλου ποινή φυλάκισης 40 μηνών με τριετή αναστολή επιβλήθηκε χθες στον αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Μπρέμπο για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, που αφορά την κατάρρευση κτιρίου στο σεισμό της Αθήνας τον Σεπτέμβριο του '99 και το θάνατο δύο ανθρώπων.

    Οργή από τους συγγενείς των θυμάτων

    Τα επεισόδια στη δίκη για την υπόθεση της Ρικομέξ δημιουργήθηκαν μετά το τέλος της κατάθεσης της εργαζόμενης στο εργοστάσιο κ. Αννας Ματσιώτα. Η κ. Ματσιώτα υποστήριξε στην κατάθεσή της ότι το εργοστάσιο δεν είχε κανένα σοβαρό κατασκευαστικό πρόβλημα, άποψη που εξόργισε τους δεκάδες συγκεντρωμένους οι οποίοι επιτέθηκαν και χτύπησαν τη μάρτυρα αποκαλώντας αυτήν και τους νυν εργαζομένους του εργοστασίου ''πουλημένους''. Η κ. Ματσιώτα φυγαδεύτηκε από αστυνομικούς μέχρι την έξοδο των δικαστηρίων.

    Νωρίτερα στο δικαστήριο κατέθεσε η πρώην εργαζόμενη κ. Λιγνού η οποία έκανε λόγο για σοβαρές κατασκευαστικές ατέλειες στο κτίριο της Ρικομέξ. Αντίθετα, ο πολιτικός μηχανικός καθηγητής στο Πολυτεχνείο κ. Κωνσταντίνος Συρμακέζης στην κατάθεσή του υποστήριξε ότι η κατάρρευση οφείλεται στην επιτάχυνση του σεισμού που ήταν τέτοια ώστε το κτίριο δεν άντεξε γιατί είχε κατασκευαστεί βάσει του αντισεισμικού κανονισμού του 1975. Σύμφωνα με τους συνηγόρους των εναγόντων ο μάρτυρας θα έπρεπε να εξαιρεθεί καθώς είχε προσληφθεί ως τεχνικός σύμβουλος της Ρικομέξ.

    Σημειώνεται ότι στο πλευρό της διοίκησης του εργοστασίου είναι το σωματείο εργαζομένων της Ρικομέξ, ενώ υπέρ των εναγόντων παρεμβαίνει στη δίκη η ΓΣΕΕ.

    Εν τω μεταξύ η δίκη του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Μπρέμπου είναι η πρώτη που διεξήχθη για το σεισμό της Πάρνηθας και αφορούσε πολυκατοικία στα Ανω Λιόσια επί της οδού Στρατηγού Σύρμα.

    Σύμφωνα με την κατηγορία, ο αρχιτέκτονας προχώρησε στην κατασκευή προσθήκης δευτέρου ορόφου σε ακίνητο χωρίς να λάβει υπόψιν του αυθαίρετες τροποποιήσεις που υπήρχαν στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο αρχιτέκτονας δεν φρόντισε να τοποθετηθεί ο απαιτούμενος οπλισμός στα τοιχώματα με αποτέλεσμα κατά το σεισμό η πρόσθετη κατασκευή να καταρρεύσει και να καταπλακώσει την διπλανή μονοκατοικία προκαλώντας το θάνατο των ιδιοκτητών της Ευάγγελου και Μαρίας Τσούμπα.

    Το δικαστήριο αναγνώρισε στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

    [03] Τίμησαν τα θύματα της τρομοκρατίας

    4/6/2002 11:02:00 μμ

    Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα των τρομοκρατικών ενεργειών στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε απόψε στην κατοικία του Αμερικανού πρεσβευτή Τόμας Μίλερ παρουσία των υπουργών Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και Δικαιοσύνης Φίλιππου Πετσάλνικου.

    Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οικογένειες θυμάτων τρομοκρατικών ενεργειών και ανάμεσά τους η κ. Ντόρα Μπακογιάννη με τα παιδιά της, ο εφοπλιστής κ. Μιχάλης Περατικός, ο πρώην υπουργός Γ. Παλαιοκρασάς, ο κύριος και η κυρία Βαρδινογιάννη. Αίσθηση προκάλεσε η παρουσία της κόρης του δολοφονημένου σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα Ρίτσαρντ Γουέλς καθώς και η παρουσία της χήρας του ακολούθου αμυνας της αμερικανικής πρεσβείας Γουίλιαμ Νορντίν.

    Ευχαριστίες από την Μπακογιάννη

    Η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε τις ευχαριστίες της για την ευαισθητοποίηση που υπάρχει τόσο σε επίπεδο κοινωνίας όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Ο κ. Περατικός από την πλευρά του εξέφρασε την δυσαρέσκεια του αφού όπως είπε χαρακτηριστικά ούτε τα κόμματα ούτε η Εκκλησία της Ελλάδας του συμπαραστάθηκαν όταν έχασε το γιο του. Τόνισε, πάντως, ότι οι κ.κ. Χρυσοχοΐδης και Πετσάλνικος αποτελούν εξαιρέσεις στον κανόνα.

    Στην απόφαση της κυβέρνησης να καταπολεμήσει ριζικά το φαινόμενο της τρομοκρατίας και να υποστηρίξει εμπράκτως τις οικογένειες των θυμάτων αναφέρθηκε ο κ. Χρυσοχοίδης τονίζοντας ότι "η δημοκρατία είναι ένα πολίτευμα που δίνει σε όλους τη δυνατότητα να εκφραστούν ελεύθερα. Αυτή την ελευθερία πρέπει να την προασπίσει η πολιτεία με τους θεσμούς και τα όργανά της, ώστε ο πολίτης να μην αισθάνεται ανασφάλεια''.

    Από την πλευρά του ο κ. Πετσάλνικος τόνισε ότι η τρομοκρατία αποτελεί την πιο βάναυση παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα δοθεί η απάντηση και θα είναι θετικά τα αποτελέσματα της προσπάθειας που καταβάλλεται από την κυβέρνηση για την καταπολέμηση της.

    [04] Επέστρεψε υγιής στην Αθήνα ο Μητσοτάκης

    4/6/2002 10:28:00 μμ

    Με πλήρως αποκατεστημένη την υγεία του επέστρεψε σήμερα στην Αθήνα από τις ΗΠΑ ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, όπου την περασμένη εβδομάδα είχε υποβληθεί σε επέμβαση αποκατάστασης της καρδιακής του λειτουργίας. Ο κ. Μητσοτάκης φθάνοντας στο σπίτι του δήλωσε "ότι μπορώ να συνεχίσω τη ζωή μου με τους ίδιους ρυθμούς αφού αποκαταστάθηκε πλήρως η υγεία μου".

    Ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες σε όσους εκδήλωσαν τη συμπαράστασή τους στην Ελλάδα, το εξωτερικό και τις ΗΠΑ, στο πρόβλημα που αντιμετώπιζε και ανέφερε ότι ήταν συγκινητική.

    Σχολιάζοντας την απόφαση του υπουργού Υγείας Αλέκου Παπαδόπουλου να αποσυρθεί από την πολιτική, τόνισε ότι πρόκειται για έντιμο πολιτικό με ανάστημα και ήθος. Ο κ. Μητσοτάκης από αύριο θα βρίσκεται στο γραφείο του και θα συνεχίσει την πολιτική του δραστηριότητα.

    [05] Ο Σκανδαλίδης για τον νέο εκλογικό νόμο

    4/6/2002 10:26:00 μμ

    Στον νέο εκλογικό και αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας, αναφέρθηκε σε αποψινή πολιτική εκδήλωση ο υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης. Ο κ. Σκανδαλίδης, αποκάλυψε ότι με τον νέο εκλογικό νόμο, τον οποίο να φέρει στη Βουλή τον Μάρτιο του 2003, θα γίνει αναδιάταξη των Νομαρχιακών Διαμερισμάτων της Αττικής ώστε να γίνουν πιο λειτουργικά, προσδιορισμένα με βάση αναπτυξιακά, παραγωγικά, κοινωνικά και γεωγραφικά κριτήρια.

    Στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, επισήμανε, θα αντιστοιχηθεί το αυτοδιοικητικό επίπεδο στο δεύτερο βαθμό στο χώρο της περιφέρειας με αιρετό νομάρχη σε κάθε διαμέρισμα και υπογράμμισε ότι στο κοινοβουλευτικό επίπεδο στο κάθε διαμέρισμα θα αντιστοιχηθούν οι εκλογικές περιφέρειες.

    Σημαντικά νομοσχέδια μέσα στο καλοκαίρι

    Με το νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί ως το καλοκαίρι του 2003 ολοκληρώνεται το θεσμικό έργο του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

    Στα θερινά τμήματα της Βουλής θα συζητηθούν τα νομοσχέδια για τις Ανεξάρτητες Αρχές και το ΑΣΕΠ, το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας-Διοίκησης, την αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και την αλλαγή του Κώδικα των Δημοσίων Υπαλλήλων.

    Μετά τις δημοτικές εκλογές της 13ης Οκτωβρίου θα τεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για το "πόθεν έσχες" βουλευτών και κρατικών λειτουργών.

    Σχολιάζοντας τον νομοθετικό προγραμματισμό του υπουργού Εσωτερικών, και ιδιαιτέρως τη χρονική τοποθέτηση της ψήφισης του εκλογικού νόμου για το καλοκαίρι του 2003, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος άφησε να εννοηθεί ότι το κόμμα του δεν θα δεχθεί αλλαγές προς το αναλογικότερο.

    Ο υπουργός Εσωτερικών άσκησε δριμεία κριτική στη Ν.Δ. την οποία κατηγόρησε ότι είναι παράταξη της αλαζονείας, της απαξίωσης και της απιστίας, που χαμογελά σαν φουσκωμένος διάνος στον καθρέφτη, προβάροντας υπουργικά κοστούμια.

    Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι ήρθε η ώρα για ανατροπή και αλλαγή πλεύσης, διαφορετικά, όπως επισήμανε, "αν συνεχίσουμε έτσι θα είμαστε το πρώτο κόμμα παγκοσμίως που θα χάσει από τις δημοσκοπήσεις".

    [06] Κατάρρευση φράγματος στη Συρία

    4/6/2002 11:24:00 μμ

    Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρία χωριά πλημμύρισαν από την κατάρρευση του φράγματος Ζαϊζούν, στη πόλη Χάμα, της βόρειας Συρίας, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, που επικαλείται κυβερνητικές πηγές.

    Νωρίτερα, ο κυβερνήτης της Χάμα, Μοχάμεντ Σαϊλ Ακίλ, μιλώντας στη συριακή τηλεόραση, υποστήριξε η περιοχή Αλγκάμπ όπου σημειώθηκε το δυστύχημα έχει εκκενωθεί και οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί για λόγους ασφαλείας στους γύρω λόφους, χωρίς, όμως να κανει λόγο για θύματα.

    Τα αίτια της κατάρρευσης παραμένουν μέχρι στιγμής αδιευκρίνιστα.

    Το τουρκικό πρακτορείο "Ανατολή" ανέφερε ότι το φράγμα κατέρρευσε μερικώς μετά από μία έκρηξη.

    Ζημιές σε σπιτια και καλλιέργειες

    Ο Ακίλ, τόνισε ότι τα νερά προκάλεσαν ζημιές σε πολλά σπίτια ενώ πλημμύρισαν και καλλιέργειες σε απόσταση 60 χιλιομέτρων. Οπως είπε ο κυβερνήτης, ο πρωθυπουργός της Συρίας Μοχάμαντ Μουστάφα Μέρο επιβλέπει τις ενέργειες που γίνονται για να αντιμετωπιστεί η καταστροφή αυτή.

    Το φράγμα Ζεϊζούν είναι το τέταρτο σε μέγεθος στη Συρία, χωρητικότητας 70 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού. Κατασκευάστηκε το 1995, έχει ύψος 43 μέτρα και μήκος που ξεπερνάει τα πέντε χιλιόμετρα.

    [07] Στη Βουλή η ασφαλιστική μεταρρύθμιση

    4/6/2002 8:07:00 μμ

    Δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση το οποίο αύριο θα κατατεθεί στη Βουλή. Αποτελείται από 28 άρθρα και προβλέπει μεταξύ άλλων, την σύσταση Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, η οποία θα έχει την ευθύνη της παρακολούθησης των οικονομικών των ασφαλιστικών ταμείων, τη μετεξέλιξη του ΙΚΑ σε Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Μισθωτών, με κοινούς όρους και κανόνες συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων, σταδιακά από το 2008 καθώς και τη χρηματοδότηση του με ποσό ίσο με το 1% του ΑΕΠ.

    Βιώσιμο το νέο ασφαλιστικό έως το 2030

    Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επίσης: η κατάργηση του πλαφόν στο εφ΄άπαξ των τραπεζουπαλλήλων και των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, καθώς τα ταμεία αυτασφάλειας μεταρέπονται σε αυτοδιοικούμενα ενώ προβλέπονται και συμπληρωματικές συντάξεις ανά επιχείρηση με όριο τους 50 εργαζόμενους.

    Προβλέπεται επίσης η αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας για συνταξιοδότηση στα βαρέα και ανθυγιεινά ενώ αναγνωρίζεται και πλασματικός χρόνος ασφάλισης για την φροντίδα των παιδιών και στους άνδρες εργαζόμενους από το 2003.

    Για τις περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης προβλέπεται μείωση της σύνταξης κατά 4% αντί για 6% που ίσχυε για κάθε υπολειπόμενο χρόνο. Ακόμη,προβλέπεται η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των τραπεζουπαλλήλων από 11% σε 6,67% .

    Το υπουργείο Εργασίας προβλέπει ότι το νομοσχέδιο θα έχει ψηφιστεί από την Βουλή έως τις 25 Ιουνίου.

    Ο υπουργός Δημήτρης Ρέππας μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 δήλωσε ότι η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος έως το 2030.

    Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων της ΓΣΕΕ, μίλησε για ''ετερόκλητη συμμαχία, η οποία στερείται προτάσεων''.

    Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί εν μέσω αντιπαραθέσεων στους κόλπους της ΓΣΕΕ, καθώς η πλειοψηφία των παρατάξεων της συνομοσπονδίας που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση θα συμμετάσχει στην κοινή απεργία με την ΑΔΕΔΥ την ημέρα κατάθεσής του.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΣΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, κατηγόρησε για αντιδημοκρατική συμπεριφορά τις άλλες παρατάξεις, υπογραμμίζοντας ότι κάποιοι προσπαθούν να απαξιώσουν το θετικό αποτέλεσμα των έως τώρα προσπαθειών του διαλόγου.

    [08] Αυστηρό το νέο αθλητικό νομοσχέδιο

    4/6/2002 6:02:00 μμ

    Ο υπ. Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος

    και ο υφ. Αθλητισμού Γ. Κουράκης

    Τομή για τον ελληνικό αθλητισμό αποτελεί το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος και πρόκειται να ψηφιστεί μέχρι την έναρξη των νέων πρωταθλημάτων, αφού προηγηθεί διάλογος με όλα τα πολιτικά κόμματα και τους αρμόδιους φορείς. Το νομοσχέδιο δίνει δραστικές λύσεις σε όλα τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τον ελληνικό αθλητισμό και διακρίνεται από μεγάλη αυστηρότητα, όπως επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος.

    Τα βασικά σημεία του νέου αθλητικού νομοσχεδίου αφορούν:

    α) Τη διαφάνεια και επιχειρηματικότητα στον επαγγελματικό αθλητισμό

    β) Την ποινική, πειθαρχική και αστική ευθυύνη στον χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού

    γ) Τα μέτρα κατά του ντόπινγκ

    δ) Τα μέτρα για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας στα γήπεδα

    ε) Την διαιτησία και

    στ) Τις ρυθμίσεις για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και άλλες διατάξεις.

    Συγκρότηση Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού

    Ειδικότερα, θα υπάρχει πλήρης διαφάνεια ως προς τη μετοχική σύνθεση των Ανωνύμων Αθλητικών Εταιριών και ονομαστικοποίηση μέχρι φυσικού προσώπου ακόμα και όταν παρεμβαίνουν άλλα νομικά πρόσωπα. Απαγόρευση της πολυιδιοκτησίας.

    Τα διοικητικά μέλη των ΑΑΕ ή του Τμήματος Αμειβομένων Αθλητών και οι μέτοχοι τους που κατέχουν ποσοστό μεγαλύτερο του 1% υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωη "πόθεν έσχες".

    Επίσης, συγκροτείται Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) που έχει πλήρη αρμοδιότητα για τον διαρκή έλεγχο του χώρου του επαγγελματικού αθλητισμού και αντικαθιστά το προβλεπόμενο σήμερα Ελεγκτικό Συμβούλιο. Πρόεδρος της Επιτροπής με πλήρη απασχόληση ορίζεται Επίτιμος Αντιπρόεδρος Ανωτάτου Δικαστηρίου ή Αρεοπαγίτης ή Σύμβουλος Επικρατείας ή Σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Στην Επιτροπή μετέχουν επίσης καθηγητές ΑΕΙ, νομικοί και οικονομολόγοι με ελεγκτική εμπειρία. Η Επιτροπή ασκεί διαρκή έλεγχο, ενώ έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιεί εμπειρογνώμονες, ελεγκτικές εταιρίες κ.ο.κ, καθώς και να απευθύνεται στις εισαγγελικές αρχές.

    Ο υπουργός Πολιτισμού αποκτά την αρμοδιότητα να ζητά έλεγχο των ΑΑΕ από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ καταργείται η διαδικασία αποτίμησης της αξίας των αθλητών στο περιθώριο του ισολογισμού των ΑΑΕ.

    Παράλληλα, απαγορεύεται σε όποιον δεν διαθέτει τα νόμιμα προσόντα απόκτησης μετοχών ΑΑΕ να ασκεί διευθυντικά καθήκοντα ή να εκπροσωπεί ΑΑΕ.

    Καθιερώνεται προσωπική και απεριόριστη ευθύνη όσων αναλαμβάνουν την διαχείριση ΤΑΑ για τα χρέη που δημιουργούν κατά τη θητεία τους. Επιπλέον οι συμβάσεις ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης κατατίθενται στην ΕΕΑ, τα δε σχετικά ποσά καταβάλλονται μόνο μέσω ειδικού τραπεζικού λογαριασμού. Η ΕΕΑ χορηγεί πιστοποιητικό συμμόρφωσης προς τις απαιτήσεις της νομοθεσίας. Η κατοχή του πιστοποιητικού αυτού είναι αναγκαία για τη συμμετοχή μιας ομάδας στις αθλητικές διοργανώσεις. Μεταβιβάσεις μετοχών με τις οποίες κάποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο αποκτά συνολικό ποσοστό 10% και άνω του μετοχικού κεφαλαίου κάποιας ΑΑΕ, γίνεται μόνο μετά από άδεια της ΕΑΑ. Οταν πρόκειται για μεταβιβάσεις μετοχών πάνω από 33% η ΕΕΑ ελέγχει επίσης και την πληρότητα τριετούς επιχειρηματικού σχεδίου που έχει εγκριθεί από ανεξάρτητη εταιρία ορκωτών λογιστών και συμβούλων.

    Αθλητική Δικαιοσύνη

    Η αθλητική Δικαιοσύνη διαχωρίζεται σε τρία διαφορετικά πεδία, που είναι:

    α) η ποινική ευθύνη που ανήκει στην αποκλειστική δικαιοδοσία του κράτους

    β) η πειθαρχική ευθύνη που ανήκει στην αρμοδιότητα των πειθαρχικών δικαιοδοτικών οργάνων των Ομοσπονδιών και

    γ) η αστική ευθύνη και γενικότερα η επίλυση των ιδιωτικών διαφορών που ανήκει στην δικαιοδοσία των πολιτικών δικαστηρίων.

    Τα πειθαρχικά δικαιοδοτικά όργανα συγκροτούνται από επίτιμους δικαστικούς λειτουργούς βαθμού τουλάχιστον Εφέτη ή αντίστοιχου, μέλη η Παρέδρους του ΝΣΚ και μέλη ΔΕΠ των νομικών σχολών. Τα όργανα αυτά συγκροτούνται και λειτουργούν άμεσα σε όλες τις διοικητικές περιφέρειες της χώρας και τμήμα του ΑΣΕΑΔ στην Θεσσαλονίκη.

    Επίσης εισάγεται και ο θεσμός του αθλητικού εισαγγελέα.

    Η Εισαγγελική αρχή που έχει την αρμοδιότητα της εποπτείας αθλητικών γεγονότων από ποινικής πλευράς οργανώνεται με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Στις μεγάλες Εισαγγελίες (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς) τα καθήκοντα αυτά ανατίθενται σε έμπειρο εισαγγελέα.

    Ορίζεται αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αρμόδιος για γενική εποπτεία.

    Ρυθμίσεις για ντόπινγκ-διαιτησία-ερασιτεχνικό αθλητισμό

    Παράλληλα, εναρμονίζεται η ελληνική νομοθεσία με τις σύγχρονες εξελίξεις στο ντόπινγκ, και θεσμοθετείται ο υποχρεωτικός έλεγχος σε αγώνες όλων των αθλημάτων και εκτάκτως εκτός αγώνων.

    Ιδρύεται Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ, ενώ προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις για υπαίτιους αδικημάτων ντόπινγκ.

    Με το νομοσχέδιο επίσης αναμορφώνεται το νομικό καθεστώς που διέπει τους Συνδέσμους Οργανωμένων Οπαδών. Συγκεκριμένα, τίθενται αυστηρές προϋποθέσεις αναγνώρισης και κανόνες λειτουργίες, ενώ παράλληλα εγκαθιδρύονται μηχανισμοί ελέγχου για τη διάθεση των εισιτηρίων (ονομαστικά εισιτήρια, οργανωμένη μετακίνηση φιλάθλων κ.λπ).

    Παράλληλα, ρυθμίζεται ο τρόπος χρήσης ηλεκτρονικών μέσων (κάμερες, ανιχνευτές μεταλλικών αντικειμένων και άλλων επικίνδυνων υλικών) για την επιτήρηση των αθλητικών διοργανώσεων.

    Προβλέπονται αυστηρές παρεπόμενες ποινές για τους πρωτόπειρους εγκληματίες (απαγόρευση παρακολούθησης αγώνων και υποχρεωτική παραμονή σε ειδικό χώρο ελεγχόμενο από την Αστυνομία). Σε περίπτωση υποτροπής οι σχετικές ποινές είναι αμετάτρεπτες και δεν υπόκεινται σε αναστολή.

    Προβλέπονται πέρα των ποινικών και πολύ αυστηρές πειθαρχικές κυρώσεις για όλους τους υπαίτιους πράξεων βίας στα γήπεδα.

    Ακόμη, εισάγεται ο ουσιαστικός και διαρκής έλεγχος του "πόθεν έσχες" για τους ασχολούμενους με την διαιτησία. Ο έλεγχος διενεργείται όχι μόνο από τον αρμόδιο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αλλά και από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (για τις επαγγελματικές κατηγορίες) ή το Ελεγκτικό Συμβούλιο της ΓΓΑ. Διατηρούνται οι πρόσφατες ρυθμίσεις (ν.2947/2001) που διαμορφώθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας ΓΓΑ-ΕΠΟ-FIFA για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

    Η ΚΕΔ αποτελείται από 3 ή 5 μέλη διορίζεται από το ΔΣ της οικείας Ομοσπονδίας στελεχώνεται από μη εν ενεργεία διαιτητές υψηλού κύρους, παύεται μόνο με αυξημένη πλειοψηφία και συγκεντρώνει όλες τις αρμοδιότητες τις σχετικές με την αξιολόγηση, την επιλογή, τον ορισμό και τον πειθαρχικό έλεγχο των διαιτητών. Διευρύνονται τα κωλύματα και ασυμβίβαστα των διαιτητών και είναι διαρκής ο έλεγχός τους.

    Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμα ρυθμίσεις για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Η ιδιότητα του υπαλλήλου της ΓΓΑ ή εποπτευόμενου από αυτήν νομικού προσώπου δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου καθίσταται ασυμβίβαστη με την ιδιότητα μέλους διοίκησης, ένωσης ή ομοσπονδίας. Παράλληλα, αποσαφηνίζεται και διασφαλίζεται το νομικό καθεστώς απασχόλησης των προπονητών. Οργανώνεται πληρέστερα το νομικό καθεστώς των παροχών σε διακρινόμενους αθλητές. Και τέλος εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο του μαζικού αθλητισμού με την σύσταση σχετικής διεύθυνσης στην ΓΓΑ.

    [09] ΑΕΚ-ΟΣΦΠ τα δίνουν όλα για τον τίτλο

    4/6/2002 9:01:00 μμ

    Αύριο στις 8 το βράδυ θα γίνει -οριστικά- η στέψη του πρωταθλητή στην Α1 Μπάσκετ, καθώς ΑΕΚ και Ολυμπιακός θα διασταυρώσουν στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων τα "ξίφη" τους στον πέμπτο (και τελευταίο) αγώνα της σειράς για τον τίτλο, σε μια αναμέτρηση χωρίς προγνωστικά.

    Ο γηπεδούχος "Δικέφαλος" έχει το ψυχολογικό πλεονέκτημα του ότι κατάφερε να "γυρίσει" το σκορ από το 0-2 στους δύο πρώτους τελικούς, ενώ ένα επιπλέον "όπλο", στην προσπάθειά της να στεφθεί πρωταθλήτρια για πρώτη φορά μετά από 32 χρόνια, είναι και το γεγονός ότι θα δώσει την αυριανή "μάχη" μπροστά στο κοινό της. Ο ΕΣΑΚΕ αποφάσισε η ΑΕΚ να πάρει 10.100 εισιτήρια και ο Ολυμπιακός 4.200. Εν τω μεταξύ αναστάτωση επικρατεί στις "τάξεις" του Ολυμπιακού, καθώς θα αγωνιστεί χωρίς τον Τζέιμς Φόρεστ. Ο Αμερικανός παίκτης βρέθηκε θετικός σε χρήση ινδικής κάνναβης σε έλεγχο που υποβλήθηκε μετά τον πρώτο τελικό στο ΟΑΚΑ. Εξαιρετικά αμφίβολη θεωρείται και η συμμετοχή του Φορντ.

    Αγωνιστικά, το πρόβλημα των "κιτρινόμαυρων" ακούει στο όνομα Τζέι Αρ Χόλντεν. Ο Αμερικανός γκαρντ δεν ακολουθεί το κανονικό πρόγραμμα της προπόνησης, όμως δείχνει να έχει ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα στους προσαγωγούς του, οπότε αναμένεται να δώσει κανονικά το παρών.

    Στο αντίπαλο "στρατόπεδο", ο Ολυμπιακός θα έχει αύριο την τρίτη -και τελευταία του- ευκαιρία να πάρει τη νίκη κόντρα στην ομάδα του Ντράγκαν Σάκοτα στη σειρά των τελικών και να κατακτήσει το πρωτάθλημα για πρώτη φορά μετά το 1997 (φέτος έχει πάρει και το Κύπελλο). Οι "ερυθρόλευκοι" προηγήθηκαν 2-0 στους δύο πρώτους τελικούς, όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στην ΑΕΚ να επιστρέψει. Βέβαια, αφού έχει μείνει ένας αγώνας για τον τίτλο, Ολυμπιακός και ΑΕΚ έχουν τις ίδιες πιθανότητες να κατακτήσουν το πρωτάθλημα.

    Στον αγωνιστικό τομέα ο Σλόμπονταν Σούμποτιτς έχει τον μεγάλο "πονοκέφαλο" του Αλφόνσο Φορντ. Ο Αμερικανός γκαρντ ταλαιπωρείται από πρόβλημα στο ισχίο (χθες, μάλιστα, υποβλήθηκε σε θεραπεία με ειδικό μηχάνημα σε χειρουργείο), με αποτέλεσμα να είναι αυτή τη στιγμή αδύνατη κάθε πρόβλεψη συμμετοχής του στον αυριανό αγώνα. Ο "Αλ", πάντως, θα δοκιμάσει στη σημερινή προπόνηση, προκειμένου να διαπιστωθεί αν θα μπορέσει να δώσει το παρών στην αναμέτρηση με την ΑΕΚ.

    [10] ''Νηστικός Δείπνος'' στην Αθηναΐδα

    4/6/2002 10:28:00 μμ

    Ο Παναγιώτης Τανιμανίδης παρουσιάζει έως και τις 30 Ιουνίου στην Αθηναΐδα την ευφάνταστη ενότητα της δουλειάς του με τον δηλωτικό τίτλο "Νηστικός Δείπνος". Πρόκειται για έργα μεγάλων διαστάσεων τα οποία συμπυκνώνουν την πολύχρονη πείρα του πάνω στην κατάκτηση μιας νέας εικόνας, η οποία εμφορείται από τις προσωπικές μορφοπλαστικές του κατακτήσεις.

    Πρόκειται για την τελευταία δουλειά του διακεκριμένου δημιουργού, η οποία χωρίζεται στα ακόλουθα τρία μέρη:

    στα πορτοφόλια στους δίσκους "μυστικός δίσκος" στα Ευαγγέλια "στα βαγγέλια που κρεμάστηκα"

    Η πρώτη ενότητα του "Νηστικού Δείπνου" παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη από το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια η δεύτερη ενότητα εκτέθηκε στην Κύπρο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 4 June 2002 - 20:58:01 UTC