Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-06-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της
  • [02] Διαβουλεύσεις να ανοίξουν τα ΑΕΙ
  • [03] Επαφές Κώστα Καραμανλή στο Κογκρέσο
  • [04] Φοροαπαλλαγές για ενοικιάσεις σπιτιών το 2004
  • [05] Τροχαία: Νέες ηλεκτρονικές κάμερες
  • [06] Παραδόθηκε ο Ρωχάμης
  • [07] Σε λάθος παραλήπτη βασιλικό e-mail

    [01] Η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της

    12/6/2002 9:35:00 μμ

    Κατά 5.500 άνδρες ενισχύθηκαν τα στρατεύματα κατοχής στη Β.Κύπρο τον τελευταίο μήνα, ενώ παράλληλα προστέθηκαν και κινητές νοσοκομειακές μονάδες. Εκτιμάται ότι αυτές οι κινήσεις της Αγκυρας εντάσσονται στο πλαίσιο άσκησης πιέσεων στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Οι απόψεις Αθήνας-Λευκωσίας, πάντως, συμπίπτουν στην εκτίμηση ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία αλλά θεωρείται μάλλον απομακρυσμένο. Το θέμα εξετάσθηκε και στη συνάντηση του υπ. Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου με τον ειδικό συντονιστή του Στ. Ντηπάρτμεντ για το Κυπριακό.

    Συνάντηση Παπανδρέου-ειδικό συντονιστή Στ. Ντηπάρτμεντ

    Ο κύριος Παπανδρέου υπογράμμισε ότι στόχος είναι η δίκαιη λύση του Κυπριακού και τόνισε ότι καμία ενέργεια δεν πρόκειται να μας αποπροσανατολίσει.

    Οπως δήλωσε ο κύριος Γουέστον, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποθαρρύνουν πάντοτε την αύξηση των στρατιωτικών δυνάμεων στο νησί και επιμένουν στην αυτοσυγκράτηση των δύο πλευρών. Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν λόγο στην χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής, ωστόσο, πρόσθεσε ο κύριος Γουέστον, υποστηρίζουν την ενταξιακή προοπτική της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση διότι πιστεύουν ότι η ένταξη αυτή θα βοήθήσει στην επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

    Ταύτιση απόψεων Παπανδρέου- Παπαδόπουλου για το Κυπριακό

    Αρνητική κίνηση χαρακτήρισε την παρουσία τουρκικών δυνάμεων στα κατεχόμενα της Κύπρου ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κυπριακής Βουλής Τάσο Παπαδόπουλο.

    Ταύτιση απόψεων στις εκτιμήσεις για την επίλυση του Κυπριακού και της ενταξιακής προοπτικής της Κύπρου στην Ε.Ε. διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους. Ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε ότι "κατοχές δεν έχουν χώρο στη διεθνή σκακιέρα σε περιοχή που δύο χώρες θέλουν να ζουν ειρηνικά".

    Ο κ. Παπαδόπουλος από την πλευρά του ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη συμπαράσταση της στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού.

    Πρωτόπαπας: η Αθήνα στηρίζει την επίλυση του Κυπριακού

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επαναβεβαιώνοντας την στήριξη της Αθήνας στην επίλυση του Κυπριακού και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράμμισε ότι η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της με σκοπό να αποσπάσει την προσοχή από τα κύρια προβλήματα, ενώ παράλληλα, προσπαθεί να μετατρέψει τις διαφορές της με τους "15" σε ελληνο-τουρκικές διαφορές.

    Εμείς, πρόσθεσε ο κύριος Πρωτόπαππας, συνεχίζουμε την πολιτική μας και παίρνουμε τα μέτρα μας και για τα δευτερεύοντα θέματα που δημιουργούνται. Ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας δίκαια. Το ενδιαφέρον μας, κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι στραμμένο στην επίλυση του Κυπριακού και την ένταξη της Μεγαλονήσου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Αύριο στη Βουλή η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    Εξ άλλου, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τίθεται αύριο προς έγκριση ψήφισμα για την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Στο ψήφισμα περιλαμβάνεται και η έκθεση του αρμόδιου εισηγητή Ζακ Πόος και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα εγκριθεί από την συντριπτική πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου, χωρίς να υπάρξουν αυτήν την φορά αρνητικές τροπολογίες για την Κύπρο, όπως είχε συμβεί κατά την προηγούμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Θετικά λόγια για την υποψηφιότητα της Κύπρο από την Ισπανική Προεδρία

    Με θερμά λόγια για την υποψηφιότητα της Κύπρου, η οποία ''έχει προχωρήσει περισσότερο από τα άλλα υποψήφια κράτη'', αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της Ισπανικής προεδρίας υφυπουργός κ. Ραμόν ντε Μιγκέλ, ανοίγοντας τη συζήτηση για τη διεύρυνση, σήμερα το απόγευμα, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Παρ' όλα αυτά ο κ. Μιγκέλ τόνισε ότι παρακολουθούν με προσοχή τις συζητήσεις ανάμεσα σε Ντενκτάς και Κληρίδη, υπογραμμίζοντας ότι τα αποτελέσματα των συζητήσεων έως τώρα δεν είναι απτά. Ο κ. Μιγκέλ αναφέρθηκε επίσης στην τελευταία επίσκεψή του στην Κύπρο κατά την οποία ήρθε σε επαφή και μίλησε και με τις δύο πλευρές.

    Ο κ. Μιγκέλ ξεκαθάρισε ότι είναι απαίτηση της ΕΕ να μπορεί η Κύπρος να είναι νέο μέλος, να μπορεί να μιλάει με μία φωνή και να εφαρμόζει αποτελεσματικά στο εσωτερικό της την κοινοτική νομοθεσία.

    Με το ''σεξπηρικό'' όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος ερώτημα "Μία χώρα ή δύο;'' αναφέρθηκε στην Κύπρο ο κ. Ζακ Πος o oποίος και είχε την ευθύνη του κεφαλαίου για την Κύπρο, στα πλαίσια της έκθεσης για τη διεύρυνση του κ. Ελμαρ Μπροκ.

    Ο κ. Πος υποστήριξε ότι μόνο ένα ομοσπονδιακό πρότυπο στην Κύπρο ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της ΕΕ και οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία. Εξέφρασε τέλος τη πεποίθησή του ότι η Κύπρος θα είναι από τις πρώτες νέες χώρες μέλη της ΕΕ.

    [02] Διαβουλεύσεις να ανοίξουν τα ΑΕΙ

    12/6/2002 9:32:00 μμ

    Νέα συνάντηση με τους πανεπιστημιακούς θα έχει αύριο το απόγευμα ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο και να γίνουν έστω και με καθυστέρηση οι εξετάσεις των φοιτητών. Μετά τη σημερινή συνάντηση του με τους πρυτάνεις, ο κ. Ευθυμίου υπογράμμισε ότι δεν μπορεί μόνο το μισθολογικό ζήτημα να αποτελεί τροχοπέδη για την ομαλή λειτουργία των ΑΕΙ, στο βαθμό μάλιστα που στα περισσότερα θέματα υπάρχει προσέγγιση με τους διδάσκοντες. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει το διάλογο πρόσθεσε ο κ. Ευθυμίου.

    Το 2004 η βελτίωση των μισθών των πανεπιστημιακών

    Η κυβέρνηση, επισήμανε ο υπουργός Παιδείας, έχει αποδείξει πως έχει ευαισθησία στα ζητήματα και τα αιτήματα των πανεπιστημιακών, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως τελικά θα ανταποκριθούν στην έκκληση της κυβέρνησης και της ελληνικής κοινωνίας για να ανοίξουν τα πανεπιστήμια και να μην χαθεί η εξεταστική των φοιτητών.

    Ο κ. Ευθυμίου επανέλαβε στους πρυτάνεις ότι η βελτίωση στους μισθούς των πανεπιστημιακών, θέμα το οποίο αποτελεί και κύριο αίτημα τους, θα γίνει το 2004.

    Περίπου 25 εκατ. δρχ η δωρεά Σημίτη στο Πάντειο

    Οσο για το πρόβλημα που έχει προκύψει με τις αποδοχές του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη από την έδρα του στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι πρέπει να τιμηθεί το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός διέθεσε το μισθό του αλλά και το σύνολο των αποδοχών του για συγκεκριμένο σκοπό και αυτό πρέπει να διαφυλαχθεί.

    Μάλιστα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Γιάννης Βαβούρας εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι τα περίπου 25 εκατομμύρια δραχμές ο πρωθυπουργός τα είχε δωρίσει στο ίδρυμα για την καλύτερη λειτουργία και οργάνωση της βιβλιοθήκης.

    Ωστόσο από το 1998 διενεργείται στο ίδρυμα διαχειριστικός έλεγχος για έλλειμμα ύψους 1 δισ. δρχ. Ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί και τώρα το ελεγκτικό συνέδρειο είναι αυτό που θα αποφασίσει για το ποιοί εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση.

    [03] Επαφές Κώστα Καραμανλή στο Κογκρέσο

    12/6/2002 9:26:00 μμ

    Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής για τις επαφές που είχε με στελέχη της Γερουσίας και της Βουλής των ΗΠΑ, με τα οποία συζήτησε κυρίως το Κυπριακό. Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης συνάντησε θετική ανταπόκριση, αφού οι περισσότεροι νομοθέτες πρόσκεινται στις ελληνικές θέσεις. Αλλωστε, αρχής γενομένης με την επιβολή του εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Τουρκία και καθ όλη τη διάρκεια των τελευταίων τριών δεκαετιών, το Κογκρέσο έχει επανειλημμένα με ψηφίσματά του ταχθεί υπέρ της απόσυρσης των τουρκικών δυνάμεων από την Κύπρο και της επίτευξης μιας λύσης δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας.

    Επόμενη συνάντηση του Κ. Καραμανλή με Κόφι Ανάν

    Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Τζο Μπάιντεν, που είναι και ο ισχυρότερος νομοθέτης σε ό,τι αφορά στα διεθνή θέματα, τον ηγέτη της μειοψηφίας στο ίδιο σώμα Τρεντ Λοτ, όπως και τους Ελληνοαμερικανούς γερουσιαστές Πολ Σαρμπάνη (δημοκρατικός) και Ολυμπία Σνόου (ρεπουμπλικανή) και τον επίσης Ελληνοαμερικανό βουλευτή Μάικ Μπιλιράκη (ρεπουμπλικανός).

    Ο κ. Καραμανλής αναχώρησε για τη Νέα Υόρκη όπου θα επισκεφθεί τον γ.γ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν στην έδρα του διεθνούς οργανισμού και εν συνεχεία θα επιστρέψει στην Αθήνα.

    [04] Φοροαπαλλαγές για ενοικιάσεις σπιτιών το 2004

    12/6/2002 8:41:00 μμ

    Ικανοποιημένος από την μέχρι σήμερα πρόοδο της Ολυμπιακής προετοιμασίας δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην εισήγηση του στην συνεδρίαση της διυπουργικής Επιτροπής. Ζήτησε, ωστόσο, να μην χαλαρώσουν οι ρυθμοί ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Μετά από πρόταση της Οργανωτικής Επιτροπής η κυβέρνηση αποφάσισε την ύπαρξη φοροαπαλλαγών για όσους θελήσουν να νοικιάσουν το σπίτι τους την περίοδο των Αγώνων. Η διάταξη αυτή, όπως και άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις, θα περιλαμβάνονται στο αθλητικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στο α θερινό τμήμα της Βουλής.

    Ρυθμίσεις και οικολογικές. . αναζητήσεις

    Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις αυτές μεταξύ των άλλων καθορίζεται ότι:

    θα υπάρχει απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος των ενοικίων που θα προέρχονται από το πρόγραμμα ενοικίασης κατοικιών, επιταχύνονται οι διαδικασίες έκδοσης οικοδομικής άδειας κατασκευαστών που θα χρησιμοποιηθούν την περίοδο των Αγώνων.

    Η Οικολογική διάσταση των Ολυμπιακών Αγώνων και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν προς την κατεύθυνση αυτή συζητήθηκαν στη διυπουργική όπως και η πορεία των Ολυμπιακών έργων κυρίως της παραλιακής ζώνης. Στην συνεδρίαση της διυπουργικής, η Οργανωτική Επιτροπή παρουσίασε τα θετικά αποτελέσματα της παρουσίας της στην μακρινή Μαλαισία στην Σύνοδο των εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών.

    Δεν υπάρχει θέμα μοριοδότησης των εθελοντών για το Δημόσιο

    Δεν υπάρχει θέμα μοριοδότησης των εθελοντών για πρόσληψη στο Δημόσιο ήταν η απάντηση κυβέρνησης και Οργανωτικής Επιτροπής με αφορμή δημοσιεύματα που ερμήνευαν την πιστοποίηση της κατάρτισης των εθελοντών ως έμμεση μοριοδότηση.

    [05] Τροχαία: Νέες ηλεκτρονικές κάμερες

    12/6/2002 7:33:00 μμ

    Δεκαπέντε νέες ηλεκτρονικές κάμερες θα τοποθετηθούν τις επόμενες ημέρες σε διάφορα σημεία της Αθήνας, για τον εντοπισμό όσων οδηγών μπαίνουν στους λεωφορειόδρομους. Οι ειδικές κάμερες που θα καταγράφουν τους παραβάτες, όπως ανακοινώθηκε από την Τροχαία, θα τοποθετηθούν στους λεωφορειόδρομους των οδών Πατησίων, Σταδίου, Βασιλίσσης Σοφίας, Κηφισίας και Μεσογείων.

    Επίσης, άλλες δύο κάμερες λειτουργούν από τις 15-1-2002 στη λεωφόρο Κηφισίας μεταξύ των οδών Ταϋγέτου και Λυμπεροπούλου, στους Αμπελοκήπους και στην οδό Πατησίων μεταξύ Ιουλιανού και Ηπείρου.

    Για την προειδοποίηση των οδηγών σε απόσταση από τις συσκευές θα τοποθετηθούν προειδοποιητικές πινακίδες.

    [06] Παραδόθηκε ο Ρωχάμης

    12/6/2002 9:13:00 μμ

    Στον εισαγγελέα Χαλκίδας παρουσιάστηκε το μεσημέρι ο Βαγγέλης Ρωχάμης, ο οποίος κατηγορείται ότι τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης πυροβόλησε και τραυμάτισε ελαφρά στο κεφάλι τον συγχωριανό του Ιωάννη Σιμιτζή, 36 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν προηγηθεί διαπραγματεύσεις του Βαγγέλη Ρωχάμη με την αστυνομία και σήμερα το μεσημέρι παρουσιάστηκε στην Εισαγγελία μαζί με τη δικηγόρο του.

    Το επεισόδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε έξω απο ουζερί στο Λευκαντί της Εύβοιας για μία γυναίκα.

    Ομως, ο ίδιος αρνείται ότι πυροβόλησε τον Σιμιτζή και ισχυρίζεται ότι δεν οπλοφορούσε. Ο Ρωχάμης είχε εξαφανιστεί και αναζητoύνταν, αφού παραβίασε με το επεισόδιο αυτό τους όρους με τους οποίους είχε αποφυλακιστεί πρόσφατα.

    [07] Σε λάθος παραλήπτη βασιλικό e-mail

    12/6/2002 9:12:00 μμ

    Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας παραδέχθηκε ότι ένα e-mail που περιείχε απόρρητες πληροφορίες για την επίσκεψη του πρίγκιπα Καρόλου στην Πολωνία έφθασε σε ''λάθος χέρια''. ''Ήταν μια ατυχής διαρροή'', δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου όταν ρωτήθηκε πώς ένα e-mail που προοριζόταν για έναν σύμβουλο του Καρόλου έφθασε στο τερματικό ενός επιχειρηματία. Στο e-mail υπήρχαν λεπτομέρειες για τον τόπο διαμονής του πρίγκιπα και για τα αυτοκίνητα που θα χρησιμοποιήσει.

    "Αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά το θέμα ασφαλείας του πρίγκιπα και μετά από αυτό το επεισόδιο λαμβάνουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε τη σωστή διαδικασία αποστολής των e mail'', πρόσθεσε η ίδια εκπρόσωπος.

    Ο πρίγκιπας Κάρολος αναχωρεί την Τετάρτη για ιδιωτική επίσκεψη στην Πολωνία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 12 June 2002 - 20:57:08 UTC