Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-06-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τελευταία ευκαιρία για την εξεταστική
  • [02] Ορκομωσία Υπουργού Υγείας
  • [03] Εν όψει συνδιάσκεψης ΠΑΣΟΚ
  • [04] Τι μέλλει γενέσθαι;
  • [05] Μέτρα καταπολέμησης ναρκωτικών στο στρατό
  • [06] Σχέδιο νόμου για δημοσκοπήσεις
  • [07] Απολογία Αϊβατζίδη
  • [08] Κολωνάκι: Έκλεισε η οδός Αναγνωστοπούλου
  • [09] ΗΠΑ: Οχι στην αύξηση στρατού στη Β. Κύπρο
  • [10] Σφοδρές συγκρούσεις στο Κασμίρ
  • [11] Εισβολή Ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη
  • [12] Πυρκαγιά σε κοιτώνα σχολείου στην Κίνα
  • [13] Σ. Αραβία: Συνελήφθη ύποπτος για τρομοκρατική επίθεση
  • [14] Ναυάγιο πλοίου στην Ινδονησία
  • [15] Αρχίζει σήμερα η συζήτηση για ασφαλιστικό
  • [16] Φαρμακευτικά σπρέι αντί χαπιών
  • [17] Fusion Cuisine στο Ίδρυμα ''ΔΕΣΤΕ''
  • [18] Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Ναυπλίου
  • [19] Διάδοχος του θρόνου... ο Ουίλιαμς

    [01] Τελευταία ευκαιρία για την εξεταστική

    13/6/2002 10:37:00 πμ

    Νέα συνάντηση με τους πανεπιστημιακούς θα έχει σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Παιδείας, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να γίνουν έστω και με καθυστέρηση οι εξετάσεις των φοιτητών. Ο Πετρος Ευθυμιου εξέφρασε την ελπίδα πως οι καθηγητές τελικά θα ανταποκριθούν στην έκκληση της κυβέρνησης αλλά και σε αυτό που όπως χαρακτηριστικά είπε ζητάει η ελληνική κοινωνία και επιβάλει το κοινό συμφέρον του ελληνικού λαού.

    [02] Ορκομωσία Υπουργού Υγείας

    13/6/2002 11:36:00 πμ

    Ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, ορκίστηκε σήμερα ο νέος υπουργός Υγείας, καθηγητής Κώστας Στεφανής. Ο κ. Στεφανόπουλος αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία στο νέο υπουργό, δήλωσε ότι τον ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα θέματα του υπουργείου Υγείας, ενώ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ενδιαφέρθηκε για την πορεία υλοποίησης των ολυμπιακών έργων. Αυτή την ώρα πάντως συνεδριάζει το υπουργικό Συμβούλιο με θέμα την πορεία της οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης, καθώς και τα προβλήματα που παρουσιάζονται το καλοκαίρι.

    [03] Εν όψει συνδιάσκεψης ΠΑΣΟΚ

    13/6/2002 9:07:00 πμ

    Για κλιμάκωση της εσωστρέφειας και αίσθημα ανασφάλειας, που επιτείνονται από την αντικατάσταση του Αλέκου Παπαδόπουλου στο υπουργείο Υγείας και τους πυροβολισμούς έξω από την πρωθυπουργική κατοικία, έκανε λόγο ο Κώστας Σημίτης, μιλώντας χθες στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε κορυφαίο γεγονός την οργανωτική συνδιάσκεψη του κινήματος που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο.

    Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Κώστας Λαλιώτης μίλησε για ένα κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία και τον πολίτη, τόνισε ότι η Συνδιάσκεψη θα πρέπει να δώσει το σύνθημα «Αντεπίθεση τώρα», κατηγόρησε για αφερεγγυότητα τη Ν.Δ. και υπογράμμισε την ανάγκη ανάδειξης της πολιτικής των διαχωριστικών γραμμών. Τέλος τόνισε την ανάγκη να επαναπροσδιοριστεί η ιδιότητα του μέλους του Κινήματος.

    Ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης ζήτησε να δωθεί πολιτική χροιά στη συνδιάσκεψη και μίλησε για προσωπικές στρατηγικές, οι οποίες πρέπει να εκλείψουν.

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Γ.Παπανδρέου, υποστήριξε ότι η συνδιάσκεψη δεν πρέπει να έχει "οργανωτίστικα" χαρακτηριστικά και ότι το κόμμα πρέπει να ανοιχτεί στην κοινωνία.

    Η Βάσω Παπανδρέου με τη σειρά της αναφέρθηκε σε κάποιο non paper που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Μεταφορών, Χρίστος Βερελής μετά τη συνεδρίαση της διϋπουργικής επιτροπής, επισημαίνοντας ότι το κείμενο αυτό δεν το παρουσίασε στη διϋπουργική.

    [04] Τι μέλλει γενέσθαι;

    13/6/2002 9:23:00 πμ

    Κλειστά κρατά τα χαρτιά του για τις επόμενες κινήσεις του ο Δ. Αβραμόπουλος, ενώ ο Συντονιστής Γραμματέας Ανάπτυξης του ΚΕΠ, Σταύρος Αφένδρας κατηγορεί τον κ. Αβραμόπουλου για περιφρόνηση των οργάνων του κινήματος και καταπάτηση των καταστατικών διαδικασιών. Η ΝΔ θα αξιολογήσει όλα τα δεδομένα και θα πάρει τις αποφάσεις της, δήλωσε ο Γιώργός Σιουφλιάς, σχολιάζοντας τα σενάρια για επιστροφή του δημάρχου Αθηναίων στη Ρηγίλλης. Αν η ΝΔ περίμενε να διαλυθεί ένα κόμμα για να βελτιωθούν οι προοπτικές της, μάλλον θα περιμένει ακόμα, σχολίασε ο Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Αύξηση δημοτικότητας Αβραμόπουλου μετά τη διάλυση ΚΕΠ

    Εν τω μεταξύ, η κοινή γνώμη διατηρεί θετική εικόνα για τον Δ. Αβραμόπουλο μετά την αναστολή της λειτουργίας του ΚΕΠ, σύμφωνα με τηλεφωνική έρευνα της ΚΑΠΑ Research που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας "Το Βήμα". Όσο για το πολιτικό μέλλον του, η συντριπτική πλειοψηφία και πιστεύει και θέλει να επιστρέψει στη ΝΔ.

    [05] Μέτρα καταπολέμησης ναρκωτικών στο στρατό

    Πηγή: ΝΕΤ 13/6/2002 10:33:00 πμ

    Δέσμη μέτρων, μεταξύ των οποίων και την καθιέρωση τοξικολογικών εξετάσεων για τον εντοπισμό χρηστών ναρκωτικών, προωθεί το υπουργείο Aμυνας για την αντιμετώπιση του προβλήματος στο στράτευμα. Τα μέτρα ανακοίνωσε, χθες, ο υπουργός Aμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, κατά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τον ΟΚΑΝΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εξετάσεις θα είναι υποχρεωτικές για το μόνιμο προσωπικό και για τους στρατευμένους σε ορισμένες μονάδες και ειδικότητες.

    Το πρόβλημα στο Στρατό εμφανίζεται κατ'αρχήν ως αιτία αναβολής στράτευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία τριετία 3.500 άτομα παρουσιάστηκαν στις επιτροπές απαλλαγών και παραδέχτηκαν ότι είναι χρήστες ναρκωτικών.

    Το 65% έλαβε αναβολή από έξι μήνες έως δύο χρόνια, για θεραπευτικούς λόγους, το 11% υπηρέτησαν ως βοηθητικοί και το 24% κρίθηκαν ως ακατάλληλοι για στράτευση και έλαβαν οριστική απαλλαγή. Εξάλλου, στην τριετία 1998-2000 συνελήφθησαν από όργανα του στρατού 1.130 στρατεύσιμοι για κατοχή ή εμπορία ναρκωτικών.

    Ενώ, το 94% αφορά οπλίτες, ενώ σε ποσοστό 70% η κύρια ουσία ήταν το χασίς ή η ινδική κάνναβη.

    Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ελαστικοποίηση των κριτηρίων για απαλλαγή από το Στράτευμα, αλλά θα υπάρξει πολύ στενή παρακολούθηση των τοξικομανών.

    Ο κ. Παπαντωνίου σχολίασε ότι πρόκειται για μια αμοιβαίου χαρακτήρα συνεργασία με σκοπό να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα τόσο στον τομέα της πρόληψης όσο και στον τομέα της αντιμετώπισης της μάστιγας των ναρκωτικών.

    Η Υφυπουργός Υγείας κ. Τσουρή, με αφορμή και το τελευταίο συμβάν στον ΟΚΑΝΑ, σχολίασε ότι υπάρχει μια τάση γενικής απαξίωσης που δεν βοηθά την πολιτεία και τους φορείς να ανταποκριθούν στη μεγάλη πρόκληση αλλά αντίθετα οδηγεί σε ανέξοδες και αδιέξοδες αντιπαραθέσεις.

    Πάντως, συμπλήρωσε, μέσα από το εθνικό σχέδιο δράσης προβλέπονται υπερδιπλασιασμοί των κονδυλίων προς τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ και η πρόσληψη άλλων 400 ειδικών επιστημόνων και κάλεσε τις τοπικές κοινωνίες να στηρίξουν την προσπάθεια και να μην αντιδρούν στη δημιουργία μονάδων απεξάρτησης στις περιοχές τους.

    Η Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Αννα Κοκκέβη, χαρακτήρισε τυχαίο το περιστατικό της περασμένης Κυριακής και εξέφρασε την πικρία της για το γεγονός ότι στη διαμάχη που ξέσπασε μπήκαν και θεραπευτές, απαξιώνοντας την προσπάθεια.

    Εξάλλου, η κ. Τσουρή διευκρίνισε ότι το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει τρόπους ώστε να είναι μικρότερες οι ποινές για τους τοξικομανείς, ανεξάρτητα από την ουσία χρήσης. Υπενθύμισε δε ότι η Βουλή ομόφωνα απέρριψε το αίτημα συναδέλφων της για αποποινικοποίησης του χασίς.

    Στο μνημόνιο προβλέπονται τα εξής:

    Οργάνωση προγραμμάτων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης στελεχών. Συνεργασία των αρμοδίων τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων με τον ΟΚΑΝΑ ώστε να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση της μάστιγας.

    [06] Σχέδιο νόμου για δημοσκοπήσεις

    Πηγή: ΑΠΕ 13/6/2002 10:22:00 πμ

    Νομοθετικό πλαίσιο για τις δημοσκοπήσεις, που θα κινείται στο τρίπτυχο νομιμότητα - διαφάνεια - ποιότητα πρόκειται να καταθέσει άμεσα το υπουργείο Τύπου, προκειμένου να διασφαλισθεί η διαφάνεια και η αξιοπιστία τους. Αυτό τόνισε ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας σε χθεσινή εκδήλωση - συζήτηση με θέμα ''Δημοσκοπήσεις και Δημοκρατία'' που οργάνωσε η Κίνηση Πολιτών ''Παρέμβαση''. Ο κ. Πρωτόπαπας υπογράμμισε ότι οι δημοσκοπήσεις αποτελούν πολύτιμο εργαλείο αποτύπωσης της κοινής γνώμης, στη διαμόρφωση ανανεωμένης και βελτιωμένης πολιτικής και αποδέχθηκε την ύπαρξη προβλημάτων ως προς τον τρόπο διεξαγωγής και παρουσίασης των δημοσκοπήσεων που, όπως είπε, ''συχνά υπονομεύουν την ορθή λειτουργία της πολιτικής ζωής του τόπου''

    Ο γενικός γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης συμφώνησε με τον υπουργό Τύπου για την αναγκαιότητα του θεσμικού πλαισίου και υποστήριξε ότι στην Ελλάδα οι δημοσκοπήσεις αντιμετωπίζονται με καχυποψία εξαιτίας των χρήσεων τους. Ως παράδειγμα ανέφερε ''το σταθερό και αυξανόμενο προβάδισμα νίκης της ΝΔ και του αρχηγού της που παρουσιάζουν τελευταία οι δημοσκοπήσεις'' καθώς και την ''επιχειρούμενη αποδυνάμωση των στοιχείων με άλλες προσθήκες που ωφελούν το ΠΑΣΟΚ'', όπως χαρακτηριστικά είπε.

    Τόνισε ότι η άκριτη υιοθέτηση τέτοιων αποτελεσμάτων μακροπρόθεσμα αποβαίνει καταστροφική για το κόμμα και ότι υπάρχουν πολλά παραδείγματα πολιτικών που χωρίς πολιτική και στίγμα ακολούθησαν τυφλά δημοσκοπήσεις απολαμβάνοντας τη δημοτικότητα και σύντομα μπήκαν σε πρωτιά ελεύθερης πτώσης.

    Ο βουλευτής του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης υποστήριξε ότι η πολιτική στην Ελλάδα είναι απαξιωμένη και ότι οι δημοσκοπήσεις προσθέτουν στοιχεία απαξίας. Στην Ελλάδα, πρόσθεσε, επιχειρείται η χειραγώγηση της κοινής γνώμης γιατί οι πολιτικοί ελάχιστα έως καθόλου δεν αξιοποιούν τα στοιχεία στη διεύθυνση των σχετικών πολιτικών ζητημάτων αλλά προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν ότι δεν αναδεικνύει τη δική τους προβολή.

    Ο τέως βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Ανδριανόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι η πολιτική ποδηγετείται από τις δημοσκοπήσεις οδηγούμενη σε εύκολο λαϊκισμό, ενώ ο λαός προτιμά να εκλέγει πειθήνιους ηγέτες.

    [07] Απολογία Αϊβατζίδη

    13/6/2002 9:52:00 πμ

    Ενώπιον της 16ης τακτικής ανακρίτριας, απολογούνται αυτή την ώρα 9.30 ο Δημήτρης Αϊβαντζίδης , Μάριος Πατσαβός και Γιάννης Νιαράκης, οι οποίοι φέρονται ως υπαίτιοι για την έκρηξη που είχε γίνει έξω από τα γραφεία του ΟΚΑΝΑ στα Εξάρχεια. Η αστυνομία έφτασε στα ίχνη τους , καθώς ανιχνεύτηκαν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα στα γκαζάκια , που βρέθηκαν στον τόπο της έκρηξης. Εν τω μεταξύ, στις 12.30 μετά το μεσημέρι ο Δημήτρης Αϊβαντζίδης, ο οποίος κατηγορείται για την επίθεση έξω από σπίτι του πρωθυπουργού στο Κολωνάκι , θα απολογηθεί στην 2η τακτική ανακρίτρια.

    [08] Κολωνάκι: Έκλεισε η οδός Αναγνωστοπούλου

    12/6/2002 7:58:00 μμ

    Κλειστή είναι η οδός Αναγνωστοπούλου στο Κολωνάκι από χθες στις 7:30 το βράδυ, στο τμήμα μεταξύ των οδών Ηρακλείτου και Πατριάρχου Ιωακείμ, όπου βρίσκεται το σπίτι του Πρωθυπουργού, ύστερα από αίτημα της ασφάλειας του κ. Σημίτη, μετά το σοβαρό περιστατικό του περασμένου Σαββάτου κατά το οποίο ο 38χρονος τοξικομανής Δημήτρης Αϊβατζίδης, έφτασε ανενόχλητος και πυροβόλησε εναντίον της πρωθυπουργικής κατοικίας.

    Η ασφάλεια του Πρωθυπουργού υπέβαλε το αίτημα στο διευθυντή της Τροχαίας Αττικής, ο οποίος προχώρησε στο μέτρο από το οποίο θα εξαιρούνται μόνο τα οχήματα άμεσης ανάγκης (περιπολικά, ασθενοφόρα, πυροσβεστικά).

    Επίσης, θα επιτρέπεται μόνο η διέλευση αλλά όχι η στάθμευση στα αυτοκίνητα των κατοίκων της συγκεκριμένης περιοχής και στα φορτηγά εφοδιασμού καταστημάτων.

    Για την εφαρμογή του μέτρου θα βρίσκεται επί 24ώρου βάσεως τροχονόμος στη διασταύρωση Αναγνωστοπούλου και Ηρακλείτου, ενώ έχουν τοποθετηθεί και φωτεινά σήματα για την υποχρεωτική πορεία των αυτοκινήτων από την οδό Ηρακλείτου.

    Ο εκνευρισμός των κατοίκων ήταν έντονος.

    [09] ΗΠΑ: Οχι στην αύξηση στρατού στη Β. Κύπρο

    13/6/2002 9:51:00 πμ

    Κίνηση αποπροσανατολισμού που όμως δεν μεταβάλει τη στρατηγική για την επίλυση του Κυπριακού και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, χαρακτηρίζουν Αθήνα και Λευκωσία την ενίσχυση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στη βόρεια Κύπρο. Οι ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, αντιτίθενται στην αύξηση των στρατιωτικών δυνάμεων στη Κύπρο όπως δήλωσε ο ειδικός συντονιστής του Σταίητ Ντηπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον, κατά τη συνάντηση που είχε χθες με το Γ. Παπανδρέου.

    Το 2003 η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.

    Η Κύπρος έχει προχωρήσει περισσότερο από τα άλλα υποψήφια κράτη στις απαραίτητες διαδικασίες για την ένταξή της, υπογράμμισε, ο εκπρόσωπος της ισπανικής προεδρίας, ανοίγοντας τη συζήτηση για τη διεύρυνση, στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

    Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα γίνει την άνοιξη του 2003, ανεξάρτητα από την επίλυση ή όχι του κυπριακού, τόνισε από τη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής μετά την συνάντηση του με τον Κόφι Αναν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε στον κ. Καραμανλή ότι είναι η πρώτη φορά που η λύση του Κυπριακού βρίσκεται αρκετά κοντά. Αν όλα πάνε καλά, πρόσθεσε ίσως έχουμε κάτι συγκεκριμένο μέχρι το τέλος του χρόνου.

    [10] Σφοδρές συγκρούσεις στο Κασμίρ

    13/6/2002 9:26:00 πμ

    Δύο ινδοί στρατιωτικοί έχασαν τη ζωή τους από πυρά πακιστανών στρατιωτών στη μεθόριο του Κασμίρ, λίγες ώρες μετά την άφιξη του Aμερικανού Yπουργού Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ στο Νέο Δελχί για συνομιλίες με στόχο την εκτόνωση της κρίσης. Σύμφωνα με ινδούς αξιωματούχους, δύο αξιωματικοί της μεθοριακής φρουράς έχασαν τη ζωή τους και ένας στρατιώτης τραυματίστηκε από εκρήξεις οβίδων και βλημάτων όλμων στο νότιο τμήμα του Κασμίρ. Οι πακιστανικές αρχές δεν έχουν σχολιάσει μέχρι στιγμής το επεισόδιο. Ο Ράμσφελντ δήλωσε στο Νέο Δελχί ότι η Ινδία κάνει ''εποικοδομητικά βήματα '' για τον περιοσμό της έντασης με το Πακιστάν.

    [11] Εισβολή Ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη

    13/6/2002 9:52:00 πμ

    Μονάδες πεζικού του ισραηλινού στρατού, υποστηριζόμενες από τεθωρακισμένα, κατέλαβαν χθες το βράδυ την κωμόπολη Τουμπάς, στον αυτόνομο παλαιστινιακό τομέα, στη βόρεια Δυτική Οχθη. Κατά την ανταλλαγή πυρών τραυματίστηκαν δύο Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με πηγές της παλαιστινιακής υπηρεσίας ασφαλείας.

    Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε ότι έχουν τραυματιστεί ελαφρά και δύο Ισραηλινοί στρατιώτες.

    Περίπου σαράντα τεθωρακισμένα, άρματα και οχήματα μεταφοράς προσωπικού, με την υποστήριξη τριών μαχητικών ελικοπτέρων, διείσδυσαν στην πόλη αυτή των 15.000 κατοίκων, που βρίσκεται στα νότια της Τζενίν, ανέφεραν οι κάτοικοι.

    Αυτόπτες μάρτυρες υποστήριξαν ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες συνέλαβαν περίπου δέκα άτομα και εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον κτιρίων της υπηρεσίας ασφαλείας.

    [12] Πυρκαγιά σε κοιτώνα σχολείου στην Κίνα

    13/6/2002 9:45:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Οκτώ μικροί μαθητές, ηλικίας από 9 έως 13 ετών έχασαν τη ζωή τους όταν ο κοιτώνας τους, τυλίχτηκε στις φλόγες, στη νοδιοτυδική Κίνα, ανέφερε ένας τοπικός αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η πυρκαγιά σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή στον κοιτώνα ενός δημοτικού σχολείου του Ξουντιάν, στην επαρχία Γιουνάν, την ώρα που μέσα στο κτίριο βρίσκονταν 17 μαθητές και μαθήτριες. Τα οκτώ αγόρια πέθαναν ενώ εννιά κορίτσια, που κοιμούνταν σε άλλο θάλαμο, απομακρύνθηκαν εγκαίρως. Για τα αίτια της τραγωδίας διενεργούνται έρευνες.

    [13] Σ. Αραβία: Συνελήφθη ύποπτος για τρομοκρατική επίθεση

    13/6/2002 9:35:00 πμ

    Συνελήφθη ύποπτος από τις σουδανικές αρχές που επιχείρησε να καταρρίψει αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος, στη Σαουδική Αραβία, μετέδωσε σήμερα το CNN. Πρόκειται για έναν σουδανό πολίτη, που πιστεύεται ότι είναι μέλος της "Αλ Κάιντα" και που ομολόγησε ότι εισήλθε στην στρατιωτική βάση Πρίνς Σουλτάν, όπου προσπάθησε να καταρρίψει αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος με πύραυλο εδάφους αέρος SA-7.

    Κομμάτια του ρωσικής κατασκευής πυραύλου SA-7, που μπορεί να εκτοξευτεί από ένα άτομο, είχαν βρεθεί στην αμερικανική βάση στις αρχές του μήνα και οι αρχές είχαν διατάξει έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη.

    Το FBI σε αναφορά του εκτιμούσε ότι η επιχείρηση ήταν έργο της "Αλ Κάιντα" του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

    [14] Ναυάγιο πλοίου στην Ινδονησία

    13/6/2002 8:56:00 πμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι επτά αγνοούνται μετά το ναυάγιο ενός πλοίου κοντά στο νησί Σουμάτρα της Ινδονησίας, όπως ανακοίνωσαν οι αστυνομικές αρχές της χώρας τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη. Τα σωστικά συνεργεία ερευνούν ακόμη τη θαλάσσια περιοχή για να εντοπίσουν τους αγνοούμενους, είπε ο επικεφαλής της λιμενικής αστυνομίας του Ριάου. Το πλοίο Πουλάου Μούντα Εξπρές, στο οποίο επέβαιναν συνολικά 30 άτομα, κατευθυνόταν προς το νησί Καριμουν, στα νοτιοανατολικά της Σιγκαπούρης, όταν βυθίστηκε ενώ στην περιοχή επικρατούσε σφοδρή θαλασσοταραχή.

    [15] Αρχίζει σήμερα η συζήτηση για ασφαλιστικό

    13/6/2002 9:30:00 πμ

    Ρυθμίσεις που ίσως κριθούν ασύμβατες με το άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας των πολιτών εντοπίζει η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το Ασφαλιστικό, που παραδόθηκε αργά χθες στα κόμματα, επισημαίνοντας τη διαφορά των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση ανδρών και γυναικών και το ύψος των συντάξεων σε κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων. Η συζήτηση για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ξεκινά σήμερα στην κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής.

    Εν τω μεταξύ, υπολειτουργούν και σήμερα οι τράπεζες, λόγω των 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών που απόφασισε για το ασφαλιστικό το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ.

    Μόνο τα επείγοντα περιστατικά εξυπηρετούνται σήμερα στα ιατρεία του ΙΚΑ, λόγω της απεργίας των γιατρών, ενώ 48ωρη απεργία έχουν εξαγγείλει, από σήμερα, και οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά. Επίσης συνεχίζεται για δεύτερη μέρα, η απεργία των ταχυδρομικών διανομέων

    [16] Φαρμακευτικά σπρέι αντί χαπιών

    13/6/2002 9:20:00 πμ

    Μια νέα εφεύρεση ενδέχεται να αντικαταστήσει τα φάρμακα που παίρνουμε σε χαπάκια μ' ένα απλό σπρέϊ. Η νέα μέθοδος φαρμακευτικής αγωγής ανακαλύφθηκε από μια ομάδα επιστημόνων από το Κολέγιο Φαρμακευτικής της Βικτώριας και του Πανεπιστημίου Μόνας της Μελβούρνης, που θα μπορεί να γίνεται η αντικατάσταση ορμονών στον οργανισμό, η αντικατάσταση νικοτίνης, η ανακούφιση από ημικρανία, χρόνιους πόνους σε καρκινοπαθείς και άλλες παθήσεις.

    Οι Αυστραλοί επιστήμονες συγκρότησαν την εταιρία Acrux για την τεχνολογική ανάπτυξη της ανακάλυψης.

    Ο γενικός διευθυντής της εταιρίας, δρ. Igor Gonda, δήλωσε ότι οι περισσότεροι ασθενείς προτιμούν τη μέθοδο αυτή από τα χαπάκια και τις ενέσεις.

    Η μέθοδος αυτή της φαρμακευτικής αγωγής παρουσιάστηκε σε παγκόσμιο συνέδριο βιοτεχνολογίας, που έγινε στο Τορόντο το περασμένο Σαββατοκύριακο.

    [17] Fusion Cuisine στο Ίδρυμα ''ΔΕΣΤΕ''

    13/6/2002 10:24:00 πμ

    Ανοίγει τις πύλες της η έκθεση Fusion Cuisine, την Πέμπτη 20 Ιουνίου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, στο Νέο Ψυχικό, η οποία περιλαμβάνει έργα σύγχρονων και νεοεμφανιζόμενων γυναικών καλλιτεχνών από 13 χώρες του κόσμου. Στόχος της έκθεσης είναι να παράσχει μια πολύπλευρη και πολυπολιτισμική θέαση της τέχνης που παράγεται στη σύγχρονη εποχή από γυναίκες. Η έκθεση είναι πέρα για πέρα επίκαιρη, καθώς πραγματεύεται ζητήματα φύλου και ταυτότητας, αλλά βάζει σε σκέψεις και όσους θεωρούν ότι το γυναικείο κίνημα δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης.

    Η σημασία της έκθεσης έγκειται και στο ότι μέσω αυτής διερευνάται το ζήτημα της γυναικείας τέχνης, ζήτημα το οποίο δεν έχει αναλυθεί στη χώρα μας.

    Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι μέσω αυτής εκθέτονται οι απόψεις και οι προβληματισμοί, αλλά και οι τρόποι έκφρασης διαφορετικών γυναικών, που δεν αντιμετωπίζουν την φύση και την ταυτότητά τους με έναν και μοναδικό τρόπο, δεν αμφισβητούν και δεν διεκδικούν αποκλειστικά και μόνο με τους τρόπους που υποδεικνύει η παραδοσιακή φεμινιστική πολεμική.

    Στην έκθεση θα συμμετάσχουν, επίσης, δύο πολύ σημαντικές καλλιτέχνιδες, η Patty Chang από τις Ηνωμένες Πολιτείες και η Tania Bruguera από την Κούβα, οι οποίες έχουν προσκληθεί στην Αθήνα ειδικά γι' αυτήν την έκθεση, όπου και θα παρουσιάσουν τα έργα τους.

    Αποκλειστικός χορηγός της έκθεσης είναι η Λαϊκή Τράπεζα, η οποία μέσα από αυτήν τη σημαντική διοργάνωση, γιορτάζει τα δέκα χρόνια παρουσίας της στην Ελλάδα.

    Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.

    [18] Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Ναυπλίου

    13/6/2002 10:15:00 πμ

    Ένα μουσικό ταξίδι στο Ναύπλιο με τις ασυναγώνιστες πιανίστριες Κάτια και Μαριέλ Λεμπέκ στο μαγευτικό Παλαμήδι, την διακεκριμένη στο βιολί Βικτώρια Μούλοβα, τον κυπριακής καταγωγής Κυπριανό Κατσαρή να συμπράττει στο πιάνο με τον τουρκικής καταγωγής Χουσεϊν Σερμέτ και το κουαρτέτο Μεντίτσι, λυρικούς τραγουδιστές σε άριες και ντουέτα από όπερες είναι η πολύ γοητευτική πρόσκληση του Δήμου, που απευθύνεται κάθε καλοκαίρι με εμπλουτισμένο πρόγραμμα, εδώ και 11 χρόνια στα πλαίσια του Φεστιβάλ της πόλης, από τις 21 έως 30 Ιουνίου.

    Πολλοί ακόμα καλλιτέχνες έλληνες και ξένοι θα παρελάσουν από την πόλη, και η έναρξη του Φεστιβάλ θα γίνει από την ορχήστρα σαλονιού της Πράγας, σε βαλς και πόλκες του Στράους, Βιβάλντι, ουγγρικούς χορούς του Μπραμς κ.α.

    ''Στόχος του Φεστιβάλ είναι να καθιερωθεί το Ναύπλιο, μια πόλη που συνδυάζει μοναδικά τη φυσική ομορφιά με ένα ένδοξο ιστορικό παρελθόν, στη συνείδηση των φίλων της μουσικής ως ο τόπος της διεθνούς ετήσιας συνάντησης καταξιωμένων και νέων ταλαντούχων καλλιτεχνών στο χώρο της κλασσικής και σύγχρονης μουσικής'' είναι το μήνυμα του δήμαρχου τη πόλης Κωνσταντίνου Χαραμή.

    [19] Διάδοχος του θρόνου... ο Ουίλιαμς

    Πηγή: ΑΠΕ 13/6/2002 10:27:00 πμ

    Ο πανέμορφος πρίγκιπας Ουίλιαμ, πρέπει να διαδεχθεί τη Βασίλισσα Ελισάβετ και όχι ο πατέρας του Κάρολος, υποστήριξαν οι Βρετανοί, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που δόθηκε στη δημοσιότητα. Η δημοσκόπηση που διεξήχθη από το ινστιτούτο ICM για λογαριασμό του δικτύου BBC, έδειξε ότι το 35% των ερωτηθέντων ηλικίας 18-24 ετών, πιστεύει πως ο Ουίλιαμ πρέπει να στεφθεί βασιλιάς, έναντι ποσοστού 27% που τάσσεται υπέρ της ενθρόνισης του Κάρολου.

    Ο Ουίλιαμ που γίνεται 20 χρονών αυτό το μήνα σπουδάζει Ιστορία της Τέχνης, στο πανεπιστήμιο Σεντ Αντριους, στη Σκοτία και πέρασε τις εξετάσεις για άδεια οδήγησης μοτοσυκλέτας.

    Μεταξύ των ερωτηθέντων, ωστόσο, το 47% υποστήριξε ότι ο Κάρολος πρέπει να διαδεχθεί τη μητέρα του στο θρόνο ενώ το 33% ζητεί ο Ουίλιαμ να διαδεχθεί τη γιαγιά του.

    Το 63% διαφώνησε στο ότι η μοναρχία είναι παρωχημένη αλλά το 51% παραδέχθηκε ότι η βασιλική οικογένεια είναι εξαιρετικά πολυδάπανη με το 62% των νέων να συμφωνεί σε αυτό.

    Η σφυγμομέτρηση έγινε στις 6 και 7 Ιουνίου, λίγο μετά τον εορτασμό του Ιωβηλαίου της Ελισάβετ, σε δείγμα 1.000 ερωτηθέντων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 13 June 2002 - 9:12:50 UTC