Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-06-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συσπείρωση-ενότητα:Κλειδί για νίκη του ΠΑΣΟΚ
  • [02] Αιχμές Τσοχατζόπουλου για πολιτικές ΠΑΣΟΚ
  • [03] Στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας η ΕΕ
  • [04] Στα Χανιά ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος
  • [05] Συμβούλιο Υπ. Μεταφορών για ναυτιλία
  • [06] Επιστολή Τσοβόλα προς το Ε.Σ.Ρ
  • [07] Δύο άνθρωποι πνίγηκαν σε σύγκρουση πλοίων
  • [08] Μέλος της ΕΕ μέχρι το 2004 η Κύπρος
  • [09] Συγκρούσεις στο Κασμίρ
  • [10] Εντολή Μπους στη CIA για ανατροπή Χουσεΐν
  • [11] Πρώτη η Ελλάδα στο τουρνουά ''Ακρόπολις''
  • [12] Tουρνουά Ακρόπολις: Κροατία-Ιταλία 79-78
  • [13] O Γ. Μπελ δεν είναι ο εφευρέτης του τηλεφώνου;

    [01] Συσπείρωση-ενότητα:Κλειδί για νίκη του ΠΑΣΟΚ

    16/6/2002 12:01:00 μμ

    Με ιδιαίτερα επικριτική γλώσσα για τα φαινόμενα εσωστρέφειας στο ΠΑΣΟΚ μίλησε χθες ο πρωθυπουργός, εξαπολύοντας ταυτόχρονα οξύτατη επίθεση στη ΝΔ. Με τη δευτερολογία του στη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής, που ολοκληρώθηκε με την έγκριση της εισήγησης του Εκτελεστικού Γραφείου για τις οργανωτικές αλλαγές, ο κ. Σημίτης στηλίτευσε τις προσωπικές αντιπαραθέσεις, λέγοντας ότι υποτιμούν και ευτελίζουν το έργο της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συνδιάσκεψη που θα γίνει τον Ιούλιο "ορόσημο" για το ΠΑΣΟΚ.

    Επίθεση Σημίτη κατά Ν.Δ

    "Ο λαός θέλει σοβαρότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης" είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος για "πολιτικό εφησυχασμό".

    Εκτεταμένη ήταν η αναφορά του κ. Σημίτη στη Ν.Δ. την οποία κατηγόρησε για φυγομαχία. Οπως ανέφερε σε κάθε μεγάλο θέμα που συζητείται η αξιωματική αντιπολίτευση ''λαϊκίζει ασταμάτητα'', κάτι το οποίο δείχνει το φόβο και τον πανικό της μην τυχόν και αποκαλυφθεί τι πραγματικά είναι. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση "θέλει την εξουσία για την εξουσία" και το πελατειακό κράτος, όπως υπήρχε παλιά στον τόπο.

    Προβληματισμό εξέφρασαν τα μέλη της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ

    Στη συνδιάσκεψη αναφέρθηκε με τη δευτερολογία του και ο Κώστας Λαλιώτης, λέγοντας ότι δεν είναι οργανωτική, αλλά ένα κορυφαίο πολιτικό γεγονός που μπορεί να δώσει μεγάλη ώθηση στο ΠΑΣΟΚ.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος τόνισε την ανάγκη η κυβέρνηση να δώσει έμφαση στον κοινωνικό χαρακτήρα της πολιτικής της και σημείωσε ότι δεν είναι έγκλημα και εσωστρέφεια η διατύπωση διαφορετικής άποψης.

    Ο υπουργός Επικρατείας Στέφανος Μανίκας, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Κώστας Γείτονας και ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης στις τοποθετήσεις τους εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς επίσης για το ρόλο και το χαρακτήρα που θα έχει η συνδιάσκεψη.

    Ο υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης τόνισε την ανάγκη η κυβέρνηση να ακολουθήσει μια επιθετική πολιτική μεταρρυθμίσεων.

    Ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς επεσήμανε ότι η οργανωτική συνδιάσκεψη πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία για να αναθερμανθούν οι σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία.

    Σημαντική, ενόψει της συνδιάσκεψης, χαρακτήρισαν ο Γιώργος Παπανδρέου και η Αννα Διαμαντοπούλου την εκδήλωση που οργάνωσε το Ιδρυμα Παπανδρέου για τις προοπτικές της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη.

    [02] Αιχμές Τσοχατζόπουλου για πολιτικές ΠΑΣΟΚ

    16/6/2002 6:29:00 μμ

    "Όποτε το ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να κάνει του κεφαλιού του την πάτησε και το πλήρωσε πολύ ακριβά" τόνισε από το Λαγκαδά Θεσσαλονίκης όπου βρέθηκε ανοίγοντας τη διημερίδα με θέμα "Ισόρροπη ανάπτυξη του νομού, αναγκαιότητα και προοπτικές για την επαρχία Λαγκαδά", ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος. "Τίποτα δεν πρέπει να γίνεται χωρίς διάλογο" επεσήμανε ο υπουργός με αναφερόμενος στην αναγκαιότητα δημιουργίας αιρετών αυτοδιοικήσεων των περιφερειών ως "άλμα αποκέντρωσης της ελληνικής περιφέρειας".

    Χρειάζεται διάλογος, τόνισε ο υπουργός

    "Ορθώς τονίστηκε ότι η δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση που έγινε με το νόμο 2218 έκλεισε την πρώτη φάση της εξέλιξης της. Ήρθε η ώρα να μπει σε ένα μεγάλο βήμα να αναδειχθεί πραγματικά ως αυτοδιοίκηση μιας ευρύτερης περιφέρειας, η οποία θα είναι αιρετή, θα διευρύνει το χώρο επιρροής της και θα αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη και εξουσία. Αλλά αυτά θέλουν συζήτηση και διάλογο. Τίποτα δεν πρέπει να γίνεται χωρίς διάλογο" τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης υπογραμμίζοντας ότι "στη σύγχρονη εποχή αν επιχειρήσουμε να προχωρήσουμε με τον παραδοσιακό τρόπο ανάπτυξης δεν θα πάμε μακριά".

    ''Χρειάζεται αποκέντρωση όλης της εξουσίας''

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος ανακοίνωσε τη δημιουργία Κέντρου Επιχειρηματικής και Επιστημονικής υποστήριξης των επενδυτικών δραστηριοτήτων στην επαρχία Λαγκαδά το οποίο θα λειτουργεί στο πλαίσιο του Γ ΚΠΣ και θα εξασφαλίζει σταθερή λειτουργία και πρόσβαση για τους νέους καθώς το κόστος του θα βαρύνει το πρόγραμμα επένδυσης.

    "Είναι αδιανόητο να υπάρχουν περιφερειακά προγράμματα ακόμη στην Αθήνα. Είναι πολύ θετικό να αξιοποιεί κανείς το φυσικό περιβάλλον αναδεικνύοντας ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής, εντούτοις κάνουμε με διαφορετικό τρόπο-ασυντόνιστα και ασύνδετα-μάρκετινγκ και διαφήμιση σ όλη την Ευρώπη. Έχουμε έλλειψη συντονισμού. Χρειάζεται αποκέντρωση όλης της εξουσίας σε ένα περιφερειακό επίπεδο για να υλοποιηθούν οι πολιτικές με κέντρο την περιφέρεια. Χρειαζόμαστε μια αποκεντρωμένη περιφέρεια" κατέληξε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    [03] Στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας η ΕΕ

    16/6/2002 1:12:00 μμ

    Σχέδιο κοινής δράσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας υιοθέτησαν χθες οι υπουργοί Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η συμφωνία προβλέπει την ανταλλαγή ευαίσθητων πληροφοριών για "ύποπτα" άτομα και σύσταση κοινών ομάδων έρευνας για "τρομοκρατικές" πράξεις, στις οποίες εμπλέκονται πρόσωπα, ομάδες ή οντότητες που περιλαμβάνονται στον επίσημο κατάλογο της Ε.Ε. Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Φίλιππο Πετσάλνικο, η πανευρωπαϊκή αστυνομική και δικαστική συνεργασία θα γίνεται κυρίως μέσω της EUROPOL και της EUROJUST, με τη δημιουργία ειδικών υπηρεσιών στην Ελληνική Αστυνομία και το δικαστικό σώμα.

    [04] Στα Χανιά ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος

    16/6/2002 1:10:00 μμ

    Με Πατριαρχική Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον ιερό ναό Αγίας Παρασκευής Καλυβών άρχισε η ιδιωτική επίσκεψη στα Χανιά του Οικουμενικού Πατριάρχη. Τον κ. Βαρθολομαίο υποδέχτηκαν οι τοπικές αρχές και ο Μητροπολίτης Ειρηναίος. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε τις αρχές και τον κρητικό λαό για τον τρόπο με τον οποίο τον υποδέχθηκαν στην Κρήτη. Το απόγευμα θα αναγορευθεί Επίτιμος Δημότης Χανίων.

    [05] Συμβούλιο Υπ. Μεταφορών για ναυτιλία

    16/6/2002 11:34:00 πμ

    Στο Λουξεμβούργο μεταβαίνει αύριο ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Ανωμερίτης, προκειμένου να λάβει μέρος στο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών. Στην ατζέντα των θεμάτων βρίσκονται μεταξύ άλλων η πρόταση οδηγίας για ειδικές απαιτήσεις ευστάθειας στα Ε/Γ-Ο/Γ πλοία και η τροποποίηση της οδηγίας 98/18/ΕΚ, που αφορά κανόνες και πρότυπα ασφάλειας των Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων.

    Ειδικότερα προτείνεται το μέτρο της επιβολής ορίου ηλικίας στη δραστηριοποίηση των Ε/Γ πλοίων εσωτερικών πλόων, και υιοθέτηση οδηγίας για την απελευθέρωση των λιμενικών υπηρεσιών (port package).

    Οι υπουργοί θα συζητήσουν επιπλέον για την πρόταση κανονισμού της Ε.Κ. και του Συμβουλίου ''περί κοινοτικής χρηματοδότησης για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών του συστήματος μεταφοράς φορτίων (κοινοτικό πρόγραμμα MARCO POLO), τη Λευκή Βίβλο ''Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Μεταφορών με ορίζοντα το έτος 2010-Η ώρα των επιλογών'' καθώς και την προσχώρηση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας στον ΙΜΟ.

    [06] Επιστολή Τσοβόλα προς το Ε.Σ.Ρ

    16/6/2002 3:11:00 μμ

    Επιστολή στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης απέστειλε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας γνωστοποιώντας την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά των τηλεοπτικών σταθμών ΕΡΤ, MEGA, ANT1, STAR, ALTER τους οποίους κατηγορεί για αποκλεισμό του κόμματος του.

    Ο κ. Τσοβόλας ζητάει τις καταστάσεις από τις οποίες προκύπτει ο τηλεοπτικός χρόνος που διατέθηκε την τελευταία διετία στα κόμματα και καλεί το Ε.Σ.Ρ. να αποδείξει "ότι λειτουργεί ως ανεξάρτητη διοικητική αρχή και να κάνει πρόσθετη παρέμβαση υπέρ του ΔΗ.Κ.ΚΙ. κατά τη συζήτηση της αίτησης".

    [07] Δύο άνθρωποι πνίγηκαν σε σύγκρουση πλοίων

    16/6/2002 7:34:00 μμ

    Στα στενά του Βοσπόρου, δύο άνθρωποι πνίγηκαν και δύο είναι αγνοούμενοι, μετά από σύγκρουση τουρκικού σκάφους που μετέφερε φοιτητές από την Κωνσταντινούπολη με ρωσικό φορτηγό πλοίο. Το ναυάγιο συνέβη τα ξημερώματα και σύμφωνα με τη μαρτυρία του Τούρκου καπετάνιου το φορτηγό πλοίο με προορισμό την Ιταλία, δεν είχε φώτα. Ακολούθησε μοιραία σύγκρουση για το τουρκικό σκάφος που κόπηκε στα δύο και βυθίστηκε λίγα λεπτά αργότερα.

    Μία μοιραία σύγκρουση...

    Οι 13 από τους 26 φοιτητές και δυο μέλη του πληρώματος διασώθηκαν από την τούρκικη ακτοφυλακή. Δυο ακόμη επιβάτες κατάφεραν να βγουν μόνοι τους στην ακτή του Κουρουτσεσμε, όπου συνέβη το ναυάγιο. Ένας φοιτητής και ένα μέλος του πληρώματος πνίγηκαν ενώ άλλοι δυο πιστεύεται ότι βυθίστηκαν μαζί με το σκάφος.

    Το φορτηγό πλοίο Μοντισκ τρία υπέστη ελαφριές μόνο ζημιές και κατέπλευσε σε κοντινό λιμάνι για να διεξαχθούν έρευνες. Το πέρασμα από τα Στενά του Βοσπόρου έκλεισε για όλα τα πλοία για να γίνει η ανάσυρση των επιζώντων.

    Είναι το δεύτερο ναυάγιο σε ένα μήνα στα Στενά του Βοσπόρου μια από τις πιο επικίνδυνες θαλάσσιες περιοχές του κόσμου. Ως γνωστόν είναι το μοναδικό πέρασμα από τη μαύρη θάλασσα προς τη μεσόγειο.

    [08] Μέλος της ΕΕ μέχρι το 2004 η Κύπρος

    16/6/2002 6:21:00 μμ

    Η Κύπρος μέχρι το 2004 και ανεξαρτήτως του πολιτικού ζητήματος θα είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει αυτή την πορεία της. Αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ολλανδός ευρωβουλευτής Αλεξάντερ ντε Ρου. Την ίδια στιγμή, ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Τόμας Γουέστον που πραγματοποίησε περιοδεία σε Αγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία αναχωρώντας από την Κύπρο ξεκαθάρισε τις απόψεις και τις πολιτικές των ΗΠΑ σχετικά με το Κυπριακό ζήτημα.

    ΗΠΑ: Μία χώρα η Κύπρος!

    Ο Αμερικανός διπλωμάτης υπογράμμισε την αναγκαιότητα επίτευξης μιας δίκαιης, διαρκούς, συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

    Σημείωσε επίσης ότι η χώρα του έκανε ξεκάθαρες τις απόψεις της στο παρελθόν για το ποια θεωρούν ότι πρέπει να είναι η λύση, τονίζοντας ότι η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών λέει ότι εδώ υπάρχει μια χώρα.

    [09] Συγκρούσεις στο Κασμίρ

    16/6/2002 12:59:00 μμ

    Πέντε Ινδοί ινδουιστές σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν σήμερα στη διάρκεια επίθεσης μουσουλμάνων αυτονομιστών σε χωριό του ινδικού Κασμίρ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, η επίθεση έγινε στο χωριό Μπαλμακότ, 200 χιλιόμετρα βόρεια του Τζαμού, χειμερινής πρωτεύουσας του ινδικού Κασμίρ. Εξάλλου, τρεις φρουροί του χωριού σκοτώθηκαν χθες τη νύχτα και τρεις τραυματίστηκαν από πυρά μουσουλμάνων αυτονομιστών στην περιοχή Ντόντα.

    Να κλείσουν τα στρατόπεδα εκπαίδευσης ζητά η Ινδία

    Ο Ινδός υπουργός Εσωτερικών Λαλ Κρίσνα Αντβάνι δήλωσε σήμερα ότι δεν τίθεται ζήτημα συνομιλιών με το Πακιστάν εάν το Ισλαμαμπάντ δεν κλείσει τα στρατόπεδα εκπαίδευσης των αυτονομιστών του Κασμίρ στο έδαφός του. Σύμφωνα με τον Ινδό υπουργό, υπάρχουν περίπου 70 στρατόπεδα εκπαίδευσης στο κατεχόμενο από το Πακιστάν τμήμα του Κασμίρ και σε άλλες περιοχές της χώρας. Επίσης, τόνισε ότι ''τα στρατόπεδα αυτά χρησιμοποιούνται ως καταφύγιο ή ως κέντρα εκπαίδευσης για τους τρομοκράτες''.

    [10] Εντολή Μπους στη CIA για ανατροπή Χουσεΐν

    Πηγή: ΑΠΕ 16/6/2002 3:04:00 μμ

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους υπέγραψε στις αρχές του έτους μία διαταγή, με την οποία εντέλλεται η αμερικανική μυστική υπηρεσία (CIA) να διεξάγει μυστικές επιχειρήσεις για την ανατροπή του προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμα της η εφημερίδα ''Ουάσινγκτον Ποστ''. Στο μυστικό πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η έγκριση για χρήση φονικής βίας για τη σύλληψη του Σαντάμ, αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές.

    Τι περιλαμβάνει η προεδρική διαταγή

    Ο Μπους έχει διακηρύξει ανοιχτά την πρόθεση του να εκδιώξει τον Ιρακινό πρόεδρο, αν χρειαστεί ακόμη και με στρατιωτικές δυνάμεις, αλλά έχει δώσει ελάχιστες πληροφορίες για το πως σκοπεύει να το επιτύχει.

    Η προεδρική διαταγή, σύμφωνα πάντοτε με την εφημερίδα, κατευθύνει τη CIA να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα, όπως:

    -Ενίσχυση της υποστήριξης προς την ιρακινή αντιπολίτευση και τις οργανώσεις εντός και εκτός Ιράκ με χρήματα, όπλα, εξοπλισμό, εκπαίδευση και πληροφορίες

    -Διεύρυνση των προσπαθειών για συλλογή πληροφοριών από την ιρακινή κυβέρνηση, το στρατό, την υπηρεσία ασφαλείας και συνολικά από τον πληθυσμό όπου έχουν εντοπιστεί ομάδες που τρέφουν έντονα συναισθήματα κατά του Σαντάμ και

    -Πιθανή χρήση ομάδων της CIA και των Ειδικών Δυνάμεων, παρόμοιων με αυτές που αναπτύχθηκαν επιτυχώς στο Αφγανιστάν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Οι δυνάμεις αυτές θα είχαν την άδεια να σκοτώσουν τον Ιρακινό ηγέτη εάν βρίσκονταν σε κατάσταση αυτοάμυνας.

    Ο διευθυντής της CIA Τζορτζ Τένετ είπε στον Μπους ότι το πρόγραμμα αυτό από μόνο του -χωρίς στρατιωτική δράση ή διπλωματικές και οικονομικές πιέσεις- είχε πιθανότητες επιτυχίας μόλις 10-20%, σύμφωνα με την εφημερίδα.

    Μία πηγή ανέφερε ότι οι συγκαλυμμένες ενέργειες της CIA θα έπρεπε να θεωρούνται ως ''προπαρασκευαστικές'' ενός στρατιωτικού χτυπήματος. Η υπηρεσία θα μπορούσε επομένως να συλλέξει πληροφορίες, να εντοπίσει στόχους και να αναπτύξει σχέσεις με πιθανούς μελλοντικούς ηγέτες και οργανώσεις, για την περίπτωση ανατροπής του Σαντάμ Χουσεΐν.

    [11] Πρώτη η Ελλάδα στο τουρνουά ''Ακρόπολις''

    16/6/2002 7:38:00 μμ

    "Ετρωγε σίδερα η Εθνική μας" είπε χαρακτηριτικά ο προπονητής Ι. Ιωαννίδης. Η Εθνική Ελλάδος κατέκτησε το 16ο τουρνουά μπάσκετ "Ακρόπολις". Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα επικράτησε της Λιθουανίας με 78-44 (ημ. 37-26) και κατέκτησε την α θέση στη διοργάνωση, αφήνοντας δεύτερους τους "πράσινους". Η σημερινή νίκη είναι η 6η που έχει πετύχει η Εθνική σε 11 αγώνες (επίσημους και φιλικούς) με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας.

    Τελική κατάταξη στο τουρνουά

    Ελλάς 2-1 5 Λιθουανία 2-1 5 Κροατία 1-2 4 Ιταλία 1-2 4

    Τα δεκάλεπτα: 14-14, 37-26, 65-38, 78-44

    [12] Tουρνουά Ακρόπολις: Κροατία-Ιταλία 79-78

    16/6/2002 6:05:00 μμ

    Με το κεφάλι ψηλά ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στο 16ο "Ακρόπολις" η Κροατία. Η ομάδα του Νέβεν Σπάχια επικράτησε του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της Ιταλίας με 79-78 και σημείωσε την πρώτη της νίκη στο φετινό τουρνουά. Με το αποτέλεσμα αυτό, η "Χρβάτσκα" ισοβάθμησε με την "σκουάντρα ατζούρα" στους 4 βαθμούς.

    [13] O Γ. Μπελ δεν είναι ο εφευρέτης του τηλεφώνου;

    16/6/2002 6:12:00 μμ

    Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ

    Οι Αμερικανοί βουλευτές αποφάσισαν στις 11 Ιουνίου να αποδώσουν την εφεύρεση του τηλεφώνου στον Ιταλο-αμερικανό Αντόνιο Μέουτσι, καταργώντας τον Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, που ξέραμε μέχρι σήμερα. Με απόφασή τους, που υιοθέτησαν δια βοής, οι Αμερικανοί Αντιπρόσωποι δήλωσαν ότι ''πρέπει να αναγνωριστεί η ζωή και το έργο του Αντόνιο Μέουτσι καθώς και η εργασία του στην εφεύρεση του τηλεφώνου''. Σύμφωνα με την απόφαση, την οποία παρουσίασε ο ρεπουμπλικανός βουλευτής της Ν. Υόρκης, ο Αντόνιο Μέουτσι είχε εγκαταστήσει ένα υποτυπώδες σύστημα τηλεπικοινωνίας μεταξύ της υπόγειας κατοικίας του στη Ν. Υόρκη και του υπνοδωματίου της γυναίκας του στον α όροφο.

    Δεν είχε τα χρήματα τα πάρει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας

    Ο Μέουτσι πρωτοπαρουσίασε την εφεύρεσή του το 1860 σε τοπική ιταλόφωνη εφημερίδα και το 1871 ζήτησε ένα προσωρινό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, αλλά επειδή δεν είχε τα οικονομικά μέσα να την ανανεώσει, την άφησε να εκπνεύσει το 1874.

    Η πατέντα ευρεσιτεχνίας του τηλεφώνου δόθηκε τελικά, δύο χρόνια αργότερα, το 1876 στον Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, ο οποίος εργαζόταν στο εργαστήριο που ο Μέουτσι κατέθεσε το υλικό του, σύμφωνα πάντα με το κείμενο της απόφασης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 16 June 2002 - 16:54:00 UTC