Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-06-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημερινές επαφές Σημίτη
  • [02] Μνημόσυνο για τον Ανδρέα Παπανδρέου
  • [03] Το Κυπριακό στη συνάντηση Σημίτη-Βασιλείου
  • [04] ''Η Αθήνα αλλάζει''
  • [05] Στην Ελλάδα ο Μαντέλα
  • [06] Νέες ισραηλινές εισβολές στη Δυτική Οχθη
  • [07] ΗΠΑ: επιδεινώνεται η κατάσταση της πυρκαγιάς
  • [08] Μια αστροναύτης στο γαλλικό κοινοβούλιο
  • [09] Κρατούμενος στο Μαρόκο στέλεχος Αλ Κάιντα
  • [10] Φιλιππίνες: 17 νεκροί σε θρησκευτικές συγκρούσεις
  • [11] Σε νέες ιατρικές εξετάσεις ο Ντενκτάς
  • [12] Σε αντίποινα προχωρά το Ισραήλ
  • [13] Στην ολομέλεια της Βουλής το ασφαλιστικό
  • [14] Δημοπρατήθηκε το έργο εκσυγχρονισμού Ρέντη
  • [15] Στασιμότητα στον ΠΑΟ στα μεταγραφικά
  • [16] Οι φάκελοι υποψηφιοτήτων Τσάμπιονς Λιγκ
  • [17] Επίθεση σε γραφεία συνδέσμου φίλων της ΑΕΚ
  • [18] Η λίστα των. . . επιθυμητών εργένηδων

    [01] Σημερινές επαφές Σημίτη

    19/6/2002 11:01:00 πμ

    To πρωί ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για θέματα της αρμοδιότητάς του. Στις 12 ο κ. Σημίτης θα συναντηθεί με τον πρώην ηγέτη της Νοτιοαφρικανικής Ενωσης Φρεντερίκ ντε Κλερκ. Στη μία και μισή το μεσημέρι ο κ. Σημίτης θα έχει συνάντηση με τον πρώην ηγέτη της Νοτιοαφρικανικής Ενωσης Νέλσον Μαντέλα και στις 8 το βράδυ θα προεδρεύσει σύσκεψης για την πορεία των Ολυμπιακών Εργων.

    [02] Μνημόσυνο για τον Ανδρέα Παπανδρέου

    19/6/2002 11:01:00 πμ

    Το ΠΑΣΟΚ τιμά τα έξι χρόνια από το θάνατο του ιδρυτή και ιστορικού του ηγέτη Ανδρέα Παπανδρέου. Το καθιερωμένο θρησκευτικό μνημόσυνο θα γίνεται αυτή την ώρα στο Α Νεκροταφείο, παρουσία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη. "Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο κορυφαίος εκείνος πολιτικός ηγέτης και οραματιστής παγκόσμιας ακτινοβολίας, ο ανυποχώρητος πατριώτης και μάχιμος ειρηνιστής ήταν ο άνθρωπος που έδωσε αξία στις αρχές του σοσιαλισμού.

    Η ζωή ενός λαμπρού ηγέτη

    Η ιστορία του Ανδρέα Παπανδρέου ξεκινά στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο, όπου γεννήθηκε. Γονείς του ήταν ο "Γέρος της Δημοκρατίας", Γεώργιος Παπανδρέου και η Σοφία Μινέϊκο. Ο μικρός Ανδρέας γαλουχείται -όπως είναι φυσικό- μέσα σε ένα βαθιά πνευματικό και πολιτικό περιβάλλον, αφού τα χνάρια που έχει αφήσει ο πατέρας του στην ιστορία αυτής της χώρας είναι έντονα. Το 1923 η οικογένεια Παπανδρέου επιστρέφει στην Αθήνα, μετά από ένα χρονικό διάστημα παραμονής στη Λέσβο, όπου ο Γεώργιος Παπανδρέου εκλεγόταν βουλευτής. Το 1936, ο Ανδρέας Παπανδρέου, μαθητής ακόμα, συλλαμβάνεται για πρώτη φορά από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου για την αντιστασιακή του δράση. Το 1941 κατά το διάστημα της δικτατορίας του Μεταξά ο Ανδρέας τριτοετής τότε της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Αθηνών συλλαμβάνεται και βασανίζεται από την Ασφάλεια.

    Μετά την αποφυλάκισή του, με ελάχιστα χρήματα στην τσέπη του αναχωρεί για τις Η.Π.Α. όπου ακολουθεί πανεπιστημιακή σταδιοδρομία στα Οικονομικά και τη Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Στην Αμερική ο Ανδρέας Παπανδρέου έμεινε για δύο δεκαετίες, όπου το 1943 έγινε υφηγητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το 1947 επίκουρος και στη συνέχεια τακτικός καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, του UCLA της Καλιφόρνια και άλλων Πανεπιστημίων. Το 1951 ο Ανδρέας Παπανδρέου παντρεύεται την Μαργαρίτα Τσαντ. Είναι ο δεύτερος γάμος του μετά από αυτόν που είχε συνάψει με την Χριστίνα Ρασιά. Από το γάμο του με την Μαργαρίτα αποκτά 4 παιδιά, τον Γιώργο, τη Σοφία, τον Νίκο και τον Ανδρίκο. Το 1959, επιστρέφει για ένα χρόνο στην Ελλάδα με υποτροφίες από το Γκούγκενχάιμ και το Φουλμπράιτ για την μια ερευνητική αναπτυξιακή οικονομική αποστολή. Το 1961 διορίζεται -μετά από πρόταση του μετέπειτα πολιτικού του αντιπάλου Κωνσταντίνου Καραμανλή- Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικός Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών, ενώ ταυτόχρονα διορίζεται Σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδας (1961-62).

    Η πολιτική του σταδιοδρομία αρχίζει το 1962, με την εκλογή ως Βουλευτή Αχαΐας του Κόμματος της Ένωσης Κέντρου, της οποίας ηγείτο ο πατέρας του Γεώργιος Παπανδρέου, στις εκλογές της 16.2.1964. Μετά τη νίκη της Ένωσης Κέντρου, διορίζεται αρχικά Υπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης και τον ίδιο χρόνο, Αναπληρωτής Υπουργός Συντονισμού (1964-65). Όταν κηρύσσετε η δικτατορία των συνταγματαρχών, τον Απρίλιο του 1967, συλλαμβάνεται και τον επόμενο χρόνο αποφυλακίζεται και πηγαίνει στο εξωτερικό, πρώτα στη Σουηδία και μετά στον Καναδά. Το 1968-69, είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και από το 1969 μέχρι το 1974, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Γιορκ στο Τορόντο. Από το 1968, ιδρύει το Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα (ΠΑΚ), του οποίου γίνεται αρχηγός και το οποίο αναπτύσσει σημαντική δράση μέχρι την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος, τον Ιούλιο του 1974.

    όλις αποκαθίσταται η Δημοκρατία στην Ελλάδα, επιστρέφει από την εξορία και ιδρύει, τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. του οποίου γίνεται Πρόεδρος. Στις πρώτες εκλογές μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, που διενεργούνται τον Νοέμβριο του 1974, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. εκπροσωπεί με λίγους Βουλευτές (15 έδρες, 13,5% των ψήφων). Στις επόμενες εκλογές (Νοέμβριος 1977), το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κάνει ένα σημαντικό άλμα, αφού διπλασιάζει τη δύναμη του (από 13,5% σε 25%) και γίνεται το πρώτο κόμμα της Αντιπολίτευσης, με 93 Βουλευτές και ο Πρόεδρος του, Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

    Στις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 1981, κατά τις οποίες το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατεβαίνει με το σύνθημα της Αλλαγής, εκλέγεται πρώτο κόμμα με ποσοστό 48% και αντιπροσωπεύεται στο Κοινοβούλιο με 173 Βουλευτές. Ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ σχηματίζει Κυβέρνηση, η οποία ορκίζεται στις 21 Οκτωβρίου 1981. Στην Κυβέρνηση αυτή, ο Ανδρέας Παπανδρέου αναλαμβάνει, εκτός της θέσης του Πρωθυπουργού και το Υπουργείο της Εθνικής Aμυνας. Στις εκλογές του 1985 το ΠΑ.ΣΟ.Κ. εκλέγεται και πάλι πρώτο κόμμα. Εκλέγει 161 Βουλευτές (45,2%). Ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σχηματίζει Κυβέρνηση (προσωρινή) στις 5 Ιουνίου 1985 και στις 25 Ιουλίου 1985. Το 1988, ο Ανδρέας Παπανδρέου οδηγήθηκε εσπευσμένα, στο Νοσοκομείο Χέρφιλντ του Λονδίνου και υπεβλήθη σε σοβαρή εγχείρηση καρδιάς. Την ίδια χρονιά παντρεύεται τη Δήμητρα Λιάνη. Στις εκλογές του 1989 το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έρχεται δεύτερο κόμμα με ποσοστό 39,15% και 125 έδρες. Ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

    Στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση (Νοέμβριος 1989) το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έρχεται πάλι δεύτερο κόμμα με ποσοστό 40,67% και 128 έδρες. Στις εκλογές του 1990 το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι και πάλι το δεύτερο κόμμα με ποσοστό 38,62% και 125 έδρες. Τον Οκτώβριο του 1993, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη κέρδισε τις εκλογές που ακολούθησαν με ποσοστό 46,82% και σχημάτισε την τρίτη του κυβέρνηση.

    Τον Νοέμβριο του 1995 μεταφέρθηκε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο με σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία τον οδήγησαν να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία τον Ιανουάριο του 1996. Μετά τη βελτίωση που παρουσίασε η κατάσταση της υγείας του βγήκε από το νοσοκομείο τον Μάρτιο του ίδιου έτους. Τα ξημερώματα της 23ης Ιουνίου 1996 ο Ανδρέας Παπανδρέου παθαίνει ανακοπή της καρδιάς και σβήνει.

    [03] Το Κυπριακό στη συνάντηση Σημίτη-Βασιλείου

    19/6/2002 8:34:00 πμ

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα συναντηθεί το μεσημέρι με τον επικεφαλής της κυπριακής διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε Γιώργο Βασιλείου. Τις πτυχές του Κυπριακού προβλήματος, καθώς και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, συζήτησαν χθες κατά τη συνάντηση που είχαν ο κ. Βασιλείου με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.

    Επαφές Βασιλείου κατά τη χθεσινή ημέρα

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις δηλώσεις του Κοινοτικού Επιτρόπου Φερχόϊγκεν, για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και τις σχετικές αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν τον Οκτώβριο.

    Ο κ. Βασιλείου από την πλευρά του επισήμανε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει τις ευθύνες της και οφείλει να συμβάλλει στην πορεία επίλυσης του προβλήματος.

    Χθες, ο κ. Βασιλείου συναντήθηκε, επίσης, με τον Απόστολο Κακλαμάνη.

    [04] ''Η Αθήνα αλλάζει''

    19/6/2002 10:12:00 πμ

    Η ολυμπιακή υποδομή, η οποία εξελίσσεται κανονικά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αλλάζει ριζικά το πρόσωπο της Αθήνας όπως δήλωσε χθες ο υφυπουργός Τύπου και ΜΜΕ αλλά και υπεύθυνος για τη στρατηγική επικοινωνίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, Τηλέμαχος Χυτήρης σε εκδήλωση που έγινε σε αίθουσα της αγγλικής Βουλής.

    Η ασφάλεια είναι η μεγάλη μας προτεραιότητα

    ''Η Αθήνα πραγματικά αλλάζει, ριζοσπαστικές παρεμβάσεις , όπως ο επανασχεδιασμός δημοσίων χώρων, μεταμορφώνουν την πρωτεύουσα, βελτιώνοντας, τόσο την αισθητική εικόνα όσο και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων" τόνισε στην ομιλία του ο κ. Χυτήρης και συνέχισε: "Μια μεγάλη πόλη, ιστορική και σύγχρονη, προετοιμάζεται να προσφέρει τη φιλοξενία της σε χιλιάδες επισκέπτες στη διάρκεια των αγώνων''.

    Ο Έλληνας υφυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι η ασφάλεια αποτελεί τη μεγάλη προτεραιότητα. ''Εκτιμούμε πάρα πολύ τις συμβουλές , τη συνεργασία και τη βοήθεια από τους Βρετανούς φίλους μας στην αντιμετώπιση όλων των μορφών τρομοκρατίας'', τόνισε ο κ. Χυτήρης και πρόσθεσε ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε τους κινδύνους της τρομοκρατίας και συνεργαζόμαστε με πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και τις Ηνωμένες Πολιτείες. "Δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη" είπε ο υφυπουργός και επισήμανε ότι ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο με τη συμμετοχή 50.000 και πλέον ατόμων υποστηριζόμενο από τα πλέον σύγχρονα μέσα της τεχνολογίας ήδη λειτουργεί. Ο κ. Χυτήρης διευκρίνισε ότι ο Πήτερ Ράϊαν, ο Βρετανός επικεφαλής της ασφάλειας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ τοποθετήθηκε πρόσφατα από τον οργανισμό ''Αθήνα 2004'' ως επικεφαλής σύμβουλος για ασφάλεια.

    Ηρθε ο καιρός για την επιστροφή των Ελγινείων

    Στην ομιλία του ο κ. Χυτήρης αναφέρθηκε και έμμεσα στο θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα με αφορμή την ανακοίνωση που έκανε για τη θεμελίωση του νέου μουσείου της Ακρόπολης σε μερικές μέρες. ''Στην Αθήνα", είπε ο κ. Χυτήρης, "εκτός από τα άλλα έργα και προγράμματα ένα νέο μουσείο στην Ακρόπολη θα λειτουργήσει, έτοιμο να παραλάβει και να φιλοξενήσει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα". Ο Υφυπουργός Τύπου υπογράμμισε ότι με ένα βαθμό καλής θέλησης μπορεί να βρεθεί λύση ώστε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα να εκτίθενται στην Αθήνα με την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    "Ήρθε πλέον ο καιρός για την επιστροφή τους και με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη του ελληνικού λαού, προς όσους έχουν κάνει τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα δική τους αποστολή'', τόνισε ο κ. Χυτήρης. Ο Έλληνας υφυπουργός έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας ότι πρέπει να κάνουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το σύμβολο και το πνεύμα του σύγχρονου κόσμου.

    [05] Στην Ελλάδα ο Μαντέλα

    19/6/2002 9:26:00 πμ

    Στην Αθήνα βρίσκεται από χθες ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος σήμερα θα τιμηθεί για τη μεγάλη προσφορά του στην παγκόσμια ειρήνη - ενώ θα είναι το κεντρικό πρόσωπο στην τελετή που σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της συλλογής υπογραφών για την Ολυμπιακή Εκεχειρία. Κατά την παραμονή του στη χώρα μας, ο νότιο-αφρικανός ηγέτης θα έχει συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία.

    [06] Νέες ισραηλινές εισβολές στη Δυτική Οχθη

    19/6/2002 11:33:00 πμ

    Βόμβα εξερράγη το πρωί στο τείχος που κατασκευάζουν οι Ισραηλινοί κατά μήκος της Δυτικής Οχθης. Την ίδια στιγμή, ένοπλοι Παλαιστίνιοι άνοιξαν πυρ εναντίον ισραηλινών στρατιωτών που επέβλεπαν τις εργασίες κατασκευής δίχως να υπάρξουν θύματα. Είναι η πρώτη επίθεση που εκδηλώνεται εναντίον του τείχους από την περασμένη Κυριακή που άρχισε η κατασκευή του. Τη νύχτα μονάδες του ισραηλινού στρατού εισέβαλαν στην αυτόνομη παλαιστινιακή πόλη της Νάμπλους, στα βόρεια της Δυτικής Οχθης και στην αυτόνομη πόλη της Τζενίν.

    Καταδίκη της νέας πολιτικής του Ισραήλ

    Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει επιλέξει μία νέα πολιτική, σύμφωνα με την οποία ο ισραηλινός στρατός θα ανακαταλαμβάνει ισραηλινά αυτόνομα εδάφη.

    Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε την νέα πολιτική του Ισραήλ για την ανακατάληψη παλαιστινιακών εδαφών στη Δυτική Οχθη και υποστήριξε ότι με την κίνηση αυτή ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν εμποδίζει τα βήματα προς την ειρήνευση. "Ο Σαρόν προσπαθεί να υπονομεύσει οποιαδήποτε διεθνή προσπάθεια για την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας πριν ακόμη αυτή η προσπάθεια εκδηλωθεί" υποστήριξε ο παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερεκάτ. "Ο Σαρόν προσπαθεί να ανακόψει κάθε τέτοια προσπάθεια ακόμη κι αν προέρχεται από τον αμερικανό πρόεδρο Μπους" πρόσθεσε.

    Αντίθετες οι ΗΠΑ στο αμυντικό τείχος των Ισραηλινών

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν πάντως ότι το τείχος που κατασκευάζουν οι Ισραηλινοί στη Δυτική Οχθη μπορεί να αποτελέσει ένα μονομερώς επιβληθέν σύνορο και μπορεί να συνοδεύεται από κατάληψη εδαφών, όπως τόνισε ο αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή, Γουίλιαμ Μπερνς. Ο ίδιος, πάντως, επεσήμανε πως οι ανησυχίες αυτές σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν καταδίκη της πολιτικής του Ισραήλ, που επιδιώκει την ασφάλειά του έναντι των παλαιστινιακών επιθέσεων αυτοκτονίας.

    "Υποστηρίζουμε και κατανοούμε το δικαίωμα του Ισραήλ για άμυνα. Κάθε κοινωνία έχει το δικαίωμα να αμύνεται απέναντι σε τρομοκρατικές ωμότητες'' τόνισε ο Μπερνς, αναφερόμενος στην χθεσινή αιματηρή επίθεση στην Ιερουσαλήμ.

    Μία προαναγγελθείσα επίθεση με 19 νεκρούς και 50 τραυματίες

    Η χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας νεαρού Παλαιστίνιου καμικάζι, εναντίον λεωφορείου, στην Ιερουσαλήμ, στο οποίο επέβαιναν και δεκάδες μικροί μαθητές συγκλόνισε την κοινή γνώμη. Δεκαεννέα νεκροί και περισσότεροι από 50 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός μίας προαναγγελθείσας επίθεσης, την οποία οι Ισραηλινοί γνώριζαν αλλά δεν κατάφεραν να αποτρέψουν.

    Η ισραηλινή αστυνομία στην Ιερουσαλήμ βρισκόταν από νωρίς το βράδυ της Δευτέρας σε αυξημένη επιφυλακή λόγω των πληροφοριών για επικείμενη επίθεση καμικάζι. Είχαν στηθεί δεκάδες μπλόκα σε όλες τις εισόδους της ιερής πόλης ενώ διενεργούνταν έλεγχοι σε όλα τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Οι φόβοι, όμως, που είχαν εκφραστεί ότι ο Παλαιστίνιος καμικάζι είχε ήδη παρεισφρήσει στην πόλη, επιβεβαιώθηκαν με τον πιο τραγικό τρόπο.

    Το Ισραήλ απάντησε λίγο αργότερα με εισβολή στη Τζενίν. Ισραηλινά άρματα εισέβαλαν στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Οχθης, προκαλώντας την αντίδραση ενόπλων Παλαιστινίων, οι οποίοι προσπάθησαν να τα αναχαιτίσουν με πυροβολισμούς. Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι τουλάχιστον πέντε άρματα μάχης και μία θωρακισμένη μπουλντόζα μπήκαν στην πόλη μόλις έπεσε η νύχτα, συνοδευόμενα, από αέρος, από δύο ελικόπτερα καθώς και μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16. Η εισβολή σημειώθηκε αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης του συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ στο οποίο συζητήθηκε η στρατιωτική απάντηση στην βομβιστική επίθεση.

    Σύμφωνα με το δημόσιο ισραηλινό ραδιόφωνο, αυτή η επιχείρηση είναι μόνο η αρχή, καθώς οι αποφάσεις του συμβουλίου περιλαμβάνουν "σειρά στρατιωτικών ενεργειών" ως απάντηση στην επίθεση αυτοκτονίας, ενώ συζητήθηκε επίσης το ενδεχόμενο της απέλασης στενών συνεργατών του Παλαιστίνιου προέδρου Γιάσερ Αραφάτ.

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν νωρίτερα με δηλώσεις του είχε προειδοποιήσει ότι θα αντιταχθεί στην "παλαιστινιακή τρομοκρατία" και ότι θα δοθεί ''απάντηση'' στην παλαιστινιακή επίθεση αυτοκτονίας. Απέκλεισε μάλιστα κάθε ενδεχόμενο να συναινέσει στη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, παίρνοντας ως αφορμή την τελευταία πολύνεκρη τραγωδία.

    [07] ΗΠΑ: επιδεινώνεται η κατάσταση της πυρκαγιάς

    19/6/2002 9:25:00 πμ

    Οι μεγαλύτερες πυρκαγιές στην ιστορία της αμερικανικής Πολιτείας του Κολοράντο επιδεινώθηκαν χθες, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων κι ανάγκασαν εκατοντάδες άλλους κατοίκους να εκκενώσουν τα σπίτια τους, όπως ανακοίνωσε η δασική υπηρεσία. ''Η πυρκαγιά επεκτείνεται ταχύτατα, προχωρώντας προς τα νοτιοανατολικά. Οι ισχυροί άνεμοι την τροφοδοτουν και τη βοηθούν να εξαπλωθεί'', τόνισε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας, Μπόμπι Νίξον. ''Σήμερα είναι χειρώτερα απ ό,τι προβλέπαμε. Γνωρίζαμε πως οι άνεμοι θα ενισχύονταν όμως δεν πιστεύαμε πως θα βοηθούσαν τη φωτιά να εξαπλωθεί τόσο γρήγορα'', πρόσθεσε.

    Στάχτη 46.000 εκτάρια δάσους και 25 σπίτια

    Η πυρκαγιά, που ξεκίνησε στις 8 Ιουνίου από μία υπάλληλο της δασικής υπηρεσίας, που ομολόγησε το Σάββατο το λάθος της στις Αρχές, έχει πυρπολήσει ήδη 46.000 εκτάρια δασικής έκτασης, έχει καταστρέψει 25 κατοικίες και έχει αναγκάσει 6.000 κάτοικους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

    Περίπου 2.300 πυροσβέστες πασχίζουν νυχθημερόν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά, που σύμφωνα με εκτιμήσεις μπορεί να εξακολουθεί να μαίνεται για μία μεγάλη περίοδο του καλοκαιριού.

    [08] Μια αστροναύτης στο γαλλικό κοινοβούλιο

    19/6/2002 8:59:00 πμ

    Η Γαλλίδα αστροναύτης Κλοντί Ενιέρ είναι πλέον μέλος της νέας κυβέρνησης της Γαλλίας, αφού κατά τον ανασχηματισμό που προχώρησε την περασμένη Δευτέρα ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Πιέρ Ραφαρέν της εμπιστεύτηκε το υπουργείο Ερευνας και Νέων Τεχνολογιών. ''Το αστέρι του διαστήματος προσγειώνεται στο μέρος του Ραφαρέν'', είναι ο τίτλος της ''Φρανς Σουάρ'', ενώ η ''Λιμπερασιόν'' δημοσιεύει μια φωτογραφία της 45χρονης Ενιέρ με τη στολή του αστροναύτη, κάτω από τον τίτλο ''Κυβέρνηση σε τροχιά''. Η Κλοντί Ενιέρ είναι η πρώτη Γαλλίδα που ταξίδεψε στο διάστημα, το 1996, όταν πήρε μέρος σε αποστολή δύο εβδομάδων στο ρωσικό διαστημικό σταθμό Μιρ. Από εκείνη τη στιγμή έγινε διάσημη στη χώρα της. Το Νοέμβριο του 2001 ξαναβρέθηκε στο διάστημα ως μηχανικός στο ρωσικό Σογιούζ και παρέμεινε οκτώ ημέρες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

    Από τη νέα της θέση να προωθεί τις διαστημικές έρευνες

    Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) χαιρέτησε τον διορισμό της Ερνιέ, επισημαίνοντας σε ανακοίνωση πως η Γαλλίδα πολιτικός θα δώσει τον δικό της αγώνα στον τομέα των διαστημικών ερευνών.

    Ιδιαίτερα έξυπνη μαθήτρια, η Κλοντί Ερνιέ αποφοίτησε από το λύκειο στα 15 της χρόνια και έκανε το διδακτορικό της στην Ιατρική σε ηλικία 24 ετών, αμέσως μετά παρακολούθησε δεκάδες μαθήματα και πήρε πτυχία Νευρολογίας, Ρευματολογίας, Βιολογίας και Διαστημικής Ιατρικής. Συνεπαρμένη από τον περίπατο του Αρμστρονγκ στη Σελήνη το 1969, η Ενιέρ άρχισε να δουλεύει στη Γαλλική Υπηρεσία Διαστήματος το 1985.

    Το 1993 επιλέχθηκε ως βοηθός του αστροναύτη Ζαν-Πιέρ Ενιέρ, τον οποίον αργότερα παντρεύτηκε και απέκτησαν μια κόρη την Κάρλα, που σήμερα είναι τεσσάρων ετών.

    Η Ενιέρ, που έχει πει ότι γνωρίζει το διαστημικό κέντρο Μπαϊκονούρ καλύτερα από τους δρόμους του Παρισιού, δεν έχει ποτέ στο παρελθόν αναλάβει κάποια πολιτικό αξίωμα.

    [09] Κρατούμενος στο Μαρόκο στέλεχος Αλ Κάιντα

    19/6/2002 8:53:00 πμ

    Ενα υψηλόβαθμο στέλεχος του δικτύου Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν, που πιθανολογείται πως γνωρίζει τους τόπους υπόθαλψης των νέων πυρήνων της οργάνωσης, βρίσκεται κρατούμενος στο Μαρόκο, όπου συνελήφθη πριν τουλάχιστον δύο εβδομάδες, σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δικτύου ABC. Πρόκειται για τον Αμπου Ζουμπάιρ ελ Χαΐλι, ο οποίος φέρεται να έχει βοηθήσει στην ανασυγκρότηση της Αλ Κάιντα μετά την αμερικανική επίθεση στο Αφγανιστάν, όπως μεταδίδει το δίκτυο επικαλούμενο τις πηγές του. Σε πρώτη φάση, φέρεται να έχει βοηθήσει τα αρχηγικά στελέχη και άνδρες της Αλ Κάιντα να φύγουν από το Πακιστάν, και τους δύο τελευταίους μήνες έχει βοηθήσει να μετεγκατασταθούν σε πάνω από 10 χώρες, προμηθεύοντάς τους ψεύτικα έγγραφα και εισιτήρια για πλοία και αεροπλάνα.

    [10] Φιλιππίνες: 17 νεκροί σε θρησκευτικές συγκρούσεις

    19/6/2002 8:08:00 πμ

    Δεκαεπτά άτομα βρήκαν τον θάνατο, όταν μέλη μίας θρησκευτικής αίρεσης επιτέθηκαν σε αστυνομικούς μίας νήσου στις νότιες Φιλιππίνες, όταν πήγαν να συλλάβουν τον αρχηγό τους. Oι συγκρούσεις ξεκίνησαν αργά χθες το βράδυ, όταν οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις της αίρεσης στη νήσο Ντιναγκάτ, έξω από το Σουριγκάο, 760 χ.λμ νοτίως της Μανίλα. Η αστυνομία σκόπευε να συλλάβει τον Ρούμπεν Εκλέο, επικεφαλής της αίρεσης Philippine Benevolent Missionary Association ο οποίος καταζητείται για τον φόνο της συζύγου του τον περασμένο Ιανουάριο, όμως οι οπαδοί του επιτέθηκαν στους καταδρομείς του σώματος.

    Θα έδιναν και την ψυχή τους για τον ηγέτη τους Εκλέο

    Δεκαέξι οπαδοί του Εκλέο κι ένας αστυνομικός βρήκαν τον θάνατο στις συμπλοκές. Ο Εκλέο τελικά παραδόθηκε νωρίς σήμερα το πρωί. Η αστυνομία κατέσχεσε 17 αυτόματα όπλα και πολυβόλα των 60 χιλιοστών στο αρχηγείο της αίρεσης, μία έπαυλη στην κορυφή ενός λόφου.

    Η σύζυγος του Εκλέο, Αλόνα, βρέθηκε νεκρή τον Ιανουάριο στην απομακρυσμένη πόλη Ντελαγκέτε στο Σέμπου. Η αστυνομία τόνισε πως η Αλόνα στραγγαλίστηκε μέχρι θανάτου, και κατόπιν το σώμα της διαμελίστηκε.

    [11] Σε νέες ιατρικές εξετάσεις ο Ντενκτάς

    19/6/2002 10:32:00 πμ

    Σε νέες γενικές ιατρικές θα υποβληθεί προσεχώς ο Ντενκτάς και για το σκοπό αυτό θα έλθει στα κατεχόμενα ομάδα Τούρκων γιατρών. Ο κατοχικός ηγέτης, ο οποίος από τα τέλη του περασμένου χρόνου είχε δηλώσεις πως ενδέχετο να υποβληθεί σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς, φαίνεται να μην ακολουθεί τις υποδείξεις των γιατρών και τη θεραπευτική αγωγή. Οι γενικές εξετάσεις, ωστόσο, κρίνονται αναγκαίες από τους γιατρούς που τον παρακολουθούν.

    Σε εντατική δίαιτα

    Σημειώνεται ότι συνήθως οι εξετάσεις αυτές του Ντενκτάς γίνονται στην Τουρκία, πλην όμως ο κατοχικός ηγέτης επέλεξε να μην ταξιδεύσει αυτή τη φορά. Οπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι Τούρκοι γιατροί είχαν συμβουλεύσει τον κατοχικό ηγέτη να υποβάλει τον εαυτό του σε εντατική δίαιτα με στόχο να χάσει τουλάχιστον 15 κιλά, ώστε να μπορέσει να υποβληθεί σε εγχείρηση. Ωστόσο, ο Ντενκτάς αντί να χάσει κιλά φαίνεται να έχει πάρει περισσότερα, ανατρέποντας τους σχεδιασμούς των γιατρών του.

    [12] Σε αντίποινα προχωρά το Ισραήλ

    18/6/2002 8:47:00 μμ

    Συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος του αίματος στη Μέση Ανατολή, με θύματα και θύτες νέους ανθρώπους και μικρά παιδιά. Τελευταίος κρίκος στην τραγική αλυσίδα της βίας η χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας νεαρού Παλαιστίνιου καμικάζι, εναντίον λεωφορείου, στην Ιερουσαλήμ, στο οποίο επέβαιναν και δεκάδες μικροί μαθητές. Δεκαεννέα νεκροί και περισσότεροι από 50 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός, μιας προαναγγελθείσας επίθεσης, την οποία οι Ισραηλινοί γνώριζαν αλλά δεν κατάφεραν να αποτρέψουν. Το Ισραήλ απάντησε λίγο αργότερα με εισβολή στη Τζενίν.

    ''Αυτή είναι μόνο η αρχή''...

    Ισραηλινά άρματα εισέβαλαν στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Οχθης, προκαλώντας την αντίδραση ενόπλων Παλαιστινίων, οι οποίοι προσπάθησαν να τα αναχαιτίσουν με πυροβολισμούς.

    Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι τουλάχιστον πέντε άρματα μάχης και μία θωρακισμένη μπουλντόζα μπήκαν στην πόλη μόλις έπεσε η νύχτα, συνοδευόμενα, από αέρος, από δύο ελικόπτερα καθώς και μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16.

    Η εισβολή σημειώθηκε αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης του συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ στο οποίο συζητηθηκε η στρατιωτική απάντηση στην βομβιστική επίθεση.

    Σύμφωνα με το δημόσιο ισραηλινό ραδιόφωνο, αυτή η επιχείρηση είναι μόνο η αρχή, καθώς οι αποφάσεις του συμβουλίου περολαμβάνουν "σειρά στρατιωτικών ενεργειών" ως απάντηση στην επίθεση αυτοκτονίας, ενώ συζητήθηκε επίσης το ενδεχόμενο της απέλασης στενών συνεργατών του Παλαιστίνιου προέδρου Γιάσερ Αραφάτ.

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν νωρίτερα με δηλώσεις του είχε προειδοποιήσει ότι θα αντιταχθεί στην "παλαιστινιακή τρομοκρατία" και ότι θα δοθεί ''απάντηση'' στην παλαιστινιακή επίθεση αυτοκτονίας.

    Απέκλεισε μάλιστα κάθε ενδεχόμενο να συναινέσει στη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, παίρνοντας ως αφορμή την τελευταία πολύνεκρη τραγωδία.

    Απέτυχαν να αποτρέψουν την τραγωδία

    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο καμικάζι ανέβηκε στο λεωφορείο, που κατευθυνόταν προς το προάστειο Γκίλο, λίγα λεπτά πριν πυροδοτήσει τα εκρηκτικά, την ώρα που το μοιραίο όχημα είχε σταματήσει σε μία διάβαση, μπροστά από ένα εμπορικό κέντρο.

    Η έκρηξη ήταν ισχυρότατη τινάζοντας το λεωφορείο στον αέρα. Επακολούθησαν σκηνές φρίκης. Διαμελισμένα πτώματα μέσα σε λίμνες αίματος πετάχτηκαν γύρω και μέσα στα συντρίμμια του λεωφορείου.

    Δεκάδες ασθενοφόρα έσπευσαν στην περιοχή προκειμένου να μεταφέρουν τους τραυματίες στα νοσοκομεία.

    Η ισραηλινή αστυνομία στην Ιερουσαλήμ βρισκόταν από νωρίς χθες το βράδυ σε αυξημένη επιφυλακή λόγω των πληροφοριών για επικείμενη επίθεση καμικάζι.

    Ειχαν στηθεί δεκάδες μπλόκα σε όλες τις εισόδους της ιερής πόλης ενώ διενεργούνταν έλεγχοι σε όλα τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Οι φόβοι, όμως, που είχαν εκφραστεί ότι ο Παλαιστίνιος καμικάζι είχε ήδη παρεισφρήσει στην πόλη, επιβεβαιώθηκαν με τον πιο τραγικό τρόπο.

    Βια στη βία στη Μέση Ανατολή

    Πρόκειται για την πιο πολύνεκρη επίθεση στην Ιερουσαλήμ από το Φεβρουάριο του 1996, όταν σκοτώθηκαν 26 άνθρωποι και πάλι σε έκρηξη λεωφορείου.

    Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε με τηλεφώνημα της στο Γαλλικό Πρακτορείο η οργάνωση Χαμάς. Δράστης και αυτόχειρας είναι ο 25χρονος Μοχάμεντ αλ-Γκουλ από τον προσφυγικό καταυλισμό της αλ-Φαράα, κοντά στη Ναμπλούς.

    Ενας από τους αδερφούς του ο Ιαντ αλ-Γκουλ συνελήφθη, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ενώ ο πατέρας του δήλωσε ότι η Χαμάς τον είχε ειδοποιήσει ότι ο γιος του θα πραγματοποιούσε την επίθεση ενώ στο σημείωμα που άφησε πίσω του υποστήριζε ότι "εκδικείται το αίμα των Παλαιστινίων μαρτύρων".

    Εξάλλου οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν χθες ανώτερο στέλεχος της Ισλαμικής Τζιχάντ η οποία είναι μία από τις κύριες οργανώσεις που κρύβονται πίσω από το κύμα επιθέσεων αυτοκτονίας κατά των Ισραηλινών.

    Είναι η δεύτερη δολοφονία ανώτερου παλαιστίνιου μαχητή στη Δυτική Οχθη σε περίοδο δύο ημερών και έγινε λίγες ώρες μετά την επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ.

    Ο Παλαιστίνιος που σκότωσαν οι Ισραηλινοί στρατιώτες είναι σύμφωνα με τις ισραηλινές πηγές ασφαλείας ο 22χρονος Γιούσεφ Μπισαράτ τον οποίο καταζητούσαν για το φόνο δύο διεθνών παρατηρητών στη Δυτική Οχθη το Μάρτιο, ανακοίνωσαν ισραηλινές πηγές ασφαλείας.

    Οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν τον Μπισαράτ κατά τον έλεγχο των στοιχείων του σε μπλόκο του ισραηλινού στρατού στη βόρεια είσοδο της Χεβρώνας, καθώς αυτός βρισκόταν στο αυτοκίνητό του, και ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν προσπαθήσει τρεις φορές τον περασμένο μήνα να τον συλλάβουν στο σπίτι του στη Χεβρώνα.

    Δύο άνδρες, οι οποίοι επέβαιναν επίσης στο αυτοκίνητό του, συνελήφθησαν από τις ισραηλινές δυνάμεις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

    Προχθες δολοφονήθηκε από ελεύθερους σκοπευτές ηγετικό στέλεχος των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του αλ-Ακσα, οργάνωσης, που φέρεται ως παρακλάδι της Φατάχ, του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.

    Καταδίκασε την επίθεση η Παλαιστινιακή Αρχή

    Το γεγονός ότι οι βομβιστικές επιθέσεις δίνουν την κατάλληλη δικαιολογία στους Ισραηλινούς να κλιμακώσουν την επιθετικότητα τους κατά του παλαιστινιακού λαού επισήμανε ο υπουργός Τύπου και Πληροφοριών της Παλαιστινιακής Αρχής Αμπέντ Ράμπο.

    Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ καταδίκασε τη νέα επίθεση αυτοκτονίας και τόνισε ότι "δεν υποστηρίζουμε τη δολοφονία αμάχων, είτε Ισραηλινών είτε Παλαιστινίων", ενώ απηύθηνε έκκληση στις ΗΠΑ , στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο Ισραήλ για να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία.

    Ανέβαλε ο Μπους την ανακοίνωση πλαισίου για το παλαιστινιακό

    Ο Aμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους καταδίκασε με ''τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο'' την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας με στόχο λεωφορείο στην Ιερουσαλήμ.

    ''Ο πρόεδρος καταδικάζει αυτήν την τρομοκρατική ενέργεια με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο'', τόνισε ο Σκοτ Μακλίλαν, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

    Ο ίδιος ανέφερε ότι ο πρόεδρος Μπους δεν θα ανακοινώσει σήμερα το πλαίσιο για την δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με ένα σύνταγμα και μία ενιαία δύναμη ασφαλείας.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, "όταν ο πρόεδρος έχει να πει κάτι θα το κάνει''. Ωστόσο διευκρίνισε ότι η ματαίωση της ανακοίνωσης από τον Αμερικανό πρόεδρο δεν έχει σχέση με την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας.

    Και ισπανική προεδρία της ΕΕ καταδίκασε "κατηγορηματικά τη νέα ωμή τρομοκρατική επίθεση στην Ιερουσαλήμ", σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε απο το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Στην ανακοίνωση της ισπανικής προεδρίας εκφράζεται λύπη "για το υψηλό αριθμό των αθώων θυμάτων στον ισραηλινό πληθυσμό" καθώς και τα πλέον ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων στην κυβέρνηση και όλο τον ισραηλινό λαό

    [13] Στην ολομέλεια της Βουλής το ασφαλιστικό

    19/6/2002 8:50:00 πμ

    Από υψηλούς τόνους χαρακτηρίστηκε η χθεσινή συζήτηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη με ψηφοφορία. Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση ως βαθιά τομή που δίνει ολοκληρωμένη απάντηση στον πολυκερματισμό και την πολυπλοκότητα του συστήματος και κατηγόρησε τη ΝΔ για υποκρισία, έλλειψη θέσεων και προτάσεων. Από την πλευρά του ο αρχηγός της ΝΔ Κ.Καραμανλής έκανε λόγο για διγλωσσία και για αδυναμία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών.

    ''Βιώσιμη και δίκαιη κοινωνικά λύση''

    Ο κ. Σημίτης επισήμανε ακόμα ότι ''κάθε βήμα μπροστά είναι μία κατάκτηση και μία νίκη, εν τούτοις οι κακοτοπιές και οι παγίδες πάντα θα καραδοκούν. Γι' αυτό χρειάζεται επαγρύπνηση. Η ισχυρή κοινωνία και η ισχυρή Ελλάδα είναι ένα διαρκές διακύβευμα. Η πρόοδος χρειάζεται αγώνα. Μόνο η οπισθοδρόμηση γίνεται αυτόματα''.

    Αναφερόμενος στην κριτική της Νέας Δημοκρατίας για το νομοσχέδιο επεσήμανε ότι οι κατηγορίες της Νέας Δημοκρατίας δεν τεκμηριώνονται, ότι χαρακτηρίζονται από υποκρισία, ανευθυνότητα και λαϊκισμό και πρόσθεσε ότι η Νέα Δημοκρατία χαρακτηρίζεται ''από αδυναμία ολοκληρωμένης πρότασης και ευπρόσωπου αντίλογου''.

    Χαρακτηρίζοντας ''επτασφράγιστο μυστικό'' τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας, όπως αυτές προέκυψαν από τη συνάντησή της αξιωματικής αντιπολίτευσης με κοινωνικούς φορείς στους οποίους αρνήθηκε να εκφράσει τις θέσεις της με το επιχείρημα να μην αντιγραφούν από το ΠΑΣΟΚ.

    Στο σημείο αυτό, ο κ. Σημίτης είπε ότι ''η Νέα Δημοκρατία είτε δεν έχει θέσεις, ή δεν μπορεί να κυβερνήσει'' και πρόσθεσε ότι θέσεις ανομολόγητες της Νέας Δημοκρατίας είναι η μείωση των συντάξεων, η αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση και η πλήρης ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλειας.

    Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κοινωνία αλλάζει με σχέδιο και όχι με πυροτεχνήματα και εντυπώσεις, ούτε με συνθήματα χωρίς περιεχόμενο και χαρακτήρισε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο ''βαθιά κοινωνική μεταρρύθμιση'' με την οποία αίρονται ανισότητες και αδικίες του παρελθόντος, δημιουργείται ένα ενιαίο, σύγχρονο και λειτουργικό σύστημα, που διασφαλίζει τις παροχές και την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει στους πολίτες.

    Υπογράμμισε, επίσης, ότι στο πλαίσιο του νομοσχεδίου είναι κορυφαίο το σύστημα των συντάξεων και διευκρίνισε ότι το δημογραφικό πρόβλημα δεν οδηγεί σε αποτυχία του κοινωνικού κράτους, διότι το σύγχρονο κοινωνικό κράτος πρέπει να αγκαλιάζει όλα τα κοινωνικά στρώματα και το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης δεν πρέπει να απαιτεί ανθρωποθυσίες.

    Είπε ακόμα ότι όλοι οι πολίτες πρέπει να έχουν κοινωνικά δικαιώματα και χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ''τριπλό κοινωνικό συμβόλαιο ανάμεσα στους πολίτες και το κράτος, τους πολίτες ίδιας γενιάς και τους πολίτες διαφορετικών γενεών".

    Ειδικότερα αναφερόμενος στη διαδικασία σύνταξης του νομοσχεδίου επισήμανε ότι υπήρξε αποτέλεσμα προτάσεων και συμπερασμάτων που προέκυψαν από ανοικτό δημόσιο διάλογο για ένα χρόνο με συμμετοχή των κοινωνικών φορέων.

    Επίσης, αναφερόμενος στη θέση της αντιπολίτευσης για τη διατήρηση του θεσμού της τριμερούς χρηματοδότησης ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι ''τα ποσά που διαθέτουμε υπερβαίνουν τα αντίστοιχα στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης. Και αυτό γιατί η τριμερής χρηματοδότηση ενόψει και των εκτιμήσεων για τις δημογραφικές εξελίξεις δεν επαρκεί για τις ανάγκες του συστήματος. Η κρατική χρηματοδότηση του ΙΚΑ με το 1% του ΑΕΠ ετησίως συμβάλλει στην αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των οικονομικά ασθενέστερων και ταυτόχρονα οδηγεί στη σύνδεση της παραγωγικότητας με τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος''.

    Τέλος, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο σαν εκφραστή του μοντέλου της κοινωνίας που επιλέγει η κυβέρνηση, ενός μοντέλου αλληλεγγύης και όχι αποκλεισμών, όπου το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης αφορά το σύνολο των μισθωτών, που είναι και ο πλέον νευραλγικός χώρος της κοινωνίας.

    Ανοιχτό το ενδεχόμενο διατήρησης του υφιστάμενου νομοσχεδίου αφήνει η ΝΔ και απειλεί με νέα αποχώρηση

    Ο Κώστας Καραμανλής λαμβάνοντας το λόγο ξεκίνησε επιθετικά την απάντησή του, επικαλούμενος τις περσινές τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού, αλλά και του τότε κυβερνητικού εκπροσώπου και νυν υπουργού Εργασίας Δ. Ρέππα, καταλογίζοντας "θράσος" στην κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε "άλλα λέει πέρσι και άλλα φέτος" και έκανε χαρακτηριστικά λόγο για "κυβέρνηση - ανεμούρι".

    Απέναντι στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει καταθέσει τις θέσεις της σχετικά με το ασφαλιστικό, ο κ. Καραμανλής σχολίασε χαρακτηριστικά : "Εμείς δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το ασφαλιστικό για τις εκλογές. Δε χαϊδεύουμε αυτιά - αυτή είναι η υπεύθυνη στάση".

    Όσον αφορά το ερώτημα, εάν η ΝΔ θα καταργήσει το νόμο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Καραμανλής, προτίμησε να μη δεσμευτεί, αναφέροντας απλά ότι ''ουδέποτε είπαμε, λέμε, ή υποσχόμαστε πράγματα που δεν πρόκειται να κάνουμε'' σε αντιδιαστολή, όπως είπε, με το ΠΑΣΟΚ, για το οποίο είπε ότι το 1992 είχε υποσχεθεί κατάργηση των ''αντιασφαλιστικών'' νόμων της ΝΔ.

    Προκληθείς να αναπτύξει τις θέσεις του κόμματός του για το Ασφαλιστικό, ο κ. Καραμανλής διάρθρωσε την τοποθέτησή του σε δύο άξονες: Ο πρώτος, αφορά το γενικότερο αναπτυξιακό πλαίσιο, και ο δεύτερος, την εσωτερική παθογένεια του ασφαλιστικού συστήματος.

    "Κανείς νόμος δεν επαρκεί, εάν αγνοούνται βασικά αίτια του προβλήματος, όπως η εισφοροδιαφυγή, το δημογραφικό και η ανεργία. Προτείνουμε λοιπόν, συγκεκριμένα μέτρα για τη βελτίωση του δημοσιονομικού περιβάλλοντος: ευρύτερο σχεδιασμό ενσωμάτωσης των οικονομικών μεταναστών, κράτος ικανό να συρρικνώσει την παραοικονομία, μέτρα για το δημογραφικό, νέα οικονομική πολιτική που θα επιταχύνει την ανάπτυξη, θα τονώσει την απασχόληση και θα μειώσει την ανεργία" είπε ο κ. Καραμανλής.

    Ειδικότερα για το ασφαλιστικό σύστημα, ο κ. Καραμανλής πρότεινε "πλήρη εφαρμογή της μεταρρύθμισης του '92, λειτουργική αναδιάρθρωση των ασφαλιστικών φορέων, ταχεία προώθηση της μηχανοργάνωσης και εισαγωγή της πληροφορικής, από τώρα και με διάλογο σταδιακή ενοποίηση ομοειδών ταμείων, αποτελεσματική αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ταμείων, αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, εξυγίανση του χώρου της υγειονομικής περίθαλψης, θωράκιση του συστήματος παροχής αναπηρικών συντάξεων, εξυγίανση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών, εξέταση της σταδιακής επέκτασης της τριμερούς στους ασφαλισμένους προ του '93 (χωρίς δέσμευση της ΝΔ επ αυτού), μόνιμο μηχανισμό ενίσχυσης των κατώτερων συντάξεων, άμεσο εξορθολογισμό των αμοιβών των ιατρικών και παραϊατρικών, ουσιαστική εξυγίανση του χώρου του φαρμάκου, λήψη αποτελεσματικών μέτρων για αποτροπή εργατικών ατυχημάτων και μείωσης των τροχαίων".

    Νωρίτερα ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, ως εισηγητής της ΝΔ, δήλωσε ότι "η ΝΔ θα αποχωρήσει καθώς δεν μπορεί να μιλά σε ώτα μη ακουόντων".

    Ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας παίρνοντας το λόγο μετά την ομιλία του προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή επεσήμανε ότι όσο διήρκησε η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο τελευταίος έπεισε την Βουλή ότι το κόμμα του δεν έχει θέσεις για το ασφαλιστικό και ότι διογκώνει άσχετα αιτήματα με το υπό συζήτηση θέμα με στόχο να επικεντρώσει εκεί την συζήτηση.

    Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε την Ελλάδα το 1993 σαν μια βαλκανική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την κατέστησε ευρωπαϊκή χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και επέκρινε τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν συμμετείχε στο διάλογο για το νομοσχέδιο διότι, όπως είπε, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ''έτσι αντιλαμβάνεται την συνεργασία για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της χώρας''.

    Τέλος κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να μην υπονομεύει τις προσπάθειες της κυβέρνησης.

    Κατά του νέου νόμου ΣΥΝ και ΚΚΕ

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος έκανε λόγο για ομοιότητα τακτικής της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ που παραπέμπει στην πολιτική πραγματικότητα επισημαίνοντας ότι ο μεν πρωθυπουργός αρνείται την αναφορά στην κατάργηση των νόμων της Νέας Δημοκρατίας και η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της θεωρεί ότι μπορεί να πατήσει σ' αυτόν το νόμο.

    ''Αυτές οι επιλογές των δύο μεγάλων κομμάτων υπονομεύουν το κοινωνικό κράτος και εντείνουν την κοινωνική ανισότητα'' πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντόπουλος τονίζοντας ότι οι περυσινές κινητοποιήσεις είναι που οδήγησαν στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και την εγκατάλειψη των θέσεων της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

    Τέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρακάμπτει τις κοινωνικές αντιδράσεις για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και οδηγεί στην διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος.

    Το λόγο είχε πάρει νωρίτερα ο εισηγητής του Κομμουνιστικού Κόμματος. "Το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα, με την 24ωρη απεργία, απέδειξε ότι είναι αντίθετο με το νομοσχέδιο" σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης και πρόσθεσε: "Μπορεί στη θέση του κ. Γιαννίτση να ήρθε άλλος υπουργός, αλλά το νομοσχέδιο κινείται στις ίδιες κατευθύνσεις. Οι πραγματικές διαθέσεις της κυβέρνησης για προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης είναι ξεκάθαρες".

    Κατά τον εισηγητή του ΚΚΕ, η στάση της κυβέρνησης συνιστά "πολιτική υποκρισία", καθώς όπως είπε "δεν μπορεί να ξεχνάμε τη δέσμευση του Α. Παπανδρέου ότι θα καταργούσε με την πρώτη του κυβέρνηση, τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ".

    Επί της ουσίας του νομοσχεδίου είπε ότι "η χρηματοδότηση του 1% επί του ΑΕΠ είναι στον αέρα, καθώς το ΑΕΠ μπορεί να μειώνεται - κάτι πολύ πιθανό, μετά το πέρας του Γ' ΚΠΣ και των πιστώσεων για την Ολυμπιάδα". Εκτίμησε δε ότι ότι σήμερα, είναι ρεαλιστικές οι συνθήκες, για σύνταξη στην 30ετία με 9000 ένσημα και, ειδικά για τα βαρέα και ανθυγιεινά, σύνταξη στα 55 και στα 50 για τους άνδρες και τις γυναίκες αντίστοιχα.

    Αύξηση του πλασματικού χρόνου στο συνταξιοδοτικό της μητέρας ζητούν 39 βουλευτές ΠΑΣΟΚ

    Τροπολογία, με την οποία ζητούν την αύξηση του πλασματικού χρόνου θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος για τις εργαζόμενες μητέρες, ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων που έχουν, κατέθεσαν 39 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

    Η τροπολογία, που κατατέθηκε στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, προβλέπει:

    αύξηση, από ενάμισι σε τρία, των πλασματικών ετών για το δεύτερο παιδί, και επέκταση των δύο ετών και για κάθε παιδί πέραν του τρίτου.

    Σύμφωνα με τους 39 βουλευτές, το μεγαλύτερο και σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα το έθνος μας είναι η υπογεννητικότητα, αφού, βάσει και των ερευνών της ΕΣΥΕ, οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις, μιας και οι Ελληνίδες γεννούν πλέον ένα παιδί.

    [14] Δημοπρατήθηκε το έργο εκσυγχρονισμού Ρέντη

    19/6/2002 9:09:00 πμ

    Δημοπρατήθηκε το έργο εκσυγχρονισμού της Κεντρικής Λαχαναγοράς του Ρέντη έναντι 2,2 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για το πρώτο στάδιο εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων και αφορά τα έργα που θεωρούνται αναγκαία, προκειμένου να ανταποκρίνεται η αγορά στους κανόνες υγιεινής που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση μέχρι να λειτουργήσει η αγορά σε νέες εγκαταστάσεις. Υπενθυμίζεται ότι κοινοτικοί ελεγκτές έχουν επισημάνει τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στην αγορά και αναμένεται, μετά από τις συστάσεις που έχουν γίνει, να επισκεφθούν τη χώρα μας ξανά στις 15 Ιουλίου, προκειμένου να ελέγξουν την πορεία των έργων. Για κάθε επιχείρηση χωριστά και με βάση την επιχειρηματική δραστηριότητα που ασκείται αποδεδειγμένα, έχει συνταχθεί σχετικό πρωτόκολλο εργασιών, του οποίου θα λάβει εγγράφως γνώση ο μισθωτής-επιχειρηματίας και βάσει του οποίου θα προσδιοριστεί η συνολική δαπάνη που θα αποσβεστεί εντός οκταετίας με την αντίστοιχη μηνιαία χρέωση των επιχειρήσεων-χρηστών.

    [15] Στασιμότητα στον ΠΑΟ στα μεταγραφικά

    19/6/2002 9:53:00 πμ

    Ως το τέλος του Ιουνίου, που αναμένεται να απαντήσουν οι Αγγελος Μπασινάς και Γιώργος Καραγκούνης δεν πρόκειται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, να υπάρξουν νέα από το "μεταγραφικό μέτωπο" του Παναθηναϊκού. Η διοίκηση της ΠΑΕ περιμένει πρώτα τις απαντήσεις των δύο διεθνών άσων και μετά θα δρομολογήσει τις όποιες ενέργειές της. Από την άλλη πλευρά. . ακόμη περιμένουν στον Παναθηναϊκό κάποια πρόταση για Μουντιαλικό παίκτη τους και κυρίως για τους Ντανιέλ Σάριτς και Εμανουέλ Ολιζαντέμπε.

    Στη νέα σεζόν παρόντες όλοι οι ''πράσινοι''

    Όπως όλα δείχνουν στην πρώτη συγκέντρωση για τη νέα περίοδο που θα γίνει την Τετάρτη 2 Ιουλίου στην Παιανία θα είναι σχεδόν όλοι οι "πράσινοι" παίκτες παρόντες.

    Οσον αφορά στον Φερνάντο Σάντος αναμένεται να έρθει στην Αθήνα στις 27 Ιουνίου και αμέσως θα ξεκινήσει συζητήσεις με τον Αγγελο Φιλιππίδη για τα μεταγραφικά θέματα.

    Στο μεταξύ, ο διεθνής μέσος της Σπόρτιγκ, Πετί, για τον οποίο ενδιαφέρθηκαν οι "πράσινοι" τόνισε σε δηλώσεις του, ότι έχει παράλληλα προτάσεις από ισπανικές, ιταλικές και αγγλικές ομάδες και θα προτιμούσε να συνεχίσει την καριέρα του σε κάποια από αυτές τις χώρες.

    [16] Οι φάκελοι υποψηφιοτήτων Τσάμπιονς Λιγκ

    19/6/2002 9:58:00 πμ

    Ο Ολυμπιακός δήλωσε στην ΟΥΕΦΑ ως έδρα για τους αγώνες τού Τσάμπιονς Λιγκ τη Ριζούπολη. Σήμερα το απόγευμα στα γραφεία της ΟΥΕΦΑ, στη Νιόν της Ελβετίας θα γίνει η επίσημη τελετή παρουσίασης όλων των υποψηφιοτήτων που έχουν υποβληθεί για την ανάληψη της τελικής φάσης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2008. Η αντιπροσωπεία της ΕΠΟ από κοινού με την Ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Τουρκίας θα παρουσιάσουν το φάκελο της συνυποψηφιότητας της διοργάνωσης.

    [17] Επίθεση σε γραφεία συνδέσμου φίλων της ΑΕΚ

    18/6/2002 11:19:00 μμ

    Ενας φίλαθλος της ΑΕΚ τραυματίστηκε ελαφρά σε επίθεση που έκαναν περίπου 30 νεαροί στις 8 το βράδυ στα γραφεία του συνδέσμου φιλάθλων της ΑΕΚ, στο υπόγειο της οδού Αργεντινής Δημοκρατίας 4, στα Εξάρχεια. Οι δράστες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες και πιθανολογείται ότι είναι οπαδοί του Ολυμπιακού πέταξαν πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα εναντίον των γραφείων με αποτέλεσμα ένας από τους φιλάθλους της ΑΕΚ να τραυματιστεί από σπασμένο τζάμι. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και έφυγε για το σπίτι του. Οι δράστες μετά την επίθεση εξαφανίστηκαν και αναζητούνται από την αστυνομία.

    [18] Η λίστα των. . . επιθυμητών εργένηδων

    19/6/2002 9:35:00 πμ

    Οι ηθοποιοί Τζωρτζ Κλούνι και Μπεν Αφλεκ, οι τραγουδιστές Ενρίκε Ιγκλέσιας και Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, αλλά και ένας άγνωστος κατασκευαστής επίπλων και δύο στρατιωτικοί περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 50 πιο επιθυμητών εργένηδων που δημοσιεύεται στο αμερικανικό περιοδικό "People". "Δεν είχα σχέση με καμία. Ούτε ένα ερωτικό ραντεβού, ούτε ένα φιλί" αποκάλυψε στο περιοδικό ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, 21 ετών, ο οποίος χώρισε πρόσφατα από την τραγουδίστρια Μπρίτνεϊ Σπιαρς.

    Με ταίρι ή χωρίς είναι πάντοτε must

    Ο 27χρονος Ενρίκε Ιγκλέσιας από την πλευρά του, ομολόγησε ότι δεν έχει σύντροφο εδώ και έξι χρόνια. "Στο επάγγελμα μου είναι δύσκολο να βρεις κάποιον που να του έχεις πραγματικά εμπιστοσύνη" υποστήριξε.

    Από το Χόλιγουντ στον κατάλογο φιγουράρουν ο 41χρονος Τζωρτζ Κλούνεϊ, ο Μπεν Αφλεκ, 29 ετών και ο Τόμπι Μαγκουάιρ, 26 ετών.

    Η λίστα όμως περιλαμβάνει και λιγότερο γνωστούς εργένηδες, όπως ο Τάι Πένινγκτον, 37 ετών, πρώην μοντέλο και νυν κατασκευαστής επίπλων και οι Μάικ Κον, 30 ετών και Νταγκ Σαρπ, 32 ετών, στρατιωτικοί που κέρδισαν το χρυσό μετάλλιο στο αγωνιστικό έλκηθρο στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σολτ Λέικ Σίτι.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 19 June 2002 - 9:12:19 UTC