Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-06-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπό έλεγχο η φωτιά στα Στείρα Ευβοίας
  • [02] Απεργιακών κινητοποιήσεων συνέχεια στο ΙΚΑ
  • [03] Γκαζάκια σε όχημα της αιγυπτιακής πρεσβείας
  • [04] Αλλεπάλληλα τα κύματα βίας στη Μ. Ανατολή
  • [05] Ισπανία: Εκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου
  • [06] Έτοιμοι οι αθλητές μας για το ''Μπρούνο Τζάουλι''
  • [07] Σήμερα η κλήρωση για προκριματικούς του Τσάμπιονς Λιγκ
  • [08] Η Παγκόσμια γιορτή της Μουσικής

    [01] Υπό έλεγχο η φωτιά στα Στείρα Ευβοίας

    21/6/2002 10:30:00 πμ

    Υπό έλεγχο είναι η πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε τα μεσάνυχτα σε δασική έκταση με χαμηλή βλάστηση στη θέση Τσακαίοι της κοινότητας Ελαιοχωρίου, του δήμου Στειραίων της Εύβοιας, χωρίς ευτυχώς να απειλούνται κατοικημένες περιοχές. Στην επιχείρηση αντιμετώπιση της παίρνουν μέρος 30 οχήματα της Πυροσβεστικής με 90 άνδρες και 30 άτομα πεζοπόρου τμήματος, καθώς και τρία ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη, που κάνουν συνεχείς ρίψεις νερού. Το έργο της κατάσβεσης, το οποίο δυσχεραίνεται λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, συντονίζει ο δεύτερος υπαρχηγός της Πυροσβεστικής αντιστράτηγος Γεώργιος Γεωργιάκος.

    [02] Απεργιακών κινητοποιήσεων συνέχεια στο ΙΚΑ

    21/6/2002 9:36:00 πμ

    Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν σήμερα τα ιατρεία του ΙΚΑ, λόγω της 24ωρης απεργίας των γιατρών του Ιδρύματος. Αίτημά τους είναι η μονιμοποίηση των 5.500 συμβασιούχων συναδέλφων τους και η ικανοποίηση οικονομικών αιτημάτων τους. Επίσης έχουν προγραμματίσει δύο ακόμη απεργίες την Τρίτη 25 και την Παρασκευή 28 Ιουνίου.

    [03] Γκαζάκια σε όχημα της αιγυπτιακής πρεσβείας

    21/6/2002 9:30:00 πμ

    Αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό που αποτελείτo από γκαζάκια τοποθέτησαν άγνωστοι στις 4 τα ξημερώματα στο υπ' αριθμόν ΔΣ-592 αυτοκίνητο της πρεσβείας της Αιγύπτου που ήταν σταθμευμένο στην οδό Τιμοθέου 54 στο Παγκράτι.

    Από την έκρηξη και την πυρκαγιά προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές στο όχημα.

    [04] Αλλεπάλληλα τα κύματα βίας στη Μ. Ανατολή

    21/6/2002 10:36:00 πμ

    Με τρομακτικά ραγδαίους ρυθμούς εναλλάσσονται τα περιστατικά βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στις περιοχές της Μέσης Ανατολής, με θύματα ακόμη και μικρά παιδιά. Εξι Ισραηλινοί, εκ των οποίων τρία παιδιά και η μητέρα τους, σκοτώθηκαν από δυο ενόπλους Παλαιστινίους που εισέβαλαν στο σπίτι τους στον εβραϊκό οικισμό Ιταμάρ. Την ευθύνη ανέλαβε το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Λίγο αργότερα σε αντίποινα για την επίθεση ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στη Ναμπλούς. Εν τω μεταξύ στην πόλη Τζενίν, ένας 13χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και πέντε άλλα μέλη της οικογένειάς του τραυματίσθηκαν όταν Ισραηλινοί στρατιώτες ανατίναξαν μία οικοδομή που βρίσκεται δίπλα στην κατοικία τους. Τέλος άλλοι τρεις Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους από πυρά Ισραηλινών μεθοριακών φρουρών στο πέρασμα του Ερέζ. Την ίδια ώρα με σε συνέντευξή του ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ παραδέχεται μερίδιο της ευθύνης για λογαριασμό της χώρας του παραδεχόμενος ότι η τακτική που ακολουθείται "οδηγεί στην εκκόλαψη Παλαιστίνιων τρομοκρατών".

    Επιθέσεις εκατέρωθεν

    Οι Τρεις Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με την ισραηλινή ραδιοφωνία, έχασαν τη ζωή τους όταν Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ απειλούμενοι από Παλαιστίνιο εξτρεμιστή. Στην ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε σκοτώθηκε ο εξτρεμιστής, αλλά και δύο Παλαιστίνιοι εργάτες που περίμεναν στο μεθοριακό φυλάκιο για να μεταβούν στις δουλειές τους.

    Νωρίτερα, οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην πόλη Ναμπλους, της Δυτικής Οχθης, σε αντίποινα για την επίθεση που έγινε στον εβραϊκό οικισμό Ιταμάρ. Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στη Νάμπλους από τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις και μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί ανταλλαγή πυρών με τους Παλαιστίνιους.

    Το γεγόνος που πυροδότησε αυτή τη νέα ισραηλινή επιδρομή ήταν η επίθεση δύο ενόπλων Παλαιστινίων σε σπίτι οικογένειας Εβραίων εποικων, με επτά παιδιά, στον οικισμό Ιταμάρ. Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών μεταξύ των στρατιωτών και των ενόπλων η κατοικία αυτή τυλίχθηκε στις φλόγες και εκτός από τα έξι θύματα, τραυματίστηκαν άλλοι τέσσερεις.

    Πρόκειται ''για μια αντίδραση στην απόφαση του Ισραήλ να χτίσει το τείχος ... και απάντηση στην επαναλαμβανόμενες εισβολές του Ισραήλ στις παλαιστινιακές περιοχές'', ανέφερε ο άγνωστος που τηλεφώνησε στο Ρόιτερ και ανέλαβε την ευθύνη για λογαριασμό του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

    Ηταν η δεύτερη επίθεση στον εβραϊκό οικισμό Ιταμάρ σε διάστημα λιγότερο του ενός μήνα. Στις 29 Μαΐου Παλαιστίνιος ένοπλος άνοιξε πυρ εναντίον νεαρών εποίκων έξω από τον οικισμό, με συνέπεια να σκοτώσει τρία άτομα.

    Στο μεταξύ οι ισλαμικές οργανώσεις Χαμάς και Τζιχάντ απέρριψαν κατηγορηματικά την έκκληση του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασερ Αραφάτ να τερματίσουν τις επιθέσεις αυτοκτονίας υποστηρίζοντας ότι θα συνεχιστούν όσο το Ισραήλ συνεχίζει να σκοτώνει Παλαιστινίους.

    Πάντως ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ επανέλαβε σήμερα την αντίθεσή του στις επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον του Ισραήλ, σε συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ.

    ''Φτάνει πια ο πόλεμος, αρκετά'', τόνισε ο Αραφάτ εκφράζοντας την υποστήριξή του στην έκκληση που υπέγραψαν χθες 55 Παλαιστίνιοι διανοούμενοι με την οποία ζητούν τον τερματισμό των επιθέσεων αυτοκτονίας εναντίον του Ισραήλ.

    Στην έκκληση τονίζεται ότι οι επιθέσεις αυτοκτονίας ''δεν βοηθούν το εθνικό σχέδιο ελευθερίας και ανεξαρτησίας των Παλαιστινίων, αλλά ''αντιθέτως ενισχύουν τους εχθρούς της ειρήνης και δίνουν το πρόσχημα στην επιθετική κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν να συνεχίζει τον πόλεμο κατά του παλαιστινιακού λαού''.

    ''Τα εκκολαπτήρια του τρόμου''

    Εκκολάπτουμε Παλαιστίνιους τρομοκράτες με την τακτική που ακολουθούμε παραδέχθηκε εμμέσως ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ''Χααρέτζ''.

    Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα αφού ανέκρινε προσωπικώς δύο Παλαιστίνιους που συνελήφθησαν λίγο πριν κάνουν επιθέσεις αυτοκτονίας.

    Μεταξύ αυτών που ανέκρινε ήταν μία 20χρονη Παλαιστίνια, η οποία είπε στον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας ότι την τελευταία στιγμή άλλαξε γνώμη και δεν έκανε την επίθεση αυτοκτονίας που είχε σχεδιάσει. Αλλαξε γνώμη διότι -όπως είπε- δεν μπορούσε να αντέξει να σκοτώσει μητέρες, παιδιά και εφήβους.

    Ο Μπεν-Ελιέζερ δήλωσε στη ''Χααρέτζ'' ότι οι άνθρωποι που κάνουν επιθέσεις αυτοκτονίας ωθούνται σ' αυτές τις ενέργειες από τις εξτρεμιστικές οργανώσεις που ''έχουν τον σατανικό στόχο... της δημιουργίας ανθρώπων-βομβών''.

    Ομως ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, που είναι επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνεργασίας του Αριέλ Σαρόν, πρόσθεσε στη συνέντευξή του στη ''Χααρέτζ'', ότι σε κάποιο βαθμό έχει ευθύνη και το Ισραήλ για τις επιθέσεις των καμικάζι, λόγω του κλίματος που επικρατεί στις παλαιστινιακές περιοχές από τις συνεχείς στρατιωτικές επιχειρήσεις.

    ''Ό στρατός εκτελεί αυτές τις αναγκαίες επιχειρήσεις... αλλά οι στρατιωτικές ενέργειες εξάπτουν την απογοήτευση, το μίσος και την απόγνωση και αποτελούν τα εκκολαπτήρια του τρόμου'', δήλωσε στην ισραηλινή εφημερίδα ο Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ. ''Το παλαιστινιακό θρησκευτικό και πολιτικό περιβάλλον διογκώνει αυτές τις συνέπειες και δημιουργεί νέους καμικάζι'', πρόσθεσε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας.

    Ο Μπεν Ελιέζερ ανέκρινε επίσης μία φοιτήτρια του Πανεπιστημίου της Βηθλεέμ, που τού ανέφερε ότι δήλωσε εθελοντικώς συμμετοχή σε επίθεση αυτοκτονίας για να εκδικηθεί για τη δολοφονία του φίλου της από Ισραηλινούς στρατιώτες.

    Στις 22 Μαΐου η νεαρή Παλαιστίνια παραδέχθηκε ότι βρισκόταν σε ένα πεζόδρομο στη Ρισόν Λετζιόν, κοντά στο Τελ Αβίβ, ζωσμένη εκρηκτικά. Πήγε εκεί με έναν άλλο Παλαιστίνιο, με στόχο να κάνουν διπλή επίθεση αυτοκτονίας. Ο Παλαιστίνιος αυτοανατινάχθηκε σκοτώνοντας δύο Ισραηλινούς.

    ''Είδα πολλούς ανθρώπους, μητέρες με παιδιά, εφήβους, κορίτσια. Θυμάμαι μία νεαρή Ισραηλινή, στην ηλικία μου, που στεκόταν δίπλα μου. Ξαφνικά αντιλήφθηκα τι πήγαινα να κάνω και είπα στον εαυτό μου: Πώς μπορείς να κάνεις τέτοιο πράγμα. Αλλαξα γνώμη'', δήλωσε στον Μπεν Ελιέζερ η Παλαιστίνια φοιτήτρια. Ο Μπεν Ελιέζερ δεν έκρυψε τη συμπάθειά του για τη νεαρή, η οποία εκείνη την ημέρα επέστρεψε στη Βηθλεέμ και συνελήφθη αργότερα.

    Για τον άλλο Παλαιστίνιο που ανέκρινε, έναν νεαρό από τη Τζενίν, ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας δήλωσε στη ''Χααρέτζ'' ότι είναι ''άβουλος'' άνθρωπος. Προσπάθησε τέσσερις φορές να κάνει επίθεση αυτοκτονίας πριν συλληφθεί, σύμφωνα με τη συνέντευξη του Μπεν Ελιέζερ. Ανακρινόμενος υποστήριξε ότι οι επιθέσεις αυτές είναι ''θρησκευτικό πρόσταγμα του Αλλάχ''.

    ''Αυτό που συνδέει τους δύο είναι η ίδια απόγνωση'', δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας.

    [05] Ισπανία: Εκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου

    21/6/2002 9:28:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σήμερα το πρωί στην ισπανική πόλη Φουεντζιρόλα και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τρία άτομα τραυματίστηκαν. Ουδεμία οργάνωση έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την επίθεση, αλλά σύμφωνα με πηγές της ισπανικής αστυνομίας πρέπει να είναι έργο της αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ.

    Η έκρηξη σημειώθηκε λίγες ώρες πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Σεβίλη που απέχει αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα από την Φουεντζιρόλα.

    [06] Έτοιμοι οι αθλητές μας για το ''Μπρούνο Τζάουλι''

    21/6/2002 10:15:00 πμ

    Στη Σλοβακία βρίσκεται από χθες η εθνική ομάδα στίβου ανδρών και γυναικών η οποία το Σαββατοκύριακο θα συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό κύπελλο "Μπρούνο Τζάουλι". Και οι δύο ομάδες μας μετέχουν στην Α' κατηγορία και στον Α' όμιλο που διοργανώνεται στην Μπάνσκα Μπίστριτσα. Μοναδικός στόχος τους, όπως έχει δηλώσει ήδη ο εθνικός προπονητής, Οδυσσέας Παπατώλης, είναι "η άνοδος στη Σούπερ Λίγκα και, βέβαια, έχουν όλα τα εφόδια για να τα καταφέρουν". Απόντες θα είναι η Νίκη Ξάνθου και ο Κώστας Γκατσιούδης που αντιμετωπίζουν προβλήματα τραυματισμών, ενώ αντίθετα μετέχουν κανονικά όλα τα άλλα στελέχη της με επικεφαλής τους Κώστα Κεντέρη και Κατερίνα Θάνου, διατηρώντας έτσι ψηλά τις ελπίδες μας για άνοδο.

    [07] Σήμερα η κλήρωση για προκριματικούς του Τσάμπιονς Λιγκ

    21/6/2002 10:04:00 πμ

    Πραγματοποιείται σήμερα στην Γενεύη της Ελβετίας η κλήρωση για τους δύο πρώτους προκριματικούς γύρους του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι πρώτοι αγώνες του πρώτου προκριματικού γύρου είναι προγραμματισμένοι για τις 17 Ιουλίου και οι επαναληπτικοί για τις 24 του ίδιου μήνα ενώ, αντίστοιχα, για τον δεύτερο προκριματικό γύρο οι πρώτοι αγώνες θα διεξαχθούν στις 31 Ιουλίου και οι επαναληπτικοί στις 7 Αυγούστου. Στη συνέχεια, στις 26 Ιουλίου θα γίνει η κλήρωση για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ στον οποίο συμμετέχει και η ΑΕΚ ενώ οι πρώτοι αγώνες είναι προγραμματισμένοι για τις 13 και 14 Αυγούστου με τους επαναληπτικούς στις 27 και 28 του ίδιου μήνα.

    [08] Η Παγκόσμια γιορτή της Μουσικής

    21/6/2002 8:12:00 πμ

    Όλα ξεκίνησαν από μία απλή γιορτή στο Παρίσι το 1982 και σήμερα διεξάγεται σε πάνω από 110 χώρες. Συνολικά, το 2001 καταγράφηκαν πάνω από 22.000 εκδηλώσεις στην Ευρώπη και άλλες 10.000 σε όλο το κόσμο! Η 21η Ιουνίου θα βρει τον Kosmos 93.6 αλλά και ολόκληρο τον όμιλο της ΕΡΤ να υποστηρίζει τους καλλιτέχνες, τους οργανισμούς και όλους τους συντελεστές αυτής της ξεχωριστής ημέρας. Στόχος να πλημμυρίσουν οι πλατείες με ανθρώπους και μουσικές. Σε συνεργασία με το Μ.Ε.Σ.Ο (ελληνικό συντονιστικό γραφείο) και την Ευρωπαϊκή συντονιστική επιτροπή (A.D.C.E.P.), οι φετινές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε επτά διαφορετικά σημεία της Αθήνας, με την συμμετοχή ερασιτεχνών και επαγγελματιών μουσικών.

    Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

    Αρεοπαγίτου:

    5η Συμφωνία του Μπετόβεν σε Ντο Ελάσσονα από την Εθνική Συμφωνική ορχήστρα της ΕΡΑ

    Μουσική διεύθυνση: Ανδρέας Πηλαρινος

    Διάρκεια εκδηλώσεων: 18.30 / 20.00

    Ζάππειο:

    Δημήτρης Κωσταγιόλας, Κυβέλη, Περικλής Χειλάς, Ελληνική Χορωδία της UNESCO, Nana Simopoulos, Apurimac, Βασίλης Λέκκας, Αχιλλέας Περσίδης, Μόρφω Τσαϊρέλη &amp; Ηρακλής Βαβάτσικας, Ελληνική Απόλαυση,.

    Συν-διοργάνωση: Μ.Ε.Σ.Ο. / ΕΡΤ.

    Διάρκεια εκδηλώσεων: 17.00 - 02.00

    Περιστύλιο Καλλιμάρμαρου:

    Mute, Clandestinos, Happy Dog Project, Kρουστά της Τάκη, Illegal Operation, Pallyria, Sigmatropic, De Traces, Urban Links, Dj set's

    Συν-διοργάνωση: Μ.Ε.Σ.Ο. / ΕΡΤ.

    Διάρκεια εκδηλώσεων: 17.00 - 02.00

    Γαλλικό Ινστιτούτο

    Στο πρώτο μέρος η σκηνή θα παραχωρηθεί σε μουσικούς που επιθυμούν να συμμετάσχουν σ αυτή τη συναυλία ενώ το δεύτερο μέρος θα είναι αφιερωμένο στο συγκρότημα Fethi Tabet από το Montpellier.

    Συν-διοργάνωση: Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

    Διάρκεια εκδηλώσεων: 19.30 - 01.00

    Σύνταγμα:

    -Η Big Band του Δήμου Αθηναίων, παρουσιάζει το Summer Jazz από την Πολυνησία και την Καραϊβική με τον διεθνούς φήμης σολίστ Mark Smith στα κρουστά, και πρόεδρο του μουσικού τμήματος του Chicago State University των ΗΠΑ.

    Μουσική Διεύθυνση: Θανάσης Ζέρβας

    Συν-διοργάνωση: Πολιτισμικός Οργανισμός Δήμου Αθηναίων.

    Διάρκεια εκδηλώσεων: - 20.00 / 21.00

    - Εργαστήρι Μουσικής του Δήμου Αθηναίων.

    Τραγουδούν: Κώστας Μάντζιος, Θεοδοσία Στίγκα, Βάσια Ζήλου Μουσική

    Διεύθυνση: Χρήστος Χαλκιάς

    Συν-διοργάνωση: Πολιτισμικός Οργανισμός Δήμου Αθηναίων.

    Διάρκεια εκδηλώσεων: 21.00 / 23.00

    Πλατεία Κλαυθμώνος:

    Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, το συγκρότημα ΙΑΝΟΣ και ο Όμιλος Βετεράνων Μουσικών Ελλάδος παρουσιάζουν την 12η συναυλία "ΑΘΗΝΑ"

    Τραγουδούν: Παντελής Τιτάκης, Νίκος Θεοδώρου, Τώνης Αγας, Φρύνη, Δέσποινα Τσολάκη, Ηλέκτρα και ο τενόρος Νίκος Παρίσης

    Μουσική Διεύθυνση: Νίκος Τσολάκης

    Συν-διοργάνωση: Πολιτισμικός Οργανισμός Δήμου Αθηναίων.

    Διάρκεια εκδηλώσεων: 19.00 / 23.00

    Πεζόδρομος Βουκουρεστίου:

    Ο Γιάννης Νάπας παρουσιάζει ένα παιδικό πολυθέαμα με την ΚΑΡΑΜΕΛΟΠΑΡΕΑ και το Θεατρικό Πατάρι.

    Συν-διοργάνωση: Πολιτισμικός Οργανισμός Δήμου Αθηναίων.

    Διάρκεια εκδηλώσεων: 11.30 / 13.30


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 21 June 2002 - 9:14:12 UTC