Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-06-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κορυφώνεται η αγωνία για τους δύο πιλότους
  • [02] Ελληνική και επίσημα η φέτα
  • [03] Φορολογικό-μετανάστευση στην κυβερνητική
  • [04] Γκάλοπ ''ψηφίζει'' υπέρ της επιστροφής Σαμαρά
  • [05] Επίσκεψη Σημίτη σε Πρέβεζα-Αρτα
  • [06] Ρωσική συνδρομή στην αντιμετώπιση πυρκαγιών
  • [07] Ληστεία σε τράπεζα στο Χολαργό
  • [08] Εκδηλώσεις για Ολυμπιάδα και εθελοντισμό
  • [09] Θεσσαλονίκη: Πτώμα άνδρα βρέθηκε σε ασανσέρ
  • [10] Κασμίρ: Πολύνεκρες ενέδρες ανταρτών
  • [11] Στο επίκεντρο η ένταξη της Κύπρου
  • [12] Γαλλία: μαθήτρια νεκρή σε ανατροπή λεωφορείου
  • [13] Ριζική φορολογική μεταρρύθμιση
  • [14] Ανησυχία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού
  • [15] Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ
  • [16] Νέος γενικός γραμματέας Βιομηχανίας
  • [17] Φεστιβάλ Euromusica 2002

    [01] Κορυφώνεται η αγωνία για τους δύο πιλότους

    27/6/2002 6:15:00 μμ

    Σε υψόμετρο 1.700 μέτρων στο όρος Δίρφυς, βρέθηκαν λίγο πριν τις έξι το απόγευμα τα συντρίμμια του διθέσιου αεροσκάφους τύπου ''Φάντομ'' F-4 της Πολεμικής Αεροπορίας, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί από το πρωί. Επί τόπου βρίσκονται ειδικές δυνάμεις του στρατού που προσπαθούν να προσεγγίσουν τα υπολείμματα του αεροσκάφους προκειμένου να βρουν ενδείξεις για την τύχη των δύο χειριστών του, καθώς άγνωστο παραμένει το κατά πόσο πρόλαβαν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα αυτόματης εκτίναξης. Το γεγονός ωστόσο ότι η συντριβή έγινε στην ξηρά λιγοστεύει τις ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων.

    Ευρεία επιχείρηση σε εξέλιξη

    Αγνοούμενοι είναι ο σμηναγός Κυριάκος Καρακίτσιος του Χαρισίου, 31 χρόνων από την Κοζάνη και ο υποσμηναγός Δημήτριος Κωστόπουλος του Αντωνίου, 29 χρόνων από τη Λάρισα.

    Αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ευρεία επιχείρηση για ανεύρεση επιπλέον στοιχείων που θα αποκαλύψουν την τύχη του πληρώματος, καθώς οι πυκνές νεφώσεις που επικρατούν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο των ειδικών δυνάμεων του στρατού και της πυροσβεστικής που βρίσκονται επί τόπου.

    Τα συντρίμμια του F-4 εντοπίστηκαν κοντά στο καταφύγιο του ελληνικού ορειβατικού συλλόγου.

    Το F-4 απογειώθηκε το πρωί μαζί με άλλα αεροσκάφη από το αεροδρόμιο της Λάρισας με προορισμό το αεροδρόμιο της Τανάγρας, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής άσκησης, με στόχο την υπεράσπιση του τελευταίου από εικονική προσβολή.

    Ενώ βρισκόταν κοντά στη Σκύρο, κοντά στη θέση Σκάντζουρα, στις 9 παρά είκοσι χάθηκε από τα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας, αφού πρώτα έστειλε σήμα ότι θα "πάρει" επιπλέον ύψος προκειμένου να αποφύγει τον ορεινό όγκο της Δίρφυς που καλυπτόταν από πυκνή ομίχλη.

    Πρέπει τέλος να προσθέσουμε ότι πρόκειται για το δεύτερο δυστύχημα αεροσκάφους της Πολεμικής μας Αεροπορίας από τις αρχές του χρόνου.

    Ο Συνασπισμός, με ανακοίνωση του, εκφράζει την οδύνη του για το γεγονός και ζητεί απαντήσεις από την κυβέρνηση για την αύξηση των επεισοδίων στο Αιγαίο και για τις ακραίες συνθήκες στις οποίες επιτελούν το καθήκον τους τα στελέχη της πολεμικής αεροπορίας.

    [02] Ελληνική και επίσημα η φέτα

    27/6/2002 6:57:00 μμ

    Ως ελληνικό προϊόν κατοχυρώθηκε η φέτα μετά από απόφαση του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας που συνεδρίασε το απόγευμα στο Λουξεμβούργο. Σύμφωνα με το νέο κανονισμό του Συμβουλίου, η φέτα εντός τριών μηνών θα αναγραφεί στον κατάλογο με τα προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης. Ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς δήλωσε ότι δικαιώνονται οι προσπάθειες της Ελλάδας και διαμορφώνονται νέοι όροι για την ταχεία ανάπτυξη της παραγωγής.

    Δρυς: ''Δικαιώνονται οι προσπάθειες μας''

    Το τυρί υπό την ονομασία "φέτα" μπορεί να παράγεται μόνο σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, σύμφωνα με τον κανονισμό που εξέδωσε το Συμβούλιο, ενώ παράλληλα η παραγωγή του θα γίνεται με αυστηρή τήρηση των προδιαγραφών του προϊόντος. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι για τους παραγωγούς των άλλων κρατών μελών ή όσων δεν τηρούν τις προδιαγραφές, θα δοθεί ανώτατη προθεσμία πέντε ετών για να αλλάξουν την ονομασία ή για να σταματήσουν την παραγωγή τυριού υπό την ονομασία φέτα. Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση κανονισμού που ενέκρινε το Συμβούλιο είχε υποβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 14 Ιουνίου.

    Πάντως, κατά τη σχετική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στο Συμβούλιο για το θέμα, δεν σχηματίστηκε η αναγκαία ειδική πλειοψηφία (64 ψήφοι επί συνόλου 87) για την υιοθέτηση, ή την απόρριψη της πρότασης κανονισμού της Επιτροπής. Κατά της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ψήφισαν η Δανία, η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία ενώ απείχαν η Γαλλία, η Ιρλανδία και η Αυστρία. Έτσι, με δεδομένη αυτή την αδυναμία σχηματισμού ειδικής πλειοψηφίας εφαρμόστηκε η κοινοτική νομοθεσία, που προβλέπει την αυτόματη θέση σε ισχύ της, ευνοϊκής για την Ελλάδα, πρότασης της Επιτροπής για την προστασία της "φέτας".

    Σε δηλώσεις του ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς τόνισε ότι πρόκειται για μια εξέλιξη που δικαιώνει τις επίμονες προσπάθειες των ελληνικών αρχών και διαμορφώνει όρους για ταχεία ανάπτυξη της παραγωγής. Το τυρί με το όνομα "φέτα" που θα διατίθεται στο εξής στις αγορές της Ευρώπης και των τρίτων χωρών, θα πρέπει να είναι ελληνικό και μόνο ελληνικό, είπε. Η κατοχύρωση της "φέτας" ως προϊόντος που παράγεται αποκλειστικά σε ορισμένες περιοχές της χώρας μας, πρόσθεσε ο κ. Δρυς, δείχνει την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξει με κάθε μέσο την παραγωγή επώνυμων εκλεκτών προϊόντων που διακρίνονται για τις υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές τους, για την ασφάλεια που παρέχουν ως προς την τήρηση των κανόνων υγιεινής και για τη σωστή έκφραση ολόκληρης της ποικιλομορφίας που διακρίνει την ευρωπαϊκή διατροφική παράδοση.

    [03] Φορολογικό-μετανάστευση στην κυβερνητική

    27/6/2002 5:21:00 μμ

    Η Μεταναστευτική πολιτική και η φορολογική μεταρρύθμιση βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, αναφερόμενος στο θέμα του ευρωστρατού, είπε ότι στη Σεβίλλη υπήρξε ευνοϊκή εξέλιξη για την Ελλάδα, σημείωσε, ωστόσο, ότι ακολουθεί συνέχεια και γι αυτό χρειάζεται προσοχή και προσπάθεια. Οσον αφορά στη φορολογική μεταρρύθμιση, τόνισε την ανάγκη να υπάρχει συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ των συναρμόδιων υπουργών ενώ αποφασίστηκε και το χρονοδιάγραμμα των μέτρων που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση. Το άλλο σημαντικό θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης ήταν εκείνο των λαθρομεταναστών, για τους οποίους αποφασίστηκε η λήψη μέτρων για την αποτροπή της εισροής τους στη χώρα μας, με ιδιαίτερη έμφαση στη φύλαξη των συνόρων, αλλά και για την επαναπροώθησή τους στις χώρες προέλευσής τους, καθώς η κυβέρνηση εκτιμά ότι παρά τα μέτρα ενσωμάτωσης που εφαρμόζονται, η αντοχή της κοινωνίας έχει φτάσει στα όριά της.

    ''Πλήρη αντιστροφή της κατάστασης'' στο ζήτημα του ευρωστρατού

    Στην εισαγωγική του ομιλία προς την Κυβερνητική Επιτροπή ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις ως προς τον ευρωστρατό. ''Στη Σεβίλη πετύχαμε μια πλήρη αντιστροφή της κατάστασης'', τόνισε ο κ.Σημίτης και επεξήγησε οτι ''ενώ προηγουμένως οι 14 ήταν σύμφωνοι σε ένα κείμενο το οποίο εξέφραζε θέσεις της Τουρκίας αλλά δεν λάμβανε υπόψη και τις δικές μας ευαισθησίες αλλά και συμφέροντα, μετά απο μια παρατεταμένη διαπραγμάτευση με την Προεδρία και χάρη στην σχετική προσπάθεια που κατεβλήθη απο το υπουργείο Εξωτερικών πετύχαμε μια συμφωνία των ''15 '' συνολικά η οποία τελικά δεν έγινε δεκτή απο την Τουρκία. Την ευθύνη συνεπώς για την επιχειρηματολογία πως πρέπει να υπάρξει κάποια άλλη ρύθμιση την έχει η Τουρκία, η οποία δείχνει την αδιαλλαξία της και προς τις χώρες-μέλη της ΕΕ.

    Αυτό, υπογράμμισε ο κ. Σημιτης, ''δεν αποτελεί τελική λύση, γιατί αυτή απαιτεί την υπογραφή των κειμένων τα οποία θα οδηγούσαν στην τελική ρύθμιση του προβλήματος. Πρέπει λοιπόν να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση και επειδή εμείς έχουμε την προεδρία απο 1/7 (αναφορικά με τα αμυντικά θέματα) πέφτει το βάρος σε μάς''.

    Ο κ. Σημίτης εξάλλου κατέληξε λέγοντας πως η εξέλιξη αυτή που σημειώθηκε στη Σεβίλη ήταν ευνοϊκή για μάς και γι' αυτό στη συνέχεια χρειάζεται προσπάθεια και προσοχή εκ μέρους μας.

    Εμφαση στη φύλαξη των συνόρων για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης

    Αναφορικά στο θέμα της λαθρομετανάστευσης, αποφασίστηκε σειρά μέτρων μέσω των οποίων δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη φύλαξη των συνόρων, στην επιτάχυνση των διαδικασιών στην ΕΕ για τη χρηματοδότηση καθώς και στη συνεργασία με την Τουρκία ως προς την εφαρμογή της συμφωνίας για τη λαθρομετανάστευση.

    Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας ενημερώνοντας για τη συζήτηση που αφορούσε τη λαθρομετανάστευση, τόνισε ότι μετά και από τα πρόσφατα προβλήματα που εκδηλώθηκαν στη Θράκη κοινή ήταν η διαπίστωση πως ''η Ελλάδα έχει φθάσει στα όριά της''.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την τύχη των περίπου 3.000 λαθρομεταναστών που εισήλθαν τις τελευταίες βδομάδες στη χώρα μας από τον Εβρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε πως οι συνθήκες διαβίωσης σήμερα δεν είναι οι κατάλληλες και πως η κυβέρνηση αποφάσισε να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών φιλοξενίας τους - δηλαδή, να τους παρασχεθεί άμεσα πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ο κατάλληλος επισιτισμός.

    Επί του θέματος, πάντως, ο κ. Πρωτόπαπας υπογράμμισε πως αυτά θα είναι ''προσωρινά μέτρα'' και πως η πρόθεση της Αθήνας είναι να σχεδιάσει την επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών στις χώρες της προέλευσής τους.

    Προς τούτο, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα γίνουν σχετικές συνεννοήσεις και προς την τουρκική πλευρά και προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το θέμα άλλωστε συζητήθηκε και προχθές κατά τη συνάντηση Παπανδρέου - Τζέμ, όπου ο Ελληνας υπουργός ζήτησε την αυστηρή τήρηση της διμερούς συμφωνίας που έχει επικυρωθεί από το τουρκικό και το ελληνικό κοινοβούλιο και την ταχύτατη συνεδρίαση της μικτής επιτροπής που επιλαμβάνεται της εφαρμογής της συμφωνίας.

    Η ελληνική κυβέρνηση, είπε ακόμη ο κ. Πρωτόπαπας, ζητά από την Τουρκία την περιφρούρηση των συνόρων και προτίθεται να φέρει το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση ενημερώνοντας τους εταίρους της για τα μέτρα που θα λάβει και συζητώντας το θέμα χρηματοδότησης αυτού του σχεδιασμού. Απαντώντας, τέλος, σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως αν η Τουρκία χρειάζεται πρόσθετες κοινοτικές χρηματοδοτήσεις για να περιφρουρήσει σωστά τα σύνορά της, η Ελλάδα θα μπορούσε να υποστηρίξει αυτό το αίτημά της.

    Μέσα στον Ιούλιο το νέο φορολογικό

    Εξάλλου, μέσα στον Ιούλιο θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος. Στην κυβερνητική Επιτροπή αποφασίστηκε ότι θα ακολουθήσουν τα μέτρα της κυβέρνησης σχετικά με τις περιουσίες και τις κληρονομιές και στο τέλος Αυγούστου τα σχετικά με τα εισοδήματα και τους φόρους.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επεσήμανε την ανάγκη να υπάρχει συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ των συναρμόδιων υπουργών.

    Λαλιώτης: τίποτα δεν έχει χαθεί

    Ο γραμματέας της ΚΕ Κ. Λαλιώτης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ενόψει της γιορτής που διοργανώνει η νεολαία ΠΑΣΟΚ από αύριο έως και την Κυριακή στου Ρέντη, τόνισε ότι παρά την αρνητική συγκυρία τίποτε δεν έχει χαθεί, αρκεί να πιστέψουμε και να καταθέσουμε μια σειρά πολιτικών με μετρήσιμα αποτελέσματα.

    Το ΠΑΣΟΚ, επισήμανε, συμμετέχει στη συνδιαμόρφωση της κυβερνητικής επιτροπής και έχει το ηθικό και πολιτικό χρέος να την αναδεικνύει ενώ υπογράμμισε ότι κάθε υπουργός πρέπει να ασκεί δημιουργική πολιτική στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του πρωθυπουργού και των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων.

    [04] Γκάλοπ ''ψηφίζει'' υπέρ της επιστροφής Σαμαρά

    27/6/2002 5:57:00 μμ

    Υπέρ της επιστροφής του Αντώνη Σαμαρά τάσσεται μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων της ΝΔ σύμφωνα με πανελλήνια δημοσκόπηση που διεξήγαγε η ALCO. Στο ερώτημα κατά πόσο θα βοηθούσε η επιστροφή Σαμαρά στην εκλογική νίκη της ΝΔ, οι ψηφοφόροι στο σύνολο τους απαντούν πολύ ή αρκετά σε ποσοστό 46,9%. Επίσης και το 58,4% των ερωτηθέντων που δηλώνουν ψηφοφόροι της ΝΔ, βλέπουν θετικά αποτελέσματα για το κόμμα τους, από την επιστροφή του. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα που πιστεύουν ότι δεν θα βοηθηθεί ιδιαιτέρα η ΝΔ από την επιστροφή Σαμαρά απαντούν σε ποσοστά 19,8% και 17,9% αντιστοίχως. Τέλος, σαφώς αντίθετη γνώμη έχει ένα ποσοστό της τάξης του 25,7% στο σύνολο των ψηφοφόρων και το 20,1% των ψηφοφόρων της ΝΔ.

    [05] Επίσκεψη Σημίτη σε Πρέβεζα-Αρτα

    27/6/2002 12:36:00 μμ

    Διήμερη επίσκεψη στους Νομούς Πρέβεζας και Αρτας, πραγματοποιεί αύριο και μεθαύριο, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από κλιμάκιο Υπουργών, Υφυπουργών, κυβερνητικών και κομματικών στελεχών θα εγκαινιάσει το έργο της ζεύξης Ακτίου-Πρέβεζας, θα πραγματοποιήσει ομιλίες και επισκέψεις σε μικρούς δήμους των δύο νομών. Ο κ. Σημίτης θα φτάσει στο αεροδρόμιο του Ακτίου στις 12μμ.

    Ο Πρωθυπουργός θα επιθεωρήσει τα εκτελούμενα έργα στον αεροσταθμό και τον αεροδιάδρομο θα κατευθυνθεί στη ζεύξη.

    Στη συνέχεια θα κόψει την κορδέλα των εγκαινίων από την πλευρά του Ακτίου.

    [06] Ρωσική συνδρομή στην αντιμετώπιση πυρκαγιών

    27/6/2002 6:58:00 μμ

    Πιλότοι της ρωσικής εταιρείας "Vladivostok Avia" θα λάβουν μέρος στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών στην Ελλάδα. Τα δύο ελικόπτερα Ka-32, που ήλθαν απο το Βλαδιβοστόκ στην Ελλάδα, είναι σε θέση να κάνουν ρίψεις μέχρι και πέντε τόννων νερού στις εστίες της φωτιάς σε μία έξοδό τους. Τα ελικόπτερα συμμετέχουν τελευταία σε επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν και ορεινές περιοχές κοντά στην Αλεξανδρούπολη και τη Λάρισα. Αξιωματούχοι της εταιρείας δήλωσαν σήμερα προς το Ιταρ Τας ότι οι πιλότοι τους μετέχουν σε επιχειρήσεις κατάσβεσης μόνο κατά την διάρκεια της ημέρας. Συνολικά μετέχουν στις επιχειρήσεις 18 πιλότοι και μηχανικοί που αναμένεται να παραμείνουν στην Ελλάδα για ολόκληρη την επικίνδυνη περίοδο για τις πυρκαγιές.

    [07] Ληστεία σε τράπεζα στο Χολαργό

    27/6/2002 2:18:00 μμ

    Περίεργη υπόθεση ληστείας ερευνά η Αστυνομία σε υποκατάστημα της "Eurobank" στο Χολαργό. Σήμερα το πρωϊ ένας νεαρός μπήκε στο υποκατάστημα και αντί όπλου έβγαλε ένα χαρτί στο οποίο έγραφε "γίνεται ληστεία μήν πατήσετε το συναγερμό, δώστε χρήματα". Χωρίς άλλη απειλή, χωρίς να εμφανιστεί κανένα όπλο είτε από το νεαρό είτε από δεύτερο πρόσωπο ο νεαρός περίμενε και αφού του έβαλαν σε ένα φάκελο 500 εύρώ τα πήρε και αποχώρησε ήσυχα. Την πρωτότυπη υπόθεση ληστείας ερευνά η Αστυνομία.

    [08] Εκδηλώσεις για Ολυμπιάδα και εθελοντισμό

    27/6/2002 1:55:00 μμ

    Πανελλήνιας εμβέλειας εκδηλώσεις διεξάγονται σήμερα και αύριο στην Αρχαία Ολυμπία για τον εθελοντισμό. Περισσότεροι από 150 Ολυμπιονίκες και πρωταθλητές έρχονται στις 14:00 με πτήση τσάρτερ μέσω Ανδραβίδας, οι οποίοι το απόγευμα θα συνυπογράψουν το μνημόνιο συνεργασίας με τη Ν.Α. Ηλείας και την ΤΕΔΚ. Στην εκδήλωση θα παραστούν και θα μιλήσουν ο γ.γ. του ΥΠ.ΠΟ. κ. Καρτάλης, η πρέσβειρα του "ευ αγωνίζεσθαι" Κατερίνα Παναγοπούλου, ο γραμματέας του "ΑΘΗΝΑ 2004" Κώστας Μπογδάνος υπεύθυνος για τον εθελοντισμό και ο πρόεδρος του συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Παναγιώτης Φασούλας. Οι εκδηλώσεις θα συνεχισθούν και αύριο, παρουσία της κ. Αγγελοπούλου, και θα ολοκληρωθούν με συναυλία στο θέατρο Φλόκα Αρχαίας Ολυμπίας με τον Χρήστο Νικολόπουλο, τον Βασίλη Παπακωσταντίνου και τη Γλυκερία.

    [09] Θεσσαλονίκη: Πτώμα άνδρα βρέθηκε σε ασανσέρ

    27/6/2002 12:08:00 μμ

    Πτώμα άνδρα, αγνώστων στοιχείων, εντοπίστηκε, το πρωί, εγκλωβισμένο μεταξύ ασανσέρ και φρεατίου ανελκυστήρα νεοανεγειρόμενης οικοδομής, στην οδό Μοναστηρίου 299, στη Θεσσαλονίκη. Από την αστυνομία διεξάγονται έρευνες, προκειμένου να εξακριβωθούν τα αίτια του τραγικού συμβάντος.

    [10] Κασμίρ: Πολύνεκρες ενέδρες ανταρτών

    27/6/2002 1:43:00 μμ

    Τρεις Ινδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα στο ινδικό κρατίδιο Τζάμου και Κασμίρ, όταν το τζιπ στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε νάρκη που είχαν τοποθετήσει προφανώς μουσουλμάνοι αντάρτες, ανακοίνωσε η αστυνομία στη Σριναγκάρ, θερινή πρωτεύουσα του ινδικού Κασμίρ. Οι στρατιώτες επέβαιναν στο χωριό Φρισλάρ, περίπου 100 χιλιόμετρα νότια της Σριναγκάρ.

    Την ίδια στιγμή, αντάρτες έριξαν χειροβομβίδα σε πολυσύχναστη αγορά στο ινδικό Κασμίρ, την ώρα που άνδρες των ινδικών δυνάμεων ασφαλείας ετοιμάζονταν να αγοράσουν λαχανικά, τραυματίζοντας τουλάχιστον 22 πολίτες και τέσσερις αστυνομικούς. Τέσσερα άτομα είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Η επίθεση σημειώθηκε στην πόλη Αναντνάγκ, 50 χιλιόμετρα νότια της Σριναγκάρ. ''Στόχος της χειροβομβίδας ήταν το αστυνομικό τμήμα, αλλά η χειροβομβίδα αστόχησε και εξερράγη στο δρόμο τραυματίζοντας 26 άτομα, μεταξύ των οποίων και τέσσερις αστυνομικούς", δήλωσε αστυνομικός αξιωματούχος.

    Μέχρι στιγμής καμιά οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις, ωστόσο οι αρχές τις αποδίδουν σε φανατικούς μουσουλμάνους. Από το 1989 το ινδικό Κασμίρ, του οποίου ο πληθυσμός είναι στην πλειοψηφία του μουσουλμάνοι, έχει γίνει το θέατρο επιχειρήσεων μουσουλμάνων ανταρτών, κατά τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους 35.000 άνθρωποι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ενώ οι αυτονομιστές κάνουν λόγο για διπλάσιο αριθμό θυμάτων.

    [11] Στο επίκεντρο η ένταξη της Κύπρου

    27/6/2002 5:45:00 μμ

    H διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ θα συνεχιστεί με βάση τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι που αναφέρουν ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι μεν επιθυμητή για τους ''15'', χωρίς όμως να αποτελεί προϋπόθεση για την προσχώρηση. Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της Δανίας και πρόεδρος από την 1η Ιουλίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, κατά τη διάρκεια συνάντησής του στην Κοπεγχάγη με ανταποκριτές του διεθνούς Τύπου από τις Βρυξέλλες

    Υπάρχουν ακόμη ελπίδες για την προσπάθεια Ανάν

    Ο Δανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ ως ''το μεγαλύτερο πρόβλημα μετά την Κοινή Αγροτική Πολιτική, σε σχέση με τη διεύρυνση'', ενώ παράλληλα τόνισε πως υπάρχουν ακόμα ελπίδες πως κάτι θα αποδώσουν οι προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν.

    Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση, ο Α. Ράσμουσεν δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει η παραμικρή απόκλιση από το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα, ενώ παράλληλα τόνισε ότι θα μετάσχουν στη διεύρυνση εκείνες μόνο οι χώρες που θα κριθούν έτοιμες να προσχωρήσουν στην ΕΕ.

    Ο Δανός πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι θα πρέπει να ισχύσει η αρχή ότι καμία υποψήφια χώρα δεν θα πρέπει να υποχρεωθεί να αναμείνει κάποια άλλη, ενώ ερωτηθείς αν είναι εφικτή η παρεμπόδιση της διεύρυνσης από ορισμένα μόνο κράτη μέλη ή και από ένα κράτος μέλος της ΕΕ, απάντησε ότι νομικά αυτό είναι εφικτό, πολιτικά όμως φαίνεται αδιανόητο, αφού θα υπάρξει έντονη αντίδραση των υπολοίπων.

    Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο κ. Ράσμουσεν δήλωσε ότι δεν πληροί ακόμα τα κριτήρια της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης και συνεπώς δεν τίθεται θέμα έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και κατέληξε λέγοντας ότι το πότε θα ξεκινήσουν αυτές οι διαπραγματεύσεις εξαρτάται από την ταχύτητα με την οποία θα προωθηθούν οι αναγκαίες πολιτικές αλλαγές στη χώρα αυτή. Καταλήγοντας, ο Δανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος πως το Δεκέμβριο θα καταφέρουν να ενταχθούν και οι δέκα υποψήφιες -σήμερα - χώρες, επισημαίνοντας ότι ενδεχόμενη καθυστέρηση της διεύρυνσης θα μπορούσε να έχει καταστροφικά αποτελέσματα για το σύνολο της Ευρώπης

    [12] Γαλλία: μαθήτρια νεκρή σε ανατροπή λεωφορείου

    27/6/2002 3:25:00 μμ

    Μια 15χρονη μαθήτρια από την περιοχή Λαργκς, κοντά στη Γλασκώβη, σκοτώθηκε και οκτώ άτομα τραυματίστηκαν πολύ σοβαρά, νωρίς σήμερα το πρωί στη Βουργουνδία (κεντρική Γαλλία), πάνω στον αυτοκινητόδρομο Α6, όταν το λεωφορείο από τη Σκοτία στο οποίο επέβαιναν ανατράπηκε. Στους πολύ σοβαρά τραυματισμένους περιλαμβάνονται πέντε μαθητές ηλικίας 12 έως 15 ετών, ενώ οι άλλοι τρεις είναι επιβάτες, 34, 43 και 50 ετών αντίστοιχα.

    Το λεωφορείο της εταιρίας ''Allan's'' του Εδιμβούργου, που μετέφερε 51 άτομα με προορισμό τη Βαρκελώνη, 43 μαθητές, τους έξι συνοδούς καθηγητές τους και τους δύο οδηγούς, ανατράπηκε στην έξοδο του αυτοκινητόδρομου Α6 στο Μπιέρ-Λε-Σεμίρ, 235 χλμ νοτιοανατολικά του Παρισιού.

    Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο οδηγός θα πρέπει να αντιλήφθηκε ότι βγήκε από λάθος έξοδο και έπεσε πάνω στο κράσπεδο με αποτέλεσμα να προκληθεί το τροχαίο. Τα προσωπικά είδη των επιβατών, καθώς και μαξιλάρια και κουβέρτες είχαν πεταχτεί έξω από το λεωφορείο.

    Τα περισσότερα από τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια που βγήκαν σώα από το σχολικό λεωφορείο αλλά ήταν σε κατάσταση σοκ, ορισμένα μάλιστα χωρίς παπούτσια στα πόδια, κλήθηκαν ωστόσο να δώσουν τα ονόματά τους στους αστυνομικούς και να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο για τις συνθήκες του τροχαίου.

    [13] Ριζική φορολογική μεταρρύθμιση

    27/6/2002 7:38:00 μμ

    Οι αλλαγές στον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, το ηπιότερο ποινολόγιο για τους εκδότες εικονικών τιμολογίων αξίας μικρότερης των 1.000 ευρώ, η κατάργηση 100 φόρων υπέρ τρίτων καθώς και οι αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος και ακινήτων είναι μερικές μόνο από τις αλλαγές, που προωθούνται με την ριζική φορολογική μεταρρύθμιση που ενέκρινε σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή. Το πακέτο των 25 μέτρων θα πραγματοποιηθεί σε τρεις φάσεις με κατάληξη το φθινόπωρο ενώ οι νέες ρυθμίσεις θα ισχύουν από 1.1.2003.

    Σε τρεις δέσμες τα μέτρα

    Το πρώτο πακέτο μέτρων θα αφορά στην απλοποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και αναμένεται να ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

    Σε αυτό περιλαμβάνεται η κατάργηση υπό προϋποθέσεις της θεώρησης βιβλίων και στοιχείων για κατηγορίες επιχειρήσεων, η αναπροσαρμογή των ορίων τήρησης βιβλίων και στοιχείων καθώς και αλλαγές στις προθεσμίες υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ από τους φορολογούμενους.

    Το δεύτερο πακέτο μέτρων θα ανακοινωθεί στα μέσα Ιουλίου και θα αφορά στις αλλαγές στη φορολογία ακινήτων, τους φόρους δηλαδή μεταβίβασης, γονικής παροχής και κληρονομιών.

    Τέλος, το τρίτο πακέτο μέτρων θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος.

    Όσον αφορά τους φορολογικούς συντελεστές και τα νέα αφορολόγητα όρια ο Υπουργος Οικονομίας επισήμανε ότι θα οριστικοποιηθούν και θα ανακοινωθούν το φθινόπωρο.

    Τότε θα ανακοινωθούν και οι αποφάσεις γα τα τεκμήρια διαβίωσης. Μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνεται και η κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης για μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα στο ύψος του νέου αφορολόγητου ποσού εισοδήματος.

    Τι περιλαμβάνει η φορολογική μεταρρύθμιση

    Αναλυτικότερα τα 25 μέτρα, που ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Χριστοδουλάκης και ενέκρινε η Κυβερνητική Επιτροπή είναι τα ακόλουθα:

    Μείωση της περιπτωσιολογίας ένταξης επιτηδευματιών σε κατηγορίες βιβλίων και εφαρμογή του γενικού κανόνα ένταξης με βάση τα ακαθάριστα έσοδα. Σημαντική αύξηση ορίων για την ένταξη σε κατηγορία βιβλίων (Α,Β,Γ) καθώς και την τήρηση βιβλίου αποθήκης. Διεύρυνση απαλλαγών από την τήρηση βιβλίων αποθήκης και παραγωγής κοστολογίου για δραστηριότητες που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες στην τήρησή τους. Κατάργηση σειράς διαδικασιών που απαιτούσαν έγκριση του προϊσταμένου ΔΟΥ και αντικατάσταση αυτής με απλή γνωστοποίηση. Κατάργηση της υποχρέωσης των αγροτών να εκδίδουν δελτία αποστολής σε ορισμένες περιπτώσεις διακίνησης προϊόντων. Κατάργηση της θεώρησης (διάτρησης) όλων των μηχανογραφικά εκδιδομένων στοιχείων με εφαρμογή ασφαλειών στα μηχανογραφικά συστήματα. Κατάργηση της θεώρησης μιας σειράς βιβλίων και καταστάσεων. Ετσι θα μειωθεί ο όγκος των εκκαθαριστικών βιβλίων κατά 80%. Δυνατότητα χρήσης οπτικών δίσκων (CD-Rom) για την αποθήκευση δεδομένων με παράλληλη κατάργηση του φυσικού αρχείου. Υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων σε ηλεκτρομαγνητικά μέσα ή με ηλεκτρονικό τρόπο (διαδίκτυο). Αρση ασαφειών για την απόρριψη των βιβλίων. Καθορισμός για πρώτη φορά συγκεκριμένων ορίων με βάση τα ακαθάριστα εσοδα για τα οποία οι παραλείψεις δεν θα οδηγούν πλέον σε απόρριψη των βιβλίων. Επέκταση υποχρέωσης τήρησης βιβλίων για ορισμένα επαγγέλματα παροχής υπηρεσιών. Ο κ. Χριστοδουλάκης είπε ότι εξετάζεται το μέτρο για τα πρατήρια καυσίμων. Εκλογίκευση προστίμων σε όσες περιπτώσεις δημιουργούσαν στρεβλώσεις. Ενταξη πολλών εμπορικών δραστηριοτήτων στη Β΄ κατηγορία βιβλίων με χρήση ταμειακών μηχανών. Απόρριψη των βιβλίων λόγω μη έκδοσης διγράμμων επιταγών για συναλλαγές πάνω από 15.000 ευρώ. Μη υποβολή μηδενικών ή πιστωτικών περιοδικών δηλώσεων. Αύξηση της φορολογικής περιόδου από δυο σε τρεις μήνες για τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β΄ κατηγορίας. Μη υποβολή δηλώσεων από τις μικρές επιχειρήσεις με βιβλία Α΄ κατηγορίας και υποβολή μόνο μιας εκκαθαριστικής δήλωσης στο τέλος κάθε έτους. Σύνταξη αλλά μή υποβολή προσωρινών περιοδικών δηλώσεων από τους υπόχρεους με ακαθάριστα έσοδα που δεν υπερβαίνουν τα 600 χιλ. ευρώ για τις επιχειρήσεις παράδοσης αγαθών και τα 300 χιλ. ευρώ για επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Παρακολούθηση των επιχειρήσεων μέσω Μητρώου. Επιμήκυνση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων μεταβολής των εταιριών από δέκα ημέρες που ισχύει σήμερα σε 30. Περιορισμός των περιπτώσεων διενέργειας ελέγχου αυτοψίας μόνο στην έδρα των επιχειρήσεων. Σαφής ορισμός και περιορισμός των περιπτώσεων μεταβολής που πρέπει να δηλωθούν από τις επιχειρήσεις. Απόδοση ΑΦΜ σε φυσικά πρόσωπα ημεδαπά και αλλοδαπά με έντυπα Σένγκεν. Επέκταση του μέτρου υποβολής των στοιχείων διασταύρωσης μέσω δικτύου ή με ηλεκτρομαγνητικά μέσα και στις επιχειρήσεις που σήμερα τα υποβάλλουν χειρόγραφα. Εκκαθάριση πολλαπλών ΑΦΜ.

    [14] Ανησυχία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού

    27/6/2002 3:59:00 μμ

    Αισιόδοξες προοπτικές για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και ανησυχία για την πορεία του πληθωρισμού καταγράφει η εξαμηνιαία έκθεση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Εκτιμάται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 3,8% το 2002 και θα ξεπεράσει το 4% το 2003. Ωστόσο, ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία που αφορούν στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, καθώς το πρώτο τρίμηνο σημειώθηκε έλλειμμα 1,6 δις ευρώ έναντι ετήσιου στόχου για πλεόνασμα 816 εκατομμυρίων ευρώ

    [15] Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

    27/6/2002 7:12:00 μμ

    Τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος αποφάσισαν τα συναρμόδια υπουργεία, μετά από εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

    Ετσι σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της επιχείρησης κ. Δ. Παπούλια, από την 1η Ιουλίου 2002 θα υπάρξει αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος κατά 3%.

    [16] Νέος γενικός γραμματέας Βιομηχανίας

    27/6/2002 7:17:00 μμ

    O κ. Ανδρέας Μιτσής αναλαμβάνει τα καθήκοντα γενικού γραμματέα Βιομηχανίας κατόπιν απόφασης του υπουργού Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλου στη θέση του παραιτηθέντος κ. Γ. Καλογήρου.

    Ο κ. Μιτσής έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος στα υπουργεία Εσωτερικού, Προεδρίας, Δημόσιας Διοίκησης και σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

    [17] Φεστιβάλ Euromusica 2002

    27/6/2002 12:10:00 μμ

    Tην οργάνωση της "EUROMUSICA 2002", του μεγαλύτερου Φεστιβάλ Παραδοσιακής Μουσικής της Ευρώπης, ανέθεσε φέτος στην ΕΡΤ / ΕΡΤ-3, η CIRCOM Regional, η Πανευρωπαϊκή Ενωση Δημόσιων Περιφερειακών Τηλεοπτικών Σταθμών (380 σταθμοί σε 38 χώρες). Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί, το Σάββατο 6 Ιουλίου και ώρα 20:30. Η ΕΡΤ/ΕΡΤ-3, σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Ηλείας, επέλεξε το λίκνο των Ολυμπιακών Αγώνων, τη γη της Ηλείας, για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων.

    Ποικιλία ακουσμάτων σε διάφορες περιφέρειες της Ευρώπης

    Συγκροτήματα, τραγουδιστές και μουσικοί θα συγκεντρωθούν στο νομό Ηλείας, με επίκεντρο την Ολυμπία.

    Το Φεστιβάλ αποτελεί ετήσια εκδήλωση της CIRCOM Regional μέλος της οποίας είναι η ΕΡΤ-3.

    Πρόεδρος της "CIRCOM REGIONAL", είναι ο δημοσιογράφος Λευτέρης Κογκαλίδης.

    Η EUROMUSICA είναι το Φεστιβάλ φολκλορικής-παγκόσμιας μουσικής (world music), που προβάλλει την ποικιλία των ακουσμάτων στις διαφορετικές περιφέρειες της Ευρώπης.

    Κάθε χρόνο ένας διαφορετικός τηλεοπτικός σταθμός της Ευρώπης μέλος της CIRCOM Regional, η οποία δημιούργησε τον θεσμό, αναλαμβάνει την οργάνωση της Euromusica.

    Ο θεσμός αυτός δίνει την ευκαιρία σε τραγουδιστές, μουσικούς και συγκροτήματα από όλη την Ευρώπη, να αποδείξουν ότι η Γηραιά Ήπειρος έχει πλούσια μουσική παράδοση και ότι υπάρχουν νέοι άνθρωποι που παίρνουν τη σκυτάλη από τους παλιούς και προωθούν τις παραδοσιακές μελωδίες και τους σκοπούς, οι οποίοι είναι πάντα ζωντανοί και επίκαιροι.

    Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει διάφορες συναυλίες σε ανοικτούς χώρους (πλατείες, γήπεδα, θεάτρα κ.λπ.), σε έναν ολόκληρο νομό ή περιφέρεια της διοργανώτριας χώρας.

    Την τελευταία νύχτα πραγματοποιείται ένα γκαλά στο χώρο με την καλύτερη ακουστική, την ευκολότερη πρόσβαση του κοινού και τις μεγαλύτερες τεχνικές ευκολίες.

    Το φετινό γκαλά θα μεταδοθεί σε όλη την Ελλάδα από την ΕΤ-1 και την ΕΤ3 και σε όλη την Ευρώπη, από το δορυφορικό της ΕΡΤ, το δίκτυο της EBU (Eurovision), τους 380 σταθμούς της CIRCOM Regional και το δορυφορικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EBS). Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 400 εκατ. θεατές σε όλη την Ευρώπη, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα.

    Οι χώρες, στις οποίες διεξήχθη μέχρι τώρα το Φεστιβάλ είναι οι εξής:

    1987 Viana Do Castelo / Πορτογαλία 1988 Liubljana / Σλοβενία 1989 Funchal / Μαδέρα 1990 Linz / Αυστρία 1991 Nuremberg / Γερμανία 1992 Kiev / Ουκρανία 1993 Leeds / Ην. Βασίλειο 1994 Novgorof / Ρωσία 1995 Ponta Deigada / Αζόρες-Πορτογαλία 1996 Szekenfehervar / Ουγγαρία 1997 Trondheim / Νορβηγία 1998 Thessaloniki / Ελλάδα 1999 Umbrien / Ιταλία 2000 Oputija / Κροατία 2001 Sopron-Elscnstadt / Ουγγαρία-Αυστρία


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 27 June 2002 - 16:56:03 UTC