Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-07-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βρέθηκε η γραφομηχανή και τα 45άρια
  • [02] Συνομιλίες Ιράκ - ΟΗΕ για την επιστροφή των επιθεωρητών
  • [03] Συνάντηση Σημίτη-Αγγελοπούλου
  • [04] Συνάντηση Χάουαρντ-Στεφανόπουλου
  • [05] Πέθανε ο Τάσος Δεληγιάννης
  • [06] Έκρηξη βόμβας σε αγορά στη Αλγερία
  • [07] Ενοχος ''ο σφαγέας της Γένοβας''
  • [08] Κόσοβο: Θάνατος ιταλού στρατιωτικού του ΝΑΤΟ
  • [09] Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Κροατίας
  • [10] Εκκληση Σολάνα προς το Ισραήλ
  • [11] Αποκεφαλισμός αγάλματος της ''Σιδηράς Κυρίας''

    [01] Βρέθηκε η γραφομηχανή και τα 45άρια

    5/7/2002 6:47:00 μμ

    Ασφυκτικός είναι πλέον ο κλοιός γύρω από τον σκληρό πυρήνα της οργάνωσης-φάντασμα, που δρα εδώ και 27 χρόνια. Το μεσημέρι βρέθηκαν μέσα στη γιάφκα της οδού Πάτμου η περίφημη γραφομηχανή Olymbus της 17Ν, τα δυο 45άρια και το 38άρι, που χρησιμοποίησε η Οργανωση σε παλαιότερες επιθέσεις. Η εξέταση του διαμερίσματος συνεχίζεται, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εντός της ημέρας αναμένονται νέες αποκαλύψεις για συμμετοχή του Σάββα Ξηρού και σε άλλο τρομοκρατικό χτύπημα. Στο μεταξύ για προσαγωγές και όχι συλλήψεις κάνει λόγο η Ελληνική Αστυνομία.

    Ενδελεχείς έρευνες

    Ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ τόνισε ότι, εφ' όσον γίνουν συλλήψεις, αυτές θα ανακοινωθούν επίσημα στα ΜΜΕ.

    Τη συμμετοχή του Σάββα Ξηρού στη δολοφονία του εφοπλιστή Κωστή Περατικού, το 1997 στον Πειραιά, επιβεβαίωσε χθες ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας. Τα αποτυπώματα του βομβιστή βρέθηκαν στο αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση.

    Ο κ. Νασιάκος ανακοίνωσε ότι ο ίδιος ο Ξηρός είχε νοικιάσει, με ψεύτικο όνομα, ως Γρηγόρης Μπουφτσής, το διαμέρισμα της οδού Πάτμου 84. Το στοιχείο αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα κλειδιά του διαμερίσματος-γιάφκας βρέθηκαν επάνω στον τραυματισμένο Ξηρό, τον αναγορεύει σε κεντρικό πρόσωπο της Οργάνωσης και όχι σε κάποιο περιφερειακό μέλος, χαμηλά στην ιεραρχία.

    Οι προσαγωγές ατόμων στα γραφεία της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας συνεχίζονται, ενώ πολλές πληροφορίες δέχονται οι εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές από απλούς πολίτες.

    Εκτός από τους πολίτες και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Ανωμερίτης αναγνώρισε το πρόσωπο του Σάββα Ξηρού, ο οποίος πριν από αρκετά χρόνια, βουλευτής Β' Αθηνών, είδε στο πολιτικό του γραφείο να προσέρχεται ο Ξηρός και να του ζητάει δουλειά.

    Χθες η αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους σε σπίτια στην Αίγινα και στο Σούνιο, αλλά και στην Πάτρα, καθώς επίσης και στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας, για πιθανές διασυνδέσεις των τρομοκρατών της 17 Νοέμβρη.

    Στην αχαϊκή πρωτεύουσα βρίσκεται κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας από την Αθήνα και διεξάγει έρευνες σε συγκεκριμένους χώρους. Οι άνδρες της αντιτρομοκρατικής έχουν ζητήσει τη συνδρομή δικαστικού λειτουργού.

    Παράλληλα, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, μέλη της οργάνωσης δίνουν στοιχεία γι' αυτήν και τους συντρόφους τους, εκμεταλλευόμενοι τη διάταξη περί αμνήστευσης, που περιλαμβάνεται στον νέο αντιτρομοκρατικό νόμο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι κινήθηκαν αυτόβουλα, ενώ κάποιοι άλλοι κλήθηκαν προκειμένου να εξεταστούν.

    Βελτιώνεται η υγεία του Ξηρού

    Βραδεία αλλά σταθερή βελτίωση παρουσιάζει η κατάσταση της υγείας του Σάββα Ξηρού ο οποίος αποσωληνώθηκε, δεν βρίσκεται πλέον σε καταστολή και έχει επικοινωνία με το περιβάλλον.

    Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η ανάκριση του από τον εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη.

    Ανακοινώσεις Νασιάκου για τη γιάφκα

    Στο κρησφύγετο βρέθηκαν προκηρύξεις της 17 Νοέμβρη, η σημαία-λάβαρο και η σφραγίδα με το αστέρι της Οργάνωσης, ένας υπολογιστής, όπλα, εκρηκτικά, ρουκέτες, μπαζούκας, ακαριαία φιτίλια, περούκες και άλλα μέσα μεταμφίεσης καθώς και διάφορα διαρρηκτικά εργαλεία.

    Πολλά και μεγάλα ερωτηματικά στις αρχές έχει προκαλέσει η ανακάλυψη μέσα στο "στρατηγείο" της 17Ν, ενός οπλοπολυβόλου τύπου "ούζι".

    Οι αρχές προβληματίζονται αναφορικά με την προέλευση του όπλου, αφού σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για ένα από τα όπλα, που είχαν κλαπεί από το Λιμεναρχείο της Ραφήνας τη δεκαετία του '80, και η κλοπή είχε τότε χρεωθεί στον Μιχάλη Πρέκα και κατ' επέκταση στην οργάνωση "Αντικρατική Πάλη".

    Ερχεται λοιπόν για μία ακόμα φορά στην επιφάνεια το ερώτημα για τα "συγκοινωνούντα δοχεία" και το κατά πόσο η οργάνωση - φάντασμα 17Ν, συνδέεται άμεσα η έμμεσα με άλλες μικρές τρομοκρατικές ομάδες.

    Δηλώσεις υπουργών για τρομοκρατία

    Μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις απηύθυνε με χθεσινές δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης για το θέμα της τρομοκρατίας, όπου τις τελευταίες ημέρες έχουν σημειωθεί ραγδαίες εξελίξεις. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η αποκάλυψη της γιάφκα της 17Ν στην οδό Πάτμου είναι αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς εδώ και χρόνια.

    "Αυτή τη στιγμή αξιοποιούμε τις δυνατότητες που έχουμε δημιουργήσει, ενεργούμε με σχέδιο και αποφασιστικότητα, προκειμένου να έχουμε ένα συντριπτικό χτύπημα κατά της τρομοκρατίας. Στόχος μας είναι η ριζική πάταξη της τρομοκρατίας".

    "Κανένα ενδεχόμενο παραγραφής των αδικημάτων που προκύπτουν από τρομοκρατικές επιθέσεις του παρελθόντος δεν υπάρχει - τα θέματα αυτά έχουν ρυθμιστεί", διευκρίνισε σε δήλωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος, προσερχόμενος στη Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ.

    Αντίστοιχη διαβεβαίωση έδωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, ενώ ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργος Ανωμερίτης, χαρακτήρισε τη σύλληψη του Σάββα Ξηρού, "πλήγμα στη διεθνή τρομοκρατία".

    Σε ό,τι αφορά το ερώτημα, εάν η σύλληψη του βομβιστή και η ανακάλυψη της γιάφκας της "17 Νοέμβρη" αποτελεί και ένα πολιτικό όπλο στα χέρια της κυβέρνησης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι "είναι λογικό, τέτοιες επιτυχίες να πιστώνονται στην κυβέρνηση η οποία έχει και την πολιτική ευθύνη", ενώ ο Ακης Τσοχατζόπουλος σημείωσε ότι "αυτό που προέχει, είναι με ιδιαίτερη υπευθυνότητα να ολοκληρωθεί το έργο της δημόσιας τάξης και της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας και από κει και πέρα, έχουμε πολύ καιρό μπροστά μας να αξιολογήσουμε τις δυνατότητες αξιοποίησής του".

    [02] Συνομιλίες Ιράκ - ΟΗΕ για την επιστροφή των επιθεωρητών

    5/7/2002 7:15:00 μμ

    Ο ΟΗΕ δεν προβλέπει να σημειωθεί κάποια εξέλιξη στις συνομιλίες του με το Ιράκ για την επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο του αφοπλισμού της χώρας αυτής, δήλωσε σήμερα από τη Βιέννη ο Φρέντ Εκχαρντ, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν. Ωστόσο και οι δύο πλευρές τόνισαν ότι κατά την πρώτη μέρα συνομιλιών, την Πέμπτη, επικράτησε θετική και σοβαρή ατμόσφαιρα. Αλλά ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και ο ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Νατζί Σαμπρί, δεν άφησαν να εννοηθεί μετά τη συνάντηση, ότι είχε επιτευχθεί κάποια πρόοδος. Σε ερώτηση, αν ο ΟΗΕ υπολογίζει σε κάποιο αποτέλεσμα από τις συνομιλίες ο Εκχαρντ κούνησε το κεφάλι του και ψιθύρισε "όχι", -λίγο πριν είχαν ξαναρχίσει τις συνομιλίες τους οι δυο αξιωματούχοι. Ο Αναν δεν έκανε καμία δήλωση επιστρέφοντας στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων.

    Απαισιόδοξοι οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ

    "Το Ιράκ έχει δηλώσει ότι οι επιθεωρήσεις εγγράφονται στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης", είχε δηλώσει νωρίτερα ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας και είχε προσθέσει: "προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας".

    Ο Χάνς Μπλίξ, επικεφαλής της Επιτροπής Επιτήρησης, Επαλήθευσης και Επιθεώρησης του ΟΗΕ, οι ειδικοί του διεθνούς Οργανισμού σε θέματα αφοπλισμού, φάνηκε το ίδιο απαισιόδοξος για μια ενδεχόμενη πρόοδο στις συνομιλίες.

    "Δεν γνωρίζω αν θα σημειώσουμε πρόοδο, πρέπει να συζητήσουμε πολλά ζητήματα", δήλωσε κατά το τέλος μιας συνόδου ειδικών, που έγινε σήμερα το πρωί.

    Το Ιράκ λέγεται πως έχει ζητήσει να μάθει πότε θα αρθούν οι σε βάρος του κυρώσεις σε περίπτωση που οι επιθεωρητές επιστρέψουν ενώ επιθυμεί να αντιμετωπίσει ο ΟΗΕ την απειλή των Ηνωμένων Πολιτειών να ανατρέψουν τον πρόεδρο Σαντάμ Χουσείν, αλλά το θέμα αυτό βρίσκεται εκτός ελέγχου του Κόφι Ανάν.

    [03] Συνάντηση Σημίτη-Αγγελοπούλου

    5/7/2002 1:50:00 μμ

    Τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης του κλιμακίου της ΔΟΕ και του Ντένις Οσβαλντ, καθώς και η γενικότερη πορεία της Ολυμπιακής προετοιμασίας, οι προσαρμογές στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις με τις περικοπές ορισμένων έργων και τα θέματα ασφαλείας, ειδικά μετά την εντυπωσιακή εξέλιξη στο μείζον ζήτημα της τρομοκρατίας με τις έρευνες για την εξάρθρωση της ''17 Νοέμβρη'', ήταν τα βασικά θέματα που εξέτασαν το πρωί κατά τη συνάντησή τους ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με την πρόεδρο του ''Αθήνα 2004'' Γιάννα Αγγελοπούλου.

    Κατά τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, η κ. Αγγελοπούλου, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρθηκε στο θέμα της ασφάλειας των Αγώνων και ειδικά στην προώθηση από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ορισμένων διαγωνισμών καθώς και στην οριστικοποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου.

    Επίσης, σχετικά με τις ραγδαίες εξελίξεις για τον εντοπισμό της γιάφκας στα Πατήσια και την πιθανολογούμενη εξάρθρωση της ''17 Νοέμβρη'', η κ. Αγγελοπούλου εκτίμησε ότι δημιουργεί πλέον ένα καλό περιβάλλον για τους Αγώνες στον τομέα της ασφάλειας, ενώ, κ. Σημίτης την ενημέρωσε σε αδρές γραμμές για την πορεία των ερευνών των διωκτικών αρχών.

    Για το θέμα, που προέκυψε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Οσβαλντ, σχετικά με τις προσαρμογές σε ορισμένες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις με περικοπές έργων που δεν θεωρούνται απαραίτητα, η κ. Αγγελοπούλου επισήμανε ότι αυτές οι περικοπές δεν πρέπει να δημιουργούν αρνητικές εντυπώσεις στην κοινή γνώμη, κάτι στο οποίο συμφώνησε και ο πρωθυπουργός.

    Τέλος, ο κ. Σημίτης έμεινε ικανοποιημένος από τη γενική πορεία της Ολυμπιακής προετοιμασίας, μετά την ενημέρωση από την κ.Αγγελοπούλου και το ''πόρισμα'' που εξέδωσε ο Ντένις Οσβαλντ παρά τους όποιους προβληματισμούς του για ορισμένους τομείς, όπως οι καθυστερήσεις σε έργα, αθλητικές εγκαταστάσεις (Στάδιο Καραϊσκάκη, Γουδί, Ελληνικό), το κυκλοφοριακό πρόβλημα κα.

    [04] Συνάντηση Χάουαρντ-Στεφανόπουλου

    5/7/2002 3:10:00 μμ

    Τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Τζών Χάουαρντ δέχθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος. Οι δυο άνδρες, είχαν εγκάρδια συνομιλία για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και για τη σύσφιξη των ήδη καλών διμερών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών, αφού η συνάντηση τους συμπίπτει με μία περίοδο κατά την οποία είναι ακόμη πρόσφατο το ταξίδι του Έλληνα Προέδρου στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

    Στον μεταξύ τους διάλογο, ο κ. Χάουαρντ επισήμανε στον κ. Στεφανόπουλο, αναφορικά με την αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας ότι από την τελευταία επίσκεψη του το 1988, η χώρα έχει προχωρήσει πολύ στον τομέα των δημοσίων έργων.

    [05] Πέθανε ο Τάσος Δεληγιάννης

    5/7/2002 3:44:00 μμ

    Έχασε την μάχη με τον θάνατο, χθες ο 49χρονος Τάσος Δεληγιάννης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και πρώην γενικός γραμματέας της Οργάνωσης, μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Η κηδεία του Τ. Δεληγιάννη θα γίνει σήμερα το απόγευμα στο χωριό Αμπελόφυτο (Γαργαλιάνοι) Μεσσηνίας.

    [06] Έκρηξη βόμβας σε αγορά στη Αλγερία

    5/7/2002 3:41:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Είκοσι εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 37 τραυματίστηκαν σήμερα το πρωί από έκρηξη βόμβας στην αγορά της πόλης Λάρμπα, στην νότια Αλγερία, ανακοίνωσαν αλγερινές πηγές ασφαλείας. Η έκρηξη σημειώθηκε στις 11:15 (ώρα Ελλάδας) στο κέντρο της πόλης αυτής που βρίσκεται στην πεδιάδα Μίτιτζα, 25 χιλιόμετρα νότια του Αλγερίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Ελ Χαράς, προαστίου της αλγερινής πρωτεύουσας. Η επίθεση αυτή, που αποδίδεται σε ένοπλες ισλαμικές ομάδες, είναι η αιματηρότερη στην Αλγερία από την αρχή της χρονιάς.

    [07] Ενοχος ''ο σφαγέας της Γένοβας''

    5/7/2002 1:59:00 μμ

    Σε κάθειρξη επτά ετών καταδικάσθηκε σήμερα από δικαστήριο του Αμβούργου ο πρώην αξιωματικός των Ες Ες, Φρίντριχ Ενγκελ, ο επονομαζόμενος "σφαγέας της Γένοβας". Το δικαστήριο έκανε δεκτό ότι ο 93χρονος κατηγορούμενος είναι συνυπεύθυνος για τον θάνατο στις 19 Μαΐου του 1944, 59 πολιτικών κρατουμένων στη φυλακή του Μαράσι στη Γένοβα της Ιταλίας. Κατά τη διάρκεια της δίκης του ο Ενγκελ αρνήθηκε ότι διέταξε την εκτέλεση των κρατουμένων αυτών σε αντίποινα για την έκρηξη σε κινηματογράφο που ήταν γεμάτος γερμανούς στρατιώτες. Ο εισαγγελέας ζήτησε την επιβολή της ποινής της ισόβιας κάθειρξης, ενώ η υπεράσπιση ζήτησε την αθώωση του κατηγορουμένου.

    Ο πρόεδρος του δικαστηρίου κήρυξε τον Ενγκελ ένοχο για την κατηγορία ότι διέταξε την εκτέλεση των κρατουμένων, μελών ιταλικής επίλεκτης ομάδας κρούσης του ναυτικού, οι οποίοι ήταν αλυσοδεμένοι σε μικρές ομάδες και πυροβολήθηκαν ο ένας μετά τον άλλο.

    [08] Κόσοβο: Θάνατος ιταλού στρατιωτικού του ΝΑΤΟ

    5/7/2002 2:47:00 μμ

    Ένας νεαρός ιταλός στρατιωτικός της Δύναμης του ΝΑΤΟ, στο Κόσοβο πέθανε σήμερα από καρκίνο τον οποίο εμφάνισε λίγο μετά την επιστροφή του από την αποστολή, ανακοίνωσε σήμερα το Παρατηρητήριο των ενόπλων δυνάμεων. Ο θάνατος αυτός αναζωπύρωσε από τα πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου που χρησιμοποιήθηκαν από τη Συμμαχία. Ο 23χρονος Αντόνιο Μιλάνο, ο οποίος κατάγεται από το Κάρντιτο, στην επαρχία της Νάπολης, είναι ''ύποπτος'', δήλωσε ο Φάλκο Ακάμε, πρόεδρος της Ένωσης αρωγής προς τις οικογένειες των μελών των ιταλικών ενόπλων δυνάμεων.

    Ο νεαρός ιταλός στρατιώτης πέθανε από τα επακόλουθα ενός μελανώματος που εμφανίσθηκε τέσσερις μήνες μετά την επιστροφή του από την τελευταία αποστολή του στα Βαλκάνια, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε το Παρατηρητήριο.

    Ο βουλευτής Έντουαρντ Μπαλαμάν, μέλος της Λέγκας του Βορρά, του λαϊκιστικού και ξενοφοβικού κόμματος που είναι μέλος του δεξιού συνασπισμού που κυβερνά την Ιταλία δήλωσε ότι: "με την περίπτωση αυτή, φτάνουμε συνολικά στους 17 ύποπτους θανάτους. Πόσα ακόμη θύματα θα χρειαστούν για να εξετάσει η Επιτροπή Aμυνας της βουλής την πρόταση νόμου για τη δημιουργία μιας ερευνητικής επιτροπής για το απεμπλουτισμένο ουράνιο;''.

    Ο Μπαλαμάν, ο οποίος έχει συντάξει αυτή την πρόταση νόμου, την έχει καταθέσει δύο φορές ως τώρα χωρίς επιτυχία.

    Οι ιταλικές αρχές, βασιζόμενες στα αρνητικά αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε από μια επιστημονική επιτροπή, θεωρούν ότι δεν υπάρχει καμιά αποδεδειγμένη σχέση ανάμεσα στο απεμπλουτισμένο ουράνιο, που περιείχαν τα πυρομαχικά που χρησιμοποιήθηκαν από το ΝΑΤΟ στον πόλεμο στο Κόσοβο, και τα κρούσματα λευχαιμίας και καρκίνων που πλήττουν τους στρατιωτικούς του ιταλικού αποσπάσματος.

    [09] Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Κροατίας

    5/7/2002 2:08:00 μμ

    Ο μεταρρυθμιστής πρωθυπουργός της Κροατίας Ιβιτσα Ράτσαν υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του λόγω διαφορών που προέκυψαν στους κόλπους του πεντακοματικού κυβερνητικού συνασπισμού του οποίου ηγείται από το 2000, όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αλεξάντρα Κολάριτς. Ο Ράτσαν, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, πρόκειται να προβεί σε ραδιοτηλεοπτικό διάγγελμα, προκειμένου να εξηγήσει τους λόγους της παραίτησής του, πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

    Η παραίτηση του πρωθυπουργού σημειώνεται μετά την ενέργεια του Κροατικού Σοσιαλ-Φιλελεύθερου Κόμματος (HSLS), εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού, να μποϋκοτάρει τη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής που είχε ως θέμα την επικύρωση συμφωνίας με τη γειτονική Σλοβενία για ένα πυρηνικό εργοστάσιο.

    Σύμφωνα με τα κροατικά μέσα ενημέρωσης πάντως, ο πρόεδρος Στίπε Μέσιτς αναμένεται να επαναδιορίσει τον Ράτσαν ως μεταβατικό πρωθυπουργό και να του δώσει την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης μέσα σε διάστημα ενός μηνός. Θεωρείται πιθανό ο Ράτσαν να προβεί στο σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας χωρίς το Σοσιαλ-Φιλελεύθερο Κόμμα (HSLS).

    Ο Ράτσαν, πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP) έχει αφήσει να εννοηθεί ότι επιθυμεί να προχωρήσει στο σχηματισμό ενός νέου, σταθερού και αποτελεσματικού κυβερνητικού σχήματος, το οποίο θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές που κατά το σύνταγμα προβλέπονται στις αρχές του 2004. Σύμφωνα με τους αναλυτές ωστόσο, μία κυβέρνηση μειοψηφίας δεν μπορεί παρά να αποτελεί απλώς προσωρινή λύση μέχρι τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

    [10] Εκκληση Σολάνα προς το Ισραήλ

    5/7/2002 1:43:00 μμ

    Ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφαλείας Χαβιέρ Σολάνα απηύθυνε έκκληση στο Ισραήλ ''να άρει τον αποκλεισμό των παλαιστινιακών εδαφών και να συμβάλει στη βελτίωση της τρομερής κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο πληθυσμός'', χαρακτηρίζοντας ''δύσκολο στις παρούσες συνθήκες να γίνουν μεταρρυθμίσεις από την πλευρά των Παλαιστινίων''.

    Ο κ. Σολάνα, ο οποίος βρίσκεται από χθες το βράδυ στην Κοπεγχάγη για τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας, είχε συνομιλίες για την κατάσταση στην Μέση Ανατολή με τον Δανό υπουργό Εξωτερικών Περ Στιγκ Μέλερ, η χώρα του οποίου προεδρεύει της ΕΕ. Ο κ. Μέλερ ενημέρωσε τον Σολάνα για τις συνομιλίες που είχε την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ για τους τρόπους προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Μέση Ανατολή. Ο Σολάνα εκτιμά ότι η ιδέα της διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης, η οποία θεωρείται "ξεπερασμένη τώρα" από τη δανική προεδρία, "παραμένει μια θετική ιδέα για το μέλλον". "Ομως δεν υπάρχει καθορισμένη ημερομηνία γι΄αυτό", τόνισε.

    [11] Αποκεφαλισμός αγάλματος της ''Σιδηράς Κυρίας''

    5/7/2002 3:28:00 μμ

    Ένα νέο άγαλμα, το μαρμάρινο ομοίωμα της βρετανής πρώην πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ, που εκτίθετο έως πρόσφατα σε κεντρική αίθουσα τέχνης του Λονδίνου, αποκεφαλίστηκε όταν ένας άνδρας το χτύπησε με ατσάλινο μπαστούνι, ανακοίνωσε η αστυνομία. Ένας άνδρας μπήκε στη γκαλερί και έκοψε την κεφαλή του αγάλματος της Μάργκαρετ Θάτσερ. Σύμφωνα με την αστυνομία δράστης φέρεται να είναι ο 37χρονος Πολ Κέλεχερ από το δυτικό Λονδίνο, που θα προσαχθεί ενώπιον του δικαστηρίου.

    Ο δράστης Πολ Κέλεχερ

    Το άγαλμα ύψους 2,6 μέτρων, έργο του γλύπτη Νιλ Σάιμονς επρόκειτο να κοσμήσει χώρο της Βουλής των Κοινοτήτων.

    Τα αποκαλυπτήριά του έγιναν το Μάιο.

    Η επί χρόνια επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος ''Σιδηρά Κυρία'' που προκάλεσε την πόλωση της βρετανικής πολιτικής ζωής με ένα ριζοσπαστικό δεξιό πρόγραμμα που εφάρμοσε στη δεκαετία του 1980, είχε επαινέσει το έργο του γλύπτη λέγοντας ότι είναι ''υπέροχο'', ενώ δεν έκρυψε την ευχαρίστησή της όταν είδε πως στο άγαλμα εικονιζόταν και ο κλασικός τύπος τσάντας που κρατά στα χέρια.

    Εκπρόσωπος της 76χρονης Θάτσερ που έχει περιορίσει κατά πολύ τις δημόσιες εμφανίσεις της για λόγους υγείας είπε ότι η ίδια δεν θέλει να σχολιάσει την επίθεση αυτή.

    Τέλος, εκπρόσωπος της γκαλερί ''Guildhall'' είπε ότι το ακέφαλο άγαλμα αποσύρθηκε αμέσως, ενώ ο γλύπτης που το επιμελήθηκε θα αποφασίσει για το μέλλον του έργου του.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 5 July 2002 - 16:54:49 UTC