Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-07-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο κόκκινο και αύριο ο υδράργυρος
  • [02] Εγκαινιάστηκε το νοσοκομείο ''Αττικόν''
  • [03] Συζήτηση για την παιδεία στη Ρηγίλλης
  • [04] Σε απολογία οι λιμενικοί
  • [05] Ενας νεκρός στο εργοτάξιο του Ολυμπιακού χωριού
  • [06] Εθελοντισμός για το 2004
  • [07] Συνάντηση Παπουτσή - Β. Παπανδρέου για την Αθήνα
  • [08] Εμπρηστική επίθεση στο Στρατοδικείο Θεσ/νίκης
  • [09] Χωρίς αναδρομική ισχύ η οδηγία για συμβασιούχους
  • [10] Μουμπάρακ:''Λάθος ο αποκλεισμός του Αραφάτ''
  • [11] Μαύρη επέτειος του πραξικοπήματος στην Κύπρο
  • [12] Ετυμηγορία για θάνατο δημοσιογράφου Περλ
  • [13] Συνάντηση προέδρων Κροατίας και Γιουγκοσλαβίας
  • [14] Πυρκαγιές στην Πορτογαλία
  • [15] Θέσπιση δικαιωμάτων για ''τηλεργαζόμενους''
  • [16] Αισιοδοξία Μπους για την οικονομία των ΗΠΑ
  • [17] Πρώτη η Ξάνθου στο μίτινγκ ''Τοφάλεια 2002''
  • [18] Τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ στη Ρωμαϊκή Αγορά
  • [19] Πρόγραμμα διακοπών για παιδιά της Παλαιστίνης

    [01] Στο κόκκινο και αύριο ο υδράργυρος

    15/7/2002 3:12:00 μμ

    Στους 42 βαθμούς θα φτάσει αύριο ο υδράργυρος σε κάποιες περιοχές, ενώ σύμφωνα με τους μετεωρολόγους η θερμοκρασία θα πέσει την Τετάρτη ως και 6 βαθμούς. Τα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ και η ΔΕΗ βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων. Την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα από τον καύσωνα εξέφρασε ο υφυπουργός υγείας Έκτωρ Νασιώκας. Η ΔΕΗ συνιστά στους καταναλωτές να αποφεύγουν την ταυτόχρονη, με τα κλιματιστικά μηχανήματα, χρήση άλλων ηλεκτροβόρων ηλεκτρικών συσκευών σε ώρες αιχμής.

    Το υπουργείο υγείας εξέδωσε ενημερωτικό φυλλάδιο με μέτρα προστασίας από τον καύσωνα. Συνιστά αποφυγή της ηλιοθεραπείας, της βαριάς σωματικής εργασίας, ελαφρά ενδυμασία, ελαφρά και μικρά γεύματα με λαχανικά και φρούτα, άφθονα υγρά, πολλά χλιαρά ντους και όσοι αισθανθούν ενοχλήσεις, να απευθυνθούν στο γιατρό τους.

    Οι ευπαθείς ομάδες - κυρίως ηλικιωμένοι και βρέφη - δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο, τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 ο παθολόγος και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Αναστάσιος Σπαντιδέας.

    Εν τω μεταξύ, οδηγίες για την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων, που είναι δυνατόν να προκληθούν από τη ζέστη, έστειλε η Επιθεώρηση Εργασίας σε όλες τις υπηρεσίες.

    [02] Εγκαινιάστηκε το νοσοκομείο ''Αττικόν''

    15/7/2002 4:40:00 μμ

    Ανοιξε σήμερα τις πύλες του το νοσοκομείο Χαϊδαρίου με την ονομασία "Αττικόν". Στην πρώτη φάση λειτουργούν 14 εξωτερικά ιατρεία, 3 εργαστήρια, το ακτινολογικό τμήμα και ο αξονικός τομογράφος. Εγκαινιάζοντας τη λειτουργία του, ο υπουργός υγείας Κώστας Στεφανής επισήμανε τη σημασία που έχει για τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής, ενώ απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ανέφερε ότι είναι ανοιχτός στο διάλογο με τους πανεπιστημιακούς γιατρούς, συμπληρώνοντας ότι "δεν περισσεύει κανείς στο σύστημα υγείας".

    Έτσι από το φθινόπωρο που θα αρχίσουν να λειτουργούν και νοσηλευτικά τμήματα στο νοσοκομείο, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο της μεταφοράς πανεπιστημιακών κλινικών και από άλλα νοσοκομεία της Αττικής που αντιμετωπίζουν κτιριακά προβλήματα.

    Τα εξωτερικά ιατρεία λειτουργούν 8.30 ως 14.30 και οι ενδιαφερόμενοι για να κλείσουν ραντεβού μπορούν να απευθύνονται στο 0105831100 από τις 8 ως τις 11 το πρωί.

    [03] Συζήτηση για την παιδεία στη Ρηγίλλης

    15/7/2002 6:11:00 μμ

    Υπό την προεδρία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη στα γραφεία του κόμματος στη Ρηγίλλης για την κατάσταση που επικρατεί στην Παιδεία. Ο υπεύθυνος τομέα Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Καλός μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι εξετάστηκαν τα αποτελέσματα της εκπαιδευτικής πολιτικής της τριετίας έτσι όπως προβάλλονται στα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων β΄ και γ΄λυκείου.

    ΝΔ: Κάτω από τη βάση η σημερινή εκπαίδευση

    Το συμπέρασμα, είπε ο κ. Καλός, είναι ότι "μετά από 18 χρόνια μεταρρυθμίσεων και αντιμεταρρυθμίσεων, για τις οποίες έχει μεγάλη ευθύνη το κυβερνών κόμμα, εκείνο που σήμερα πιστοποιεί τη δραματική κατάσταση της εκπαίδευσης - και στις τρεις βαθμίδες- είναι η χαμηλή της ποιότητα".

    Ο κ. Καλός ανέφερε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε τόσο δύσκολο σημείο στα εκπαιδευτικά της πράγματα, ώστε πολλοί υποστηρίζουν ότι κινδυνεύει να χάσει οριστικά το στοίχημα της Παιδείας, έτσι όπως προβάλλει από τις απαιτήσεις που ορίζει ο ευρωπαϊκός εκπαιδευτικός ορίζοντας. Τόνισε ακόμη ότι "είμαστε ουραγοί στην Ευρώπη και μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ σε κρίσιμους τομείς της Εκπαίδευσης όπως για παράδειγμα οι νέες τεχνολογίες, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, το εξεταστικό σύστημα απο το λύκειο στα Πανεπιστήμια, η τριτοβάθμια εκπαίδευση κλπ."

    Ο κ. Καλός κατέληξε ότι η Νέα Δημοκρατία, στο κυβερνητικό της πρόγραμμα, δεσμεύεται να αγωνιστεί για τη βελτίωση της ποιότητας, "για να δώσει ποιοτικό σχολείο, ευρωπαϊκών προδιαγραφών και αποτελεσματικό, όσον αφορά την ανταλλαξιμότητα του τίτλου που θα παρέχει στην αγορά εργασίας".

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλος, μετά τη σύσκεψη επισήμανε μεταξύ άλλων "ότι οι πάντες συνομολογούν ότι η Παιδεία πρέπει να είναι ο βασικός αναπτυξιακός μοχλός. Η μόνη που φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται αυτή την αναγκαιότητα, είναι η κυβέρνηση" και κατέληξε δε λέγοντας ότι ''η κυβέρνηση αυτό που κατάφερε είναι να ρίξει την Εκπαίδευση, κάτω από τη βάση, όπως αποδεικνύουν για τρίτη συνεχή χρονιά, τα αποτελέσματα των εξετάσεων''.

    [04] Σε απολογία οι λιμενικοί

    15/7/2002 5:26:00 μμ

    Στον 11ο τακτικό ανακριτή απολογούνται οι 6 λιμενικοί της ομάδας υποβρυχίων καταστροφών, κατηγορούμενοι για διευκόλυνση του κυκλώματος νονών της νύχτας στη δράση τους. Από τους καταζητούμενους, τέσσερις παρουσιάστηκαν αυτοβούλως στον ανακριτή. Ο Λεωνίδας Αρώνης και ο Τριαντάφυλλος Καλαϊτζίδης αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, ενώ κρατήθηκαν Ιωάννης και Σπύρος Βιολέτης.

    [05] Ενας νεκρός στο εργοτάξιο του Ολυμπιακού χωριού

    15/7/2002 5:05:00 μμ

    Εργατικό δυστύχημα συνέβη στο χώρο της Γ' Κοινοπραξίας στο Ολυμπιακό Χωριό, όταν κατά την ώρα της εργασίας του σκοτώθηκε ο Ρουμάνος Μανέα Μαρινέλ, 32 ετών και τραυματίσθηκε σοβαρά ο Πακιστανός Αλή Βαρέτ 29 ετών.

    [06] Εθελοντισμός για το 2004

    15/7/2002 4:49:00 μμ

    Έκκληση για συμμετοχή στον εθελοντισμό των Ολυμπιακών Αγώνων στο πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, στους έφεδρους που θα κληθούν να υπηρετήσουν λίγους μήνες μετά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, σε εκείνους που θα έχουν ολοκληρώσει τη θητεία τους λίγο πριν αρχίσουν οι αγώνες και στους ανυπότακτους απύθυναν ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Λάζαρος Λωτίδης και η πρόεδρος του Αθήνα 2004, Γιάννα Αγγελοπούλου. Ειδικά για τους τελευταίους, τόνισε ο κύριος Λωτίδης, θα υπάρξουν διευκολύνσεις, μεταξύ των οποίων, μελετάται και η χορήγηση άδειας παραμονής στην Ελλάδα.

    Τον Σεπτέμβριο η ρύθμιση στη βουλή

    Ο κ. Λωτίδης επισήμανε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις πέραν της κοινωνικής τους προσφοράς προς τον πολίτη -- μέσα από την υγειονομική υποστήριξη των κατοίκων των ακριτικών νησιών, τη συμμετοχή τους στη δασοπυρόσβεση και την αντιμετώπιση των θεομηνιών -- και του πρωτεύοντα ρόλου τους στον τομέα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, ανοίγονται πλέον και στον τομέα του εθελοντισμού.

    Όπως δήλωσε ο κ. Λωτίδης, στον ολυμπιακό εθελοντισμό δεν θα συμμετάσχουν τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και οι κληρωτοί που θα υπηρετούν τη θητεία τους στο χρόνο διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Οι στρατεύσιμοι οι οποίοι υπηρετούν τη θητεία τους στο παρόν χρονικό διάστημα ή πρόκειται να στρατευτούν μέσα στους επόμενους λίγους μήνες μπορούν να συμμετάσχουν ως εθελοντές στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων υπό την προϋπόθεση ότι δεν θίγεται η κύρια αποστολή τους.

    Στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων μπορούν επίσης να δηλώσουν συμμετοχή οι οργανώσεις των εφέδρων, το πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και οι ανυπότακτοι του εξωτερικού. Σε όσους θελήσουν να συμμετάσχουν εθελοντικά στην εθνική προσπάθεια θα παρασχεθούν ορισμένες διευκολύνσεις οι οποίες δεν θα αντιβαίνουν σε καμία περίπτωση το Σύνταγμα, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Λωτίδης. Οι διευκολύνσεις δεν θα αφορούν πριμοδοτήσεις ή μείωση της θητείας, αλλά χορήγηση άδειας για να παρακολουθήσουν τα σχετικά προγράμματα εκπαίδευσης, ηθικές ανταμοιβές, ή άρση των περιοριστικών μέτρων κατά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων για τους ανυπότακτους, όπως διευκρίνιζαν αρμόδιες πηγές. Η κυρία Αγγελοπούλου εκτίμησε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να είναι πρωταγωνιστές και σε αυτή την πρωτοβουλία.

    Η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο μέχρι το Σεπτέμβριο. Ο κ. Λωτίδης χαρακτήρισε αρμονική τη συνεργασία της κυβέρνησης με τον ''Αθήνα 2004'', ενώ η κυρία Αγγελοπούλου σχολίασε ότι περάσαμε ένα δύσκολο στάδιο, αλλά φαίνεται ότι πάμε με σωστά και γοργά βήματα.

    [07] Συνάντηση Παπουτσή - Β. Παπανδρέου για την Αθήνα

    15/7/2002 2:16:00 μμ

    Όλα τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αθήνα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος, χωροταξίας και Δημοσίων Έργων η υπουργός Βάσω Παπανδρέου και ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Χρήστος Παπουτσής. Ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την πρόθεση του να διεκδικήσει την μεταφορά των αρμοδιοτήτων για όλα τα πάρκα της ΑΘήνας από το ΥΠΕΧΩΔΕ στο Δήμο της Αθήνας.

    Ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι θα αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο ώστε να εξευρεθεί χώρος για την κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού, απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο ο χώρος αυτός να είναι το Γουδί, καθώς εκεί όπως είπε πρόκειται να γίνει Μητροπολιτικό πάρκο.

    Τέλος, ο πρώην υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας εκτίμησε ότι τα έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 θα έχουν θετική επίδραση στην ποιότητα ζωής των Αθηναίων.

    [08] Εμπρηστική επίθεση στο Στρατοδικείο Θεσ/νίκης

    15/7/2002 1:05:00 μμ

    Στόχος εμπρηστών έγινε τα ξημερώματα το Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στην οδό Καυταντζόγλου 1. Αγνωστοι τοποθέτησαν στην είσοδο του Στρατοδικείου τρία γκαζάκια και ένα δοχείο με εύφλεκτο υγρό. Εξαιτίας της έκρηξης εκδηλώθηκε μικρής έκτασης πυρκαγιά, η οποία έσβησε μόνη της χωρίς να προκαλέσει υλικές ζημιές.

    [09] Χωρίς αναδρομική ισχύ η οδηγία για συμβασιούχους

    Πηγή: NET 105,8 fm 15/7/2002 12:56:00 μμ

    Η κοινοτική οδηγία για την μετατροπή των συμβάσεων έργου και εργασίας μετά από δύο χρόνια σε αορίστου χρόνου θα ισχύσει μετά την έκδοση του σχετικού προεδρικού διατάγματος, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας Ιωάννα Πανοπούλου και τόνισε ότι δεν θα έχει αναδρομική ισχύ. Από την πλευρά του, ο εργατολόγος Χρήστος Νικολιτσόπουλος μιλώντας επίσης στη ΝΕΤ 105,8 τόνισε ότι η υιοθέτηση της κοινοτικής οδηγίας είναι θέμα πολιτικό και πρέπει να καλύπτει δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και με αναδρομική ισχύ και έκανε λόγο για μεγάλες κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν.

    [10] Μουμπάρακ:''Λάθος ο αποκλεισμός του Αραφάτ''

    15/7/2002 12:29:00 μμ

    Οι κ.κ. Αραφάτ και Μουμπάρακ

    σε παλαιότερη συνάντησή τους

    Ο αποκλεισμός του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ από την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή θα ήταν λάθος, δήλωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα "Αλ-Σεγιάσαχ" του Κουβέιτ. Ο Μουμπάρακ πρόσθεσε ότι προειδοποίησε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους για τον ''κίνδυνο'' από τον αποκλεισμό του Αραφάτ. ''Ο αποκλεισμός του Αραφάτ θα είναι λάθος για το οποίο όλοι θα μετανιώσουμε. Ο άνθρωπος αυτός με την πείρα του και το ρόλο του έχει την πίστη των Παλαιστινίων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό'', τόνισε ο Μουμπάρακ.

    Στο Κάιρο ο Ισραηλινός υπ. Αμυνας

    Οι δηλώσεις του Μουμπάρακ συμπίπτουν με την επίσκεψη στο Κάιρο του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας Μπενιαμίν Μπεν-Ελιέζερ. Ο Ισραηλινός υπουργός αναμένεται να προσπαθήσει να πείσει την Αίγυπτο ότι ο Αραφάτ είναι το κύριο εμπόδιο για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Η επίσκεψη του Μπεν-Ελιέζερ είναι η τρίτη που πραγματοποιεί ισραηλινός αξιωματούχος στην Αίγυπτο σε διάστημα μιας εβδομάδας. Προηγήθηκαν οι επισκέψεις του προέδρου της ισραηλινής Βουλής και του Ισραηλινού υπουργού Μεταφορών.

    Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν σε επιστολές που απέστειλε σε αξιωματούχους των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Ρωσίας και του ΟΗΕ υποστηρίζει ότι τα χρήματα που έδωσε η Ευρωπαϊκή Ενωση στην Παλαιστινιακή Αρχή συνεχίζουν ''να χρηματοδοτούν την τρομοκρατία'', δήλωσε σήμερα Ισραηλινός αξιωματούχος. Τις επιστολές αυτές απέστειλε ο Σαρόν μία ημέα πριν από τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη εκπροσώπων των τεσσάρων, οι οποίοι θα συζητήσουν το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους που προβλέπει κυρίως την ''προσωρινή'' ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

    [11] Μαύρη επέτειος του πραξικοπήματος στην Κύπρο

    15/7/2002 11:52:00 πμ

    Ημέρα μνήμης η σημερινή για τον Κυπριακό λαό, που απονέμει φόρο τιμής στους πεσόντες κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, που άνοιξε τις πόρτες στα στρατεύματα του Αττίλα, προκειμένου να εισβάλουν στην Κύπρο. Στις 8.30 το πρωί τελέστηκε στον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στο νέο κοιμητήριο Λευκωσίας, το επίσημο μνημόσυνο των πεσόντων κατά το πραξικόπημα, προϊσταμένου του Χωροεπισκόπου Σαλαμίνος Βαρνάβα. Στο μνημόσυνο παρέστησαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και πολλοί άλλοι επίσημοι.

    Στη συνέχεια τελέστηκε τρισάγιο στους τάφους των πεσόντων και έγινε κατάθεση στεφάνων. Στον επιμνημόσυνο λόγο, που εκφώνησε ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε ότι το πραξικόπημα δεν ήταν προέκυψε ξαφνικά, αλλά ήταν αποτέλεσμα γεγονότων που για χρόνια προετοιμάζονταν σε εχθρικά για την Κύπρο κέντρα, με βασικό στόχο τη διάλυση της ανεξάρτητης και αδέσμευτης Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [12] Ετυμηγορία για θάνατο δημοσιογράφου Περλ

    15/7/2002 9:09:00 πμ

    Πακιστανικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα σε θάνατο τον -βρετανικής καταγωγής- φανατικό ισλαμιστή Σέιχ Ομάρ για την απαγωγή και τη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Ντέιβιντ Πέρλ, όπως ανακοίνωσαν δικαστικές πηγές. Οι ίδιες πηγές τόνισαν πως ο δικαστής Ασραφ Αλι Σαχ επίσης βρήκε ενόχους τους τρεις συνεργούς του Αχμεντ Ομάρ Σαγίντ Σέιχ, τους Φαχάντ Νασίμ, Σαλμάν Σακίμπ και Σέιχ Αντίλ, και τους επεδίκασε ποινή ισόβιας κάθειρξης. Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Ντέιβιντ Περλ, όταν απήχθη, ερευνούσε πληροφορίες για τη δράση των ισλαμιστών φονταμενταλιστών στο Πακιστάν. Μολονότι η σορός του ουδέποτε αναγνωρίσθηκε, υπάρχει ωστόσο μία βιντεοταινία στην οποία φαίνεται καθαρά πως δολοφονείται. Η θανατική ποινή στο Πακιστάν συνήθως εκτελείται δι' απαγχονισμού, κι αφού θα έχει εξαντληθεί η χρονοβόρα διαδικασία των εφέσεων.

    [13] Συνάντηση προέδρων Κροατίας και Γιουγκοσλαβίας

    15/7/2002 4:52:00 μμ

    Για πρώτη φορά μετά τον αιματηρό πόλεμο οι πρόεδροι της Κροατίας, Στέπαν Μέσιτς και της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα έφθασαν σήμερα στην πρωτεύουσα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, το Σαράγεβο, για να συναντηθούν με το τριμερές προεδρείο της χώρας. Στο επίκεντρο των συνομιλιών τους βρίσκεται η περαιτέρω ενίσχυση των μεταξύ τους εμπορικών δεσμών, η βελτίωση της συνεργασίας σε τομείς όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Αναμένεται επίσης ότι θα εξετασθεί το θέμα των προσφύγων που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στη διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

    [14] Πυρκαγιές στην Πορτογαλία

    15/7/2002 3:55:00 μμ

    φωτο αρχείου

    Εκατοντάδες πυροσβέστες αγωνίζονται να κατασβέσουν τις πυρκαγιές που μαίνονται από το πρωί στην κεντρική Πορτογαλία. Εκπρόσωπος του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου για την κατάσβεση των πυρκαγιών δήλωσε ότι στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην ορεινή περιοχή του Καστέλο Μπράνκο τους 222 πυροσβέστες συνδράμουν δύο μεγάλα πυροσβεστικά αεροπλάνα. Πυρκαγιές μαίνονται ακόμα σε ένα δάσος κοντά στην πόλη Τομάρ, που απέχει 120 χιλιόμετρα από τη Λισσαβόνα. Οι υψηλές θερμοκρασίες, ενώ των 35 βαθμών Κελσίου και οι άνεμοι που αλλάζουν συνεχώς κατευθύνσεις δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης.

    [15] Θέσπιση δικαιωμάτων για ''τηλεργαζόμενους''

    15/7/2002 1:41:00 μμ

    Συμφωνία για την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων εκείνων που εργάζονται από το σπίτι τους για λογαριασμό διαφόρων εταιριών πρόκειται να υπογράψουν οι εργαζόμενοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι εργοδότες. Η συμφωνία εξασφαλίζει σε τέσσερα εκατομμύρια και πλέον "τηλεργαζόμενους" πως θα απολαμβάνουν τις ίδιες εργασίες συνθήκες, υγειονομική και ασφαλιστική κάλυψη με τους εργαζομένους εντός των εργασιακών χώρων. Οπως αναφέρεται στη συμφωνία, προβλέπεται επίσης και η προστασία των ηλεκτρονικών δεδομένων, η εκπαίδευση και η οργάνωση της εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα συνδικάτα και οι εργοδότες συμφώνησαν να εφαρμόσουν τη συμφωνία σε εθνικό επίπεδο μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

    [16] Αισιοδοξία Μπους για την οικονομία των ΗΠΑ

    15/7/2002 7:10:00 μμ

    Aισιόδοξος για τις καλές προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας παρά την κακή πορεία του αμερικανικού χρηματιστηρίου, παραμένει o Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, θεωρώντας ότι τα θεμελιώδη δεδομένα της αμερικανικής οικονομίας είναι σε ικανοποιητική κατάσταση, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Αρι Φλέισερ.

    Ο κ. Φλέτσερ, απέδωσε την ύφεση που παρατηρείται στην οικονομίας της χώρας στις διορθωτικές κινήσεις της αγοράς ύστερα από μία παρατεταμένη περίοδο ανάπτυξης, επισημαίνοντας ότι οι χρηματαγορές, πρέπει να φροντίσουν μέσα στα πλαίσια των κανόνων της αγοράς, για την περαιτέρω ανάπτυξή τους, όπως ο πρόεδρος φροντίζει σε μακροπρόθεσμη βάση για την καλή πορεία της αμερικάνικης οικονομίας.

    Τελευταία, οι τιμές πολλών καλών μετοχών της Γουόλ Στρίτ έχουν βυθιστεί στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας. Η καθοδική αυτή πορεία συνεχίζεται και σήμερα, πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας.

    [17] Πρώτη η Ξάνθου στο μίτινγκ ''Τοφάλεια 2002''

    15/7/2002 11:49:00 πμ

    Την πρώτη θέση στο μήκος με άλμα στα 6.85μ. κατέλαβε η Νίκη Ξάνθου στο διεθνές μίτινγκ "Τοφάλεια 2002" που ολοκληρώθηκε στο Εθνικό Στάδιο της Πάτρας. Η Ξάνθου σημείωσε την καλύτερη φετινή της επίδοση, αλλά και την τέταρτη φέτος στην Ευρώπη επιστρέφοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο στις αγωνιστικές υποχρεώσεις. Η Ξάνθου σε δηλώσεις της αμέσως μετά τόνισε ότι ήταν μια αρκετά καλή επίδοση την οποία και περίμενε.

    Διακρίσεις αθλητών-αθλητριών

    Στα υπόλοιπα αγωνίσματα ξεχώρισαν: στο μήκος ο Λούης Τσατούμας με άλμα στα 8.17μ., καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση, επίδοση που αποτελεί την τρίτη καλύτερη όλων των εποχών στην Ελλάδα. Στο ίδιο αγώνισμα, τρίτος ήρθε ο Τάσος Μακρυνικόλας με άλμα στα 7.85μ.

    Η Πόπη Ουζούνη κατέλαβε την πρώτη θέση στη σφαίρα με βολή στα 17.57μ., αφήνοντας στη δεύτερη την Ειρήνη Τερζόγλου με 17.00μ.

    Στα 400μ., ο Στέλιος Δημότσιος τερμάτισε δεύτερος με 46.25, πίσω από τον Κρις Μπράουν (Μπαχάμες), ο οποίος σημείωσε χρόνο 45.74.

    Στα 100μ. ο Νιγηριανός Ουκένα Εμεντόλου τερμάτισε πρώτος με χρόνο 10.25, ενώ στα 800μ. πρώτος ήρθε ο Μίκαελ Ρότιχ από την Κένυα με 1.45.77.

    Στη δισκοβολία, ο Στέφανος Κώνστας κατετάγη τρίτος με 59.91μ., πίσω από τον Ρουμάνο Ιονέλ Οπρέα (63.20μ.) και τον Τσέχο Λίμπορ Μαλίνα (62.47μ.).

    Στη σφαιροβολία, την πρώτη θέση κατέλαβε ο Ρουμάνος Γκεόργκι Γκούσετ με βολή στα 20.29μ., ενώ δεύτερος ήταν ο Τσέχος Πέτερ Στελνκ με 20.28μ. και τρίτος ο Ιταλός Μάρκο Ντοντόνι με 18.89μ.

    Στα 100μ. γυναικών η Ναταλία Σοφρονίκοβα από την Λευκορωσία ήρθε πρώτη με 11.39 και την ακολούθησαν η Σλοβένα Αλένκα Πίκαρ με 11.45 και η Νόρα Γκούνερ από την Τουρκία με 11.55, ενώ στα 200μ. πρώτευσε η Κίδονι Μάδερσι από τα νήσια Κάιμαν με 23.18.

    Στο τριπλούν νικήτρια αναδείχθηκε η Ολένα Γκοβόροβα από την Ουκρανία με άλμα στα 14 μέτρα. Από τις Ελληνίδες αθλήτριες, η Ειρήνη Δημητράκη πέτυχε την καλύτερη φετινή της επίδοση με 13.19μ. και κατετάγη δεύτερη, ενώ τρίτη ήταν η Δήμητρα Μάρκου με 13.00μ.

    [18] Τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ στη Ρωμαϊκή Αγορά

    15/7/2002 4:26:00 μμ

    Μ.Φαραντούρη-Δ.Καβράκος

    Αρωμα Ελλάδας μέσα από τα έργα των μεγαλύτερων δημιουργών μας θα σκορπίσουν τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, "χτίζοντας" παράλληλα με νότες μια μουσική συνδετική γέφυρα ανάμεσα στην αρχαία και τη σύγχρονη μουσική ιστορία της χώρας μας, απόψε στις 21:00, στη Ρωμαϊκή Αγορά. Σε μια μοναδική και υψηλού κύρους συναυλία, θα έλθουν κοντά η κορυφαία ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη και ο μπάσος της Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης Δημήτρης Καβράκος, τους οποίους μας δίνεται η ευκαιρία να απολαύσουμε σε μια σπάνια κοινή εμφάνισή τους στην Ελλάδα.

    Τους καλλιτέχνες θα πλαισιώσει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού, σε έργα των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι και Σταύρου Ξαρχάκου.

    Επίσης, θα ερμηνευτούν τα αρχαία ελληνικά ποιήματα: ο "Επιτάφιος" του Σείκιλου σε αρχαία ελληνική μουσική και ο "Παιάνας για την Ειρήνη". Κατά την έναρξη της συναυλίας, θα παρουσιαστεί μια σουίτα σε τρία μέρη, του Μηνά Αλεξιάδη, "Γη - Θάλασσα", "Γέννηση", "Υδροκίνηση", σε χορογραφία Νένας Μουράτογλου.

    Την ευθύνη της καλλιτεχνικής επιμέλειας έχει ο Γιάννης Σερκεδάκης.

    Οργάνωση Παραγωγής: Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, "Εvent Production".

    [19] Πρόγραμμα διακοπών για παιδιά της Παλαιστίνης

    15/7/2002 1:12:00 μμ

    Στιγμές ξεγνοιασιάς, μακριά από τα πεδία συγκρούσεων, θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν 132 παιδιά από την Παλαιστίνη, που θα φιλοξενηθούν σε κατασκηνώσεις της χώρας μας, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ), στην οποία συμμετέχουν η Εκκλησία της Ελλάδος, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, η ΟΤΟΕ και η UNICEF, που θα δώσει την ευκαιρία σε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά να ζήσουν ξέγνοιαστα σ' ένα ασφαλές και όμορφο περιβάλλον.

    Στη Θεσσαλονίκη αύριο τα παιδιά

    Η πρώτη αποστολή με τα 132 παιδιά και τους συνοδούς τους, που προέρχονται από την Παλαιστίνη, θα ξεκινήσει από την πόλη Ράφα, της Λωρίδας της Γάζας και με ειδική πτήση της Ολυμπιακής Αεροπορίας αναμένεται να αφιχθεί αύριο στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης στις 11.30 το πρωί.

    Από εκεί τα παιδιά, μετά από μια σύντομη τελετή υποδοχής, θα φιλοξενηθούν σε κατασκηνώσεις της Χαλκιδικής μέχρι το τέλος του μήνα.

    Θα ακολουθήσουν δύο ακόμα αποστολές από 100 παιδιά από το Ισραήλ και 100 από Παλαιστίνη, που θα φιλοξενηθούν στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του Αυγούστου.

    Στόχος της πρωτοβουλίας

    Στόχος των συναντήσεων αυτών, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, είναι να δοθεί το μήνυμα στις Τοπικές Αρχές της περιοχής πως η συναδέλφωση και η ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών μπορεί να ξεκινήσει μέσα από τις αυτοδιοικήσεις τους.

    Γι' αυτό η ΚΕΔΚΕ θα καλέσει τόσο τις Τοπικές Αρχές του Ισραήλ όσο και της Παλαιστίνης να επισκεφθούν την Ελλάδα και να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, όπου σίγουρα μπορούν να βρουν αυτά που τους ενώνουν.

    Ήδη αποστολή της ΚΕΔΚΕ μετέβη χθες στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ, όπου συναντήθηκε με την Ένωση Τοπικών Αρχών του Ισραήλ αλλά και με την Ένωση Παλαιστινίων Δημάρχων, αντίστοιχα. Το απόγευμα της ίδιας μέρας έγινε δεκτή από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, στον οποίο επέδωσε επιταγή ως συμβολή στην αποκατάσταση των ζημιών στους Ιερούς Τόπους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 15 July 2002 - 16:57:12 UTC