Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-08-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζονται οι έρευνες για τον Κουφοντίνα
  • [02] Υπεγράφη συλλογική σύμβαση ΕΣΗΕΑ-ΕΙΙΡΑ
  • [03] EMY: Ερχονται καταιγίδες
  • [04] Πρόταση Παπουτσή για τη ρύθμιση χρεών του δήμου
  • [05] Σύγκρουση λεωφορείων στη Κρήτη
  • [06] Φωτιά σε δασική έκταση στα Χανιά
  • [07] Μ. Ανατολή: Προσπάθειες άρσης του αδιεξόδου
  • [08] Υποψήφια στις εκλογές η εξόριστη Μπούτο
  • [09] Στη Hyatt Regency το Καζίνο της Πάρνηθας
  • [10] Καλοκαιρινές διευκολύνσεις στο Ε. Βενιζέλος
  • [11] Χάλκινο μετάλλιο ο Παπαδημητρίου
  • [12] Βρέθηκε γονίδιο που σκοτώνει καρκινικά κύτταρα;
  • [13] Κορυφαίος κιθαρίστας ο Τζίμι Χέντριξ
  • [14] Ο Λουτσιάνο Παραβότι τραγουδά ''Μονομάχο''

    [01] Συνεχίζονται οι έρευνες για τον Κουφοντίνα

    7/8/2002 4:22:00 μμ

    Σε εξέλιξη βρίσκεται γιγαντιαία επιχείρηση σε όλη τη χώρα με στόχο τον εντοπισμό και τη σύλληψη του Δημήτρη Κουφοντίνα, του υπ΄ αριθμόν ένα καταζητούμενου μέλους της 17 Νοέμβρη. Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, εκτός από το θέμα της σύλληψης του Κουφοντίνα δόθηκαν εντολές να ληφθούν αυστηρότατα μέτρα φρούρησης σε όλα τα αστυνομικά τμήματα. Παράλληλα, μοιράστηκαν φωτογραφίες του καταζητούμενου τρομοκράτη, οι οποίες αναρτώνται σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες.

    Βαρύ το κατηγορητήριο του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου

    Στο μεταξύ, η ''Ελευθεροτυπία'' δημοσιεύει σήμερα το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί μέχρι στιγμής σε βάρος του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, το οποίο αριθμεί τουλάχιστον 80 κακουργήματα.

    Οι εγκληματικές πράξεις που βαραίνουν τον φερόμενο αρχηγό της οργάνωσης και συμπεριλαμβάνονται στο πολυσέλιδο κατηγορητήριο έχουν στοιχειοθετηθεί βάση της ομολογίας του Χριστόδουλου Ξηρού.

    Ο Γιωτόπουλος κατηγορείται για άμεση συνεργεία και ηθική αυτουργία σε σωρεία δολοφονιών, εκρήξεων, διακεκριμένων κλοπών, ληστειών και άλλων ενεργειών της 17 Νοέμβρη, από το 1984 μέχρι τον Ιούλιο του 2002, ενώ αναμένεται να ασκηθούν και συμπληρωματικές διώξεις εναντίον του, μετά την απολογία του Σάββα Ξηρού στον ειδικό εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο.

    Ημέρα επισκεπτήριου για τους έγκλειστους

    Δεύτερο επισκεπτήριο, σήμερα για τους συγγενείς και τους δικηγόρους των έξι κατηγορουμένων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές πράξεις της ''17 Νοέμβρη'' που κρατούνται στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού.

    Τον φερόμενο ως αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ.Γιωτόπουλο, επισκέφθηκε η Γαλλίδα σύντροφός του Μαρί Πεϊνό, η οποία εκτός από τρόφιμα και ρουχισμό του παρέδωσε και όλες τις σημερινές εφημερίδες, ενώ όπως την διαβεβαίωσαν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι εντός των ημερών θα επιτραπεί στους κρατουμένους και η κατοχή ραδιοφώνου και τηλεόρασης.

    Επίσης τον Π.Σερίφη επισκέφθηκε η σύζυγός του, τον δάσκαλο Κ.Τέλιο ο πατέρας του, ο αδελφός του και ο δικηγόρος του.

    Επισκέψεις δέχθηκε από συγγενείς του και ο Σ.Κονδύλης, ενώ εκτός από τον δικηγόρο του Κ.Τέλιου κανένας άλλος κρατούμενος δεν δέχθηκε τουλάχιστον μέχρι στιγμής επίσκεψη του συνηγόρου του.

    Οπως έγινε γνωστό, στους προφυλακισθέντες θα επιτραπεί η πρόσβασή τους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δηλαδή η ανάγνωση εφημερίδων και να έχουν ραδιόφωνο και τηλεόραση.

    Επίσης, δεν αποκλείεται να τους επιτραπούν τα καρτοτηλέφωνα, καθώς και η διεύρυνση του χρόνου συνεργασίας με τους δικηγόρους τους. Τέλος, στο νοσοκομείο κρατουμένων μεταφέρθηκε ο Κώστας Τέλιος λόγω του υψηλού πυρετού που παρουσίασε.

    Σ΄εξέλιξη οι έρευνες στη Κω

    Την ίδια ώρα, με κάθε μυστικότητα συνεχίζονται οι έρευνες για την υπόθεση της κλοπής όπλων από στρατιωτική μονάδα στην Κω.

    Οι αρχές είναι σίγουρες ότι η κλοπή έγινε με τη συνεργασία ή τη βοήθεια ατόμων που υπηρετούν στη μονάδα αυτή και έτσι όλες οι ανακρίσεις επικεντρώνονται κυρίως στους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες που υπηρετούν εκεί.

    Στο νησί μεταβαίνει σήμερα ο προϊστάμενος της εισαγγελίας του στρατοδικείου Αθηνών Νικόλαος Μακρής, προκειμένου να συνδράμει στο έργο των ανακριτικών αρχών.

    Για την πορεία των ερευνών, ενημερώνεται συνεχώς ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος βρίσκεται στο νησί.

    Στο μεταξύ, άγνωστος άνδρας τηλεφώνησε τα ξημερώματα στην εφημερίδα ''Ελευθεροτυπία'' και επανέλαβε στον τηλεφωνητή ότι τα όπλα τα έχει η 17 Νοέμβρη. Σημειώνεται ότι πρόκειται για το τρίτο τηλεφώνημα που γίνεται, στο οποίο όμως οι αρχές δεν αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία.

    [02] Υπεγράφη συλλογική σύμβαση ΕΣΗΕΑ-ΕΙΙΡΑ

    Πηγή: ΑΠΕ 7/8/2002 7:38:00 μμ

    Μετά από διαπραγματεύσεις πολλών μηνών υπεγράφη η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ της ΕΣΗΕΑ και της Ενώσεως Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών (Ε.Ι.Ι.Ρ.Α.). Η Συλλογική αυτή Σύμβαση είναι η πρώτη που υπογράφεται στα δεκαπέντε χρόνια λειτουργίας της δημοτικής και της ιδιωτικής ραδιοφωνίας. Η υπογραφή της σύμβασης, όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, έγινε στις 31 Ιουλίου και έχει ισχύ μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2002 και ρυθμίζει τους όρους αμοιβής και εργασίας των δημοσιογράφων.

    Tι προβλέπει η σύμβαση

    Η σύμβαση αυτή προβλέπει:

    την καθιέρωση ενιαίου μισθολογίου εσωτερικών-εξωτερικών συντακτών, όπως αντιστοιχεί στις πραγματικές συνθήκες άσκησης της δημοσιογραφικής εργασίας, γεγονός που ανοίγει νέους δρόμους στον κλάδο. την διασφάλιση της πενθήμερης εργασίας και των υποχρεωτικών αργιών, καθώς και την καθιέρωση πρόσθετης αμοιβής για την εργασία του Σαββάτου και της Κυριακής. την αναγνώριση της συνολικής προϋπηρεσίας των δημοσιογράφων που εργάζονται στους Ραδιοσταθμούς. την κατοχύρωση της αποζημίωσης για απασχόληση εκτός έδρας, την εξασφάλιση πλήρους ασφαλιστικής αποζημίωσης, για την περίπτωση ατυχήματος σ' αυτές αλλά επίσης και την κατοχύρωση του δικαιώματος άρνησης για αποστολές σε επικίνδυνες περιοχές. την γνωστοποίηση στην ΕΣΗΕΑ των συμβάσεων που υπογράφονται από τους εργαζομένους με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, γεγονός που εξασφαλίζει τη διαφάνεια των όρων εργασίας και τη δυνατότητα παρέμβασης της Ενώσεως. την υποχρέωση της εργοδοτικής πλευράς να μην προβεί σε μαζικές απολύσεις.

    Στην ίδια ανακοίνωση της ΕΣΕΗΑ αναφέρεται ότι είναι "ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η Σύμβαση αυτή, όπως και η Σύμβαση με την Ε.Ι.Η.Ε.Α., λήγουν στο τέλος του χρόνου και έως τότε θα έχει ολοκληρωθεί και η υπογραφή των συμβάσεων με τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα σταθερό καθεστώς εργασίας πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η διεκδίκηση της υπογραφής ενιαίας σύμβασης ως προς τους όρους εργασίας και αμοιβής για τους δημοσιογράφους σε όλα τα Μ.Μ.Ε., λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιομορφίες του κάθε μέσου".

    [03] EMY: Ερχονται καταιγίδες

    7/8/2002 7:10:00 μμ

    Ανάσα δροσιάς από το βράδυ, σε όλη τη χώρα με τη θερμοκρασία να πέφτει 3 με τέσσερις βαθμούς. Παράλληλα, ισχυρές καταιγίδες που είναι πιθανό να συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους ή και χαλάζι θα εκδηλωθούν απόψε, αρχικά στην Ηπειρο, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και στη συνέχεια στην ανατολική Στερεά, τη Θράκη και το βόρειο Αιγαίο, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ. Εντονες βροχοπτώσεις σημειώθηκαν ήδη, στη Θεσσαλονίκη.

    Δυνατή βροχή, χαλαζόπτωση και ισχυρούς ανέμους έπληξε το απόγευμα περιοχές της βορειοανατολικής Ελλάδας.

    Κεραυνοί που έπεσαν σε υποσταθμούς της ΔΕΗ, έγιναν αιτία να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε χωριά και οικισμούς της περιφέρειας Παγγαίου και του Νέστου.

    Συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται επί ώρες για να αποκαταστήσουν τις βλάβες.

    Ο δυνατός αέρας ξερίζωσε δέντρα σε τρεις περιπτώσεις χωρίς να προκληθούν ζημιές.

    Χαλάζι έπεσε για 3 έως 4 λεπτά σε χωριά που βρίσκονται στον κάμπο των Σερρών και έχουν προκληθεί ζημιές σε καλλιέργειες καλαμποκιού, ορυζώνες κλπ.

    Στα ορεινά εξάλλου της Ξάνθης η χαλαζόπτωση κατέστρεψε εποχικές καλλιέργειες.

    Παρά την περιοδική κακοκαιρία τα δρομολόγια των φέρι μποτ προς και προς τη Θάσο εκτελέστηκαν κανονικά και μόνο γύρω στις 15.15 φέρι που επρόκειτο να καταπλεύσει στο λιμάνι της Καβάλας δεν μπόρεσε να δέσει κάβους λόγω θαλασσοταραχής, έμεινε αρόδο και στη συνέχεια κατόρθωσε να ελλιμενιστεί όταν κόπασε το μπουρίνι.

    Σε ελάχιστες περιπτώσεις επενέβη η πυροσβεστική για να απεγκλωβίσει άτομα που είχαν κλειστεί σε ανελκυστήρες πολυκατοικιών.

    Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας, ανακοίνωσε ότι οι βροχοπτώσεις, θα συνεχιστούν, ενώ στη Θράκη θα πέσει και χαλάζι.

    Ενημερώθηκαν όλοι οι ιδιοκτήτες σκαφών να καταφύγουν στα πλησιέστερα λιμάνια ή καταφύγια σε περίπτωση που παρουσιάσει επιδείνωση ο καιρός με καταιγίδες και χαλαζόπτωση. Πάντως όλες οι λιμενικές αρχές της βορειοανατολικής Ελλάδας που πήραν έκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ, τέθηκαν σε υπηρεσιακή ετοιμότητα.

    [04] Πρόταση Παπουτσή για τη ρύθμιση χρεών του δήμου

    7/8/2002 4:47:00 μμ

    Την άμεση νομοθετική παρέμβαση της Κυβέρνησης για τη ρύθμιση των δυσβάσταχτων χρεών των επαγγελματιών της Αθήνας προς το Δήμο ζητά ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων κ.Χρήστος Παπουτσής. Με επιστολή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ.Κώστα Σκανδαλίδη, ο κ.Παπουτσής προτείνει τη διαγραφή των προστίμων και των προσαυξήσεων λόγω εκπρόθεσμης καταβολής, που έχει επιβάλει ο Δήμος στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια κλπ) και στις ξενοδοχειακές μονάδες της Αθήνας.

    Σχετικά με τα τέλη που αφορούν το 2% επί των ακαθαρίστων εισπράξεων των παραπάνω επιχειρήσεων, ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων προτείνει την καταβολή τους σε άτοκες μηνιαίες δόσεις. Ανάλογη ρύθμιση προτείνει και για τα τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων που αφορούν, εκτός από τις προαναφερθείσες επιχειρήσεις, και τα καταστήματα των εμπόρων και των μικροπωλητών.

    Ο κ.Παπουτσής τονίζει επίσης την ανάγκη νομοθετικής παρέμβασης για τη ρύθμιση των φορολογικών διαφορών μεταξύ του Δήμου και των φορολογουμένων, για τις οποίες έχουν ασκηθεί από τους δημότες προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια και οι οποίες είναι σε εκκρεμότητα.

    Στην επιστολή του, ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων επισημαίνει ακόμη την ανάγκη άμεσης παρέμβασης της Πολιτείας για την οικονομική ανακούφιση των επαγγελματιών της Αθήνας, οι οποίοι διέρχονται παρατεταμένη περίοδο κρίσης, όπως είχε και ο ίδιος τη δυνατότητα να διαπιστώσει κατά τις περιοδείες του και τις συναντήσεις που πραγματοποίησε το προηγούμενο τετράμηνο με τους φορείς του εμπορικού κόσμου.

    Τέλος, ο κ.Παπουτσής αναφέρεται σε ένα γενικότερο πρόβλημα που έχει ανακύψει με την καθυστέρηση στην διαγραφή των προστίμων και στην επιστροφή όσων είχαν εισπραχθεί, ως αχρεωστήτως καταβληθέντων, από την ιδιωτική εταιρία εκμετάλλευσης παρκομέτρων κατά τη χρονική περίοδο για την οποία το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε πως η συγκεκριμένη εταιρία δεν είχε νόμιμο δικαίωμα να προβεί στην επιβολή τους.

    [05] Σύγκρουση λεωφορείων στη Κρήτη

    7/8/2002 12:05:00 μμ

    Εννέα άτομα τραυματίστηκαν εκ των οποίων τέσσερα σοβαρά, σε σύγκρουση δύο λεωφορείων το πρωί, στην εθνική οδό Χανίων - Σητείας στο ύψος της Νεάπολης Λασιθίου. Τουριστικό λεωφορείο κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες έπεσε με ταχύτητα πάνω σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ, που ήταν σταθμευμένο στη στάση για να πάρει επιβάτες.Από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν σοβαρά τρεις ξένοι επιβάτες του τουριστικού λεωφορείου καθώς και μία γυναίκα που ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί στο λεωφορείο του ΚΤΕΛ. Σημειώνεται ότι άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας και της ΕΜΑΚ κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τους επιβάτες των δύο λεωφορείων και μετέφεραν τους τραυματίες στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου.

    [06] Φωτιά σε δασική έκταση στα Χανιά

    7/8/2002 6:32:00 μμ

    Μεγάλη φωτιά μαίνεται στη θέση Κεραμιά κοντά στο χωριό Γερο-Λάκκος στο νομό Χανίων. Οι φλόγες ξέσπασαν λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι. Επί τόπου έχει σπεύσει σύσσωμη η Πυροσβεστική Δύναμη των Χανίων, ενώ στη μάχη της πυρόσβεσης συμμετέχουν ένα ελικόπτερο από τα Χανιά, ένα από το Ηράκλειο και τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα που έφθασαν από την Αθήνα λίγο μετά τις 4 το απόγευμα.

    [07] Μ. Ανατολή: Προσπάθειες άρσης του αδιεξόδου

    7/8/2002 5:19:00 μμ

    Σε καταρχήν συμφωνία για την αποδοχή του ισραηλινού σχεδίου ασφαλείας ''Πρώτα η Γάζα'' κατέληξε το παλαιστινιακό υπουργικό συμβούλιο, θεωρώντας ότι αποτελεί το πρώτο βήμα για γενική αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τα κατεχόμενα εδάφη. Σύμφωνα με τους όρους του σχεδίου, το Ισραήλ θα αποσύρει τις δυνάμεις του από ζώνες, τον έλεγχο των οποίων θα αναλάβει η Παλαιστινιακή Αρχή. Η Αρχή θα αναλάβει τότε να εμποδίζει την πραγματοποίηση αντι-ισραηλινών επιθέσεων από τις ζώνες αυτές.

    Συνεχίζονται οι επιθέσεις των ισραηλινών

    Παρά τις διπλωματικές κινήσεις όμως οι επιθέσεις των ισραηλινών συνεχίζονται, με στόχο μέλη εξτρεμιστικών παλαιστινιακών οργανόσεων.

    Ισραηλινά άρματα και μπουλντόζες εισέβαλαν τη νύχτα στην αυτόνομη πόλη Μπεΐτ Λαχίγια, στη Γάζα. Σύμφωνα με πηγές από την υπηρεσία ασφαλείας, περισσότερα από 20 άρματα, θωρακισμένα οχήματα και μπουλντόζες διείσδυσαν σε βάθος μεγαλύτερο του ενός χιλιομέτρου και άνοιξαν πυρ. Ο στόχος της επιχείρησης αυτής δεν διευκρινίστηκε. Κατά την ανταλλαγή πυρών σκοτώθηκε ένας Παλαιστίνιος αστυνομικός.

    Ανταποκριτές από την περιοχή αναφέρουν ότι η Μπεΐτ Λαχίγια βρίσκεται κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια ο οποίος θεωρείται από τους Ισραηλινούς προπύργιο παλαιστινιακών ισλαμικών οργανώσεων, οι οποίες θεωρούνται από το Ισραήλ υπεύθυνες για επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων.

    Στη Τουλκαρέμ, ειδική ομάδα των ισραηλινών υποστηριζόμενη από ελικόπτερο, σκότωσε τον τοπικό αρχηγό Ζιάντ Ντάας και τον υπαρχηγό Μοχάμεντ Καράκα της οργάνωσης Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ-Ακσα. Ο Ντάας είχε διαδεχθεί στην ηγεσία της οργάνωσης στην Τουλκαρέμ τον Ράεντ αλ-Κάρμι, ο οποίος σκοτώθηκε στις 14 Ιανουαρίου από πυρά του ισραηλινού στρατού.

    Στη Βηθλεέμ, συνέλαβαν τον αρχηγό της ίδιας οργάνωσης, Γιάχια Νταχάμσα. Ο Νταχάμσα καταζητείτο εδώ και δυο χρόνια από τις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας που τον κατηγορούν για μια σειρά αντιισραηλινών επιθέσεων.

    Στη Χαν Γιουνές, ο Χοσάμ Χαμντάν, 24 ετών, μέλος των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ-Κάσαμ, της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς και γιος ενός από τους πολιτικούς ηγέτες του ριζοσπαστικού κινήματος στη Λωρίδα της Γάζας του Αχμαντ Νιμρ Χαμτνάν σκοτώθηκε από τα πυρά επίλεκτου ισραηλινού σκοπευτή.

    Στις ΗΠΑ για συνομιλίες παλαιστινιακή αντιπροσωπεία

    Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, θα συναντηθεί αύριο και μεθαύριο με παλαιστινιακή αντιπροσωπεία που θα επισκεφθεί την Ουάσινγκτον για συνομιλίες.

    Οι συναντήσεις αυτές θα είναι οι υψηλότερου επιπέδου επαφές μεταξύ της αμερικανικής κυβέρνησης και της Παλαιστινιακής Αρχής από τον Ιούνιο, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ζήτησε να παραμεριστεί ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ.

    Στην παλαιστινιακή αντιπροσωπεία μετέχουν ο ανώτατος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ, ο υπουργός Εσωτερικών Αμπντέλ Ραζάκ αλ-Γιαχία και ο υπουργός Εμπορίου Μάχερ αλ-Μάσρι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Ρίκερ.

    [08] Υποψήφια στις εκλογές η εξόριστη Μπούτο

    7/8/2002 1:09:00 μμ

    Η πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Μπεναζίρ Μπούτο δήλωσε ότι προτίθεται να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές της 10ης Οκτωβρίου παρά τα εμπόδια που θέτει ο πρόεδρος της χώρας Περβέζ Μουσάραφ και τόνισε ότι θα επιστρέψει στο Πακιστάν στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου. ''Σκοπεύω να πάρω μέρος στις εκλογές και για το λόγο αυτό πρέπει εγώ η ίδια να υποβάλω τα χαρτιά μου. Θα επιστρέψω έγκαιρα'', δήλωσε η Μπούτο από το Λονδίνο. ''Αυτό μπορεί να γίνει στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου'', πρόσθεσε.

    Η Μπούτο, η οποία έχει διατελέσει δυο φορές πρωθυπουργός του Πακιστάν, καταδικάστηκε φέτος για διαφθορά. Οι αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι θα συλληφθεί και θα φυλακιστεί εάν επιστρέψει στη χώρα. Η Μπούτο ζει αυτοεξόριστη από το 1998 ανάμεσα στο Λονδίνο και το Ντουμπάι.

    Δύο ακόμα διατάγματα εμποδίζουν την επιστροφή της στο Πακιστάν. Το πρώτο απαγορεύει τη συμμετοχή στις εκλογές σε όποιον έχει διατελέσει δυο φορές πρωθυπουργός και το δεύτερο απαγορεύει τη συμμετοχή στις εκλογές οποιουδήποτε διώκεται για οικονομικά εγκλήματα.

    [09] Στη Hyatt Regency το Καζίνο της Πάρνηθας

    7/8/2002 7:08:00 μμ

    Στην κοινοπραξία της Hyatt Regency με την Ελληνική Τεχνοδομική, πέρασε το 49% των μετοχών του Καζίνου της Πάρνηθας που μετά από βελτιωμένη προσφορά που έφτασε τα 120 εκατ. ευρώ πλειοδότησε στη σχετική δημοπρασία της εταιρείας Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ (ΕΤΑ) όπως ανακοίνωσε η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑ).

    Σύμφωνα με την ΕΤΑ, πέραν του τιμήματος, η κοινοπραξία προσφέρει τα εξής πρόσθετα ανταλλάγματα:

    - Αύξηση του ύψους των εγγυημένων συνολικών κερδών προ φόρων για την πρώτη πενταετία από 105 σε 135 εκατ. ευρώ.

    - Αύξηση των δικαιωμάτων του ελληνικού Δημοσίου επί των εσόδων του καζίνου από 30% σε 31,5%, 32% και 32,5% για έσοδα 200, 250 και 300 εκατ. ευρώ αντίστοιχα (τα παραπάνω ποσοστά θα ισχύουν στο σύνολο των ετησίων εσόδων).

    - Μονομερής κάλυψη από την ανάδοχο κοινοπραξία της μελλοντικής αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου μέχρι ύψους 10 εκατ. ευρώ.

    - Εγγύηση 850 θέσεων εργασίας έναντι 18.000 ευρώ ανά θέση ετησίως.

    Με αυτά τα πρόσθετα ανταλλάγματα αυξάνονται τα εγγυημένα ετήσια μερίσματα της ΕΤΑ ΑΕ από τη λειτουργία του καζίνου τουλάχιστον κατά 28%, ενώ παράλληλα αυξάνονται τα απευθείας έσοδα του κράτους που διατίθενται στον ΕΟΤ. Ολα τα ανταλλάγματα, ακόμα και για τις θέσεις εργασίας, καλύπτονται με εγγυητικές επιστολές. Η σύμβαση που θα υπογραφεί, θα τεθεί σε ισχύ μετά τη νομοθετική κύρωση της από τη Βουλή.

    Η εξέλιξη αυτή, όπως επισημαίνει και η ΕΤΑ στην ανακοίνωση της, πέρα από την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Αττικής, θα ενισχύσει και τη θέση της ίδιας εν όψει της εισαγωγής της στο ΧΑΑ.

    [10] Καλοκαιρινές διευκολύνσεις στο Ε. Βενιζέλος

    7/8/2002 3:34:00 μμ

    Φθηνότερη στάθμευση προσφέρει στους πελάτες του το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Για όλο το μήνα Αύγουστο όσοι διακινούνται μέσω του αεροδρομίου θα μπορούν να αφήνουν το αυτοκίνητό τους στο πάρκινγκ μακράς διαρκείας πληρώνοντας 50 ευρώ για περίοδο από 5 ημέρες και άνω. Πρέπει να σημειωθεί ότι η κανονική τιμή στο πάρκινγκ είναι 10 ευρώ την ημέρα. Επίσης, στο εξής όλοι οι οδηγοί θα μπορούν να αφήνουν τα αυτοκίνητά τους δωρεάν σε όλα τα πάρκινγκ του αεροδρομίου για 20 λεπτά της ώρας, ώστε να εξυπηρετηθούν όσοι παραλαμβάνουν ή αφήνουν επιβάτες ή έχουν κάποια σύντομη συναλλαγή στο αεροδρόμιο.

    [11] Χάλκινο μετάλλιο ο Παπαδημητρίου

    7/8/2002 7:47:00 μμ

    Λένε ότι οι μεγάλοι αθλητές φαίνονται στους μεγάλους αγώνες. Ετσι και ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου, έφτασε στη μεγαλύτερη διάκριση της καριέρας του, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στη σφυροβολία στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μονάχου και αφήνοντας εκτός βάθρου αρκετά μεγάλα ονόματα του αθλήματος. Ο Ελληνας πρωταθλητής, στην πέμπτη του προσπάθεια, έστειλε τη σφύρα στα 80 μέτρα 21 εκατοστά, επίδοση που του χάρισε την τρίτη θέση στο βάθρο. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Ούγγρος Αντριαν Ανους με επίδοση 81.17, ενώ δεύτερος ήταν ο Ουκρανός Βλάντισλαβ Πισκούνοφ με 80.39.

    Πανελλήνιο ρεκόρ η Τζουμελέκα στα 20000μ βάδην

    Το πρωί, η Αθανασία Τζουμελέκα τερμάτισε στην 9η θέση στα 20.000μ. βάδην του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στίβου, που διεξάγεται στο Μόναχο, με χρόνο 1 ώρα 31:25, που αποτελεί νέο πανελλήνιο ρεκόρ. Το προηγούμενο κατείχε η Χριστίνα Δέσκου με 1 ώρα 31:38 από τον Μάρτιο του 2000. Στο ίδιο αγώνισμα, η Αθηνά Παπαγιάννη κατετάγη 11η με 1.31.45, που είναι και ατομικό της ρεκόρ. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Ρωσίδα Ιβάνοβα με 1 ώρα 26:42, χρόνος που αποτελεί τον καλύτερο φέτος στον κόσμο. Δεύτερη ήταν η συμπατριώτισσά της Γέλενα Νικολάγιεβα με 1 ώρα 28:20 και τρίτη η Ιταλίδα Ερικα Αλφρίντι με 1 ώρα 28:33.

    Συνεχίζονται οι ελληνικές επιτυχίες

    Οι ελληνικές επιτυχίες στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου, συνεχίστηκαν και στη σφυροβολία γυναικών, με την πρόκριση και των δύο εκπροσώπων μας στον τελικό του αγωνίσματος. Η Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου, με βολή στα 64 μέτρα και 74 εκατοστά, σημείωσε την ένατη καλύτερη επίδοση των προκριματικών και μαζί με την Ευδοκία Τσάμογλου, η οποία είχε βολή στα 64.70μ. (10η στα προκριματικά), πήραν το "εισιτήριο" για τον τελικό.

    Επίσης ο Περικλής Ιακωβάκης επιβεβαιώνοντας την καλή του αγωνιστική κατάσταση, προκρίθηκε στα ημιτελικά των 400μ. εμπόδια, που θα διεξαχθούν αύριο. Ο Ελληνας πρωταθλητής τερμάτισε τρίτος στην 1η προκριματική σειρά με 49 δεύτερα και 24 εκατοστά, επίδοση που είναι η καλύτερή του φέτος, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ήταν η 3η των προκριματικών.

    Δεν τα κατάφεραν Τσιλιγγίρη - Γκουντενούδη

    Δεν τα κατάφερε και αποκλείστηκε από τον αυριανό τελικό του επί κοντώ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Στίβου η Γωγώ Τσιλιγγίρη. Η κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ (4.38μ.) πέρασε με την τρίτη της προσπάθεια τα 4.00μ., αλλά στην συνέχεια απέτυχε τρεις φορές στα 4.15μ.

    Εκτός τελικού έμεινε και η Χρύσα Γκουντενούδη στα 400 μέτρα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Η 25χρονη Ελληνίδα πρωταθλήτρια, τερμάτισε 5η στην πρώτη ημιτελική σειρά με 52 δεύτερα 63 εκατοστά και έτσι έμεινε εκτός οκτάδας.

    [12] Βρέθηκε γονίδιο που σκοτώνει καρκινικά κύτταρα;

    7/8/2002 2:06:00 μμ

    Αυστραλοί επιστήμονες βρήκαν ένα γονίδιο που μπορεί να σκοτώνει καρκινικά κύτταρα. Ερευνητές του πανεπιστημίου Monash της Μελβούρνης ανέφεραν ότι εντόπισαν ένα κύριο γονίδιο που φαίνεται να παίζει ρόλο-κλειδί στη λειτουργία αλλά και στη διακοπή της λειτουργίας γονιδίων που σκοτώνουν κύτταρα, μια ανακάλυψη που μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο τρόπο στην καταπολέμηση του καρκίνου. ''Πιστεύουμε ότι είναι ένα σημαντικό κομμάτι της έρευνας για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων, καθώς χρειαζόμαστε πολλούς τρόπους για να επιτεθούμε στον καρκίνο'', δήλωσε ο καθηγητής Πολ Χέρτζογκ στο ραδιόφωνο ABC της Αυστραλίας.

    Οι ερευνητές μελετούσαν μια οικογένεια γονιδίων που εμπλέκονται στο σύνδρομο Ντάουν, όπως έκαναν την ανακάλυψη. Βρήκαν ότι κύτταρα σταμάτησαν να πεθαίνουν μόλις ένα γονίδιο που ονομάζεται ETS1 αφαιρέθηκε. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ETS1 για να επιτεθούν σε καρκινικά κύτταρα.

    [13] Κορυφαίος κιθαρίστας ο Τζίμι Χέντριξ

    Μπέττυ Σαβούρδου 7/8/2002 2:09:00 μμ

    Τζίμι Χέντριξ

    Ο θρύλος του ροκ, Τζίμι Χέντριξ, ψηφίστηκε ο καλύτερος κιθαρίστας όλων των εποχών σε δημοψήφισμα αναγνωστών του βρετανικού μουσικού περιοδικού «Total Guitar». Ο Χέντριξ, που πέθανε στο Λονδίνο το 1970, σε ηλικία 27 ετών, σύμφωνα με την έρευνα, θεωρείται ότι υπήρξε πιο ταλαντούχος ακόμη και από τον Τζίμι Πέιτζ των Led Zeppelin και το πρώην μέλος των Cream, Έρικ Κλάπτον. Ο μεγάλος κιθαρίστας έγινε γνωστός στα τέλη του '60, με κομμάτια όπως τα "Purple Haze", "Hey Joe" και "Voodoo Child."

    Τζίμι Πέιτζ

    Ο συντάκτης του περιοδικού Σκοτ Ρόουλι είπε ότι η έρευνα έδειξε πως οι αναγνώστες εντυπωσιάζονται περισσότερο από το πραγματικό ταλέντο παρά από την εικόνα. Για τον ίδιο, το σημαντικό είναι ότι το αποτέλεσμα δεν προήλθε από κριτικούς, αλλά ήταν το κοινό που αποφάσισε για του ταχύτερους, πιο θορυβώδεις, πιο συναρπαστικούς βιρτουόζους του rock 'n' roll.

    Από την λίστα αυτή δεν λείπουν και νεότερα ταλέντα όπως ο Τζόνι Γκρίνγουντ των Radiohead και ο Νόελ Γκάλαχερ των Oasis. Ωστόσο, αισθητή είναι η απουσία των μουσικών που ανήκουν στο ασθενές φύλο, καθώς μόνο η Τρέισι Τσάπμαν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με 440 ονόματα. Ο Ρόουλι το αποδίδει στο γεγονός ότι οι γυναίκες δεν είναι το ίδιο ανταγωνιστικές στη μουσική όπως ο άντρες. Αντί να επιδεικνύονται, προσπαθούν να γράψουν καλά τραγούδια.

    Το Top 20 περιλαμβάνει τους:

    1. Jimi Hendrix

    2. Jimmy Page

    3. Eric Clapton

    4. Slash

    5. Brian May

    6. Joe Satriani (σολίστ)

    7. Eddie Van Halen (Van Halen)

    8. Dave Gilmour (Pink Floyd)

    9. Kirk Hammett (Metallica)

    10. Steve Vai (σολίστ)

    11. Carlos Santana (Santana)

    12. James Hetfield (Metallica)

    13. Tom Morello (Rage Against The Machine)

    14. Kurt Cobain (Nirvana)

    15. Mark Knopfler (Dire Straits)

    16. Zakk Wylde (Ozzy Osbourne)

    17. Gary Moore (Thin Lizzy, others)

    18. Jeff Beck (Yardbirds, Jeff Beck Group)

    19. Stevie Ray Vaughan (Stevie Ray Vaughan and Double Trouble)

    20. Angus Young (AC/DC)

    Πηγή: BBC

    [14] Ο Λουτσιάνο Παραβότι τραγουδά ''Μονομάχο''

    7/8/2002 7:13:00 μμ

    Ο διάσημος τενόρος Λουτσιάνο Παβαρότι θα ερμηνεύσει το ρόλο του ρωμαίου μονομάχου ''ακριβώς όπως ο Ράσελ Κρόου'' τουλάχιστον όσον αφορά την ακουστική πλευρά, στη νέα του δισκογραφική δουλειά, μετέδωσαν σήμερα τα Ιταλικά ΜΜΕ. Στο δίσκο που θα κυκλοφορήσει την προσεχή άνοιξη, εξέχουσα θέση θα έχει μια προσαρμογή του μουσικού κομματιού της βραβευμένης με Οσκαρ κινηματογραφικής ταινίας ''Ο Μονομάχος'' στην οποία πρωταγωνίστησε ο Ράσελ Κρόου.

    Ο ''Μονομάχος'' ήταν μεγάλη πρόκληση

    ''Θα είμαι ακριβώς όπως ο Ράσελ Κρόου. Μόνο που αντί να μπώ στην αρένα και να βρεθώ αντιμέτωπος με τα λιοντάρια, θα τραγουδήσω τα κατορθώματα του ήρωα'', δήλωσε ο Ιταλός τενόρος στην εφημερίδα ''Κοριέρε ντελα Σέρα''.

    Ο Λουτσιάνο Παβαρότι που θα γίνει 67 ετών τον Οκτώβριο, είπε ότι του προτάθηκε να ερμηνεύσει το μουσικό κομμάτι που συνοδεύει τη σκηνή του έργου όπου ο γιός του Μάξιμου (του Ράσελ Κρόου) σκοτώνεται.

    Ο ίδιος το αρνήθηκε, λέγοντας ότι οποιοδήποτε άσμα θα κατέστρεφε τη δραματική αυτή σκηνή.

    ''Είπα όχι στους παραγωγούς της ταινίας, αλλά η μουσική αυτή έμεινε μέσα μου'', πρόσθεσε.

    Ο Παβαρότι που έχει πουλήσει 65 εκατομμύρια δίσκους στα 40 χρόνια της καριέρας του τόνισε ότι ο ''Μονομάχος'' ήταν μεγάλη πρόκληση για αυτόν. ''Γιατί είναι σαν μια όπερα. Περιλαμβάνει τα πάντα: πάθος, ηρωϊσμό, αγάπη, θάνατο''.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 7 August 2002 - 17:09:34 UTC