Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-08-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Εθνική Αθηνών-Πατρών
  • [02] Έλεγχοι σε πρατήρια καυσίμων
  • [03] Λεσπέρογλου: Αίτηση αναστολής εκτέλεσης ποινής
  • [04] Διχάζει η στάση των ΗΠΑ για το Ιράκ
  • [05] Κύπρος: Πτώση αεροσκάφους σε πυλώνα
  • [06] Καναδάς: Συνέδριο ''Ποτό και οδήγηση''
  • [07] Έκλεισε το τηλεοπτικό δίκτυο ''Αλ Τζαζίρα''
  • [08] Δυο χρυσά μετάλλια Θάνου-Βόγγολη
  • [09] Ποδόσφαιρο: Παναθηναϊκός-Εσπανιόλ 2-1
  • [10] Στατιστικά στοιχεία για τον εθελοντισμό του 2004
  • [11] Κολύμβηση: Ρεκόρ ο Τσαγκαράκης στα 50μ. πετ.

    [01] Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Εθνική Αθηνών-Πατρών

    7/8/2002 11:03:00 μμ

    Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα στην Εθνική οδό Αθηνών-Πατρών κοντά στο χωριό Πλάτανος Αιγίου. Η φωτιά εκδηλώθηκε αρχικά σε τρία μέτωπα, αλλά το βράδυ οι πυροσβέστες την περιόρισαν σε ένα. Λόγω του ανέμου που πνέει η πυρκαγιά έχει πάρει διαστάσεις αλλά δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές. Επιτόπου βρίσκεται ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Κοντογιώργος, ο οποίος συντονίζει το έργο της κατάσβεσης.

    Στην προσπάθεια για την κατάσβεση της φωτιάς παίρνουν μέρος 88 πυροσβέστες με 27 οχήματα.

    Νωρίτερα, είχε μεταβεί στην περιοχή ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος και δύο ελικόπτερα τα οποία σταμάτησαν τις πτήσεις, όταν έπεσε το σκοτάδι.

    Η έκταση που αποτεφρώνει η πυρκαγιά είναι δασική, αλλά και καλλιέργειες.

    [02] Έλεγχοι σε πρατήρια καυσίμων

    7/8/2002 9:07:00 μμ

    Εντατικούς αγορανομικούς ελέγχους στα πρατήρια καυσίμων ξεκίνησαν οι υπηρεσίες του Yπουργείου Ανάπτυξης, μετά τις καταγγελίες για κερδοσκοπία στην αγορά. Οι έλεγχοι γίνονται κυρίως σε τουριστικές περιοχές, όπου και παρατηρήθηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις.

    [03] Λεσπέρογλου: Αίτηση αναστολής εκτέλεσης ποινής

    Πηγή: ΑΠΕ 7/8/2002 8:32:00 μμ

    Αίτηση αναστολής εκτέλεσης της κάθειρξης 17 ετών, που του είχε επιβάλει πρωτόδικα το μικτό ορκωτό δικαστήριο για την απόπειρα δολοφονίας του αρχιφύλακα Γιώργου Ψαρουδάκη, κατέθεσε σήμερα στο πενταμελές εφετείο της Αθήνας, ο Αβραάμ Λεσπέρογλου. Σε δεύτερο βαθμό, ο επί 17 χρόνια καταζητούμενος Λεσπέρογλου, είχε κριθεί κατά πλειοψηφία αθώος για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ωστόσο η αναίρεση από τον Αρειο Πάγο της αθωωτικής απόφασης του εφετείου, ''αναβίωσε'' την πρωτόδικη απόφαση.

    O Αβραάμ Λεσπέρογλου κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου, που έχει προσδιορισθεί η εκ νέου εκδίκαση της απόπειρας δολοφονίας του αρχιφύλακα Ψαρουδάκη στο μικτό ορκωτό εφετείο.

    Στην αίτησή του ο Λεσπέρογλου ζητεί να ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής μέχρι τη δίκη του, καθώς υποστηρίζει ότι είναι παράνομη η αναβίωση της σε βάρος του πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης.

    Ο ίδιος χαρακτηρίζει τη φυλάκισή του άδικη και αδικαιολόγητη.

    Τέλος, σε περίπτωση που δεν υπάρχει δικάσιμος της αίτησης από το πενταμελές εφετείο λόγω θέρους ζητεί η αίτησή του να κριθεί από το Συμβούλιο Εφετών.

    [04] Διχάζει η στάση των ΗΠΑ για το Ιράκ

    7/8/2002 8:06:00 μμ

    Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν τις προετοιμασίες για μία νέα εκστρατεία εναντίον του Ιράκ, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση και παρά τις αντιδράσεις των Αράβων αλλά και των Ευρωπαίων και Νατοϊκών τους συμμάχων, καθώς και της Ρωσίας. Η διαφαινόμενη αμερικανική επίθεση εναντίον του Ιράκ, έχει προκαλέσει πολλές ανησυχίες, δεδομένου ότι κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει το ποια θα είναι η νέα δυναμική που θα αναπτυχθεί στην περιοχή από την επέμβαση αυτή ούτε το πώς θα αντιμετωπιστούν τα νέα προβλήματα που θα προκύψουν.

    Στάση αναμονής από την ΕΕ

    Το κοινοβούλιο του Ιράκ πάντως ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αντισταθεί σε οποιαδήποτε απόπειρα των ΗΠΑ να ανατρέψουν τον πρόεδρο Σαντάμ Χουσέιν, ο οποίος πρόκειται να μιλήσει αύριο από την τηλεόραση στο έθνος.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνείται προς το παρόν να σχολιάσει τις αμερικανικές προετοιμασίες εναντίον του Ιράκ, αλλά στους διαδρόμους οι διπλωμάτες υπογράμμιζαν σήμερα την ανάγκη ''να εξαντληθούν όλες οι διπλωματικές προσπάθειες'' πριν γίνει οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Βαγδάτης.

    ''Η ΕΕ υποστηρίζει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος πήρε εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας να συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειες'', δήλωσε εκπρόσωπος του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Χαβιέρ Σολάνα, αρνούμενος να κάνει περισσότερα σχόλια.

    ''Η θέση της Ένωσης είναι σαφής εδώ και μερικά χρόνια και επανελήφθη τον Ιούλιο. Το Ιράκ πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις του που καθορίζονται από τις αποφάσεις του ΟΗΕ'', ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Υπουργών των Δεκαπέντε.

    Στους διπλωματικούς κύκλους των Βρυξελλών θεωρείται ωστόσο ''απολύτως απαραίτητο'' να διερευνηθεί ως το τέλος η οδός του διαλόγου με τη Βαγδάτη για να αποφευχθεί μια συνολική αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής.

    Πολλοί διπλωμάτες υπογράμμιζαν επίσης την ''απουσία συναίνεσης'' στο παρόν στάδιο στους κόλπους της ίδιας της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με τον τρόπο που θα επιτεθεί στον Σαντάμ Χουσέιν, από τον οποίο έχει δηλώσει επανειλημμένα πως θέλει να απαλλαγεί ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους.

    Σύμφωνα πάντως με χθεσινό δημοσίευμα της Ουόλ Στριτ Τζέρναλ, ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στον Κόλπο, ο στρατηγός Τόμι Φρανκς, παρουσίασε τη Δευτέρα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ένα νέο σχέδιο στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ.

    Κατά της επέμβασης Ρωσία - Γερμανία

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ πάντως χαρακτήρισε ''απαράδεκτη'' σήμερα την ενδεχόμενη χρήση βίας κατά του Ιράκ, ενώ στο Βερολίνο, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα ''Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ'', ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ απορρίπτει κατηγορηματικά μια επέμβαση στο Ιράκ, η οποία θα συνιστούσε, μαζί με τον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας και τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, άνοιγμα ενός ''τρίτου μετώπου'' με ανυπολόγιστους κινδύνους.

    Στο Λονδίνο, ο Βρετανός υφυπουργός εξωτερικών Μάικ Ο'Μπράιεν δήλωσε σήμερα πως ένας πόλεμος κατά του Ιράκ ''δεν είναι αναπόφευκτος'' και υπογράμμισε πως αν ο Σαντάμ Χουσέιν αποδεχθεί την επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ η κατάσταση θα γίνει ''πολύ διαφορετική''.

    Η θέση αυτή είναι αντίθετη εκείνης που ανακοίνωσε το Σάββατο ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζον Μπόλτον, ο οποίος είχε δηλώσει πως μια ενδεχόμενη επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ δεν θα άλλαζε τίποτε στους στόχους των Ηνωμένων Πολιτειών, που εντοπίζονται σε μια ''αλλαγή καθεστώτος'' στο Ιράκ.

    Παρόλα αυτά, ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Νάτζι Σάμπρι, σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων ''αλ-Μπαγιάν'', επιτίθεται με δριμύτητα εναντίον του επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, του Σουηδού Χανς Μπλιξ, τονίζοντας ότι υπέκυψε ''στις αμερικανικές πιέσεις και εκβιασμούς''.

    ''Τρέλα της Ουάσινγκτον'' χαρακτήρζει εξάλλου σήμερα η αιγυπτιακή κυβερνητική εφημερίδα ''Αλ-Ακμπάρ'' την πρόθεση των ΗΠΑ να επιτεθούν στο Ιράκ για να ανατρέψουν τον Σαντάμ Χουσέιν. Η εφημερίδα τονίζει πως είναι απαραίτητο ''να εμποδιστεί αυτή η τρέλα της Ουάσινγκτον'', παρά την αντίθεση του Καΐρου ''στην επιθετική και τρελή στάση'' του ιρακινού προέδρου.

    [05] Κύπρος: Πτώση αεροσκάφους σε πυλώνα

    7/8/2002 11:36:00 μμ

    Σαν από θαύμα αποφεύχθηκε απόψε αεροπορική τραγωδία στο αεροδρόμιο Πάφου, όταν βρετανικό αεροπλάνο προσέκρουσε σε πυλώνα φωτισμού. Το αεροπλάνο, τύπου Airbus 310, της εταιρείας My Travel, με 358 επιβάτες τροχοδρομούσε στο δίαυλο, όταν το δεξί φτερό του χτύπησε στον πυλώνα και ακινητοποιήθηκε. Το ευτύχημα είναι ότι δεν ξέσπασε πυρκαγιά. Κανένας από τους επιβάτες δεν έπαθε τίποτε και η αποβίβασή τους έγινε κανονικά.

    Το αεροσκάφος θα παραμείνει στο αεροδρόμιο Πάφου ωσότου επιδιορθωθεί η ζημιά στο φτερό του.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανή αιτία του ατυχήματος είναι η μη πιστή συμμόρφωση του κυβερνήτη με τα σήματα στάθμευσης. Για τη διακρίβωση των αιτίων του ατυχήματος έχει διαταχθεί έρευνα.

    [06] Καναδάς: Συνέδριο ''Ποτό και οδήγηση''

    7/8/2002 8:52:00 μμ

    Η χρήση της μαριχουάνας, της κοκαίνης ή των ηρεμιστικών αυξάνει τον κίνδυνο των θανατηφόρων ατυχημάτων. Συγκεκριμένα, το αλκοόλ κρατάει τα σκήπτρα στα οδικά ατυχήματα, ανακοίνωσαν οι ερευνητές στο συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στο Μόντρεαλ με θέμα "ποτό και οδήγηση" όπου συμμετείχαν 44 ειδικοί από 22 χώρες.

    Επίσης, οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι οι θάνατοι από χρήση της κοκαΐνης έχουν αυξηθεί την τελευταία πενταετία κατά 4,9%, από κάνναβη κατά 2,2% και από ηρεμιστικά κατά 2,5%.

    Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό των ατυχημάτων λόγω υπερβολικής κατανάλωσης ποτού στο Κεμπέκ είναι 39,5 φορές μεγαλύτερο από όλες τις άλλες αιτίες.

    Τέλος, στο συνέδριο επισημάνθηκε ότι οι ναρκωτικές ουσίες παραμένουν στον οργανισμό επί μέρες μετά την κατανάλωσή τους, ενώ το οινόπνευμα εξαφανίζεται μετά από ένα 24ωρο.

    [07] Έκλεισε το τηλεοπτικό δίκτυο ''Αλ Τζαζίρα''

    7/8/2002 8:20:00 μμ

    Ο Ιορδανός Υπουργός Πληροφόρησης Μοχάμαντ Αντουάν διέταξε σήμερα το κλείσιμο των γραφείων στο Αμάν του τηλεοπτικού δικτύου του Κατάρ, "Αλ Τζαζίρα" και απαγόρευσε τις δραστηριότητες των ανταποκριτών του κατηγορώντας το δίκτυο για δυσφημιστική εκπομπή του για τη βασιλική οικογένεια. Το Ιορδανικό κρατικό πρακτορείο Πέτρα μετέδωσε ότι το "Αλ Τζαζίρα" με όσα μετέδωσε κατά της οικογένειας του ιορδανού μονάρχη βλάπτει την εικόνα και την εξωτερική πολιτική της χώρας.

    Το ''Αλ Τζαζίρα'' έχει υιοθετήσει μια καθαρά αντι-ιορδανική πολιτική

    Η απόφαση ελήφθη 24 ώρες μετά την μετάδοση από το "Αλ Τζαζίρα" μιας πολιτικής εκπομπής που στρέφονταν ξεκάθαρα κατά της βασιλικής οικογένειας και της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, σύμφωνα με το Πέτρα.

    Στη διάρκεια της πολιτικής εκπομπής οι καλεσμένοι του δημοσιογράφου κατέκριναν την ειρηνευτική συνθήκη Ιορδανίας-Ισραήλ (1994), την πολιτκή της χώρας έναντι των Παλαιστίνιων και του Ιράκ, τον νεκρό βασιλιά Χουσεϊν (πέθανε το 1999) καθώς και τα παιδιά του νυν μονάρχη Αμπντάλα.

    ''Δεν έχουμε πλέον καμία αμφιβολία ότι το "Αλ Τζαζίρα" έχει υιοθετήσει μια καθαρά αντι-ιορδανική πολιτική'', δήλωσε ο κ. Αντουάν.

    Επίσης, είναι η δεύτερη φορά που κλείνουν τα γραφεία του τηλεοπτικού αυτού δικτύου στο Αμάν.

    Η πρώτη φορά ήταν το 1998 μετά από τη μετάδοση πάλι ενός πολύ επικρικού προγράμματος κατά της Ιορδανίας. Η τότε απαγόρευση λειτουργίας του "Αλ Τζαζίρα" ήρθη σε έξι μήνες.

    Τον περασμένο Ιούλιο και το Ιράκ πήρε μέτρα κατά του τηλεοπτικού αυτού δικτύου, ενώ και η Σαουδική Αραβία έχει πολλαπλασιάσει την κριτική της κατά του "Αλ Τζαζίρα", που υπυνθυμίζεται ότι ιδρύθηκε το 1996, αλλά έγινε παγκοσμίως γνωστό με την μετάδοση των μηνημάτων του επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης "Αλ Κάιντα", Οσάμα Μπιν Λάντεν, και των μεταδόσεων από το Αφγανιστάν στην περίοδο του πολέμου.

    [08] Δυο χρυσά μετάλλια Θάνου-Βόγγολη

    7/8/2002 10:54:00 μμ

    Η βασίλισσα του Ευρωπαϊκού σπριντ, Κατερίνα Θάνου στέφθηκε σήμερα Πρωταθλήτρια Ευρώπης, καταθέτοντας με τον καλύτερο τρόπο τα διαπιστευτήριά της και στο Μόναχο, όπου πήρε το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα, κερδίζοντας δια περιπάτου τον τελικό με 11.10. Αλλο ένα χρυσό κατέκτησε η Ελλάδα με την Κατερίνα Βόγγολη εκτοξεύοντας το δίσκο της στα 64 μέτρα και 31 εκατοστά ανεβαίνοντας στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Την 3η θέση κατέκτησε η Τασούλα Κελεσίδου με 63.92, ενώ 5η ήταν η Αρετή Αμπατζή με 61.49. Στη σφυροβολία ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.

    Δηλώσεις Θάνου-Βόγγολη-Κελεσίδου-Αμπατζή

    Το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε η Κατερίνα Θάνου στο Μόναχο, ήταν το πρώτο στην καριέρα της στον "ανοιχτό" στίβο.

    Ένα μετάλλιο που περιμένε πολλά χρόνια, όπως η ίδια αποκάλυψε.

    "Πολλά χρόνια περίμενα αυτό το χρυσό μετάλλιο σε διοργάνωση ανοιχτού στίβου. Δεν είχα σκεφθεί ότι θα ήταν τόσο άνετα. Απλώς, πίστεψα ότι θα μπορούσα να κερδίσω. Ο χρόνος δεν με πειράζει καθόλου, αφού πήρα το χρυσό. Ολες οι κοπέλες επηρεαστήκαμε από την καθυστέρηση. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να παραμένω στις κορυφαίες για πολλά χρόνια ακόμη. Κίνητρό μου είναι η θέληση, η μεγάλη προσπάθεια και οι συνεχείς στόχοι. Μπροστά μας τώρα έχουμε δύο πολύ δύσκολα χρόνια, απ΄όλες τις πλευρές. Του χρόνου έχουμε ένα πολύ δυνατό παγκόσμιο πρωτάθλημα, τα πάντα θα είναι δύσκολα, όμως τίποτε ακατόρθωτο", δήλωσε η Πρωταθλήτρια Ευρώπης.

    Την δεύτερη θέση στα 100 μέτρα Γυναικών κατέκτησε η Κιμ Γκεβέρ από το Βέλγιο με 11.22 και την τρίτη θέση η Μ. Λεβοράτο από την Ιταλία με 11.23.

    Επίσης, τα κορίτσια της Ελληνικής δισκοβολίας δήλωσαν:

    Κατερίνα Βόγγολη:

    "Μετά από πολύ μεγάλη προσπάθεια έφτασα στο χρυσό. Παρόλο που ο καιρός δεν ήταν κατάλληλος, τα κατάφερα και θέλω να χαρίσω αυτό το μετάλλιο με όλη μου την καρδιά στους γονείς μου και σε όλη την Ελλάδα. Τόσα χρόνια προσπαθούσα γι΄αυτό το μετάλλιο. Τελικά ήλθε και ελπίζω στο μέλλον να πάνε όλα καλά. Ηταν ένας πολύ καλός αγώνας με έντονο συναγωνισμό, έστω κι αν οι συνθήκες δεν βοήθησαν για ακόμη υψηλότερες επιδόσεις".

    Τασούλα Κελεσίδου:

    "Η βροχή έπαιξε ρόλο στις χαμηλές επιδόσεις και τελικά εγώ ήμουν μία από αυτές που επηρεάστηκαν. Πολλά συγχαρητήρια στην Κατερίνα και την Αρετή".

    Αρετή Αμπατζή:

    "Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη από την έκτη θέση, στην πρώτη μου συμμετοχή σε μεγάλη διοργάνωση. Καμία χώρα δεν έχει καταφέρει κάτι παρόμοιο, να έχει τρεις αθλήτριες στην πρώτη εξάδα".

    Χάλκινο μετάλλιο για τον Αλέξανδρο Παπαδημητρίου

    Ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου

    Λένε ότι οι μεγάλοι αθλητές φαίνονται στους μεγάλους αγώνες.

    Έτσι και ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου, έφτασε στη μεγαλύτερη διάκριση της καριέρας του, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στη σφυροβολία στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μονάχου και αφήνοντας εκτός βάθρου αρκετά μεγάλα ονόματα του αθλήματος.

    Ο Ελληνας πρωταθλητής, στην πέμπτη του προσπάθεια, έστειλε τη σφύρα στα 80 μέτρα 21 εκατοστά, επίδοση που του χάρισε την τρίτη θέση στο βάθρο. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Ούγγρος Αντριαν Ανους με επίδοση 81.17, ενώ δεύτερος ήταν ο Ουκρανός Βλάντισλαβ Πισκούνοφ με 80.39.

    Πανελλήνιο ρεκόρ η Τζουμελέκα στα 20000μ βάδην

    Η Αθανασία Τζουμελέκα

    Το πρωί, η Αθανασία Τζουμελέκα τερμάτισε στην 9η θέση στα 20.000μ. βάδην του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στίβου, που διεξάγεται στο Μόναχο, με χρόνο 1 ώρα 31:25, που αποτελεί νέο πανελλήνιο ρεκόρ.

    Το προηγούμενο κατείχε η Χριστίνα Δέσκου με 1 ώρα 31:38 από τον Μάρτιο του 2000. Στο ίδιο αγώνισμα, η Αθηνά Παπαγιάννη κατετάγη 11η με 1.31.45, που είναι και ατομικό της ρεκόρ.

    Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Ρωσίδα Ιβάνοβα με 1 ώρα 26:42, χρόνος που αποτελεί τον καλύτερο φέτος στον κόσμο. Δεύτερη ήταν η συμπατριώτισσά της Γέλενα Νικολάγιεβα με 1 ώρα 28:20 και τρίτη η Ιταλίδα Ερικα Αλφρίντι με 1 ώρα 28:33.

    Συνεχίζονται οι ελληνικές επιτυχίες

    Ο Περικλής Ιακωβάκης

    Απόλυτα ικανοποιητική ήταν η παρουσία της Στέλλας Πιλάτου στον τελικό του μήκους.

    Η πρωταθλήτριά μας κατέλαβε την 6η θέση με επίδοση 6 μέτρα και 58 εκατοστά, σ΄ένα αγώνισμα όπου το χρυσό μετάλλιο κρίθηκε στα χαμηλά. Ενα άλμα μόλις στα 6.85 της Τατιάνα Κότοβα ήταν αρκετό για να την ανεβάσει στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου, ενώ δεύτερη ήταν η Τζέιντ Τζόνσον με 6.73, όσο δηλαδή και η Τόντε Βάζι. Ομως, η Τζόνσον είχε καλύτερη δεύτερη προσπάθεια (6.72 έναντι 6.57) και έτσι πήρε το ασημένιο μετάλλιο.

    Οι ελληνικές επιτυχίες στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου, συνεχίστηκαν και στη σφυροβολία γυναικών, με την πρόκριση και των δύο εκπροσώπων μας στον τελικό του αγωνίσματος.

    Η Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου, με βολή στα 64 μέτρα και 74 εκατοστά, σημείωσε την ένατη καλύτερη επίδοση των προκριματικών και μαζί με την Ευδοκία Τσάμογλου, η οποία είχε βολή στα 64.70μ. (10η στα προκριματικά), πήραν το "εισιτήριο" για τον τελικό.

    Επίσης, ο Περικλής Ιακωβάκης επιβεβαιώνοντας την καλή του αγωνιστική κατάσταση, προκρίθηκε στα ημιτελικά των 400μ. εμπόδια, που θα διεξαχθούν αύριο.

    Ο Ελληνας πρωταθλητής τερμάτισε τρίτος στην 1η προκριματική σειρά με 49 δεύτερα και 24 εκατοστά, επίδοση που είναι η καλύτερή του φέτος, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ήταν η 3η των προκριματικών.

    Δεν τα κατάφεραν Τσιλιγγίρη-Γκουντενούδη-Θεοδωρίδης-Γκαβέλας

    Η Γωγώ Τσιλιγγίρη

    Δεν τα κατάφερε και αποκλείστηκε από τον αυριανό τελικό του επί κοντώ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Στίβου η Γωγώ Τσιλιγγίρη.

    Η κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ (4.38μ.) πέρασε με την τρίτη της προσπάθεια τα 4.00μ., αλλά στην συνέχεια απέτυχε τρεις φορές στα 4.15μ.

    Εκτός τελικού έμεινε και η Χρύσα Γκουντενούδη στα 400 μέτρα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Η 25χρονη Ελληνίδα πρωταθλήτρια, τερμάτισε 5η στην πρώτη ημιτελική σειρά με 52 δεύτερα 63 εκατοστά και έτσι έμεινε εκτός οκτάδας.

    Επίσης, δεν τα κατάφεραν και οι Ελληνες σπρίντερ στον τελικό των 100 μέτρων.

    Ο Γιώργος Θεοδωρίδης έκανε τις δύο από τις συνολικά τέσσερις άκυρες εκκινήσεις της κούρσας και αποκλείστηκε, ενώ ο Αρης Γκαβέλας τερμάτισε στην έβδομη θέση με 10.36.

    Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Βρετανός Ντουέιν Τσέιμπερς με το εντυπωσιακό 9.96 που αποτελεί ρεκόρ αγώνων, ενώ δεύτερος ήταν ο Νιγηριανός Φράνσις Ομπικουέλου, που έχει πολιτογραφηθεί Πορτογάλος και σημείωσε εθνικό ρεκόρ με 10.06.

    Στην τρίτη θέση τερμάτισε ο Βρετανός Ντάρεν Κάμπελ με 10.15. Σκάνδαλο με τον αποκλεισμό της Κοκλώνη

    Σκάνδαλο με τον αποκλεισμό της Κοκλώνη

    Η Γεωργία Κοκκλώνη

    "Σκάνδαλο", με αυτή τη λέξη χαρακτηρίζουν τα μέλη της ελληνικής αποστολής την απόφαση των διοργανωτών να απορρίψουν την ένσταση που κατατέθηκε, σχετικά με την πρώτη ημιτελική σειρά τον 100 μέτρων.

    Η Γεωργία Κοκκλώνη τερμάτισε πέμπτη στη συγκεκριμένη σειρά, όμως αποδεικνύεται ότι δύο αθλήτριες θα έπρεπε να έχουν ακυρωθεί για εσφαλμένη εκκίνηση.

    Η τέταρτη Αλένκα Μπινκάρ είχε χρόνο αντίδρασης 0.062, ενώ με βάση τους κανονισμούς το όριο για άκυρη εκκίνηση είναι 0.100.

    Ακόμη χειρότερα ήταν τα πράγματα με την αθλήτρια που τερμάτισε τρίτη, την Βρετανή Ογεπιτάν η οποία "έφυγε" 17 χιλιοστά του δευτερολέπτου πριν ακουστεί η "πιστολιά" του αφέτη.

    Όλα αυτά δεν αποτελούν ισχυρισμούς της ελληνικής αποστολής, αλλά στατιστικά στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Γερμανοί.

    "Με γελοίους ισχυρισμούς οι διοργανωτές απέρριψαν την ένσταση που καταθέσαμε, ενώ οι χρόνοι αντίδρασης ήταν κάτω από το κανονικό", είπε ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής στο Μόναχο, Γιάννης Σταματόπουλος.

    [09] Ποδόσφαιρο: Παναθηναϊκός-Εσπανιόλ 2-1

    7/8/2002 10:39:00 μμ

    Ο Παναθηναϊκός νίκησε με 2-1 την Εσπανιόλ σε φιλικό αγώνα που έγινε στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, παρουσία περίπου 10.000 θεατών. Οι "πράσινοι" άνοιξαν το σκορ με τον Μιχάλη Κωνσταντίνου στο 5' όταν ο Αγγελος Μπασινάς εκτέλεσε κόρνερ και ο Κύπριος με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Αρχενσό.

    Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Νικοπολίδης, Χένρικσεν, Κυργιάκος, Σάριτς, Φύσσας, Κόλκα, Μπασινάς, Μικάελσεν, Κωνσταντινίδης Κωνσταντίνου, Λυμπερόπουλος Στο β΄ ημίχρονο έπαιξαν οι Κοστώλης, Σεϊταρίδης, Γκούμας, Ολισαντέμπε, Βαζέχα, Μπόατενγκ, Λίνκαρ

    ΕΣΠΑΝΙΟΛ: Αρχενσό, Φιγκερόα, Νταβίντ Γκαρσία, Λόπο, Σολντεβίγια, Μοράλες, Πόσε, Φρέντσον, Μπογκοσιάν, Λούκε, Ταμούδο.

    [10] Στατιστικά στοιχεία για τον εθελοντισμό του 2004

    7/8/2002 8:02:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Ιδιαίτερα ικανοποιητικός θεωρείται από την "ΑΘΗΝΑ 2004" ο αριθμός των αιτήσεων εθελοντισμού (30.687) που είχαν σταλεί στην Οργανωτική Επιτροπή μέχρι τις 2 Αυγούστου. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός, ότι σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών επιτεύχθηκε η συγκέντρωση αιτήσεων που αντιστοιχεί στο 1/3 του μέγιστου στόχου, ενώ παράλληλα κατατίθενται, κατά μέσο όρο, 5.000 τον μήνα.

    Αιτήσεις ανδρών-γυναικών άνω των 80 ετών

    Η πλειοψηφία των υποψηφίων εθελοντών (17.495) προτίμησε να στείλει τις αιτήσεις μέσω του Internet, ενώ οι υπόλοιπες (13.192) κατατέθηκαν στη Γενική Διεύθυνση Εθελοντισμού "ΑΘΗΝΑ 2004".

    Tα επιμέρους στοιχεία που προκύπτουν από τις αιτήσεις εθελοντισμού είναι τα εξής:

    Σύμφωνα με τον ρυθμό υποβολής των αιτήσεων, ο αριθμός τους θα υπερβεί σημαντικά τον στόχο, που είναι περίπου 120.000-150.000 εθελοντές κι από αυτούς να επιλεγούν οι 60.000, που απαιτούνται για τους Αγώνες. Το 60% των αιτήσεων υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά, γεγονός που υποδηλώνει ότι η πλειοψηφία όσων ευαισθητοποιήθηκαν, έχει εξοικείωση στη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων. Τα άτομα αυτά θα φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα στη στελέχωση των διαφόρων υπηρεσιών στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ παράλληλα η αδυναμία προσέλευσης κάποιων εθελοντών (φαινόμενο που πάντα παρατηρείται σε τέτοιων διαστάσεων αθλητικές διοργανώσεις) θα είναι σημαντικά μικρότερη. Οι γυναίκες αποτελούν το "ισχυρό φύλο" στον Ολυμπιακό εθελοντισμό, αφού έχουν στείλει το 55,6% από τις 30.687 αιτήσεις. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η δήλωση συμμετοχής των νέων γυναικών, από 16 έως 30 ετών, ποσοστό που προσεγγίζει το 38% του συνολικού αριθμού των εθελοντών. Το αντίστοιχο ποσοστό των ανδρών στις ίδιες ηλικιακές ομάδες προσεγγίζει το 24% του συνολικού αριθμού των εθελοντών. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο, είναι ότι το 80% του συνόλου των εθελοντών είναι ηλικίας μεταξύ 16 και 40 ετών. Οι μισοί, μάλιστα, από αυτούς -το 40% του συνόλου- είναι μεταξύ 20-30 ετών. Στο μεταξύ, στην συντριπτική τους πλειοψηφία (ποσοστό μεγαλύτερο του 70%) οι αιτήσεις συμμετοχής προέρχονται από Ελληνίδες και Έλληνες που ζουν είτε στη χώρα μας (62,4%) είτε στο εξωτερικό (11,9%). Ακόμη, ένας στους τέσσερις εθελοντές είναι αλλοδαπός. Το 22,2% των αιτήσεων έχει κατατεθεί από αλλοδαπούς που ζουν στο εξωτερικό κι ένα ποσοστό 2,2% των αιτήσεων προέρχεται από αλλοδαπούς που διαμένουν στην Ελλάδα. Επίσης, η γεωγραφική κατανομή των υποψηφίων εθελοντών είναι ισόρροπη, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία δηλώνει, ότι διαθέτει κατάλυμα στον τόπο όπου επιθυμεί να ασκήσει τα καθήκοντα του εθελοντή. Το 56% των υποψηφίων εθελοντών δηλώνει, ότι έχει εξασφαλίσει την διαμονή του στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ το 15,3% τονίζει, ότι έχει πιθανότητες να εξασφαλίσει. Εξάλλου, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός, ότι οι εθελοντές επιθυμούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Αθήνα, κυρίως, όμως, στις άλλες τέσσερις Ολυμπιακές πόλεις, αν και δεν διαμένουν σε αυτές. Σχεδόν το 50% των ενδιαφερομένων να εργαστούν ως εθελοντές στην Πάτρα, το Ηράκλειο, το Βόλο, αλλά δεν έχουν δυνατότητα διαμονής στις πόλεις αυτές. Ο αριθμός, όμως, των εθελοντών που θα χρειαστούν για την διοργάνωση των Αγώνων στις πόλεις αυτές είναι σημαντικά μικρότερος από εκείνον που θα απαιτηθεί στην Αθήνα.

    Για τον Ολυμπιακό εθελοντισμό έχουν κατατεθεί αιτήσεις απ' όλες τις ηλικίες, ακόμη και από άνδρες-γυναίκες άνω των 80 ετών.

    Τέλος, ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι ότι οι περισσότεροι θέλουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα αθλήματα (50.44%), ενώ ακολουθούν αυτοί που προτιμούν τις τελετές (37.26%) και τις Δημόσιες Σχέσεις (27.07%).

    [11] Κολύμβηση: Ρεκόρ ο Τσαγκαράκης στα 50μ. πετ.

    7/8/2002 9:20:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Πρεμιέρα με πανελλήνιο ρεκόρ πέτυχε ο Απόστολος Τσαγκαράκης στο Πανελλήνιο Οπεν Κολύμβησης, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη. Ο Απόστολος Τσαγκαράκης στα 50 μέτρα πεταλούδα με 24 δεύτερα και 27 εκατοστά, βελτίωσε το δικό του πανελλήνιο ρεκόρ με 24.32 στο Ευρωπαϊκό στο Βερολίνο τις 29 Ιουλίου 2002.

    Οι νικητές και οι νικήτρες των τελικών της πρώτης ημέρας, ήταν οι εξής:

    50μ. πεταλούδα (Α):

    Τσαγκαράκης (ΑΝΟΓ) 24.27 Μπιτσάκης (ΟΣΦΠ) 24.80 Βάιου (ΑΝΟΓ) 24.85

    50μ. πεταλούδα (Γ):

    Μελαχροινού (ΓΝΟΑ) 28.25 Παπαδοπούλου (ΟΣΦΠ) 28.26 Μονγκέ (Γαλλία) 28.31 Κώστα (Μακεδονικός) 28.51

    50μ. ύπτιο (Α):

    Ταϊγανίδης (ΟΣΦΠ) 26.97 Γρηγοριάδης (Αρης) 27.11 Προβολισιάνος (ΠΓΣ) 27.60

    400μ. μικτ. ατομική (Γ):

    Πέννα (ΠΓΣ) 4:55.62 Τζαβέλλα (ΠΓΣ) 5:01.74 Βαρμπέ (Γαλλία) 5:04.25 Λουκά (ΠΓΣ) 5:08.35

    400μ. μικτ. ατομική (Α):

    Κοκκώδης (ΑΟΚΟΛΩΝ) 4:21.89 Δρυμωνάκος (ΗΛΥΣ) 4:27.36 Πετρόπουλος (ΗΛΥΣ) 4:28.76

    4Χ100μ. ελεύθερο (Γ):

    Ολυμπιακός 3:55.87 ΠΑΟΚ 3:58.84 ΓΝΟ Νικαίας Αρης 3:59.63

    50μ. ύπτιο (Γ):

    Πράις (Μ. Βρετανία) 29.83 Μαχαίρα (ΑΟΠΦ) 30.33 Σκαργιώτη (ΟΣΦΠ) 30.74 Καραστεργίου (ΑΝΟΓ) 31.35


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 7 August 2002 - 20:54:11 UTC