Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-08-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στόχος ο ΕΛΑ και άλλες οργανώσεις
  • [02] Δημοσκόπηση για νομαρχιακές εκλογές
  • [03] Δακτύλιος και πάλι από αύριο
  • [04] Εμπόδια και επεισόδια μία ημέρα πριν
  • [05] Ο Γιανγκτσέ ανεβαίνει, ο Ντονγκτίνγκ κατεβάινει
  • [06] Ευνοϊκή ρύθμιση για τις οφειλές στο ΙΚΑ

    [01] Στόχος ο ΕΛΑ και άλλες οργανώσεις

    25/8/2002 10:44:00 πμ

    Νέες συλλήψεις προανήγγειλε, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο διευθυντής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας διευκρινίζοντας πως το ενδιαφέρον των αρχών επικεντρώνεται στον εντοπισμό και τη σύλληψη των λεγόμενων περιφερειακών μελών της 17 Ν, βάσει στοιχείων που βρέθηκαν στις γιάφκες των οδών Πάτμου και Δαμάρεως. Εκτός από τον Δημήτρη Κουφοντίνα, αναζητούνται άλλα έξι άτομα, ενώ, όπως είπε ο υποστράτηγος Στέλιος Σύρος, προτεραιότητα θα δοθεί και στη σύλληψη, θεωρούμενων ως επικίνδυνων, μελών του ΕΛΑ ο οποίος, όπως και μικρότερες οργανώσεις, βρίσκεται στο στόχαστρο της αντιτρομοκρατικής.

    Χαμηλώνει τους τόνους ο Μίλερ

    Διέψευσε χθες ο Τόμας Μίλερ τις πληροφορίες που ήθελαν τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου να του κάνει σύσταση να είναι πιο προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του, καθώς και στη χρήση πληθυντικού όταν αναφέρεται σε θέματα τρομοκρατίας στην Ελλάδα. Ο Αμερικανός πρέσβης χαρακτήρισε έργο των ελληνικών αρχών τις έρευνες για την τρομοκρατία.

    Πολύ απλή και καθαρή χαρακτήρισε την θέση της κυβέρνησης για τη διεθνή συνεργασία στα θέματα της τρομοκρατίας ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο υπουργός Πολιτισμού τόνισε χθες ότι η Ελλάδα-- στο πλαίσιο που προβλέπει το Σύνταγμα, η εθνική κυριαρχία και η αξιοπρέπεια κάθε κράτους-- συνεργάζεται με όλες τις χώρες που μπορούν να συνεισφέρουν στη διεθνή προσπάθεια κατά της τρομοκρατίας.

    17Ν και στο εξωτερικό;

    Την ίδια ώρα, στις σχέσεις της 17Ν με την διεθνή τρομοκρατία επεκτείνονται τώρα οι έρευνες. Ηδη, στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκε η συνεργασία των ιταλικών αρχών μετά τον εντοπισμό στις γιάφκες δύο όπλων, τα οποία πιθανότατα έχουν χρησιμοποιηθεί στην Ιταλία.

    Δείγματα για την αποκωδικοποίηση του DNA των 14 υπόδικων για αδικήματα τρομοκρατίας, πρόκειται να πάρουν δείγματα οι Αρχές, προκειμένου να συγκριθούν με ευρήματα από τις δύο γιάφκες.

    Εν τω μεταξύ, καταστηματάρχης της περιοχής υποστήριξε ότι είδε τις Αλίσια Κορτέζ και Αγγελική Σωτηροπούλου κοντά στη γιάφκα της οδού Δαμάρεως. Οι ίδιες πάντως δηλώνουν ότι αν η μαρτυρία ήταν αξιόπιστη, θα είχαν συλληφθεί, γιατί η καταγγελία είναι γνωστή από τις 15 Ιουλίου, ενώ απειλούν να προχωρήσουν και σε μηνύσεις.

    Επίσης συμπληρωματική κατηγορία σε βάρος του Χριστόδουλου Ξηρού για ενεργό συμμετοχή στη δολοφονία του συζύγου της, ζήτησε να απαγγελθεί με υπόμνημά της στον εφέτη-ειδικό ανακριτή, η χήρα Αθανασιάδη-Μποδοσάκη. Για την επίθεση αυτή, κατηγορούνται ως τώρα, ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο Δημήτρης Κουφοντίνας και ο Βασίλης Τζωρτζάτος, που έχει ομολογήσει τη συμμετοχή του.

    Τις επόμενες ημέρες αναμένεται ότι και άλλοι συγγενείς θυμάτων της 17Ν, θα δηλώσουν παράσταση πολιτικής αγωγής και θα προβάλουν ανάλογα αιτήματα.

    Τέλος, όπως έγινε γνωστό, από το Σάββατο οι 12 κρατούμενοι μπορούν να έχουν ραδιόφωνο, να προαυλίζονται για 3 ώρες αλλά και να αγοράζουν όσες εφημερίδες θέλουν. Αντίθετα, σε συνθήκες πλήρους απομόνωσης θα παραμείνουν οι Αλέξανδρος Γιωτόπουλος και Νίκος Παπαναστασίου.

    Ψαραδέλλης και Τζωρτζάτος μεταφέρθηκαν την Παρασκευή στη γυναικεία πτέρυγα του Κορυδαλλού, ενώ ο Παύλος Σερίφης μεταφέρθηκε στην ανδρική. Οι μετακινήσεις έγιναν ενόψει της μεταφοράς του Σάββα Ξηρού στις φυλακές.

    [02] Δημοσκόπηση για νομαρχιακές εκλογές

    25/8/2002 10:48:00 πμ

    Με 38,2% προηγείται η Φώφη Γεννηματά στην πρόθεση ψήφου για την ανάδειξη του υπερνομάρχη Αττικής, έναντι 24% του Γιάννη Τζανετάκου, σύμφωνα με έρευνα της Κάπα Ρισέρτς για λογαριασμό της ΕΡΤ. Το 45,4%, ωστόσο, εκτιμά ότι θα εκλεγεί ο κύριος Τζανετάκος, έναντι 37,4% που πιστεύει σε νίκη της κυρίας Γεννηματά. Η επιλογή Γεννηματά από το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζεται καλή από το 47,2%, ενώ η επιλογή Τζανετάκου από τη Νέα Δημοκρατία χαρακτηρίζεται καλή από το 28,1% των ερωτηθέντων.

    Στην πρόθεση ψήφου, ακολουθούν ο Γιώργος Καρατζαφέρης με 10,3%, ο Μανώλης Γλέζος με 9,8 και ο Θανάσης Παφίλης με 3,2%, ενώ 8,7% δηλώνουν αναποφάσιστοι. Σε ό,τι αφορά τη νομαρχία Θεσσαλονίκης προηγείται ο Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    [03] Δακτύλιος και πάλι από αύριο

    25/8/2002 10:53:00 πμ

    Μόνο τα αυτοκίνητα με ζυγό αριθμό θα κυκλοφορούν, αύριο Δευτέρα, στο κέντρο της Αθήνας, αφού τίθεται και πάλι σε ισχύ ο δακτύλιος.

    [04] Εμπόδια και επεισόδια μία ημέρα πριν

    25/8/2002 11:14:00 πμ

    Περίπου 500 διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης συγκρούστηκαν χθες με την αστυνομία, στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ, στη Νότια Αφρική, όπου αύριο αρχίζει η Διάσκεψη Κορυφής για τη Γη. Συνελήφθησαν 12 ακτιβιστές της Greenpeace οι οποίοι πραγματοποίησαν συμβολική επιχείρηση κατά της λειτουργίας του μοναδικού πυρηνικού σταθμού της χώρας. Στη διάσκεψη του Γιοχάνεσμπουργκ θα συζητηθούν ο υπερπληθυσμός, η φτώχεια, η υπερεκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και η καταστροφή του περιβάλλοντος.

    Αγκάθι η άρνηση ΗΠΑ

    Ενας τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων, κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ διπλωματών ξεκίνησε χθες στο Γιοχάνεσμπουργκ σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί η αποτυχία της δεύτερης Διάσκεψης Κορυφής για τη Γη, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν επισήμως αύριο.

    Στην πρωτεύουσα της αφρικανικής χώρας θα βρεθούν 40.000 αξιωματούχοι και τουλάχιστον 100 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. "Ηχηρή" απουσία, αυτή του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, ο οποίος θα εκπροσωπηθεί από τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κόλιν Πάουελ.

    Εξάλλου, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε ότι θα αναμείνει τα αποτελέσματα των προπαρασκευαστικών διασκέψεων του Σαββατοκύριακου, προτού λάβει την απόφασή του για το αν θα ταξιδέψει στο Γιοχάνεσμπουργκ.

    Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων θα βρεθούν οι λεγόμενες "δέκα πληγές" του πλανήτη: το δημογραφικό, η φτώχεια, η υπερεκμετάλλευση των πηγών, το κλιμα, η αποψίλωση των δασών, το όζον, το νερό, η εξαφάνιση των ζώων, η διάβρωση των εδαφών και η εξάντληση του θαλάσσιου πλούτου.

    Οι διαπραγματεύσεις αφορούν τα πιο αμφιλεγόμενα σημεία ενός σχεδίου που προσπαθεί να συμφιλιώσει την οικονομική ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος και να αποσαφηνίσει τις προτάσεις της Ατζέντας 21, που υιοθετήθηκαν εδώ και δέκα χρόνια κατά την πρώτη διάσκεψη του Ρίο ντε Τζανέιρο. Των άτυπων διαπραγματεύσεων αυτών προεδρεύει η Νότια Αφρική.

    189 χώρες εκπροσωπούνται στη διάσκεψη φέρνοντας αντιμέτωπα τα τρία κυριότερα στρατόπεδα των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της (Αυστραλία, Καναδάς, Ιαπωνία) και την Ομάδα των 77 αναπτυσσομένων χωρών.

    Θέμα σοβαρής αντιπαράθεσης είναι οι νέοι στόχοι που οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι είναι απαραίτητο να τεθούν για την ανάπτυξη των φτωχών χωρών και τους οποίους η κυβέρνηση Μπους, εχθρική προς κάθε νέα πολυμερή δέσμευση, αρνείται κατηγορηματικά.

    Πρόκειται για τη μείωση κατά το ήμισυ μέχρι το 2015 του ποσοστού του παγκόσμιου πληθυσμού χωρίς πρόσβαση στο νερό υπό συνθήκες υγιεινής, την αντιστροφή μέχρι την ίδια χρονολογία της αυξανόμενης καταστροφής των φυσικών πόρων και την αύξηση στο 15% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το 2010.

    Διχογνωμία επικρατεί στους κόλπους της Ομάδας των 77 ως προς τους στόχους αυτούς που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ενωση με δεδομένη την αρνητική στάση του ΗΠΑ, διότι τα προγράμματα ως προς το νερό, την ενέργεια και τη μεταβολή των τρόπων παραγωγής και κατανάλωσης αντιμετωπίζονται από τις αναπτυσσόμενες χώρες ως ανάμειξη στις εθνικές στρατηγικές ανάπτυξης.

    Ενα δεύτερο θέμα που απειλεί την έκβαση των εργασιών της διάσκεψης φέρνει αντιμέτωπους τον Βορρά και τον Νότο. Οι φτωχές χώρες ζητούν νέα ενίσχυση της αναπτυξιακής βοήθειας και την κατάργηση των αγροτικών επιδοτήσεων που ισχύουν στον Βορρά, με το επιχείρημα ότι ενθαρρύνουν τα πλεονάσματα της παραγωγής, τα οποία διοχετεύονται στις αναπτυσσόμενες χώρες σε τιμές χαμηλότερες του κόστους παραγωγής τους με αποτέλεσμα την καταστροφή των τοπικών αγροτικών παραγωγών των αναπτυσσομένων χωρών.

    Στον τομέα του εμπορίου Ευρωπαίοι και Αμερικανοί έχουν προειδοποιήσει ότι δεν έχουν την πρόθεση να προχωρήσουν πέραν των δεσμεύσεών τους στη Ντόχα (Κατάρ, Νοέμβριος 2001) και το Μοντερέι (Μεξικό, Μάρτιος 2002).

    Ξεκινώντας έναν νέο κύκλο "τελωνειακού αφοπλισμού" στη Ντόχα οι πλούσιες χώρες δεσμεύθηκαν να μειώσουν τις επιδοτήσεις των εξαγωγών στον αγροτικό τομέα και να "περικόψουν σημαντικά", χωρίς όμως συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, τη χορήγηση εσωτερικής βοήθειας προς τους αγρότες.

    Αμφιβολίες και ελπίδες για τη διάσκεψη

    Στην Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη θα πάρουν μέρος 100 ηγέτες χωρών και δεκάδες χιλιάδες εθνικές αντιπροσωπείες και μέλη οικολογικών οργανώσεων. Η Ελλάδα μετέχει με μία από τις μεγαλύτερες αποστολές των τελευταίων ετών, με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.

    Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Τάμπο Μπέκι, κήρυξε συμβολικά την έναρξη των εργασιών του Φόρουμ των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ως προοίμιο στη Σύνοδο Κορυφής για τη Γη που θα διεξαχθεί από τις 26 Αυγούστου έως τις 4 Σεπτεμβρίου.

    "Αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι πρακτικά προγράμματα δράσης που θα εξασφαλίσουν λύσεις για τους φτωχούς του κόσμου. Είναι γεγονός ότι από τη Σύνοδο του Ρίο ντε Τζανέιρο γίναμε όλοι μάρτυρες κοινωνικής ανισότητας, φτώχειας, επιδημιών, μετανάστευσης, αστάθειας και πολέμων", είπε ο ηγέτης της Ν.Αφρικής.

    Τα Ηνωμένα Έθνη ύψωσαν τη σημαία τους πάνω από το χώρο, όπου αναμένεται να συναντηθούν περισσότεροι από 50.000 αντιπρόσωποι για τη δεύτερη Σύνοδο Κορυφής για τη Γη.

    Πολλές ελπίδες έχουν εναποτεθεί στην διάσκεψη για το περιβάλλον, ωστόσο, παρά την επιβλητική αντιπροσώπευση που αναμένεται, από τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου, εκφράζονται σοβαρές αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά της.

    Αρκετοί θεωρούν, όμως, ότι αυτή είναι η τελευταία ελπίδα για την αναστροφή της καταστροφικής πορείας του πλανήτη. Αγκάθι παραμένει η άρνηση των ΗΠΑ να μειώσουν τους ρύπους, κάτι που συμπαρασύρει και άλλες ανεπτυγμένες χώρες, ενώ για τον τρίτο κόσμο η απελπιστική φτώχεια εμποδίζει τη λήψη οποιωνδήποτε μέτρων.

    Το περιβάλλον βρίσκεται στη διεθνή πολιτική ατζέντα εδώ και αρκετές δεκαετίες, με αποτέλεσμα να υπάρξουν διακηρύξεις, ανακοινώσεις και δεσμευτικές συμφωνίες για θέματα όπως η προστασία του στρώματος του όζοντος της Γης.

    Η Διάσκεψη θα προσπαθήσει να χτίσει μια γέφυρα μεταξύ των κυριότερων περιβαλλοντικών προκλήσεων, που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και η οικονομική ανάπτυξη.

    [05] Ο Γιανγκτσέ ανεβαίνει, ο Ντονγκτίνγκ κατεβάινει

    25/8/2002 11:24:00 πμ

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε η πόλη Βουχάν της Κίνας που απειλείται από τα νερά του ποταμού Γιανγκτσέ, ενώ επιβεβαιώθηκε ότι η στάθμη των υδάτων στη λίμνη Ντονγκτίνγκ κατεβαίνει. Περίπου 7,5 εκατομμύρια άνθρωποι κατοικούν στο Βουχάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι όπου τα νερά ξεπέρασαν το Σάββατο το όριο κινδύνου, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο "Νέα Κίνα". Η Κίνα έχει κινητοποιήσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 15.000 στρατιώτες και 100.000 αστυνομικούς, για να ενισχύσουν τα αναχώματα γύρω από την Ντονγκτίνγκ και τους ποταμούς που την τροφοδοτούν.

    [06] Ευνοϊκή ρύθμιση για τις οφειλές στο ΙΚΑ

    25/8/2002 10:50:00 πμ

    Μείωση της τάξεως του 80% των πρόσθετων τελών για τις ανέλεγκτες επιχειρήσεις που εξοφλήσουν εφάπαξ την οφειλή τους προς το ΙΚΑ και 50% εάν η αποπληρωμή των χρεών γίνει με διακανονισμό, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε την Παρασκευή στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Δημήτρης Ρέππας. Oι ευνοϊκοί όροι αφορούν όχι μόνο στις ανέλεγκτες επιχειρήσεις, αλλά και όσους έχουν βεβαιωμένες οφειλές προς το ΙΚΑ έως την 31η Δεκεμβρίου 1998 . Η σχετική τροπολογία θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για την Αγροτική Εστία, η συζήτηση του οποίου ξεκινά τη Δευτέρα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 25 August 2002 - 8:53:08 UTC