Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-08-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσημη συνάντηση αύριο για τα ΑΕΙ
  • [02] Δύο νεκροί στην Εύβοια
  • [03] Απόπειρα αυτοκτονίας με υγραέριο
  • [04] Τραγικό δυστύχημα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
  • [05] Δεν φεύγουν από τη Χεβρώνα οι Ισραηλινοί
  • [06] Συνελήφθη στη Γαλλία φυγόδικος των Ερυθρών Ταξιαρχιών
  • [07] Ανατροπή βυτιοφόρου στην Αυστραλία
  • [08] ''Λευκές λίστες'' για τα φθηνά προϊόντα
  • [09] Μερική απασχόληση και στο Δημόσιο
  • [10] Εσβησε ο Γιάννης Γκιωνάκης

    [01] Κρίσημη συνάντηση αύριο για τα ΑΕΙ

    25/8/2002 5:57:00 μμ

    Κρίσιμη συνάντηση για την τύχη των κινητοποιήσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα έχουν αύριο οι υπουργοί Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης και Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου με τους εκπροσώπους των καθηγητών των ΑΕΙ.

    Μεγάλη είναι η αγωνία για χιλιάδες φοιτητές, που κινδυνεύουν να χάσουν την εξεταστική περίοδο και του Σεπτεμβρίου, αν δεν βρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα καθώς ο υπουργός Παιδείας δεσμεύεται από την απόφαση της κυβέρνησης για σφιχτή εισοδηματική πολιτική ενώ αναμένεται να θέσει στο τραπέζι τις νομοθετικές ρυθμίσεις που κατέθεσε τον Ιούλιο για κανονική καταβολή των επιδομάτων των πανεπιστημιακών που βρίσκονται σε άδειες και για ενσωμάτωση των επιδομάτων εξωδιδακτικής απασχόλησης στις συντάξεις ικανοποιώντας έτσι δύο από τα αιτήματα των κινητοποιήσεων.

    Οι πανεπιστημιακοί από την πλευρά τους δεν έχουν αποφασίσει για την συνέχιση ή μη της αποχής τους ενώ εμμένουν στο αίτημα τους για καθαρές αυξήσεις.

    [02] Δύο νεκροί στην Εύβοια

    25/8/2002 6:00:00 μμ

    Τραγικό θάνατο βρήκαν τα ξημερώματα δύο αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού. Είχαν κατασκηνώσει σε παραλία της Εύβοιας και εξαιτίας του ισχυρού ανέμου που έπνεε στην περιοχή, ένα μεγάλο δένδρο ξεριζώθηκε και καταπλάκωσε τη σκηνή τους. Νεκροί είναι ο Κωνσταντίνος Κούκης, του Αθανασίου 34 χρόνων και ο Βασίλειος Γριμάνης του Σταματίου 32 χρόνων . Τραυματίστηκε επίσης ο συνάδελφός τους Ευάγγελος Μπόμπολας του Δημητρίου 34 χρόνων.

    [03] Απόπειρα αυτοκτονίας με υγραέριο

    25/8/2002 3:04:00 μμ

    Συνελήφθη από αστυνομικούς και άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας η 35χρονη Βενετία Πετρέλη, η οποία είχε κλειστεί στο σπίτι στην οδό Έλλης στο Χαϊδάρι απειλώντας ότι θα αυτοκτονήσει με φιάλες υγραερίου. Η Πετρέλη-- που είχε αποπειραθεί και τα περασμένα Χριστούγεννα να αυτοκτονήσει-- προέβη στην πράξη της λόγω ερωτικής απογοήτευσης.

    [04] Τραγικό δυστύχημα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

    25/8/2002 3:11:00 μμ

    Πολύνεκρο δυστύχημα έγινε σε κατασκευαζόμενη ενεργειακή μονάδα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η οροφή της κατασκευαζόμενης μονάδας κατέρρευσε, καταπλακώνοντας πολλούς εργαζόμενους, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός. Εκφράζονται φόβοι, πάντως, για μεγάλο αριθμό νεκρών και σοβαρά τραυματισμένων.

    [05] Δεν φεύγουν από τη Χεβρώνα οι Ισραηλινοί

    25/8/2002 11:52:00 πμ

    Απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο αποχώρησης των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων από την παλαιστινιακή πόλη της Χεβρώνας στη Δυτική Όχθη ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, έπειτα από την αντίδραση του ισραηλινού στρατού. Ο στρατός δεν μπορεί να αποχωρήσει από μία περιοχή παρά εάν λάβει προηγουμένως τη διαβεβαίωση ότι θα επικρατήσει ηρεμία και ότι η κατάσταση θα τελεί υπό τον έλεγχο της παλαιστινιακής Αρχής, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ισραηλινού στρατού.

    Υπάκουσε στο στρατό του ο Μπεν Ελιέζερ

    Ανώτατοι αξιωματούχοι των δυνάμεων που βρίσκονται στη Δυτική Οχθη είχαν διατυπώσει την αντίθεσή τους προς το ενδεχόμενο αποχώρησης από τη Χεβρώνα, όπως προβλέπει το σχέδιο του υπουργού Αμυνας υπό την ονομασία "Πρώτα η Γάζα και η Βηθλεέμ".

    Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Μοσέ Γιααλόν επέκρινε τους αξιωματικούς για τις δημόσιες αυτές δηλώσεις τους. "Αξιωματικοί δεν πρέπει να εκφράζονται κατά των αποφάσεων της πολιτικής ηγεσίας, μετά τη λήψη τους. Μία τέτοια κριτική έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές της δημοκρατίας", αναφέρεται σε γραπτό μήνυμα που απέστειλε σήμερα ο Μοσέ Γιααλόν στους αξιωματικούς, σύμφωνα με πληροφορίες στρατιωτικής πηγής.

    Το λόμπι των εβραίων εποίκων πιέζει επίσης από την πλευρά του να μην τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση για την αποχώρηση από την πόλη της Χεβρώνας, όπου 600 έποικοι παραμένουν ανάμεσα σε έναν πληθυσμό 120.000 Παλαιστινίων.

    Ο Σαντάμ διέταξε τον φόνο του Νιντάλ λέει η Sunday Telegraph

    Δολοφονήθηκε ο Παλαιστίνιος τρομοκράτης Αμπού Νιντάλ, κατόπιν διαταγής του προέδρου του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα "Sunday Telegraph" επικαλούμενη έναν Αμερικανό αξιωματούχο. Υπενθυμίζουμε ότι ο Νιντάλ είχε βρεθεί νεκρός στις αρχές της περασμένης εβδομάδας σε ένα διαμέρισμα στη Βαγδάτη κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμα συνθήκες.

    "Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Αμπού Νιντάλ δολοφονήθηκε κατά διαταγή του Σαντάμ" δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. "Πλήρωσε το τίμημα της άρνησης του να συνεργαστεί με τα σχέδια του Σαντάμ Χουσέιν" πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα ο 65χρονος Αμπού Νιντάλ δολοφονήθηκε επειδή αρνήθηκε να συμμετάσχει στην εκπαίδευση των μελών της Αλ Κάιντα που εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν και κατέφυγαν στο βόρειο Ιράκ μετά την αμερικανική επίθεση και την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν. Αρνήθηκε επίσης να πραγματοποιήσει τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Ιράκ, Τάχερ Τζαλίλ Χαμπούς είχε δηλώσει την περασμένη Τετάρτη ότι ο Αμπού Νιντάλ αυτοκτόνησε μέσα στο σπίτι του, ενώ επρόκειτο να προσαχθεί για ανάκριση από τις υπηρεσίες ασφαλείας που διαπίστωσαν την παρουσία του στη Βαγδάτη.

    Νωρίτερα όμως η οργάνωση Φατάχ-Επαναστατικό Συμβούλιο του Αμπού Νιντάλ είχε κατηγορήσει τις ιρακινές μυστικές υπηρεσίες ότι "δολοφόνησαν" τον ηγέτη της.

    [06] Συνελήφθη στη Γαλλία φυγόδικος των Ερυθρών Ταξιαρχιών

    25/8/2002 7:36:00 μμ

    Φυγόδικος των Ερυθρών Ταξιαρχιών συνελήφθη από τη γαλλική αστυνομία στο Παρίσι και παραδόθηκε στις ιταλικές αρχές. Ο Πάολο Περσιτσέτι, που είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση στην Ιταλία πριν από δέκα χρόνια για συμμετοχή στη δολοφονία ενός στρατηγού της αεροπορίας, συνελήφθη στο Παρίσι ενώ περπατούσε στο δρόμο το βράδυ του Σαββάτου. Διέφευγε τη σύλληψη από το 1992, όταν δικαστήριο τον καταδίκασε σε 18 χρόνια φυλακή για το ρόλο του στη δολοφονία του Λίτσιο Τζιορτζιέρι στη Ρώμη το 1987. Ο 40χρονος Περσιτσέτι πιστεύεται ότι ανήκε σε ένα παρακλάδι της αριστερής ανταρτικής οργάνωσης Ερυθρές Ταξιαρχίες, που πραγματοποίησε τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ιταλία κατά τις δεκαετίες του '70 και του '80. Ο Περσιτσέτι τέθηκε υπό κράτηση στο Τορίνο, αφού η γαλλική αστυνομία τον παρέδωσε στις ιταλικές αρχές.

    [07] Ανατροπή βυτιοφόρου στην Αυστραλία

    25/8/2002 12:13:00 μμ

    Εφιαλτικές στιγμές έζησαν τις πρωινές ώρες σήμερα οι κάτοικοι του προαστίου Ρόκντεϊλ του Σίδνεϊ όταν ανετράπη και εξερράγη ένα βυτιοφόρο χωρίς, ευτυχώς, να υπάρξουν ανθρώπινα θύματα. Οι πύρινες φλόγες από τις 36 χιλιάδες λίτρα πετρελαίου που πήραν φωτιά έφτασαν τα 50 μέτρα με αποτέλεσμα να καούν αρκετά αυτοκίνητα και να προκληθούν ζημιές σε καταστήματα.

    Ο οδηγός του οχήματος διασώθηκε και ειδοποίησε την αστυνομία και την πυροσβεστική. Ευτυχώς το ατύχημα σημειώθηκε τα ξημερώματα που δεν υπήρχε κίνηση στους δρόμους. Χάρη στην έγκαιρη κινητοποίηση της αστυνομίας κάτοικοι κτιρίων της περιοχής ενημερώθηκαν και εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και έτσι δεν υπήρξαν θύματα. Στον τόπο του ατυχήματος έσπευσαν άνδρες της πυροσβεστικής που έδωσαν σκληρές μάχες με τις πύρινες φλόγες.

    [08] ''Λευκές λίστες'' για τα φθηνά προϊόντα

    25/8/2002 4:41:00 μμ

    Μετά τις "μαύρες λίστες" το υπουργείο Ανάπτυξης προτίθεται να δημοσιοποιήσει και "λευκές λίστες" προϊόντων και υπηρεσιών που έχουν χαμηλές τιμές, προκειμένου να ανακοπεί το κύμα αισχροκέρδειας που πλήττει την αγορά. Οι λίστες, όπως αναφέρει, ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής", θα φθάνουν στους καταναλωτές είτε απευθείας από το υπουργείο, πιθανότατα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, είτε μέσω των ενώσεων καταναλωτών, όπως γίνεται στην Ευρώπη και την Αμερική.

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος τονίζει παράλληλα ότι το βασικό χτύπημα στις αδικαιολόγητες ανατιμήσεις θα γίνει κυρίως από την όξυνση του ανταγωνισμού μέσω της δημιουργίας νέων πλαισίων στις αγορές, από τη δημιουργία ισχυρής καταναλωτικής συνείδησης και από την άψογη λειτουργία των ελεγκτικών θεσμών, όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού και ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται τα ενιαία τιμολόγια, τόσο για τα αγροτικά προϊόντα όσο και για τα καύσιμα , η δημοσιοποίηση των κερδοσκόπων αλλά και η "διαφήμιση" των φθηνών αγορών. Τέλος ο υπουργός Ανάπτυξης εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του χρόνου ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 3%.

    [09] Μερική απασχόληση και στο Δημόσιο

    25/8/2002 1:13:00 μμ

    Την επέκταση της μερικής απασχόλησης στον αμιγώς δημόσιο τομέα εξετάζει η κυβέρνηση. Το μέτρο, που θα προωθηθεί αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές, θα αφορά επίσης τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες στο δημόσιο τομέα με χαμηλότερο κόστος.

    [10] Εσβησε ο Γιάννης Γκιωνάκης

    25/8/2002 5:19:00 μμ

    Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα νωρίς το απόγευμα ένας από τους πιο δημοφιλείς και αγαπητούς στο ελληνικό κοινό κωμικούς ηθοποιούς, ο Γιάννης Γκιωνάκης, εκπρόσωπος της τελευταίας γενιάς κωμικών, άφησε την τελευταία του πνοή στην κλινική "Λευκός Σταυρός", σε ηλικία 80 ετών. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας ενώ πριν από ένα μήνα, η κατάστασή του επιδεινώθηκε και σήμερα το απόγευμα άφησε την τελευταία του πνοή. Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 5.30 το απόγευμα από το Α' Νεκροταφείο.

    Μεγάλες θεατρικές και κινηματογραφικές επιτυχίες

    Ο Γιάννης Γκιωνάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1922 και σπούδασε στην Ιατρική Αθηνών, θέλοντας να ακολουθήσει το επάγγελμα του πατέρα του, που ήταν γιατρός. Πολύ γρήγορα, όμως, εγκατέλειψε την Ιατρική για να γίνει ηθοποιός. Υπήρξε κλασσικός ερμηνευτής του Ψαθά, του Σακελλάριου, του Γιαννακόπουλου.

    Μεγάλες θεατρικές επιτυχίες του ήταν η "Σπασμένη Στάμνα" του Κλάιστ και "Ο Κοριός" του Μαγιακόφσκι, σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολωμού. Το 1944, πρωτοεμφανίζεται στο θέατρο στην παράσταση "Τελευταίος Ασπροκόρακας" και συνέχισε με τον "Βυσσινόκηπο" του Τσέχωφ, το "Βυθό" και "Η Ζωή ξαναρχίζει".

    Περνάει στην επιθεώρηση με τον "Εγκμοντ", τον "Πειρασμό", το "Βίρα τις άγκυρες" και με το Εθνικό "Βασιλιάς και Σκύλος", "Ο Μπαμπάς Εκπαιδεύεται" και συνεχίζει πάλι με πληθώρα επιθεωρήσεων, όπως ''Καινούργια Αθήνα'', ''Ανθρωποι του 60'', ''Ζητείται τεμπέλης'' και άλλα.

    Τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Κουν. Οπως όλοι οι μεγάλοι κωμικοί της εποχής του, δεν άργησε να δοκιμάσει την τύχη του και στον κινηματογράφο, όπου πρωτοεμφανίζεται τη δεκαετία του ΄50, με πρώτο έργο την κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου "Εκείνες που δεν πρέπει να αγαπούν".

    Ακολουθούν μόνο επιτυχίες, μερικές από τις οποίες είναι και το "Παπούτσι από τον τόπο σου", "Το Κορίτσι με τα παραμύθια", "Παιδί του δρόμου", "Η ωραία του κουρέα", "Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα", "Ενα αγόρι αλλιώτικο από τα άλλα" κλπ.

    Πολλές κινηματογραφικές ταινίες, όλες μεγάλες επιτυχίες, αλλά και θεατρικά έργα στο Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν και στο Εθνικό Θέατρο. Αφήνει εποχή με το ρόλο του στον "Αρχοντοχωριάτη" του Μολιέρου. Τελευταία του θεατρική εμφάνιση είναι το 1993, με μία επιθεώρηση σε εμπορική σκηνή της Αθήνας, ενώ λίγο αργότερα καθηλώνεται στο κρεβάτι από τον ζαχαροδιαβήτη.

    Είχε δύο κόρες, την Πωλίνα και την Ρενάτα, και τρία εγγόνια. Διετέλεσε, επίσης, και δημοτικός σύμβουλος της Αθήνας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 25 August 2002 - 16:53:54 UTC