Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-08-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στοιχεία της απολογίας Ξηρού στη δημοσιότητα
  • [02] Σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά στη Μυτιλήνη
  • [03] Συνάντηση Παπανδρέου-Αρχιεπισκόπου Δημήτριου
  • [04] Σύσκεψη στο Μαξίμου περί ελληνικής προεδρίας
  • [05] Μυστηριώδης υπόθεση με ελικόπτερο-φάντασμα
  • [06] Ψήφισμα απαγόρευσης του πολιτικού σκέλους της ΕΤΑ
  • [07] Τροπολογία για ρύθμιση χρεών προς το ΙΚΑ
  • [08] Ναι στη σύσταση λογαριαμού αγροτικής εστίας

    [01] Στοιχεία της απολογίας Ξηρού στη δημοσιότητα

    26/8/2002 10:09:00 μμ

    Νέο κύκλο ερευνών στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται ο ΕΛΑ, ξεκινούν τώρα οι διωκτικές αρχές προκειμένου να εξαρθρώσουν τις οργανώσεις που έδρασαν παράλληλα με τη 17Ν, ενώ το όνομα του Γιάννη Σερίφη έρχεται και πάλι στο προσκήνιο. Σύμφωνα με στοιχεία της απολογίας του Σάββα Ξηρού, που είδαν το φως της δημοσιότητας ο Σερίφης ήταν μέλος της 17Ν, είχε λάβει μέρος στη δολοφονία Γουέλς και είχε προσπαθήσει να στρατολογήσει στην οργάνωση τον Χριστόδουλο Ξηρό. Ταυτόχρονα σε νέες συλλήψεις αναμένεται να προβεί στο εγγύς μέλλον η αστυνομία.

    Από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τις αρχές προκύπτουν επαρκείς αποδείξεις για άτομα που φέρεται να συμμετείχαν στον ΕΛΑ.

    Από τα ονόματα μελών του ΕΛΑ που συνεργάστηκαν με τον Κάρλος τα οποία υπάρχουν στα αρχεία της Στάζι καθώς και από την αξιοποίηση των ερευνών στην Ελλάδα, οι διωκτικές αρχές έχουν καταλήξει στα πρόσωπα που θα συλληφθούν σε πρώτη φάση.

    Και για το ρόλο του Γιωτόπουλου μιλά ο Σάββας Ξηρός

    Ως μέλος της λεγόμενης πρώτης γενιάς της "17Ν" κατονομάζει το Γιάννη Σερίφη στην απολογία του ενώπιον του ανακριτή ο Σάββας Ξηρός.

    Ο Γιάννης Σερίφης πάντως αρνήθηκε και σήμερα κάθε σχέση με την 17Ν.

    Ο τραυματίας Σάββας Ξηρός στην απολογία που έδωσε στις 12 Αυγούστου στον εφέτη ανακριτή κ. Ζερβομπεάκο επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό του αδελφού του Χριστόδουλου Ξηρού ότι ο Γιάννης Σερίφης του είχε προτείνει να ενταχθεί στην οργάνωση:

    ''Τον Γιάννη Σερίφη- υποστηρίζει ο Σάββας Ξηρός- τον συνάντησα μια φορά πριν πολλά χρόνια πριν ενταχθώ στην οργάνωση σε κάποιο μαγειρείο που είχε ανοίξει με το θείο μου Αργύρη Τσακαλία. Το μόνο που μου είχε πει ο Τσακαλίας για το Σερίφη είναι ότι παρατάει συνέχεια την οικογένειά του και τρέχει από δω και από κει. Ο Χριστόδουλος μου είπε εδώ και πέντε χρόνια αν θυμάμαι καλά ότι σε κάποιο αμφιθέατρο μετά από κάποια ομιλία τον πλησίασε ο Γιάννης Σερίφης και του πρότεινε ευθέως αν ήθελε να γίνει μέλος της "17Ν".

    Μετά από αυτό το περιστατικό έγινε πανικός στην οργάνωση διότι ο Σερίφης απευθύνθηκε σε έναν άγνωστο, δηλαδή στον αδελφό μου και μάλιστα τότε ο "Λάμπρος" (Αλ. Γιωτόπουλος) διαμαρτυρόμενος για τη συμπεριφορά του είχε πει ''πώς του πρότεινες να γίνει μέλος, τον ξέρεις;'' και ο Σερίφης του είχε απαντήσει ''ξέρω το θείο του τον Τσακαλία''.

    Από ιστορίες που λέγονταν μεταξύ των μελών της οργάνωσης είχα ακούσει ότι ο Γιάννης Σερίφης είχε λάβει μέρος στην πρώτη ενέργεια της "17Ν" κατά του σταθμάρχη της CIA Ρίτσαρντ Γουέλς το 1975. Ο Σερίφης ελάχιστο διάστημα μετά τη στρατολόγηση του Χριστόδουλου (1983) διαφώνησε με την οργάνωση και αποχώρησε. Είμαι σίγουρος ότι αποχώρησε οριστικά διότι δεν ασχολήθηκε κανένας μας μαζί του και ούτε αυτός με εμάς''.

    Αναφερόμενος στον Αλ. Γιωτόπουλο ο Σάββας Ξηρός υποστήριξε ενώπιον του ανακριτή ότι θεωρεί πως είναι πιθανό ο Γιωτόπουλος να εκμεταλλεύτηκε τα μέλη της οργάνωσης ιδεολογικά και οικονομικά.

    ''Ομως τότε του είχαμε τυφλή εμπιστοσύνη αν και κατά καιρούς αναρωτιόμουνα για τα οικονομικά της εταιρίας, διότι πίστευα ότι τα χρήματα που ξοδεύονταν για ανάγκες της οργάνωσης ήταν περισσότερα από αυτά που υπολόγιζα''.

    Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο η οργάνωση φρόντιζε για τα μέλη της και τα έξοδά τους όταν έπαιρναν μέρος σε επιχειρήσεις της αλλά και σε περίπτωση που δεν είχαν δουλειά.

    ''Η οργάνωση είχε τα έξοδα των ενοικίων και τα έξοδα των μελών όταν πηγαίναμε σε δουλειές που μας ανέθεταν. Οταν κάποιο μέλος έμενε άνεργο έπαιρνε κάποιο ποσό ίσα -ίσα για να συντηρείται. Πολλές φορές ήταν μόνο το ενοίκιο και το ρεύμα του. Η οργάνωση κάλυπτε και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μελών αλλά όχι και των οικογενειών τους".

    Για την εμπλοκή του Σωτήρη Κονδύλη ή "Αρη", ο Σάββας Ξηρός υποστηρίζει ότι δεν είχε συμμετοχή μετά τη δολοφονία του Τούρκου συμβούλου της πρεσβείας Ομερ Σεπαχίογλου το 1994.

    ''Είχαμε όμως επαφές με τον Αρη μέχρι και ένα μήνα πριν τον τραυματισμό μου. Οι επαφές αυτές γίνονταν για να μαθαίνουμε νέα για το αν τον παρακολουθούσαν ώστε να ξέρουμε αν είχε δημιουργηθεί πρόβλημα για την ασφάλεια της οργάνωσης''.

    Σύμφωνα με τον Σάββα Ξηρό ο εισαγγελέας Παναγιώτης Ταρασουλέας εναντίον του οποίου έγινε δολοφονική απόπειρα τον Ιανουάριο του 1989 επελέγη ως στόχος γιατί ''υπήρχε η πληροφορία ότι κατά τη διάρκεια της χούντας είχε στείλει κόσμο στην εξορία''.

    Επίσης ο Σάββας Ξηρός υποστήριξε στην ανακριτική απολογία του ότι έκανε προσπάθεια να φύγει από την οργάνωση από το 1995 και έπειτα. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά το 1995 είχε συγκεντρώσει μια ομάδα από καλλιτέχνες με τους οποίους ήθελε να δημιουργήσει πολιτιστικό κέντρο και να έχει ο κάθε καλλιτέχνης δικό του εργαστήριο.

    ''Σκοπός μου ήταν μ' αυτό το κέντρο να απασχολούμαι όσο το δυνατό περισσότερο για να έχω ισχυρή δικαιολογία απέναντι στο "Λουκά" (Δημ. Κουφοντίνας) και να ελαττώσω τη συμμετοχή μου στην οργάνωση μέχρι του σημείου να απαγκιστρωθώ εντελώς. Σκεφτόμουν ότι σε περίπτωση ίδρυσης κέντρου το γεγονός θα έβγαινε στη δημοσιότητα και επομένως θα αποκλειόμουν από το να είμαι μέλος...

    Μετά τον τραυματισμό μου στην επιχείρηση κατά του Γερμανού πρέσβη τους είχα δηλώσει ότι λόγω του DNA δεν πρέπει να μετέχω σε επόμενες ενέργειες της οργάνωσης ούτε καν σε κλοπή αυτοκινήτου. Ο "Λάμπρος" έβγαλε το συμπέρασμα ότι οι αρχές δεν είχαν το DNA όπως γράφτηκε και σε προκήρυξη της οργάνωσης και μου είπε ότι μπορώ να συμμετέχω στις επιχειρήσεις κανονικά".

    Αντίδραση από την κυβέρνηση για το θέμα των αρχείων της Στάζι

    Την αντίδραση εν τω μεταξύ του Χρήστου Πρωτόπαπα και του Σήφη Βαλυράκη προκάλεσαν οι υπαινιγμοί που διατύπωσε ο καθηγητής Χ. Γιαλουρίδης, ότι μετά την απομάκρυνση του κ. Παπαθεμελή από την κυβέρνηση το '95, δεν αξιοποιήθηκαν στοιχεία από τα αρχεία της Στάζι για τους τρομοκράτες του ΕΛΑ.

    Τα στοιχεία είχαν από τότε, από το 1995, είχαν παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στις ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών "Ούτε κρύψαμε, ούτε φοβόμαστε τίποτα και δεν υπήρξε αποπομπή υπουργού" τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας.

    Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης εναντίον του Στέλιου Παπαθεμελή για το θέμα των αρχείων της Στάζι που συνδέονται με την ελληνική τρομοκρατία. Ο κ. Βαλυράκης χαρακτήρισε αποπροσανατολιστική τη στάση Παπαθεμελή.

    Εν τω μεταξύ για περίπου δυο ώρες παρέμεινε στο γραφείο του εφέτη ανακριτή, Λεωνίδα Ζερβομπεάκου, ο αστυνομικός Σωκράτης Κότσιας, που κλήθηκε να καταθέσει όσα γνωρίζει για τη συμπλοκή με μέλη της "17Ν"' στα Σεπόλια το Νοέμβριο του 1991.

    Ο κ. Κότσιας, που είχε τραυματιστεί στη συμπλοκή, είναι ο τρίτος αστυνομικός, ο οποίος κατέθεσε στον ανακριτή για το περιστατικό. Εχει προηγηθεί η κατάθεση των συναδέλφων του, Ιωάννη Παπαφώτη και ενός ακόμη, που έχει ζητήσει να μην δημιοσιοποιηθούν τα στοιχεία του. Οι αστυνομικοί δήλωσαν στον ανακριτή παράσταση πολιτικής αγωγής.

    Να σημειωθεί ότι την ικανοποίηση του προέδρου Μπους σχετικά με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στην Ελλάδα και τις πρόσφατες συλλήψεις μετέφερε στον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Δημήτριος.

    [02] Σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά στη Μυτιλήνη

    26/8/2002 11:11:00 μμ

    Ανεξέλεκτη μαίνεται η πυρκαγιά σε πυκνό πευκοδάσος στη περιοχή των Βατερών στην νότια Λέσβο. Η φωτιά που ξέσπασε περίπου στις 5 το απόγευμα πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και φτάνουν τα οκτώ μποφώρ, ενώ κάποια στιγμή απείλησε και κατοικίες. Ωστόσο η αλλαγή της διεύθυνσης των ανέμων ευτυχώς αποσόβησε τα χειρότερα. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή επιχειρούν εκατοντάδες στρατιώτες, το σύνολο της πυροσβεστικής δύναμης και πολίτες, ενώ μέχρι να πέσει το φως της ημέρας συνέδραμαν δασοπυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα. Στο νησί αναμένεται να φτάσει κι ένα C-130 με 60 άνδρες της ΕΜΑΚ.

    [03] Συνάντηση Παπανδρέου-Αρχιεπισκόπου Δημήτριου

    26/8/2002 7:56:00 μμ

    Οι σχέσεις της Αρχιεπισκοπής με την ελληνική κοινότητα, οι εκδηλώσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και η ανακατασκευή της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη ήταν τα θέματα που συζήτησαν σήμερα ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Δημήτριος. Ο κ. Δημήτριος μετέφερε στον υπουργό την ικανοποίηση του προέδρου Μπους σχετικά με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στην Ελλάδα και τις πρόσφατες συλλήψεις.

    [04] Σύσκεψη στο Μαξίμου περί ελληνικής προεδρίας

    26/8/2002 9:18:00 μμ

    Το σήμα της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, την οργάνωση των επισκέψεων σε επίπεδο πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών, που θα γίνουν στο διάστημα αυτό αλλά και τις κινητοποιήσεις που ενδεχομένως θα πραγματοποιηθούν συζήτησαν το απόγευμα, σε συνεργασία μιας ώρας, που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Κατά την έξοδο του ο κ. Γιαννίτσης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η συζήτηση αφορούσε οργανωτικά θέματα της προεδρίας ενώ έγινε και "μια μικρή ανασκόπηση για άλλα ζητήματα". Ειδικά για το θέμα του σήματος της Προεδρίας, είπε ότι "πρέπει να λήξει σ' ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα" και πρόσθεσε ότι συζητήθηκε και η "προετοιμασία για τις εκδηλώσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε".

    Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου να επιλεγεί το "Σήμα" προκηρύχθηκε διαγωνισμός στο πλαίσιο του οποίου υποβλήθηκαν περισσότερες από 200 προτάσεις "όλες πολύ ενδιαφέρουσες".

    Από τις 200 και πλέον αυτές προτάσεις, η ομάδα επιλογής για το "Σήμα" που συγκροτήθηκε με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Τάσου Γιαννίτση κατέληξε (προεπιλογή) σε τέσσερα-πέντε σχέδια και χρειάστηκε να γίνουν διάφορες εφαρμογές ώστε να επιλεχθεί τελικά το καταλληλότερο.

    Επισήμως η παρουσίασή του αναμένεται να γίνει το Νοέμβριο.

    [05] Μυστηριώδης υπόθεση με ελικόπτερο-φάντασμα

    26/8/2002 10:34:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Μια περίεργη υπόθεση απασχόλησε τις αρχές της Κρήτης. Αγνωστος επικοινώνησε το πρωί, μέσω κινητού τηλεφώνου, με το λιμενικό σταθμό Χερσονήσου, λέγοντας ότι επιβαίνει σε ελικόπτερο, Αουγκούστα Μπέλ το οποίο λόγω μηχανικής βλάβης, θα κάνει αναγκαστική προσθαλάσσωση βόρεια της νήσου Δίας, που βρίσκεται απέναντι από το Ηράκλειο. Από τις έρευνες που έγιναν από αέρος και θαλάσσης δεν εντοπίστηκε κανένα ίχνος του ελικοπτέρου. Οι αρχές καταλήγουν στην εκδοχή της φάρσας καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας κανένα από τα Αγκούστα Μπέλ που υπάρχουν στη χώρα, δεν πετούσε την ώρα που έγινε το τηλεφώνημα, ενώ υποψίες δημιούργησε και το γεγονός, ότι η επικοινωνία έγινε μέσω κινητού και όχι του ασυρμάτου.

    [06] Ψήφισμα απαγόρευσης του πολιτικού σκέλους της ΕΤΑ

    26/8/2002 10:48:00 μμ

    Το ισπανικό κοινοβούλιο υιοθέτησε σήμερα πρόταση με την οποία επιφορτίζει την κυβέρνηση να εισηγηθεί την απαγόρευση λειτουργίας του βασκικού κόμματος Μπατασούνα για την στήριξη που προσφέρει στην βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ. Το κοινοβούλιο, σε έκτακτη συνεδρίασή του, ψήφισε με 295 ψήφους υπέρ έναντι 10 κατά και 29 αποχές πρόταση με την οποία ζητείται από την κυβέρνηση του Ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ να καταθέσει επισήμως στο Ανώτατο Δικαστήριο αίτημα για την απαγόρευση του κόμματος αυτού βάσει αμφιλεγόμενης νομοθεσίας που εγκρίθηκε τον Ιούνιο.

    ''Οταν η ΕΤΑ σκοτώνει και το Μπατασούνα επικροτεί, δεν μπορεί να μιλάει κανείς για αρχές'', δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος στη διάρκεια της συνεδρίασης του κοινοβουλίου για το ζήτημα αυτό, που διήρκεσε δυόμιση ώρες.

    Στην πρόταση που κατέθεσαν τα δύο μεγαλύτερα ισπανικα κόμματα κατηγορείται το Μπατασούνα ότι ενεργεί ''εναντίον των δημοκρατικών αρχών ασκώντας μια πολιτική που έχει στόχο τη νομιμοποίηση και την δικαιολόγηση της ύπαρξης, αλλά και των εγκληματικών πράξεων της τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΤΑ''.

    Επίσης το πολιτικό σκέλος της ΕΤΑ θεωρείται υπεύθυνο για τη δημιουργία ενός ''γενικευμένου κλίματος εκφοβισμού σε μια προσπάθεια να μειώσει ή να εξαλείψει τις συνθήκες που είναι απαραίτητες για την ύπαρξη πλουραλισμού και δημοκρατίας'', επισημαίνεται στην πρόταση.

    [07] Τροπολογία για ρύθμιση χρεών προς το ΙΚΑ

    26/8/2002 11:25:00 μμ

    Τροπολογία που προβλέπει τη δυνατότητα εξόφλησης βεβαιωμένων οφειλών ή το κλείσιμο εκκρεμών υποθέσεων μέχρι και την 31/12/1998 επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ, με εκπτώσεις στα πρόσθετα τέλη και επιβαρύνσεις από 50 έως 80% κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας. Η τροπολογία κατατέθηκε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τη σύσταση οργανισμού αγροτικής Εστίας.

    Μετά την ψήφιση του νόμου μέσα σε έξι μήνες οι εργοδότες που θα επιθυμούν να αξιοποιήσουν τη ρύθμιση θα έχουν δύο δυνατότητες:

    ή να καταβάλουν εφάπαξ τα οφειλόμενα με έκπτωση 80% επί των προσθέτων τελών, ή να καταβάλουν το 8-12% της οφειλής και να εξοφλήσουν το υπόλοιπο σε 24 μηνιαίες δόσεις με έκπτωση επί των προσαυξήσεων κατά 50%.

    Σε κάθε περίπτωση οι εργοδότες θα καλούνται να αναγνωρίσουν και να εξοφλήσουν το σύνολο των οφειλών τους από την 1/1/1999 και μετά.

    Υπενθυμίζεται ότι οι προσαυξήσεις των προσθέτων τελών προς το ΙΚΑ μπορούν να φτάσουν ως το 120% της αρχικής οφειλής. Ετσι εργοδότες που έχουν φτάσει λόγω καθυστέρησης στο ανώτατο επίπεδο προσαύξησης θα κληθούν να καταβάλουν την αρχική οφειλή με πραγματική προσαύξηση 24% (με την έκπτωση 80% επί του 120%).

    Στην περίπτωση της εφάπαξ εξόφλησης, ή την αρχική οφειλή με προσαύξηση 60% στο ενδεχόμενο των δόσεων.

    Στο νομοσχέδιο αυτό ρυθμίζονται θέματα όπως η σύσταση της Αγροτικής Εστίας ο καθορισμός της έννοιας του αγροτικού επαγγέλματος, η υπαγωγή στον ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ επαγγελματοβιοτεχνών που δραστηριοποιούνται σε οικισμούς με λιγότερους από 2.000 κατοίκους κλπ.

    [08] Ναι στη σύσταση λογαριαμού αγροτικής εστίας

    26/8/2002 11:18:00 μμ

    Υπέρ της σύστασης λογαριασμού αγροτικής εστίας τάσσονται τα κόμματα της Βουλής, αλλά όχι και με το ομώνυμο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο στηρίζει επί της αρχής μόνο η κυβερνητική πλειοψηφία και ο ΣΥΝ. Παράλληλα με την σύσταση λογαριασμού αγροτικής εστίας στον ΟΓΑ (με φιλοδοξία να εξασφαλίσει κοινωνικό τουρισμό στους αγρότες, δωρεάν βιβλία, εισιτήρια για το θέατρο και άλλα), το νομοσχέδιο επιχειρεί να προσδιορίσει επακριβώς και την έννοια του ''κυρίου επαγγέλματος αγρότη'', με την εισαγωγή και αντικειμενικών κριτηρίων, όπως επίσης να ρυθμίσει και την ασφάλιση των εποχικά απασχολούμενων αγροτών. Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου, έδωσε στους ομιλητές της αξιωματικής αντιπολίτευσης την αφορμή για μια ακόμη επίθεση στην αγροτική πολιτική της κυβέρνησης, αφιερώνοντας για το θέμα αυτό ιδιαίτερα μεγάλο τμήμα των ομιλιών τους-προκαλώντας έτσι και την αντίδραση του υπουργού Εργασίας Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία, ότι μετατοπίζει το πεδίο της συζήτησης σε υπαρκτά προβλήματα του αγροτικού κόσμου, προκειμένου να μην παραδεχθεί, ότι επί της ουσίας του νομοσχεδίου δεν μπορεί να εγείρει ουσιαστικές αντιρρήσεις.

    Ο εισηγητής της ΝΔ, βουλευτής Ξάνθης Αλέξανδρος Κοντός, αλλά και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, επισήμαναν ότι οι διατιθέμενες πιστώσεις των 7,5 δισ δρχ δεν αρκούν για την κάλυψη των αναγκών του ενός εκατομμυρίου οκτακοσίων χιλιάδων δικαιούχων αγροτών, παρά μόνο μπορούν να εξυπηρετήσουν κομματικούς στόχους και πελατειακές σχέσεις, καθώς μάλιστα ο υπουργός Εργασίας αναλαμβάνει να καθορίσει για κάθε έτος τον αριθμό των δικαιούχων που εντάσσονται στα προγράμματα και στις παροχές, τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια επιλογής τους, και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την υλοποίηση των σκοπών της αγροτικής εστίας, μετά βέβαια και από γνώμη του διοικητικού συμβουλίου του ΟΓΑ.

    Αλλο ένα σημείο επίκρισης για την αντιπολίτευση, υπήρξε η μη συμμετοχή της ΣΥΔΑΣΕ στην διαχειριστική επιτροπή του λογαριασμού αγροτικής εστίας (ένσταση , την οποία απεδέχθη ο κ. Ρέππας ), όπως επίσης και η προβλεπόμενη ρύθμιση καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών του κλάδου κύριας ασφάλισης αγροτών την οποία στηλίτευσε κυρίως το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ.

    Ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας, επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο ''εμπλουτίζεται και διευρύνεται το κοινωνικό κεκτημένο της χώρας'' και πως ''είναι βέβαιο ότι και όσοι σήμερα αρνούνται την ψήφο τους σ' αυτή την πρόταση, εκ των υστέρων θα υιοθετήσουν και θα ευθυγραμμιστούν με την πολιτική αυτή όταν πλέον η αγροτική εστία θα αποτελεί χειροπιαστή πραγματικότητα για τους Ελληνες αγρότες''.

    ''Η αντιπολίτευση, καταψηφίζοντας αυτές τις διατάξεις στερεί από τον εαυτό της τη χαρά και την ευθύνη της συμμετοχής σε ένα δημιουργικό έργο . Επιλέγει να μεμψιμοιρεί, καταψηφίζοντας άρθρα, παρά το ότι αναγνωρίζει πως κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση'', υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 26 August 2002 - 20:53:42 UTC