Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-08-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεν βρέθηκε λύση για την εξεταστική
  • [02] Στόχος της ΕΛ.ΑΣ ο Ε.Λ.Α.
  • [03] Πυρκαγιές σε Μήλο, Μυτιλήνη
  • [04] Αρχισαν οι πρώτες αγροτικές κινητοποιήσεις
  • [05] Αλλαγές στη Μεσογείων
  • [06] Αντιδρά η ΕΤΑ στην απαγόρευση του Μπατασούνα
  • [07] Τον έναν μετά τον άλλο συλλαμβάνουν οι Ισραηλινοί
  • [08] Η Γεωργία κατηγορεί τη Ρωσία
  • [09] Πρέπει να συμφωνεί και το Κογκρέσο για επίθεση
  • [10] Στη Βουλή η ρύθμιση για αυξήσεις διδάκτρων
  • [11] Εφυγε για πάντα η Νατάσσα Γερασιμίδου
  • [12] Η Ορχήστρα Νέων της ΕΕ στο Ηρώδειο
  • [13] Εκθεση Αλέκου Φασιανού στη Σαμοθράκη
  • [14] H Ξάνθη γιορτάζει τον πολιτισμό
  • [15] Δεύτερη ημέρα της παγκόσμιας διάσκεψης

    [01] Δεν βρέθηκε λύση για την εξεταστική

    27/8/2002 8:14:00 πμ

    Συνεχίζεται το αδιέξοδο στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μετά τη χθεσινή άκαρπη συνάντηση των υπουργών Παιδείας, Πέτρου Ευθυμίου, και Οικονομίας, Νίκου Χριστοδουλάκη, με τους πανεπιστημιακούς καθηγητές. Αμετακίνητες στις θέσεις τους εμφανίστηκαν και οι δύο πλευρές. Οι υπουργοί ζήτησαν από τους πανεπιστημιακούς να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, ώστε να ξεκινήσει κανονικά το νέο ακαδημαϊκό έτος και να επανέλθουν στο τραπέζι των συζητήσεων από το 2003.

    Κανονικά οι εξετάσεις για τους τελειόφοιτους

    Ο Πέτρος Ευθυμίου επανέλαβε ότι το θέμα του μισθολογίου των πανεπιστημιακών θα συζητηθεί το 2003 και θα ισχύσει από το 2004, ενώ απηύθυνε έκκληση να λειτουργήσουν κανονικά τα πανεπιστήμια, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση κάλυψε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της έναντι των πανεπιστημιακών.

    Οι καθηγητές τόνισαν ότι θα εισηγηθούν τη συνέχιση της αποχής από το διδακτικό τους έργο στις συνεδριάσεις ανά σχολή. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει χαθεί η εξεταστική του Ιουνίου σε πολλές σχολές. Ωστόσο κανονικά θα διεξαχθούν οι εξετάσεις για τούς φοιτητές που βρίσκονται στο πτυχίο.

    Δόθηκαν λύσεις σε όλα τα θέματα εκτός από αυτό του μισθολογίου το οποίο θα ικανοποιηθεί από πρώτης πρώτου του 2004 δήλωσε ο γγ του υπουργείου Παιδείας Θανάσης Τσουροπλής και τόνισε ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί.

    "Να καταργηθούν τα επιδόματα, και να ενσωματωθούν στο βασικό μισθό από 1-1-2004 ζήτησε η γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ, Ευαγγελία Μουρνόβα προσθέτοντας ότι οι καθηγητές εμμένουν στην απόφασή του για συνέχιση των κινητοποιήσεων.

    [02] Στόχος της ΕΛ.ΑΣ ο Ε.Λ.Α.

    27/8/2002 11:39:00 πμ

    Νέο κύμα συλλήψεων αναμένεται μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο, αυτή τη φορά μελών του ΕΛΑ για τα οποία έχουν συγκεντρωθεί επαρκείς αποδείξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες οι διωκτικές αρχές έχουν καταλήξει στα πρόσωπα που θα συλληφθούν σε πρώτη φάση, από τα ονόματα μελών της οργάνωσης που συνεργάστηκαν με τον Κάρλος και υπάρχουν στα αρχεία της Στάζι αλλά και τις έρευνες που έχουν γίνει στην Ελλάδα.

    ''Δίνει'' ως στρατολόγο τον Γιάννη Σερίφη ο Ξηρός

    Ως μέλος της λεγόμενης πρώτης γενιάς της "17Ν" κατονομάζει το Γιάννη Σερίφη στην απολογία του ενώπιον του ανακριτή ο Σάββας Ξηρός.

    Ο Γιάννης Σερίφης πάντως αρνήθηκε κάθε σχέση με την 17Ν.

    Ο τραυματίας Σάββας Ξηρός στην απολογία που έδωσε στις 12 Αυγούστου στον εφέτη ανακριτή κ. Ζερβομπεάκο επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό του αδελφού του Χριστόδουλου Ξηρού ότι ο Γιάννης Σερίφης του είχε προτείνει να ενταχθεί στην οργάνωση:

    ''Τον Γιάννη Σερίφη- υποστηρίζει ο Σάββας Ξηρός- τον συνάντησα μια φορά πριν πολλά χρόνια πριν ενταχθώ στην οργάνωση σε κάποιο μαγειρείο που είχε ανοίξει με το θείο μου Αργύρη Τσακαλία. Το μόνο που μου είχε πει ο Τσακαλίας για το Σερίφη είναι ότι παρατάει συνέχεια την οικογένειά του και τρέχει από δω και από κει. Ο Χριστόδουλος μου είπε εδώ και πέντε χρόνια αν θυμάμαι καλά ότι σε κάποιο αμφιθέατρο μετά από κάποια ομιλία τον πλησίασε ο Γιάννης Σερίφης και του πρότεινε ευθέως αν ήθελε να γίνει μέλος της "17Ν".

    Μετά από αυτό το περιστατικό έγινε πανικός στην οργάνωση διότι ο Σερίφης απευθύνθηκε σε έναν άγνωστο, δηλαδή στον αδελφό μου και μάλιστα τότε ο "Λάμπρος" (Αλ. Γιωτόπουλος) διαμαρτυρόμενος για τη συμπεριφορά του είχε πει ''πώς του πρότεινες να γίνει μέλος, τον ξέρεις;'' και ο Σερίφης του είχε απαντήσει ''ξέρω το θείο του τον Τσακαλία''.

    Από ιστορίες που λέγονταν μεταξύ των μελών της οργάνωσης είχα ακούσει ότι ο Γιάννης Σερίφης είχε λάβει μέρος στην πρώτη ενέργεια της "17Ν" κατά του σταθμάρχη της CIA Ρίτσαρντ Γουέλς το 1975. Ο Σερίφης ελάχιστο διάστημα μετά τη στρατολόγηση του Χριστόδουλου (1983) διαφώνησε με την οργάνωση και αποχώρησε. Είμαι σίγουρος ότι αποχώρησε οριστικά διότι δεν ασχολήθηκε κανένας μας μαζί του και ούτε αυτός με εμάς''.

    Αναφερόμενος στον Αλ. Γιωτόπουλο ο Σάββας Ξηρός υποστήριξε ενώπιον του ανακριτή ότι θεωρεί πως είναι πιθανό ο Γιωτόπουλος να εκμεταλλεύτηκε τα μέλη της οργάνωσης ιδεολογικά και οικονομικά.

    ''Ομως τότε του είχαμε τυφλή εμπιστοσύνη αν και κατά καιρούς αναρωτιόμουνα για τα οικονομικά της εταιρίας, διότι πίστευα ότι τα χρήματα που ξοδεύονταν για ανάγκες της οργάνωσης ήταν περισσότερα από αυτά που υπολόγιζα''.

    Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο η οργάνωση φρόντιζε για τα μέλη της και τα έξοδά τους όταν έπαιρναν μέρος σε επιχειρήσεις της αλλά και σε περίπτωση που δεν είχαν δουλειά.

    ''Η οργάνωση είχε τα έξοδα των ενοικίων και τα έξοδα των μελών όταν πηγαίναμε σε δουλειές που μας ανέθεταν. Οταν κάποιο μέλος έμενε άνεργο έπαιρνε κάποιο ποσό ίσα -ίσα για να συντηρείται. Πολλές φορές ήταν μόνο το ενοίκιο και το ρεύμα του. Η οργάνωση κάλυπτε και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μελών αλλά όχι και των οικογενειών τους".

    Για την εμπλοκή του Σωτήρη Κονδύλη ή "Αρη", ο Σάββας Ξηρός υποστηρίζει ότι δεν είχε συμμετοχή μετά τη δολοφονία του Τούρκου συμβούλου της πρεσβείας Ομερ Σεπαχίογλου το 1994.

    ''Είχαμε όμως επαφές με τον Αρη μέχρι και ένα μήνα πριν τον τραυματισμό μου. Οι επαφές αυτές γίνονταν για να μαθαίνουμε νέα για το αν τον παρακολουθούσαν ώστε να ξέρουμε αν είχε δημιουργηθεί πρόβλημα για την ασφάλεια της οργάνωσης''.

    Σύμφωνα με τον Σάββα Ξηρό ο εισαγγελέας Παναγιώτης Ταρασουλέας εναντίον του οποίου έγινε δολοφονική απόπειρα τον Ιανουάριο του 1989 επελέγη ως στόχος γιατί ''υπήρχε η πληροφορία ότι κατά τη διάρκεια της χούντας είχε στείλει κόσμο στην εξορία''.

    Επίσης ο Σάββας Ξηρός υποστήριξε στην ανακριτική απολογία του ότι έκανε προσπάθεια να φύγει από την οργάνωση από το 1995 και έπειτα. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά το 1995 είχε συγκεντρώσει μια ομάδα από καλλιτέχνες με τους οποίους ήθελε να δημιουργήσει πολιτιστικό κέντρο και να έχει ο κάθε καλλιτέχνης δικό του εργαστήριο.

    ''Σκοπός μου ήταν μ' αυτό το κέντρο να απασχολούμαι όσο το δυνατό περισσότερο για να έχω ισχυρή δικαιολογία απέναντι στο "Λουκά" (Δημ. Κουφοντίνας) και να ελαττώσω τη συμμετοχή μου στην οργάνωση μέχρι του σημείου να απαγκιστρωθώ εντελώς. Σκεφτόμουν ότι σε περίπτωση ίδρυσης κέντρου το γεγονός θα έβγαινε στη δημοσιότητα και επομένως θα αποκλειόμουν από το να είμαι μέλος...

    Μετά τον τραυματισμό μου στην επιχείρηση κατά του Γερμανού πρέσβη τους είχα δηλώσει ότι λόγω του DNA δεν πρέπει να μετέχω σε επόμενες ενέργειες της οργάνωσης ούτε καν σε κλοπή αυτοκινήτου. Ο "Λάμπρος" έβγαλε το συμπέρασμα ότι οι αρχές δεν είχαν το DNA όπως γράφτηκε και σε προκήρυξη της οργάνωσης και μου είπε ότι μπορώ να συμμετέχω στις επιχειρήσεις κανονικά".

    Διαξιφισμοί για τα αρχεία της Στάζι

    Στο μεταξύ την αντίδραση του Χρήστου Πρωτόπαπα και του Σήφη Βαλυράκη προκάλεσαν οι υπαινιγμοί που διατύπωσε ο καθηγητής Χριστόφορος Γιαλουρίδης, ότι μετά την απομάκρυνση του Στέλιου Παπαθεμελή από την κυβέρνηση το '95, δεν αξιοποιήθηκαν στοιχεία από τα αρχεία της Στάζι για τους τρομοκράτες του ΕΛΑ. "Ούτε κρύψαμε, ούτε φοβόμαστε, ούτε έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Όπως ζητήθηκαν τα στοιχεία, παραλήφθηκαν και παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη" τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Την ικανοποίηση του προέδρου Μπους σχετικά με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στην Ελλάδα και τις πρόσφατες συλλήψεις μετέφερε στον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος.

    [03] Πυρκαγιές σε Μήλο, Μυτιλήνη

    27/8/2002 8:14:00 πμ

    φωτο αρχείου

    Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Χάλακα της Μήλου και κατακαίει χαμηλή βλάστηση, ενώ πυροσβέστες, στρατιώτες και εθελοντές πολίτες έθεσαν, νωρίς το πρωί, υπό έλεγχο τη φωτιά, που ξέσπασε χθες το απόγευμα στην περιοχή Βατερά της νότιας Λέσβου. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι έντασης 8 μποφόρ, ενώ --σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις-- απο την πυρκαγιά, η οποία απείλησε τον τουριστικό οικισμό, αποτεφρώθηκαν περίπου 300 στρέμματα δασους.

    [04] Αρχισαν οι πρώτες αγροτικές κινητοποιήσεις

    27/8/2002 10:00:00 πμ

    Στην κατάληψη του κτιρίου της Διεύθυνσης Γεωργίας στην πόλη των Γιαννιτσών προχώρησαν χθες οι αγρότες του νομού Πέλλας. Μεταξύ άλλων ζητούν την άμεση δέσμευση της κυβέρνησης για την επιδότηση του βαμβακιού στην τιμή, που ανακοινώθηκε από την αρχή, την επιδότηση ολόκληρης της ποσότητας, που έχει παραχθεί, και την ανατροπή του κανονισμού για το βαμβάκι

    Τι δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας

    Η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα ενόψει του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας στη Δανία, όπου η Ελλάδα θα διεκδικήσει έγκριση επιδότησης, μιας εθνικής ενίσχυσης για το βαμβάκι δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς. Αναφερόμενος στα επεισόδια στην Πέλλα τόνισε ότι ενόψει νομαρχιακών και δημαρχιακών εκλογών, κάποιοι αγροτοσυνδικαλιστές θέλουν να δώσουν μια άλλη εικόνα για τις ελληνικές διεκδικήσεις.

    Χρειάζεται, πρόσθεσε, ομοφωνία στην ΕΕ για να δοθεί η ζητούμενη έγκριση στην ελληνική κυβέρνηση. Το αίτημα για εθνική επιχορήγηση δεν σημαίνει επανεθνικοποίηση της αγροτικής πολιτικής, αλλά προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

    [05] Αλλαγές στη Μεσογείων

    27/8/2002 9:18:00 πμ

    Μικρή κυκλοφοριακή ρύθμιση θα τεθεί σε εφαρμογή τις επόμενες μέρες στη Λεωφόρο Μεσογείων που περιλαμβάνει μετατόπιση των λωρίδων κυκλοφορίας του ρεύματος καθόδου της λεωφόρου προς Αθήνα με μείωση του πλάτους της διαχωριστικής νησίδας προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργασίες του Μετρό. Συγκεκριμένα, θα γίνει κυκλοφοριακή παράκαμψη μήκους περίπου 200 μέτρων στο ύψος του Νομισματοκοπείου, ενώ θα παραμείνουν οι τρεις λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση.

    [06] Αντιδρά η ΕΤΑ στην απαγόρευση του Μπατασούνα

    27/8/2002 10:41:00 πμ

    Η ισπανική αστυνομία εξουδετέρωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετήσει η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ σε δικαστήριο της πόλης Τολόσα-- χώρα των Βάσκων-- σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου της αστυνομίας. Σαράντα λεπτά πριν την προβλεπόμενη έκρηξη, άγνωστος που δήλωσε ότι εκπροσωπεί την ΕΤΑ, τηλεφώνησε στην ανεξάρτητη βασκική εφημερίδα ''Γκάρα'' και ενημέρωσε για τη σχεδιαζόμενη βομβιστική επίθεση. Η αστυνομία απέκλεισε αμέσως το τετράγωνο γύρω από τα δικαστήρια και λίγο αργότερα οι πυροτεχνουργοί εντόπισαν και εξουδετέρωσαν τον εκρηκτικό μηχανισμό που ήταν σε έναν σάκο.

    Η τοποθέτηση της βόμβας ακολούθησε την απόφαση του Ισπανού δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρθόν να διατάξει χθες το κλείσιμο των γραφείων του κόμματος-πολιτικής πτέρυγας της ΕΤΑ, καθώς και την αναστολή όλων των δραστηριοτήτων του, λόγω των σχέσεών του με την ένοπλη αυτονομιστική οργάνωση. Την απόφαση αυτή ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το ισπανικό κοινοβούλιο.

    Τα μεσάνυχτα, η ισπανική αστυνομία επενέβη μάλιστα για να εκκενώσει την έδρα του κόμματος Μπατασούνα, πολιτικής πτέρυγας της ΕΤΑ, στην Παμπλόνα της βόρειας Ισπανίας. Η έδρα του Μπατασούνα στην Παμπλόνα, πρωτεύουσα της επαρχίας Ναβάρα στη βόρεια Ισπανία, είναι το εθνικό αρχηγείο της πολιτικής πτέρυγας της ΕΤΑ.

    [07] Τον έναν μετά τον άλλο συλλαμβάνουν οι Ισραηλινοί

    27/8/2002 10:25:00 πμ

    φωτο αρχείου

    Τον πολιτικό αρχηγό της Χαμάς στην Τζενίν και τον αναπληρωτή του συνέλαβε σήμερα ο ισραηλινός στρατός κατά τη διάρκεια εισβολής στον καταυλισμό προσφύγων της πόλης αυτής, στη βόρεια Δυτική Οχθη. Ο Τζαμάλ Αμπού αλ-Χάιγια και ο αναπληρωτής του Ισλάμ Τζαράρ συνελήφθησαν στη διάρκεια της εισβολής του ισραηλινού στρατού στον καταυλισμό προσφύγων με δεκάδες τεθωρακισμένα, τα οποία υποστήριζαν από αέρος πέντε ελικόπτερα Απάτσι.

    Ο ισραηλινός στρατός είχε συλλάβει τον επικεφαλής της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ-Κάσαμ, για την περιοχή αυτή στις 5 Αυγούστου, επομένη της επίθεσης αυτοκτονίας που σημειώθηκε σε λεωφορείο στο βόρειο Ισραήλ, από την οποία σκοτώθηκαν 9 άνθρωποι.

    Μολονότι ο Τζαμάλ Αμπού αλ-Χάιγια ανήκει στον πολιτικό μηχανισμό της Χαμάς, το Ισραήλ τον κατηγορεί για εμπλοκή στην επίθεση αυτή και σε άλλες δύο επιθέσεις αυτοκτονίας, οι οποίες προκάλεσαν συνολικά δεκάδες θανάτους, σύμφωνα με πηγή του ισραηλινού στρατού, η οποία πρόσθεσε ότι τον Τζαμάλ τον καταζητούσαν εδώ και πολλούς μήνες οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας.

    [08] Η Γεωργία κατηγορεί τη Ρωσία

    Πηγή: ΑΠΕ 27/8/2002 9:11:00 πμ

    Κατηγορώντας τη Ρωσία για κρατική τρομοκρατία, ο πρεσβευτής της Γεωργίας στον ΟΗΕ ισχυρίσθηκε πως η Μόσχα παραβιάζει τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ πραγματοποιώντας αεροπορικές επιδρομές πάνω από τη χώρα του, κατά τις οποίες, τόνισε, έχουν χάσει τη ζωή τους τρεις άνθρωποι. Εντούτοις, ο γεωργιανός πρεσβευτής Ρεβάζ Αντάμια, διανέμοντας την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στα υπόλοιπα μέλη του ΟΗΕ, δήλωσε πως η χώρα του δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα πρέπει να ζητήσει παρέμβαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού, στο οποίο η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος.

    Διαψεύδει ο Ιβανόφ

    ''Οι πράξεις της Ρωσίας αποτελούν μία συγκλονιστική υπενθύμιση του συμβατικού νοήματος της κρατικής τρομοκρατίας, που για τόσον καιρό ακολουθούσε η προκάτοχός της χώρα-η Σοβιετική Ένωση. Και πράγματι η στάση της δεν έχει διαφοροποιηθεί'', τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ο Αντάμια.

    Να σημειωθεί ότι επιθεωρητές από τον ΟΑΣΕ ανέφεραν πως παρατήρησαν ''πολλά άγνωστα αεροσκάφη'', και ''λάμψεις και ήχους από εκρήξεις'' στην περιοχή την περασμένη Παρασκευή.

    Ο υπουργός Αμύνης της Ρωσίας, Σεργκέι Ιβανόφ διέψευσε πως έγιναν βομβαρδισμοί μέσα από τα σύνορα της Γεωργίας, και υπαινίχθηκε πως την επίθεση την περασμένη Παρασκευή μπορεί να την πραγματοποίησε η ίδια η Γεωργία στο απρόσιτο φαράγγι Πανκίσι, όπου κατά τη Ρωσία βρίσκουν καταφύγιο Τσετσένοι αντάρτες.

    ''Σε αυτό το τμήμα του κόσμου, αμφιβάλλω πολύ εάν κάποια άλλη χώρα μπορεί να πετάξει στρατιωτικά αεροσκάφη'', αντέτεινε ο Αντάμια, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του Ιβανόφ. Χαρακτηρίζοντας τη δράση της Ρωσίας ως επίθεση εναντίον της κυριαρχίας της, ο Αντάμια πρόσθεσε πως από τις επιδρομές τρεις άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο και επτά τραυματίσθηκαν. ''Ελπίζω πως το Συμβούλιο Ασφαλείας θα αξιολογήσει όπως πρέπει τις κατάφορες παραβιάσεις των διεθνών νόμων και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ'', πρόσθεσε.

    [09] Πρέπει να συμφωνεί και το Κογκρέσο για επίθεση

    27/8/2002 9:02:00 πμ

    Ο πρόεδρος Μπους χρειάζεται τη σύμφωνη γνώμη του Κογκρέσου για να εξαπολύσει επίθεση κατά του Ιράκ, υποστήριξε χθες ο τέως υπουργός Αμύνης Ουίλιαμ Κοέν, επικαλούμενος διατάξεις του αμερικανικού Συντάγματος. Όμως ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλάισερ υπενθύμισε εκτίμηση των νομικών συμβούλων ότι η συναίνεση του Κογκρέσου δεν αποτελεί προαπαιτούμενο.

    Τα έλεγε και στον George Bush τον πρεσβύτερο

    ''Πιστεύω πως ο πρόεδρος θα μπορούσε γρήγορα να περιπέσει σε μία ευαίσθητη πολιτική θέση εάν ο πόλεμος που θα είχε ξεκινήσει βασισμένος μόνο στην δική του γνώμη δεν θα είχε καλή εξέλιξη'', τόνισε ο Κόεν στο τηλεοπτικό δίκτυο.

    Ο Κόεν-- ακραιφνής Ρεπουμπλικανός--που όμως είχε υπηρετήσει ως υπουργός Αμύνης επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον, τόνισε πως ακριβώς την ίδια συμβουλή είχε δώσει και στον πρόεδρο Τζορτζ Μπους πατέρα μετά την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ το 1990.

    [10] Στη Βουλή η ρύθμιση για αυξήσεις διδάκτρων

    27/8/2002 8:49:00 πμ

    Τις πρώτες επαφές με παράγοντες της αγοράς αναμένεται να έχει αύριο ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Θεοδώρου, επιδιώκοντας τη σύναψη συμφωνιών κυρίων, με σκοπό την συγκράτηση των τιμών. Εν τω μεταξύ κατατέθηκε στη Βουλή ρύθμιση για την επιβολή πλαφόν 4% στις αυξήσεις των διδάκτρων, και προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα έως και 7% του τζίρου για τους παραβάτες.

    Εκστρατεία ενημέρωσης για το ευρώ

    Το υπουργείο οικονομίας ξεκινά σύντομα εκστρατεία ενημέρωσης για το ευρώ, μετά την διαπίστωση ότι οι ανατιμήσεις οφείλονται στην έλλειψη αίσθησης της πραγματικής αξίας του νέου νομίσματος.

    Στο θέμα των ανατιμήσεων επανήλθε χθες με δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, μετά τη συνάντηση που είχε με το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκο Γκαργκάνα. Ο κ. Χριστοδουλάκης επανέλαβε την ανάγκη για συγκράτηση του πληθωρισμού, καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συμβάλουν σ' αυτή την κατεύθυνση.

    Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις ανατιμήσεις οφείλεται εν πολλοίς στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της Οικονομίας, αλλά και στις στρογγυλοποιήσεις λόγω ευρώ. Ο υπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς και το επόμενο έτος.

    [11] Εφυγε για πάντα η Νατάσσα Γερασιμίδου

    27/8/2002 12:06:00 μμ

    Την τελευταία της πνοή άφησε στις 2.30 τα ξημερώματα η 50χρονη ηθοποιός Νατάσσα Γερασιμίδου, στο νοσοκομείο "Θεαγένειο" της Θεσσαλονίκης, από πνευμονικό οίδημα. Η δημοφιλής καλλιτέχνης έδινε τα τελευταία χρόνια τη δική της μάχη με την επάρατο νόσο. Η νεκρώσιμη ακολουθία για την εκλιπούσα καλλιτέχνη, θα ψαλεί στις 4 το απόγευμα στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Πανοράματος.

    Ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος μόλις ενημερώθηκε για το θάνατο της Νατάσσας Γερασιμίδου έκανε την ακόλουθη δήλωση: "H Nατάσσα Γερασιμίδου έπεσε μαχόμενη. Για τη ζωή, τα δικαιώματά της και την τέχνη της. Είναι κρίμα που το ελληνικό κοινό έχασε τόσο γρήγορα το ταλέντο και την έντονη παρουσία της που τόσο αγάπησε. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στους οικείους της".

    [12] Η Ορχήστρα Νέων της ΕΕ στο Ηρώδειο

    26/8/2002 11:57:00 μμ

    Εκατόν σαράντα νέοι ταλαντούχοι μουσικοί της Ορχήστρας Νέων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από τους εκλεκτότερους της νέας γενιάς, ηλικίας κάτω των 23 ετών, ξεδιπλώνουν σήμερα και αύριο τις ικανότητες τους ερμηνεύοντας έργα Μπετόβεν και Μάλερ προς προς τέρψιν όσων ανηφορίσουν προς το Ηρώδειο. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στα πλαίσια των πολιτιστικών δραστηριοτήτων εν όψει της ανάληψης της ελληνικής προεδρίας το 2003 δίνοντας ταυτόχρονα στους νέους μουσικούς και μια μεγάλη ευκαιρία για εκπαιδευτική εμπειρία αφού μαζί τους συνεργάζονται οι καλύτεροι μαέστροι και λυρικοί τραγουδιστές.

    Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη ''πρόδρομη'' εκδήλωση που διοργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών ενόψει της επικείμενης ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ και θα επακολουθήσουν και άλλες όπως αυτή της 9ης Ιανουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής μία ημέρα πριν την παρουσίαση του προγράμματος της ελληνικής προεδρίας στον πρόεδρο Πρόντι, στην Αθήνα.

    Η Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ενωσης ιδρύθηκε πριν από 24 χρόνια από έναν Νοτιοαφρικανό μια Αμερικάνα και ένα Ρώσο που πίστεψαν ότι ''η Ευρώπη δεν θα επιβιώσει μόνο ως οικονομική δύναμη αλλά και μέσω του πολιτισμού της και της νέας γενιάς'' είπε σήμερα ενόψει των συναυλιών η διευθύντρια της Τζόι Μπράιερ, για να συμπληρώσει ο διάσημος αρχιμουσικός που θα την διευθύνει στο πόντιουμ του Ηρωδείου Βλαντιμίρ Ασκενάζυ ότι ''ελπίζω και ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν να κάνει βήματα για να έρθουμε η Ρωσία πιό κοντά στην Ευρώπη οπότε και ρώσοι μουσικοί θα γίνουν μέλη της, γιατί ξέρετε έχουμε πολλά ταλέντα και στη Ρωσία''.

    Στην ερώτηση πως αντιμετωπίζει τους νέους μουσικούς που διευθύνει, ο Β. Ασκενάζυ, απαντά ότι ''δεν πρόκειται για παιδιά αλλά για νέους ενήλικες με υψηλή αίσθηση επαγγελματισμού και μεγάλο ενθουσιασμό και έτσι τους αντιμετωπίζω. Ισως τους λείπει η πείρα αλλά δεν είναι δύσκολο να την αποκτήσουν''.

    Στην Ορχήστρα των Νέων της Ευρώπης συμμετέχουν και δύο Ελληνες μουσικοί, η 22χρονη Ευμορφία Παπαδημητρίου, βιολί και ο συνομήλικός της Αλέξανδρος Κουστάς, βιόλα.

    [13] Εκθεση Αλέκου Φασιανού στη Σαμοθράκη

    26/8/2002 11:01:00 μμ

    Πίνακες από την προσωπική συλλογή του ζωγράφου και σειρά χαρακτικών περιλαμβάνονται στη μεγάλη έκθεση-εκδήλωση του Αλέκου Φασιανού με τίτλο ''Οι νικητές στη Νίκη της Σαμοθράκης'' που διοργανώνεται στο ακριτικό νησί και στην αίθουσα του Πνευματικού του Κέντρου από 1 εως και 6 Σεπτεμβρίου. Οι φτερωτές δαφνοστεφείς φιγούρες κυριαρχούν σε αυτά τα έργα. Δηλώνουν το μήνυμα της αυτοϋπέρβασης, την εκπλήρωση των οραμάτων του καθενός από μας, όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά και στον αγώνα της ζωής. Είναι ένα αφιέρωμα στη Νίκη της Σαμοθράκης που βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου και ένας φόρος τιμής στο ακριτικό νησί, λέει ο ζωγράφος.

    ''Πρόκειται για το γλυπτό της αρχαιότητας που λατρεύουν όλοι οι φιλότεχνοι όχι μόνο για την υψηλή καλλιτεχνική του ιδιότητα, αλλά και για τα αισιόδοξα μηνύματα που εμπεριέχει όπως άλλωστε και το έργο του Φασιανού συνολικά'' συμπληρώνει ο τεχνοκριτικός κ.Χάρης Καμπουρίδης με τον οποίο ο Αλέκος Φασιανός θα πραγματοποιήσει την βραδιά των εγκαινίων δημόσια συζήτηση στο χώρο της έκθεσης, για τη ζωγραφική του και για το πως αυτή συναντά την αρχαία τέχνη και το μήνυμα της νίκης. Η έκθεση εντάσσεται στα φετινά ''Καβείρια''.

    Ο Α. Φασιανός είναι πιστός στο αξίωμα να δίνει αξία στα δικά μας πράγματα ιδίως στα ξεχασμένα. Εκτός από τους ανθρώπινους τύπους της λαϊκής γειτονιάς τους οποίους ανέδειξε σε ηρωικές εικαστικές φιγούρες που συνδυάζουν τη σύγχρονη τέχνη με την αρχαιοελληνική αγγειογραφία ο επιφανής ζωγράφος επιχειρεί τα τελευταία χρόνια να θυμίσει τα μεγάλα σύμβολα της ιστορίας της τέχνης που προέρχονται από τη Βόρεια Ελλάδα.

    Ο Θάσιος Πολύγνωτος υπήρξε ο πρώτος και μεγαλύτερος ζωγράφος αγγείων της κλασσικής αρχαιότητας ενώ η Νίκη της Σαμοθράκης είναι ένα από τα πιο σπουδαία και δημοφιλή γλυπτά στην ιστορία της τέχνης.

    [14] H Ξάνθη γιορτάζει τον πολιτισμό

    26/8/2002 9:58:00 μμ

    Σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά δρώμενα της Θράκης αποτελούν οι εκδηλώσεις με την επωνυμία ''Γιορτές της παλιάς πόλης της Ξάνθης'' που διοργανώνονται και φέτος από την 1-8 Σεπτεμβρίου. Θα προηγηθούν μια σειρά άλλες παρουσιάσεις ενώ την ερχόμενη Δευτέρα το βράδυ θα εγκαινιασθεί το ''Παζάρι της Ξάνθης'', στο Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου και θα ακολουθήσει ποιητική παρουσία με την Κική Δημουλά. Εξάλλου θα αρχίσει να λειτουργεί από τις 30 του μήνα έκθεση αρχιτεκτονικής στο Λαογραφικό Μουσείο της πόλης και θα παρουσιασθεί επίκαιρο λεύκωμα της Αλίκης Τόμπρου στην Ακαδημία Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Την 1η Σεπτεμβρίου η Χαρούλα Αλεξίου θα εμφανισθεί στην πλατεία της μητρόπολης και θα παρουσιάσει παλιές και νεώτερες επιτυχίες της. Οι γιορτές της παλιάς πόλης της Ξάνθης έχουν καταστεί πλέον θεσμός και καταξιώθηκαν στο πανελλήνιο.

    [15] Δεύτερη ημέρα της παγκόσμιας διάσκεψης

    27/8/2002 9:12:00 πμ

    Τα φλέγοντα προβλήματα της βιώσιμης ανάπτυξης και της καταπολέμησης της φτώχιας στον πλανήτη τίθενται από χθες στο τραπέζι της "Παγκόσμιας διάσκεψης για τη γη", στο Γιοχάνεσμπουργκ. Την ανάγκη να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των αποφάσεων που θα ληφθούν στη διάσκεψη επισήμαναν οι Γιώργος Παπανδρέου και Βάσω Παπανδρέου από πλευράς της ελληνικής αντιπροσωπείας.

    Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα θέλει η Ελλάδα

    Τις ελληνικές θέσεις, όπως αυτές θα παρουσιαστούν στην Σύνοδο του Γιοχάνεσμπουργκ, παρουσίασαν χθες σε κοινή συνεντευξη Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου, οι οποίοι θα είναι οι επικεφαλής της πολυπληθούς ελληνικής αποστολής.

    Και οι δυο τόνισαν οτι στο Γιοχάνεσμπουργκ θα γίνουν πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις και αναπόφευκτα θα υπάρξει σύγκρουση συμφερόντων έτσι ώστε στο τέλος να οδηγηθούμε σε μια κοινή διακήρυξη για την προστασία του περιβάλλοντος.

    Οι στόχοι της διάσκεψης

    Στόχος των διαβουλεύσεων, που θα γίνουν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, είναι να συμφωνηθούν κοινά αποδεκτοί μέθοδοι οικονομικής ανάπτυξης, χωρίς να απειληθεί η περιβαλλοντική ισορροπία του πλανήτη.

    Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις των βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών με τις αναπτυσσόμενες, με σκοπό την εκπόνηση κοινής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της φτώχειας.

    Τα οικονομικώς ασθενέστερα κράτη ζητούν αύξηση της διεθνούς οικονομικής βοήθειας και μεγαλύτερη πρόσβαση για τα προϊόντα τους στις αγορές των πλουσιοτέρων κρατών.

    Από την άλλη πλευρά οι ισχυρές οικονομικά χώρες αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το άνοιγμα των αγορών τους σε αγροτικά κυρίως προϊόντα, καθώς φοβούνται ότι οι παραγωγοί τους θα απειληθούν από τις φθηνότερες εισαγωγές.

    Ο μεγάλος απών

    Από το Γιοχάνεσμπουργκ απουσιάζει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, αφού όπως ανακοινώθηκε, επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ.

    Πάντως σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές δεν αποκλείεται ο Πρόεδρος Μπους να αιφνιδιάσει και να πραγματοποιήσει επίσκεψη-αστραπή στην πόλη.

    Η Διάσκεψη για την Αειφόρο Ανάπτυξη αποτελεί συνέχεια παρόμοιας διεθνούς συνάντησης που είχε γίνει στο Ρίο Ντε Τζανέϊρο της Βραζιλίας το 1992 και η οποία είχε ως αποτέλεσμα την υπογραφή διεθνών συνθηκών για τις κλιματικές αλλαγές και την βιοποικιλία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 27 August 2002 - 9:10:54 UTC