Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στροφή 180 μοιρών από τον Σάββα Ξηρό
  • [02] Στο ''ΑΘΗΝΑ 2004 '' η Ντόρα Μπακογιάννη
  • [03] Απεβίωσε ο Λευτέρης Βουτσάς
  • [04] Χωρίς όρια ηλικίας στο Δημόσιο
  • [05] Ελαστικό το ΑΣΕΠ για τους φοιτητές επί πτυχίο
  • [06] Κλειστό από τη Δευτέρα και το ΑΠΘ
  • [07] Στον Στεφανόπουλο ο Μανόλης Γλέζος
  • [08] Διπλωματικές επαφές ΗΠΑ για επίθεση στο Ιράκ
  • [09] Αισιοδοξία Αναν για λύση στο Κυπριακό
  • [10] Μεγάλες φωτιές στη Ρωσία
  • [11] Συλήψεις για την απόπειρα Καρζάι
  • [12] Ιταλία: Προβλήματα από ισχυρές βροχοπτώσεις
  • [13] Ανοιξε τις πύλες του η 67η ΔΕΘ
  • [14] Σειρά επαφών υπουργών στον ΣΒΒΕ
  • [15] Εισάγεται στη Wall Street η 3Ε
  • [16] ΑΕΚ: Αρχίζουν τα δύσκολα για τον Ψωμιάδη
  • [17] Χωρίς θεατές το αυριανό φιλικό του ''θρύλου'';
  • [18] Επιστοφή Κωνσταντίνου στον ΠΑΟ
  • [19] Για την νίκη η εθνική κόντρα στην Ισπανία
  • [20] Συνάντηση Λιάνη - Αγγελοπούλου
  • [21] Εφυγε από κοντά μας η Ιλια Λιβυκού
  • [22] Ποίηση της Μεσογείου στην Καβάλα

    [01] Στροφή 180 μοιρών από τον Σάββα Ξηρό

    6/9/2002 5:46:00 μμ

    Τα πάνω κάτω φέρνει ο Σάββας Ξηρός, που με ανακοίνωση του αναιρεί τις μέχρι τώρα απολογίες του, τις οποίες χαρακτηρίζει "προϊόν ενός και μόνο εγκεφάλου". Στην αιφνιδιαστική αυτή δήλωση, με την οποία συμπαρατάσσεται με τον Δ.Κουφοντίνα, και την οποία συνυπογράφουν και τα αδέλφια του, Χριστόδουλος και Βασίλης, γίνεται αναφορά στην τραυματισμένη τους αξιοπρέπεια, "που θα ανακτήσουν όταν καταδειχτεί το πως επιβλήθηκαν οι απολογίες τους". Η ανακοίνωση αυτή έρχεται να προστεθεί στο χθεσινό "πολιτικό μανιφέστο" του Κουφοντίνα, που σχολίασε "το έλαβαν το μήνυμα", όταν έμαθε τη δήλωση των αδερφών Ξηρού.

    Στον ανακριτή ο Κουφοντίνας

    Στη μία το μεσημέρι ήταν η σειρά του Δημήτρη Κουφοντίνα να οδηγηθεί από τη ΓΑΔΑ στο Εφετείο. Δρακόντεια ήταν τα μέτρα ασφαλείας όπως και στις προηγούμενες προσαγωγές κατηγορουμένων για συμμετοχή στη 17Ν. Πάνοπλοι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής φορώντας κουκούλες και αλεξίσφαιρα γιλέκα, οδήγησαν τον "Λουκά" της 17Ν από τον υπόγειο χώρο στάθμευσης του δικαστικού μεγάρου στον 7ο όροφο.

    Ο Δημήτρης Κουφοντίνας εμφανίστηκε ενώπιον του εισαγγελέα εφετών Κυριάκου Καρούτσου ο οποίος εκτέλεσε το ένταλμα σύλληψης και στη συνέχεια οδηγήθηκε στον ειδικό εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο όπου ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την Κυριακή στη μία το μεσημέρι.

    Ο Κουφοντίνας σε δήλωση που έκανε χθες μέσω της συνηγόρου του Γιάννας Κούρτοβικ, υποστήριξε ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη των ενεργειών τις οποίες έχει διαπράξει η 17 Νοέμβρη και έχει με προκηρύξεις της αποδεχθεί.

    Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών, ενδεχομένως και να σημαίνει ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν πρόκειται να παραδεχθεί τις ληστείες που έχει διαπράξει η οργάνωση, μιας και ουδέποτε η 17Ν δεν ανέλαβε ευθύνη για ληστεία.

    Ο Δημήτρης Κουφοντίνας παρέμεινε στο γραφείο του ανακριτή περίπου 45 λεπτά. Μέχρι την απολογία του θα κρατηθεί στη ΓΑΔΑ, στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, σε ένα ειδικό κελί υψίστης ασφαλείας στο 12ο όροφο και φρουρούμενος από πάνοπλους αστυνομικούς, όπου πέρασε και το πρώτο βράδυ μετά την παράδοση.

    Συζήτηση για τις υπόλοιπες τρομοκρατικές οργανώσεις είχε χθες τη νύχτα ο Δημήτρης Κουφοντίνας με τον εισαγγελέα αρμόδιο για θέματα τρομοκρατίας κ. Ιωάννη Διώτη και τον εποπτεύοντα των ανακρίσεων για την τρομοκρατία κ. Κυριάκο Καρούτσο σύμφωνα με δήλωση της δικηγόρου του κ. Γιάννας Κούρτοβικ.

    Η κ. Κούρτοβικ ανέφερε ότι ο εντολέας της ενδέχεται να ζητήσει και νέα προθεσμία για να απολογηθεί, ενώ σε ερώτηση για το πώς πέρασε την πρώτη νύχτα του στην Ασφάλεια απάντησε ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας είχε συζήτηση με τους δυο εισαγγελείς για φιλοσοφικά θέματα και τις υπόλοιπες τρομοκρατικές οργανώσεις.

    Σύμφωνα με την κ. Κούρτοβικ το σχόλιο που έκανε ο Δημήτρης Κουφοντίνας όταν ενημερώθηκε για τη δήλωση των αδελφών Ξηρού ήταν "το έλαβαν το μήνυμα".

    Σε ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με το τι υποστηρίζει ο Κουφοντίνας για τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο η κ. Κούρτοβικ απάντησε ότι δεν έχει ενημερωθεί σχετικά.

    Πολιτικές αντιδράσεις

    "Ο Κουφοντίνας παραδόθηκε μόνος του προφανώς γιατί είχε σφίξει ο κλοιός της αστυνομίας. Δεν ήταν γνωστή η παράδοσή του", δήλωσε κατηγορηματικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας στη ΝΕΤ 105,8 και χαρακτήρισε "ανοησίες τα όσα είπαν σχελέχη της Ν. Δ ότι δήθεν παραδόθηκε τώρα ο Κουφοντίνας, λόγω πλημμυρών".

    Συνέστησε δε στα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέτρο και σεβασμό της στοιχειώδους σοβαρότητας. Τέλος έκανε λόγο για ολοκληρωτική εξάρθρωση της 17Ν με την παράδοση Κουφοντίνα.

    "Οσα σενάρια και να υπάρξουν γεγονός είναι ότι υπήρξε μία οργάνωση που για χρόνια δημιούργησε μία μαύρη κηλίδα, αρνητική για το κύρος της χώρας μας. Γεγονός είναι ένα ότι με συστηματική δουλειά και αποφασιστικότητα η 17Ν εξαρθρώθηκε. Μπορεί κάθε μέρα οι τρομοκράτες να αλλάζουν στάση. Ομως δεν αλλάζει ότι τα μέλη της 17Ν είναι δολοφόνοι και θα προσαχθούν σε δίκη", δήλωσε ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης.

    Σημαντικό βήμα στο μεγάλο θέμα της τρομοκρατίας υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και αν έγινε χαρακτήρισε την παράδοση του Δ. Κουφοντίνα στις διωκτικές αρχές, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Θεόδωρος Ρουσόπουλος. "Η ΝΔ, στηρίζει το έργο των διωκτικών αρχών και της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, ώστε να ανακαλυφθούν, να αποκαλυφθούν, να συλληφθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά όλοι οι δράστες και οι συνεργάτες τους, οι ηθικοί αυτουργοί και οι καθοδηγητές τους, οι πληροφοριοδότες και οι χρηματοδότες τους. Σε καμιά απολύτως περίπτωση δεν μπορούν να αφεθούν αναπάντητα ερωτήματα", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Η Ντόρα Μπακογιάννη αναφερόμενη στις τελευταίες εξελίξεις δήλωσε πως εκτός των πολιτικών ευθυνών που ήδη έχει αναλάβει η 17Ν, το θέμα για τον Κουφοντίνα και τους υπόλοιπους είναι να αναλάβουν και τις ποινικές ευθύνες των δολοφονιών και των ληστειών.

    "Υπάρχει συμφωνημένη παράδοση", υποστήριξε η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Και τόνισε ότι "η δήλωση του Κουφοντίνα, ότι αγωνιζόταν για τον σοσιαλισμό αποτελεί προσπάθεια σπίλωσης του πραγματικού λαϊκού επαναστατικού αγώνα, για τον οποίο σε καμιά περίπτωση δεν αγωνίζεται κάποιος δολοφόνος ο οποίος, όπως λέγεται από πολλές μεριές συνδέεται με μυστικές υπηρεσίες του ιμπεριαλισμού".

    "Δεν θα κάνουμε κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο για την παράδοση του Κουφοντίνα. Θα επαναλάβουμε αυτό που λέμε εδώ και δύο μήνες ότι πρέπει να πέσει άπλετο φως σε αυτήν την ιστορία", υποστήριξε ο Νίκος Βούτσης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΝ.

    "Οι μυστικές υπηρεσίες δούλεψαν πολύ συστηματικά", ανέφερε ενδεικτικά ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Σπύρος Χαλβατζής. "Τίποτε δε είναι τυχαίο. Φαίνεται ότι την κατάλληλη στιγμη οι κατάλληλοι άνθρωποι έκαναν την κατάλληλη ενέργεια. Η παράδοση με όλα όσα συνεπάγεται δημιουργεί ερωτήματα", κατέληξε ο κ.Χαλβατζής.

    "Ο χρόνος και ο τρόπος παράδοσης του Δημ. Κουφοντίνα δεν περιποιεί τιμή στις ελληνικές διωκτικές αρχές, αν δεν συμβαίνει κάτι άλλο στο παρασκήνιο", δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημ. Τσοβόλας. Τόνισε ακόμα ότι αυξάνονται οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες για τα παιχνίδια που παίζονται από μυστικές υπηρεσίες με την τρομοκρατία σε βάρος της χώρας μας και αναρωτήθηκε μήπως δρομολογούνται διαδικασίες σε βάρος των εθνικών μας θεμάτων αλλά και αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.

    "Νομικά και πολιτικά είναι σημαντική η δήλωση των Ξηρών και του Κουφοντίνα. Το κατηγορητήριο δεν αλλάζει. Παραμένει. Αλλάζουν οι απολογίες. Επομένως τώρα χρειάζονται περισσότερα αδιάσειστα στοιχεία αποδεικτικά που να ταυτοποιούν τα πρόσωπα. Ο Κουφοντίνας θέλει να πολιτικοποιήσει το ζήτημα. Υπάρχει όμως και ο νόμος, που ορίζει το έγκλημα χωρίς να περιλαμβάνει την πρόθεση των κατηγορουμένων", δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας Φώτης Κουβέλης.

    [02] Στο ''ΑΘΗΝΑ 2004 '' η Ντόρα Μπακογιάννη

    6/9/2002 4:22:00 μμ

    Τα γραφεία του "ΑΘΗΝΑ 2004" επισκέφτηκε σήμερα το πρωί η υποψήφια Δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, όπου είχε συνάντηση μιας ώρας με την πρόεδρο του οργανισμού, Γιάννα Αγγελοπούλου. Μετά τη συνάντηση η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν την οργανωτική επιτροπή καθώς και το Δήμο της Αθήνας.

    Η κ. Μπακογιάννη, δήλωσε επίσης ότι απαιτείται συντονισμός και πολλή δουλειά για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν σε θέματα διαχείρισης της πόλης, και να σταθεί η Αθήνα στο ύψος των περιστάσεων. Η υποψήφια δήμαρχος είπε επίσης πως συζήτησε με την κ. Αγγελοπούλου για πέντε test events δηλαδή δοκιμές σε διάφορους τομείς που θα αφορούν τη λειτουργία κάποιων εκδηλώσεων στο πλαίσιο των Ο.Α. και οι οποίες θα αρχίσουν από τον προσεχή Αυγουστο.

    [03] Απεβίωσε ο Λευτέρης Βουτσάς

    6/9/2002 6:58:00 μμ

    Σε ηλικία 84 ετών, πέθανε σήμερα ο Λευτέρης Βουτσάς, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, αρχικά του ΚΚΕ και αργότερα του ΚΚΕ εσωτ. Ο Λευτέρης Βουτσάς υπήρξε διευθυντικό στέλεχος του Ριζοσπάστη και της Αυγής, μετά την μεταπολίτευση. Για ένα διάστημα υπήρξε και εκδότης της, ως την μετατροπή της εφημερίδας σε Ανώνυμνη Εταιρεία. Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα στις 4 το απόγευμα, στο Πρώτο Νεκροταφείο.

    Ο Λευτέρης Βουτσάς ήταν δημοσιογράφος και οικονομολόγος, ένα από τα πιο παλιά στελέχη του κινήματος της Αριστεράς στη χώρα μας. Ανώτερο στέλεχος του ενιαίου ΚΚΕ από τα χρόνια της κατοχής και σε όλη την ταραγμένη μεταπολεμική περίοδο ως τη διάσπασή του, μέλος της ΚΕ και του ΕΓ του ΚΚΕ Εσωτερικού, και στη συνέχεια ενταγμένος πάντα στο χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς.

    Γεννήθηκε στις 5 Ιανουαρίου του 1918 στην Προποντίδα της Μικράς Ασίας. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και το προσφυγικό κύμα, βρέθηκε με τη μητέρα του και το μικρότερο αδελφό του στο Λαύριο, όπου πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια. Το 1941 οργανώθηκε στο ΚΚΕ και στο αντιστασιακό κίνημα.

    Ηταν οργανωτικός υπεύθυνος του ''Ριζοσπάστη'' από την απελευθέρωση έως και μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας. Την ίδια περίοδο επίσης διετέλεσε διευθυντής του εκδοτικού οίκου-βιβλιοπωλείου ''Τα νέα βιβλία''. Υπήρξε διευθυντής της ''Δημοκρατικής Αλλαγής'' στην τελευταία προδικτατορική περίοδο.

    Πέρασε ωστόσο και πάλι στην παρανομία με την κήρυξη της δικτατορίας των συνταγματαρχών και κλείστηκε στο στρατόπεδο της Λέρου ως τα 1972. Στα 1968 με τη διάσπαση του ΚΚΕ, κρατούμενος στο στρατόπεδο της Λέρου, τάχθηκε στο πλευρό των ανανεωτικών δυνάμεων του κινήματος και πέρασε στις γραμμές του ΚΚΕ Εσωτερικού.

    Με τη μεταπολίτευση έγινε μέλος της διεύθυνσης της ''Αυγής'', αργότερα δε έγινε εκδότης της, ως τη μετατροπή της εφημερίδας σε ανώνυμη εταιρία.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του Λευτέρη Βουτσά, έκανε την ακόλουθη δήλωση: ''Ο Λευτέρης Βουτσάς έφυγε όρθιος, περήφανος και ασυμβίβαστος. Ταύτισε τη ζωή του με τους αγώνες, τις θυσίες και τις αναζητήσεις της Αριστεράς, που πάντα ήθελε να είναι σύγχρονη και ριζοσπαστική. Αφιερώθηκε στη δύσκολη προσπάθεια του ΣΥΝ και της ''Αυγής''. Ο θάνατός του αποτελεί μεγάλη απώλεια για το Συνασπισμό, για τη μαχόμενη δημοσιογραφία και για την Ελλάδα''.

    [04] Χωρίς όρια ηλικίας στο Δημόσιο

    6/9/2002 6:56:00 μμ

    Πλήρη απελευθέρωση του ορίου ηλικίας για τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης κατά τη συζήτηση σε Επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στο σύστημα πρόσληψης, ενώ απέσυρε σχετική διάταξη που περιόριζε την γραπτή αξιολόγηση προκειμένου να επιταχύνονται οι διαδικασίες.

    "Μόνον εάν το ΑΣΕΠ δεν έχει τη δυνατότητα να προκηρύξει εντός 5 μηνών έναν γραπτο διαγωνισμό, τότε ο φορέας που ζητά τις προσλήψεις θα μπορεί να προχωρά σ' αυτές με τη διαδικασία των κριτηρίων". Αυτό αποσαφήνισε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105,8 ο Γραμματέας του υπουργείου Γιώργος Νικητιάδης ο οποίος επιβεβαίωσε την κατάργηση του ορίου ηλικίας για προσλήψεις.

    [05] Ελαστικό το ΑΣΕΠ για τους φοιτητές επί πτυχίο

    6/9/2002 6:03:00 μμ

    Οι φοιτητές που έχασαν την εξεταστική περίοδο του Ιουνίου και αναμένουν να πάρουν το πτυχίο τους μετά τη συμμετοχή τους στην εξεταστική του Σεπτεμβρίου, μπορούν να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό για το διορισμό εκπαιδευτικών, που θα αρχίσει στις 30 Νοεμβρίου, ανακοινώθηκε σήμερα από το ΑΣΕΠ. Οι εν λόγω φοιτητές, μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου και αντί του πτυχίου να επισυνάψουν υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα δηλώνουν ότι θα υποβάλλουν το πτυχίο, μόλις τους χορηγηθεί και πάντως μέχρι τις 29 Νοεμβρίου, παραμονή της έναρξης του διαγωνισμού.

    [06] Κλειστό από τη Δευτέρα και το ΑΠΘ

    6/9/2002 4:21:00 μμ

    Σε αποχή από το διδακτικό τους έργο από την ερχόμενη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου μέχρι την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου αποφάσισαν να προβούν και τα μέλη του Διδακτικού - Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Η απόφαση ελήφθη σήμερα το μεσημέρι από την ολομέλεια του συλλόγου και αποτελεί ουσιαστικά "επέκταση" και στο ΑΠΘ της σχετικής απόφασης που έχουν λάβει τα μέλη ΔΕΠ όλων των πανεπιστημίων της χώρας ως μέσο πίεσης για τη δέσμευση της κυβέρνησης όσον αφορά τις αυξήσεις των μισθών τους από τις αρχές του 2003.

    Από την αποχή τους τα μέλη της ΔΕΠ του ΑΠΘ εξαιρούν την παρουσία και επιστασία τους στη διεξαγωγή των πτυχιακών εξετάσεων του φοιτητών που θα διεξαχθούν κανονικά.

    [07] Στον Στεφανόπουλο ο Μανόλης Γλέζος

    6/9/2002 3:34:00 μμ

    Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ήταν το περιεχόμενο της συζήτησης που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος με τον υποψήφιο υπερνομάρχη Αθηνών και Πειραιώς Μανώλη Γλέζο. Η συνάντηση έγινε μετά από επιστολή που είχε στείλει ο κ. Γλέζος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την οποία τον ευχαριστούσε για τη θέση που είχε πάρει σε ομιλία του στον Χορτιάτη, για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

    Μετά το πέρας της συνάντησης, που διήρκεσε περίπου μισή ώρα, ο κ. Γλέζος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για την συμπαράστασή του στο θέμα των γερμανικών οφειλών και όπως είπε χαρακτηριστικά, ο ίδιος ο Πρόεδρος έχει μπει επικεφαλής σε αυτή την προσπάθεια.

    Ο κ. Γλέζος μετέφερε ακόμη τα όσα του είπε ο κ. Στεφανόπουλος, ότι το θέμα είναι ηθικό και ότι η Γερμανία πρέπει να καταβάλει τις αποζημιώσεις στην Ελλάδα.

    "Εχουμε, είπε ο υποψήφιος υπερνομάρχης, συγκεκριμένες προτάσεις πως θα γίνει αυτή η καταβολή, χωρίς να ζημιωθεί η γερμανική οικονομία. Δεν μπορεί, τόνισε, να αυτοεξαιρείται η Γερμανία, τη στιγμή που οι Ιταλοί και οι Βούλγαροι έχουν καταβάλει τις αποζημιώσεις τους προς την Ελλάδα".

    [08] Διπλωματικές επαφές ΗΠΑ για επίθεση στο Ιράκ

    6/9/2002 6:42:00 μμ

    Τη διεθνή συναίνεση για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν, επιδιώκει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, και γι΄αυτο το λόγο είχε σήμερα διαβουλεύσεις με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Κίνας. Οι ηγέτες του Αμερικανικού Κογκρέσου πάντως ανακοίνωσαν σήμερα ότι ο Τζορτζ Μπους θα πρέπει να παρουσιάσει περισσότερα στοιχεία για να στηρίξει τον ισχυρισμό του ότι το Ιράκ αντιπροσωπεύει μια άμεση απειλή για τις ΗΠΑ, προτού συμφωνήσουν σε μια οποιαδήποτε επίθεση.

    Ανένδοτος ο Πούτιν για στρατιωτική επέμβαση στο Ιρακ

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, εξέφρασε στον αμερικανό ομόλογό του τις ''σοβαρές αμφιβολίες'' του για το κατά πόσο είναι δικαιολογημένη μια επίθεση εναντίον του Ιράκ, ενώ νωρίτερα σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, εξέφρασε γι΄ακόμα μία φορά την αντίθεσή του για προσφυγή στη βία εναντίον του Ιράκ, τονίζοντας ότι υπάρχει ''πραγματική δυνατότητα'' για μια πολιτική διευθέτηση του ιρακινού προβλήματος.

    Στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Γάλλο πρόεδρο, ο Ζακ Σιράκ δήλωσε στον Τζορτζ Μπους, πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να δείξει ''αποφασιστικότητα'' απέναντι στο Ιράκ, τονίζοντας παρόλα αυτά ότι είναι υπόθεση του ΟΗΕ να αποφασίσει για την ενδεχόμενη λήψη μέτρων εναντίον της Βαγδάτης.

    Την ίδια ώρα, ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ εξέφραζε την ''απεριόριστη αλληλεγγύη του'' προς τις Ηνωμένες Πολιτείες στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, με επιστολή του για την επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Εν τω μεταξύ, σε επιστολή του που διαβάστηκε σήμερα στο Ολλανδικό κοινοβούλιο, ο υπουργός Εξωτερικών Γιάαπ ντε Χουπ Σέφερ εκφράζει την ευχή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υιοθετήσει απόφαση η οποία να υποστηρίζει, ως έσχατη λύση, μια στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράκ. Αν οι διεθνείς πιέσεις δεν επαρκούν, ''δεν αποκλείω την πιθανότητα μιας στρατιωτικής επέμβασης'', επισημαίνει ο Ολλανδός υπουργός.

    Συμμαχική επίθεση στο Ιράκ

    Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, μιλώντας σήμερα στο Μπέρμιγχαμ και παρεμβαίνοντας στο θέμα δήλωσε πως υπάρχει ένα όριο στην υπομονή του κόσμου απέναντι στο Ιράκ και πως μια στρατιωτική επέμβαση πρέπει να αποτελεί μια επιλογή, αφού μόνο το Ιράκ απειλεί την ακεραιότητα του διεθνούς δικαίου. "Καμία άλλη χώρα εκτός από το Ιράκ δεν δείχνει την ίδια όρεξη να αναπτύξει αλλά και να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής'', επισήμανε ο Βρετανός υπουργός.

    Νωρίτερα, τόσο η Βρετανία όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιβεβαιώνουν ούτε όμως διαψεύδουν σημερινό δημοσίευμα βρετανικής εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο 100 πολεμικά αεροσκάφη των δύο χωρών συμμετείχαν χθες Πέμπτη σε επίθεση στο δυτικό Ιράκ.

    Η ''Ντέιλι Τέλεγκραφ'' αναφέρει ότι εκατό αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη πήραν μέρος σε επιδρομή, τη μεγαλύτερη τα τελευταία τέσσερα χρόνια, εναντίον ιρακινού κέντρου διοίκησης και ελέγχου. Ούτε το Πεντάγωνο, αλλά ούτε και η Αμερικανική Κεντρική Διοίκηση στη Φλόριντα έδωσαν περισσότερες πληροφορίες, πέρα από μια τυπική ανακοίνωση χθες που ανέφερε πως αμερικανικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επίθεση στην ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού στο νότιο Ιράκ.

    Το Βρετανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως η επίθεση αποτελεί ''συνηθισμένο κομμάτι της Επιχείρησης Νότιο Παρατηρητήριο'', χωρίς να διευκρινίσει πόσα αεροσκάφη συμμετείχαν σε αυτήν.

    Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει στην πρώτη της σελίδα πως απ'ό,τι φαίνεται ''η επίθεση αυτή είναι ένα πρελούδιο των επιχειρήσεων των ειδικών δυνάμεων που θα πραγματοποιηθούν εβδομάδες πριν την πιθανή έναρξη μιας αμερικανικής επίθεσης''.

    Ενώ συμβαίνουν όμως όλα αυτά, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον χαρακτήρισε ''σκέτες εικασίες'' τις πληροφορίες για σχεδιαζόμενες αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ιράκ.

    Ο λόρδος Ρόμπερτσον δήλωσε πως η Συμμαχία δεν έχει ακόμα αποφασίσει για μια ενδεχόμενη επίθεση και πως το θέμα αυτό δεν έχει συζητηθεί στο Συμβούλιο του ΝΑΤΟ.

    [09] Αισιοδοξία Αναν για λύση στο Κυπριακό

    6/9/2002 6:19:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Αισιόδοξος ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί και αποφασισμένος να συνεχίσει την πίεση επί των δύο πλευρών με άμεση προσωπική του εμπλοκή, εμφανίζεται ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, μετά τις σημερινές συνομιλίες τους στο Παρίσι με τον πρόεδρο Κληρίδη και το Ραούφ Ντεντκάς. Μετά τις συναντήσεις του ο Κόφι Αναν εξέδωσε δική του γραπτή δήλωση για τα συμπεράσματα και το αποτέλεσμά τους, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι δεν υπήρξε συμφωνία για μια κοινή δήλωση και των τριών.

    Νέα συνάντηση τον Οκτώβριο

    Ο Κόφι Ανάν, αναφέρει στη δήλωσή του ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο Κληρίδη και το Ραούφ Ντενκτάς να συνεργαστούν με τον Αλβαρο Ντε Σότο επί συγκεκριμένων ζητημάτων που τους υπέδειξε. Ταυτόχρονα καθόρισε νέες συναντήσεις μαζί τους στις τρεις και στις τέσσερις Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ, απορρίπτει την απαισιοδοξία που διακρίνει, όπως αναφέρει, τα δημοσιεύματα στον Τύπο και δηλώνει πως μετά τις σημερινές συναντήσεις του, επιβεβαιώνεται η πεποίθησή του ότι τα στοιχεία μιας λύσης που να ικανοποιεί τις βασικές ανάγκες της κάθε πλευράς, υφίστανται, παρά τις σοβαρές διαφορές μεταξύ τους.

    Η κάθε πλευρά, σημειώνει ο Γενικός Γραμματέας, έχει έντονες και διαφορετικές αντιλήψεις για την ιστορία του προβλήματος και τον τρόπο επίλυσής του.

    "Εξακολουθώ να πιστεύω", προσθέτει, "ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών μπορούν να γεφυρωθούν. Και σε ορισμένα ζητήματα οι διαφορές είναι λιγότερες από ό,τι ήταν, όταν ξεκίνησε η τρέχουσα διαδικασία".

    Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης αμέσως μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας άκουσε με προσοχή τους λόγους και τα σημεία στα οποία διαφωνεί η ελληνοκυπριακή πλευρά επί των τουρκοκυπριακών θέσεων και εισηγήθηκε τη συνέχιση των απευθείας συνομιλιών.

    Ο Ραούφ Ντεκτάς από την πλευρά του δήλωσε ότι ο Κόφι Αναν άκουσε με προσοχή τις θέσεις των δύο πλευρών και κάλεσε τους δύο ηγέτες να συνεχίσουν με καλή θέληση τις απευθείας συνομιλίες έως και τις τρείς Οκτωβρίου οπόταν και θα μεταβούν στην Νεα Υόρκη. Χαρακτήρισε επίσης ικανοποιητική τη συνάντηση και των τριών.

    [10] Μεγάλες φωτιές στη Ρωσία

    6/9/2002 4:56:00 μμ

    Δύναμη πέντε χιλιάδων αντρών προσπαθεί να σβήσει τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει εδώ και έξι ημέρες στα δάση και τους βάλτους γύρω από τη Μόσχα. Οι ρίψεις, με πυροσβεστικά αεροσκάφη, 42 τόνων νερού δεν κατάφεραν να σβήσουν παρά μόνο τρείς από τις περίπου 200 φωτιές, ενώ όπως ανέφεραν οι αρχές νέες εστίες αναφέρθηκαν σε έκταση 2.000 εκταρίων στις περιοχές του Σμόλενσκ και του Μπέλγκοροντ.

    Οπως δήλωσε ο Γιούρι Βορόμπιοφ, αναπληρωτής υπουργός Εκτάκτων Αναγκών η βασική αιτία της επέκτασης των καταστροφικών πυρκαγιών ''δεν είναι τόσο ο καιρός, όσο ο μη επαγγελματισμός των πυροσβεστικών υπηρεσιών''. ''Οι δεξαμενές νερού που χρησιμοποιούνται στην πυρόσβεση ήταν άδειες και στα δάση δεν έχουν προβλεφθεί ζώνες πυρασφάλειας'', τόνισε ο ίδιος, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφαξ.

    [11] Συλήψεις για την απόπειρα Καρζάι

    6/9/2002 2:54:00 μμ

    Δεκαοκτώ άνθρωποι συνελήφθησαν μετά την απόπειρα δολοφονίας, χθες στο Κανταχάρ, εναντίον του προέδρου Χαμίντ Καρζάι, ανακοίνωσε σήμερα προς το Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας του Κανταχάρ. Σύμφωνα με τον Χαλίντ Παστούν, εκπρόσωπο του κυβερνήτη Γκιούλ Αγά Σερζάι, ο δράστης της αποτυχημένης απόπειρας, συνδεόταν με το καθεστώς των Ταλιμπάν, "φέουδο" των οποίων ήταν το Κανταχάρ.

    "Πιστεύουμε πως είναι έργο των Ταλιμπάν, δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα επειδή διεξάγονται έρευνες", πρόσθεσε ο Παστούν.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, ο διοικητής Σάγεντ Ραζούλ, υπεύθυνος της ασφάλειας του επιτελείου του Γκιούλ Αγά Σερζάι, είναι μεταξύ των συλληφθέντων. "Ο Ραζούλ και 17 άνδρες του συνελήφθησαν και βρίσκονται στη φυλακή", είπε ακόμη.

    Ο κυβερνήτης της Κανταχάρ τραυματίσθηκε από σφαίρες κατά την ανταλλαγή πυρών που είχε ως αποτέλεσμα τρεις νεκρούς, μεταξύ των οποίων και ο δράστης της επίθεσης. Ο Χαμίντ Καρζάι είναι σώος και έχει επιστρέψει στην Καμπούλ.

    [12] Ιταλία: Προβλήματα από ισχυρές βροχοπτώσεις

    6/9/2002 12:26:00 μμ

    Ασυνήθιστες σφοδρές βροχοπτώσεις έπληξαν τη βορειοδυτική Ιταλία. Το νησάκι Ελμπα, στις ακτές της Τοσκάνης, πλημμύρισε με αποτέλεσμα περίπου χίλιοι κατασκηνωτές να περάσουν τη νύχτα τους σε σχολείο της περιοχής. Στο Τορίνο και στο Πιεντμόντ επλήγησαν οι αμπελώνες και κινδυνεύουν να χάσουν τη φετινή σοδειά τους. Οι αρμόδιοι ζητούν ήδη από τις αρχές, να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους οι ασταθείς καιρικές συνθήκες θα εξακολουθήσουν και τις επόμενες ημέρες.

    [13] Ανοιξε τις πύλες του η 67η ΔΕΘ

    6/9/2002 7:16:00 μμ

    Στη Θεσσαλονίκη είναι σήμερα στραμμένα όλα τα βλέμματα όπου αυτή την ώρα πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της 67ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, παρά τη δύσκολη διεθνή συγκυρία και στην εξάρθρωση της τρομοκρατίας. Μάλιστα, θα υπογραμμίσει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η κατοχύρωση της ασφάλειας.

    Σχέδια ανάπτυξης για τη ''νύφη του Θερμαικού''

    Ο Πρωθυπουργός, έφτασε στη Θεσσαλονίκη στις 2.20 το μεσημέρι, συνοδευόμενος από κυβερνητικό κλιμάκιο. Κατά την άφιξή του επισήμανε ότι έρχεται στη Θεσσαλονίκη για 7η συνεχή χρονιά ως πρωθυπουργός της χώρας και πρόσθεσε ότι κάθε χρόνο σημειώνεται και ένα βήμα μπροστά, για την επίτευξη των εθνικών στόχων και την ισχυροποίηση της οικονομίας.

    Ο κ. Σημίτης, αναφερόμενος στα σχέδια της κυβέρνησης για την πόλη της Θεσσαλονίκης τόνισε ότι υπάρχουν έτοιμα προγράμματα στρατηγικής ανάπτυξης για την πόλη που θα ισχυροποιηθεί με τη ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής, αλλά και με τη διεκδίκηση διοργάνωσης της διεθνούς εκθέσεως EXPO το 2008.

    Παράλληλα ο κ. Σημίτης διαβεβαίωσε ότι προχωράει η υλοποίηση του μετρό και σύντομα η Θεσσαλονίκη, με την κατασκευή της υποθαλάσσιας αρτηρίας και των άλλων έργων υποδομής θα καταστεί σύγχρονο οικονομικό κέντρο των Βαλκανίων.

    Ενθουσιώδης η υποδοχή

    Στο αεροδρόμιο ''Μακεδονία'' τον πρωθυπουργό και το κυβερνητικό κλιμάκιο υποδέχτηκαν ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος, εκπρόσωποι φορέων, κομματικά στελέχη και οπαδοί του ΠAΣOK. Η υποδοχή ήταν ενθουσιώδης καθώς oι συγκεντρωμένοι είχαν κατακλύσει τους χώρους μπροστά από τον αερολιμένα.

    Στην προσφώνησή του ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Kώστας Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της κυβέρνησης για την πάταξη της τρομοκρατίας, αλλά και στις προωθούμενες φορολογικές μεταρρυθμίσεις.

    Παράλληλα ζήτησε την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού για την προώθηση της κατασκευής του μετρό, αλλά για την αποκέντρωση και ισχυροποίηση του Α' και Β' βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Σε μήνυμά του για τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο Κώστας Καραμανλής κάνει λόγο για κρίσιμη συγκυρία στην Ευρώπη, στην οποία η Ελλάδα οφείλει και μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.

    Διαμαρτυρία αγροτών

    Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα στο Λευκό Πύργο, συλλαλητήριο αγροτών που πρόσκεινται στη ΝΔ, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να επιδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους, στον πρωθυπουργό. Επίσης, συγκεντρώσεις διοργανώνουν άλλες κινήσεις και σωματεία εργαζόμενων.

    Στην περιοχή της Καμάρας μέλη και οπαδοί της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη εκφράζουν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική γύρω από τα διεθνή θέματα.

    Σε απόσταση λίγων μέτρων στην πλατεία της ΧΑΝΘ εκατοντάδες οπαδοί της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΠΑΟΚ διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στην παραμονή στην ηγεσία της ΠΑΕ του προέδρου κ. Γιώργου Μπατατούδη.

    Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει τους δρόμους που οδηγούν προς το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο όπου ανά πάσα στιγμή αναμένεται να προσέλθει ο πρωθυπουργός και το κυβερνητικό κλιμάκιο.

    [14] Σειρά επαφών υπουργών στον ΣΒΒΕ

    6/9/2002 7:34:00 μμ

    Την τιμητική του είχε σήμερα ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, αφού επί τη ευκαιρία της ΔΕΘ, πολλοί υπουργοί έχουν μεταβεί στη Θεσσαλονίκη και επισκέφθηκαν τα γραφεία του. Από τα γραφεία του ΣΒΒΕ πέρασαν σήμερα ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας, υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Απόστολος Φωτιάδης, και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης. Ο κ. Ρέππας αμέσως μετά τη συνάντηση τόνισε τη συνεχή και εποικοδομητική συνεργασία της κυβέρνησης με τον ΣΒΒΕ. Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Δημήτρης Συμεωνίδης από την πλευρά του επέδωσε υπόμνημα στον υπουργό, με τις θέσεις του συνδέσμου για τα παραπάνω θέματα. .

    Την ικανοποίησή τους για την αποτελεσματική συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στο προηγούμενο χρονικό διάστημα, ως προς την επίλυση φορολογικών και τελωνειακών προβλημάτων των εξαγωγικών επιχειρήσεων, εξέφρασαν τα μέλη του Δ.Σ. του ΣΕΒΕ προς στον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Απόστολο Φωτιάδη. Παράλληλα του μετέφεραν τον έντονο προβληματισμό των μελών του ΣΕΒΕ για τη νέα χρονοβόρα διαδικασία που καθιερώθηκε για την επιστροφή του ΦΠΑ, καθώς επίσης για τις μεγάλες καθυστερήσεις που σημειώνονται στο τελωνείο του Προμαχώνα.

    Ο κ. Φωτιάδης εξήγησε ότι οι νέες διαδικασίες επιστροφής του ΦΠΑ εντάσσονται στην προσπάθεια του υπουργείου για εντοπισμό των επιχειρήσεων, οι οποίες παρανόμως εισπράττουν πιστωτικά ΦΠΑ χωρίς να έχουν πραγματοποιήσει εξαγωγές και ζήτησε την κατανόηση των επιχειρήσεων γι' αυτό το προσωρινό, όπως δήλωσε, μέτρο.

    Για τις καθυστερήσεις στον Προμαχώνα σημείωσε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες του υπουργείου και οι παρεμβάσεις προς τη βουλγαρική πλευρά, για τη βελτίωση της κατάστασης, όπως η συνάντηση της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων με Βούλγαρους ομολόγους της και το ΣΕΒΕ που πραγματοποιήθηκε χθες στον Προμαχώνα.

    Πολύ σύντομα θα ξεκινήσει η δημιουργία του Δικτύου Επιχειρηματιών Απόδημου Ελληνισμού, που θα αναπτυχθεί με πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών, σε συνεργασία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ) με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ). Αυτό ανακοίνωσε προς το Δ.Σ και τα στελέχη του ΣΕΒΕ ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης, κατά τη σημερινή επίσκεψή του στα γραφεία του Συνδέσμου.

    Κατά τη συνάντηση αποφασίσθηκε η διοργάνωση εκδήλωσης συνεργασίας ανάμεσα σε μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) από όλο τον κόσμο, με ενδιαφέροντα και δραστηριότητα στη Ν.Α. Ευρώπη, στην περίοδο που θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Κορυφής του 2003, όπως έχει προτείνει η ΜΚΟ του ΣΕΒΕ ''Αριστοτέλης''.

    Ο κ. Μαγκριώτης αναφέρθηκε και στη σημασία υλοποίησης του ΕΣΟΑΒ για τις ελληνικές εξαγωγές, σημειώνοντας τους όρους σύνδεσης των οικονομιών των γειτονικών χωρών με την ελληνική οικονομία μέσα από τις δράσεις, ενώ υπενθύμισε το γεγονός ότι η διαχείριση του 80% του ΕΣΟΑΒ θα πραγματοποιηθεί από τη Θεσσαλονίκη

    [15] Εισάγεται στη Wall Street η 3Ε

    Πηγή: ΑΠΕ 6/9/2002 3:06:00 μμ

    Tην πρόθεσή της να υποβάλει αίτηση εισαγωγής στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί στις 20 Μαΐου 2002, επιβεβαίωσε σήμερα η Coca-Cola Eλληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως ΑΕ. Η Coca-Cola Τρία Έψιλον ανακοίνωσε επίσης ότι δύο εκ των βασικών μετόχων της, η Socomex SA της ομάδας Κar-Tess και η The Coca-Cola Company ενημέρωσαν την Coca-Cola Τρία Έψιλον, ότι προτίθενται να προβούν σε διάθεση έως και 13 εκατομμυρίων υφιστάμενων μετοχών της Coca-Cola Τρία Έψιλον ταυτόχρονα με την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Οι μετοχές αυτές αντιστοιχούν σε ποσοστό έως 5,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Coca-Cola Τρία Έψιλον.

    Δεν προτίθεται να αντλήσει νέα κεφάλαια

    Η Socomex SA αναμένεται να διαθέσει έως 8,3 εκατομμύρια μετοχές, ενώ η Refreshments Product Services Inc θυγατρική εταιρεία της ''The Coca-Cola Company'' αναμένεται να διαθέσει έως 4,7 εκατομμύρια μετοχές. Οι μετοχές αναμένεται να διατεθούν στις ΗΠΑ και στις διεθνείς αγορές με τη μορφή τίτλων παραστατικών μετοχών (ADRs). H προσφορά των υφισταμένων μετοχών τελεί υπό την αίρεση ότι θα επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες στην αγορά και ότι θα ληφθούν οι αναγκαίες κανονιστικές εγκρίσεις.

    Οπως έχει ανακοινωθεί, η Coca-Cola Tρία Έψιλον δεν προτίθεται να αντλήσει νέα κεφάλαια και δεν θα συμμετάσχει στη διάθεση. Η Coca-Cola Tρία Έψιλον εκτιμά ότι θα υποβάλει δήλωση εγγραφής μέσω του εντύπου F-1 προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ εντός των επόμενων δύο ή τριών εβδομάδων.

    Mετά την ολοκλήρωση της διάθεσης, και εφόσον πωληθεί το σύνολο των προς διάθεση μετοχών, οι εταιρείες της ομάδας Kar-Tess θα έχουν στην κυριότητά τους ποσοστό περίπου 38% του μετοχικού κεφαλαίου της Coca-Cola Tρία Έψιλον, ενώ η The Coca-Cola Company θα είναι κυρία, ποσοστού περίπου 22% του μετοχικού κεφαλαίου της Coca-Cola Tρία Έψιλον.

    Η Coca-Cola Τρία Έψιλον είναι από τους μεγαλύτερους εμφιαλωτές μη αλκοολούχων ποτών στην Ευρώπη και ο δεύτερος μεγαλύτερος εμφιαλωτής προϊόντων Coca-Cola στον κόσμο, σύμφωνα με τον όγκο πωλήσεων.

    H εταιρεία δραστηριοποιείται σε 26 χώρες με πληθυσμό πλέον των 500 εκατομμυρίων ανθρώπων. Οι μετοχές της Coca-Cola Τρία Έψιλον διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, με παράλληλη εισαγωγή στα Χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Αυστραλίας.

    [16] ΑΕΚ: Αρχίζουν τα δύσκολα για τον Ψωμιάδη

    6/9/2002 7:13:00 μμ

    Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρίσκεται ο Μάκης Ψωμιάδης, μετά τις εξελίξεις στο τηλεοπτικό τοπίο. Τα ισχυρότερα σενάρια θέλουν το συνδρομητικό κανάλι του Ομίλου ALPHA να αναστέλλει την λειτουργία του γεγονός που σημαίνει ότι η ΑΕΚ δεν θα εισπράξει τα χρήματα που είχαν συμφωνηθεί από πέρυσι. Παράλληλα, η ΠΑΕ ΑΕΚ δεν πρόκειται να πάρει χρήματα ούτε από την NETMED που φαίνεται να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στο παιχνίδι, καθώς πέρυσι είχε δώσει στην ΑΕΚ κάποια χρήματα τα οποία μετά την συμφωνία του κ. Ψωμιάδη με τον ALPHA, δεν επεστράφησαν ποτέ. Μία κίνηση του κ Ψωμιάδη, που μεταφράζεται ως απέλπιδα προσπάθεια και έχει να κάνει με την προσέγγιση της κρατικής τηλεόρασης, δεν φαίνεται να έχει θετική κατάληξη.

    Ολα αυτά συμβαίνουν την ώρα που τρέχουν δόσεις των υψηλά αμοιβόμενων παικτών της ΑΕΚ, όπως ο Νικολαϊδης, ο Τσάρτας και ο Ζαγοράκης, με τον πρώτο (ίσως και τους υπόλοιπους) να αποκτά στα τέλη Οκτωβρίου δικαίωμα προσφυγής, εφόσον δεν εξοφληθεί.

    Παράλληλα, ο Ροντρίγκο Ράμος Φερουζέμ προσέφυγε στην διεθνή ομοσπονδία για όσα τραγελαφικά συνέβησαν πρόσφατα (δεν αναγνωρίζει την υπογραφή του στο υποτιθέμενο ιδιωτικό συμφωνητικό για την κοινή συναινέσει λύση της συνεργασία του με την ΑΕΚ), ενώ επιπλέον διεκδικεί τα δεδουλευμένα και όχι μόνο, καθώς θεωρεί ότι με υπαιτιότητα της ΠΑΕ ΑΕΚ, δεν βρήκε ομάδα να μεταγραφεί το καλοκαίρι.

    Στον αγωνιστικό τομέα, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και προσπαθεί όσο μπορεί να διατηρήσει τις ισορροπίες στο ποδοσφαιρικό τμήμα, όσο βέβαια, αυτό είναι εφικτό. Λίγες ημέρες πριν την επανέναρξη του πρωταθλήματος και τους αγώνες για τον 3ο όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ, τα πράγματα στην ΑΕΚ δεν είναι τόσο "ρόδινα" όσο ήθελαν να τα παρουσιάσουν κάποιοι. Μένει να δούμε αν τελικά αυτό το ιστορικό σωματείο θα καταφέρει κάποτε να ξεφύγει από την αβεβαιότητα και να επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς...

    Εν τω μεταξύ, ο υπεύθυνος ταξιδίων της Ρόμα, Αντόνιο Τότζι και ο ομόλογος του για την ασφάλεια των "Ρωμαίων", Μάρκο Γκάλι, συναντήθηκαν σήμερα με εκπροσώπους της ΑΕΚ. Η συνάντηση έγινε στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας και οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για τον αγώνα της 25ης Σεπτεμβρίου στο "Νίκος Γκούμας" καθώς και για το παιχνίδι του Ολίμπικο, που θα γίνει στις 12 Νοεμβρίου.

    [17] Χωρίς θεατές το αυριανό φιλικό του ''θρύλου'';

    6/9/2002 7:10:00 μμ

    Αύριο και λίγες ώρες πριν την έναρξή του θα αποφασιστεί τελικά το γήπεδο που θα διεξαχθεί ο φιλικός αγώνας του Ολυμπιακού με τον Απόλλωνα. "Η ΠΑΕ Ολυμπιακός γνωστοποιεί στους φίλους της ομάδας της ότι λόγω των άστατων καιρικών συνθηκών που επικρατούν, ο τόπος διεξαγωγής του φιλικού αγώνα Ολυμπιακού - Απόλλωνα θα αποφασιστεί οριστικά αύριο. Για το λόγο αυτό σε οποιοδήποτε γήπεδο και αν γίνει τελικά, θα διεξαχθεί χωρίς την παρουσία θεατών", αναφέρει ανακοίνωση της ερυθρόλευκης ΠΑΕ. Ο αγώνας αναλόγως και του καιρού, θα διεξαχθεί στο γήπεδο Ριζούπολης ή τις εγκαταστάσεις του Ρέντη.

    [18] Επιστοφή Κωνσταντίνου στον ΠΑΟ

    6/9/2002 7:09:00 μμ

    Σε κανονικό ρυθμό προπονήσεων αναμένεται να ενταχθεί από αύριο ο Μιχάλης Κωνσταντίνου. Ο διεθνής επιθετικός της ομάδας ακολούθησε σήμερα ατομικό πρόγραμμα εκγύμνασης. Στις κανονικές προπονήσεις θα ενταχθεί από αύριο και ο Παναγιώτης Μπαρτζώκας, ο οποίος επίσης γυμνάστηκε μόνος του. Σε ό,τι αφορά το Ρενέ Χένρικσεν, ο αρχηγός της ομάδας ακολούθησε σήμερα ατομικό πρόγραμμα προπόνησης, ενώ υπεβλήθη και σε πρόγραμμα αποθεραπείας. Στο μεταξύ ορίστηκε σήμερα η ώρα έναρξης των αγώνων της ομάδας με την Λίτεξ Λόβετς, στο πλαίσιο του Κυπέλλου UEFA. Το πρώτο παιχνίδι εναντίον της Βουλγαρικής ομάδας που είναι εκτός έδρας θα ξεκινήσει στις 16:45. Η επαναληπτική αναμέτρηση στο Απόστολος Νικολαϊδης θα ξεκινήσει στις 21:30.

    [19] Για την νίκη η εθνική κόντρα στην Ισπανία

    6/9/2002 2:09:00 μμ

    Με το δεξί θέλει να αρχίσει τις υποχρεώσεις της στα προκριματικά του Euro 2004, η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου στον αυριανό της αγώνα κόντρα στην Ισπανία. Με όπλο τον κόσμο, που αναμένεται να γεμίσει το γήπεδο της Λεωφόρου και τη δίψα για τη διάκριση, οι διεθνείς μας θα παλέψουν για να λυγίσουν την αντίσταση του Ραούλ και της παρέας του. Ο Όττο Ρεχάγκελ θα παρατάξει την καλύτερη δυνατή ενδεκάδα, καθώς ο Νίκος Νταμπίζας ξεπέρασε τον τραυματισμό του και τέθηκε στην διάθεση του ομοσπονδιακού μας προπονητή. "Κόντρα στην Ισπανία είμαστε το αουτσάιντερ", τόνισε ο κ. Ρεχάγκελ, που πρόσθεσε ότι η ομάδα του θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και να πάρει την νίκη.

    Από την πλευρά τους, οι Ισπανοί "τρόμαξαν" με το μικρό γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας, αλλά όπως τόνισαν θα προσπαθήσουν να συγκεντρωθούν στον αγώνα.

    Ο προπονητής των "φούριας ρόχας" Ινιάκι Σάεθ υποστήριξε ότι η ομάδα του έχει έρθει με κέφι και θα προσπαθήσει για την νίκη, αλλά και η ισοπαλία δεν θα είναι ένα αποτέλεσμα που θα τους απογοητεύσει.

    [20] Συνάντηση Λιάνη - Αγγελοπούλου

    6/9/2002 4:41:00 μμ

    Η προετοιμασία ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 βρίσκεται στο καλύτερο σημείο, ενώ η συμβολή της κ. Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη γι΄αυτό είναι αποφασιστική, τόνισε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης, μετά την σημερινή συνάντησή του με την πρόεδρο της ΑΘΗΝΑ 2004, στα Γραφεία της Οργανωτικής Επιτροπής. Ο νέος υφυπουργός δήλωσε επίσης για τη συνάντηση, ότι η κ. Αγγελοπούλου έθεσε διάφορα ζητήματα τα οποία είναι κοινού ενδιαφέροντος συμφωνώντας σε όλα ενώ σε θέματα αρμοδιοτήτων τα οποία δεν είναι κοινά θα υπάρξει συνεργασία.

    "Βγαίνω πάρα πολύ χαρούμενος από αυτή τη συνάντηση κι ανακουφισμένος. Είχα γνώση του όλου θέματος. Νομίζω ότι αυτή την ώρα, χάρη στις εξαιρετικές προσπάθειες του Πρωθυπουργού που έχει τεθεί επικεφαλής στους Ολυμπιακούς Αγώνες, του υπουργού Πολιτισμού, της κυβέρνησης και τις εξαιρετικές προσπάθειες της ΑΘΗΝΑ 2004, στις οποίες η συμβολή της κας Αγγελοπούλου είναι τεράστια, το θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων είναι στο πιο καλό του σημείο από τότε που εγώ το παρακολουθώ με πέντε διαφορετικές ιδιότητες", επεσήμανε ο κ.Λιάνης.

    Συνάντηση εφ΄ όλης της ύλης με τον υφυπουργό αθλητισμού Γιώργο Λιάνη θα έχει αύριο (Σάββατο) ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής. Στην πρώτη αυτή ενημερωτική συνάντηση θα γίνει συζήτηση για τα θέματα που απασχολούν αυτό τον καιρό τον χώρο του στίβου και τους αθλητές. Όπως οι προκάτοχοι του, έτσι και ο κ Λιάνης ξεκινάει την τις ενημερωτικές επαφές του με τις αθλητικές ομοσπονδίες με τον ΣΕΓΑΣ.

    [21] Εφυγε από κοντά μας η Ιλια Λιβυκού

    6/9/2002 4:01:00 μμ

    Στα 83 της χρόνια πέθανε, σήμερα το πρωί στο σπίτι της, η αγαπημένη πρωταγωνίστρια του θεάτρου και του κινηματογράφου Ιλια Λιβυκού. Τους τελευταίους μήνες ήταν ιδιαίτερα καταβεβλημένη, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που είχε υποστεί. Η ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, που έγινε γνωστή στο πλατύ κοινό στο πλευρό του Βασίλη Λογοθετίδη, θα κηδευτεί τη Δευτέρα, στις 5 το απογευμα, στο νεκροταφείο Καισαριανής.

    Ποια ήταν η Ιλια Λιβυκού

    Το πραγματικό της όνομα ήταν Αμαλία Κοζύρη και γεννήθηκε το 1920 στο Ηράκλειο Κρήτης. και σπούδασε στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, όπου αρίστευσε καθώς και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Πρωταγωνίστησε σε ευρύ ρεπερτόριο και καθιερώθηκε σε ρόλους ντάμας κομεντιέν. Εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1947, στο Εθνικό, με το έργο του Ουγκώ ''Ρουί Μπλας'' και την επόμενη χρονιά ξεκίνησε η συνεργασία της με τον θίασο Κατερίνας-Λογοθετίδη, όπου παρέμεινε ως βασική συνεργάτις του θιάσου έως τον θάνατο του μεγάλου κωμικού.

    Από το 1963 συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους: Χατζίσκου, Ελσας Βεργή, Κατράκη, Βλαχοπούλου, Σαπουτζάκη. Το 1965 ερμήνευσε την Λυσιστράτη, σε παράσταση του ΚΘΒΕ.

    Δύο χρόνια νωρίτερα, το 1965, είχε αποσπάσει στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το πρώτο βραβείο γυναικείου ρόλου με την ταινία ''Ενας ντελικανής'' του Μανώλη Σκουλούδη.

    Η επαφή της με τον κινηματογράφο ξεκίνησε με την ταινία του Σακελάριου ''Οι Γερμανοί ξανάρχονται'' κι ακολούθησαν πολλές επιτυχίες της σε ταινίες του Γεωργιάδη, Καραγιάννη, Σκουλούδη και πολλών άλλων σκηνοθετών. Η Ιλυα Λιβυκού είχε συμμετάσχει επίσης, σε πολλές ραδιοφωνικές παραγωγές και αργότερα τηλεοπτικές.

    Η τελευταία της εμφάνιση στο θέατρο ήταν το 1984. Είχε δύο παιδιά, την Χρυσή και τον Γιώργο Κοζύρη.

    Δηλώσεις πολιτικών

    Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μόλις ενημερώθηκε για το θάνατο της Ίλιας Λυβικού έκανε την παρακάτω δήλωση: "Eκφράζω τη βαθιά μου λύπη για το θάνατο μίας μεγάλης κυρίας του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, το ταλέντο της οποίας συγκέντρωσε πολλούς θαυμαστές. Η Ίλια Λυβικού θα μείνει για πάντα στη μνήμη του ελληνικού λαού για την χάρη και τη λάμψη της παρουσίας της".

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, απέστειλε στην οικογένεια της εκλιπούσης το ακόλουθο συλλυπητήριο τηλεγράφημα: ''Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη, για το θάνατο της μεγάλης μας ηθοποιού Ιλιας Λιβυκού. Η απώλειά της, μας γεμίζει θλίψη και αφήνει μεγάλο κενό, όχι μόνο στον κόσμο της τέχνης, αλλά και στις καρδιές όλων μας. Το έργο της, στο Θέατρο και στον Κινηματογράφο μας χάρισε αξέχαστες στιγμές. Τα θερμά μου συλλυπητήρια''.

    [22] Ποίηση της Μεσογείου στην Καβάλα

    6/9/2002 1:48:00 μμ

    Με τίτλο "Δρόμοι του νερού - Δρόμοι του λόγου", ξεκίνησε χθες στην Καβάλα το 5ο Συμπόσιο Μεσογειακής Ποίησης. Σημαντικοί ποιητές απ΄ολες τις χώρες της Μεσογείου, παίρνουν μέρος στο Συμπόσιο. Ανάμεσα τους και ο υφυπουργός Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Τηλέμαχος Χυτήρης , ο οποίος μετέχει με την ιδιότητα του ποιητή. Οι ηθοποιοί Φιλαρέτη Κομνηνού, Δήμητρα Χατούπη και Δημήτρης Καρέλης, αποδίδουν στα Ελληνικά τα ποιήματα των ξένων δημιουργών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 6 September 2002 - 16:58:23 UTC