Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εξέτασεις DNA στους κρατουμένους της ''17Ν''
  • [02] Επίσκεψη ευρωπαίου επιτρόπου για την Κ.Α.Π
  • [03] Mνημόσυνο για τον Παύλο Μπακογιάννη
  • [04] Στην Αθήνα την Κυριακή ο Βαρθολομαίος
  • [05] ΑΠΘ:Συνέχιση της κατάληψη στα γραφεία διοίκησης
  • [06] Στην Κυψέλη σήμερα ο Φώτης Κουβέλης
  • [07] Συνάντηση Κωνσταντόπουλου-Στάγκου
  • [08] Επαφές Γλέζου σήμερα
  • [09] Στοιχεία για σχέση Ιράκ-Αλ Κάιντα δίνουν οι ΗΠΑ
  • [10] Αμεσα αποστολή διπλωμάτη των ΗΠΑ στη Β.Κορέα
  • [11] Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ Ρώσων και Τσετσένων
  • [12] Ισχυρός σεισμός στο Ιράν
  • [13] Αρχισε η β' φάση της δίκης Μιλόσεβιτς στη Χάγη
  • [14] Ο ευρωστρατός δεν θα ανταγωνίζεται το ΝΑΤΟ
  • [15] Βροχή από γκολ στο Τσάμπιονς Λίγκ
  • [16] Στο μηδέν η ΑΕΚ με Ρόμα

    [01] Εξέτασεις DNA στους κρατουμένους της ''17Ν''

    26/9/2002 9:53:00 πμ

    Σε εξετάσεις DNA αναμένεται να υποβληθούν σήμερα οι 17 κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού, που κατηγορούνται για συμμετοχή στην 17 Νοέμβρη. Το γενετικό τους υλικό θα συγκριθεί με τα ευρήματα που έχουν εντοπιστεί στις δύο γιάφκες της οργάνωσης και τα άλλα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Χθες βράδυ, η δικηγόρος της Αγγελικής Σωτηροπούλου και του Δημήτρη Κουφοντίνα, χαρακτήρισε πολιτικούς κρατούμενους τους προφυλακισμένους και έκανε λόγο για παράνομη απομόνωσή τους. Εν τω μεταξύ, σχέδιο ψηφίσματος με το οποίο αποδίδονται συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την επιτυχία σε ότι αφορά τη σύλληψη κορυφαίων στελεχών της ''17Ν'', αλλά και τη συμβολή της στην εκστρατεία κατά της διεθνούς τρομοκρατίας κατατέθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο.

    Η επικοινωνία των κρατουμένων κατηγορουμένων με τους συνηγόρους τους πρέπει να είναι, κατ' αρχήν, απρόσκοπτη, ώστε να μην δυσχεραίνεται ουσιαστικά η υπεράσπιση των υποδίκων, εκτιμά επιτροπή που συγκροτήθηκε από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.

    Αναμένεται υιοθέτηση του ψηφίσματος

    Σχέδιο ψηφίσματος με το οποίο το Κογκρέσο συγχαίρει την Ελλάδα για την επιτυχία σε ότι αφορά τη σύλληψη κορυφαίων στελεχών της ''17Ν'', αλλά και τη συμβολή της στην εκστρατεία κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, κατετέθη από 27 βουλευτές προερχόμενους από τις τάξεις τόσο των Ρεπουμπλικάνων όσο και των Δημοκρατών και αναμένεται να τύχει γενικής αποδοχής.

    Το σχέδιο ψηφίσματος - το οποίο πάντως δεν αναμένεται να συζητηθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα καθώς το Σώμα ασχολείται με το θέμα του Ιράκ και εν συνεχεία θα διακοπούν οι εργασίες για τις εκλογές του Νοεμβρίου - τονίζει την καλή συνεργασία μεταξύ των διωκτικών αρχών των δύο χωρών και ενθαρρύνει τη συνέχιση των προσπαθειών για "την ολική εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη" καθώς, όπως σημειώνει, τέτοιου είδους προσπάθειες θα συμβάλλουν επίσης στη δημιουργία ενός ασφαλούς κλίματος για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.

    Τέλος, σημειώνει την έμπρακτη συμβολή της Ελλάδας στην επιχείρηση στο Αφγανιστάν με την προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και τη συμμετοχή στη διεθνή ειρηνευτική δύναμη που έχει αναπτυχθεί στη χώρα.

    [02] Επίσκεψη ευρωπαίου επιτρόπου για την Κ.Α.Π

    26/9/2002 9:01:00 πμ

    Σειρά πολιτικών επαφών θα έχει σήμερα, στην Αθήνα, ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα γεωργίας Φραντς Φίσλερ. Η επίσκεψη του κ. Φίσλερ γίνεται στο πλαίσιο προώθησης των θέσεων της Ε.Ε. γιά την ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ο κ. Φίσλερ θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία του υπ. Γεωργίας, εκπροσώπους αγροτικών και αλιευτικών οργανώσεων, καθώς και με τον τομεάρχη της Ν.Δ. Ευάγγελο Μπασιάκο.

    [03] Mνημόσυνο για τον Παύλο Μπακογιάννη

    26/9/2002 10:29:00 πμ

    Θρησκευτικό μνημόσυνο στη μνήμη του Παύλου Μπακογιάννη,ο οποίος σαν σήμερα το 1989 δολοφονήθηκε από τους τρομοκράτες της ''17 Νοέμβρη'', τέλεσε το πρωί η Ντόρα Μπακογιάννη. Η επιμνημόσυνη δέηση εψάλη στο ναό της Παναγίας της Γρηγορούσας στην Πλάκα. Το παρόν έδωσε όλη η οικογένεια Μητσοτάκη και η τελετή έγινε σε στενό οικογενειακό κύκλο χωρίς τηλεοπτικές κάμερες και δημοσιογράφους. Σε λίγο θα τελεστεί στη Βουλή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ πολιτικό μνημόσυνο για τον Παύλο Μπακογιάννη και θα μιλήσει ο Κώστας Καραμανλής.

    [04] Στην Αθήνα την Κυριακή ο Βαρθολομαίος

    26/9/2002 9:26:00 πμ

    Τετραήμερη επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Κυριακή ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ο κ. Βαρθολομαίος, μεταξυ άλλων, θα ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτορας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, θα τελέσει τα εγκαίνια του ιατροβιολογικού κέντρου της Ακαδημίας Αθηνών και θα επισκεφθεί την Αρχιεπισκοπή.

    Οπως δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του οικουμενικού πατριάρχη στην Αθήνα Λευτέρης Χρυσοχόος αναφερόμενος στις φήμες περί συνάντησης του με τον υποψήφιο υπερνομάρχη Γιάννη Τζανετάκο, είπε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει ζητηθεί, δεν έχει καθοριστεί και δεν έχει γίνει προσυνενόηση για τέτιου είδους συνάντηση.

    [05] ΑΠΘ:Συνέχιση της κατάληψη στα γραφεία διοίκησης

    26/9/2002 11:39:00 πμ

    Τουλάχιστον μέχρι και αύριο θα συνεχιστεί η κατάληψη του κτιρίου διοίκησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) από τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν αύριο στις 12 το μεσημέρι συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Επίσης αντιπροσωπεία τους θα μεταβεί στην Αθήνα για να συναντήσει τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας κ. Κλάδη. Στο μεταξύ υπό κατάληψη βρίσκεται από σήμερα και η φοιτητική λέσχη του ΑΠΘ. Τα περίπου 100 μέλη του έκτακτου προσωπικού της φοιτητικής λέσχης ζητούν τη μονιμοποίηση τους, καθώς καλύπτουν, όπως επισημαίνουν, πάγιες ανάγκες για περισσότερα από δώδεκα χρόνια.

    [06] Στην Κυψέλη σήμερα ο Φώτης Κουβέλης

    26/9/2002 10:22:00 πμ

    Στις 12 το μεσημέρι ο υποψήφιος δήμαρχος Aθηναίων Φώτης Κουβέλης θα περιοδεύσει στη Κυψέλη. Η περιοδεία θα ξεκινήσει από τη συμβολή των οδών Παξών και Κυψέλης. Στις 7.30 το απόγευμα θα μιλήσει στους δημοτικούς και διαμερισματικούς συμβούλους της κίνησης του σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

    [07] Συνάντηση Κωνσταντόπουλου-Στάγκου

    26/9/2002 11:44:00 πμ

    Η δημόσια ραδιοτηλεόραση μπορεί να εξασφαλίσει την δυνατότητα σε όλους τους συνδυασμούς να επικοινωνήσουν με του πολίτες εν όψει των εκλογών, αλλά και να δώσει το παράδειγμα στα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης. Τη δήλωση αυτή έκανε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, μετά την συνάντηση, που είχε με τον πρόεδρο της ΕΡΤ Αγγελο Στάγκο.

    Ζητάμε, είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος, να υπάρξει δυνατότητα για όλους να επικοινωνήσουν με τους πολίτες, πολύ περισσότερο, μάλιστα, για τα προβλήματα της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, που παραμένουν ανοιχτά και γι' αυτά τα προβλήματα είναι υπόλογοι όλοι εκείνοι, που είχαν την ευθύνη να δώσουν απαντήσεις από την αντιπολίτευση μέχρι σήμερα.

    [08] Επαφές Γλέζου σήμερα

    26/9/2002 9:52:00 πμ

    Στις 10.30 το πρωί ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας- Πειραιά Μανώλης Γλέζος θα συναντηθεί με τον υπερνομάρχη Αθήνας -Πειραιά Θεόδωρο Κατριβάνο στα γραφεία της υπερνομαρχίας.

    Στις 12 το μεσημέρι θα περιοδεύσει στο Δικαστικό Μεγαρο της Ευελπίδων και στις 7.30 το απόγευμα θα μιλήσει μαζί με τον υποψήφιο νομάρχη Αθήνας Σπύρο Λυκούδη στου Ζωγράφου στη πλατεία Γαρδένια.

    [09] Στοιχεία για σχέση Ιράκ-Αλ Κάιντα δίνουν οι ΗΠΑ

    26/9/2002 9:30:00 πμ

    Νέες πληροφορίες και στοιχεία για την εμπλοκή του Ιράκ με την τρομοκρατία δίνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να κάμψουν τις αντιδράσεις πολλών δυτικών συμμάχων τους, για τα σχέδια επίθεσης κατά του Σαντάμ Χουσέιν. Οι ΗΠΑ έχουν την πληροφορία ότι το Ιράκ βοήθησε την οργάνωση Αλ-Κάιντα, να αναπτύξει χημικά όπλα και έδωσε καταφύγιο σε ορισμένα μέλη της, υποστήριξε η σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου για θέματα ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις. Ο Τζωρτζ Μπους υποστήριξε ότι το Ιράκ και η τρομοκρατική οργάνωση Αλ-Κάιντα είναι εξίσου επικίνδυνες.

    Στρατιωτικά γυμνάσια των ΗΠΑ στο Κουβέιτ

    Την ίδια στιγμή Αμερικανοί πεζοναύτες αρχίζουν στρατιωτικά γυμνάσια στο Κουβέιτ.

    Εν τω μεταξύ, μετά τη Γαλλία, τη Σουηδία, την Κίνα και τον Καναδά, έρχεται η σειρά της Ρωσίας και της Γερμανίας να αντιταχθούν στην κοινή πρόταση ΗΠΑ και Βρετανίας για ανάληψη στρατιωτικής δράσης στο Ιράκ.

    Τη στάση της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου επέκρινε και ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ επισημαίνοντας ότι: "αμέσως μόλις ο Σαντάμ Χουσέιν συμφώνησε να συμμορφωθεί με τους όρους του ΟΗΕ για την επανάληψη των επιθεωρήσεων στο ιρακινό οπλοστάσιο, ο πρόεδρος Μπους έθεσε νέους όρους".

    Με τις αμερικανο-βρετανικές θέσεις συντάχθηκε η Ιταλία, ενώ πεπεισμένος πως το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής δηλώνει και ο Χαβιέ Σολάνα.

    Η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων τάσσεται υπέρ της αντιμετώπισης της κρίσης στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Τραγικό και ακριβό λάθος θα ήταν για τις Ηνωμένες Πολιτείες μια επίθεση στο Ιράκ χωρίς την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Τζίμι Κάρτερ.

    [10] Αμεσα αποστολή διπλωμάτη των ΗΠΑ στη Β.Κορέα

    26/9/2002 10:06:00 πμ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται στο προσεχές μέλλον να αποστείλουν διπλωμάτη τους στη Βόρεια Κορέα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους συναντήθηκε χθες με τον νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Κιμ Ντάε-Γιουνγκ, στον οποίο γνωστοποίησε την απόφαση αυτή, όπως ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου. Η αποστολή Αμερικανού διπλωμάτη στη Βόρεια Κορέα θα τερματίσει το διετές πάγωμα των σχέσεων της Ουάσιγκτον με την Πιονγιάνγκ. Ο πρόεδρος Μπους έχει κατατάξει τη Βόρεια Κορέα στις χώρες που -κατά την άποψή του- απαρτίζουν τον "άξονα του κακού".

    [11] Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ Ρώσων και Τσετσένων

    26/9/2002 9:50:00 πμ

    Τσετσένοι αντάρτες κατέρριψαν σήμερα ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο στα σύνορα Τσετσενίας-Ιγκουσετίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τα δύο μέλη του πληρώματος, ανακοίνωσε ρωσική στρατιωτική πηγή. Την ίδια ώρα, σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται ανάμεσα σε ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις και τσετσένους αντάρτες στην περιοχή Γκαλάτσκι, κοντά στα σύνορα της Τσετσενίας. Σκοτώθηκαν 8 Ρώσοι στρατιώτες και 30 Τσετσένοι αντάρτες, αναφέρουν ρωσικές πηγές.

    [12] Ισχυρός σεισμός στο Ιράν

    26/9/2002 8:51:00 πμ

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο δυτικό Ιράν, όπως ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο του Στρασβούργου. Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για τυχόν θύματα ή ζημιές από το σεισμό αυτό που έγινε στη 01:28 ώρα Ελλάδας.

    [13] Αρχισε η β' φάση της δίκης Μιλόσεβιτς στη Χάγη

    26/9/2002 11:40:00 πμ

    Με την απαγγελία των κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία στην Κροατία και τη Βοσνία στις αρχές της δεκαετίας του '90 άρχισε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, η δεύτερη φάση της δίκης του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    ''Από το 1991 έως το 1995, εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι που δεν ήταν Σέρβοι, απομακρύνθηκαν δια της βίας από τα σπίτια τους και χιλιάδες δολοφονήθηκαν στην Κροατία, τη Βοσνία και την Ερζεγοβίνη'', ανέφερε ο εισαγγελέας διατυπώνοντας το κατηγορήτηριο. Στη δεύτερη φάση της δίκης αναμένεται να καταθέσουν μεταξύ άλλων ο Κροάτης πρόεδρος Στίπε Μέσιτς και ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Ο -ηλικίας 61 ετών- Μιλόσεβιτς αντιμετωπίζει 61 κατηγορίες για βασανιστήρια, εγκλήματα πολέμου, εθνικές εκκαθαρίσεις και γενοκτονία στη διάρκεια του πολέμου στην Κροατία (1991-1995) και στη Βοσνία (1992-1995). Οι κατήγοροι πρόκειται να καλέσουν συνολικά 177 μάρτυρες, 106 για τη Βοσνία και 71 για την Κροατία.

    Στην προηγούμενη φάση της δίκης που αφορούσε τις βιαιοπραγίες στο Κόσοβο εμφανίστηκαν συνολικά στο δικαστήριο 124 μάρτυρες.

    [14] Ο ευρωστρατός δεν θα ανταγωνίζεται το ΝΑΤΟ

    26/9/2002 10:10:00 πμ

    Η μελλοντική δύναμη ταχείας αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συμπληρώνει το ΝΑΤΟ χωρίς να το ανταγωνίζεται, όπως εκτιμά ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ.

    ''Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να αποτελεί το όπλο της συλλογικής άμυνας'', είπε ο Σαντέρ σε ομιλία του ενώπιον Ευρωπαίων αξιωματούχων του αμυντικού τομέα στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας. ''Ο ευρωπαϊκός στόχος της κοινής άμυνας και της πολιτικής της ασφάλειας δεν νοείται ως ανταγωνισμός προς της Βορειοατλαντική συμμαχία'', πρόσθεσε.

    Η ΕΕ ελπίζει να συγκροτήσει μέχρι το 2003 έναν στρατό 60.000 ανδρών που θα μπορεί να αναπτύσσεται σε απόσταση 3.800 χιλιομέτρων από την Ευρώπη μέσα σε διάστημα 60 ημερών και θα επιτρέψει στα μέλη της να παρεμβαίνουν στρατιωτικά σε συγκρούσεις όπου η Ουάσιγκτον τηρεί αποστάσεις.

    [15] Βροχή από γκολ στο Τσάμπιονς Λίγκ

    26/9/2002 1:12:00 πμ

    Βραδιά ποδοσφαίρου η χθεσινή, καθώς οι κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης αγωνιζόταν για την δεύτερη αγωνιστική των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Στην αγωνιστική αυτή δεν έλειψαν οι εκπλήξεις και τα πολλά γκολ. Η ελβετική Βασιλειά κατάφερε να αποσπάσει ισοπαλία (1-1) από την Λίβερπουλ μέσα στο Ανφιλντ Ρόουντ, ενώ η Ρεάλ Μαδρίτης σύνετριψε με 6-0 την Γκένκ, όπως έκανε και η Λιόν με την Ρόζεμποργκ (5-0) και η Αρσεναλ με την Αϊτχόβεν (4-0).

    Ασταμάτητη η ''βασίλισσα''

    Η επόμενη αντίπαλος της ΑΕΚ, η Ρεάλ Μαδρίτης σταμάτησε στα 6 γκολ εναντίον της Γκενκ και εξακολουθεί να εντυπωσιάζει στον 3ο όμιλο της διοργάνωσης. Ο "χορός" των γκολ για την "βασίλισσα" άνοιξε στο 44' μετά από σέντρα του Γκούτι, ο Ζοκορά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του, ενώ στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου ο Μίτσελ Σαλγκάδο διπλασίασε τα τέρματα της Ρεάλ. Στη συνέχεια ακολούθησαν τα γκολ των Φίγκο (55' με πέναλτι), Γκούτι (64'), Σελάδες (74'), ενώ στο 76' ο Ραούλ διαμόρφωσε το τελικό 6-0 και έβαλε τέλος στον "εφιάλτη" των Βέλγων.

    Η μεγάλη έκπληξη της βραδιάς ήρθε από το Ανφιλντ, καθώς η Βασιλεία απέσπασε ισοπαλία 1-1 από τη Λίβερπουλ και ελπίζει ακόμα και για πρόκριση στη δεύτερη φάση της διοργάνωσης. Οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν δυνατά το παιχνίδι και είχαν δύο καλές ευκαιρίες στο πρώτο δεκάλεπτο για να πάρουν το προβάδισμα, που ήρθε τελικά στο 34', όταν ο Μίλαν Μπάρος νίκησε με πλασέ τον Ζουμπερμπίχλερ. Οι Ελβετοί όμως, που αποδεικνύονται "σκληρό καρύδι", είχαν την απάντηση και μάλιστα πριν τελειώσει το ημίχρονο, όταν στο 42' ο Ρόσι ισοφάρισε και "φρέναρε" τον ενθουσιασμό της Λίβερπουλ. Το δεύτερο ημίχρονο ήταν ένας μονόλογος των γηπεδούχων, που όμως μάλλον πίεσαν ανορθόδοξα και δεν κατάφεραν να διασπάσουν την σφιχτή άμυνα των Ελβετών.

    ''Εύκολη'' βραδιά για Λιόν και Βαλένθια

    Η Λιόν συνέτριψε 5-0 τη Ρόζενμποργκ στο "Ζερλάν" και πήρε τους πρώτους βαθμούς της στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ. Οι πρωταθλητές Γαλλίας πραγματοποίησαν το ιδανικό ξεκίνημα, καθώς στο 6' ο Καριέρ μετά από πάσα του Σόνι Αντερσον άνοιξε το σκορ. Οι Γάλλοι διπλασίασαν τα τέρματά τους στο 26' με σουτ του Βαϊρέιγ μετά από πάσα του Καριέρ, ενώ οκτώ λεπτά αργότερα, και πάλι από πάσα του Καριέρ, ο Αντερσον πέτυχε το 3-0. Η Λιόν πέτυχε και τέταρτο γκολ στην εκπνοή του ημιχρόνου με τον Βαϊρέιγ μετά από συνδυασμό με τον Ντιάρα. Η καταστροφική βραδιά για τους Νορβηγούς ολοκληρώθηκε στο 77' όταν ο Λουγιντουλά διαμόρφωσε με κεφαλιά το τελικό 5-0.

    Ούτε στο "Λουζνίκι" της Μόσχας σταμάτησε η Βαλένθια, καθώς οι πρωταθλητές Ισπανίας επικράτησαν με χαρακτηριστική ευκολία 3-0 της Σπαρτάκ και βρίσκονται στην πρώτη θέση του 2ου ομίλου με την απόλυτη συγκομιδή των έξι βαθμών. Το σκορ άνοιξε στο 6' ο Μιγκέλ Ανχελ Ανγκούλο, ο Μίστα "έγραψε" το 2-0 στο 71', ενώ ο Χουάν Σάντσες διαμόρφωσε στο 85' το τελικό 3-0 για τις "νυχτερίδες" του Ράφα Μπενίτεθ.

    Στην κορυφή του 4ου ομίλου πέρασε η Ίντερ, που επικράτησε 1-0 του Αγιαξ στο "Μεάτσα". Το ντέρμπι του τέταρτου ομίλου δεν είχε σπουδαίο θέαμα, καθώς οι δύο ομάδες εμφανίστηκαν διστακτικές και έδειξαν να έχουν πρώτη τους προτεραιότητα να διαφυλάξουν τα νώτα τους. Το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση ήρθε στο 75', όταν ο Αλμέιδα έκανε τη σέντρα και ο Ερνάν Κρέσπο με απευθείας βολέ χάρισε στην ομάδα του την πολύτιμη νίκη.

    Εντυπωσίασε η Αρσεναλ

    Επίδειξη δύναμης έκανε η Αρσεναλ, κερδίζοντας μέσα στο "Φίλιπς Στάντιον" με 4-0 την Αϊντχόβεν. Μόλις 21 δευτερόλεπτα αγώνα χρειάστηκαν οι "κανονιέρηδες" για να ανοίξουν ο σκορ με γκολ του Τζιλμπέρτο Σίλβα, που αξιοποίησε πάσα του Ανρί. Από εκεί κι έπειτα, οι πρωταθλητές Αγγλίας έκαναν αυτό που ξέρουν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον. Έδωσαν χώρο στον αντίπαλο και κυνήγησαν το δεύτερο γκολ σε αντεπιθέσεις. Η Αρσεναλ πέτυχε το 2-0 στο 66' με τον Λιούνγκμπεργκ να πλασάρει από κοντά τον Βατερόις. Κάπου εκεί οι Ολλανδοί τα παράτησαν και οι φιλοξενούμενοι πέτυχαν άλλα δύο γκολ, με τον Ανρί στο 81' και στο 90', σφραγίζοντας το θρίαμβό τους.

    Τους πρώτους της βαθμούς στο φετινό τσάμπιονς λιγκ πήρε η Ντόρτμουντ, που επικράτησε στο "Βεστφάλεν" 2-1 της Οσέρ. Οι πρωταθλητές Γερμανίας μπήκαν αποφασισμένοι στο γήπεδο και αιφνιδίασαν τους Γάλλους όταν στο 6' έφτασαν στο γκολ με τον Γιαν Κόλερ μετά από πάσα του Χάινριχ. Το δεύτερο γκολ για τους Γερμανούς σημειώθηκε στο 78' από τον Μάρσιο Αμορόσο, που είχε μπει ως αλλαγή. Το μόνο που κατάφεραν οι Γάλλοι ήταν να μειώσουν στο 83' με τον Μαρουμβαρί.

    [16] Στο μηδέν η ΑΕΚ με Ρόμα

    26/9/2002 12:04:00 πμ

    Δεύτερη "λευκή" ισοπαλία για την ΑΕΚ σε ισάριθμους αγώνες για το Τσάμπιονς Λιγκ, αφού μετά την Γκένκ, η "Ένωση" δεν κατάφερε να πάρει τους τρεις βαθμούς της νίκης κόντρα στην Ρόμα, σε ένα παιχνίδι για γερά νεύρα. Οι παίχτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς έφτασαν αρκετές φορές κοντά στο τέρμα του Αντονιόλι, χωρίς όμως να καταφέρουν να παραβιάσουν την εστία του. Στις καθυστερήσεις του αγώνα, η Ρόμα έφτασε κοντά στο γκολ, όταν χτύπημα φάουλ του Πανούτσι σταμάτησε στο δοκάρι του Χιώτη.

    Οι "τζιαλορόσι" παρουσιάστηκαν αποφασισμένοι και είχαν τον έλεγχο του αγώνα στο μεγαλύτερο διάστημα του πρώτου ημιχρόνου. Στο 26' ο Χιώτης απέκρουσε σουτ του Μοντέλα και στο 36' μετά από σέντρα του Μπατιστούτα, το γυριστό σουτ του παντελώς ακάλυπτου Έμερσον έφυγε άουτ.

    Ωστόσο, η ΑΕΚ ήταν αυτή που έχασε τη μεγαλύτερη ευκαιρία, όταν στο 34' από κάθετη μπαλιά του Τσάρτα, ο Νικολαϊδης έφυγε στην "πλάτη" της ιταλικής άμυνας, πλάσαρε τον Αντονιόλι και είδε τη μπάλα να "ξύνει" το αριστερό δοκάρι.

    Στο δεύτερο ημίχρονο η "Ένωση" συνειδητοποίησε ότι μπορεί να κοιτάξει "κατάματα" τη Ρόμα και ήταν πιο απειλητική. Παράλληλα, οι δυο αλλαγές συνεισέφεραν τα μέγιστα για να παρουσιαστεί βελτιωμένη η ομάδα του Μπάγεβιτς.

    Στο 70' ο Βασίλης Λάκης ανατράπηκε καθαρά στην περιοχή από τον Αντονιόλι, ΄κάτι που δεν είδε όμως ο διαιτητής, που επιπλέον έδωσε κίτρινη κάρτα στον διεθνή μέσο, θεωρώντας "θέατρο" την ενέργειά του. Στο 79' το σουτ του Ναλιτζή από πλάγια θέση εξουδετέρωσε ο Αντονιόλι.

    Στο τελευταίο δεκάλεπτο, οι δύο ομάδες έδειξαν να συμβιβάζονται με τη "λευκή" ισοπαλία, όμως ο Κριστιάν Πανούτσι στο 92' λίγο έλειψε να προκαλέσει εμφράγματα, όταν φάουλ που εκτέλεσε σταμάτησε στο δοκάρι του Χιώτη.

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΑΕΚ: Χιώτης, Καψής, Ράιτ, Κωστένογλου, Ζαγοράκης, Κασάπης (46' Γεωργάτος), Κατσουράνης, Τσάρτας (85' Πέτκοφ), Λάκης, Ιβιτς (62' Ναλιτζής), Νικολαϊδης.

    ΡΟΜΑ: Αντονιόλι, Καφού, Πανούτσι, Κουφρέ, Σάμουελ, Καντελά, Λίμα, Εμερσον, Τομάζι, Μοντέλα, Μπατιστούτα (89' Κασάνο).


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 26 September 2002 - 9:03:30 UTC