Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιτυχία της ΕΕ και σε θέματα άμυνας
  • [02] Συλλαλητήριο για τη Μέση Ανατολή
  • [03] Καταστρέφουν πυρηνικές κεφαλές οι Βούλγαροι
  • [04] Επίσκεψη Λιάνη στο Σύλλογο Ολυμπιονικών
  • [05] Τα 80χρονα του Ελληνα γλύπτη Γιάννη Αβραμίδη
  • [06] Μεγάλη ανακάλυψη στη μάχη κατά του AIDS

    [01] Επιτυχία της ΕΕ και σε θέματα άμυνας

    Πηγή: ΑΠΕ 26/9/2002 10:46:00 μμ

    Η επιτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να είναι μόνο οικονομική αλλά θα πρέπει να αναπτυχθούν παράλληλα και τα θέματα της πολιτικής της άμυνας και ότι σχετίζεται με αυτά, επισήμανε μεταξύ άλλων στη συζήτηση για την πορεία των εργασιών της Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης που οργάνωσε το ΕΚΕΜ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Τ. Γιαννίτσης. Όπως προκύπτει από την ομιλία του κ. Γιαννίτση, τα θέματα προς επίλυση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Αμυνας και ότι σχετίζεται με αυτά, αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν άμεσα.

    Δυναμικός ο ρόλος της Ευρώπης

    Ο κ. Γιαννίτσης χώρισε τα θέματα που συζητούνται την περίοδο αυτή σε 4 τομείς: το θεσμικό, το ευρώ και το συντονισμό των οικονομικών πολιτικών, την κοινωνική πολιτική και το ευρωπαϊκό μοντέλο και, τέλος, το ρόλο της Ευρώπης στο διεθνές επίπεδο.

    Εξάλλου,ο κ. Γιαννίτσης επισήμανε ότι είναι πλέον ορατό το γεγονός ότι η Ευρώπη καλείται να παίξει ένα πιό δυναμικό ρόλο στη διεθνή σκηνή, ένα συμπληρωματικό ρόλο στο διεθνές επίπεδο, δεδομένου ότι οι πολιτικές εξελίξεις ήταν ραγδαίες και θέτουν καινούργια ζητήματα που ζητούν απαντήσεις.

    Ο κ. Παρασκευάς Αυγερινός, αφού ανέλυσε το εγχείρημα από θεσμικής πλευράς, επισήμανε ότι η διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης συνεχώς θα υπάρχει και σημείωσε ότι η διάρκεια της Συνέλευσης έχει οριστεί για ένα χρόνο μέχρι το Μάρτιο του 2003, δίχως να αποκλείει το ενδεχόμενο να παραταθεί για έναν ακόμα μήνα. Ο κ. Αυγερινός αναφέρθηκε στις εργασίες της Συνέλευσης που έχουν να κάνουν με τον ρόλο και τις αρμοδιότητες των οργάνων της Ένωσης, με τον διεθνή της ρόλο και τον θεσμικό της ρόλο και ανέφερε ότι το εγχείρημα αυτό είναι δύσκολο και ιστορικά αδικαίωτο. Αναφέρθηκε επίσης στα ισχυρά ρεύματα ευρωσκεπτικισμού στην Ευρώπη.

    Από την πλευρά της, η κ. Μαριέττα Γιαννάκου τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει Ευρώπη χωρίς τη συμμετοχή όλων.

    Προσπάθειες για πολιτική νομιμοποίηση

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνέλευση για το μέλλον της Ευρώπης ξεκίνησε τις εργασίες της τον περασμένο Φεβρουάριο και τώρα συμπληρώνει την πρώτη φάση της.

    Η επιτυχία της συνέλευσης κρίνεται ότι θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες: αφ' ενός, θα πρέπει να κάνει καινοτόμες προτάσεις οι οποίες θα βγάλουν την ΕΕ από το αδιέξοδο που βρίσκεται σήμερα και αφ' ετέρου, η Συνέλευση θα πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη της κοινής γνώμης, έτσι ώστε το έργο της να αποκτήσει πολιτική νομιμοποίηση.

    Με αυτό τον τρόπο η Διακυβερνητική Διάσκεψη του 2004, η οποία θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για τις αλλαγές στις συνθήκες, δεν θα μπορέσει να αγνοήσει τα συμπεράσματα της Συνέλευσης.

    [02] Συλλαλητήριο για τη Μέση Ανατολή

    26/9/2002 9:37:00 μμ

    Πενήντα περίπου κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με κράνη, πέτρες και ξύλα σε δημοσιογράφους τραυματίζοντας τους ελαφρά και προκαλώντας ζημιές σε αυτοκίνητα τηλεοπτικών σταθμών, κατά τη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας, που οργάνωσαν η Επιτροπή Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης κατηγόρησαν την Αστυνομία ότι δεν προσπάθησε να προστατεύσει τους δημοσιογράφους Τα επεισόδια έληξαν με την παρέμβαση μελών της Επιτροπής Αλληλεγγύης και της Πρωτοβουλίας Γένοβα 2001. Στο μεταξύ ψήφισμα με το οποίο αντιτίθενται στα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή θυροκόλλησαν στις πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ, οι δύο φορείς.

    ''Η σιωπή είναι συνενοχή''

    "Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπους και ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Μπλερ ετοιμάζουν τις πολεμικές μηχανές για να επέμβουν στο Ιράκ με μοναδικό σκοπό να ελέγξουν τα πετρέλαια του Κόλπου αγνοώντας προκλητικά τις διεθνείς αντιδράσεις δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι θα χτυπήσουν όπου θέλουν όποιον θέλουν και όποτε θέλουν".

    Στο ψήφισμά αναφέρεται ακόμη ότι "για άλλη μια φορά ο Σαρόν και τα στρατεύματά του περιφρονώντας τη διεθνή κοινότητα εισέβαλαν στα παλαιστινιακά εδάφη και απέκλεισαν τον πρόεδρο Αραφάτ γκρεμίζοντας ότι υπήρχε γύρω από τα γραφεία του".

    "Η σιωπή είναι συνενοχή", φώναζαν οι διαδηλωτές κατά τη διάρκεια της πορείας, που ξεκίνησε από το Πάρκο Ελευθερίας ενώ παράλληλα με τα συνθήματα τους κάλεσαν τον αθηναϊκό λαό αλλά και όλους τους Ελληνες να ενώσουν τη φωνή τους για "να αποτραπούν τα όποια βάρβαρα σχέδια σκοτώνουν παγκοσμίως χιλιάδες αθώους συνανθρώπους μας".

    Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει την πρεσβεία των ΗΠΑ και του Ισραήλ καθώς επίσης και τους γύρω δρόμους για την αποφυγή επεισοδίων.

    [03] Καταστρέφουν πυρηνικές κεφαλές οι Βούλγαροι

    26/9/2002 7:48:00 μμ

    Φωτογραφία Αρχείου

    Στην καταστροφή της τελευταίας πυρηνικής κεφαλής μεσαίου βεληνεκούς SS-23, προχώρησε σήμερα η Βουλγαρία, στο στρατιωτικό πεδίο ασκήσεων κοντά στο χωριό Ζμέεβο. Αύριο αρχίζει η καταστροφή των κεφαλών των πυραύλων "Frog" και "Scud", όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας. Οι συνεχείς έλεγχοι των αρμόδιων αρχών διαπίστωσαν, ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις περιβάλλον ως συνέπεια της καταστροφής των κεφαλών των πυραύλων SS-23, δήλωσαν οι υπουργοί Αμυνας Σβινάροφ και Περιβάλλοντος Αρσένοβα, διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα. Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει υποβάλει έξι ερωτήματα στην αμερικανική εταιρία Controlled Demolition International,(CDI) για να βεβαιωθεί ότι η διαδικασία της επικείμενης καταστροφής των κινητήρων των πυραύλων που έχει επιλέξει η ανάδοχος εταιρία είναι απόλυτα ακίνδυνη για το περιβάλλον, όπως ανακοίνωσε η κ. Αρσένοβα.

    [04] Επίσκεψη Λιάνη στο Σύλλογο Ολυμπιονικών

    26/9/2002 8:00:00 μμ

    Φωτοφραφία Αρχείου

    Τον αποφασιστικό ρόλο που μπορούν να παίξουν οι Έλληνες Ολυμπιονίκες στην εθνική υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, επεσήμανε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης, κατά την σημερινή επίσκεψή του στα γραφεία του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, όπου τον υποδέχθηκε το Διοικητικό Συμβούλιό του, με επικεφαλής τον πρόεδρο Παναγιώτη Φασούλα. Οι Ολυμπιονίκες πρέπει να δραστηριοποιηθούν όσο είναι εφικτό και να αποτελούν τους σημαιοφόρους στην εθνική υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων τόνισε μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Αθλητισμού, που πρόσθεσε ότι οι Ολυμπιονίκες δεν αποτελούν διακοσμητικά στοιχεία και δεν πρέπει να τους κλείσουμε σε Μουσεία.

    Από την άλλη πλευρά, ο Παναγιώτης Φασούλας, αφού ευχαρίστησε τον υφυπουργό Αθλητισμού, επειδή είναι συνεχώς δίπλα στον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών, υπογράμμισε ότι οι Ολυμπιονίκες έχουν δραστηριοποιηθεί όσο είναι δυνατόν ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων και επεσήμανε ότι οι Ολυμπιονίκες θα συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό την δραστηριότητά τους ενόψει των Αγώνων.

    [05] Τα 80χρονα του Ελληνα γλύπτη Γιάννη Αβραμίδη

    26/9/2002 7:46:00 μμ

    Εκτενείς αναφορές στη σημερινή 80η επέτειο των γενεθλίων ενός από τους, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, σημαντικότερους γλύπτες της Αυστρίας, του Ελληνα Γιάννη Αβραμίδη, που εδώ και σχεδόν 60 χρόνια ζει και δημιουργεί στη Βιέννη, κάνει σε σχετικά δημοσιεύματά του ο αυστριακός Τύπος.

    Ο Γιάννης Αβραμίδης, έργα του οποίου βρίσκονται σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές της Ευρώπης και της Αμερικής καθώς και σε Μουσεία Νέας Υόρκης, Βερολίνου, Γκρενόμπλ, Μπόχουμ, Φρανκφούρτης, Ντύσελντορφ κ.α., γεννήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 1922 στο Βατούμ της πρώην Σοβιετικής Ενωσης από Ελληνες γονείς που είχαν καταφύγει εκεί με τους τουρκικούς διωγμούς κατά του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας.

    Από το Βατούμ στη Βιέννη

    Στο Βατούμ ο Αβραμίδης σπούδασε από το 1937 και για δύο χρόνια στην Κρατική Σχολή Καλών Τεχνών, την οποία αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει μετά το θάνατο του πατέρα του που έπεσε θύμα των σταλινικών εκκαθαρίσεων της εποχής εκείνης.

    Μαζί με τη μητέρα και τα αδέλφια του βρέθηκαν πρόσφυγες στην Αθήνα, από όπου στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής μεταφέρθηκε για καταναγκαστική εργασία στην Αυστρία.

    Μετά το τέλος του πολέμου ο Αβραμίδης συνέχισε τις σπουδές του στην Ακαδημία Εικαστικών Τεχνών της Βιέννης, αρχικά στη ζωγραφική ως μαθητής του διάσημου Ρομπίν Κρίστιαν Αντερσεν και αργότερα στη γλυπτική κοντά στον ξακουστό Φριτς Βότρουμπα.

    Το 1968 ο Γιάννης Αβραμίδης ανέλαβε καθηγητής στην έδρα γλυπτικής της Ακαδημίας, στην οποία δίδασκε μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 1992. Ο μεγάλος Ελληνας γλύπτης έχει τιμηθεί με σειρά βραβείων και διακρίσεων, ανάμεσα στα οποία το Κρατικό Βραβείο της Ακαδημίας Εικαστικών Τεχνών Βιέννης (1956), το Αυστριακό Βραβείο Γλυπτικής (1958) και το Μέγα Αυστριακό Κρατικό Βραβείο (1973).

    Όπως σημειώνουν στα διάφορα αφιερώματα οι Αυστριακοί τεχνοκριτικοί, ο Γιάννης Αβραμίδης στα έργα του, ξεκινώντας πάντα από τη φύση του ανθρωπίνου σώματος, βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση της απόλυτης μορφής. Πηγές των εμπνεύσεων του αποτελούν η Αρχαία Ελλάδα και οι αρχές της Αναγέννησης.

    [06] Μεγάλη ανακάλυψη στη μάχη κατά του AIDS

    26/9/2002 11:29:00 μμ

    Ερευνητές ανακοίνωσαν από τις ΗΠΑ ότι ανακαλύφθηκε η πηγή της φυσικής ανοσίας που παρουσιάζουν κάποιοι, ελάχιστοι, φορείς του ιού του AIDS οι οποίοι ποτέ δεν εκδηλώνουν τη νόσο. Η ανακάλυψη αυτή, αποτέλεσμα ερευνών και μελετών 15 χρόνων, ανοίγει το δρόμο για νέες, πολλά υποσχόμενες, θεραπείες εκτίμησε ο Δρ. Ντέιβιντ Χο διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Ααρον Ντάιαμοντ για το AIDS, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

    Πρωτεΐνες - ''κλειδί''

    Μια ομάδα ερευνητών του Κέντρου που αποτελείται από Αμερικανούς και Κινέζους γιατρούς, κατάφερε να απομονώσει μια ομάδα πρωτεϊνών που ονόμασαν αμυντικές αλφα-1, αλφα-2 και αλφα-3 και είναι ικανές να αναστέλλουν την αναπαραγωγή του ιού εμποδίζοντας παράλληλα την πρόοδο της μόλυνσης σε κάποιους οροθετικούς (ποσοστό μόλις 1%-2%) που δεν νόσησαν ποτέ από AIDS.

    ''Η ανακάλυψη αυτή είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στο να αντιληφθούμε τον τρόπο με τον οποίο το σώμα πολεμά την ασθένεια'', υπογράμμισε ο Δρ. Λινκι Ζανγκ που ηγείται των ερευνών, και τόνισε πως αντιλαμβανόμενοι τον τρόπο με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα ορισμένων ατόμων καταφέρνει να ελέγχει την μόλυνση από τον ιό HΙV "μπορεί να καταφέρουμε να βρούμε νέες θεραπείες επωφελούμενοι από αυτό το φαινόμενο''.

    Τα αποτελέσματα της μακρόχρονης αυτής έρευνας δημοσιεύονται στο αυριανό τεύχος του αμερικανικού ιατρικού περιοδικού "Science". Με την έρευνα θα εξηγηθεί γιατί ένας πολύ μικρός αριθμός ατόμων που είναι οροθετικά παρουσιάζουν εικόνα ''μη προόδου επί μακρόν'' της νόσου και ζουν τελικώς πολλά χρόνια, χωρίς ποτέ να νοσήσουν από το AIDS.

    Ελπίδες για νέες θεραπευτικές εφαρμογές

    Σημειώνεται ότι η ιατρική επιστήμη και οι ειδικοί ερευνητές ήδη από το 1986 γνώριζαν ότι κάποια λευκά αιμοσφαίρια του ανοσοποιητικού συστήματος, τα Lymphosytes T CD8, μπορούν να γεννούν παράγοντες (χημικές ουσίες) ικανές να αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό του ιού του AIDS. Έχει αποδειχτεί μάλιστα ότι τα εν λόγω λευκά αιμοσφαίρια των ατόμων που έχουν τη λεγόμενη φυσική ανοσία μπορούν να παράξουν ισχυρές συγκεντρώσεις (ποσότητες) τέτοιων χημικών ουσιών.

    Μια μελέτη που διενεργήθηκε από τον Καναδό ερευνητή Φράνσις Πλάμερ σε εκδιδόμενες γυναίκες στην Κένυα έδειξε ότι ποσοστό 5% των οροθετικών γυναικών διέθετε μια πολύ μεγάλη φυσική ανοσία έναντι του ιού και της νόσου, που αποδόθηκε σε κληρονομικά αίτια. Στις ΗΠΑ, ο αριθμός των οροθετικών που διαθέτουν αυτή την φυσική ανοσία δεν υπερβαίνει το 1%-2%.

    Πάντως, και παρά τις προσπάθειες, η ταυτότητα αυτών των χημικών παραγόντων παραμένει μυστήριο. Το 1995 ανακαλύφθηκε μια οικογένεια πρωτεϊνών που ονομάστηκαν chemokines-beta που έμοιαζε να εξηγούν εν μέρει την αναστολή εξέλιξης της νόσου σε ορισμένα άτομα, αποδείχτηκε αναποτελεσματική κατά διαφόρων στελεχών του ιού και δεν βοήθησε στην εξήγηση του φαινομένου.

    Στην περίπτωση που οι επιστήμονες καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι οι τρεις πρωτεΐνες που αναφέρονται στη σημαντική αυτή μελέτη είναι ενεργές κατά όλων των στελεχών του ιού, τότε ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για θεραπευτικές εφαρμογές.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 26 September 2002 - 20:55:57 UTC