Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-10-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Σημίτη-Ευθυμίου για Ανώτατη Εκπαίδευση
  • [02] Εύσημα στην ΕΛ.ΑΣ. από τη Χέδερ Σώντερς
  • [03] Τιμήθηκε από το Βατικανό ο Παπανδρέου
  • [04] Τέσσερις νέους Μητροπολίτες εξέλεξε η Ιεραρχία
  • [05] Στα γραφεία του ''Αθήνα 2004'' η Φ.Γεννηματά
  • [06] Κορυφώνεται η προεκλογική αντιπαράθεση
  • [07] Δωδεκάνησα: Ενημέρωση για τους ψηφοφόρους
  • [08] Πέλλα: Ομιλίες Θεοδωρίδη στα Γιαννιτσά-Κρύα Βρύση
  • [09] Συνάντηση Δημαρά-Αγγελοπούλου
  • [10] Κλειστά δικαστήρια-σχολεία λόγω εκλογών
  • [11] Καρδίτσα: Μήνυμα αισιοδοξίας στέλνει ο Κανταρτζής
  • [12] Επίσκεψη Τζαννετάκου στο ΙΚΑ Περιστερίου
  • [13] Στην ΕΡΤ η Φ. Γεννηματά
  • [14] Χίος: Προεκλογικές ομιλίες Παντελάρα-Γαϊσίδη
  • [15] Αρωμα πολέμου
  • [16] Στον Τζίμι Κάρτερ το Νόμπελ Ειρήνης
  • [17] Δύο Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινά πυρά
  • [18] Τσετσενία: 23 νεκροί από βόμβα σε αστυνομικό τμήμα
  • [19] Υεμένη: Ενδείξεις για τρομοκρατικό χτύπημα
  • [20] Κουβέιτ: Σύλληψη 16 μελών της Αλ-Κάιντα
  • [21] Ινδουιστές από τις κάλπες στο Κασμίρ
  • [22] Στην Ουκρανία η εθνική ψάχνοντας τη νίκη
  • [23] Η ''Ανατολή'' του Μ. Καλομοίρη στο ΜΜΘ

    [01] Συνάντηση Σημίτη-Ευθυμίου για Ανώτατη Εκπαίδευση

    11/10/2002 2:55:00 μμ

    Το σύνολο των δράσεων του υπουργείου Παιδείας, με έμφαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός με τον κ. Πέτρο Ευθυμίου. Ο κ. Σημίτης ενημερώθηκε για την εξέλιξη του προγραμματισμού που αποφάσισε τον περασμένο Αύγουστο το υπουργικό συμβούλιο, καθώς και για την ίδρυση τριών νέων ανώτατων ιδρυμάτων, δύο νέα πανεπιστήμια, Στερέας Ελλάδος και Δυτικής Μακεδονίας και ένα νέο ΤΕΙ στο Ιόνιο. Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Ευθυμίου, επικαλέστηκε τα στοιχεία της Γιουροστάτ, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα είναι πρώτη από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη συμμετοχή νέων ηλικίας 18 ως 23 ετών στην Ανώτατη Εκπαίδευση, με ποσοστό 58% και τόνισε ότι πρέπει να διαφυλαχθεί αυτή η πρωτιά. Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα της ακροδεξιάς, σημειώνοντας ότι είναι θετική εξέλιξη ότι η Νέα Δημοκρατία πήρε αποστάσεις από τον κ. Γιώργο Καρατζαφέρη.

    [02] Εύσημα στην ΕΛ.ΑΣ. από τη Χέδερ Σώντερς

    11/10/2002 1:44:00 μμ

    Η χήρα του δολοφονηθέντος από τη "17Ν" Βρετανού ταξιάρχου, Χέδερ Σόντερς εξήρε την ικανότητα των Ελλήνων αστυνομικών και τους ευχαρίστησε για τις προσπάθειές τους στην εξιχνίαση της υπόθεσης της τρομοκρατίας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στη Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα. Η κ. Σώντερς δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο βοηθητικό ρόλο της Σκότλαντ Γιαρντ, ενώ τόνισε ότι νιώθει θύμα και ότι θα περιμένει τη διεξαγωγή των δικών, όπου θα καταδικαστούν οι ένοχοι. Σε περίπτωση που αποδειχθεί πως αυτοί που συνελήφθησαν είναι οι υπεύθυνοι για τη δολοφονία του συζύγου της, η κ. Σώντερς εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθεί μαζί τους. Χθες, η κ. Σώντερς εξετάστηκε ως μάρτυρας ενώ δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής στη δίκη των τρομοκρατών.

    Έτοιμες οι ''ταυτότητες'' του DNA

    Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα αναμένεται να αποσταλούν τα αποτελέσματα των αναλύσεων DNA των κατηγορουμένων ως μελών της 17Ν στον εφέτη ειδικό ανακριτή, Λεωνίδα Ζερβομπεάκο, ώστε να έχει ολοκληρωθεί η σύγκριση με το γενετικό υλικό που εντοπίστηκε στις γιάφκες της οργάνωσης.

    Χθες, ο συνήγορος του Α. Γιωτόπουλου, Γιάννης Ραχιώτης, προσέφυγε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά ζητώντας, να αρθεί η απόφαση του Συμβουλίου των Φυλακών Κορυδαλλού που του απαγορεύει την οποιαδήποτε επικοινωνία με τον πελάτη του.

    Σύμφωνα με τον δικηγόρο του φερόμενου ως ''καθοδηγητή'' της 17Ν, η ποινή της πενθήμερης απομόνωσης του Γιωτόπουλου δεν αναφέρει πουθενά την απαγόρευση επικοινωνίας μαζί του, κάτι που όπως τόνισε είχε προκαλέσει και την αντίδραση έγκριτων νομικών.

    [03] Τιμήθηκε από το Βατικανό ο Παπανδρέου

    11/10/2002 2:04:00 μμ

    Τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Πίου ΙΧ απένειμε ο εκπρόσωπος του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β' Πολ Τάμπετ στον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την υποδοχή που είχε ο πάπας το Μάιο του 2001 στην Ελλάδα. Τον ίδιο μεγαλόσταυρο θα επιδώσει ο κ. Τάπετ στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

    [04] Τέσσερις νέους Μητροπολίτες εξέλεξε η Ιεραρχία

    11/10/2002 4:31:00 μμ

    Με την εκλογή τεσσάρων νέων Μητροπολιτών για την πλήρωση των κενών θέσεων στις Μητροπόλεις Νέας Σμύρνης, Κερκύρας, Εδέσσης και της νεοσύστατης Γλυφάδας, ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της ετήσιας γενικής συνόδου της Ιεραρχίας της Ελλάδας. Μητροπολίτης της νεοσύστατης μητρόπολης Γλυφάδας εξελέγη με 43 ψήφους ο μέχρι σήμερα ηγούμενος της Μονής Πετράκη Αρχιμανδρίτης Παύλος Τσαούσογλου. Στη μητρόπολη Νέας Σμύρνης εξελέγη με 58 ψήφους ο μέχρι σήμερα αρχιμανδρίτης Συμεών Κούτσας, που μέχρι και χθες ήταν ιεροκήρυκας της ίδιας μητρόπολης. Νέος μητροπολίτης Κέρκυρας εξελέγη ο μέχρι τώρα αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Ντόβας, ενώ στην Έδεσσα ο Αρχιμανδρίτης Ιωήλ Φραγκάκος.

    [05] Στα γραφεία του ''Αθήνα 2004'' η Φ.Γεννηματά

    11/10/2002 7:43:00 μμ

    Την πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής ''Αθήνα 2004'' Γιάννα Αγγελοπούλου, στη Νέα Ιωνία, επισκέφθηκαν σήμερα η υποψήφια Υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς Φώφη Γεννηματά, την οποία συνόδευαν οι υποψήφιοι Νομάρχες Αθηνών Γιάννης Σγουρός και Πειραιά Γιάννης Μίχας. Στη συνάντηση, που διεξήχθη σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, η κ. Αγγελοπούλου ενημέρωσε την κ. Γεννηματά για την πορεία της ολυμπιακής προετοιμασίας και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να διοργανώσουμε άρτιους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Γεννηματά: ''Οι Αγώνες του 2004 είναι πραγματικά ένας μεγάλος εθνικός στόχος''

    Επίσης, η κ. Γεννηματά δήλωσε ότι "οι Αγώνες του 2004 είναι πραγματικά ένας μεγάλος εθνικός στόχος. Η ενημέρωση που είχαμε ήταν φανερό ότι η προετοιμασία βρίσκεται σε πάρα πολύ καλό δρόμο. Εμείς στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια με όλες μας τις δυνάμεις.Την επόμενη ημέρα των εκλογών υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι τομείς που η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά και ελπίζω ότι θα μας δοθεί η δυνατότητα αυτή με το αποτέλεσμα των εκλογών, έτσι ώστε να συμβάλλουμε και εμείς στους Αγώνες για το 2004''.

    [06] Κορυφώνεται η προεκλογική αντιπαράθεση

    11/10/2002 2:24:00 μμ

    Στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης, ανάμεσα στα κόμματα και τους συνδυασμούς, βρίσκεται η υπερνομαρχία Αθηνών και ο δήμος Αθηναίων. "Διεκδικούμε αρμοδιότητες, πόρους και μέσα από την κεντρική εξουσία και την περιφέρεια, και ζητάμε τη συνεργασία των δήμων, ώστε να προλαβαίνουμε τα προβλήματα κι όχι να τρέχουμε πίσω απ αυτά", δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 η υποψήφια υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς Φώφη Γεννηματά. Από την πλευρά της, έκκληση στην κυβέρνηση να επιστρατεύσει όλες τις δυνάμεις ώστε να διευκολύνει τους ψηφοφόρους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, αλλά και στους ψηφοφόρους να μην απολέσουν το δικαίωμά τους αυτό, έκανε πριν από λίγο η Ντόρα Μπακογιάννη, από το Εκλογικό της Κέντρο στο Σύνταγμα.

    Στη δήλωσή της, η κ. Μπακογιάννη μίλησε για απεγνωσμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να χρεώσει το αλαλούμ που θα υπάρχει την ημέρα των εκλογών σε όλους τους δημάρχους της Επικράτειας, αναφέρθηκε σε ενδεχόμενες ευθύνες και του Δήμου Αθηναίων και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, χωρίς αυτό να σημαίνει, όπως είπε, "θέμα ακυρότητας των εκλογών, αλλά ταλαιπωρία των πολιτών".

    ''Στο ΠΑΣΟΚ ο πήχυς είναι ψηλά, γιατί δίνει μάχες και τις κερδίζει, κερδίζει την πλειοψηφία της πολιτείας'', δήλωσε η Μιλένα Αποστολάκη στην ΝΕΤ 105,8,προσθέτοντας ότι δεν έχει νόημα να μιλάμε με αριθμούς.

    ''Η υπερνομαρχία έχει αυξημένο πολιτικό βάρος, ψηφίζουν 2,5 εκατ. πολίτες, ενώ το ψηφοδέλτιο που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ δίνει ένα ισχυρό προβάδισμα'', τόνισε η κ. Αποστολάκη.

    Οι δημοτικές εκλογές αποτελούν ευκαιρία για τους ψηφοφόρους να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση, είπε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105,8 ο Προκόπης Παυλόπουλος.

    Στο μεταξύ, στα άκρα η αντιπαράθεση ΝΔ-Καρατζαφέρη. Βρίσκεται οριστικά και αμετάκλητα εκτός κόμματος, τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ.

    "Ο κ. Ρουσσόπουλος στις προηγούμενες εκλογές προπαγάνδιζε υπέρ του ΠΑΣΟΚ, την ώρα που εγώ έδινα τη μάχη υπέρ των υποψηφίων της παρατάξεως", απάντησε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Στην απόρριψη της συνδιαλλαγής από τους πολίτες απέδωσε τη στάση της ΝΔ ο Χρήστος Πρωτόπαπας.

    ''Πρέπει τώρα να πατήσουμε το φίδι στο κεφάλι, διότι η ακροδεξιά δεν αναφέρεται στο παρελθόν, πρέπει να αντιμετωπιστεί σήμερα για να μην την βρούμε αύριο μπροστά μας'', υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Ο κ. Πρωτόπαπας απευθύνοντας ακόμη έκκληση σε όλο τον πολιτικό κόσμο να αντιδράσει απέναντι στις ακροδεξιές αντιλήψεις, υπογράμμισε πως δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται αυτό το φαινόμενο με ανοχή, αλλά πρέπει να υπερασπιστούμε όλοι τις αξίες της δημοκρατίας.

    Η ΝΔ στην προσπάθειά της να χτυπήσει το ΠΑΣΟΚ έδωσε ζωτικό χώρο σε αντιδραστικά στοιχεία, δηλώνει στη ΝΕΤ 105,8 ο Κώστας Γείτονας.

    Αισιόδοξος ότι το μήνυμα του συνδυασμού του έχει φθάσει στα λαϊκά στρώματα, δήλωσε στον ίδιο σταθμό ο Θανάσης Παφίλης.

    ''Η πολιτική που θα εφαρμοστεί το επόμενο διάστημα θέλει μια αυτοδιοίκηση η οποία θα είναι διαχειριστική'', καθότι όπως χαρακτηριστικά είπε ''μπαίνουμε σε μια περίοδο όπου όλα βγαίνουν στο εμπόρευμα, στο χώρο της αυτοδιοίκησης θα παιχτούν ασύλληπτα ποσά, από τα οποία θα ωφεληθούν πολυεθνικές εταιρείες''.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος, εκτίμησε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη παιχνίδια τακτικής με την κεντροδεξιά με στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και τη συγκάλυψη των πραγματικών προβλημάτων.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τη δεύτερη Κυριακή, δηλώνοντας ότι οι τοπικές οργανώσεις του κόμματος θα αποφασίσουν για την κατά περίπτωση στάση του ΣΥΝ.

    [07] Δωδεκάνησα: Ενημέρωση για τους ψηφοφόρους

    Aννα Κούρτη 11/10/2002 3:52:00 μμ

    Οδηγίες προς τους ψηφοφόρους της Κυριακής έδωσε στη δημοσιότητα με ανακοίνωσή του, το γραφείο εκλογικών διαδικασιών της Nομαρχιακής Aυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: Tην Kυριακή 13 Oκτωβρίου 2002 η ψηφοφορία θα αρχίσει από ώρα 7:00 και θα λήξει την 19:00 ώρα. Oι εκλογείς για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα θα προσέρχονται στα εκλογικά τμήματα, που έχουν οριστεί με απόφαση Nομάρχη, με το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας.

    Aν ο εκλογέας δεν έχει ταυτότητα μπορεί να προσκομίσει το διαβατήριό του ή την άδεια οδηγού αυτοκινήτου, ή βιβλιάριο Aσφαλιστικού Oργανισμού ή οποιοδήποτε άλλο δημόσιο έγγραφο που να αποδεικνύει την ταυτότητά του κατά την κρίση της εφορευτικής επιτροπής.

    Στο ψηφοδέλτιο των Δήμων χωρίς μεταβολή τίθενται μέχρι δύο (2) σταυροί προτιμήσεως. Στο ψηφοδέλτιο των Δήμων από συνένωση τίθενται μέχρι δύο (2) σταυροί στους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και ένας (1) σταυρός στους υποψηφίους τοπικούς συμβούλους.

    Στο ψηφοδέλτιο των Kοινοτήτων τίθεται ένας (1) σταυρός.

    Στο ψηφοδέλτιο της Nομαρχιακής Aυτοδιοίκησεως τίθενται μέχρι τέσσερις (4) σταυροί.

    Σε περίπτωση που οι εκλογείς δεν βρίσκονται καταχωρημένοι στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους που έχουν εφοδιαστεί οι εφορευτικές επιτροπές, έχουν την δυνατότητα μέχρι και το πέρας της διεξαγωγής της ψηφοφορίας της 13ης Oκτωβρίου 2002, να απευθυνθούν στον Δήμο ή στην Kοινότητα στα Δημοτολόγια των οποίων είναι γραμμένοι, προκειμένου να τους χορηγηθεί πιστοποιητικό εγγραφής στα Δημοτολόγια για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

    Όσοι από τους πολίτες είναι γραμμένοι μόνο στα Mητρώα Aρρένων και όχι στα Δημοτολόγια κανενός Δήμου ή Kοινότητας της χώρας, μπορούν να εφοδιαστούν με πιστοποιητικό, που να βεβαιώνει την εγγραφή τους σ' αυτά. H ψηφοφορία είναι υποχρεωτική.

    Eξαιρούνται όσοι είναι άνω των 70 ετών, οι οποίοι ψηφίζουν προαιρετικά, καθώς και όσοι ευρίσκονται σε απόσταση άνω των 200 χλμ. από τον τόπο ψηφοφορίας τους και οι οποίοι οφείλουν να πάρουν σχετική βεβαίωση από το πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα.

    Στα άτομα με ειδικές ανάγκες παρέχονται από τις εφορευτικές επιτροπές των εκλογικών τμημάτων ειδικές διευκολύνσεις.

    Τα γραφεία τη Nομαρχιακής Aυτοδιοικήσεως-Διοικητήριο, Πλατεία Eλευθερίας θα παραμείνουν ανοικτά κατά το Σάββατο και την Kυριακή προς εξυπηρέτηση του κοινού.

    Για κάθε πληροφορία οι εκλογείς μπορούν να απευθύνονται και στα τηλέφωνα 02410 46518 και 02410 46522.

    [08] Πέλλα: Ομιλίες Θεοδωρίδη στα Γιαννιτσά-Κρύα Βρύση

    11/10/2002 7:21:00 μμ

    Συνεχίζεται ο τελευταίος κύκλος των κεντρικών ομιλιών του συνδυασμού "Νομαρχιακή Πρωτοπορία" του υποψηφίου Νομάρχη Πέλλας Θεόδωρου Θεοδωρίδη. Σήμερα ο κ. Θεοδωρίδης θα μιλήσει στις 8:00 μ.μ. στα Γιαννιτσά και στις 9:30 μ.μ. στην Κρύα Βρύση. Στην χθεσινή του ομιλία στις περιοχές Αρνισσας και Αριδαίας η υποδοχή που επεφύλαξαν οι κάτοικοι της ήταν άκρως εντυπωσιακή. Επίσης, ο κ. Θεοδωρίδης άσκησε σκληρή κριτική για τους ρυθμούς ανάπτυξης με τους οποίους κινείται η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας τα τελευταία χρόνια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για ρυθμούς χελώνας.

    Ο Νομός Πέλλας είναι απομονωμένος και εγκαταλελειμμένος, με σοβαρές ελλείψεις σε πολλούς τομείς: υποδομές, οδικό δίκτυο, σχολική στέγη, αναπτυξιακά έργα, τόνισε ο κ. Θεοδωρίδης.

    Τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι πολίτες του Νομού Πέλλας θα τον αναδείξουν πρώτο μεταξύ των συνυποψήφιων του στις Νομαρχιακές Εκλογές της 13ης Οκτωβρίου.

    [09] Συνάντηση Δημαρά-Αγγελοπούλου

    11/10/2002 6:20:00 μμ

    Συνάντηση είχε σήμερα το απόγευμα η Πρόεδρος του ''Αθήνα 2004'' Γιάννα Αγγελοπούλου, με τον υποψήφιο Δήμαρχο Αθηναίων Γιάννη Δημαρά, στα γραφεία του 2004. Ο κ. Δημαράς δήλωσε ότι "η συζήτηση ήταν φιλική και ειλικρινής με την κ. Αγγελοπούλου. Ανταλλάξαμε απόψεις για τη μεγάλη ευθύνη και το καθήκον που έχει η Αθήνα και η χώρα για τη διενέργεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Η ελάχιστη διαβεβαίωση του συνδυασμού μας είναι ότι θα σταθούμε στο πλάι του χρέους που έχει η πολιτεία να ανταποκριθεί σε αυτό το καθήκον''.

    [10] Κλειστά δικαστήρια-σχολεία λόγω εκλογών

    11/10/2002 6:01:00 μμ

    Κλειστά θα παραμείνουν από τις 10 Οκτωβρίου έως τις 24 Οκτωβρίου τα δικαστήρια της χώρας, όλων των βαθμίδων, λόγω των Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών. Επίσης, δεν θα πραγματοποιούνται πλειστηριασμοί καθώς και οι ποινικές δίκες που έχουν αρχίσει και δεν έχουν ολοκληρωθεί θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες. Τα σχολεία θα μείνουν κλειστά από σήμερα μέχρι και την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου.

    [11] Καρδίτσα: Μήνυμα αισιοδοξίας στέλνει ο Κανταρτζής

    Aννα Κούρτη 11/10/2002 5:02:00 μμ

    Μήνυμα αισιοδοξίας έστειλε χθες το βράδυ ο υποψήφιος Δήμαρχος Καρδίτσας Θανάσης Κανταρτζής παρουσία όλων των υποψηφίων του συνδυασμού του, σε μια μεγάλη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας. Ο κ. Κανταρτζής υποσχέθηκε ότι θα κινηθεί με άξονες τον Δήμο Καρδίτσας και τους Δημότες, την εκμετάλλευση των ευκαιριών της εποχής και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του τόπου μας.

    ''Η Καρδίτσα δεν πρέπει να χάσει άλλες ευκαιρίες''

    Επίσης, ο κ. Κανταρτζής τόνισε ότι "οι εξελίξεις, που όλα αυτά τα χρόνια επιταχύνονται γύρω μας, επιβάλλουν σε όλους μας να δούμε τα πράγματα με μια νέα ματιά. Να συνειδητοποιήσουμε τη νέα πραγματικότητα, για να μπορέσουμε όλοι να εργαστούμε, ώστε η Καρδίτσα να βρει τη θέση που της αξίζει. Για να το πετύχουμε αυτό: Χρειάζεται γνώση. Χρειάζεται σχέδιο.Χρειάζεται απόφαση. Τα έχουμε όλα αυτά και μπορούμε να προχωρήσουμε. Η Καρδίτσα δεν πρέπει να χάσει άλλες ευκαιρίες".

    [12] Επίσκεψη Τζαννετάκου στο ΙΚΑ Περιστερίου

    11/10/2002 2:19:00 μμ

    Στο ΙΚΑ Περιστερίου βρέθηκε σήμερα το πρωί ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς κ. Γιάννης Τζαννετάκος, που είχε την ευκαιρία να συζητήσει με γιατρούς κα αρκετούς ασθενείς του ιδρύματος. Ο κ. Τζαννετάκος σημείωσε ότι η επίσκεψή του είχε ενημερωτικό χαρακτήρα, έτσι ώστε τα μέλη του συνδυασμού να έχουν μία αυτοπρόσωπη γνώση του ρυθμού εργασίας ο οποίος επιτυγχάνεται σε ένα από τα καίρια σημεία λειτουργίας των υπηρεσιών υγείας, όπως είναι το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

    [13] Στην ΕΡΤ η Φ. Γεννηματά

    11/10/2002 2:16:00 μμ

    Tο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή επισκέφθηκαν σήμερα η υποψήφια υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς Φώφη Γεννηματά και οι υποψήφιοι Νομάρχες Γιάννης Σγουρός και Γιάννης Μίχας, όπου είχαν συναντήσεις σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα με τη διοίκηση και τους εργαζομένους της Δημόσιας Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης.

    Επίσκεψη και στα γραφεία της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ

    Νωρίτερα, οι τρεις του συνδυασμού της Φώφης Γεννηματά είχαν επισκεφθεί τα κεντρικά γραφεία της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, όπου συναντήθηκαν με την διοίκηση και τους εργαζόμενους.

    "Το μετρό αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα ότι η βελτίωση της ποιότητας ζωής που επιθυμούμε για το λεκανοπέδιο είναι εφικτή. Η προσπάθεια σύστασης ενός Διαδημοτικού Δικτύου Μέσων Μαζικής Μετακίνησης που συμπληρώνει τις Τοπικές Δημοτικές Συγκοινωνίες είναι δέσμευσή μας", δήλωσε η κα Γεννηματά μετά το τέλος της επίσκεψης.

    [14] Χίος: Προεκλογικές ομιλίες Παντελάρα-Γαϊσίδη

    11/10/2002 3:02:00 μμ

    Κλείνει σήμερα η προεκλογική αυλαία με τις κεντρικές ομιλίες του υποψήφιου Δήμαρχου Χίου Πέτρου Παντελάρα με τον συνδυασμό "Μια πόλη για όλους" και του νυν και υποψήφιου Νομάρχη Χίου Ιωάννη Γαϊσίδη με τον συνδυασμό "Χίος, Παρόν και Μέλλον", που θα πραγματοποιηθούν στην πλατεία Βουνακίου. Στις 7.00 μ.μ. θα μιλήσει ο κ. Παντελάρας και λίγο αργότερα θα ακολουθήσει στο βήμα, ο κ.Γαϊσίδης.

    [15] Αρωμα πολέμου

    Δημήτρης Αλεξόπουλος 11/10/2002 6:57:00 μμ

    Παρά την άρνηση των Δημοκρατικών βουλευτών, να υιοθετήσουν την πρόταση Μπους για στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράκ, ο Αμερικανός πρόεδρος κατάφερε χθες βράδυ στηριζόμενος στην ψήφο των Ρεπουμπλικάνων, να πάρει τη σύμφωνη γνώμη του Κογκρέσου, για την ανάληψη δράσης εναντίον της Βαγδάτης. Λίγο αργότερα ο Τζορτζ Μπους εξασφάλισε και την θετική ψήφο της Γερουσίας. Τώρα η προσοχή της Αμερικανικής κυβέρνησης, εστιάζεται στον ΟΗΕ και στη ψήφιση μίας νέας απόφασης που να δίνει το πράσινο φως για επέμβαση στο Ιράκ.

    Σχέδιο για μεταβατική περίοδο

    Η επίθεση εναντίον του Ιράκ θεωρείται σχεδόν βέβαιη, σε σημείο που η εφημερίδα Νιού Γιόρκ Τάϊμς, ν΄αναφέρεται σήμερα, σε σχέδια που εκπονεί ο Λευκός Οίκος για την πλήρωση του πολιτικού κενού που θα προκύψει μετά τον πόλεμο.

    Σύμφωνα με το σχέδιο που βρίσκεται ακόμη στο στάδιο των συζητήσεων, η μεταβατική περίοδος πριν από την ανάληψη της διακυβέρνησης από πολιτική κυβέρνηση μπορεί να διαρκέσει μήνες έως και χρόνια.

    Στην πρώτη φάση και για ένα διάστημα ενός ή δύο ετών το Ιράκ θα κυβερνηθεί, σύμφωνα με το σχέδιο, από Αμερικανό στρατιωτικό διοικητή, ίσως τον στρατηγό Τόμι Φρανκς, διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή του Κόλπου, ή κάποιον από τους υφισταμένους του, ώστε να δοθεί ο χρόνος στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να εντοπίσουν και να καταστρέψουν τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ.

    Αυτό το υπό συζήτησιν σχέδιο κατοχής θα υποβαθμίσει τον ρόλο της ιρακινής αντιπολίτευσης για να αποφευχθεί η δημιουργία χαώδους κατάστασης στη χώρα και οι συγκρούσεις ανάμεσα στις διαφορετικές φατρίες, όπως συνέβη στο Αφγανιστάν αμέσως μετά την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν, δήλωσαν στην εφημερίδα οι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

    Αρνητική η Γερμανία

    Παρόλα αυτά η διεθνής κοινότητα ακόμα δεν έχει πεισθεί για την αναγκαιότητα ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά της Βαγδάτης, με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, να δηλώνει ότι η θέση της χώρας του παραμένει σταθερή στην αντίθεσή της για πόλεμο εναντίον του Ιράκ, ανεξάρτητα από την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου.

    Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, από την άλλη πλευρά, μετά τις συνομιλίες του με το Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ δήλωσε ότι δεν αποκλείει να υπάρξει συμφωνία για την αποστολή των επιθεωρητών αφοπλισμού στο Ιράκ, τονίζοντας όμως ότι ''πρέπει να ληφθούν υπόψη οι αρνητικές πτυχές της αποστολής των επιθεωρητών'', υπερασπιζόμενος έτσι την νέα θέση του για την ανάγκη μίας νέας απόφασης από τον ΟΗΕ.

    Την ίδια ώρα, η Ουάσιγκτον εντείνει τις πολεμικές της προετοιμασίες με την μεταφορά πρόσθετου πολεμικού υλικού στην περιοχή, ενώ έχουν ήδη συγκεντρωθεί τεράστιες ποσότητες βαρέως οπλισμού και πυρομαχικών στα αμερικανικά πολεμικά σκάφη που βρίσκονται ήδη στην αεροναυτική βάση του Ντιέγκο Γκαρσία, στον Ινδικό ωκεανό.

    Σε ετοιμότητα η Βαγδάτη

    Το Ιράκ φαίνεται πάντως να μην πτοείται και σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Τάρεκ Αζίζ δηλώνει "έτοιμο να απαντήσει σε διάστημα μίας ώρας σε ένα αμερικανικό πλήγμα".

    Ο Τάρεκ Αζίζ, ο οποίος επισκέφθηκε τη Συρία και τον Λίβανο για να εξασφαλίσει την υποστήριξη των αραβικών χωρών σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης, δήλωσε επίσης ότι οι ισχυρισμοί ότι το Ιράκ αναπτύσσει όπλα μαζικής καταστροφής αποτελούν πρόσχημα για τις αμερικανικές φιλοδοξίες να κυριαρχήσουν στην περιοχή και αποτελεί απειλή για όλους τους Αραβες.

    Σκεπτόμενη μακροπρόθεσμα, προετοιμασίες κάνει και η Τουρκία καθώς αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο προσφυγικού κύματος, όπως ανάφερε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Σαμπαντίν Τσακμάκογλου και μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή, ''σε μία τέτοια περίπτωση θα τους φιλοξενήσουμε στο βόρειο Ιράκ''.

    Χθες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Σουκρού Σινά Γκιουρέλ δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Αγκυρα έχει καταρτίσει σχέδιο για ένα τέτοιο ενδεχόμενο από το τέλος της δεκαετίας του 90.

    [16] Στον Τζίμι Κάρτερ το Νόμπελ Ειρήνης

    11/10/2002 5:25:00 μμ

    Στον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ απενεμήθη το Νόμπελ Ειρήνης, που συνοδεύτηκε από ένα εξόχως πολιτικό σκεπτικό. Ο πρόεδρος της επιτροπής Νόμπελ Γκούναρ Μπέργκε δήλωσε ότι η επιλογή του Τζίμι Κάρτερ αποτελεί κριτική στην πολιτική της σημερινής αμερικανικής κυβέρνησης. Ο Κάρτερ περιδιαβαίνει τον κόσμο εδώ και 22 χρόνια μετά το τέλος της θητείας του στον Λευκό Οίκο, προωθώντας την ειρήνη και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιβλήθηκε ως μεσολαβητής σε πολυάριθμες διεθνείς κρίσεις και έφερε εις πέρας πολλές ευαίσθητες αποστολές στην Αφρική και την Κεντρική Αμερική.

    Η σταδιοδρομία του

    Ο Τζέιμς Ερλ Τζούνιορ Κάρτερ γεννήθηκε την 1η Οκτωβρίου 1924 στο Πλέινς της Τζόρτζια. Μέλος της Εκκλησίας των Βαπτιστών ολοκλήρωσε το 1946 τις ανώτατες σπουδές του με το πτυχίο πυρηνικής μηχανικής της Ναυτικής Σχολής.

    Τον ίδιο χρόνο παντρεύτηκε την γραμματέα Ρόζαλιν Σμιθ, με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά. Μετά τον θάνατο του πατέρα του το 1953 ανέλαβε την οικογενειακή φυτεία των φυστικόδενδρων.

    Το 1962 εξελέγη στη Γερουσία της Τζόρτζια και το 1970 ο δημοκρατικός Τζίμι Κάρτερ εξελέγη κυβερνήτης της Πολιτείας. Τον Νοέμβριο του 1976 εξελέγη Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Το 1981 αποχώρησε από το Λευκό Οίκο έπειτα από την συντριπτική του ήττα από τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Ρόναλντ Ρέηγκαν.

    Το ίδιο έτος ίδρυσε μία μη κυβερνητική οργάνωση για τη διευθέτηση των διεθνών κρίσεων και την παροχή αναπτυξιακής και ανθρωπιστικής βοήθειας με την επωνυμία Κέντρο Κάρτερ. Ο Τζίμι Κάρτερ τιμήθηκε το 2001 με το Διεθνές Βραβείο Ζάγεντ για το Περιβάλλον.

    Πολλοί οι μνηστήρες του Βραβείου

    Ο Κάρτερ ήταν ένας από τους 156 υποψηφίους για το ανώτατο βραβείο της Νορβηγικής Ακαδημίας.

    Ανάμεσα στους υποψηφίους για το Νόμπελ Ειρήνης ήταν και ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι για τις προσπάθειες του, που στόχο έχουν την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν μετά την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν πέρυσι.

    Εκτός από ιδιώτες το φετινό Νόμπελ Ειρήνης το είχαν διεκδικήσει και οργανισμοί όπως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Δικαστήριο των ΗΕ για τα Εγκλήματα Πολέμου, που έχει την έδρα του στη Χάγη.

    Την απονομή του βραβείου στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, χαιρέτισαν με δηλώσεις τους, ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Χιέλ Μάγκνε Μπούντεβικ, ο πρώην Γερμανός ΥΠΕΞ Χανς Ντήτριχ Γκένσερ, ο Καναδός ΥΠΕΞ Μπιλ Γκράχαμ όπως ανακοίνωσε στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπέλα Αντα.

    [17] Δύο Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινά πυρά

    11/10/2002 3:37:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν σήμερα το πρωί δύο Παλαιστίνιους ενόπλους την ώρα που τοποθετούσαν μία βόμβα σε δρόμο κοντά σε εβραϊκό οικισμό στη νότια Λωρίδα της Γάζας, όπως ανέφεραν παλαιστινιακές πηγές. Εν τω μεταξύ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς "Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ" ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε χθες κοντά στο Τελ Αβίβ και η οποία στοίχισε τη ζωή μιας Ισραηλινής εκτός του Παλαιστίνιου καμικάζι.

    Την ίδια ώρα, υπέκυψε στα τραύματά του ένας 14χρονος Παλαιστίνιος που είχε πυροβοληθεί από Ισραηλινούς στρατιώτες στη διάρκεια στρατιωτικής επέμβασης στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιουνίς, στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσαν νοσοκομειακές πηγές.

    Η επίθεση στον καταυλισμό Χαν Γιουνίς προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εξωτερικό, αν και το Ισραήλ υποστήριξε ότι στόχος ήταν η εξάρθρωση πυρήνα της οργάνωσης Χαμάς.

    [18] Τσετσενία: 23 νεκροί από βόμβα σε αστυνομικό τμήμα

    11/10/2002 3:31:00 μμ

    Φωτογραφία Αρχείου

    Έκρηξη βόμβας σε αστυνομικό τμήμα στο Γκρόζνι της Τσετσενίας σημειώθηκε χθες το βράδυ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 23 άνθρωποι, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Ιντερφάξ. Η επίθεση, που είναι η αιματηρότερη από την αρχή του έτους στη ρωσική δημοκρατία σε βάρος φιλορώσων τσετσένων αστυνομικών, αποδίδεται πιθανότατα σε αυτονομιστές αντάρτες. Οι δράστες, σύμφωνα με τον γραμματέα του φιλορωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τσετσενίας Ρούντνικ Ντουντάγιεφ, τοποθέτησαν δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς σε δωμάτιο κάτω από αίθουσα στην οποία ήταν συγκεντρωμένοι αστυνομικοί.

    [19] Υεμένη: Ενδείξεις για τρομοκρατικό χτύπημα

    11/10/2002 3:09:00 μμ

    Ιχνη της εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ εντόπισαν στα συντρίμμια του μικρού πλοιαρίου, που κατέπεσε στο γαλλικό υπερδεξαμενόπλοιο οι Αμερικανοί ερευνητές, που εξέτασαν το τάνκερ, στο οποίο σημειώθηκε έκρηξη την Κυριακή στα ανοιχτά της Υεμένης. Οι έρευνες, που διεξήγαγαν Γάλλοι, Υεμένιοι και Αμερικανοί επιθεωρητές, θα συνεχιστούν προκειμένου να επαληθευτούν τα πρώτα αποτελέσματα και να καθοριστούν τα ακριβή αίτια της έκρηξης.

    Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τις διπλωματικές και προξενικές αποστολές της χώρας στην περιοχή να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας για την προστασία των Γάλλων πολιτών, ενώ προσπαθεί επίσης να βρει τρόπους για την καλύτερη προστασία των γαλλικών πλοίων, που βρίσκονται στην περιοχή.

    [20] Κουβέιτ: Σύλληψη 16 μελών της Αλ-Κάιντα

    11/10/2002 2:38:00 μμ

    Οι διωκτικές αρχές του Κουβέιτ συνέλαβαν 16 Κουβεϊτιανούς μέλη ενός πυρήνα του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ-Κάιντα, μεταξύ τους πέντε μέλη της ίδιας οικογένειας, μετά την επίθεση που έγινε την Τρίτη κατά αμερικανών στρατιωτών στο εμιράτο, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα ''Αλ-Ουατάν''. Κατά την επίθεση της Τρίτης σκοτώθηκε ένας αμερικανός πεζοναύτης και τραυματίστηκε άλλος ένας, πριν οι δύο δράστες της επίθεσης πέσουν νεκροί, ο ένας εκ των οποίων, ο Ανας αλ-Καντάρι φέρεται να ήταν ο επικεφαλής του πυρήνα της Αλ-Κάιντα. Όλοι οι συλληφθέντες ομολόγησαν ότι ανήκουν στο δίκτυο Αλ-Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν, προσθέτει η εφημερίδα διευκρινίζοντας ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα ανακοινώσει αύριο τις λεπτομέρειες των αστυνομικών ερευνών για την επίθεση της Τρίτης και για τον τρομοκρατικό πυρήνα που σχεδίαζε και άλλες επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων.

    [21] Ινδουιστές από τις κάλπες στο Κασμίρ

    11/10/2002 12:09:00 μμ

    Δύο φιλο-ινδικά κόμματα συζητούν τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού έπειτα από την απροσδόκητη νίκη τους στις εκλογές στο Κασμίρ, που δημιούργησαν ελπίδες για ειρήνευση, στην περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο της έντασης ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν. Στο μεταξύ την παραίτηση του υπέβαλε σήμερα ο πρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου, μία ημέρα μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη το κόμμα του, το κόμμα της Εθνικής Διάσκεψης, στις εκλογές, τερματίζοντας δεκαετίες δυναστικής εξουσίας στη διαφιλονικούμενη περιοχή. "Υπέβαλα την παραίτησή μου, θέλω να ξεκουραστώ", δήλωσε ο Φαρούκ Αμπντουλάχ στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον κυβερνήτη του Τζαμού και Κασμίρ.

    [22] Στην Ουκρανία η εθνική ψάχνοντας τη νίκη

    11/10/2002 5:39:00 μμ

    Με πρώτο στόχο ένα θετικό αποτέλεσμα η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου αντιμετωπίζει αύριο στο "Ολιμπίνσκι Στάντιουμ" την Ουκρανία, για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2004. Το κλίμα στην ομάδα είναι πολύ καλό και μία ισοπαλία και πολύ περισσότερο νίκη, θα δώσει στην εθνική μας το προβάδισμα στην υπόθεση πρόκριση έναντι των Ουκρανών, που σημειωτέoν δεν θα έχουν στην σύνθεσή τους το μεγάλο αστέρι της ομάδας Αντρέι Σεβτσένκο. Όσον αφορά την εθνική μας, στην Αθήνα έμεινε ο Χρήστος Πατσατζόγλου, που δεν κατάφερε να ξεπεράσει το πρόβλημα τραυματισμού του. Ο αγώνας θα μεταδοθεί στις 7μ.μ. από την ΕΤ1.

    Ρεχάγκελ: ''Προσοχή στα πρώτα λεπτά''

    Ο ομοσπονδιακός τεχνικός κ. Ότο Ρεχάγκελ επέστησε την προσοχή των παιχτών του στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης, καθώς θα δεχτούν πίεση τόσο από τους αντιπάλους τους, όσο και από τους 50-60.000 οπαδούς τους που θα βρεθούν στο γήπεδο.

    Ο προπονητής της εθνικής τόνισε ότι οι παίκτες θα πρέπει να δείξουν ότι διεκδικούν την πρόκριση στα τελικά και από τη στιγμή που θα είμαστε μαχητικοί, όλα θα πάνε καλά.

    Ο Νίκος Νταμπίζας υποστήριξε ότι η Ουκρανία είναι μια ομάδα που στηρίζεται στο σύνολο και σημείωσε ότι μετά την ήττα της πρεμιέρας από την Ισπανία, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια, έτσι σε κάθε παιχνίδι θα παίζουν για τη νίκη.

    Διαιτητής του αγώνα θα είναι ο έμπειρος Ολλανδός Ρενέ Τέμινγκ.

    [23] Η ''Ανατολή'' του Μ. Καλομοίρη στο ΜΜΘ

    11/10/2002 5:13:00 μμ

    Την άγνωστη στο ευρύ κοινό όπερα του Μανόλη Καλομοίρη , "Ανατολή" που πρωτοπαρουσιάστηκε στα 1945 , παρουσιάζει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης την ερχόμενη Τετάρτη 16 Οκτωβρίου. Η παραγωγή του ΜΜΘ εντάσσεται στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2001-2004 και αποτελεί τη συμμετοχή του φορέα στον εορτασμό του έτους Καλομοίρη, όπως έχει ανακηρυχθεί το 2002 από το Υπουργείο Πολιτισμού με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου Ελληνα συνθέτη.

    Η όπερα "Ανατολή" που συνέθεσε ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης χρησιμοποιώντας ως λιμπρέτο στο ομώνυμο έργο του Ιωάννη Καμπύση, έδωσε την πρεμιέρα της το Δεκέμβριο του 1945, στην Εθνική Λυρική σκηνή και έκτοτε δεν παρουσιάστηκε χωρίς μάλιστα να έχει ηχογραφηθεί στην μοναδική αυτή παρουσίαση της.

    Η παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης δίνεται σε ερμηνεία concertante (μορφή κοντσέρτου για φωνές και ορχήστρα χωρίς σκηνικά και κοστούμια). Στην παράσταση του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης την ορχήστρα διευθύνει ο αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής , τη χορωδία Θεσσαλονίκης η Μαίρη Κωνσταντινίδου ενώ τους ρόλους ερμηνεύουν η Τζούλια Σουγλάκου , η Βαρβάρα Τσαμπαλή και η Σοφία Κυανίδου καθώς και ο βαρύτονος Αναστάσιος Λαλούσης , ο τενόρος Δημήτρης Σιγαλός και ο βαθύφωνος Κωνσταντίνος Κατσάρας.

    Η παράσταση του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης θα δοθεί στις 9 το βράδυ της ερχόμενης Τετάρτης.

    Τα εισιτήρια στοιχίζουν 35, 30, 25 , 20 ευρώ και 12 ευρώ (φοιτητικό).


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 11 October 2002 - 16:53:53 UTC