Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-10-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμπληρωματικές απολογίες κρατουμένων για 17Ν
  • [02] Βραβείο στην Ελλάδα για ασφαλείς πτήσεις
  • [03] Στην Αθήνα ο Κληρίδης
  • [04] Εξάρθρωση κυκλώματος λαθραίου πετρελαίου
  • [05] Ληστεία σε υποκατάστημα της Alpha Bank
  • [06] Γεννηματά: Ανούσιος ένας τηλεοπτικός διάλογος με Τζαννετάκο
  • [07] Χρήσιμες πληροφορίες για τους ψηφοφόρους
  • [08] Πρόεδρος με μία ψήφο διαφορά
  • [09] Πυρηνικά όπλα διαθέτει η Β.Κορέα
  • [10] Εκρήξεις με νεκρούς στις Φιλιππίνες
  • [11] Συνάντηση Πέρες με Παλαιστίνιους αξιωματούχους

    [01] Συμπληρωματικές απολογίες κρατουμένων για 17Ν

    17/10/2002 9:27:00 πμ

    Στις αρχές της άνοιξης του 2003 αναμένεται να αρχίσει η δίκη των κατηγορουμένων για την υπόθεση της 17Ν. Στη δίκη, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ΝΕΤ, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να παραστούν Αμερικανοί και Τούρκοι διπλωμάτες, ενώ επιζώντες βομβιστικών επιθέσεων και συγγενείς θυμάτων της 17Ν προτίθεται να παραστούν ως πολιτικώς ενάγοντες. Συμπληρωματικές απολογίες αναμένεται να δώσουν σήμερα στις φυλακές Κορυδαλλού ο Διονύσης Γεωργιάδης, η Αγγελική Σωτηροπούλου και ο Κωνσταντίνος Τέλιος, ενώ νέες κατηγορίες απήγγειλε ο ανακριτής Λεωνίδας Ζερβομπεάκος στους Πάτροκλο Τσελέντη και Νίκο Παπαναστασίου.

    Νέο κατηγορητήριο για Παπαναστασίου και Τσελέντη

    Νέες κατηγορίες απήγγειλλε ο εφέτης ειδικός ανακριτής Λεωνίδας Ζερβομπεάκος στους κρατούμενους Νίκο Παπαναστασίου και Πάτροκλο Τσελέντη. Ο Παπαναστασίου θα απολογηθεί την Παρασκευή κατηγορούμενος για συμμετοχή στις δολοφονίες των Τσάντες και Βελούτσου, καθώς και στη ληστεία της Εθνικής Τράπεζας. Ο Τσελέντης θα απολογηθεί τη Δευτέρα, κατηγορούμενος για συμμετοχή στην απόπειρα δολοφονίας κατά του Ρόμπερτ Τσαντ και στη ληστεία στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στην Πατησίων το '88.

    Σήμερα αναμένεται να απαγγελθούν συμπληρωματικές κατηγορίες στον Κώστα Τέλιο για συμμετοχή στην κλοπή οπλισμού από το στρατόπεδο του Συκουρίου και στην απόπειρα δολοφονίας κατά του Γιάννη Παλαιοκρασά. Ο δικηγόρος του Κώστα Τέλιου ζήτησε να εξετασθεί ο πελάτης του από δικό του παθολόγο και ψυχίατρο, να αυξηθεί ο χρόνος του επισκεπτηρίου και να απασχοληθεί με κάτι.

    Σήμερα αναμένεται να απολογηθεί η Αγγελική Σωτηροπούλου, σχετικά με τις νέες κατηγορίες που τις είχαν απαγγελθεί και αφορούν συνέργια στη δολοφονία Σόντερς, στην απόπειρα κατά Παλαιοκρασσά και στην έκρηξη στον Πειραιά.

    Στον Θεολόγο Ψαραδέλλη χορηγείται φαρμακευτική αγωγή ώστε να αντιμετωπισθεί το αιμάτωμα στο μάτι του και πιθανότατα σε 10 μέρες θα μεταφερθεί για επανεξέταση στο Γενικό Κρατικό Αθηνών.

    Το πρώτο επίσημο ταυτοποιημένο εύρημα έχουν πλέον οι αρχές στα χέρια τους που τους βοηθά να αποδείξουν ότι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι ο καθοδηγητής της 17Ν. Σύμφωνα με την επίσημη γραφολογική έκθεση που παραδόθηκε στον ειδικό εφέτη ανακριτή κ. Ζερβομπεάκο, τα σημειώματα που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στις γιάφκες στις οδούς Πάτμου και Δαμάρεως, αλλά και στην εξοχική κατοικία στους Λειψούς, έχουν γραφτεί από τον "Λάμπρο" της 17Ν.

    [02] Βραβείο στην Ελλάδα για ασφαλείς πτήσεις

    17/10/2002 11:07:00 πμ

    Aλλη μια διεθνής διάκριση καταγράφεται στο ενεργητικό της Ελλάδας στον τομέα της ασφάλειας πτήσεων. Το Παγκόσμιο Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων απονέμει για το 2002 το βραβείο στον πρόεδρο της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων της χώρας μας, Ακριβό Τσολάκη.Την εκτίμηση ότι παρατηρείται τάση ανάκαμψης στην επιβατική κίνηση των αεροπορικών μεταφορών, μετά τη σημαντική μείωση που σημειώθηκε εξαιτίας του τρομοκρατικού χτυπήματος της 11ης Σεπτεμβρίου, διατύπωσε η διοίκηση του αεροδρομίου ''Ελευθέριος Βενιζέλος'', στη διάρκεια εκδήλωσης με την ευκαιρία ανάληψης των καθηκόντων του νέου γενικού διευθυντή της εταιρίας.

    [03] Στην Αθήνα ο Κληρίδης

    17/10/2002 9:11:00 πμ

    Συνομιλίες με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας θα έχει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος αναμένεται το βράδυ στην Αθήνα. Αντικείμενο της διήμερης επίσκεψης είναι να γίνει μια γενική εκτίμηση της μέχρι τώρα πορείας, σχετικά με το Κυπριακό και την ένταξη της Μεγαλονήσου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό το φως της έκδοσης της έκθεσης προόδου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    [04] Εξάρθρωση κυκλώματος λαθραίου πετρελαίου

    17/10/2002 8:44:00 πμ

    Κύκλωμα επεξεργασίας λαθραίου πετρελαίου και εμπορίας του, εξαρθρώθηκε ύστερα από έρευνα τεσσάρων μηνών. Οι πέντε δράστες χρησιμοποιούσαν νοικιασμένο χώρο στο 24ο χλμ. της νέας εθνικής οδού Αθηνών - Κορίνθου στη Μάνδρα Αττικής, όπου μετέφεραν λαθραίο πετρέλαιο τύπου ναυτιλίας, το οποίο με σχετική επεξεργασία μετέτρεπαν σε καύσιμο κίνησης και θέρμανσης και στη συνέχεια, το διακινούσαν στην αγορά. Στον αποθηκευτικό χώρο βρέθηκαν 165.000 λίτρα επεξεργασμένου και μη πετρελαίου. Οι συλληφθέντες με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν σήμερα το πρωί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. Παράλληλα, από ελέγχους του υπουργείου Ανάπτυξης εντοπίστηκαν 12 παραβάσεις που αφορούσαν κυρίως ελλιπή παράδοση ποσοτήτων πετρελαίου θέρμανσης. Οι παραβάτες παραπέμπονται στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

    [05] Ληστεία σε υποκατάστημα της Alpha Bank

    17/10/2002 10:56:00 πμ

    Ληστεία πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 9 το πρωί σε υποκατάστημα της Alpha Bank στο κέντρο της Αθήνας. Ο δράστης προσποιούμενος τον πελάτη μπήκε στο υποκατάστημα της τράπεζας στην οδό Αθηνάς 16, πλησίασε το ταμείο και με την απειλή μαχαιριού ακινητοποίησε τον υπάλληλο. Στη συνέχεια, ο δράστης εξαφανίστηκε τρέχοντας, ενώ δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό το χρηματικό ποσό που απέσπασε.

    [06] Γεννηματά: Ανούσιος ένας τηλεοπτικός διάλογος με Τζαννετάκο

    17/10/2002 11:46:00 πμ

    Την άρνησή της να συμμετάσχει σε έναν δεύτερο γύρο τηλεοπτικών εκπομπών διαλόγου, από κοινού με τον συνυποψήφιο της κ. Γιάννη Τζαννετάκο, εξέφρασε η υποψηφία υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς κ. Φώφη Γεννηματά, με επιστολή της προς τον πρόεδρο της ΕΡΤ κ. Αγγελο Στάγκο. Στην επιστολή, η κ. Γεννηματά αναφέρει ότι την προηγούμενη εβδομάδα διοργανώθηκαν δύο εκπομπές σε ιδιωτικά δίκτυα με τη συμμετοχή της και του κ. Τζαννετάκου και άλλη μία στην Κρατική Τηλεόραση με τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων, στις οποίες οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις θέσεις των συνδυασμών.

    Η υποψήφια υπερνομάρχης υποστήριξε ότι εξέφρασε τις θέσεις του συνδυασμού της, σε αντίθεση με τον συνυποψήφιο της κ. Τζαννετάκο, ο οποίος περιορίστηκε σε προτροπή προς τους ψηφοφόρους προκειμένου να στείλουν πολιτικό μήνυμα στην κυβέρνηση.

    Η επανάληψη αυτής της μορφής του διαλόγου δεν θα συμβάλει στην ενημέρωση των πολιτών, τονίζει η κ. Γεννηματά, θεωρώντας ότι έχει αναλύσει το πρόγραμμα της προς τους πολίτες και εκτιμώντας ότι με τον κ. Τζαννετάκο μιλάνε δύο διαφορετικές γλώσσες.

    [07] Χρήσιμες πληροφορίες για τους ψηφοφόρους

    17/10/2002 9:32:00 πμ

    Όλοι οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους έχουν δικαίωμα ψήφου στο δεύτερο γύρο των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών, ανεξάρτητα εάν ψήφισαν ή όχι την περασμένη Κυριακή, διευκρίνισε το υπουργείο Εσωτερικών. Όσον αφορά τους διπλοεγγεγραμμένους ψηφοφόρους και τις ειδικές καταστάσεις των παραληφθέντων θα ισχύσουν όσα και στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση. O Δήμος Αθηναίων, για την εξυπηρέτηση των δημοτών του για το δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, θα λειτουργήσει τις υπηρεσίες των δημοτολογίων και των μητρώων αύριο Παρασκευή και το Σάββατο, από τις 8 έως τις 20:00, και την Κυριακή από τις 7 μέχρι τις 19:00.

    Οι δημότες θα μπορούν να εφοδιαστούν με πιστοποιητικά ταυτοπροσωπίας, αφού, όπου υπάρχει πρόβλημα, χρειάζεται νέο πιστοποιητικό για την ψηφοφορία του δεύτερου γύρου, καθώς τα πιστοποιητικά αυτά παραμένουν στην κατοχή της εφορευτικής επιτροπής.

    Υπενθυμίζεται ότι αύριο Παρασκευή και τη Δευτέρα 21 του μηνός δε θα λειτουργήσουν τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μόνο στις περιοχές που θα διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές. Σε όλες τις άλλες περιοχές τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

    [08] Πρόεδρος με μία ψήφο διαφορά

    17/10/2002 10:37:00 πμ

    Ένα πραγματικό "ντέρμπι" πραγματοποιήθηκε στην κοινότητα Βλαστής Κοζάνης, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα κρίθηκε με διαφορά μόλις μιας ψήφου και αφού χρειάστηκε να γίνουν τρεις καταμετρήσεις των ψηφοδελτίων, παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου, στο ειρηνοδικείο Εορδαίας. Τελικά επικράτησε ο συνδυασμός "Ενωμένη Βλάστη" με επικεφαλής τον νυν πρόεδρο Κωνσταντίνο Τζούμαρη με 477 ψηφοδέλτια έναντι 476 εγκύρων ψηφοδελτίων και ένα άκυρο του συνδυασμού "Ενότητα και δράση για τη Βλάστη" με επικεφαλής τον Θωμά Τζούμαρη.

    [09] Πυρηνικά όπλα διαθέτει η Β.Κορέα

    17/10/2002 9:37:00 πμ

    Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα σε αμερικανική αντιπροσωπεία ότι θεωρεί ''ακυρωμένη'' τη συμφωνία του 1994 για τα πυρηνικά όπλα, όπως ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, είπε ωστόσο ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί να υπάρξει ''ειρηνική λύση'' στη νέα κρίση που προκάλεσε η παραδοχή της Πιονγιάνγκ ότι διαθέτει εδώ και πολλά χρόνια απόρρητο πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να συνεχίσουν το διάλογο με τη Βόρεια Κορέα, και διεξάγει διαβουλεύσεις με το Κογκρέσο και τους συμμάχους, αλλά επιθυμεί ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος. Η Νότια Κορέα κάλεσε τη Βόρεια να συμμορφωθεί με όλες τις συμφωνίες που αφορούν την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

    Ειρηνική επίλυση του ζητήματος

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στις αρχές Οκτωβρίου Αμερικανοί διπλωμάτες επισκέφθηκαν τη Βόρεια Κορέα και παρουσίασαν στους συνομιλητές τους αδιάσειστα στοιχεία για ύπαρξη προγράμματος πυρηνικών όπλων, κάτι το οποίο παραδέχθηκαν οι Βορειοκορεάτες. Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Βόρεια Κορέα, Τζέιμς Λίλι, δήλωσε στο BBC, ότι το πρόγραμμα αυτό ήταν κοινό μυστικό για όσους παρακολουθούσαν τις εξελίξεις, αφού οι Βορειοκορεάτες αρνούνταν διεθνείς επιθεωρήσεις και προσπαθούσαν να καλύψουν τα πυρηνικά απόβλητά τους.

    Ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, Κιμ Ντάε Γιούνγκ, χαρακτήρισε "σκοτεινό" το θέμα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Βόρειος Κορέα επιθυμεί την επίλυση του ζητήματος μέσω διαλόγου.

    Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιουνιχίρο Κοϊζούμι, κάλεσε την Πιονγιανγκ να "εξαλείψει με ειλικρίνεια τις υποψίες για την ύπαρξη πυρηνικών όπλων".

    Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του χρόνου, ο πρόεδρος Μπους είχε κατατάξει τη Βόρεια Κορέα - μαζί με το Ιράκ και το Ιράν - στον "άξονα χωρών του κακού".

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, BBC GREEK.

    [10] Εκρήξεις με νεκρούς στις Φιλιππίνες

    17/10/2002 9:04:00 πμ

    Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 70 τραυματίστηκαν σε δύο βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν σήμερα στην πόλη Ζαμποάνγκα, στις νότιες Φιλιππίνες. Η πρώτη βόμβα εξερράγη λίγο πριν το μεσημέρι (τοπική ώρα) στο ισόγειο του πολυκαταστήματος "Σοπ-Ο-Ραμα", μόλις δύο οικοδομικά τετράγωνα από το αστυνομικό τμήμα. Λίγα λεπτά αργότερα σημειώθηκε και η δεύτερη έκρηξη στο γειτονικό πολυκατάστημα "Σόπερς Σέντραλ". Η δήμαρχος της Ζαμποάνγκα Μαρία Κλάρα Λόμπρεγκατ είπε ότι τουλάχιστον 23 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία από το "Σοπ-Ο-Ραμα" όπου βρέθηκε και μία δεύτερη βόμβα, που εξουδετερώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη έξω από το κατάστημα. Όλα τα καταστήματα και τα σχολεία της πόλης έκλεισαν μετά τις επιθέσεις.

    [11] Συνάντηση Πέρες με Παλαιστίνιους αξιωματούχους

    17/10/2002 9:01:00 πμ

    Σιμόν Πέρες

    Συνάντηση με παλαιστινιακή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Σαέμπ Ερεκάτ, είχε χθες βράδυ στη Δυτική Ιερουσαλήμ ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες, με αντικείμενο τα σοβαρά ανθρωπιστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι, καθώς και την απελευθέρωση των παλαιστινιακών λογαριασμών, τους οποίους έχει παγώσει η κυβέρνηση Σάρον. Εάν το Ιράκ κάνει επίθεση στο Ισραήλ, θα δεχθεί την κατάλληλη απάντηση από το εβραϊκό κράτος, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν.

    Δικαίωμα του Ισραήλ η άμυνα εναντίον Ιράκ

    ''Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να αφοπλίσουμε το ιρακινό καθεστώς με ειρηνικό τρόπο. Δεν έχουμε ακόμη κανένα σχέδιο για τη χρήση του στρατού μας, εκτός εάν υποχρεωθούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο'', πρόσθεσε ο Τζορτζ Μπους.

    Ο εκπρόσωπος του Αριέλ Σαρόν, Ραναάν Γκισίν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε δημόσια το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί σε κάθε περίπτωση που δεχθεί επίθεση από το Ιράκ, ή από τη Χεζμπολάχ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 17 October 2002 - 8:54:02 UTC