Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-10-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επικριτικός από την Πορτογαλία ο Καραμανλής
  • [02] Εκρηξη σε οικοδομή στο Νευροκόπι
  • [03] Η Ελλάδα έχει αλλάξει ριζικά λέει ο Μίλερ
  • [04] Διαμαρτυρία ενόψει Ευρωπαϊκου Κοινωνικού Φόρουμ
  • [05] Λεωφορείο έπεσε σε χαράδρα στο Ντράφι
  • [06] Παπουτσής: Απόφαση με γνώμονα το πρόγραμμα
  • [07] ''Φωτιές'' ανάβει διαφημιστικό σποτ Τζαννετάκου
  • [08] ΠΑ.ΣΟ.Κ: Αμέριστη υποστήριξη Τζανίκου-Γυφτόπουλου
  • [09] Ρόδος: Συμμαχίες εν όψει της Κυριακής
  • [10] Μπακογιάννη: ''Δεν θα απαντήσω στις επιθέσεις Παπουτσή''
  • [11] Χίος: Στο κυνήγι της ψήφου
  • [12] Δημαράς: Ωριμοι οι Αθηναίοι στην κρίση τους
  • [13] Επικρίσεις Κρητικού για θέσεις Καρατζαφέρη
  • [14] Στήριξη των κομμάτων της αριστεράς ζήτησε ο Μπεντενιώτης
  • [15] Κρήτη: Προετοιμασίες για τον Β' γύρο
  • [16] Μ. Σαρρής: ''Οι μάχες κερδίζονται στις κάλπες''
  • [17] Μπαλί: Αναζητώντας τους ενόχους
  • [18] Ο Βόλφγκανγκ Τίερσε πρόεδρος του Μπούντεσταγκ
  • [19] Και νέο χτύπημα Ισραηλινών
  • [20] Πονοκέφαλος για την ΕΕ το δημοψήφισμα της Ιρλανδίας
  • [21] Ανακωχή στην Ακτή Ελεφαντοστού
  • [22] Τουρκία: ''Κάνουμε βασανιστήρια, αλλά όχι συστηματικα''
  • [23] Μείωση στρατευμάτων στα σύνορα Ινδίας-Πακιστάν
  • [24] Η διεθνής ρευστότητα επηρεάζει τον προϋπολογισμό
  • [25] Imperfectum . moment ... από τον Θεοφ. Μελά
  • [26] ''Clear Vision'' concept από τον Πάνο Ρήγο
  • [27] Επαναστάτες λόγω...εφηβείας!
  • [28] Παγκόσμια Ημέρα Αντιμετώπισης της Φτώχειας

    [01] Επικριτικός από την Πορτογαλία ο Καραμανλής

    17/10/2002 7:03:00 μμ

    Η διεύρυνση της ΕΕ δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την ένταξη της Κύπρου, τόνισε ο Πρόεδρος της Ν.Δ. προσερχόμενος σήμερα στις εργασίες της συνόδου των ηγετών της Ευρωπαϊκής Δημοκρατικής Ενωσης και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην Πορτογαλία. Αναφερόμενος στην αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καταλόγισε λάθη στην κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι οι Έλληνες αγρότες έχουν περιέλθει σε πολύ δεινή θέση και χάθηκαν οι μάχες για όλα τα προϊόντα μας.

    Ικανοποιημένος από τη δύναμη του ΕΛΚ ο πρόεδρος της Ν.Δ.

    Ο κ. Καραμανλής, εξάλλου, στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Εστορίλ της Πορτογαλίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αύξηση των δυνάμεων του ΕΛΚ το οποίο αποτελεί, όπως τόνισε, τη μεγαλύτερη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σημείωσε πως το Συνέδριο έρχεται στην πιο κρίσιμη στιγμή για την ΕΕ που αφορά στη διεύρυνσή της.

    Το βάρος της ευθύνης, είπε ο κ. Καραμανλής, είναι πολύ μεγάλο και ''πρέπει να ολοκληρώσουμε το ιστορικό βήμα της επανένωσης της ηπείρου μας και να τερματίσουμε μια για πάντα τους τρομακτικούς διαχωρισμούς του περασμένου αιώνα".

    Ο κ. Καραμανλής ζήτησε από τους ηγέτες της κεντροδεξιάς να δεσμευτούν ότι οι δέκα πρώτες υποψήφιες χώρες προς ένταξη, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος,'' πληρούν τα κριτήρια σύμφωνα με την επιτροπή και γι' αυτό πρέπει να τους πούμε το τελικό ''ναι'' στην Κοπεγχάγη''. Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι οι συνολικές και τελικές αποφάσεις πρέπει να ληφθούν στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο ''χωρίς επιπρόσθετους όρους και εκβιασμούς της τελευταίας στιγμής, προειδοποιώντας ότι χωρίς την Κύπρο καμιά διεύρυνση δεν μπορεί να είναι νοητή''.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ που είναι υποψήφιος και πάλι για τη θέση του αντιπροέδρου του ΕΛΚ (σ.σ. η ψηφοφορία θα γίνει αύριο) επισήμανε ότι η υπόσχεση προς τις χώρες αυτές έχει δοθεί και θα πρέπει να τηρηθεί, σημειώνοντας ότι ''θέλουμε μια Ευρώπη με αστέρια όχι με αστερίσκους. Ευρώπη με υποσημειώσεις ούτε γίνεται ούτε μπορεί να γίνει''.

    Ο κ. Καραμανλής εκτίμησε ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία θα ανοίξουν το δρόμο για τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων καλύπτοντας την ''βαλκανική τρύπα'' της διεύρυνσης. Ο πρόεδρος της ΝΔ που ήταν επικεφαλής της πρωτοβουλίας του ΕΛΚ για τη δημοκρατία στα δυτικά Βαλκάνια εκτίμησε ότι η δράση του στην περιοχή έχει εκτιμηθεί, αλλά, όπως είπε, η περιοχή εξακολουθεί να χρειάζεται τη στήριξη της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς και η "βαλκανική τρύπα" πρέπει να καλυφθεί με την πολιτική των πολιτικών δυνάμεων του κέντρου και της κεντροδεξιάς μέσα σε έναν ορίζοντα ενσωμάτωσης.

    Ο κ. Καραμανλής επανέφερε την πρόταση για τη δημιουργία ''ενός ευρωπαϊκού συνεταιρισμού'' με τρίτες χώρες που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αναλάβουν τα βάρη για πλήρη ένταξη στην ΕΕ με στόχο να βρεθεί κοινό έδαφος σε αυτό το θέμα. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως ''πρέπει να βεβαιωθούμε πως δεν δημιουργούμε μια ένωση των λίγων και ισχυρών και αμελούμε τα συμφέροντα και τη θέληση των μεσαίων και των μικρότερων κρατών σε αυτή τη νέα Ενωση των 25. Αν η πολιτική μας ένωση καθυστερεί από ακόμα μεγαλύτερη τάση για διαφοροποίηση και την αδυναμία μας να επιτυγχάνουμε συμφωνία τότε θα πρέπει να προωθήσουμε στενότερους πολιτικούς δεσμούς ανάμεσα σε εκείνα τα κράτη που είναι πραγματικά αφοσιωμένα σε όλες τις πτυχές της ενοποίησης''.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι το βασικό κριτήριο στην επόμενα δεκαετία θα πρέπει να αποτελέσει η δέσμευση για κοινή πορεία και όχι το μέγεθος της ΕΕ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι ''όσοι έχουν υιοθετήσει το ευρώ και διαβουλεύονται στενότερα για κοινή πολιτική στην άμυνα και τη μετανάστευση αποτελούν εκ των πραγμάτων τη μηχανή μιας πιο δυνατής πολιτικής Ευρώπης η οποία θα είναι ταυτόχρονα ανοιχτή και στις πιο διστακτικούς''.

    Στη σημερινή συνεδρίαση του συνεδρίου του ΕΛΚ θα εκλεγεί νέος πρόεδρος του ΕΛΚ ο Βίλφριντ Μαρτένς ο οποίος είναι και ο μοναδικός υποψήφιος. Στο συνέδριο παίρνουν μέρος κεντροδεξιοί ηγέτες και αρχηγοί κρατών μέλη του ΕΛΚ όπως ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ο Ντουράο Μπαρόζο, ο Ζαν Πιέρ Ραφαρέν, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κ.α

    Απάντηση Πρωτόπαπα

    Ο κ. Καραμανλής συλλαμβάνεται πάλι, ανενημέρωτος και δείχνει να αγνοεί τη νίκη της Ελλάδας στην υπόθεση της φέτας, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και τον επέκρινε για δυσφήμιση της χώρας μας στο εξωτερικό.

    [02] Εκρηξη σε οικοδομή στο Νευροκόπι

    17/10/2002 6:17:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Τραγωδία το μεσημέρι στο Κάτω Νευροκόπι της Δράμας, με δυο νεκρούς και δυο σοβαρά τραυματίες, από έκρηξη στο υπόγειο διόροφης οικοδομής. Γύρω στις 2 μετά το μεσημέρι σημειώθηκε έκρηξη σε λεβητοστάσιο εργατικής κατοικίας και αμέσως προκλήθηκε πυρκαγιά, η οποία επεκτάθηκε. Στο σημείο της έκρηξης έσπευσαν άνδρες του πυροσβεστικού κλιμακίου Νευροκοπίου, ενώ ήρθαν ενισχύσεις και από τη Δράμα.

    Ερευνες για τον καταλογισμό ευθυνών

    Νεκροί είναι ο πρατηριούχος, Γιάννης Σαββίδης 39 χρόνων, ο οποίος έκανε άντληση πετρελαίου και η ιδιοκτήτρια του σπιτιού, Ελένη Γέρμαν 45 χρόνων.

    Από το ωστικό κύμα, τραυματίστηκαν σοβαρά η Σοφία Καραγκιαουρίδου 34 χρόνων και η Ζωή Βεσμελή 31 χρόνων, οι οποίες αρχικά μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Νευροκοπίου, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια διακομίστηκαν στο νομαρχιακό νοσοκομείο της Δράμας. Η κατάστασή τους όμως κρίθηκε αρκετά σοβαρή και έτσι νωρίς το απόγευμα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο "Παπανικολάου" Θεσσαλονίκης.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η έκρηξη ίσως να οφείλεται στην κακή λειτουργία του λέβητα, τμήματα του οποίου δεν είχαν βιδωθεί καλά. Ετσι μπορεί να προκλήθηκε σπινθήρας από οποιαδήποτε αιτία που μεταδόθηκε στη δεξαμενή πετρελαίου την ώρα της τροφοδοσίας και έγινε η έκρηξη. Αναμένεται να εκδοθεί πόρισμα για την έκρηξη από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και από την αστυνομία, το οποίο θα διαβιβαστεί στην Εισαγγγελία Δράμας για τον καταλογισμό τυχόν ευθυνών.

    [03] Η Ελλάδα έχει αλλάξει ριζικά λέει ο Μίλερ

    17/10/2002 7:27:00 μμ

    Στις πολύ σημαντικές αλλαγές που έχουν γίνει στην Ελλάδα τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο από το 1985 (όταν υπηρέτησε για πρώτη φορά στην αμερικανική πρεσβεία) έως σήμερα, αναφέρθηκε ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Τόμας Μίλερ σε εκδήλωση του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα, ενώπιον κυρίως επιχειρηματικού κοινού.

    Περί ''17 Νοέμβρη''

    Οπως τόνισε o κ. Μίλερ η ατζέντα των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, έχει αλλάξει από τότε εν μέρει, ωστόσο η τρομοκρατία παραμένει μία βασική προτεραιότητα. Αναφερόμενος στις εγχώριες εξελίξεις στο θέμα αυτό, ο κ. Μίλερ έδειξε ικανοποίηση για τις συλλήψεις και -σε μια κίνηση με συμβολική σημασία- είπε ότι πλέον μπορεί να ξεκαρφώσει από το πέτο του το σήμα "Ως εδώ" που του έδωσε ένας συγγενής θύματος της 17Ν και το οποίο είχε υποσχεθεί να φορά μέχρι τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης να συλληφθούν.

    Ο Αμερικανός πρέσβης συνεχάρη για μια ακόμα φορά την ελληνική κυβέρνηση και τις Αρχές για τη σύλληψη των κατηγορουμένων για τρομοκρατία και επεσήμανε ότι οι επερχόμενες δίκες θα είναι πολύ δύσκολες. "Δεν έχει σημασία να καταδικαστεί κάποιος για το ένα ή το άλλο έγκλημα, σημασία έχει οι ένοχοι να πάνε στη φυλακή", τόνισε ο κ. Μίλερ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Παράλληλα έδειξε τη συνήθη του επιφύλαξη: ''Δεν ξέρω εάν έχει λυθεί ολοκληρωτικά το πρόβλημα της τρομοκρατίας'', είπε χαρακτηριστικά.

    ''Ξεπάγωσαν'' οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Οσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο πρέσβης των ΗΠΑ τις χαρακτήρισε "τεταμένες" στα μέσα του 1980, όμως εδώ και τρία χρόνια έχουν "ξεπαγώσει". Σήμερα, είπε, η κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις συνεχίζει να έχει δυσκολίες, ωστόσο είναι πιο εποικοδομητικό όταν μιλάνε μεταξύ τους οι δύο πλευρές παρά όταν εισέρχεται στις συζητήσεις μια τρίτη πλευρά (ΗΠΑ).

    Σχετικά με την ελληνική οικονομία, ανέφερε πως το 1985 ήταν περισσότερο κρατικοδίαιτη και οι συζητήσεις άγγιζαν μόνο θεωρητικά το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ ο πληθωρισμός ήταν διψήφιος και τα δημόσια ελλείμματα πολύ μεγάλα. "Σήμερα πλέον, σε σχέση με τότε, η διαφορά που διαπιστώνεται στον τομέα της οικονομίας", επισήμανε, "είναι αξιοσημείωτη".

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εκπρόσωπος της καναδικής εταιρίας TVX έθεσε στον κ. Μίλερ τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εταιρία έχοντας επενδύσει στην Ελλάδα 250 εκατ. δολ., καθώς, όπως είπε, πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις θέτουν σε κίνδυνο τη συμφωνία που είχε η TVX με το ελληνικό κράτος για τη δημιουργία μεταλλουργίας χρυσού στη Χαλκιδική.

    Ο κ. Μίλερ απάντησε ότι οι ξένοι επενδυτές είναι εδώ για ένα και μόνο λόγο, για να βγάλουν χρήματα, δεν είναι κοινωνικοί λειτουργοί. Οι ξένοι επενδυτές, πρόσθεσε, οι οποίοι τηρούν τους νόμους, πρέπει να διασφαλίσουν τις επενδύσεις που υλοποιούν στην Ελλάδα, πρέπει λοιπόν να βρεθεί ένα σύστημα που θα προστατεύει τους πολίτες αλλά επιπλέον δεν θα τιμωρεί τους νομοταγείς επενδυτές.

    Ερωτηθείς για το Ιράκ, τέλος, ο κ. Μίλερ ανέφερε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα δυνατά και ξεκάθαρα όσον αφορά τις κατηγορίες περί μονομερούς χρήσης βίας. ''Το ζητούμενο δεν είναι ο πόλεμος'' ανέφερε με έμφαση.

    [04] Διαμαρτυρία ενόψει Ευρωπαϊκου Κοινωνικού Φόρουμ

    17/10/2002 5:56:00 μμ

    Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα το μεσημέρι οι οργανώσεις "Πρωτοβουλία για το Ευρωπαικό Κοινωνικό Φόρουμ" και "Πρωτοβουλία Γένοβα 2001" έξω από την ιταλική πρεσβεία στην Αθήνα. Αφορμή για τη διαμαρτυρία στάθηκαν οι απειλές της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για αναστολή της Συνθήκης του Σένγκεν που θα είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των συνόρων και την παρεμπόδιση εισόδου στην Ιταλία υπηκόων χωρών εκτός ΕΕ που θα ήθελαν να συμμετάσχουν στην ίδρυση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στην Φλωρεντία από τις 6 μέχρι τις 10 του προσεχούς Νοεμβρίου. Αντιπροσωπεία των οργανώσεων έγινε δεκτή από τον Ιταλό πρέσβη, κ. Mathis.

    Πανευρωπαϊκο αντιπολεμικό κάλεσμα στις 9 Νοεμβρίου

    Ο λόγος των απειλών της ιταλικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τους διοργανωτές, συνίσταται στο γεγονός ότι το Φόρουμ έχει πάρει σαφή αντιπολεμικό χαρακτήρα μπροστά στην εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εναντίον του Ιράκ. Κατάσταση που ώθησε εξάλλου τους διοργανωτές να απευθύνουν στις 9 Νοεμβρίου στην Φλωρεντία πανευρωπαικό κάλεσμα για το πρώτο μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο στην Ευρώπη.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω της Ελλάδας θα συμμετάσχουν στο Φόρουμ της Φλωρεντίας τουλάχιστον 100 άτομα, εκτός Σέγκεν, που ανήκουν στα Κοινωνικά Φόρουμ των Σκοπίων και της Τουρκίας αλλά και σε μία αντιπροσωπεία από την Παλαιστίνη. Για τα άτομα αυτά οι διοργανωτές έχουν ήδη ζητήσει από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές την έκδοση βίζας.

    Συμπαράσταση ΣΥΝ και ΓΣΕΕ

    Τις απειλές αυτές της ιταλικής κυβέρνησης καταδικάζει και η ΓΣΕΕ η οποία εκτιμά ότι ''μια τέτοια ενέργεια, συνιστά παραβίαση των στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών των Ευρωπαίων πολιτών και θα ισοδυναμούσε με την εντελώς αυθαίρετη και αντιδημοκρατική απαγόρευση της διεξαγωγής του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ καθώς σε αυτό το ευρωπαίκό γεγονός θα μετάσχουν εξ ορισμού δεκάδες χιλιάδες πολιτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών''.

    Τέλος, η ΓΣΕΕ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε διπλωματικές πρωτοβουλίες για να υπερασπίσει το δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών μέσα στην ΕΕ.

    Την αντίθεσή του εκφράζει και ο ΣΥΝ στο ενδεχόμενο αναστολής από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι της Συμφωνίας Σένγκεν τις μέρες που έχει προγραμματιστεί το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ στη Φλωρεντία (6-10 Νοέμβρη 2002).

    [05] Λεωφορείο έπεσε σε χαράδρα στο Ντράφι

    17/10/2002 5:01:00 μμ

    Σε χαράδρα βάθους τριών μέτρων έπεσε λεωφορείο του ΟΑΣΑ χωρίς επιβάτες στην περιοχή Ντράφι Πεντέλης με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο οδηγός του. Το τροχαίο ατύχημα συνέβη όταν το υπ' αριθμόν ΥΕΗ 9001 με οδηγό το Νικόλαο Μπουλακά 50 ετών ξέφυγε από την πορεία του στην οδό Αχαιών και έπεσε στη χαράδρα. Ο οδηγός του λεωφορείου ανασύρθηκε από άνδρες της Πυροσβεστικής και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΚΑΤ ευρισκόμενος εκτός κινδύνου.

    [06] Παπουτσής: Απόφαση με γνώμονα το πρόγραμμα

    17/10/2002 7:18:00 μμ

    Την Κυριακή κρίνεται το μέλλον της πόλης και των πολιτών της και καλώ τους ψηφοφόρους να αποφασίσουν με βάση το πρόγραμμα, το συνδυασμό, την πορεία και τις δυνατότητες των υποψηφίων, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο Χρήστος Παπουτσής. "Υπάρχει μία συντονισμένη επιχείρηση να συνδεθεί το όνομα μου με την τραγωδία του Σάμινα. Ήμουν μόλις δύο μήνες στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και είμαι περήφανος για το δείγμα γραφής που έδωσα στη συνέχεια", είπε ο κ. Παπουτσής.

    Επίσκεψη Παπουτσή στο Γουδί

    Περιοδεία στην περιοχή Γουδί, με αφετηρία την Πλατεία του Αγίου Θωμά, πραγματοποίησε σήμερα ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Χρήστος Παπουτσής, μαζί με τον Πρόεδρο της Ανανεωτικής Εκσυγχρονιστικής Κίνησης της Αριστεράς (ΑΕΚΑ) Νίκο Μπίστη και τον Υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Νάσο Αλευρά.

    Κατά την διάρκεια της περιοδείας, συνοδευόμενοι από υποψηφίους Δημοτικούς και Διαμερισματικούς Συμβούλους του συνδυασμού "Όμορφη Πόλη", συνομίλησαν με κατοίκους και καταστηματάρχες της περιοχής για τα ζητήματα που τους απασχολούν.

    [07] ''Φωτιές'' ανάβει διαφημιστικό σποτ Τζαννετάκου

    17/10/2002 5:21:00 μμ

    Νέα τροφή για αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έδωσε το διαφημιστικό σποτ του υποψηφίου υπερνομάρχη Αθηνών-Πειραιώς Γιάννη Τζαννετάκου, που τον παρουσιάζει ως πανάκριβο τζιπ, ενώ την κ. Γεννηματά ως φθηνό αυτοκινητάκι. Σχολιάζοντας την διαφήμιση, η κ. Γεννηματά τόνισε ότι δεν έχει σημασία με τι μέσο οδηγείς αλλά ποιος το οδηγεί και τόνισε πως τέτοια σποτ, μόνο με χιούμορ μπορούν να αντιμετωπιστούν. "Δεν με τιμά ως γυναίκα", είπε χαρακτηριστικά η Φώφη Γεννηματά. "Συζητιέται, άρα πέτυχε", αντιτείνει μέσω της ΝΕΤ 105,8 ο Γιάννης Τζαννετάκος.

    Πρωτόπαπας: ''Ο πανικός της Ν.Δ. είναι ευνόητος''

    Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας υπενθύμισε ότι ο κ. Τζαννετάκος είχε κάνει και στο παρελθόν σεξιστικές αναφορές, όταν είχε επικρίνει τον πρωθυπουργό ότι ''κρύβεται πίσω από τη φούστα της κ. Γεννηματά". Ο πανικός της Ν.Δ. είναι ευνόητος σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που τόνισε όμως ότι πρέπει να συνεχιστεί ο εκλογικός αγώνας με όρους αξιοπρέπειας.

    Ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Γιώργος Βουλγαράκης, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, υποστήριξε ότι η διαφήμιση δεν συμβαδίζει με την δική του οπτική γωνία, αλλά όμως το επιτελείο των επικοινωνιολόγων που επιμελήθηκε το σποτ θα έκανε τις δικές του μετρήσεις για το βαθμό απήχησης του στο εκλογικό σώμα.

    [08] ΠΑ.ΣΟ.Κ: Αμέριστη υποστήριξη Τζανίκου-Γυφτόπουλου

    17/10/2002 4:08:00 μμ

    Την αμέριστη υποστήριξη ανακοίνωσε το ΠΑ.ΣΟ.Κ, για την προεκλογική περίοδο του νυν και υποψήφιου Δήμαρχου Αμαρουσίου Παναγιώτη Τζανίκου και του υποψήφιου Δήμαρχου Χαλανδρίου Γρηγόρη Γυφτόπουλου. Το ΠΑΣΟΚ καλεί όλα τα στελέχη του, τους φίλους και τους ψηφοφόρους του, μπροστά στην αναμέτρηση του Β' γύρου, να συμπαραταχθούν ενεργά για την υπερψήφιση του υποψηφίου Δημάρχου Π. Τζανίκου.

    Για το Δήμο Αμαρουσίου η ανακοίνωση αναφέρει "είναι γνωστό ότι στο Δήμο Αμαρουσίου το ΠΑΣΟΚ έχει ανακοινώσει και έχει εκφράσει καθ' όλη την προεκλογική περίοδο την αμέριστη υποστήριξή του στον δήμαρχο Παναγιώτη Τζανίκο. Η ανακοίνωση της κ. Σακοράφα για ψήφο κατά συνείδηση στο Β' γύρο των εκλογών, βρίσκεται σε κατάφωρη αντίθεση τόσο με τις ομόφωνες αποφάσεις της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, όσο και με τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ στο Δήμο Αμαρουσίου".

    [09] Ρόδος: Συμμαχίες εν όψει της Κυριακής

    Aννα Κούρτη 17/10/2002 3:37:00 μμ

    Σε "πολύ θερμό" έχει εξελιχθεί το κλίμα, εν όψει του Β' γύρου της Κυριακής 20 Οκτωβρίου, στους Δήμους Αφάντου και Κω. Στον Δήμο Αφάντου η υποψήφια Δήμαρχος Μαρία Καραγιάννη συγκέντρωσε ποσοστό 26,12% που αποτελεί τον ρυθμιστή των εκλογών του δεύτερου γύρου, ενώ στον Δήμο Κω ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιώργος Κυρίτσης, συγκέντρωσε το 44,15% και αναμετράται με τον Μιλτιάδη Φάκκος που έλαβε ποσοστό 49,15%.

    Εξαντλητικές διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις τόσο στο προσκήνιο όσο και για "εκχώρηση αρμοδιοτήτων" σε καίριες διοικητικές θέσεις του Δήμου Αφάντου στα μέλη της παράταξης "Δυναμικά Μπροστά" της Μαρία Καραγιάννη που συγκέντρωσε ποσοστό 26,12% και αποτελεί τον ρυθμιστή των εκλογών του δεύτερου γύρου, έγιναν αφορμή για όξυνση μεταξύ των δύο σχημάτων που διεκδικούν την δημαρχία, της "Δημοτικής Ενωτικής Πορείας Αφάντου-Αρχίπολης" του Σταύρου Σταυρή και της "Αλλαγής" του Σταμάτη Καβάδα.

    Η κ. Καραγιάννη ξεκαθάρισε χθες ότι δεν πρόκειται να συνεργασθεί με τον Σταύρο Σταυρή καθώς θα "στηρίξει τον Σταμάτη Καβάδα υπό προϋποθέσεις και όρους".

    Επί του θέματος διευκρίνισε ότι "αναζητείται φόρμουλα ώστε η διοίκηση του Δήμου Αφάντου να γίνεται από κοινού".

    Οι δύο παρατάξεις αποφάσισαν να συμπλεύσουν στον Β' γύρο γι αυτό και προσπαθούσαν χθες να καθορίσουν τις λεπτομέρειες και τα "ανταλλάγματα" που θα προσφέρει ο κ. Καβάδας ως δήμαρχος στην παράταξη της κ. Καραγιάννη. Και τα οποία ασφαλώς σχετίζονται με την άσκηση της εξουσίας.

    Στον Δήμο Κω ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιώργος Κυρίτσης, τέως γραμματέας της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ, επικεφαλής της παράταξης "Δύναμη Αλλαγής" που συγκέντρωσε το 44,15% αναμετράται στο δεύτερο γύρο με την παράταξη "Νέα Δημοτική Κίνηση-Νέα Εποχή" του Μιλτιάδη Φάκκου που έλαβε ποσοστό 49,15% κάλεσε ουσιαστικά τους ψηφοφόρους σε αγώνα κατά του Κάισερλη".

    Ο κ. Κυρίτσης δήλωσε ότι "για μας αντίπαλός μας δεν είναι ο κ. Φάκκος αλλά ο κ. Κάισερλης που έχει εγκατασταθεί στο Δήμο για να εξασφαλίσει το πολιτικό του μέλλον. Είναι η πρώτη φορά που κάποια παράταξη είναι αντίπαλη στο καθεστώς Κάισερλη και παίρνει τόσο υψηλό ποσοστό".

    Τέλος, ο κ. Κυρίτσης επεσήμανε ότι η άθροιση του 44,15% που έλαβε και του 6,42% που συγκέντρωσε ο Ν. Μυλωνάς, βγάζει 51%, ποσοστό που αποδεικνύει ότι οι Δημότες της Κω επιθυμούν να γίνει αλλαγή στο Δήμο τους.

    Πηγή: http://www.dimokratiki.gr/

    [10] Μπακογιάννη: ''Δεν θα απαντήσω στις επιθέσεις Παπουτσή''

    17/10/2002 1:09:00 μμ

    "Εγώ δεν θα απαντήσω στις επιθέσεις για τις οποίες ο κ. Παπουτσής θα έχει μετανιώσει την ερχόμενη Δευτέρα", τόνισε η υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων κ. Ντόρα Μπακογιάννη, που περιόδευσε στο Παγκράτι. Η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε την λύπη της για τις επιθέσεις του συνυποψήφιού της και σημείωσε ότι κατάφεραν να κρατήσουν ένα μακρύ προεκλογικό αγώνα σε ένα επίπεδο, το οποίο θα κρατήσει μέχρι το τέλος. Η υποψήφια δήμαρχος της Αθήνας απέφυγε να σχολιάσει το διαφημιστικό μήνυμα του υποψήφιου για την υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς κ. Γιάννη Τζανετάκου.

    [11] Χίος: Στο κυνήγι της ψήφου

    17/10/2002 6:23:00 μμ

    Μάχη για τις ψήφους των πολιτών της Χίου που στήριξαν τους συνδυασμούς της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" και της "Νομαρχίας Πολιτών" δίνουν πλέον οι συνδυασμοί του Πολύδωρου Λαμπρινούδη (49,2%) και του Γιάννη Γαϊσίδη (42,7%), λίγα εικοσιτετράωρα πριν το β' γύρο της Κυριακής. Ο κ. Λαμπρινούδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου έκανε λόγο για τη νέα προοδευτική πλειοψηφία που διαμορφώθηκε στο νομό και πρότεινε τη δημιουργία ενός άτυπου συμβουλευτικού οργάνου που θα απαρτίζεται από εκπροσώπους και των τεσσάρων νομαρχιακών συνδυασμών και που θα συζητά τα θέματα πριν τη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου.

    Δήμαρχοι με την πρώτη

    Στο Δήμο Μαστιχοχωρίων (Χίος) ο υποψήφιος Δήμαρχος Βαγγέλης Ατσάλης συγκέντρωσε ποσοστό 51% κερδίζοντας για δεύτερη τετραετία, με τη βοήθεια της Καλαμωτής όπου οι ψηφοφόροι φάνηκε ότι δε συγχώρεσαν την αντίπαλο του Αργυρώ Βαρλά- Γαλάτουλα με ποσοστό 49%.

    Η κ. Βαρλά- Γαλάτουλα ήταν η τελευταία Δήμαρχος Μαστιχοχωρίων με έδρα το χωριό τους.

    Έτσι στο δημοτικό συμβούλιο Μαστιχοχωρίων η συμπολίτευση έχει 11 έδρες έναντι 6 της αντιπολίτευσης.

    Στο Δήμο Αγίου Μηνά (Χίος) ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Παντελάρας κατάφερε να κερδίσει με 6 ψήφους διαφορά τον νυν και υποψήφιο Δήμαρχο Αδαμάντιο Σκουλούδη.

    Αλλαξε χέρια ο Δήμος Ιωνίας (Χίος), αφού νικητής αναδείχθηκε ο συνδυασμός του Γιώργου Βαρκάρη αντί του συνδυασμού του απερχόμενου Δημάρχου Γιώργου Κλιαμενάκη.

    Στο Δήμο Καμποχώρων ο Μανώλης Κράκαρης κέρδισε την μάχη από τον πρωτοεμφανιζόμενο Παναγιώτη Μυλωνά.

    Έτσι και στους δυο Δήμους η συμπολίτευση έχει 9 έδρες έναντι 6 της αντιπολίτευσης.

    Πηγή: http://www.chiosnews.com/

    [12] Δημαράς: Ωριμοι οι Αθηναίοι στην κρίση τους

    17/10/2002 3:40:00 μμ

    Τη θέση του συνδυασμού του "Αθήνα η πόλη μας", αναφορικά με το β' γύρο των εκλογών, καθόρισε, με δηλώσεις του, ο Γιάννης Δημαράς, τονίζοντας ότι οι πολίτες της Αθήνας έχουν την ωριμότητα και την κρίση για να αποφασίσουν τί θα επιλέξουν. Επισήμανε, επίσης, ότι όποιος συνδυασμός πλειοψηφίσει, τελικά, θα επιφορτισθεί με την κύρια ευθύνη να γίνουν όλα όσα είναι αναγκαία, για το καλό της πρωτεύουσας και των πολιτών της, κατά την τετραετία της Ολυμπιάδας. Και τόνισε ότι είναι αναγκαίο να διεκδικηθούν οι αρμοδιότητες και οι πόροι, ώστε να γίνει δυνατή, στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια, η ανορθωτική προσπάθεια που έχει ανάγκη η Αθήνα μας.

    [13] Επικρίσεις Κρητικού για θέσεις Καρατζαφέρη

    17/10/2002 3:17:00 μμ

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Κρητικός σε δήλωσή του διευκρίνισε ότι ουδεμία σχέση έχει η ιδεολογική του ταυτότητα που είναι η Σοσιαλιστική Αριστερά με τη λαϊκή δεξιά, στην οποία έθεσε τον εαυτό του ο κ. Καρατζαφέρης. Το μόνο κοινό μας σημείο, προσθέτει, είναι η αναγραφή του θρησκεύματος.

    [14] Στήριξη των κομμάτων της αριστεράς ζήτησε ο Μπεντενιώτης

    17/10/2002 2:48:00 μμ

    Τους ψηφοφόρους των τριών αριστερών συνδυασμών, που δεν θα μετέχουν στο δεύτερο γύρο των εκλογών, κάλεσε να στηρίξουν τον συνδυασμό του, ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Μανώλης Μπεντενιώτης, καθώς όπως σημείωσε το πρόγραμμά του περιλαμβάνει όχι μόνο την εκτέλεση έργων, αλλά και ένα κοινωνικό έργο για ηλικιωμένους, τη νεολαία και γενικότερα την λειτουργία της πόλης. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα ο κ. Μπεντενιώτης, υποστήριξε ότι όλοι μαζί μπορούν να μετατρέψουν τον Πειραιά σε μία πιο ανθρώπινη πόλη, που θα μπορεί να σταθεί ισάξια ανάμεσα στις πόλεις της Ευρώπης και επισήμανε ότι ο πρώτος γύρος των εκλογών έδειξε ότι οι πολίτες του Πειραιά θέλουν μία άλλη δημοτική αρχή. Ο υποψήφιος δήμαρχος τόνισε ότι σήμερα στον Πειραιά ''βασιλεύει'' το κυκλοφοριακό χάος, η εγκατάλειψη των συνοικιών και η μη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ απεκάλεσε τον νυν δήμαρχο Χρήστο Αγραπίδη ''μετρ'' στην υποκλοπή του κυβερνητικού έργου στο πρώτο λιμάνι της χώρας.

    [15] Κρήτη: Προετοιμασίες για τον Β' γύρο

    17/10/2002 2:11:00 μμ

    Αρχισαν να υλοποιούν τα επιτελεία των συνδυασμών την τακτική τους εν' όψει του Β' Γύρου την Κυριακή 20 Οκτωβρίου. Το πολιτικό κλίμα και οι τάσεις δείχνουν ότι διαμορφώνεται ένα πλειοψηφικό ρεύμα στην εκλογική βάση υπέρ των κ.Γιάννη Kουράκη και Δημήτρη Σαρρή σε Δήμο και Nομαρχία Hρακλείου αντίστοιχα. Aνεξάρτητα από τις επιλογές των επικεφαλής των συνδυασμών που έμειναν εκτός επαναληπτικών εκλογών, αλλά και τις κατευθύνσεις που θα δώσουν στους ψηφοφόρους τους είναι προφανές ότι οι πολίτες θα πάνε στις κάλπες με βάση τη δική τους συνείδηση και τα κριτήρια που εκείνοι έχουν για τα πολιτικά πράγματα.

    Eίναι εμφανές ότι οι ψηφοφόροι δεν μπορούν να καθοδηγηθούν, ούτε να χειραγωγηθούν προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση. Διαμορφώνεται μία ισχυρή πλειοψηφική τάση προς τα προοδευτικά ψηφοδέλτια, προς εκείνους τους συνδυασμούς που έχουν αυτοδιοικητικό λόγο, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις και πρόγραμμα.

    Tόσο στην παράταξη του υποψήφιου Δήμαρχου Κώστα Aσλάνη όσο και στην παράταξη του υποψήφιου Νομάρχη Ευρυπίδη Kουκιαδάκη ήδη εμφανίζεται μία ξεκάθαρη και μάλλον κυρίαρχη τάση, να μετακινηθεί προς τους συγγενικούς χώρους της σε Νομαρχία και Δήμου.

    Eίναι βεβαίως κι ένα μικρό τμήμα αυτών των παρατάξεων που δηλώνει ότι προτιμά να κινηθεί προς πιο συντηρητικές επιλογές "για να δώσουν ένα μάθημα στο ΠAΣOK και την κυβέρνηση".

    Ανάλογη τάση φαίνεται να υπάρχει και σε μεγάλο κομμάτι της Αριστεράς όπου μάλλον η κινητικότητα προς την πλευρά Γαλενιανού κυρίως είναι μεγαλύτερη. H τελική στάση των παρατάξεων πάντως θα διαμορφωθεί μέχρι αύριο.

    Πηγή: http://www.patris.gr/

    [16] Μ. Σαρρής: ''Οι μάχες κερδίζονται στις κάλπες''

    17/10/2002 2:21:00 μμ

    "Οι καρέκλες δεν κάνουν τον αρχηγό, τις μάχες τις κερδίζεις στην κάλπη, όχι στα δικαστήρια", δήλωσε ο νυν Δήμαρχος Σύμης Μιλτιάδης Σαρρής, που έχασε τις εκλογές για λίγες ψήφους. Ο κ. Σαρρής αποφάσισε ότι δεν θα προσφύγει στο Πρωτοδικείο ζητώντας νέα καταμέτρηση ψηφοδελτίων.

    [17] Μπαλί: Αναζητώντας τους ενόχους

    17/10/2002 4:17:00 μμ

    Αποφασισμένος να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι δράστες της βομβιστικής επίθεσης του Μπαλί, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ, που μεταβαίνει σήμερα στο Μπαλί για να παραστεί σε δέηση σε μνήμη των θυμάτων. Παράλληλα, η κυβέρνηση της Ινδονησίας αποφάσισε να πάρει σκληρά μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο καινούργιος αντιτρομοκρατικός νόμος προβλέπει ως ανώτατη ποινή για τους τρομοκράτες τη ποινή του θανάτου.

    Συνεχίζονται οι έρευνες των αρχών

    Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι έρευνες των αρχών για τον εντοπισμό και την σύλληψη των βομβιστών. Οι αστυνομικές δυνάμεις της Αυστραλίας φαίνεται να ηγούνται των ερευνών, στις οποίες, επίσης προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αξιωματούχοι της Σκότλαντ Γιαρντ από τη Βρετανία, πράκτορες της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών (FBI), αστυνομικοί από την Ιαπωνία και τη Γερμανία.

    Πάντως σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρχών στην επίθεση πρέπει να υπάρχει και ανάμειξη αλλοδαπών, στο πλευρό των Ινδονήσιων.

    Η εφημερίδα Τζακάρτα Ποστ δημοσιεύει σήμερα πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ένας Μαλαίσιος και ένας Υεμενίτης ήταν επικεφαλής της τρομοκρατικής ομάδας κρούσης, στην οποία συμμετείχε επίσης ένας Ευρωπαίος. Η ομάδα απαρτιζόταν από επτά άνδρες οι οποίοι έφθασαν στις 10 Οκτωβρίου στο Σαμαράνγκ της Ιάβας, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας η οποία επικαλείται πληροφορίες πηγών των ινδονησιακών υπηρεσιών ασφαλείας.

    Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τέσσερα άτομα θεωρούνται ύποπτα για την επίθεση του Σαββάτου. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Μέντια Ιντονίζια" πρόκειται για τέσσερις άνδρες που έχουν μεταφερθεί στην Τζακάρτα, στο γενικό αρχηγείο της αστυνομίας. Ολοι τους είναι Ινδονήσιοι και κατοικούσαν στο Μπαλί, χωρίς όμως και να κατάγονται από το νησί αυτό.

    Δύσκολο το έργο της αναγνώρισης

    Εν τω μεταξύ, οι συγγενείς των θυμάτων εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη διαδικασία της αναγνώρισης των θυμάτων και της μεταφοράς των σορών στην πατρίδα τους.

    Εκπρόσωπος της αυστραλιανής ομοσπονδιακής υπηρεσίας συνέστησε στους συγγενείς των αγνοουμένων "υπομονή" υπογραμμίζοντας ότι ίσως χρειαστεί ένα δεκαπενθήμερο πριν ολοκληρωθεί η αναγνώριση των νεκρών.

    Υπενθυμίζεται ότι επισήμως οι Αυστραλοί που σκοτώθηκαν ανέρχονται στους 30 και άλλοι 113 τραυματίστηκαν. Όλοι οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί στην Αυστραλία και νοσηλεύονται. Υπάρχουν όμως πολυάριθμοι Αυστραλοί αγνοούμενοι.

    Οι αρχές της Αυστραλίας έκαναν επίσης έκκληση στην ευρύτερη αυστραλιανή κοινωνία για "ηρεμία και ανοχή", μετά από ρατσιστικά κρούσματα που εκδηλώθηκαν σε βάρος μουσουλμανικών στόχων.

    Σύμφωνα με την αστυνομία ο εμπρησμός τζαμιού της Μελβούρνης, σήμερα το πρωί, δεν έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με την τρομοκρατική ενέργεια στο Μπαλί.

    Τέλος με τηλεγράφημά του προς τον Αυστραλό ομόλογό του, Τζον Χάουαρντ, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων. Ανάλογο τηλεγράφημα έστειλε και ο υπουργός Εξωτερικών, Γεώργιος Παπανδρέου, προς τον Αυστραλό ομόλογό του, Αλεξάντερ Ντάουνερ, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την βομβιστική επίθεση και εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι δράστες θα συλληφθούν και θα δικαστούν.

    [18] Ο Βόλφγκανγκ Τίερσε πρόεδρος του Μπούντεσταγκ

    17/10/2002 6:35:00 μμ

    O Β. Τίερσε δέχεται συγχαρητήρια

    Η νέα γερμανική Βουλή, "Μπούντεσταγκ" που προέκυψε από τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου συγκροτήθηκε σήμερα σε σώμα και εξέλεξε για δεύτερη φορά τον Ανατολικογερμανό σοσιαλδημοκράτη πολιτικό Βόλφγκανγκ Τίερσε ως πρόεδρό της, στο δεύτερο δηλαδή τη τάξει, από πλευράς πρωτοκόλλου, κρατικό αξίωμα, μετά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Τίερσε εξελέγη σε μυστική ψηφοφορία με 357 ψήφους υπέρ, 219 κατά και 20 αποχές, με πολύ μικρότερο ποσοστό δηλαδή από την αντίστοιχη εκλογή του το 1998, όπου υπερψηφίστηκε και από τη μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    Το νέο Σώμα

    Η διαφοροποίηση αυτή εξηγείται όχι μόνον από την προεκλογική και μετεκλογική πόλωση μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των κομμάτων της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU), αλλά και από την ιδιαίτερη αυστηρότητα που επέδειξε ο Τίερσε ως πρόεδρος του "Μπούντεσταγκ" στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων έναντι Χριστιανοδημοκρατών, λόγω του σκανδάλου των παράνομων "μαύρων" κομματικών ταμείων του τέως καγκελαρίου Χέλμουτ Κολ.

    Ο Τίερσε στην εναρκτήρια ομιλία του επανήλθε εμμέσως στο θέμα και επέμεινε στο ότι "οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού έχουν την υποχρέωση να αποτελούν πρότυπο μόνο σε ένα θέμα, την τήρηση των νόμων που οι ίδιοι ψηφίζουν".

    Στις θέσεις των αντιπροέδρων -ένας από κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα- επανεξελέγησαν η Αντγιε Φόλμερ από τους Πράσινους και ο Χέρμαν-Οτο Ζολμς από το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), ενώ νέοι αντιπρόεδροι αναδείχθηκαν ο Νόρμπερτ Λάμερτ από το CDU/CSU και η Σουζάνε Κάστνερ από το SPD. Η θέση του πέμπτου αντιπροέδρου που κατείχε το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS) καταργήθηκε λόγω της αποτυχίας του κόμματος να εκπροσωπηθεί με το καθεστώς Κοινοβουλευτικής Ομάδας στο νέο "Μπούντεσταγκ".

    Το νέο "Μπούντεσταγκ" αποτελείται από 603 βουλευτές, εκ των οποίων οι 251 ανήκουν στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), 248 στην κοινή Κοινοβουλευτική Ομάδα των κομμάτων της Χριστιανικής Ενωσης (Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας, CDU/CSU), 55 στους "Πράσινους", 47 στο Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) και δύο στο Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS).

    [19] Και νέο χτύπημα Ισραηλινών

    17/10/2002 5:34:00 μμ

    φωτό αρχείου

    Επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 35 τραυματίστηκαν από πυρά ισραηλινών τανκς που εισέβαλαν σήμερα σε σχολείο της Υπηρεσίας Αρωγής και Εργων των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA), ενώ έβαλαν και κατά κατοικιών σε στρατόπεδο προσφύγων στη Ράφα. Μεταξύ των θυμάτων είναι και μαθητές. Ως την Κυριακή, εξάλλου, θα οριστεί η νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση

    Την Κυριακή η σύνθεση της νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης

    Στη Ραμάλα, ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέϊνα, στενός συνεργάτης του Παλαιστίνιου προέδρου Γιάσερ Αραφάτ, δήλωσε σήμερα ότι η σύνθεση της νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης δεν αναμένεται να ανακοινωθεί νωρίτερα από τη Κυριακή. ''Οι συνομιλίες σχετικά με τη σύνθεση του νέου παλαιστινιακού υπουργικού συμβουλίου συνεχίζονται και ανακοινώσεις δεν πρέπει να αναμένονται νωρίτερα από τη Κυριακή'', ανέφερε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρουντέϊνα. Χθες, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν ο Αραφάτ και αξιωματούχοι της Φατάχ, συνεργάτης του Παλαιστίνιου ηγέτη ανέφερε ότι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης σχεδόν τελείωσε.

    Στο μεταξύ, ο Σαέμπ Ερεκάτ, πρώην επικεφαλής των Παλαιστίνιων διαπραγματευτών σε δηλώσεις του προς το ραδιοσταθμό Φωνή της Παλαιστίνης ανέφερε ότι συναντήθηκε χθες το βράδυ με τον ισραηλινό Υπ.Εξωτερικών Σιμόν Πέρες και συζήτησαν για ''την κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη'' και τη μεταφορά παγωμένων κεφαλαίων προς τη Παλαιστινιακή Αρχή.

    Το Ισραήλ οφείλει προς τη Παλαιστινιακή Αρχή περίπου 415 εκατομμύρια δολάρια από έσοδα από τη φορολογία, τα οποία παρακρατεί από το Σεπτέμβριο του 2000 που άρχισε η παλαιστινιακή εξέγερση. Η συνάντηση Ισραηλινών και Παλαιστινίων ανώτερων αξιωματούχων ήταν η πρώτη το τελευταίο μήνα, ενώ θα ακολουθήσει άλλη την ερχόμενη εβδομάδα στην οποία θα συζητηθούν όλα τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο πλευρές.

    Eβδομη επέτειος της δολοφονίας του Γιτζάκ Ράμπιν

    Yitzhak Rabin

    Στο μεταξύ, το Ισραήλ τιμά σήμερα, σύμφωνα με το εβραϊκό ημερολόγιο, την έβδομη επέτειο της δολοφονίας του πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν. Ο Ράμπιν δολοφονήθηκε στις 4 Νοεμβρίου του 1995 στο Τελ-Αβίβ από εβραίο εξτρεμιστή που ήταν αντίθετος στις ισραηλινο-παλαιστινιακές συμφωνίες του Οσλο (1993).

    Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αφιερώνουν σήμερα μεγάλος μέρος του προγράμματός τους στη συμπλήρωση των επτά χρόνων από τη δολοφονία του Ράμπιν, την ώρα που οι ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια αιματηρών συγκρούσεων, με 1.923 νεκρούς Παλαιστίνιους και 614 Ισραηλινούς, από τα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2000 όταν ξέσπασε η Ιντιφάντα.

    Ο Ράμπιν δολοφονήθηκε στη διάρκεια ειρηνιστικής συγκέντρωσης στο Τελ-Αβίβ από τον Γιγκάλ Αμίρ, ένα νεαρό φανατικό εβραίο, αντίθετο στις συμφωνίες του Οσλο που είχαν στόχο τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Η δολοφονία αυτή ήταν το επακόλουθο μιας δριμύτατης εκστρατείας εβραίων εποίκων, θρησκευτικών εθνικιστικών κύκλων και της ακροδεξιάς κατά της ειρηνευτικής πολιτικής του Γιτζάκ Ράμπιν και του υπουργού του των Εξωτερικών Σιμόν Πέρες που οδήγησαν στην υπογραφή των ισραηλινο-παλαιστινιακών συμφωνιών του Οσλο το 1993.

    Ο δράστης καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Το Δεκέμβριο του 2001, η Κνεσέτ ψήφισε νόμο σύμφωνα με τον οποίο ο πρόεδρος του κράτους του Ισραήλ δεν μπορεί να απονείμει χάρη στο δολοφόνο ενός πρωθυπουργού, κλείνοντας έτσι οριστικά το ενδεχόμενο χορήγησης χάρης στο Γιγκάλ Αμίρ.

    [20] Πονοκέφαλος για την ΕΕ το δημοψήφισμα της Ιρλανδίας

    17/10/2002 5:20:00 μμ

    Προβληματισμό προκαλεί στις τάξεις της κομισιόν, το δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στην Ιρλανδία για την υπερψήφιση ή καταψήφιση της Συνθήκης της Νίκαιας, που αφορά τη διεύρυνση της Ευρωπαικής Ενωσης. Στο προηγούμενο δημοψήφισμα τον Ιούνιο του 2001, το 54% των ψηφοφόρων την είχε απορρίψει, γεγονός που αν επαναληφθεί η συνθήκη δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί. Σε μια τέτοια περίπτωση θα δημιουργηθεί μια σοβαρή κρίση, στους κόλπους της ΕΕ, όπως τόνισε αλλά και απεύχεται ο ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν. ''Αν η Ιρλανδία ταχθεί εναντίον της Συνθήκης της Νίκαιας, θα είναι μια αποτυχία '', τόνισε ο Φερχόιγκεν από τη Χάγη, όπου συναντήθηκε με Ολλανδούς βουλευτές, θεωρώντας μία τέτοια πιθανή εξέλιξη ως πισωγύρισμα, αφού πρόκειται για την καλύτερα προετοιμασμένη διεύρυνση στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [21] Ανακωχή στην Ακτή Ελεφαντοστού

    17/10/2002 6:07:00 μμ

    Συμφωνία για εκεχειρία και διαπραγματεύσεις υπέγραψαν σήμερα οι αντάρτες και η κυβέρνηση στην Ακτή Ελεφαντοστού η οποία θα θέσει τέλος στις εχθροπραξίες τεσσάρων εβδομάδων. Η συμφωνία, με τη μεσολάβηση δυτικοαφρικανών αξιωματούχων, έχει ήδη εγκριθεί από την κυβέρνηση της χώρας και προβλέπει την εφαρμογή της εκεχειρίας από σήμερα τα μεσάνυχτα (03:00 ώρα Ελλάδας), αλλά και την έναρξη διαπραγματεύσεων, το συντομότερο δυνατόν, ανάμεσα στους στασιαστές και την κυβέρνηση. Οι στασιαστές της Πατριωτικής Κίνησης της Ακτής Ελεφαντοστού υπέγραψαν τη συμφωνία στο προπύργιό τους, την πόλη Μπουάκε, 360 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Αμπιτζάν.

    [22] Τουρκία: ''Κάνουμε βασανιστήρια, αλλά όχι συστηματικα''

    17/10/2002 5:14:00 μμ

    Βασανιστήρια εξακολουθούν να εξασκούνται στην Τουρκία, αλλά δεν αποτελούν μία πρακτική που εφαρμόζεται ''κατά τρόπο συστηματικό'' παραδέχτηκε σήμερα η υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Αϊσέλ Τζελικέλ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Σε σημερινή της συνέντευξή Τύπου η κυρία Τζελικέλ καυτηρίασε με έντονο τρόπο την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διεύρυνση της ΕΕ, οι συντάκτες της οποίας καταγγέλλουν την επιβίωση της πρακτικής των βασανιστηρίων στην Τουρκία, καθώς και τη φυλάκιση πάνω από 9.000 ατόμων για τις απόψεις τους.

    ''Οι αιτιάσεις αυτές είναι άδικες και στερούνται βασιμότητας'', τόνισε η Τζελικέλ, προσθέτοντας πως μεταξύ των 9.000 κρατουμένων βρίσκονται πρόσωπα που έχουν φυλακισθεί για ''τρομοκρατικά εγκλήματα'', κυρίως για αυτονομιστική δράση.

    Υπογραμμίζοντας ότι τα βασανιστήρια αποτελούν ''έγκλημα κατά της Ανθρωπότητος'', η υπουργός απέρριψε τις επικρίσεις των Ευρωπαίων λέγοντας ότι ''βασανιστήρια γίνονται, αλλά όχι συστηματικά''.

    Στην έκθεσή της, που δημοσιεύθηκε στις 9 Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφεύγει να καθορίσει την ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, η οποία μετ' επιτάσεως επιζητεί να ξεκινήσουν το ερχόμενο έτος, προβάλλοντας ως κύρια αιτία τα ισχνά αποτελέσματα της Αγκυρας κυρίως κατά των βασανιστηρίων.

    [23] Μείωση στρατευμάτων στα σύνορα Ινδίας-Πακιστάν

    17/10/2002 5:01:00 μμ

    Σε παράλληλη αποχώρηση στρατευμάτων από τα σύνορά τους προχωρούν Ινδία και Πακιστάν, κίνηση που ενδέχεται να οδηγήσει στην εκτόνωση της έντασης στην περιοχή. Την αρχή έκανε χθες η Ινδία με την ανακοίνωση αποχώρησης εκατοντάδων χιλιάδων Ινδών στρατιωτών από τα σύνορα με το Πακιστάν που αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα. Το Πακιστάν χαιρέτισε αυτή την κίνηση και ανακοίνωσε και αυτό από την πλευρά του την απόσυρση στρατευμάτων του από τα σύνορα πολύ σύντομα. Παρόλα αυτά οι αψιμαχίες στην πολύπαθη περιοχή του Κασμίρ συνεχίζονται, με τις ινδικές δυνάμεις να σκοτώνουν οκτώ ύποπτους ισλαμιστές αντάρτες, ενώ προσπαθούσαν να εισέλθουν στο ινδικό Κασμίρ από το Πακιστάν, όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία.

    [24] Η διεθνής ρευστότητα επηρεάζει τον προϋπολογισμό

    Πηγή: NET 105,8 fm 17/10/2002 1:08:00 μμ

    Σε αυξημένη αβεβαιότητα υπόκεινται οι προβλέψεις του προσχέδιου του προϋπολογισμού για την πορεία των βασικών οικονομικών μεγεθών του 2003, το οποίο θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή. Η ρευστότητα που χαρακτηρίζει το διεθνές οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον δεν αφήνει περιθώρια ασφαλών προβλέψεων, γεγονός που οδηγεί το οικονομικό επιτελείο στην επεξεργασία εναλλακτικών σεναρίων τα οποία θα γίνουν γνωστά με την κατάθεση του τελικού κειμένου του προϋπολογισμού το Νοέμβριο στη Βουλή. Προβληματισμό προκαλεί και η πορεία του πληθωρισμού στη χώρα μας, ο οποίος παραμένει ο δεύτερος υψηλότερος μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.

    [25] Imperfectum . moment ... από τον Θεοφ. Μελά

    17/10/2002 6:52:00 μμ

    "Broken Sevens on Brown"

    "Imperfectum . moment . Imperfectum" είναι ο τίτλος της έκθεσης που συγκεντρώνει την τελευταία σειρά έργων του Θεοφάνη Μελά. Με πλούσια και ποικίλη πορεία στα δρώμενα της ευρωπαϊκής τέχνης ως εικαστικός, περφόρμερ και συγγραφέας, ο καλλιτέχνης διαλέγει αυτή τη φορά υλικά με χαρακτήρα και είδος ορυκτό. Ετσι η μαρμαρόσκονη, ο ασβέστης, το χώμα και ο γύψος, με όσο το δυνατόν λιγότερη επεξεργασία και υπακούοντας στην πρόθεση για τη διατήρηση αίσθησης της πρώτης ύλης, δίνουν μορφή σε συναισθήματα που δεν θα μπορούσαν εύκολα να εκφραστούν με λέξεις.

    Τα έργα παρουσιάζονται στη Γκαλερί Ηώς έως τις 9 Νοεμβρίου. (Χέυδεν 38α, τηλ. 010-8237.111).

    [26] ''Clear Vision'' concept από τον Πάνο Ρήγο

    17/10/2002 6:23:00 μμ

    "Μνήμες, θυμοί, σκέψεις και εμπειρίες, τα μάζεψα και όλα μαζί τα συνέθεσα σε ένα concept που κλείνει και ελαφρώνει μια περίοδο 36 χρόνων ώστε να μείνει χώρος για καινούρια!" Κάπως έτσι "εξηγεί" ο Πάνος Ρήγος την έκθεση του που παρουσιάζεται έως τις 29 Οκτωβρίου στην αίθουσα Αγκάθι (Μηθύμνης 12 &amp; Επτανήσου, Πλ. Αμερικής, τηλ. 010- 8640.250). Ο τίτλος "Clear Vision", μια εργασία που περιλαμβάνει 12 έργα και τρεις μικρές εγκαταστάσεις, με ζωντανά χρώματα, έντονη τη χρήση στοιχείων graphic design και έννοιες που μπορούν να χαρακτηριστούν καθημερινές, χωρίς κανένα φιλοσοφικό υπόβαθρο πίσω από αυτές, υπογραμμίζει ο Πάνος Ρήγος και προσθέτει "Clear Vision σημαίνει βλέπω τα πράγματα καθαρά, από τη μεριά μου και με τον τρόπο μου άρα και διαφορετικά από τους υπόλοιπους. Ο μοναδικός τρόπος για να καταλάβει κανείς αυτά τα έργα είναι να τα δει και να τα αγνοήσει στη συνέχεια... Γιατί η τέχνη δεν έχει σκοπό να καθοδηγεί, αλλά να προτείνει"...

    [27] Επαναστάτες λόγω...εφηβείας!

    17/10/2002 4:29:00 μμ

    Ανάσα ανακούφισης μπορούν να πάρουν οι γονείς των παιδιών που διανύουν την εφηβεία, καθώς νευρολόγοι επιστήμονες πιστεύουν ότι ανακάλυψαν την αιτία της εφηβικής ανησυχίας και του φόβου. Τα καλά νέα είναι ότι η κακόκεφη και δύστροπη πολλές φορές διάθεση, αλλά και ο θυμός προκαλούνται από μια προσωρινή αύξηση της νευρικής λειτουργίας του εγκεφάλου, η οποία δυσκολεύει περισσότερο τους εφήβους να επεξεργαστούν πληροφορίες και να κατανοήσουν κοινωνικές καταστάσεις. Τα κακά νέα είναι ότι αυτό διαρκεί περίπου έως την ηλικία των 18 ετών.

    Δεν ''επεξεργάζονται'' σωστά τα συναισθήματα τους

    Ο Ρόμπερτ Μακ Γκίβερν και ομάδα ειδικών επιστημόνων της Νευρολογίας στο πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο βρήκαν ότι καθώς τα παιδιά εισέρχονται στην ήβη, μειώνεται η ικανότητά τους να αντιλαμβάνονται γρήγορα τα συναισθήματα συνανθρώπων τους, όπως γράφει η επιθεώρηση ''New Scientist''.

    Η έρευνα έδειξε ότι στη διάρκεια της εφηβείας, αυξάνεται η δυνατότητα σύνδεσης των νεύρων σε μέρη του εγκεφάλου, κυρίως στο πρόσθιο φλοιό. ''Αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό των κοινωνικών σχέσεων καθώς και στον προγραμματισμό και τον έλεγχο της κοινωνικής μας συμπεριφοράς'' υπογράμμισε ο Μακ Γκίβερν.

    Όταν ο ίδιος και οι συνεργάτες του εξέτασαν την ικανότητα ατόμων ηλικίας 10 έως 22 ετών να κρίνουν συναισθήματα που εκφράζονται με εικόνες και λέξεις, ανακάλυψαν ότι η ικανότητα αυτή αλλοιώνεται με την πάροδο της ηλικίας. Έως την ηλικία των 11 χρόνων, η ταχύτητα με την οποία άνθρωποι μπορούν ν' αναγνωρίσουν συναισθήματα όπως οργή η ευτυχία μειώθηκε στο 20%.

    Ωστόσο, παρατήρησαν ότι αυτή σταδιακά βελτιωνόταν κάθε χρόνο ώσπου επανήλθε στο φυσιολογικό όριο στην ηλικία των 18 ετών. Ο επικεφαλής της έρευνας τόνισε ότι αυτή η προσωρινή ''ανάπλαση'' του εγκεφάλου συμβαίνει μόλις οι έφηβοι περάσουν δύσκολες κοινωνικές και συναισθηματικές εμπειρίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι έφηβοι να θεωρούν ορισμένες συναισθηματικές καταστάσεις πιο περίπλοκες και έτσι καταλήγουν να έχουν οξύθυμη ή και αλαζονική συμπεριφορά, η οποία συχνά χαρακτηρίζει άτομα αυτής της ηλικίας.

    [28] Παγκόσμια Ημέρα Αντιμετώπισης της Φτώχειας

    17/10/2002 10:35:00 πμ

    Παγκόσμια Ημέρα Αντιμετώπισης της Φτώχειας σήμερα και τα στοιχεία δείχνουν ότι οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Δυστυχώς, σύμφωνα με τα στοιχεία έκθεσης του ΟΗΕ για το επίπεδο ζωής στις χώρες- μέλη, το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού, που ζει στις χώρες με το υψηλότερο εισόδημα, ελέγχει το 86% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το 82% των εξαγωγών, το 68% των ξένων άμεσων επενδύσεων και το 74% των τηλεφωνικών γραμμών. Το άλλο 20% του πληθυσμού, ελέγχει μόνο το 1% καθενός από τους παραπάνω τομείς.

    Παγκόσμιο πρόβλημα η φτώχεια

    Η εξαθλίωση βασιλεύει στις χώρες του τρίτου κόσμου και είναι εν πολλοίς δημιούργημα των τελευταίων δεκαετιών. Σύμφωνα με την έκθεση το εισοδηματικό χάσμα μεταξύ του πλουσιότερου και φτωχότερου πέμπτου του παγκόσμιου πληθυσμού, υπολογιζόμενο με βάση το μέσο εθνικό κατά κεφαλήν εισόδημα, ήταν 74 προς 1 το 1997, ενώ το 1960 ήταν 30 προς 1. Σε λιγότερο δηλαδή από μισό αιώνα οι φτωχές χώρες υπερδιπλασίασαν την φτώχεια τους.

    Καθημερινά, εκατοντάδες παιδιά πεθαίνουν παρά τις προσπάθειες των οικογενειών τους να τα συντηρήσουν. Οι εικόνες δυστυχίας που μας κατακλύζουν από τον Τρίτο Κόσμο έχουν γίνει πια θέαμα που λίγο μας αγγίζει. Πόσο μάλλον όταν γνωρίζουμε ότι η όποια ανακούφιση που θα τους προσφέρουμε με την οικονομική μας ενίσχυση, είναι προσωρινή και δεν πρόκειται να αλλάξει μακροπρόθεσμα τα πράγματα.

    Η στέρηση δεν περιορίζεται όμως μόνο στις αναπτυσσόμενες χώρες. Στις ΗΠΑ, περίπου το 20% των ανθρώπων έχει εισόδημα κάτω από τα εθνικά όρια της φτώχειας. Στη Δανία ο μέσος όρος ζωής είναι 76 χρόνια, αλλά το 13% του πληθυσμού δεν φτάνει στην ηλικία των 60 χρόνων. Στην Ιρλανδία 23% των ανθρώπων είναι πρακτικά αναλφάβητοι.

    Ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι ένα ζήτημα που αφορά όλους τους ανθρώπους. Πώς μπορεί άλλωστε να είναι διαφορετικά, όταν υπάρχουν 60 εκατ. άνθρωποι στην ΕΕ σήμερα που είναι φτωχοί ή διατρέχουν τον κίνδυνο της φτώχειας;

    Μέτρα απάλειψης του προβλήματος

    Τι μέτρα μπορεί να πάρει όμως η διεθνής κοινότητα για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού;

    Οκτώ είναι οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα κράτη για την καταπολέμηση της φτώχειας και που θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχοι:

    - η ανάπτυξη μιας αγοράς εργασίας χωρίς αποκλεισμούς και η προώθηση της απασχόλησης ως δικαίωμα και ευκαιρία για όλους

    - η εγγύηση επαρκούς εισοδήματος και πόρων για ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης

    - η αντιμετώπιση του εκπαιδευτικού μειονεκτήματος

    - η διατήρηση της οικογενειακής αλληλεγγύης και η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών

    - η εξασφάλιση ικανοποιητικής στέγασης για όλους

    - η εγγύηση ισότιμης πρόσβασης και η επένδυση σε υψηλής ποιότητας δημόσιες υπηρεσίες (υπηρεσίες υγείας, υπηρεσίες μεταφορών, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες φροντίδας, πολιτιστικές υπηρεσίες, υπηρεσίες αναψυχής και νομικές υπηρεσίες)

    - η βελτίωση της παροχής των υπηρεσιών

    - η αναζωογόνηση των πολλαπλά υποβαθμισμένων περιοχών

    Η φτώχεια στην Ελλάδα

    Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία έκθεσης της ΕΕ το 22% του ελληνικού πληθυσμού ζει στα "όρια της φτώχειας", ο ορισμός της οποίας καθορίζεται από το ποσοστό του πληθυσμού που εμφανίζει εισόδημα κάτω από το 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος.

    Η Ελλάδα, αναφέρεται στην έκθεση, δαπανά το 24% του εγχώριου ΑΕΠ για την κοινωνική προστασία.

    Οσον αφορά στην πολιτική που ακολουθεί για τον κοινωνικό αποκλεισμό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι "παρά την επιτυχή ένταξη στην ΟΝΕ και τις συνεχιζόμενες καλές επιδόσεις στον οικονομικό τομέα, η Ελλάδα εξακολουθεί να παρουσιάζει χαμηλά ποσοστά απασχόλησης και υψηλά ποσοστά ανεργίας".

    Υπογραμμίζεται δε ότι "το πρόβλημα του κοινωνικού αποκλεισμού εξακολουθεί να αποτελεί μια σημαντική πρόκληση με δεδομένα τα προβλήματα, που παρατηρούνται στην αγορά εργασίας και τις διαρθρωτικές αλλαγές, όπως τη μετεξέλιξη του πληθυσμού από αγροτικό σε αστικό, τη γήρανση του πληθυσμού και τα ισχυρά κύματα μετανάστευσης".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 17 October 2002 - 16:56:32 UTC