Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-10-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Στεφανόπουλου στη Νότια Αφρική
  • [02] Διαφωνία Βερελή για συνεργασία με τον Συνασπισμό
  • [03] Επίσκεψη ευρωβουλευτών στον Αρειο Πάγο
  • [04] Βόλεϊ: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 3-2
  • [05] Ευρωλίγκα:Ολυμπιακός-Παρτιζάν 78-80
  • [06] Έκθεση ''Τα Κειμήλια των Αρμενίων της Κιλικίας''

    [01] Επίσκεψη Στεφανόπουλου στη Νότια Αφρική

    30/10/2002 9:59:00 μμ

    Η περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Αθήνας-Κέιπ Τάουν, αλλά και η προώθηση της συνεργασίας Ευρώπης και Αφρικής, ενόψει και της ελληνικής προεδρίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον νοτιοαφρικανό ομόλογό του Τάμπο Μπέκι. Ο κ. Στεφανόπουλος, που από χθες επισκέπτεται τη Νότιο Αφρική, είχε νωρίτερα το απόγευμα εθιμοτυπικές συναντήσεις με τους υπουργούς Αθλητισμού και Παιδείας της χώρας κ.κ. Μπαλφούρ και Ασμάλ, αντίστοιχα. Το βράδυ παραβρέθηκε σε επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο πρόεδρος της χώρας Τάμπο Μπέκι, όπου τόνισε πως η Ελλάδα ήταν πάντοτε δίπλα στο λαό της Νότιας Αφρικής στον αγώνα του για ελευθερία, ισότητα και αξιοπρέπεια. Το πρωί ο κ. Στεφανόπουλος τιμήθηκε από το κοινοβούλιο της χώρας.

    Οικονομική συνεργασία

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε εκ νέου στο πρόβλημα της τρομοκρατίας και υποστήριξε ότι δεν μπορεί αυτή η παγκόσμια υπόθεση να θεωρηθεί ως διαφορά μεταξύ πολιτισμών, θρησκειών ή λαών.

    Ο κ. Στεφανόπουλος υπογράμμισε πως η αντιμετώπιση της ένδειας και της εξαθλίωσης, η διασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης και η επίλυση περιφερειακών προβλημάτων, όπως το παλαιστινιακό, θα συντείνουν ασφαλώς στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε, επίσης, αναφορά στις προσπάθειες για την ελληνοτουρκική προσέγγιση και τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα επιδιώκει την εξεύρεση βιώσιμης και μόνιμης λύσης του Κυπριακού βάσει των αρχών και των αποφάσεων του ΟΗΕ, ενώ πρόσθεσε ότι αυτή η λύση θα αποτελέσει στοιχείο σταθερότητος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

    Εν τω μεταξύ, την ανάγκη να συσφιχθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις Ε.Ε. και Αφρικής, εξέφρασε ο κ. Στεφανόπουλος, που έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της ιδέας της Ολυμπιακής Εκεχειρίας την οποία προωθεί η Ελλάδα, ευελπιστώντας στη συνεργασια της Νότιας Αφρικής για την ευόδωση αυτής της προσπάθειας.

    Στο συγκεκριμένο ταξίδι, το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως σε θέματα οικονομικής συνεργασίας, τα οποία συζητήθηκαν μεταξύ των δύο προέδρων και θα τεθούν επί τάπητος αύριο στο οικονομικό φόρουμ που διοργανώνεται από το υπουργείο Οικονομικών της αφρικανικής χώρας.

    Ο κ. Στεφανόπουλος συνοδεύεται από τους υφυπουργούς Εξωτερικών Γιάννη Μαγκριώτη και Ανδρέα Λοβέρδο, καθώς και από μεγάλο αριθμό Ελλήνων επιχειρηματιών, που δραστηριοποιούνται ή επιδιώκουν να δραστηριοποιηθούν στη Νότιο Αφρική, της οποίας το εμπορικό ισοζύγιο είναι ελλειμματικό εις βάρος της Ελλάδος.

    Αύριο, ο Κωστής Στεφανόπουλος θα χαιρετίσει τις εργασίας φόρουμ επιχειρηματιών της Ελλάδας και της Νότιας Αφρικής, θα επισκεφθεί το "Ρόμπιν Αϊλαντ", το νησί όπου είχε εξοριστεί ο Νέλσον Μαντέλα και το βράδυ θα συναντήσει εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας της Νότιας Αφρικής.

    Φονικές εκρήξεις στο Γιοχάνεσμπουργκ

    Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες από σειρά εκρήξεων σε διάφορα σημεία του Σοβέτο στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής. Η αστυνομία υποστηρίζει ότι εξερράγησαν τουλάχιστον επτά βόμβες, ενώ δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί εξουδετερώθηκαν εγκαίρως.

    Οι εκρήξεις ξεκίνησαν γύρω στα μεσάνυχτα σε διάφορα σημεία του γκέτο. Εκρηκτικοί μηχανισμοί βρέθηκαν στις σιδηροδρομικές γραμμές, που συνδέουν το Σοβέτο με το Γιοχάνεσμπουργκ. Πολλά από τα δρομολόγια των τρένων ανεβλήθησαν με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους της περιοχής. Αλλος ένας εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη σε τέμενος.

    Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις ενώ η αστυνομία δεν αποκλείει να πρόκειται για επιθέσεις ακροδεξιών οργανώσεων.

    Ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τάμπο Μπέκι καταδίκασε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις χθεσινές βομβιστικές επιθέσεις στο Σοβέτο του Γιοχανεσμπουργκ που κόστισαν τη ζωή σε μία γυναίκα, ο άνδρας της οποίας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Ο κ. Μπέκι, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια κοινής συνεντεύξεως με τον Πρόεδρο της ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, έκανε λόγο για "εγκληματική ενέργεια" με την οποία "επιδιώκεται να ξεκινήσει μια τρομοκρατική εκστρατεία", ενώ επικαλούμενος στοιχεία που έχει στη διάθεσή του είπε ότι "μια δεξιά ομάδα θέλει αυτή την εκστρατεία για να δημιουργήσει αποσταθεροποίηση στή χώρα και κλίμα αβεβαιότητας".

    Ο κ. Μπέκι δεν έδωσε στοιχεία για τους υπευθύνους των χθεσινών εκρήξεων στο Σοβέτο, αλλά είπε ότι πρόκειται για κάποιες ρατσιστικές ομάδες, οι οποίες καταβάλλουν "μιαν απελπισμένη προσπάθεια που δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας".

    Οι νοτιοαφρικανοί "δεν θα επιτρέψουν τη δημιουργία φυλετικών εντάσεων", είπε ο κ. Μπέκι και έκανε έκκληση να είναι ενωμένοι οι πολίτες της χώρας "απέναντι στον κοινό εχθρό"

    [02] Διαφωνία Βερελή για συνεργασία με τον Συνασπισμό

    30/10/2002 9:54:00 μμ

    Διαφωνεί με τον καταιγισμό συνεντεύξεων κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ και τις αλλεπάλληλες προσκλήσεις συνεργασίας με τον Συνασπισμό ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών. Μιλώντας σήμερα στη Βουλή ο κ. Χρ. Βερελής, για νομοσχέδιο αρμοδιότητάς του, δήλωσε ότι δεν μετέχει σε αυτή την πολυλογία, για την οποία θεωρεί πως δεν δημιουργεί θετικό περιβάλλον για το κόμμα του. Αργότερα συνεργάτες του διευκρίνιζαν ότι ο κ. Βερελής δεν διαφωνεί με την προσέγγιση ΠΑΣΟΚ-Συνασπισμού, αλλά με τη χρονική στιγμή που επέλεξαν στελέχη του κόμματος να ανοίξουν διάλογο, διότι έτσι επιβεβαιώνεται η εικόνα ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε μειονεκτική θέση λόγω του πρόσφατου εκλογικού αποτελέσματος και αναζητεί ασπίδα σωτηρίας στον Συνασπισμό.

    [03] Επίσκεψη ευρωβουλευτών στον Αρειο Πάγο

    30/10/2002 8:46:00 μμ

    Επίσκεψη πραγματοποίησαν σήμερα στον Αρειο Πάγο επτά ευρωβουλευτές-μέλη της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Εσωτερικής Αγοράς του Ευρωκοινοβουλίου που είχαν συναντηθεί χθες με τον υπουργό Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικο. Η επίσκεψη έγινε εν όψει της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναλαμβάνει η Ελλάδα από 1ης Ιανουαρίου 2003. Οι ευρωβουλευτές συζήτησαν με τον πρόεδρο και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Κάππο και Ε. Κρουσταλάκη, αντιστοίχως και τους αντιπροέδρους Ε. Περλίγκα και Π. Κακαλή, θέματα που αφορούν την εφαρμογή του Κοινοτικού Δικαίου, την προσέγγιση του Αστικού Δικαίου, το σχέδιο οδηγίας για τη νομική βοήθεια σε αστικές υποθέσεις.

    [04] Βόλεϊ: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 3-2

    30/10/2002 10:11:00 μμ

    Ο Παναθηναϊκός ήταν ο νικητής στο ντέρμπι της 2ης αγωνιστικής της Α1 του πρωταθλήματος βόλεϊ των ανδρών κόντρα στον Ολυμπιακό. Οι "πράσινοι" επικράτησαν με 3-2 των "ερυθρόλευκων" και παρέμειναν αήττητοι στο πρωτάθλημα. Αντίθετα ο Ολυμπιακός με αυτήν την ήττα έπεσε από την κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, όπου παρέμειναν Ηρακλής και Αρης μετά τις νίκες τους επί του Εθνικού Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας αντίστοιχα.

    Αποτελέσματα

    Τα αποτελέσματα:

    Ηρακλής-Εθνικός Αλεξ. 3-0 (25-15, 25-12, 25-17) Αρης-Ορεστιάδα 3-0 (25-23, 25-18, 25-16) Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 3-2 (25-23, 23-25, 18-25, 25-12, 15-13) Ρέθυμνο-ΠΑΟΚ 1-3 (30-28, 22-25, 24-26, 29-31) ΑΕ Νίκαια-Ολυμπιάδα Πατρών 3-0 (25-16, 25-23, 25-19) ΕΑ Πατρών-Πανελλήνιος 0-3 (20-25, 23-25, 18-25)

    Βαθμολογία

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 1 αγώνα)

    Ηρακλής 6

    Αρης 6

    Παναθηναϊκός 5

    Πανελλήνιος 5

    ΑΕ Νίκαια 5

    Ολυμπιακός 4

    ΠΑΟΚ 4

    Ολυμπιάδα Πάτρων 1

    Ορεστιάδα 0

    Εθνικός Αλεξ. 0

    Ρέθυμνο 0 ΕΑ

    Πατρών 0

    [05] Ευρωλίγκα:Ολυμπιακός-Παρτιζάν 78-80

    30/10/2002 8:02:00 μμ

    Τρίτωσε το κακό για τον Ολυμπιακό στην Ευρωλίγκα. Μετά τις δύο συνεχόμενες "απώλειες" από Ουλκερ και ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η ομάδα του Σλόμπονταν Σούμποτιτς ηττήθηκε και από την Παρτιζάν με 80-78 (ημ. 41-41) στο κλειστό του Κορυδαλλού, στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκα, και έφτασε τις τρεις ήττες στον Γ' όμιλο της διοργάνωσης.

    [06] Έκθεση ''Τα Κειμήλια των Αρμενίων της Κιλικίας''

    30/10/2002 7:55:00 μμ

    Φώτο αρχείου

    Μια από τις ωραιότερες και σημαντικότερες εκθέσεις του μουσείου Μπενάκη, χαρακτηρίζει ο διευθυντής του μουσείου, Αγγελος Δεληβοριάς αυτή που εγκαινιάζουν αύριο με θέμα τα ''Κειμήλια των Αρμενίων της Κιλικίας''. Οι πολιτιστικές σχέσεις και οι ιστορικές συγγένειες Αρμενίων και Ελλήνων καθιστούν την έκθεση ιδιαίτερη σημαντική, όπως είπε ο κ. Δεληβοριάς, αναφερόμενος στις χωρίς άλλο δύσκολες περιόδους που έχουν βιώσει οι δύο λαοί (ξεριζωμούς και διώξεις με την ίδια ακριβώς ένταση).

    Η έκθεση αυτή είναι η εξωτερίκευση της ψυχής των ανώνυμων καλλιτεχνών

    Τα περίπου 80 αντικείμενα που εκτίθενται προέρχονται από τους θησαυρούς του αρμενικού ναού της Αγίας Σοφίας, στη Σις της Κιλικίας, τα οποία μεταφέρθηκαν με καραβάνι προσφύγων στο Χαλέπι το 1915 και αργότερα στη συνοικία του Λιβάνου, Αντελιάς.

    Πρόκειται για εικονογραφημένα χειρόγραφα της περιόδου από τον 13ο και τον 14ο αιώνα και ασημένια λειτουργικά σκεύη και ιερατικά άμφια της περιόδου από τον 13ο έως τον 19ο αιώνα, που σηματοδοτούν την ταυτότητα και την περιπέτεια του αρμενικού λαού.

    Η αρμενική χρυσοχοΐα αντιπροσωπεύεται επάξια με έργα απαράμιλλης τέχνης, ενώ πολλά αντικείμενα θυμίζουν έντονα ελληνικά εκκλησιαστικά έργα, αποτέλεσμα της συμβίωσης των δύο λαών στην Οθωμανική Αυτοκρατορία σε πόλεις και χωριά της Μικράς Ασίας όσο και της Κωνσταντινούπολης.

    " Η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη είναι η εξωτερίκευση του βάθους της ψυχής των ανώνυμων καλλιτεχνών, των Αρμενίων πιστών μέσα στους αιώνες που θέλησαν να δηλώσουν ότι η εκκλησία αυτή, υπήρξε η γενέτειρα της ψυχής μας'' δήλωσε ο Καραμπέτ Καλαφαγιάν, στον οποίο ανήκει η ιδέα της έκθεσης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 30 October 2002 - 21:54:48 UTC