Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-11-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη του Βούλγαρου πρωθυπουργού στην Αθήνα
  • [02] Τέλος στα δρομολόγια της Ο.Α. για Αυστραλία
  • [03] Σύνοδος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ
  • [04] Στο Σισμανόγλειο με γαστρεντερίτιδα ο Στεφανής
  • [05] Σχηματισμός νέας κυβέρνησης στα Σκόπια
  • [06] Μαρόκο: Νεκροί από φωτιά σε φυλακή
  • [07] Στη φυλακή πρόεδρος χρηματιστηριακής
  • [08] Αλλαγές υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ
  • [09] Χειμερινό ωράριο για το μειωμένο τιμολόγιο ΔΕΗ
  • [10] Χειμερινό ωράριο καταστημάτων

    [01] Επίσκεψη του Βούλγαρου πρωθυπουργού στην Αθήνα

    1/11/2002 11:20:00 πμ

    Σε οικονομικό φόρουμ που οργανώνει η βουλγαρική πρεσβεία στην Αίγλη του Ζαππείου, μίλησε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Βούλγαρος ομόλογός του Σιμεόν Σαξκομπουργκότα, που επισκέπτεται την χώρα μας. Ο κ. Σημίτης έκανε αναφορά στην επιχειρηματική και εμπορική συνεργασία των δύο χωρών, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. Στη συνέχεια, οι δύο άνδρες θα έχουν κατ' ιδίαν συνομιλίες, ενώ αντιπροσωπείες των δύο χωρών θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη.

    Ο έλληνας πρωθυπουργός στον χαιρετισμό του προς τους επιχειρηματίες τόνισε ότι η νοτιοανατολική Ευρώπη είναι μια περιοχή ευκαιριών και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι πρώτος επενδυτής εταίρος της Βουλγαρίας.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι ο ορισμός της ημερομηνίας ένταξης της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007, είναι δυνατόν να αναθεωρηθεί θετικά και προανήγγειλε θετική εξέλιξη και στην υπόθεση εισδοχής της χώρας και στο ΝΑΤΟ, στην προσεχή σύνοδο της Πράγας.

    Από την πλευρά του, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός πολιτικός και οικονομικός εταίρος της Βουλγαρίας και ευχήθηκε να ενταθεί το ενδιαφέρον των ελλήνων επιχειρηματιών για επενδύσεις και έτσι να παραμείνει η Ελλάδα η πρώτη χώρα σε επενδύσεις στη Βουλγαρία.

    Ο κ. Σαξκομπουργκότα θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή και με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο.

    [02] Τέλος στα δρομολόγια της Ο.Α. για Αυστραλία

    1/11/2002 9:45:00 πμ

    Διακόπτονται από σήμερα τα δρομολόγια της Ολυμπιακής Αεροπορίας, από και προς την Αυστραλία. Η διοίκηση της εταιρίας προχώρησε στην ενέργεια αυτή για καθαρά οικονομικούς λόγους, καθώς όπως αναφέρει, η γραμμή αυτή είναι ζημιογόνος, κατά περίπου 10 δισ. δραχμές το χρόνο. Οι εργαζόμενοι στον εθνικό αερομεταφορέα αντιδρούν έντονα και προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις. Συγκεκριμένα, τα πληρώματα των αεροσκαφών έχουν εξαγγείλει για τη Δευτέρα τρίωρη στάση εργασίας, 7 με 10 το πρωί, αλλά η διοίκηση της Ολυμπιακής αναμένεται να προσφύγει στο πρωτοδικείο, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η στάση εργασίας.

    [03] Σύνοδος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ

    1/11/2002 10:14:00 πμ

    Φωτογραφία Αρχείου

    Η αποτίμηση των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών, καθώς και οι πολιτικές εξελίξεις, θα βρεθούν στο επίκεντρο της τριήμερης συνόδου της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού, που αρχίζει σήμερα στις 6.00 το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο θέμα της συνεργασίας του ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ, εκτιμάται ότι δεν υπάρχει έδαφος για προεκλογική ή κυβερνητική συνεργασία, καθώς δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις σύμπτωσης πολιτικής και εκλογικού νόμου.

    [04] Στο Σισμανόγλειο με γαστρεντερίτιδα ο Στεφανής

    1/11/2002 10:09:00 πμ

    Στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο μεταφέρθηκε προληπτικά σήμερα τα ξημερώματα, με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής. Η κατάσταση της υγείας του, σύμφωνα με τους ιατρούς, δεν εμπνέει καμία ανησυχία. Μετά τις εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθη, οι γιατροί έκριναν ότι θα έπρεπε για προληπτικούς λόγους να παραμείνει στο νοσοκομείο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί και το ενδεχόμενο αφυδάτωσης. Σήμερα το πρωί οι εξετάσεις συνεχίστηκαν, ενώ αναμένεται ο υπουργός Υγείας πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο, αν όχι σήμερα, πιθανότατα αύριο και εφόσον δεν προκύψει κάτι πιο αξιοσημείωτο στην εξέλιξη της υγείας του.

    [05] Σχηματισμός νέας κυβέρνησης στα Σκόπια

    1/11/2002 9:01:00 πμ

    Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε αργά χθες το βράδυ από την Βουλή των Σκοπίων, η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, μετά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην χώρα στις 15 Σεπτεμβρίου. Επί 100 παρόντων βουλευτών, υπέρ της κυβέρνησης του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ψήφισαν 72 βουλευτές , ενώ κατά τάχθηκαν 28. Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, στις προγραμματικές δηλώσεις στην Βουλή, ανέφερε ότι πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης του θα αποτελέσει η πιστή εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας της Αχρίδας και η εθνική συμφιλίωση, μετά την περυσινή κρίση η οποία απείλησε την χώρα με διαμελισμό.

    Ο νέος πρωθυπουργός των Σκοπίων χαρακτήρισε κρίσιμη την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην χώρα και δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση του θα εργαστεί για την αποτελεσματική πάταξη της διαφθοράς και του οικονομικού εγκλήματος, την καταπολέμηση της ανεργίας και την ανάπτυξη της οικονομίας.

    Στη νέα κυβέρνηση, που αποτελείται από 14 υπουργεία και διαθέτει τρεις αντιπροέδρους, συμμετέχουν τρία κόμματα. Η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), της οποίας ηγείται ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP), του δημάρχου των Σκοπίων Ρίστο Πένοφ και η Ένωση για την Δημοκρατική Ένταξη (UDI), του πρώην αρχηγού των Αλβανών ανταρτών της χώρας, Αλί Αχμέτι.

    Το SDSM εκπροσωπείται στην κυβέρνηση με επτά υπουργούς, η UDI διαθέτει τέσσερις και το LDP τρεις υπουργούς. Το καθένα από αυτά τα κόμματα διαθέτει στην νέα κυβέρνηση από έναν αντιπρόεδρο. Μεταξύ άλλων οι σοσιαλδημοκράτες του κ. Τσερβένκοφσκι καταλαμβάνουν και τα πιο σημαντικά υπουργεία, όπως το Εξωτερικών, το Αμυνας, και Εσωτερικών.

    Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι ορίσθηκε η Ίλινκα Μίτρεβα , το υπουργείο Αμυνας ανέλαβε ο Βλάντο Μπούτσκοφσκι, ενώ το Εσωτερικών ο Χάρι Κόστοφ. Νέος υπουργός οικονομικών τοποθετήθηκε ο Πέταρ Γκόσεφ από το LDP, ενώ η UDI του Αλί Αχμέτι, έχει υπό τον έλεγχο της τα υπουργεία Παιδείας, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Δικαιοσύνης και Υγείας.

    Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας κυβέρνησης, είναι η συμμετοχή σε αυτήν του νεοσύστατου κόμματος του Αλί Αχμέτι, τον κύριο κορμό του οποίου αποτελούν οι πρώην αντάρτες του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (UCK), οι οποίοι από τον Φεβρουάριο εώς τον Αύγουστο του 2001, συγκρούσθηκαν με τις κυβερνητικές δυνάμεις.

    Ωστόσο ο κ. Αχμέτι, δεν παραβρέθηκε στην συνεδρίαση της Βουλής, προφανώς για να μην προκληθούν αντιδράσεις από μεγάλη μερίδα στελεχών της απερχόμενης εθνικιστικής κυβέρνησης του Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, η οποία τον χαρακτηρίζει ως "τρομοκράτη".

    [06] Μαρόκο: Νεκροί από φωτιά σε φυλακή

    1/11/2002 11:06:00 πμ

    Φωτογραφία Αρχείου

    Πενήντα άτομα έχασαν τη ζωή τους και 40 τραυματίσθηκαν από φωτιά που ξέσπασε σήμερα τα ξημερώματα στη φυλακή Σίντι Μούσα στην πόλη Ελ Τζαντίντα του Μαρόκου. Οχτώ από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Η φωτιά, σύμφωνα με το μαροκινό πρακτορείο ειδήσεων, οφείλεται σε βραχυκύκλωμα του δικτύου ηλεκτροδότησης της φυλακής.

    [07] Στη φυλακή πρόεδρος χρηματιστηριακής

    1/11/2002 9:52:00 πμ

    Προφυλακιστέα κρίθηκε μετά την απολογία της ενώπιον του 24ου τακτικού ανακριτή η πρόεδρος της χρηματιστηριακής εταιρίας ΑΣΤΡΑΙΑ ΑΕΠΕΥ Κωνσταντίνα Σχίζα, που κατηγορείται για τα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, της απάτης και πλαστογραφίας. Στον ανακριτή απολογήθηκαν και οι Θανάσης Βετούλης, Δημήτρης Ιωάννου και Σπυρίδωνας Μπισταράκης μέλη του ΔΣ της ΑΣΤΡΑΙΑ, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Η υπόθεση έφθασε στη δικαιοσύνη μετά από μηνύσεις που υπέβαλαν εκατοντάδες επενδυτές, οι οποίοι έχασαν χρήματα που είχαν εμπιστευτεί για επενδύσεις την εταιρία. Υπολογίζεται ότι οι παθόντες είναι 1.100, ενώ το ύψος της απάτης έχει προσδιοριστεί σε 13,5 δισ. δραχμές.

    [08] Αλλαγές υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ

    1/11/2002 9:36:00 πμ

    Οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ θα υποβάλλονται από την πρώτη Δεκεμβρίου ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ, ενώ, από το νέο έτος, όσοι τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων θα υποβάλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ κάθε τρίμηνο, αντί δίμηνο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας.

    [09] Χειμερινό ωράριο για το μειωμένο τιμολόγιο ΔΕΗ

    1/11/2002 9:34:00 πμ

    Με χειμερινό ωράριο διανέμεται από σήμερα και έως τις 30 Απριλίου το ρεύμα με μειωμένο τιμολόγιο της ΔΕΗ, το οποίο θα παρέχεται από τις 15:00 έως τις 17:30 το απόγευμα και από τις 2:00 έως τις 8 το πρωϊ.

    [10] Χειμερινό ωράριο καταστημάτων

    1/11/2002 9:29:00 πμ

    Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα το χειμερινό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων μέχρι τις 31/3/2003, ενώ το ωράριο αυτό θα τεθεί σε ισχύ στα σούπερ μάρκετ από την ερχόμενη Δευτέρα. Έτσι, τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ τις καθημερινές θα κλείνουν στις 20:00, ενώ το Σάββατο, τα καταστήματα θα κλείνουν στις 15:00 και τα σούπερ μάρκετ στις 18:00.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 1 November 2002 - 9:57:43 UTC