Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-11-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο πολιτικός κόσμος θυμάται το Μ. Στασινόπουλο
  • [02] Σε απολογία ο Αυγουστίνος Ξηρός
  • [03] Επαφές Ρέντινγκ στην Ελλάδα
  • [04] Πολιτισμός, Προεδρία και Ολυμπιακοί επί τάπητος
  • [05] Συνάντηση Γ. Παπανδρέου- Τόμας Μίλερ
  • [06] Κριτική ΝΔ για τις νέες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες
  • [07] Στο Γιοχάνεσμπουργκ ο Κ. Στεφανόπουλος
  • [08] Πολιτικό μνημόσυνο για τον Γ. Παπανδρέου
  • [09] Σκληροπυρηνικός ο νέος Ισραηλινός υπ. Αμυνας
  • [10] Δια χειρός...Μπασάγεφ!
  • [11] Ιράκ: Διαπραγματεύσεις για νέα απόφαση
  • [12] Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος της Βουλγαρίας
  • [13] Συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης
  • [14] Αυστηρότερο το θεσμικό πλαίσιο για τις Τράπεζες
  • [15] Συνάντηση Διαμαντοπούλου-Χριστοδουλάκη
  • [16] Και νέο επεισόδιο στην Τουρκία με φιλάθλους ΠΑΟ
  • [17] ΕΡΤ: Ειδική εκδήλωση για τον πολιτισμό
  • [18] Τελευταία η Ελλάδα στις μεταμοσχεύσεις
  • [19] Οι προσδοκίες κλειδί της επιτυχίας

    [01] Ο πολιτικός κόσμος θυμάται το Μ. Στασινόπουλο

    1/11/2002 7:31:00 μμ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, από το Γιοχάνεσμπουργκ που βρίσκεται, απέστειλε στην οικογένεια του εκλιπόντος πρώην Πρόεδρου της Δημοκρατίας Μιχαήλ Στασινοπούλου, το ακόλουθο συλλυπητήριο τηλεγράφημα: ''Εκφράζω την ειλικρινή οδύνην μου για τον θάνατο του πρώτου Προέδρου της νεώτερης Δημοκρατίας μας Μιχαήλ Στασινοπούλου και απευθύνω τα συλλυπητήριά μου προς την οικογένειά του. Είχε προτού εκλεγεί εις τη θέσιν αυτήν διακριθεί δια την αρετήν του και την νομική του κατάρτισιν ως Πρόεδρος του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου και περισσότερον ακόμη δια το φιλελεύθερον και ακέραιον φρόνημά του προκάλεσε την μήνιν και την εκδίκησιν των δικτατόρων. Λογοτέχνης με σημαντικό έργο και πνευματικός άνθρωπος με ευρεία σκέψη, επέδειξε εις τον βίον του μόνον αρετές. Θα τον ενθυμούμεθα με μεγάλον σεβασμόν''.

    Δήλωση του Πρωθυπουργού

    Χθες, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με δήλωση του είχε εκφράσει τα συλλυπητήρια του για το θάνατο του Μιχαήλ Στασινόπουλου.

    "Η μακρά πορεία του Μιχαήλ Στασινόπουλου εκόσμησε το δημόσιο βίο της χώρας. Ως δάσκαλος της νομικής επιστήμης, ως ανώτατος δικαστικός λειτουργός και ως ακαδημαϊκός υπηρέτησε υποδειγματικά τη Δικαιοσύνη, τηρώντας κατά γράμμα τη δημοκρατική νομιμότητα και μάλιστα σε χαλεπούς καιρούς. Θα μείνει στην ιστορία η απορριπτική απόφασή του, ως Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, για τη νομιμότητα του δικτατορικού καθεστώτος των συνταγματαρχών. Η πράξη του εκείνη αποτέλεσε δείγμα γραφής του δυτικού νομικού πολιτισμού και δικαίως εξελέγη από τη Βουλή των Ελλήνων πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας μετά τη Μεταπολίτευση. Αν και κατέλαβε τις υψηλότερες βαθμίδες στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση, στη διοικητική δικαιοσύνη, αλλά και το ύπατο αξίωμα του αρχηγού του κράτους, τον διέκριναν πάντα η σεμνότητα και η μετριοπάθεια. Έγραψε ιστορία απ όπου κι αν πέρασε: από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, από το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, από την Ακαδημία Αθηνών, από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, από την Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών. Το επιστημονικό έργο που άφησε αποτελεί μια τεράστια παρακαταθήκη για τις νεώτερες γενιές και μια πολύτιμη συμβολή στην αποκατάσταση, κατοχύρωση και εμπέδωση των Αρχών της Δημοκρατίας και του Δικαίου στη χώρα μας".

    Δήλωση του Κώστα Καραμανλή

    Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής προέβη στην ακόλουθη δήλωση για τον θάνατο του Μιχαήλ Στασινόπουλου, πρώτου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας μετά την μεταπολίτευση:

    "Ο Μιχάλης Στασινόπουλος με την πορεία του λάμπρυνε τον δημόσιο βίο της χώρας και αποτέλεσε παράδειγμα ήθους και μέτρου. "Υπήρξε ένας διανοητής, ένας λόγιος, ένας άνθρωπος των γραμμάτων. Κόσμησε όλους τους τομείς από τους οποίους πέρασε. Ξεχώρισε ως πανεπιστημιακός, ως ακαδημαϊκός, ως δικαστικός, ως πολιτικός. Βαθύτατα δημοκράτης δεν δίστασε, σε δύσκολους για τον τόπο καιρούς, να συγκρουστεί με τη δικτατορία, εκδίδοντας απορριπτική απόφαση για τη νομιμότητα του καθεστώτος των Συνταγματαρχών. Επίλεκτο στέλεχος της παράταξής μας, της οποίας διετέλεσε βουλευτής, επιλέχθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ως πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το πλούσιο έργο του αποτελεί κληρονομιά όλων των Ελλήνων και ο βίος του παράδειγμα προς μίμηση".

    [02] Σε απολογία ο Αυγουστίνος Ξηρός

    1/11/2002 6:50:00 μμ

    Ενα ακόμη μέλος της οικογένειας Ξηρού,ο Αυγουστίνος, κλήθηκε να απολογηθεί στον εφέτη ειδικό ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών. Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για τις κατηγορίες της ένταξης και συμμετοχής στη 17Ν και της διακεκριμένης οπλοκατοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατηγορίες αφορούν την ταυτοποίηση δακτυλικών αποτυπωμάτων του με ευρήματα που έχει συλλέξει η Αντιτρομοκρατική απο τις γιάφκες της οργάνωσης.

    Αποτελέσματα εργαστηρίων για τις γιάφκες

    Εν τω μεταξύ, τις επόμενες ημέρες πρόκειται να διαβιβαστεί στον κ. Ζερβομπεάκο το σύνολο των αποτελεσμάτων από τις εργαστηριακές εξετάσεις που διενεργούνται στα πειστήρια που συγκεντρώθηκαν στις γιάφκες της ''17Ν'' στην οδό Δαμάρεως στο Παγκράτι και στην οδό Πάτμου στα Πατήσια. Σύμφωνα με πληροφορίες τα αρμόδια τμήματα της ασφάλειας έχουν εξετάσει το 80% των πειστηρίων.

    Οι βαλλιστικές εξετάσεις έχουν ολοκληρωθεί και ήδη έχουν ταυτιστεί όπλα που βρέθηκαν στα δυο διαμερίσματα με συγκεκριμένες επιθέσεις της οργάνωσης.

    Επίσης, από την ταυτοποίηση των δακτυλικών αποτυπωμάτων και του γενετικού υλικού που συνέλεξαν οι άντρες της αντιτρομοκρατικής στις γιάφκες, καταδεικνύεται η παρουσία στα δυο διαμερίσματα των Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, Νίκου Παπαναστασίου, Πάτροκλου Τσελέντη, των τριών προφυλακισμένων αδελφών Ξηρου αλλά και του Αυγουστίνου Ξηρού, του Βασίλη Τζωρτζάτου, του Δημήτρη Κουφοντίνα, του Διονύση Γεωργιάδη, του Κώστα Τέλιου, του Ηρακλή Καρατσόλη και της Αγγελικής Σωτηροπούλου.

    Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί και ο έλεγχος σε γραφομηχανή που βρέθηκε στην οδό Δαμάρεως και έχει προκύψει ότι με αυτήν έχουν γραφεί κάποιες από τις προκηρύξεις της οργάνωσης.

    Επίσης από τις εργαστηριακές εξετάσεις προέκυψε σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η συνδεσμολογία της βόμβας που εξερράγη στα χέρια του Σάββα Ξηρού, στον Πειραιά, είναι ίδια με αυτήν που χρησιμοποιήθηκε για την εκτόξευση ρουκετών κατά του ''Μέγκα'' και της κατοικίας του Γερμανού πρέσβη.

    Παράλληλα, με πρότασή του ο εισαγγελέας εφετών που εποπτεύει τις ανακρίσεις Κυριάκος Καρούτσος ζητά να απορριφθεί το αίτημα για αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης που υπέβαλε ο Κώστας Τέλιος. Για την υπόθεση του αιτήματος αναμένεται να αποφανθεί σε λίγες μέρες το Συμβούλιο Εφετών.

    [03] Επαφές Ρέντινγκ στην Ελλάδα

    1/11/2002 5:45:00 μμ

    Θέματα που σχετίζονται με την προετοιμασία της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, καθώς και τις προτεραιότητες που θέτει η ελληνική πλευρά στη διάρκεια της εξάμηνης προεδρίας της (α' εξάμηνο 2003), στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε σήμερα η επίτροπος Βίβιαν Ρέντινγκ, με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, τον υπουργό Πολιτισμού Ε. Βενιζέλο και τον υφυπουργό Τύπου και ΜΜΕ Τ. Χυτήρη. Γεύμα παρέθεσε προς τιμήν της ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής. Η κυρία Ρέντινγκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε επισήμανε, ότι συμφωνεί πλήρως με τις προτεραιότητες που τίθενται από ελληνικής πλευράς για την προεδρία στα θέματα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.

    Η επίτροπος ανέφερε ακόμα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ίδια θα συνεργαστεί πολύ στενά με την ελληνική προεδρία και ως παράδειγμα στον τομέα της Παιδείας, ενώ σημείωσε τον τρόπο αξιοποίησης του θεσμού των Ολυμπιακών Αγώνων, προκειμένου να γνωρίσουν τα παιδιά στα ευρωπαϊκά σχολεία τις αξίες στις οποίες βασίζεται η ολυμπιακή ιδέα.

    Στο πλαίσιο αυτό θα οργανωθούν διάφορες εκδηλώσεις στα ευρωπαϊκά σχολεία στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ. Για τον τομέα του πολιτισμού, επισήμανε, μεταξύ άλλων, τις δράσεις εκείνες που θα αναπτυχθούν (στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας) προκειμένου να προωθηθεί η πολυπολιτισμική ποικιλότητα στην ΕΕ.

    Πρέπει, σημείωσε, να γνωρίσουμε την πολιτιστική κληρονομιά μας και να ξέρουμε ότι ο πολιτισμός της κάθε χώρας-μέλους δεν είναι μόνο εθνικός αλλά ταυτόχρονα και ευρωπαϊκός, πράγμα που σημαίνει οτι ανήκει σε όλους μας.

    Η επίτροπος Εκπαίδευσης και Πολιτισμού κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα ''Ερασμος'' και μίλησε για τα σημαντικά επιτεύγματά του, αναφέροντας οτι έχει προτείνει διπλασιασμό των κονδυλίων για το πρόγραμμα ''Ερασμος'' έως το 2007, ενώ παράλληλα υπογράμμισε οτι η ΕΕ προωθεί και το πρόγραμμα ''Ερασμος Γουόρλντ'' το οποίο θα ξεκινήσει την 1/1/2004 και θα διαρκέσει έως τις 31/12/2008 και θα χορηγεί υποτροφίες σε φοιτητές εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Γενικός σκοπός του προγράμματος αυτού θα είναι να προωθήσει την ευρωπαϊκή προσφορά στην τριτοβαθμια εκπαίδευση και να την αναδείξει ελκυστικά τόσο εντός όσο και εκτός χωρών της ΕΕ.

    [04] Πολιτισμός, Προεδρία και Ολυμπιακοί επί τάπητος

    1/11/2002 7:31:00 μμ

    Για την υλοποίηση ενός ιδιαιτέρως φιλόδοξου προγράμματος στον τομέα του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και της Οπτικοακουστικής παραγωγής συζήτησαν σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος με την Ευρωπαία Επίτροπο αρμόδια για θέματα Παιδείας και Πολιτισμού κ Βιβιάν Ρέντινγκ. Κατά την διάρκεια της συνάντησης τους συζήτησαν θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και ζητήματα που αφορούν στην κοινωνία της πληροφορίας, την πνευματική ιδιοκτησία, το μέλλον του Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και της οπτικοακουστικής παραγωγής. Η συζήτηση περιστράφηκε επίσης γύρω από τους σχεδιασμούς της ελληνικής προεδρίας του α' εξαμήνου του 2003.

    Συνεργασία με τον πρόεδρο της ουκρανικής Βουλής

    Ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού δέχθηκε, επίσης, το πρωί, στο γραφείο του, τον πρόεδρο του ουκρανικού Κοινοβουλίου κ. Βολοντιμίρ Λίτβιν που πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας, επικεφαλής πολυμελούς ουκρανικής αντιπροσωπείας.

    Οι δυο άνδρες συζήτησαν για θέματα πολιτιστικής και αθλητικής συνεργασίας για την Ολυμπιακή προετοιμασία και την Πολιτιστική Ολυμπιάδα καθώς και τις δραστηριότητες που αναπτύσσει η ελληνική κυβέρνηση με τον Ελληνισμό της Ουκρανίας.

    [05] Συνάντηση Γ. Παπανδρέου- Τόμας Μίλερ

    1/11/2002 6:15:00 μμ

    Ημίωρη συνάντηση με τον πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα Τόμας Μίλερ είχε σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Μετά το τέλος της συνάντησης ο Αμερικανός πρεσβευτής είπε ότι συζήτησε με τον υπουργό Εξωτερικών τις εξελίξεις στο Ιράκ, το Κυπριακό, για τις επικείμενες τουρκικές εκλογές, το θέμα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας αλλά και θέματα που αφορούν στην ελληνική προεδρία στην ΕΕ.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το πιθανολογούμενο σχέδιο συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού ο κ. Μίλερ είπε ότι παρακολουθεί τα όσα δημοσιεύονται στις εφημερίδες και σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια βήμα προς βήμα διαδικασία στη λύση του Κυπριακού, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ανάρρωση του Ραούφ Ντενκτάς προχωρά γρήγορα.

    Ερωτηθείς εάν συζήτησε με τον κ. Παπανδρέου το θέμα της τρομοκρατίας, ο κ. Μίλερ απάντησε αρνητικά, υπενθυμίζοντας ότι πολύ πρόσφατα είχε συνοδεύσει τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.

    [06] Κριτική ΝΔ για τις νέες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

    1/11/2002 4:03:00 μμ

    Συνάντηση με εκπροσώπους ναυτιλιακών και ακτοπλοϊκών οργανώσεων είχε σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής στα γραφεία του κόμματος. Η συνάντηση έγινε με αφορμή το νέο καθεστώς που εφαρμόζεται από σήμερα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Μετά τη συνάντηση, ο αρμόδιος του τομέα ναυτιλίας της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι μόνο κατ όνομα απελευθερώνεται η ακτοπλοΐα και το καθεστώς που εφαρμόζεται διαιωνίζει τον κρατικό παρεμβατισμό με συνέπεια την αύξηση των εισιτηρίων για τον καταναλωτή τον τετραπλασιασμό του κόστους για τον κρατικό προϋπολογισμό και την ελλιπή εξυπηρέτηση των νησιών.

    [07] Στο Γιοχάνεσμπουργκ ο Κ. Στεφανόπουλος

    1/11/2002 11:59:00 πμ

    Στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου ζουν περίπου 30.000 ομογενείς, έφτασε το πρωί ο πρόεδρος Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, όπου και θα εγκαινιάσει τις εργασίες περιφερειακού συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, κατά τον τελευταίο σταθμό της επίσημης επίσκεψής του στη Ν. Αφρική. Ο κ. Στεφανόπουλος στο Γιοχάνεσμπουργκ θα συναντήσει μαθητές και ομογενείς στη σχολή Σαχέτη και το μεσημέρι θα περιηγηθεί σε έκθεση και περίπτερο για τους Ολυμπιακούς του 2004.

    Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενδιαφέρεται για όλα τα παιδιά της σε όποιο μέρος της γης και αν βρίσκονται, διαβεβαίωσε ο κ. Στεφανόπουλος τους Έλληνες ομογενείς στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής που τον υποδέχθηκαν χθες με ιδιαίτερη θερμότητα και συγκίνηση, στον ιστορικό ναό του Αγίου Γεωργίου της πόλης. Ο πρόεδρος, αναφερόμενος στις εξελίξεις κατά τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας, είπε ότι η Ελλάδα έχει προκόψει, ενώ ειδικότερα επεσήμανε ότι πολιτικά είμαστε καλύτερα από ποτέ και πιο μονιασμένοι, αφού έχουμε λησμονήσει τους φανατισμούς του παρελθόντος.

    [08] Πολιτικό μνημόσυνο για τον Γ. Παπανδρέου

    1/11/2002 12:25:00 μμ

    Τριάντα τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται από το θάνατο του Γεωργίου Παπανδρέου και παρουσία μελών της οικογένειάς του, φίλων και παλαιών συνεργατών του τελέστηκε σήμερα πολιτικό μνημόσυνο στο 1ο νεκροταφείο. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η έννοια της δημοκρατίας είναι πάντα επίκαιρη και ότι ο αείμνηστος "Γέρος της Δημοκρατίας" αγωνίστηκε για την κοινωνική αλληλεγγύη τον σεβασμό της προσωπικότητας του πολίτη και τους δημοκρατικούς θεσμούς.

    [09] Σκληροπυρηνικός ο νέος Ισραηλινός υπ. Αμυνας

    1/11/2002 6:15:00 μμ

    Σολ Μοφάζ

    Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μπορεί να επιδεινωθεί αν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, στηριχθεί σε κόμματα θρησκευτικά και της άκρας δεξιάς προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία, δήλωσε ο Γιάσερ Αραφάτ. Ο ηγέτης των Παλαιστινίων δεν έκρυψε την απαισιοδοξία του για την τοποθέτηση του Σολ Μοφάζ ως νέου Ισραηλινού υπουργού Αμυνας, γνωστό για τις σκληρές μεθόδους του κατά των Παλαιστίνιων. Στο μεταξύ, 3 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 3 τραυματίστηκαν από το βομβαρδισμό της κατοικίας στελέχους της παλαιστινιακής Χαμάς στη Γάζα. Δεν αναμιγνύονται οι ΗΠΑ σε πολιτικές υποθέσεις τρίτων κρατών, δηλώνει εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Μήλο της έριδας ο προϋπολογισμός του 2003

    Μπεν Ελιέζερ-Αριέλ Σαρόν

    Η ισραηλινή κυβέρνηση βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης όταν ο βασικός της εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό, το Εργατικό Κόμμα υπό τον πρώην υπουργό Αμύνης, Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, αποχώρησε μετά από διαφωνία για τη χρηματοδότηση των Εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.

    Παρόλο που έχασε την υποστήριξη των Εργατικών, ο Σαρόν είπε ότι η κυβέρνησή του δεν θα καταρρεύσει. Η πρώτη μεγάλη δοκιμασία για τον ίδιο είναι η πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης που κατέθεσε το αριστερό κόμμα Μερέτζ και η οποία θα συζητηθεί τη Δευτέρα.

    Το τέλος της δεκαοκτάμηνης κυβέρνησης εθνικής ενότητας του Ισραήλ κατέρρευσε την Τετάρτη, μετά την αποχώρηση των βουλευτών του Εργατικού Κόμματος από τον κυβερνητικό συνασπισμό, λόγω διαφωνίας σχετικά με τον προϋπολογισμό. Το Εργατικό Κόμμα ζητούσε ο προϋπολογισμός να περιλαμβάνει λιγότερες δαπάνες για τους Εβραϊκούς οικισμούς, που βρίσκονται στα εδάφη των Παλαιστινίων. Ανάμεσα στους υπουργούς που παραιτήθηκαν είναι ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σιμόν Πέρες.

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ δήλωσε χθες ότι η κυβερνητική κρίση που σοβεί στο Ισραήλ δεν μεταβάλλει στο ελάχιστο το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή και τόνισε ότι η κυβέρνηση της χώρας του δεν προτίθεται να αναμιχθεί με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο σε πολιτικές υποθέσεις τρίτων κρατών.

    Ο Μπάουτσερ υπενθύμισε ότι ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς επέστρεψε από περιοδεία σε 12 κράτη της περιοχής της Μέσης Ανατολής, παρουσιάζοντας το ειρηνευτικό σχέδιο του ''κουαρτέτου'' (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, ΟΗΕ) για την ισραηλο-παλαιστινιακή διένεξη. ''Με αυτό το σχέδιο υλοποιείται το προεδρικό όραμα, σε τρία έτη από σήμερα να υπάρχουν δύο γειτονικά κράτη σε ειρηνική συνύπαρξη", τόνισε ο εκπρόσωπος.

    Ανοδος δεξιάς και θρησκευτικών κομμάτων

    Μία συμμαχία της δεξιάς, της άκρας δεξιάς και των θρησκευτικών κομμάτων θα εξασφάλιζε άνετα την εξουσία στο Ισραήλ κατά τις επόμενες εκλογές, οι οποίες είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν σε έναν χρόνο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα, δύο ημέρες μετά την αποχώρηση του Εργατικού Κόμματος από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Το κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν θα είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Γεντιότ Αχρονότ.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, το Λικούντ εξασφαλίζει 31 έδρες της Κνεσέτ, έναντι 19 που κατέχει σήμερα, ενώ το Εργατικό Κόμμα δεν καταλαμβάνει παρά 19 έδρες, έναντι των 25 που κατέχει σήμερα. Με την υποστήριξη της άκρας δεξιάς και των θρησκευτικών κομμάτων, η δεξιά εξασφαλίζει πλειοψηφία 66 εδρών στην 120-μελή Κνεσέτ, έναντι της πλειοψηφίας των 62 εδρών που έχει σήμερα.

    Δύο στους τρεις Ισραηλινούς επιρρίπτουν στον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ την ευθύνη για την κυβερνητική κρίση και τη διάλυση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Το 22% επιρρίπτει την ευθύνη αυτήν στον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν.

    Αλλη δημοσκόπηση επιβεβαιώνει το προβάδισμα, με το 41% των ψήφων, του δημάρχου της Χάιφας Αμράμ Μιτζνά στην εκλογή για την ανάδειξη του νέου ηγέτη του Εργατικού Κόμματος. Ο Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ εξασφαλίζει το 30% των ψήφων, ενώ ο Χαΐμ Ραμόν το 19%. Δημοσκόπηση που έγινε στις αρχές του μήνα έδινε στον Αμράμ Μιτζνά το 34% των ψήφων.

    Ο δήμαρχος της Χάιφας ανακοίνωσε στις 13 Αυγούστου την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος και τάχθηκε υπέρ της άμεσης έναρξης ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστίνιους. Ο Αμράμ Μιτζνά ήταν πάντα αντίθετος με τη συμμετοχή του Εργατικού Κόμματος στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον Αριέλ Σαρόν.

    [10] Δια χειρός...Μπασάγεφ!

    1/11/2002 6:11:00 μμ

    Ο ηγέτης των Τσετσένων αυτονομιστών Σαμίλ Μπασάγεφ ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για την ομηρία των 800 ανθρώπων σε θέατρο της Μόσχας την περασμένη εβδομάδα, απαλλάσσοντας τον αυτονομιστή πρόεδρο Ασλάν Μασχάντοφ και απειλώντας ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί σε όλα τα ρωσικά εδάφη, όπως αναφέρεται σε ηλεκτρονική διεύθυνση των Τσετσένων αυτονομιστών.

    ''Ο πόλεμος συνεχίζεται''

    Να σημειωθεί ότι η ομάδα των Τσετσένων που είχαν καταλάβει το θέατρο είχαν δηλώσει πως δρούσαν σύμφωνα με τις διαταγές του Μπασάγεφ.

    Ο ίδιος πάντως στην ανακοίνωσή τους ζητά συγγνώμη από τον Μασχάντοφ και ''απ' όλους τους συντρόφους του στις μάχες γιατί τους έκρυψε την προετοιμασία και την πραγματοποίηση αυτής της επιχείρησης''.

    Η Ρωσία κατηγόρησε τον Μασχάντοφ ότι ήταν αναμεμιγμένος στην υπόθεση αυτή και ζήτησε τη σύλληψη του απεσταλμένου του Αχμεντ Ζακάγεφ. Ο Μπασάγεφ κάλεσε επίσης τους κομάντο αυτοκτονίας να ενωθούν με το τάγμα του για να συνεχίσουν τις επιθέσεις εναντίον των Ρώσων, στην ανακοίνωση του στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.kavkazcenter.com

    "Ο πόλεμος θα συνεχιστεί όχι μόνο στο έδαφος της Τσετσενίας, αλλά περισσότερο στης Ρωσίας'', καταλήγει η ανακοίνωση.

    [11] Ιράκ: Διαπραγματεύσεις για νέα απόφαση

    1/11/2002 5:11:00 μμ

    Παρά τις σοβαρές διαφορές απόψεων, οι θέσεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας ως προς το Ιράκ έχουν πλησιάσει πολύ σε ό,τι αφορά μία σειρά από σημαντικά σημεία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανόφ, προαναγγέλλοντας με αυτόν τον τρόπο πιθανή συμφωνία για την ψήφιση μίας νέας απόφασης. Την αισιοδοξία της για τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας εξέφρασε και η Αμερικανική κυβέρνηση, ενώ η Γαλλία επανέλαβε την αντίθεσή της στην αυτόματη προσφυγή στη βία. Το Ιράκ από την πλεύρα του εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση πως οι φιλικά προς αυτό διακείμενες χώρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα ματαιώσουν τα ''κακόβουλα σχέδια'' των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας.

    ''Εχουμε εμπιστοσύνη στις φίλες χώρες ότι θα σταθούν στο πλευρό του Ιράκ και θα αντιταχθούν σε κάθε σχέδιο απόφασης που οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας θέλουν να εγκρίνει το Συμβούλιο Ασφαλείας'', δήλωσε ο Ραμαντάν στα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης της Βαγδάτης.

    Ο Αντιπρόεδρος της Ιρακινής κυβέρνησης επανέλαβε για μία ακόμη φορά τις κατηγορίες του εναντίον των ΗΠΑ ότι η επιθετική αμερικανική πολιτική έχει σαφή στόχο να πλήξει την ενότητα και την κυριαρχία του Ιράκ και να αποκτήσει τον έλεγχο του αργού πετρελαίου της περιοχής για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της σιωνιστικής οντότητας (Ισραήλ), τονίζοντας ο ιρακινός λαός υποστηρίζει πάντα τον πρόεδρο Σαντάμ Χουσέιν, στην προσπάθειά του να καταλήξει σε αποτυχία κάθε αμερικανική επίθεση.

    [12] Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος της Βουλγαρίας

    1/11/2002 4:28:00 μμ

    Σε πολιτική κρίση οδηγείται η Βουλγαρία μετά την παραίτηση του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης και υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Χωροταξίας Κονσταντίν Πασκάλεφ, χθες το απόγευμα, χωρίς να γίνουν γνωστοί οι λόγοι της απόφασής του. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η κυβερνητική υπηρεσία Τύπου, επιβεβαιώνοντας πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της ημερήσιας εφημερίδας ''Τρούντ'', υπό τον τίτλο ''Παραίτηση του Πασκάλεφ αιφνιδίασε τον πρωθυπουργό στην Ελλάδα''. Αμέσως μετά, ο κ. Σαξκομπουργκότσκι επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης, Ντιμίταρ Κάλτσεφ - μέλος της κυβέρνησης, που θεωρείται προσκείμενο στο Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΒΣΚ)- για να τον ρωτήσει για τις προθέσεις του.

    [13] Συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης

    1/11/2002 5:25:00 μμ

    Σε πολιτική συμφωνία για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, η κατασκευή του οποίου θα επιτρέψει την ολοκλήρωση του μεγάλου επενδυτικού εγχειρήματος Ρωσίας, Βουλγαρίας και Ελλάδας, κατέληξαν το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Βούλγαρος ομόλογός του Συμεών Σαξκομπουργκότσκι κατά την συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως δήλωσε ο κύριος Σημίτης, τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσουν διαβουλεύσεις για την εμπορική πλευρά της συμφωνίας. Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν δύο ακόμη συμφωνίες για τις μεταφορές και το περιβάλλον.

    Το 2007 έτος ορόσημο για την ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ

    Το πρωί οι δύο ηγέτες μίλησαν σε οικονομικό φόρουμ για τις στενότερες οικονομικές σχέσεις και συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός στον χαιρετισμό του προς τους επιχειρηματίες τόνισε ότι η νοτιοανατολική Ευρώπη είναι μια περιοχή ευκαιριών και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι πρώτος επενδυτής εταίρος της Βουλγαρίας.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι ο ορισμός της ημερομηνίας ένταξης της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007, είναι δυνατόν να αναθεωρηθεί θετικά και προανήγγειλε θετική εξέλιξη και στην υπόθεση εισδοχής της χώρας και στο ΝΑΤΟ, στην προσεχή σύνοδο της Πράγας.

    Από την πλευρά του, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός πολιτικός και οικονομικός εταίρος της Βουλγαρίας και ευχήθηκε να ενταθεί το ενδιαφέρον των Ελλήνων επιχειρηματιών για επενδύσεις και έτσι να παραμείνει η Ελλάδα η πρώτη χώρα σε επενδύσεις στη Βουλγαρία.

    Επαφές του Βούλγαρου πρωθυπουργού

    O κ. Σαξκομπουργκότσκι συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, ο οποίος χαρακτήρισε την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας ως Χρήσιμη και καρποφόρα.

    Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η προώθηση των έργων των συνοριακών διαβάσεων και του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, ενώ διαπιστώθηκε η άριστη συνεργασία μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων κοινοβουλευτικών στα περιφερειακά και διεθνή φόρα.

    Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός εξέφρασε τις αμέριστες ευχαριστίες του για τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες ένταξης της Βουλγαρίας στις ευρωατλαντικές δομές.

    Να σημειωθέι ότι ο κ. Σαξ-Κομπουργκότσκι υπέγραψε σήμερα και τη διακήρυξη προσωπικοτήτων για την ολυμπιακή εκεχειρία κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον υπ Εξ Γ. Παπανδρέου.

    [14] Αυστηρότερο το θεσμικό πλαίσιο για τις Τράπεζες

    1/11/2002 3:40:00 μμ

    Nέους αυστηρότερους όρους διαφάνειας στις συναλλαγές των τραπεζών με την πελατεία τους επιβάλλει από την 1η Ιανουαρίου 2003 η Τράπεζα της Ελλάδος. Ο διοικητής της ΤτΕ Νίκος Γκαργκάνας αποκάλυψε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, ότι στο διάστημα 1999 -2001 η Τράπεζα της Ελλάδος έχει επιβάλει πρόστιμα σε 15 Τράπεζες για παραβίαση των κανόνων διαφάνειας σε 59 περιπτώσεις. Επιπλέον πρόστιμα έχουν επιβληθεί σε οκτώ πιστωτικά ιδρύματα για παραβίαση του νόμου των ''πανωτοκίων'' για 90 περιπτώσεις, ενώ υπό εξέταση βρίσκονται ακόμη 30 καταγγελίες.

    Σύγχρονο και ευέλικτο το τραπεζικό σύστημα

    Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Γκαργκάνας, είναι ανάγκη να υπάρξει στενή συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να προστατευθεί αποτελεσματικά ο καταναλωτής.

    Οπως υποστήριξε παρουσιάζοντας το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα ρυθμίσει τους όρους που θα πρέπει να διέπουν τις συναλλαγές των πιστωτικών ιδρυμάτων με την πελατεία τους, "η προστασία των μη επαρκώς καταρτισμένων καταναλωτών διασφαλίζεται μόνο με ένα ευρύ φάσμα παρεμβάσεων στα ζητήματα που αφορούν τους καταχρηστικούς όρους των δανείων, τον τρόπο διαφήμισης των τραπεζικών προϊόντων και τους μηχανισμούς υποδοχής παραπόνων".

    Αναφερόμενος στην κριτική που υφίστανται σήμερα οι τράπεζες, ο κ. Γκαργκάνας επεσήμανε ότι αδικαιολόγητα έχει διαμορφωθεί ένα εχθρικό κλίμα. Αντίθετα, τόνισε με έμφαση ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι σύγχρονο, αποτελεσματικό, σταθερό και αξιόπιστο. Επεσήμανε μάλιστα ότι αποτελεί βασικό παράγοντα για την ανάπτυξη της οικονομίας.

    Επίσης, υπεραμύνθηκε της ερμηνείας του Νομικού Συμβουλίου της ΤτΕ για το θέμα των εξωτραπεζικών επιτοκίων, η οποία αναφέρει ότι το ύψος των τραπεζικών επιτοκίων διαμορφώνεται από την αλληλεπίδραση παραγόντων, χωρίς όμως να σχετίζονται με τη διαμόρφωση και τη λειτουργία που επιτελούν τα εξωτραπεζικά επιτόκια.

    Τι περιλαμβάνει το νέο θεσμικό πλαίσιο διαφάνειας

    Ειδικότερα η Νέα Πράξη του Διοικητή, μεταξύ άλλων θεσπίζει την υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων για ενημέρωση των συναλλασσομένων, όχι μόνον πριν την ολοκλήρωση αλλά και πριν την έναρξη και σε όλη τη διάρκεια της συμβατικής σχέσης και για όλα τα στοιχεία που προσδιορίζουν το περιεχόμενό της (έναρξη και λήξη τοκοφορίας, επιτόκιο, έξοδα τρίτων, φόρους και λοιπές επιβαρύνσεις).

    Για τα δάνεια καθορίζεται υποχρέωση των τραπεζών για σαφή προσδιορισμό του επιτοκίου αναφοράς σε περιπτώσεις δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο, ούτως ώστε να είναι γενικώς αναγνωρίσιμο και επαληθεύσιμο.

    Εξάλλου, εκτός από την περιοδική έγγραφη ενημέρωση των συναλλασσομένων, προβλέπεται η υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων να ανταποκρίνονται σε αιτήματα των συναλλασσομένων για παροχή πληροφοριών και διευκρινίσεων, που δεν καλύπτονται από τους άλλους τρόπους ενημέρωσης. Υιοθετείται επίσης η αρχή του "εύλογου χρονικού διαστήματος" για ενημέρωση των πελατών, παίρνοντας υπόψη το βαθμό δυσκολίας για την παροχή των ζητούμενων πληροφοριών.

    Επιπλέον, αναγνωρίζεται το δικαίωμα των τραπεζών στη λήψη αμοιβής για τα σχετικά έξοδα, αφού όμως έχουν ενημερώσει με σαφή τρόπο τους συναλλασσομένους. Δίδεται γενικότερα έμφαση στην ενημέρωση των οφειλετών δανείων ή των εγγυητών, κατά τη διάρκεια ισχύος των συμβάσεων και ιδίως στις περιπτώσεις που οι δανειολήπτες περιέρχονται σε υπερημερία.

    Ιδιαίτερη μορφή πληροφόρησης προβλέπεται στις περιπτώσεις παροχής νέων συνθέτων προϊόντων και υπηρεσιών, ώστε να διευκολύνεται η κατανόηση και συγκρισιμότητα και να αξιολογούνται οι ενυπάρχοντες κίνδυνοι ως προς τις βασικές συνιστώσες των προϊόντων.

    Επιβάλλεται υποχρέωση στα πιστωτικά ιδρύματα να μεριμνούν για την εκπαίδευση των υπαλλήλων τους, ώστε να ανταποκρίνονται επαρκώς στην παροχή εξειδικευμένης πληροφόρησης, που απαιτείται στις διαρκώς εξελισσόμενες μορφές συναλλαγών.

    Προβλέπεται ειδική πληροφόρηση για τις διενεργούμενες μέσω του διαδικτύου τραπεζικές συναλλαγές.

    Καθιερώνεται προθεσμία (45 ημερών κατ' ανώτατο όριο) εντός της οποίας οι υφιστάμενες στα πιστωτικά ιδρύματα Υπηρεσίες Εξέτασης Παραπόνων οφείλουν να διεκπεραιώνουν τα σχετικά αιτήματα.

    [15] Συνάντηση Διαμαντοπούλου-Χριστοδουλάκη

    1/11/2002 12:18:00 μμ

    Η δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης, κυρίως για τους νέους ανέργους, θα αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα κατά την διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσαν η επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου και ο υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, μετά την συνάντηση που είχαν σήμερα. Η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε ότι στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να ενισχυθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Οικονομίας, να γίνει πιο ευέλικτη η αγορά εργασίας και να υπάρξει συνεχής κατάρτιση. Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλάκης χαρακτήρισε ως το πιο δύσκολο πρόβλημα την ανεργία στους νέους και πρόσθεσε ότι θα έχουμε αποτύχει αν δεν δημιουργήσουμε ευκαιρίες απασχόλησης για αυτούς.

    [16] Και νέο επεισόδιο στην Τουρκία με φιλάθλους ΠΑΟ

    1/11/2002 6:47:00 μμ

    Επεισόδιο με φίλαθλους του Παναθηναϊκού σημειώθηκε νωρίς το απόγευμα στην Κωνσταντινούπολη. Η τουρκική αστυνομία επενέβη και το επεισόδιο έληξε και πλέον όλοι οι φίλαθλοι επιβιβάστηκαν στα δυο πούλμαν τους και κατευθύνονται προς τα ελληνικά σύνορα. Το επεισόδιο σημειώθηκε στην πλατεία Ταξίμ έξω από το ξενοδοχείο ''Μάντισον'' όπου είχαν καταλύσει οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού. Οι αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν ότι οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού, προφανώς υπό την επήρεια του αλκοόλ, προκαλούσαν τους περαστικούς με αποτέλεσμα να δεχτούν επιθέσεις με ρόπαλα και ξύλα.

    Δύο τραυματίες, ευτυχώς ελαφρά

    Χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας για να απεγκλωβιστούν τα δυο πούλμαν των φιλάθλων, να παραλάβουν τους επιβάτες τους και να οδηγηθούν στην έξοδο της Πόλης.

    Στη διάρκεια του επεισοδίου τραυματίστηκαν ελαφρά δυο νεαροί φίλαθλοι, οι οποίοι, αφού δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες σε κοντινό νοσοκομείο, οδηγήθηκαν με περιπολικό της αστυνομίας συνοδευόμενοι από εκπροσώπους του ελληνικού προξενείου της Κωνσταντινούπολης στην έξοδο της Πόλης για να επιβιβαστούν και αυτοί στα λεωφορεία.

    Πληροφορίες περί πυροβολισμού εναντίον του λεωφορείου των φιλάθλων του Παναθηναϊκού δεν ευσταθούν, διαβεβαιώνουν πηγές του ελληνικού προξενείου που έσπευσαν επί τόπου.

    [17] ΕΡΤ: Ειδική εκδήλωση για τον πολιτισμό

    1/11/2002 3:27:00 μμ

    Ο Πρόεδρος-Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ Α.Ε κ. Αγγελος Στάγκος, θα παρουσιάσει σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Βυζαντινό Μουσείο τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου στις 19:00, τις δράσεις που αναπτύσσει η ΕΡΤ αλλά και τις νέες πρωτοβουλίες της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης στον τομέα του Πολιτισμού. Η ΕΡΤ στηρίζει και παράγει πολιτισμικές δραστηριότητες όχι μόνον γιατί το "Δημόσιο" του χαρακτήρα της το επιτάσσει, αλλά και γιατί με τα Μέσα που διαθέτει, συνιστά η ίδια "εργαλείο" και "μέσο" διάχυσης πληροφορίας, επικοινωνίας και πολιτισμού.

    Στο πλαίσιο αυτό και στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης ενός ολοκληρωμένου εθνικού οράματος για τον Πολιτισμό, η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση στηρίζει επικοινωνιακά και οικονομικά δράσεις που υλοποιούνται από σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς όπως ο Οργανισμός Προβολής του Ελληνικού Πολιτισμού, η Εθνική Πινακοθήκη, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Μουσεία κ.λ.π.

    Παράλληλα, όμως αναπτύσσει η ίδια ένα πλέγμα δραστηριοτήτων- παρεμβάσεων που αφορούν στη στήριξη της εθνικής κινηματογραφίας, της παραγωγής ντοκιμαντέρ, των εικαστικών τεχνών, του θεάτρου και της μουσικής.

    Πέραν αυτών των δραστηριοτήτων, η ΕΡΤ ως Μέγας Χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004", έχει ήδη εκπονήσει και εντάσσει σταδιακά στο τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό της πρόγραμμα εκπομπές που αναδεικνύουν το πνεύμα του Ολυμπισμού και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με στόχο να συμβάλλει στην επιτυχή έκβαση της μεγάλης αυτής εθνικής προσπάθειας.

    Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί και θα παραβρεθούν πολιτικοί, προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι φορέων που έχουν υποστηριχθεί από την ΕΡΤ σε πολιτιστικές δραστηριότητες τους.

    [18] Τελευταία η Ελλάδα στις μεταμοσχεύσεις

    1/11/2002 6:53:00 μμ

    Η Ελλάδα αποτελεί την τελευταία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε διαθεσιμότητα οργάνων προς μεταμόσχευση. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τα 200 μοσχεύματα ήπατος που απαιτούνται ετησίως για την σωτηρία ισάριθμων ασθενών, μέσω της δωρεάς πτωματικών μοσχευμάτων δεν διατίθενται περισσότερα από 20. Ετσι στη λίστα αναμονής του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, ο αριθμός των υποψηφίων ληπτών αυξάνει δραματικά και σήμερα αριθμεί τα 1.100 άτομα τα οποία έχουν πιθανότητα επιβίωσης ενός έτους. Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια ευρωπαϊκού συνεδρίου με θέμα "Εμπορευματοποίηση των ανθρωπίνων οργάνων" που οργανώνεται από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Δικονομικών Μελετών σε συνεργασία με το Ιατρικό Αθηνών του Ομίλου Αποστολόπουλου.

    Δραματικά στοιχεία περί εμπορίας ανθρωπίνων οργάνων

    Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, παρουσιάστηκαν δραματικά στοιχεία ως προς την εξάπλωση του κυκλώματος εμπορίας ανθρωπίνων οργάνων. Όπως επισημάνθηκε, η αγορά ενός νεφρού με δότες που περιφέρονται γι αυτό το σκοπό γύρω από τα νοσοκομεία χωρών όπως το Ιράκ και η Ινδία, έχει κόστος περίπου 500 δολάρια.

    Παράλληλα, μια επέμβαση για μεταμόσχευση οργάνου σε τριτοκοσμική χώρα που συνοδεύεται από υψηλά ποσοστά ηπατίτιδας και AIDS, φτάνει τα 15.000 δολάρια, ενώ στον "πολιτισμένο" κόσμο αγγίζει τα 50.000 δολάρια.

    Τα αποτελέσματα του συνεδρίου, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται αύριο, φιλοδοξούν να αποτελέσουν το περιεχόμενο σχεδίου νομοθετικού κειμένου το οποίο θα προταθεί από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    [19] Οι προσδοκίες κλειδί της επιτυχίας

    1/11/2002 6:58:00 μμ

    Οι θετικές προσδοκίες για το μέλλον -είτε πρόκειται για μια νέα σχέση είτε για επαγγελματικές επιτυχίες- μπορεί να οδηγήσουν στην επιτυχία, αντίθετα, με τις φαντασιώσεις, σύμφωνα με μία νέα έρευνα, σπάνια βγαίνουν αληθινές.Τα συμπεράσματα αυτά βασίζονται στα αποτελέσματα τεσσάρων διαφορετικών μελετών, σχετικά με τις προσδοκίες και τις φαντασιώσεις μαθητών για την επιτυχία τους στον τομέα της καριέρας, των σχέσεων και των επιδόσεών τους και σχετικά με τις φαντασιώσεις ηλικιωμένων ασθενών για την ανάρρωσή τους από χειρουργείο.

    Αποτελέσματα έρευνας

    "Οι θετικές φαντασιώσεις μας προτρέπουν να απολαμβάνουμε θεωρητικά εδώ και τώρα το επιθυμητό μέλλον μας, ώστε να μην είναι απαραίτητο πια και να το πραγματοποιήσουμε", επισημαίνει η συγγραφέας Dr. Gabriele Oettingen από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. "Και από τη στιγμή που δεν κάνουμε κάτι να πραγματοποιήσουμε τις επιθυμίες μας, δεν σχεδιάζουμε ούτε πώς να παρακάμψουμε τους όποιους πειρασμούς και εμπόδια βρεθούν στο δρόμο μας προς την επιτυχία".

    Σε όλες τις περιπτώσεις, η Oettingen και η συνάδελφός της, Dr. Doris Mayer από το Πανεπιστήμιο του Χάμπουργκ στη Γερμανία, ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα που φαντάζονταν την επιτυχία τους έτειναν να είναι λιγότερο επιτυχείς από όσους είχαν μόνο θετικές προσδοκίες για το μέλλον.

    Η διαφορά μεταξύ θετικών προσδοκιών και θετικών φαντασιώσεων είναι ότι οι προσδοκίες είναι πολύ πιο ρεαλιστικές και πρακτικές. Οι θετικές προσδοκίες βασίζονται στις προηγούμενες επιτυχίες ενός ατόμου, οι οποίες "είναι ένας καλός δείκτης για μελλοντικές επιτυχίες", σύμφωνα με την Oettingen. Οι φαντασιώσεις, από την άλλη, "δε βασίζονται σε προηγούμενες επιτυχίες" και συνεπώς μπορεί να μην περιλαμβάνουν τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνήθως οι άνθρωποι στην πραγματοποίηση των στόχων τους.

    Η ερευνήτρια μας συμβουλεύει λοιπόν να αποφεύγουμε τις υπερβολικά θετικές σκέψεις που δε συνοδεύονται και από την αναγνώριση των δυσκολιών που μπορεί να προκύψουν. "Να έχετε θετικές επιθυμίες, αλλά θυμηθείτε ότι μπορεί να δυσκολευτείτε αρκετά για να τις επιτύχετε".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 1 November 2002 - 17:55:09 UTC