Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-11-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέος έλεγχος από ΔΟΕ για Ολυμπιακή προετοιμασία
  • [02] Δριμύα επίθεση ΣΥΝ στην κυβέρνηση
  • [03] Συνάντηση Χριστόδουλου-Σαξκομπουργκότα
  • [04] Kρίσιμες οι εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία
  • [05] Βαριά ''καμπάνα'' στον ΠΑΟΚ
  • [06] Αναλαμβάνει ο Κάτανετς στον Ολυμπιακό
  • [07] Ημερίδα για την μετανάστευση-ομιλία Αρχιεπισκόπου

    [01] Νέος έλεγχος από ΔΟΕ για Ολυμπιακή προετοιμασία

    1/11/2002 9:45:00 μμ

    Την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους τέσσερις μήνες στην Ολυμπιακή προετοιμασία αναμένεται να διαπιστώσει την ερχόμενη εβδομάδα (6-8 Νοεμβρίου) το κλιμάκιο των τεχνοκρατών της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, υπό τον Ντένις Οσβαλντ, όπως υποστηρίζουν πηγές της κυβέρνησης και της Οργανωτικής Επιτροπής, παρά τα όποια προβλήματα και καθυστερήσεις παρατηρούνται σε ορισμένους τομείς. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το κλιμάκιο της ΔΟΕ θα αφιερώσει για πρώτη φορά-από τις επισκέψεις της-μία ολόκληρη ημέρα στον επί τόπου έλεγχο των έργων, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν όσο πλησιάζουμε στον Αύγουστο του 2004. Στην κυβέρνηση επικρατεί αισιοδοξία καθώς το μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων που υπήρχαν πριν μερικούς μήνες σήμερα έχουν επιλυθεί με ικανοποιητικό τρόπο.

    Θα ''ζυγιστούν'' και οι καθυστερήσεις των έργων

    Ταυτόχρονα, όμως, πιστεύεται ότι και οι ολιγόμηνες καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στα έργα του Συγκροτήματος του Ελληνικού και στο ΟΑΚΑ, λόγω των προσφυγών που έχουν κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας από κατασκευαστικές εταιρίες, δεν θα σταθούν σοβαρά εμπόδια στην έγκαιρη κατασκευή τους, τονίζοντας ότι οι προσφυγές θα εκδικαστούν άμεσα και οι καθυστερήσεις θα απορροφηθούν από τις κατασκευαστικές εταιρίες που έχουν αναλάβει τα έργα.

    Το κλιμάκιο της ΔΟΕ, εκτός από τα αθλητικά έργα, θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της σε ορισμένα οδικά έργα, που υπάρχουν μικροπροβλήματα, όπως η Μαραθώνος, η Βάρης-Κορωπίου και το Πικέρμι, αλλά όπου έχουν αναπτυχθεί τελευταίως τα εργοτάξια. Επίσης, θα εξεταστεί η πορεία κατασκευής του Προαστιακού και του Τραμ, τα οποία βρίσκονται σε οριακό σημείο, εξαιτίας των περιβαλλοντικών και αρχαιολογικών ενστάσεων που διατυπώθηκαν προσφάτως.

    Επί τάπητος ενέργεια, υδροδότηση και πρόσβαση στα αθλητικά κέντρα

    Ενα άλλο ζήτημα που θα απασχολήσει το κλιμάκιο της ΔΟΕ είναι οι υποδομές για την ενέργεια και την υδροδότηση καθώς και η πρόσβαση στα αθλητικά κέντρα.

    Το θέμα απασχόλησε κατά την τελευταία συνάντησή τους τον κ. Σημίτη και την κα. Αγγελοπούλου, η οποία του έθεσε τους προβληματισμούς της για τα παραπάνω θέματα. Σημειώνεται ότι υπάρχει προβληματισμός για την επάρκεια ενέργειας, αλλά και υδροδότησης για τα εκατοντάδες χιλιάδες δένδρα που θα φυτευτούν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επίσης πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι ορισμένοι νεοεκλεγέντες δήμαρχοι αντιδρούν στη δημιουργία υποσταθμών της ΔΕΗ στους δήμους τους.

    Η Συντονιστική Επιτροπή της ΔΟΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα θέσει το ζήτημα του τελικού για το Ολυμπιακό τουρνουά ποδοσφαίρου, καθώς στην προηγούμενη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής αποφασίστηκε να διεξαχθεί στο ΟΑΚΑ. Οπως έχει γίνει γνωστό, η ΔΟΕ έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις της για το ΟΑΚΑ γιατί την ίδια περίοδο θα υπάρχουν και άλλα αθλητικά γεγονότα στον ίδιο χώρο, ενώ αναμένεται και η θέση της ΦΙΦΑ.

    ''Αριστα'' αναμένεται να πάρει η Ολυμπιακή προετοιμασία

    Το θέμα της Φιλοξενίας της Ολυμπιακής οικογένειας θεωρείται ότι έχει μπει στο σωστό δρόμο, μετά τη ναύλωση και των κρουαζιερόπλοιων, αλλά και την πρόοδο που υπάρχει στην ανέγερση των δημοσιογραφικών χωριών.

    Ωστόσο, ο κ. Οσβαλντ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα θέσει το ζήτημα της φιλοξενίας των θεατών, μετά τη δυστοκία που υπάρχει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και την εκ νέου παράταση του διαγωνισμού που έδωσε η Οργανωτική Επιτροπή στις κοινοπραξίες που μετέχουν στις διαδικασίες, προκειμένου να αναλάβουν τη διαχείριση της ενοικίασης των σπιτιών.

    Κυβερνητικά στελέχη πιστεύουν ότι η Ολυμπιακή προετοιμασία θα πάρει ''άριστα'' από το κλιμάκιο της ΔΟΕ και τον Ντένις Οσβαλντ, στην πρόοδο που υπάρχει στο Ολυμπιακό Χωριό, ''τη ναυαρχίδα των Ολυμπιακών έργων'', όπως έχει χαρακτηριστεί και από τον πρωθυπουργό, καθώς και στο πρόγραμμα Ασφάλειας των Αγώνων, που εξελίσσεται πολύ καλά και σύντομα θα υπάρξει ανάδοχος.

    Επίσης, στις κοινές συνεδριάσεις μεταξύ του κλιμακίου της ΔΟΕ και της Οργανωτικής Επιτροπής θα εξεταστούν λειτουργικά ζητήματα, όπως η διαχείριση των εγκαταστάσεων, τα εισιτήρια και άλλα τεχνικά θέματα.

    Τέλος, επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά ο Πρωθυπουργός θα απουσιάζει κατά την επίσκεψη του κλιμακίου της ΔΟΕ, καθώς θα πραγματοποιεί περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ενόψει της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τον κ. Σημίτη θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Πολιτισμού και αρμόδιος για την Ολυμπιακή προετοιμασία, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    [02] Δριμύα επίθεση ΣΥΝ στην κυβέρνηση

    1/11/2002 8:35:00 μμ

    Με άνοιγμα προς τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς και με επίθεση προς την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος άνοιξε σήμερα τις τριήμερες εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Αν και το αντικείμενο της συζήτησης στην ΚΕ είναι η αποτίμηση του αποτελέσματος των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από το ενδεχόμενο συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ, θέμα στο οποίο αναφέρθηκε αναλυτικά ο κ. Κωνσταντόπουλος, ενώ εκτενής αναφορά γίνεται και στο σχέδιο απόφασης.

    Περί συνεργασίας ΣΥΝ-ΠΑΣΟΚ

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος στην εισήγησή του είπε ότι το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή κυβερνά αυτοδύναμα τη χώρα και μπορεί να εφαρμόσει ανεμπόδιστα όποια πολιτική θέλει. Ωστόσο, πρόσθεσε, η πολιτική που εφαρμόζει βρίσκεται σε πολύ μεγάλη απόσταση από την πολιτική και τις ιδέες του ΣΥΝ, βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από όσα θεωρούσε ως αριστερή πολιτική ο ίδιος ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ και τα κοινωνικά στρώματα που το έφεραν και το κράτησαν στην εξουσία. "Στις εκλογές που θα έρθουν", είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος, "θα κριθεί αυτή ακριβώς η πολιτική και εμείς ως ΣΥΝ θα ζητήσουμε αυτή η πολιτική να αποδοκιμαστεί από τον ελληνικό λαό".

    Αναφερόμενος σε δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ που αναφέρονται στο διάλογο και στη συνεργασία με τον ΣΥΝ, ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι το κόμμα του ουδέποτε απέρριψε το διάλογο, λέγοντας ότι αντίθετα ο ΣΥΝ έχει καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις και το ΠΑΣΟΚ τις απέρριψε όλες.

    "Ας σταματήσει η γελοιοποίηση αυτού του θέματος", είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, επισημαίνοντας ότι το κόμμα του προτείνει μια αλλαγή πολιτικής και για να γίνει αυτό πρέπει να προηγουμένως να γίνει μια μεγάλη τομή: Να αλλάξει ο εκλογικός νόμος και να καθιερωθεί η απλή αναλογική "ώστε να δοθεί η δυνατότητα και η δύναμη στην αριστερά να επηρεάσει την κυβερνητική πολιτική". Κάτι, που όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ αρνείται συστηματικά. Για τους λόγους αυτούς, σημείωσε, ο ΣΥΝ δεν είναι διατεθειμένος να επιτρέψει σε βάρος του επικοινωνιακά παιχνίδια και γι' αυτό θα ζητήσει τη μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυση από τον ελληνικό λαό στις επόμενες εκλογές.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος από την άλλη πλευρά τόνισε ότι είναι ανάγκη ο ΣΥΝ να ενισχύσει τις σχέσεις διαλόγου, κοινής δράσης και συνεργασίας στο χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς, των κοινωνικών κινημάτων και της οικολογίας, ενώ κατηγόρησε το ΚΚΕ για επιθέσεις εναντίον του ΣΥΝ και για απομονωτισμό. δράσης και συνεργασιών στα σημεία που υπάρχουν προγραμματικές συμπτώσεις. Με βάση αυτή την πολιτική κατεύθυνση, ο ΣΥΝ αποκρούει ''τη συνήθη επικοινωνιακή επίθεση φιλίας που εκδηλώνεται κατά τακτά διαστήματα από το ΠΑΣΟΚ''.

    [03] Συνάντηση Χριστόδουλου-Σαξκομπουργκότα

    1/11/2002 9:37:00 μμ

    Αργά το απόγευμα ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος δέχθηκε σε εθιμοτυπική επίσκεψη τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας κ. Συμεών Σαξκομπουργκότα, παρουσία αρχιερέων και στενών συνεργατών του. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός εξέφρασε το σεβασμό του προς την Εκκλησία της Ελλάδος και το πρόσωπο του προκαθημένου της, αναγνωρίζοντας το σημαντικό πνευματικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό της έργο. Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης επίλυσης του εκκλησιαστικού προβλήματος στη Βουλγαρία, με καθαρά εκκλησιαστικά κριτήρια και χωρίς την παρέμβαση της Πολιτείας, προκειμένου η Ορθοδοξία να μπορέσει να επιτελέσει ενωμένη την ευεργετική για το λαό αποστολή της.

    Η Εκκλησία στη σύγχρονη κοινωνία

    Οι δύο άνδρες συζήτησαν για το ρόλο τον οποίο μπορεί να διαδραματίσει στη σύγχρονη κοινωνία η Εκκλησία, σε αγαστή πάντοτε συνεργασία με την Πολιτεία αλλά και για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βουλγαρίας.

    Ο αρχιεπίσκοπος μάλιστα αναφερόμενος και στο προσχέδιο Συντάγματος της Συντακτικής Επιτροπής κ. Βαλερί Ζισκάρ Ντ Εστέν, υπογράμμισε τη σημασία, για κάθε κράτος-μέλος και για κάθε λαό, της διατήρησης της ταυτότητας και ιδιοπροσωπίας του στο κοινό ευρωπαϊκό σπίτι, ενώ επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της παρουσίας του Ορθόδοξου πολιτισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [04] Kρίσιμες οι εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία

    1/11/2002 11:45:00 μμ

    Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή περισσότεροι σαράντα εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Τουρκία σε μία από τις πιο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις για την γειτονική χώρα με τους Ισλαμιστές να έχουν σαφές προβάδισμα. Το "Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης" του Ταγίπ Ερντογκάν φαίνεται να προηγείται αφού σύμφωνα με δημοσκοπήσεις συγκεντρώνει το 30-35 % των προτιμήσεων του εκλογικού σώματος. Ως εξισορροπιστής του πολιτικού σκηνικού, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Ντενίζ Μπαϊκάλ καταλαμβάνει στα γκάλοπ τη δεύτερη θέση με ποσοστό 20-25 %. Τρίτος στις προτιμήσεις με 11 % έρχεται ο μεγιστάνας Τζεμ Ουζάν, επικεφαλής του Νέου Κόμματος. Εκτός εθνοσυνέλευσης φαίνεται να μένει το Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς του νυν πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ αφού το κόμμα του δε συγκεντρώνει το απαιτούμενο 10 %. Την ίδια τύχη, φαίνεται να έχουν τα κόμματα της Τανσού Τσιλέρ, του Μεσούτ Γιλμάζ και του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

    [05] Βαριά ''καμπάνα'' στον ΠΑΟΚ

    1/11/2002 11:39:00 μμ

    Με ποινή πέντε αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών τιμώρησε η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΑΕ, τον ΠΑΟΚ. Η ποινή αφορά στα όσα συνέβησαν στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Παράλληλα, ο ΠΑΟΚ θα πληρώσει και χρηματικό πρόστιμο 30.000 ευρώ. Για το ίδιο παιχνίδι τιμωρήθηκε με χρηματικό πρόστιμο και ο Ολυμπιακός για τη ρίψη φωτοβολίδων. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης έχει το δικαίωμα να ζητήσει έφεση.

    [06] Αναλαμβάνει ο Κάτανετς στον Ολυμπιακό

    1/11/2002 11:37:00 μμ

    Αύριο είναι η ημέρα της επίσημης παρουσίασης του νέου προπονητή του Ολυμπιακού. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόσωπο που στις 12 το μεσημέρι θα βρίσκεται στα γραφεία των Ερυθρολεύκων στο Πασαλιμάνι, είναι ο Σλοβένος Σρέτσκο Κάτανετς. Ο 39χρονος Σλοβένος, προέρχεται από μια επιτυχημένη θητεία στην εθνική ομάδα της χώρας του και η παρουσίασή του αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους φίλους του Ολυμπιακού. Ο Κάτανετς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, την Κυριακή θα παρακολουθήσει το παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Προοδευτική.

    [07] Ημερίδα για την μετανάστευση-ομιλία Αρχιεπισκόπου

    1/11/2002 9:39:00 μμ

    Το Κέντρο Συμπαράστασης Παλιννοστούντων Μεταναστών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας σε συνεργασία με την Διεκκλησιαστική Επιτροπή για τους Μετανάστες στην Ευρώπη, οργάνωσε ημερίδα με θέμα: ''Άτυπη Μετανάστευση: Μία πρόκληση για τις ευρωπαϊκές πολιτικές μετανάστευσης και ασύλου'', στο Ίδρυμα Γουλανδρή-Χορν. Εκεί μίλησε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ο οποίος στην μακροσκελή ομιλία του αναφέρθηκε στην εικόνα που παρουσιάζει η μετανάστευση στην Ελλάδα αλλά και στις Ευρωπαϊκές χώρες, ενώ περιέγραψε με ζοφερά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Στην εκδήλωση παρέστη και μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο της Εκκλησίας στην πολιτική για τους μετανάστες.

    Ο ρόλος της Εκκλησίας στο μεγάλο αυτό θέμα

    Ο κ. Χριστόδουλος είπε μεταξύ άλλων: ''Ως Εκκλησία έχουμε καθήκον να υπενθυμίζουμε σε αυτούς που χαράσσουν τις πολιτικές και καθορίζουν τις τύχες των ανθρώπων μερικά πιστεύματα και ορισμένες αξίες, επάνω στις οποίες θεμελιώνεται η πνευματική ιστορία, η πολιτισμική ιδιοπροσωπία και θέλουμε να πιστεύουμε και το μέλλον της Ευρώπης. Στην προκειμένη περίπτωση οι αξίες που μας ενδιαφέρουν είναι η αντίληψη που έχουμε για τον άνθρωπο και την κοινωνία του και ο τρόπος με τον οποίο τοποθετούμεθα απέναντι στον ''ξένο''. Μάλιστα, ως Εκκλησιαστικός ηγέτης, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστόδουλος διατυπώνει προς την Ελληνική Κυβέρνηση δύο αιτήματα, για να τα προωθήσει κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας.

    Το πρώτο είναι να προσπαθήσει η ελληνική προεδρία να επιφέρει μια ισορροπία στην ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο. Το δεύτερο αίτημα σχετίζεται με το συζητούμενο αυτή την εποχή θέμα της επανένωσης των οικογενειών των μεταναστών από τρίτες χώρες που διαμένουν νόμιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 1 November 2002 - 21:53:12 UTC