Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-11-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποκλειστική συνέντευξη Ερντογάν στη ΝΕΤ
  • [02] Eγκαίνια κέντρου προσομοίωσης Ολυμπιακών Αγώνων
  • [03] Εξόρμηση Τροχαίας για το παράνομο πάρκινγκ
  • [04] Επίσκεψη Χρυσοχοϊδη στην Μόσχα
  • [05] Καβάλα: Πυρκαγιά στο κεντρικό κτίριο των ΤΕΙ
  • [06] Nέες τεχνολογίες στα σχολεία
  • [07] Επικίνδυνη η σκόνη από την Αίτνα
  • [08] Εξουδετέρωση εκρηκτικών έξω από τράπεζα
  • [09] Ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ο Μ. Χρυσοχοΐδης
  • [10] Η ΝΔ στηρίζει την ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας
  • [11] Ισραήλ: Έκρηξη σε εμπορικό κέντρο
  • [12] Δύο νεκροί από έκρηξη αυτοκινήτου στη Δ. Όχθη
  • [13] Μέλη της αλ-Κάιντα νεκροί από έκρηξη στην Υεμένη
  • [14] Ιράκ: Αναθεωρημένο σχέδιο απόφασης από τις ΗΠΑ
  • [15] Σχέδιο νόμου για τις οφειλές των δημοτών
  • [16] Συνάντηση Παπανδρέου-Αγγελοπούλου

    [01] Αποκλειστική συνέντευξη Ερντογάν στη ΝΕΤ

    4/11/2002 7:35:00 μμ

    Υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας τάσσεται ο πρόεδρος του ισλαμικού κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ταγίπ Ερντογάν, στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον Παύλο Τσίμα και η οποία θα μεταδοθεί απόψε στις 10 από τη ΝΕΤ. Ο κ. Ερντογάν ζήτησε την υποστήριξη της χώρας μας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ενόψει και της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. Αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε ότι δεν υπάρχει μία ενιαία Κύπρος, αλλά η Βόρεια και η Νότια Κύπρος, ενώ επεσήμανε ότι το κόμμα του υποστηρίζει λύση με βάση το Βελγικό μοντέλο.

    Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη ΝΕΤ, ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ Κληρίδη και Ντενκτάς.

    Ο πρόεδρος του ΑΚΡ αναφέρθηκε, επίσης, στο ενδεχόμενο πολέμου κατά του Ιράκ, στο θέμα της μαντήλας, καθώς επίσης και στα πρόσφατα επεισόδια στον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ Φενέρ Μπαχτσέ και Παναθηναϊκού.

    [02] Eγκαίνια κέντρου προσομοίωσης Ολυμπιακών Αγώνων

    4/11/2002 1:50:00 μμ

    Η προσήλωση όλων μας είναι στην διοργάνωση επιτυχημένων Ολυμπιακών Αγώνων, δήλωσε ο πρωθυπουργός σήμερα εγκαινιάζοντας το Κέντρο προσομοίωσης των ολυμπιακών αγώνων στα γραφεία του οργανισμού Αθήνα 2004. Τα ολυμπιακά έργα δρομολογούνται με εντατικούς ρυθμούς είπε ο Κώστας Σημίτης και τόνισε ότι "αυτή η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί στα μεγάλα ζητήματα. Το μεγάλο στοίχημα της Ολυμπιάδας θα το κερδίσουμε και μάλιστα με οφέλη για τον Έλληνα πολίτη", κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται τέτοια δουλειά για θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, τόνισε ο Πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του στην έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής στη Νέα Ιωνία και επισήμανε πως το όλο σύστημα του εργαστηρίου αποδεικνύει τρία βασικά πράγματα: Την προσήλωση που έχει η κυβέρνηση και η οργανωτική επιτροπή στην υπόθεση της προετοιμασίας, τα νέα πρότυπα δουλειάς και την απάντηση σε όλους εκείνους που υποστηρίζουν ότι οι Έλληνες δουλεύουν την τελευταία στιγμή.

    "Εμείς δημιουργούμε μια Ελλάδα με καθαρούς στόχους, προσήλωση και επαγγελματική συνείδηση και οράματα. Μόνο αυτή η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί στα μεγάλα στοιχήματα του μέλλοντος. Το μεγάλο στοίχημα των Ολυμπιακών Αγώνων θα το κερδίσουμε με μεγάλα οφέλη για όλους τους Ελληνες και τις Ελληνίδες" ήταν τα λόγια του κ. Σημίτη.

    Η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου με τη σειρά της τόνισε πως η μεγάλη προσπάθεια έχει δύο βασικούς στόχους: πρώτον να εξασφαλίσουμε στους αθλητές που θα έρθουν τις καλύτερες συνθήκες και δεύτερον να αφήσουμε μια μόνιμη κληρονομιά σε θέματα τεχνολογίας για την Ελλάδα και τις νεώτερες γενιές.

    Να σημειωθεί ότι στο κέντρο προσομοίωσης δοκιμάζονται όλες οι νέες τεχνολογίες που θα εφαρμοστούν στη διάρκεια της ολυμπιάδας, ενώ θα διεξάγονται αγώνες, μέσω εικονικής πραγματικότητας για την αποφυγή οποιουδήποτε λάθους πριν και κατά τη διάρκεια των αγώνων.

    [03] Εξόρμηση Τροχαίας για το παράνομο πάρκινγκ

    4/11/2002 6:58:00 μμ

    Αρχισε σήμερα η εξόρμηση της Tροχαίας για τα δίκυκλα που παρκάρουν παράνομα στα πεζοδρόμια. Συνολικά, από την Tροχαία Αθηνών βγήκαν στους δρόμους 18 γερανοφόρα οχήματα και τέσσερα συνεργεία της δημοτικής αστυνομίας με εκατό αστυνομικούς, για να κάνουν ελέγχους στην πρωτεύουσα. Mέχρι το μεσημέρι εντοπίστηκαν συνολικά 361 οδηγοί δικύκλων που είχαν παρκάρει παράνομα στα πεζοδρόμια. Από τα δίκυκλα αυτά, 50 απομακρύνθηκαν με γερανούς γιατί εμπόδιζαν τη διέλευση πεζών, από 126 αφαιρέθηκαν οι πινακίδες, ενώ άλλοι 185 οδηγοί πήραν κλήση για παράνομο παρκάρισμα.

    Επίσης, δόθηκαν κλήσεις σε δυο εργολάβους οικοδομών οι οποίοι είχαν τοποθετήσει κάδους για μπάζα σε πεζοδρόμια, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα στους πεζούς.

    Το πρόστιμο για το παράνομο παρκάρισμα και την αφαίρεση πινακίδων είναι 61,50 ευρώ, ενώ για να πάρει κάποιος άμεσα τις πινακίδες του (πριν περάσει το 20ήμερο) πρέπει να πληρώσει το τριπλάσιο ποσό, δηλαδή 184,50 ευρώ.

    Για τις μοτοσυκλέτες που απομακρύνονται με γερανούς οι ιδιοκτήτες τους επιβαρύνονται εκτός από το πρόστιμο και με 48,50 ευρώ για τη μεταφορά, ενώ οι ιδιοκτήτες μοτοποδηλάτων με 24,25 ευρώ για τον ίδιο λόγο.

    Ακόμα, για κάθε δίκυκλο (μοτοποδήλατο ή μοτοσυκλέτα) χρεώνεται κατά 3 ευρώ την ημέρα η παραμονή του στο γκαράζ που θα μεταφερθεί.

    [04] Επίσκεψη Χρυσοχοϊδη στην Μόσχα

    4/11/2002 5:30:00 μμ

    Επίσημη επίσκεψη θα πραγματοποιήσει αύριο στην Μόσχα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες των Υπουργείων Δημόσιας Τάξης, Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, προκειμένου να συμμετάσχει σε Υπουργική Συνάντηση στο πλαίσιο των επαφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία. Στη συνάντηση θα συμμετέχουν, η υπουργός Δικαιοσύνης της Δανίας, χώρα η οποία ασκεί σήμερα την Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκπρόσωποι της Γ.Γ. του Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπουργοί της Ρωσικής Κυβέρνησης.

    Τα θέματα που θα συζητηθούν

    Στη συνάντηση θα συζητηθούν τα εξής θέματα:

    Συμφωνία Συνεργασίας Europol-Ρωσίας Καταπολέμηση Οργανωμένου Εγκλήματος Σχέδιο Δράσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ρωσίας Διακήρυξη κατά της εμπορίας παιδιών και της σεξουαλικής εκμετάλλευσής τους Μετανάστευση, επανεισδοχή και διαχείριση συνόρων

    Παράλληλα, στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων της χώρας μας με τη Ρωσία, ο κ. Χρυσοχοϊδης θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του υπουργό για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

    Την ίδια ημέρα ο κ. υπουργός θα μεταβεί στο Ιράν, όπου την Τετάρτη θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Τεχεράνη.

    Θα συναντηθεί με τον ομόλογό του υπουργό Εσωτερικών για να συζητήσουν θέματα σχετικά με την Συμφωνία Αστυνομικής Συνεργασίας που έχει υπογραφεί από το 1995 μεταξύ του Υπουργείου μας και του Υπουργείου Εσωτερικών του Ιράν.

    [05] Καβάλα: Πυρκαγιά στο κεντρικό κτίριο των ΤΕΙ

    4/11/2002 5:24:00 μμ

    Πυρκαγιά προκλήθηκε σε χώρο του κεντρικού κτιρίου των ΤΕΙ Καβάλας, που βρίσκονται στην περιοχή Αγιος Λουκάς. Καταστράφηκε μια επιφάνεια περίπου 500 τμ. και έγιναν στάχτη βιβλία, θρανία, γραφεία, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, υλικά εκδηλώσεων κ.λ.π. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς κατέβαλαν συντονισμένες προσπάθειες 12 πυροσβέστες με τρία οχήματα οι οποίοι κατόρθωσαν να αποτρέψουν την επέκτασή της σε παρακείμενους χώρους των ΤΕΙ. Τα αίτια της φωτιάς είναι άγνωστα και διενεργεί σχετική έρευνα το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικης Υπηρεσίας Καβάλας, το οποίο και θα εκτιμήσει το ύψος των ζημιών οι οποίες σύμφωνα με πρώτη εκτίμηση είναι σοβαρές.

    [06] Nέες τεχνολογίες στα σχολεία

    4/11/2002 4:51:00 μμ

    Στην αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας προχώρησε το υπουργείο παιδείας, εισάγοντας τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Έως τον Ιούνιο του 2003, όλα τα δημοτικά σχολεία, θα έχουν εξοπλιστεί με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και θα έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ έως τον ερχόμενο Δεκέμβριο, θα έχουν προστεθεί 800 εργαστήρια πληροφορικής για τις ανάγκες των Λυκείων, Γυμνάσιων και Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας.

    Η επέκταση της πληροφορικής στα σχολεία επιβαρύνει με 4 δισ. δρχ. ετησίως τον προϋπολογισμό του υπουργείου και το ποσό αυτό διατίθεται για τη σύνδεση του συνόλου των σχολικών μονάδων με το διαδίκτυο. Για την κάλυψη της δαπάνης αυτής, ο υπουργός Παιδείας θα απευθύνει επιστολή προς τον ΟΤΕ προκειμένου να διατίθεται δωρεάν η σύνδεση. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν τότε το απαιτούμενο ποσόν θα καλυφθεί από τον τακτικό προϋπολογισμό.

    Ο κ Ευθυμίου επεσήμανε ακόμη, ότι η χώρα μας ανταποκρίνεται πλήρως στους στόχους της Λισαβώνας για την εισαγωγή των τεχνολογιών στην εκπαίδευση και πρόσθεσε ότι σήμερα, αντιστοιχεί ένας υπολογιστής σε 47 μαθητές του Δημοτικού, 13 των Γυμνασίων και των Λυκείων και 10 των ΤΕΕ.

    Επιπλέον, το υπουργείο ανανέωσε σημαντικά την ιστοσελίδα του, έτσι ώστε, γονείς, μαθητές και καθηγητές να πληροφορούνται για όλα τα θέματα και τις νέες ανακοινώσεις που αφορούν στην δημόσια εκπαίδευση.

    [07] Επικίνδυνη η σκόνη από την Αίτνα

    4/11/2002 2:23:00 μμ

    Να ληφθούν μέτρα στις περιοχές της Κεφαλλονιάς, της Ζακύνθου και της Δυτικής Ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου έχει μεταφερθεί ηφαιστειακή τέφρα από την Αίτνα της Ιταλίας, ζητεί με ανακοίνωσή του ο καθηγητής Α. Καλεπερτζής, διευθυντής του τομέα Οικονομικής Γεωλογίας και Γεωχημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο κ. Καλεπερτζής τονίζει ότι ''η σκόνη αυτή μπορεί να καταστεί επικίνδυνη για την υγεία του ανθρώπου''. Η τέφρα που έφθασε στις συγκεκριμένες περιοχές προέρχεται από λιωμένο υλικό στα έγκατα της γης.

    Απαραίτητη η λήψη μέτρων προστασίας

    Ειδικότερα, ο κ. Καλεπερτζής ζητά με ανακοίνωσή του να ληφθούν τα εξής μέτρα προστασίας:

    - Να γίνει χημική ανάλυση του υλικού της τέφρας για τα παρακάτω χημικά στοιχεία: πυρίτιο, αργίλιο, νάτριο, κάλιο, φώσφορο, τιτάνιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγγάνιο και τα βαρέα μέταλλα χαλκό, μόλυβδο, ψευδάργυρο, χρώμιο, νικέλιο κλπ.

    - Οι φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να φροντίσουν για τη συστηματική δειγματοληψία και ανάλυση του νερού ύδρευσης ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για να διαπιστωθεί αν η τέφρα έχει διεισδύσει στο υπόγειο νερό.

    - Να γίνει συστηματική καθαριότητα στο εσωτερικό των κτιρίων για την κατά το δυνατόν αποφυγή εισπνοής της τέφρας.

    Η σύσταση του υλικού της τέφρας περιλαμβάνει τα εξής κύρια στοιχεία: Πυρίτιο, αργίλιο, νάτριο, κάλιο, φώσφορο, τιτάνιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγγάνιο, διάφορες άλλες πτητικές ενώσεις, μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του θείου και σκουριές.

    [08] Εξουδετέρωση εκρηκτικών έξω από τράπεζα

    4/11/2002 1:30:00 μμ

    Ύποπτο δέμα εντοπίστηκε κοντά στο ΙΤΜ της Alpha Bank στην οδό Αγίας Γλυκερίας 18 στο Χαλάνδρι. Ειδοποιήθηκε η Αστυνομία και έσπευσαν πυροτεχνουργοί που το εξουδετέρωσαν. Οπως διαπιστώθηκε επρόκειτο για αυτοσχέδιο μηχανισμό από τέσσερα γκαζάκια.

    [09] Ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ο Μ. Χρυσοχοΐδης

    4/11/2002 1:04:00 μμ

    φωτο αρχείου

    Τον πρωθυπουργό ενημέρωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σήμερα για τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν και οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της τρομοκρατίας. Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης διήρκεσε μισή ώρα, ενώ ο κ. Χρυσοχοΐδης αναχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου χωρίς να προβεί σε καμία δήλωση.

    [10] Η ΝΔ στηρίζει την ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας

    4/11/2002 1:01:00 μμ

    Συνάντηση με το προεδρείο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών είχε το πρωί ο Πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής στη Ρηγίλλης και (μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των επαφών του με τους φορείς της ελληνικής ναυτιλίας) σύντομα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα του κόμματος για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πλοίων υπό ελληνική σημαία. Ο κ. Καραμανλής διαβεβαίωσε τους εφοπλιστές ότι για τη ΝΔ η ναυτιλία αποτελεί εθνικής σημασίας δραστηριότητα και ότι η ΝΔ θα συνεχίσει να την στηρίζει. Ο πρόεδρος της Ν.Δ είπε ακόμα ότι η ελληνική ναυτιλία συνδέεται ευθέως με την εθνική οικονομία σημειώνοντας ότι η ΝΔ θα υποστηρίξει μέτρα για την ανταγωνιστικότητα των υπό ελληνική σημαία πλοίων και την προσέλκυση νέων πλοίων στο εθνικό νηολόγιο, καθώς και την προσέλκυση και εκπαίδευση νέων αξιωματικών στο ναυτικό επάγγελμα.

    Μέτρα πριν την ένταξη Κύπρου-Μάλτας στην Ε.Ε

    Η ΝΔ, όπως τόνισε ο τομεάρχης του κόμματος Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, θεωρεί ότι τα όποια μέτρα ληφθούν θα πρέπει να υιοθετηθούν πριν από την ένταξη της Κύπρου και της Μάλτας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε η ελληνική ναυτιλία να βρίσκεται σε θέση ισχύος για να αντιμετωπίσει το διεθνή ανταγωνισμό.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΝΔ προσανατολίζεται στην μείωση της φορολογίας και την αναθεώρηση του καθεστώτος σύνθεσης των πληρωμάτων των πλοίων.

    [11] Ισραήλ: Έκρηξη σε εμπορικό κέντρο

    4/11/2002 7:45:00 μμ

    Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε σήμερα το απόγευμα σε εμπορικό κέντρο στην πόλη Κφάρ Σάμπα στο κεντρικό Ισραήλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας πολίτης και ο καμικάζι βομβιστής, οι τραυματίες είναι 15, ανακοίνωσε η αστυνομία. Επίσης, η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι ο καμικάζι βομβιστής ανατινάχτηκε σε ένα κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών στο εμπορικό κέντρο Αριμ στην πόλη Κφαρ Σάμπα, περίπου 10χλμ από το Τελ Αβιβ.

    Το Ισραήλ κατηγόρησε την Παλαιστινιακή Αρχή για την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας.

    ''Η Παλαιστινιακή Αρχή ακόμη και αν αυτή η επίθεση έγινε απο μια τρομοκρατική οργάνωση όπως το ισλαμικό Τζιχάντ ή η Χαμάς, είναι υπεύθυνη γιατί δεν κάνει τίποτα για να εμποδίσει αυτές τις τρομοκρατικές ενέργειες και φέρει για το λόγο αυτό βαρειά ευθύνη'', δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Αβι Πάζνερ.

    [12] Δύο νεκροί από έκρηξη αυτοκινήτου στη Δ. Όχθη

    4/11/2002 6:27:00 μμ

    Φωτογραφία Αρχείου

    Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μετά από έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα στο αυτοκίνητό στο οποίο επέβαιναν στην πόλη Νάμπλους της Δυτικής Όχθης, όπως ανακοινώθηκε από παλαιστινιακή νοσοκομειακή πηγή. Τα αίτια της έκρηξης δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά. Παλαιστινιακές πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι ένας από τους νεκρούς είναι ο 32χρονος Χαμάντ Σαντάρ, εξέχον στέλεχος της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς, που καταζητούσε το Ισραήλ για συμμετοχή σε επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών. Νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν ότι το αυτοκίνητο επλήγη από πύραυλο, που πιθανόν εκτοξεύθηκε από ισραηλινό ελικόπτερο, πληροφορία που ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι διερευνά. Η ταυτότητα του άλλου Παλαιστίνιου δεν έγινε γνωστή, ενώ σύμφωνα με νοσοκομειακούς αξιωματούχους, από την έκρηξη τραυματίστηκαν τέσσερα άτομα.

    [13] Μέλη της αλ-Κάιντα νεκροί από έκρηξη στην Υεμένη

    4/11/2002 3:21:00 μμ

    Εξι άνθρωποι, που πιστεύεται ότι είναι μέλη της αλ-Κάιντα , σκοτώθηκαν από έκρηξη αυτοκινήτου αργά τη νύχτα στη Σαναά, πρωτεύουσα της Υεμένης. Μεταξύ των θυμάτων είναι και ο υεμενίτης Αλι Κάεντ Σούνιαν αλ-Χάρτι, ένα από τα πλέον καταζητούμενα από τις αρχές της Υεμένης μέλη του δικτύου του Οσάμα μπιν Λάντεν.

    Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές οι αιτίες της έκρηξης, η οποία σημειώθηκε στην περιοχή αλ-Νακαά, 200 χιλιόμετρα ανατολικά της Σαναά, αλλά πιστεύεται ότι το αυτοκίνητο μετέφερε εκρηκτικά.

    Ο αλ-Χάρτι, γνωστός και ως Αμπού Αλι, καταζητείτο και από το FBI μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν εξάλλου ότι πολλά μέλη της αλ Κάιντα έχουν βρει καταφύγιο στην Υεμένη και οργανώνουν από εκεί επιθέσεις.

    [14] Ιράκ: Αναθεωρημένο σχέδιο απόφασης από τις ΗΠΑ

    4/11/2002 1:17:00 μμ

    Εν αναμονή, της σημερινής παρουσίασης από τις ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας ενός αναθεωρημένου σχεδίου απόφασης για επιχείρηση στο Ιράκ, μετά τις επιφυλάξεις που εξέφρασαν Γαλλία και Ρωσία, στην Αμερική μετρούν τις πολιτικές αντιδράσεις για ένα ενδεχόμενο πόλεμο, ενώ ταυτόχρονα στη Βρετανία, συγκεντρώνουν στρατιωτικές δυνάμεις για μια αποτελεσματικότερη επιχείρηση. Ως πλήγμα για την δημοτικότητα του Τζορτζ Μπους μπορεί να θεωρηθεί νέα δημοσκόπηση του περιοδικού Time, που σύμφωνα με τα αποτελέσματα το 46% των πολιτών της χώρας αμφιβάλλει για την ικανότητa του Αμερικανού προέδρου να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις μίας τέτοιας επιχείρησης, ενώ το 68% κρίνει πιο σημαντική την παρεμπόδιση της ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής παρά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν.

    Προετοιμασίες στη Βρετανία-Αρνηση Σ. Αραβίας

    Την ίδια ώρα, η Βρετανία αναμένεται να ανακοινώσει εντός της εβδομάδaς την στράτευση περίπου 10,000 εφέδρων στα πλαίσια της προετοιμασίας της για έναν ενδεχόμενο πόλεμο στο Ιράκ, όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ.

    Η επιστράτευση, που αναμένεται να εξαγγελθεί από τον υπουργό Αμύνης, Τζεφ Χουν, θα αποφασισθεί με βασιλικό διάταγμα, μία τακτική στην οποία δεν έχει καταφύγει το Λονδίνο από την εποχή του πολέμου στην Κορέα.

    Το ειδικό αυτό διάταγμα προσφέρει την δυνατότητα στις ένοπλες δυνάμεις να κινητοποιήσουν μαζικά εφέδρους στρατιώτες για απεριόριστο χρονικό διάστημα, τονίζει η εφημερίδα.

    Εκπρόσωπος του Bρετανικού υπουργείου Αμύνης τόνισε πως ακόμη δεν έχει ληφθεί κάποια σχετική απόφαση. Ομως σύμφωνα με την Τέλεγκραφ, όλοι οι επικεφαλής των σχετικών δυνάμεων κλήθηκαν να παρουσιασθούν σήμερα στο υπουργείο Αμύνης για να ενημερωθούν σχετικά με τις εξελίξεις και τις λεπτομέρειες αυτής της μαζικής κινητοποίησης.

    Τις προετοιμασίες της Βρετανίας δεν δείχνει να συμμερίζεται, ένας από τους βασικούς συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, η Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Σαούντ αλ Φαϊσάλ, η χώρα του δεν θα επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις της για οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του γειτονικού Ιράκ, ακόμα και αν μια τέτοια επίθεση αποφασιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    "Θα συμμορφωθούμε με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και θα συνεργαστούμε με το συμβούλιο. Αλλα το αν θα πάρουμε μέρος στις επιχειρήσεις ή αν θα παραχωρήσουμε εγκαταστάσεις, αυτό είναι ένα άλλο θέμα", τόνισε ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών.

    Αντίθετο το ΑΚΡ στη Τουρκία στο ενδεχόμενο επίθεσης

    Κατά μίας ενδεχόμενης επίθεσης των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ, εκφράσθηκε αργά χθες το βράδυ το μετριοπαθές ισλαμιστικό Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚΡ), που θριάμβευσε στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία.

    ''Δεν επιθυμούμε να υπάρξει πόλεμος στο Ιράκ. Θα κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε έναν πόλεμο στον οποίο παρασύρεται η Τουρκία'', διακήρυξε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Αμπντουλάχ Γκιούλ, υπογραμμίζοντας πως η Τουρκία είχε υποστεί σημαντικές οικονομικές απώλειες, κατά τη διάρκεια του Πολέμου στον Κόλπο, οι οποίες υπολογίζονται σε 40 δισ. δολάρια.

    Οι οικονομικές απώλειες από έναν ενδεχόμενο πόλεμο φαίνεται να απασχολεί και τους αμερικανούς πολίτες. Στην ίδια σφυγμομέτρηση του περιοδικού TIME που αναφέραμε και παραπάνω, οι περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς (59%) φοβούνται ότι η οικονομική κατάστασή της χώρας θα επιδεινωθεί έπειτα από μια επίθεση στο Ιράκ.

    [15] Σχέδιο νόμου για τις οφειλές των δημοτών

    4/11/2002 7:20:00 μμ

    Χωρίς πρόστιμα ή προσαυξήσεις θα μπορούν να εξοφλήσουν οι δημότες τις οφειλές τους προς τους Δήμους και τις Κοινότητες, σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου "Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Αναβάθμιση του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και του Συντονιστικού Οργάνου Επιθεώρησης και Ελέγχου". Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να αρχίσει την ερχόμενη εβδομάδα.

    Συγκεκριμένα, ρυθμίζονται οφειλές από δημοτικά ή κοινοτικά τέλη, φόρους και εισφορές καθώς και πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, που έχουν βεβαιωθεί μέχρι τη δημοσίευση του νόμου αυτού στις αρμόδιες οικονομικές εφορίες ή τα δημοτικά ταμεία σε τριάντα (30) μηνιαίες δόσεις χωρίς την καταβολή του προστίμου και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

    Επίσης, με την ίδια τροπολογία, ορίζεται ότι προκειμένου να γίνει απευθείας ανάθεση έργου από τη δημαρχιακή επιτροπή ή το κοινοτικό συμβούλιο, απαιτείται δημοσίευση πρόσκλησης ενδιαφέροντος σε μία ημερήσια ή εβδομαδιαία εφημερίδα της έδρας του νομού πέντε (5) τουλάχιστον ημέρες πριν από τη λήψη της σχετικής απόφασης, η οποία περιλαμβάνει τον τίτλο του έργου, τον προϋπολογισμό του και τους δικαιούμενους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον εργολήπτες.

    [16] Συνάντηση Παπανδρέου-Αγγελοπούλου

    4/11/2002 5:45:00 μμ

    Γεύμα εργασίας θα έχουν αύριο πριν από την άφιξη του κλιμακίου της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ στην Αθήνα για τον τακτικό έλεγχο της Ολυμπιακής προετοιμασίας, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου και η πρόεδρος του ''Αθήνα 2004'' Γιάννα Αγγελοπούλου, για να συζητήσουν την πορεία των έργων ευθύνης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Χωροταξίας.

    Οι δύο κυρίες της Ολυμπιακής προετοιμασίας έχουν ξεκινήσει από την ημέρα που η κ. Παπανδρέου ανέλαβε το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, μετά την αποχώρηση του Κώστα Λαλιώτη, μία σειρά τακτικών επαφών για τον καλύτερο συντονισμό, ενώ έχουν επισημάνει με δηλώσεις τους ότι ''δύο γυναίκες μπορούν να συνεννοηθούν καλύτερα και να πετύχουν περισσότερα''.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κυρίες Παπανδρέου και Αγγελοπούλου θα εξετάσουν τα θέματα που αφορούν τα έργα ευθύνης του ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς δύο από τα τρία προβληματικά έργα ανήκουν στα έργα που έχει αναλάβει το ΥΠΕΧΩΔΕ και πρόκειται για το Γουδί και κυρίως το Συγκρότημα του Ελληνικού.

    Το πρόβλημα στο Γουδί σύντομα, όπως πιστεύουν κυβερνητικά στελέχη, θα έχει λυθεί, ενώ το Συγκρότημα του Ελληνικού, το οποίο βρίσκεται πίσω στα χρονοδιαγράμματα και εξαιτίας των προσφυγών που έχουν κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας από κατασκευαστικές εταιρίες συνεχίζει να αποτελεί "αγκάθι" στην όλη προετοιμασία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 4 November 2002 - 18:27:35 UTC