Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-11-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδρίαση Εκτελεστικού Γραφείου ΠΑΣΟΚ
  • [02] Νέο πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία
  • [03] Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου ο Τζουκάνοβιτς
  • [04] Στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο
  • [05] Το γυμναστήριο μόνο δεν είναι αρκετό
  • [06] Δωρεάν προφυλακτικά ως ''εργασιακό επίδομα''

    [01] Συνεδρίαση Εκτελεστικού Γραφείου ΠΑΣΟΚ

    4/11/2002 9:40:00 μμ

    Η αποτίμηση των αποτελεσμάτων από τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, το θέμα των κεντροαριστερών συνεργασιών, οι νέες πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, αλλά και η ενταξιακή πορεία της Κύπρου εξετάζονται στην συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός στην εισηγησή του επεσήμανε ότι απέτυχε η προσπάθεια της ΝΔ να εξαναγκαστεί το ΠΑΣΟΚ σε πρόωρες εκλογές, ενώ η εμφάνιση της ακροδεξιάς δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός αλλά ένα φαινόμενο που εξέθρεψε η ΝΔ η οποία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της.

    Επίσης, ο κ. Σημίτης εκτίμησε ότι είναι θετικό ότι ηττήθηκε η ΝΔ στην επιλογή της για άκρατη κομματικοποίηση και ότι το αποτέλεσμα των νομαρχιακών εκλογών, δημιούργησε για το ΠΑΣΟΚ ένα νέο πολιτικό κεκτημένο που μπορεί να δώσει τη δυνατότητα για μια τέταρτη εκλογική νίκη το Μάιο του 2004.

    Σε ότι αφορά το αρνητικό αποτέλεσμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών σε ορισμενες περιφέρειες ο κ. Σημίτης άσκησε έντονη κριτική σε υπουργούς, βουλευτές και αξιωματούχους του ΠΑΣΟΚ για την εκλογική τους συμπεριφορά, η οποία καθορίστηκε από προσωπικές στρατηγικες και συμβιβασμούς στην επιλογή των προσώπων.

    Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των εκλογών στις αγροτικές περιοχές ο κ. Σημίτης τόνισε ότι δεν έχουν όλοι οι αγρότες πρόβλημα με το ΠΑΣΟΚ και εστίασε στην υπόθεση του βαμβακιού.

    [02] Νέο πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία

    4/11/2002 10:06:00 μμ

    Το όνομα του νέου πρωθυπουργού είναι τώρα το ζητούμενο στην Τουρκία μετά την εκλογή του ισλαμικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Νταγιπ Ερντογάν, καθώς ο ίδιος δεν μπορεί να αναλάβει το αξίωμα λόγω προηγούμενης δικαστικής απόφασης. Επικρατέστερος σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είναι ο αντιπρόεδρος του κόμματος Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος τάχθηκε κατά μίας ενδεχόμενης επίθεσης των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ. Ηδη ο Ρετζέπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως μέσα στις επόμενες επτά με δέκα μέρες θα επισκεφθεί την Ελλάδα.

    Στην Αθήνα σύντομα ο Ερντογάν

    Το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Νταγίπ Ερντογάν (AKP), για να προχωρήσει σε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις χρειάζεται ακόμα δύο βουλευτές, ωστόσο έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας.

    Αύριο ή την Τετάρτη θα συγκληθεί συμβούλιο της ηγεσίας για να εκτιμηθούν τα αποτελέσματα των εκλογών, όμως η απόφαση για τον υποψήφιο πρωθυπουργό θα ληφθεί πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο Οζγκούρ Ουλγκίν ένας από τους εκπροσώπους του κόμματος. Ο Ερντογάν υποσχέθηκε μεγαλύτερο άνοιγμα της Τουρκίας στους ξένους επενδυτές, ταχύτερη ενσωμάτωση της τουρκικής στην παγκόσμια οικονομία και επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ.

    Ο ηγέτης του ΑΚΡ δήλωσε προς τους δημοσιογράφους πως ο πρώτος ξένος ηγέτης που του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί ήταν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο κ. Ερντογάν είπε στον κ. Σημίτη πως θέλει να έχουν μια πολύ καλή συνεργασία και εξέφρασε πρώτα στον πρωθυπουργό την επιθυμία του να τον δει από κοντά και να συζητήσουν θέματα σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Η επίσκεψη του κ. Ερντογάν θα γίνει περίπου σε μία εβδομάδα και σε δύο ημέρες θα μεταβεί στην Τουρκία ελληνική αντιπροσωπεία για την διπλωματική προετοιμασία.

    Συγχαρητήρια επιστολή απέστειλε στον ηγέτη του ΑΚΡ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, στην οποία αναφέρεται ότι το εκλογικό σώμα της Τουρκίας αποφάσισε για την αλλαγή, μια αλλαγή που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ευημερία τον τουρκικό λαό.

    Παραιτήθηκαν Τσιλέρ, Γιλμάζ

    Το ΑΚΡ αποσπώντας το 32,4% των ψήφων έχει και την απόλυτη πλειοψηφία των 363 εδρών από τις 550 της νέας βουλής. Δεύτερο κόμμα, με ποσοστό 19,3% και 178 έδρες αναδεικνύεται το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό του Ντενίζ Μπαϊκάλ.

    Εκτός Βουλής έμειναν Ετσεβίτ, Γιλμάζ, Μπαχτσελί, αλλά και ο Ισμαήλ Τζέμ και η Τανσού Τσιλέρ, η οποία παραιτήθηκε από την προεδρία του κόμματος του Ορθού Δρόμου.

    Την παραίτησή του από το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας και την οριστική αποχώρησή του από την πολιτική ζωή ανακοίνωσε ο Μεσούτ Γιλμάζ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Γιλμάζ είπε ότι μια νέα περίοδος άρχισε για την τουρκική πολιτική και πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών θα αναδιαμορφώσουν το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία.

    [03] Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου ο Τζουκάνοβιτς

    4/11/2002 11:44:00 μμ

    Ο Μίλο Τζουκάνοβιτς πρόκειται να αναλάβει την πρωθυπουργία του Μαυροβουνίου, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, δύο εβδομάδες μετά την εκλογική νίκη του συνασπισμού του οποίου ηγείται ο Μαυροβούνιος πρόεδρος. "Η απόλυτη πλειοψηφία που εξασφαλίσαμε απαιτεί και απόλυτη ευθύνη", δήλωσε εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών (DPS) του Τζουκάνοβιτς. "Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε ότι ο ηγέτης του κόμματός μας και του κράτους πρέπει να καταλάβει το αξίωμα που φέρει την ευθύνη για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων", πρόσθεσε ο Ιγκορ Λούκσιτς μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Στη δήλωση αυτή προέβη ο εκπρόσωπος μετά την ολοκλήρωση σύσκεψης της ηγεσίας του DPS, στη διάρκεια της οποίας αποφασίσθηκε ακόμα ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός Φίλιπ Βουγιάνοβιτς θα καταλάβει το αξίωμα του προέδρου της Βουλής.

    Η νέα Βουλή του Μαυροβουνίου στην οποία ο -υπό το PDS- συνασπισμός διαθέτει 41 σε σύνολο 75 εδρών, πρόκειται να συνέλθει αύριο, για πρώτη φορά μετά τις εκλογές της 20ής Οκτωβρίου. Ενόψει των προεδρικών εκλογών που έχουν προγραμματισθεί για τις 22 Δεκεμβρίου, το πιθανότερο είναι ο Βουγιάνοβιτς να ορισθεί ως προσωρινός πρόεδρος μέχρι να εκλεγεί ο νέος αρχηγός του κράτους.

    [04] Στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο

    Πηγή: NET 105,8 fm 4/11/2002 10:51:00 μμ

    Κατατέθηκε απόψε στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο που προβλέπει ελαφρύνσεις στη φορολογία εισοδήματος και κεφαλαίου. Μεταξύ των ρυθμίσεων που έχουν ανακοινωθεί είναι η αύξηση του αφορολόγητου στα 10 χιλιάδες ευρώ για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, που κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή τους κατασταση. Επίσης, καταργείται η υποχρέωση υποβολής δήλωσης για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισόδημα ως 6 χιλιάδες ευρώ.

    Το νομοσχέδιο προβλέπει και αλλαγές στη φορολογία κληρονομιών δωρεών και γονικών παροχών και μεταξύ άλλων ορίζεται ότι είναι αφορολόγητη η μεταβίβαση κατοικίας στον επιζώντα σύζυγο και τα ανήλικα παιδιά.

    [05] Το γυμναστήριο μόνο δεν είναι αρκετό

    4/11/2002 12:43:00 μμ

    Τι είναι πιο σημαντικό; Να είναι κανείς αδύνατος ή γυμνασμένος; Το θέμα αυτό απασχολεί εδώ και καιρό τους ιατρικούς κύκλους. Τώρα μια νέα έρευνα, η οποία ξεκίνησε το 1972 σε οχτώ πόλεις των Η.Π.Α., δείχνει ότι το παραπάνω βάρος παίζει μεγάλο ρόλο στην πορεία της υγείας μας, ακόμα και αν περνάμε ώρες μέσα στο γυμναστήριο.

    Kαι σωστή διατροφή και γυμναστική

    Σύμφωνα με την ίδια έρευνα που δημοσιεύτηκε στην αμερικανική περιοδική έκδοση για την Επιδημιολογία, η συστηματική σωματική άσκηση δεν εκμηδενίζει τους κινδύνους για την υγεία που προκαλεί η παχυσαρκία.

    "Είναι σημαντικό να μην είναι κανείς παχύσαρκος, αλλά εξίσου σημαντικό είναι να είναι κανείς γυμνασμένος", επισημαίνει η Dr. June Stevens, καθηγήτρια διατροφής και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα. "Το να είναι κανείς λεπτός δεν είναι αρκετό. Ούτε το να είναι σε καλή φόρμα. Για να έχουμε μια καλύτερη ζωή, πρέπει να είμαστε και τα δύο".

    [06] Δωρεάν προφυλακτικά ως ''εργασιακό επίδομα''

    4/11/2002 2:10:00 μμ

    Πολλά εργατικά συνδικάτα των Φιλιππίνων ζητούν από τους εργοδότες να χορηγούν στους εργαζομένους εβδομαδιαίως δωρεάν προφυλακτικά ως ''εργασιακό επίδομα''. Σύμφωνα με την εφημερίδα Philippine Star, το Κογκρέσο των Εργατικών Συνδικάτων των Φιλιππίνων ( TUPC) ενθαρρύνει τα μέλη του να διεκδικήσουν την παροχή δωρεάν προφυλακτικών από τους εργοδότες τους κατά τις διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις. Ο Αλεξ Αγκιλάρ, εκπρόσωπος του TUPC, του μεγαλύτερου εργατικού συνδικάτου της χώρας, δήλωσε ότι πολλά εργατικά συνδικάτα έχουν ήδη διαπραγματευθεί και επιτύχει τη διανομή δωρεάν προφυλακτικών. '' Τα μέλη αυτών των συνδικάτων μπορούν να προμηθεύονται τουλάχιστον τρία προφυλακτικά την εβδομάδα είτε είναι έγγαμοι, είτε άγαμοι'', δήλωσε ο Αγκιλάρ στην εφημερίδα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το TUPC στηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης για έναν οικογενειακό προγραμματισμό εφικτό για όλους τους Φιλιππινέζους, έτσι ώστε τα ζευγάρια να μπορούν να επιλέγουν τον καλύτερο τρόπο για τον προγραμματισμό της οικογενείας τους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 4 November 2002 - 21:53:53 UTC