Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-11-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποκαλυπτικές πληροφορίες του ΡΙΚ για σχέδιο Ανάν
  • [02] Ισόπαλο το ντέρμπι της Νέας Φιλαδέλφειας

    [01] Αποκαλυπτικές πληροφορίες του ΡΙΚ για σχέδιο Ανάν

    9/11/2002 9:26:00 μμ

    Κόφι Ανάν

    Όπως μετέδωσε από τη Λευκωσία ο Κώστας Γεννάρης στη ΝΕΤ και τη ΝΕΤ 105,8, τρία υπαλλακτικά συστήματα άσκησης της εκτελεστικής εξουσίας προτείνει το σχέδιο Κόφι Ανάν για την διευθέτηση του Κυπριακού, σύμφωνα με απόλυτα αξιόπιστες διπλωματικές πηγές και όπως μετέδωσε αρχικά το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου. Πρόκειται για το βελγικό μοντέλο, το ελβετικό και το σύστημα Ζυρίχης, ενώ για το νέο κράτος προτείνεται η ονομασία "Κύπρος". Τη Δευτέρα αναμένεται να επιδοθεί το σχέδιο στον πρόεδρο Κληρίδη από τον ειδικό απεσταλμένο Αλβάρο ντε Σότο.

    Ασφυκτικοί περιορισμοί για πρόσφυγες και εποίκους

    Αναλυτικά, τα μοντέλα διακυβέρνησης του νέου κράτους που προτείνονται στο ογκώδες σχέδιο του ΟΗΕ, το οποίο αριθμεί πάνω από 150 σελίδες, είναι:

    Το βελγικό μοντέλο, με εκ περιτροπής προεδρίας και εκ περιτροπής πρωθυπουργία. Ο πρωθυπουργός θα είναι εκτελεστικός. Το ελβετικό μοντέλο, με έξι ελληνοκύπριους υπουργούς και τρεις τουρκοκύπριους ή τρεις ελληνοκύπριους και δύο τουρκοκύπριους. Η πλειοψηφία απαιτεί μία τουλάχιστον ψήφο τουρκοκύπριου. Το σύστημα της Ζυρίχης, με εκτελεστικό πρόεδρο και αντιπρόεδρο και δικαίωμα βέτο.

    Όλες οι συμβάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας μεταβιβάζονται στο νέο κράτος, έτσι ώστε δεν θα χρειαστεί αίτηση για νέα ένταξη στον ΟΗΕ. Όσον αφορά σε χρονικούς περιορισμούς, αρχικά προβλέπειται μία κατ' αρχήν συμφωνία με την υπογραφή του "Founding Document" (Ιδρυτικό Έγγραφο) στην Κοπεγχάγη.

    Παράλληλα, τονίζεται ότι πρόκειται για μία "αυτοεφαρμοζόμενη" λύση, έτσι ώστε να μην ακολουθήσει καμία διαπραγμάτευση μετά τη συμφωνία. Επιπλέον, τα δύο μέρη θα έχουν δυνατότητα επιλογής για συμφωνία σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

    Στόχος του σχεδίου είναι η επικείμενη ένταξη της Κύπρου να αφορά το νέο κράτος.

    Σύμφωνα με τον Κ. Γεννάρη, καμία από τις δύο πλευρές δεν ικανοποιείται πλήρως, ενώ βασικό άξονα του σχεδίου αποτελεί ο σεβασμός των διατάξεων του ΟΗΕ και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Στη νομοθετική εξουσία καθιερώνεται η Ανω Βουλή με ίση εκπροσώπηση και η Κάτω Βουλή με αναλογία ελληνοκυπρίων-τουρκοκυπρίων δύο προς ένα. Η έγκριση των νόμων θα απαιτεί πλειοψηφία και στα δύο σώματα. Στη νομοθετική εξουσία θα υπάρχει ίση εκπροσώπηση.

    Αναφορικά με το ζήτημα της ιθαγένειας, το σχέδιο Ανάν προτείνει πρωτογενή ιθαγένεια από το κεντρικό κράτος και δευτερογενή από τα κρατίδια. Στη διεθνή εκπροσώπηση, ιδίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο γ.γ. του ΟΗΕ προτείνει το βελγικό μοντέλο με μία φωνή. Στο συμβούλιο μπορεί να συμμετέχει και υπουργός από τα κρατίδια αλλά θα ομιλεί εξ ονόματος του κεντρικού κράτους και θα λαμβάνει εντολές από αυτό. Το κεντρικό κράτος θα παρεμβαίνει αν δεν εφαρμόζεται το κεκτημένο.

    Στο σχέδιο Ανάν δεν θα υπάρχει χάρτης με σαφή οριοθέτηση. Θα τεθούν δύο κριτήρια:

    διακύμανση ποσοστού 27-30% υπο τουρκοκυπριακή διοίκηση και επιστροφή εώς και 40% των προσφύγων υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση με βάση την απογραφή του 1960.

    Με τα κριτήρια αυτά επιστρέφεται και η Μόρφου.

    Η επιστροφή των προσφύγων υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση τίθεται σε ασφυκτικούς περιορισμούς. Θα αυξάνεται κλιμακωτά από το 5% του πληθυσμού που θα ζει στο βόρειο κρατίδιο για να φτάσει στο 20% σε 20 χρόνια. Μετά την πάροδο 20 χρόνων το ποσοστό θα ανέλθει στο 33%. Αναλόγως θα ρυθμιστεί και το δικαίωμα εγκατάστασης.

    Το θέμα των εποίκων, σύμφωνα με το σχέδιο Ανάν, ρυθμίζεται σε βάρος των ελληνικών θέσεων. Την κυπριακή υπηκοότητα θα αποκτήσουν όσοι διέμεναν στα κατεχόμενα για συγκεκριμένο διάστημα χρόνων. Υπολογίζεται ότι 35.000 θα φύγουν.

    Δημοσίευμα ''Φιλελεύθερου'' για άξονες του σχεδίου ΟΗΕ

    Βασικά στοιχεία του σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών για τη διευθέτηση του Κυπριακού αποκάλυψε στο φύλο του Σαββάτου η εφημερίδα ''Ο Φιλελευθέρος'', επικαλούμενη ενημερωτικές εκθέσεις που διαβιβάσθηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, συνεχείς είναι οι προσπάθειες διαφοροποίησης αρνητικών στοιχείων του σχεδίου ενώ, μεταξύ άλλων, γίνεται λόγος για "νέο κράτος", "ίσους συνιδρυτές" και "ισότιμους εταίρους".

    Σύμφωνα με τον "Φιλελεύθερο", αποφεύγεται κάθε άμεση αναφορά σε κρατική κυριαρχία, προφανώς επειδή από το θέμα αποτελεί κλειδί στις προσεγγίσεις των μερών. Επίσης, προβλέπεται ποιοτικώς ισότιμη νομή της κεντρικής εξουσίας με ποσοστό 60:40, με σύστημα εκ περιτροπής εκπροσώπησης του κράτους από προεδρεύοντα του Υπουργικού Συμβουλίου, με αντιπρόεδρο μέλος του σώματος, εναλλάξ από τις δύο κοινότητες, κατά το ελβετικό πρότυπο. Το κρίσιμο θέμα της ιθαγένειας παραπέμπεται στα συστατικά κράτη, ως συνιδρυτές του νέου κράτους, τα οποία έχουν ισότιμο καθεστώς και "ίδιον έδαφος".

    Αναφορικά με το πλαίσιο του συστήματος ασφαλείας, θα εξακολουθήσει να ισχύει πλήρως η Συνθήκη Εγγυήσεως, με παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στο τουρκοκυπριακό τμήμα και ελληνικών στο Ελληνοκυπριακό τμήμα της Κύπρου, που θα εγγυώνται την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την συνταγματική τάξη των δύο πολιτειών αντιστοίχως.

    Επιπρόσθετα, υπάρχει πρόνοια όπως τα συνιστώντα κράτη μπορούν, υπό κάποιες προϋποθέσεις, να διαπραγματεύονται και να συνάπτουν ξεχωριστές συμφωνίες με άλλες χώρες, όσον αφορά σε ζητήματα της αρμοδιότητός των.

    Η εφημερίδα γράφει ότι αυτά τα στοιχεία είναι κυρίως που έχουν δημιουργήσει κλίμα εντεινόμενης ανησυχίας σε Αθήνα και Λευκωσία.

    Η εφημερίδα προσθέτει ότι περισσότερο ανησυχούν πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ότι περιλαμβάνονται παρεκκλίσεις από κοινοτικό κεκτημένο, που έχουν τύχει επεξεργασίας από τον βρετανικό παράγοντα, ο οποίος και έδωσε την τελική μορφή στο σχέδιο. Αναφέρεται επιπλέον ότι η Αγκυρα έχει ανάψει το "πράσινο φως" για την υποβολή του σχεδίου, προφανώς επειδή ικανοποιούνται κάποιες βασικές προϋποθέσεις που θέτει η τουρκική πλευρά με τις προαναφερθείσες πρόνοιες.

    Γ. Παπανδρέου: Μεγάλη ιστορική ευκαιρία

    "Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι το σχέδιο θα κατατεθεί για να υπάρξει διαπραγμάτευση", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και πρόσθεσε πως "αν πρόκειται για ένα σχέδιο που θα είναι απολύτως αποδεκτό και από τις δυο πλευρές και δεν χρειάζεται να συζητηθεί, ακόμα καλύτερα".

    Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, η όποια λύση πρέπει να σέβεται τις αποφάσεις του ΟΗΕ, τις βασικές αξίες και λειτουργίες που συνάδουν με οποιαδήποτε χώρα βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκφράζοντας την πεποίθηση πως μέσα σε αυτά τα πλαίσια, παρουσιάζεται μεγάλη ιστορική ευκαιρία για την εξεύρεση λύσης, ώστε Ελλάδα και Τουρκία να προχωρήσουν σε πιο μόνιμη συνεργασία.

    Στο μεταξύ, ο αρχηγός του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Ντενίζ Μπαϊκάλ, σε δηλώσεις στην εφημερίδα "Μιλιέτ", ανέφερε ότι ο Ντενκτάς ανησυχεί ότι το σχέδιο θα στρέφεται κατά της Τουρκίας και του ψευδοκράτους. Εξάλλου, ο λεγόμενος "πρωθυπουργός" του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερογλου δήλωσε ότι εάν το σχέδιο λύσης του Κυπριακού, που θα υποβάλει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ικανοποιεί μόνο τη μία πλευρά, αυτό θα σημαίνει τον "τορπιλισμό" μιας ενδεχόμενης συμφωνίας.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει καμιά επίσημη πληροφόρηση αναφορικά με το περιεχόμενο του εγγράφου των Ηνωμένων Εθνών, ούτε για το πότε αυτό θα κατατεθεί. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι κατά καιρούς, η κυβέρνηση είχε κάποιες πληροφορίες με βάση τις οποίες ορισμένα στοιχεία του σχεδίου δυνατόν να είναι εκτός των προνοιών των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

    [02] Ισόπαλο το ντέρμπι της Νέας Φιλαδέλφειας

    Πηγή: ΑΠΕ 9/11/2002 8:29:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Χωρίς νικητή έληξε το μεγάλο ντέρμπι της 7ης αγωνιστικής, καθώς η ΑΕΚ, αν και καλύτερη σε γενικές γραμμές, παραχώρησε ισοπαλία 1-1 στον Ολυμπιακό. Οι πρωταθλητές, με τον Σρέτσκο Κάτανετς για πρώτη φορά στον πάγκο, προηγήθηκαν στο 28ο λεπτό με τον Τζόρτζεβιτς και η "Ένωση" ισοφάρισε στο 43ο με τον Ντέμη Νικολαΐδη.

    Σχετικά με το ντεμπούτο του στον Ολυμπιακό, ο Σρέτσκο Κάτανετς δήλωσε ότι δεν ήθελε να χάσουν το παιχνίδι και σημείωσε ότι στο τέλος του αγώνα είχαν την ευκαιρία να πάρουν τους τρεις βαθμούς. Συνεχάρη τους παίκτες του και δήλωσε ρεαλιστής, προσθέτοντας υπάρχει ακόμα πολύ δρόμος να διανύσουν. Ο προπονητής των "ερυθρολεύκων" είπε ακόμη πως το παιχνίδι με την Μακάμπι θα είναι πολύ διαφορετικό: "Στο ποδόσφαιρο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τίποτα. Χρειαζόμαστε νίκη με 3-0 και αυτό μπορεί να γίνει εύκολα, μπορεί όμως και να αποδειχθεί πολύ δύσκολο. Είμαι βέβαιος ότι μέσα από την αγωνιστική πειθαρχία που θα εφαρμόσουμε στην ομάδα, θα δώσουμε στους μεγάλους παίκτες που διαθέτει ο Ολυμπιακός, την δυνατότητα να δείξουν την αξία τους".

    Από την πλευρά του, ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς δήλωσε ότι έγινε ένα πολύ καλό παιχνίδι, τονίζοντας ότι η ΑΕΚ ήταν καλύτερη στο α' ημίχρονο, όμως βρέθηκε πίσω στο σκορ. Ανέφερε επίσης ότι στην επανάληψη, τόσο η γηπεδούχος όσο και ο Ολυμπιακός είχαν ευκαιρίες, ενώ τόνισε ότι απομένουν μόνο τρεις μέρες για τον αγώνα με τη Ρόμα. Τέλος, ο Μπάγιεβιτς ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Σρέτσκο Κάτανετς.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 9 November 2002 - 21:52:31 UTC