Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-11-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υποχωρεί το κύμα κακοκαιρίας
  • [02] Σε πύρινο κλοιό η ΝΑ Αυστραλία
  • [03] Έκρηξη στις νότιες Φιλιππίνες
  • [04] Ταϊβάν:Σεισμός 5,7 Ρίχτερ
  • [05] Προεδρικές εκλογές στη Σλοβενία
  • [06] Νεκρός Ισραηλινός στρατιωτικός στη Γάζα
  • [07] Επέστρεψε στη Γη το Σογιούζ

    [01] Υποχωρεί το κύμα κακοκαιρίας

    10/11/2002 10:42:00 πμ

    Σταδιακή ύφεση της κακοκαιρίας αναμένεται, η οποία τις προηγούμενες μέρες δημιούργησε προβλήματα στην Αττική και σε άλλες περιοχές. Στην Αττική προβλέπονται σήμερα λίγες νεφώσεις, οι οποίες από το μεσημέρι θα πυκνώσουν και το απόγευμα είναι πιθανόν να σημειωθεί πρόσκαιρη βροχόπτωση. Ωστόσο, σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Στην περιοχή του Κηφισού παραμένουν 10 οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος για προληπτικούς λόγους ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι λιμενικές αρχές, μετά την προειδοποίηση της ΕΜΥ για θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη, εντάσεως ως 8 μποφόρ.

    Στο πειθαρχικό παρέπεμψε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ παρέπεμψε τους μηχανικούς του υπουργείου που επιβλέπουν τα έργα του Κηφισού, καθώς και την εργολήπτρια εταιρία, η οποία δεν είχε πάρει τα κατάλληλα μέτρα με αποτέλεσμα να υπερχειλίσει για τέταρτη φορά το ποτάμι.

    [02] Σε πύρινο κλοιό η ΝΑ Αυστραλία

    10/11/2002 11:15:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Πάνω από 3.000 πυροσβέστες, γιγαντιαία ελικόπτερα, πυροσβεστικά αεροσκάφη και οχήματα, δίνουν σκληρές μάχες για να θέσουν υπό έλεγχο τις φλόγες που μαίνονται σε 101 ξεχωριστά πύρινα μέτωπα στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας της Αυστραλίας. Ήδη οι φωτιές έχουν αποτεφρώσει μεγάλες δασικές εκτάσεις, δέκα σπίτια και αρκετά εργοστάσια. Ευτυχώς, πάντως, δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα. Λόγω των πυρκαγιών έπαθε βλάβη και μέρος του ηλεκτρικού δικτύου με αποτέλεσμα κάποια φράγματα να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, γεγονός που έχει επιπτώσεις στην υδροδότηση περιοχών έξω από το Σίδνεϊ.

    Φωτιές σημειώθηκαν το Σάββατο και στη Βικτώρια καθώς ένα μεγάλο μέρος των δυο πολιτειών έχει καλυφτεί από μαύρους καπνούς.

    Λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών γι' αυτή την εποχή καθημερινά εκδηλώνονται πυρκαγιές στη ΝΑ Αυστραλία, που φέτος αναμένει μια από τις πιο δύσκολες χρονιές στην ιστορία της. Υπολογίζεται ότι ήδη η ξηρασία έχει κοστίσει στην αυστραλιανή οικονομία γύρω στα 6,5 δις δολάρια και η κατάσταση αναμένεται να χειροτερεύσει.

    [03] Έκρηξη στις νότιες Φιλιππίνες

    10/11/2002 10:57:00 πμ

    Τέσσερις άνθρωποι τραυματίσθηκαν όταν αυτοσχέδια βόμβα, που πιστεύεται ότι είχε τοποθετηθεί από μουσουλμάνους αντάρτες, εξερράγη σε πρατήριο βενζίνης στο νησί Μιντανάο, στις νότιες Φιλιππίνες.

    [04] Ταϊβάν:Σεισμός 5,7 Ρίχτερ

    10/11/2002 10:54:00 πμ

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στην Ταϊβάν, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές. Ο σεισμός σημειώθηκε στις 8:07 τοπική ώρα και το επίκεντρο του εντοπίστηκε στο Ιλάν, στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού. Προερχόταν από βάθος 109,2 χιλιομέτρων κάτω από τη θάλασσα, όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Σεισμολογικής Ερευνάς, και έγινε αισθητός σε όλο το νησί.

    [05] Προεδρικές εκλογές στη Σλοβενία

    Πηγή: ΑΠΕ 10/11/2002 11:13:00 πμ

    Γιάνεζ Ντρνόβσεκ

    Νέα σελίδα στην ιστορία της Σλοβενίας καλούνται να γυρίσουν σήμερα οι Σλοβένοι ψηφοφόροι που θα εκλέξουν το διάδοχο του προέδρου Μίλαν Κούτσαν, που τους οδήγησε στην ανεξαρτησία από τη Γιουγκοσλαβία, πριν ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Οι υποψήφιοι για το προεδρικό αξίωμα είναι εννέα αλλά ως μεγάλο φαβορί φέρεται ο νυν πρωθυπουργός και ηγέτης του κεντροαριστερού Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Γιάνεζ Ντρνόβσεκ, 52 ετών. Η γενική εισαγγελέας Μπάρμπαρα Μπρέζιγκαρ, 48 ετών, η οποία υποστηρίζεται από τα κόμματα της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης, έρχεται δεύτερη στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό 30-32% και ενδέχεται να εμποδίσει την εκλογή του Ντρνόβσεκ από τον πρώτο γύρο. Εάν χρειαστεί να γίνει δεύτερος γύρος, αυτός θα διεξαχθεί την 1η Δεκεμβρίου.

    Φαβορί ο νυν πρωθυπουργός Ντρνόβσεκ

    Δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου 1.600.000 άτομα. Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00 (20:00 ώρα Ελλάδας). Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν δύο ώρες αργότερα.

    Ο Ντρνόβσεκ ήταν επικεφαλής τεσσάρων κυβερνήσεων συνασπισμού τα τελευταία δέκα χρόνια. Στην τελευταία τηλεοπτική αναμέτρηση του με τους υπόλοιπους οκτώ αντιπάλους του, το βράδυ της Παρασκευής, τόνισε ότι έχει περισσότερη πείρα από όλους τους, γεγονός που χαρακτήρισε "αποφασιστικής" σημασίας.

    Η ένταξη της πλουσιότερης από τις υποψήφιες χώρες της κεντρικής Ευρώπης στην ΕΕ αναμένεται να επισφραγιστεί στη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης, τον Δεκέμβριο. Εξάλλου, η Σλοβενία ελπίζει ότι θα κληθεί να ενταχθεί και στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της συνόδου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που θα γίνει στην Πράγα στις 20 και 21 Νοεμβρίου.

    Ο Ντρνόβσεκ έχει και την υποστήριξη του απερχόμενου προέδρου, η θητεία του οποίου λήγει στις 23 Δεκεμβρίου. Έχει, μάλιστα, ήδη επιλέξει το διάδοχο του στην πρωθυπουργία, τον νυν υπουργό Οικονομικών Αντον Ροπ.

    [06] Νεκρός Ισραηλινός στρατιωτικός στη Γάζα

    10/11/2002 10:59:00 πμ

    Ένας Ισραηλινός στρατιωτικός σκοτώθηκε και ένας τραυματίστηκε, το Σάββατο, από έκρηξη βόμβας σε ενέδρα της Τζιχάντ, στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας. Νωρίτερα, ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης είχε χάσει τη ζωή του, στη Τζενίν, από πυρά ισραηλινών στρατιωτών.

    [07] Επέστρεψε στη Γη το Σογιούζ

    10/11/2002 11:29:00 πμ

    Φρανκ ντε Βίνε

    Ο Βέλγος αστροναύτης Φρανκ ντε Βίνε και οι Ρώσοι συνάδελφοι του Σεργκέι Ζαλιότιν και Γιούρι Λοντσάκοφ προσγειώθηκαν σήμερα στις 02:04 (ώρα Ελλάδας) στο Καζακστάν μετά από αποστολή 9 ημερών στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), όπως ανακοίνωσε από τη Μόσχα η ομοσπονδιακή υπηρεσία διαστημικών αποστολών. Το διαστημόπλοιο Σογιούζ-ΤΜ34, στο οποίο επέβαινε η ρωσο-βελγική αποστολή, προσγειώθηκε επιτυχώς στις στέπες του Καζακστάν, περίπου 80 χλμ βορειοανατολικά της κοινότητας Αρκαλίκ. Αυτά διευκρίνισε το Κέντρο Ελέγχου Διαστημικών Πτήσεων που ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τους τρεις αστροναύτες, από τη στιγμή που ξεκίνησαν για την επιστροφή τους στη Γη, τρεις ώρες νωρίτερα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 10 November 2002 - 9:52:20 UTC