Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-11-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αγώνας δρόμου για το σχέδιο επίλυσης
  • [02] Ετοιμο το ΠΕΧΩΔΕ για τα Χωροταξικά Σχέδια
  • [03] Ο Χριστοδουλάκης στον Σημίτη
  • [04] Αγνωστος νεκρός άντρας στο Πέραμα
  • [05] Εκκληση Ουντάι για αποδοχή του ψηφίσματος
  • [06] Αντίποινα Ισραηλινών στη Δυτική Οχθη
  • [07] Καμπούλ: Βίαιη καταστολή μέ έναν νεκρό φοιτητή
  • [08] Στο Οσλο ο Πούτιν εν μέσω αντιδράσεων
  • [09] Δεν περιμένουν επίθεση στα λιμάνια οι Βρετανοί
  • [10] Συμφωνία ΕΕ-Πούτιν για Καλίνινγκαρντ
  • [11] Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Hewlett-Packard
  • [12] ΑΕΚ: Με στόχο τη νίκη στο Ολίμπικο
  • [13] Νέο ''όχι'' του Βρετανικού Μουσείου

    [01] Αγώνας δρόμου για το σχέδιο επίλυσης

    12/11/2002 11:22:00 πμ

    Καλή αφετηρία για σκληρή διαπραγμάτευση χαρακτηρίζουν Αθήνα και Λευκωσία το σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού , που επέδωσε χθες ο γ.γ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν σε Κληρίδη - Ντενκτάς, καθώς και στις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα, Τουρκία και Μεγάλη Βρετανία. Το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να του επιδώσει το σχέδιο, ενώ το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών θα επιδώσει το σχέδιο στους πολιτικούς αρχηγούς. Την ίδια ώρα, ο κ. Κληρίδης θα ενημερώσει για το νέο σχέδιο, το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου.

    Τα επίμαχα σημεία

    Συμφωνά με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το σχέδιο Ανάν προβλέπει "ενιαία κρατική οντότητα" αποτελούμενη από δύο "συστατικές πολιτείες" κατά τα πρότυπα της Ελβετίας, καθώς και ένα εξαμελές Προεδρικό Συμβούλιο με εναλλασσόμενη προεδρία ως εκτελεστικό όργανο της ενιαίας κρατικής διοίκησης.

    Η προεδρία και αντιπροεδρία του Προεδρικού Συμβουλίου θα αναλαμβάνεται κάθε δέκα μήνες από την ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά, ενώ ο αριθμός των μελών του θα είναι ανάλογος προς του πληθυσμού των κρατιδίων.

    Τουλάχιστον δύο μέλη θα πρέπει να προέρχονται από κάθε κρατίδιο ενώ για το εδαφικό, το σχέδιο προβλέπει επιστροφή στους Ελληνοκυπρίους της Μόρφου και της νέας πόλης της Αμμοχώστου και για το λιμάνι της πόλης προβλέπεται ειδική ρύθμιση.

    Το Ανώτατο Δικαστήριο θα απαρτίζεται από εννέα δικαστές, με τρεις από κάθε κρατίδιο με τη συμμετοχή και τριών μη Κυπρίων.

    Τόσο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, όσο και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, αμέσως μετά την παραλαβή του νέου σχεδίου επισήμαναν την κρισιμότητα των στιγμών και τη συμπαράταξη Αθήνας -Λευκωσίας.

    Οι δύο άνδρες τόνισαν επίσης τον καθοριστικό χαρακτήρα των διαπραγματεύσεων, που θα ακολουθήσουν επαναλαμβάνοντας τη θέση για λύση, που θα κατοχυρώνει την ενιαία έκφραση του κυπριακού κράτους.

    "Η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού εισέρχεται στην πιο λεπτή και καθοριστική φάση της και πολλά θα κριθούν από τους χειρισμούς, που θα γίνουν", δήλωσε ο κ. Κληριδης προσθέτοντας, ότι όραμά του είναι μια Κύπρος ενωμένη και ενταγμένη στην Ε.Ε, που θα προσφέρει ασφάλεια και ευημερία σε όλους τους κατοίκους της, ώστε να κλείσει το κεφάλαιο των πολέμων και των συγκρούσεων και να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο ειρήνης και ευημερίας.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας γνωστοποίησε ότι ο Κόφι Ανάν αναμένει απάντηση εντός 7 ημερών, αφήνοντας να εννοηθεί πάντως, ότι θα αφορά το κατά πόσο τα ενδιαφερόμενα μέρη είναι διατεθειμένα να διαπραγματευθούν επί των προτάσεων.

    Αφετηρία για διαπραγμάτευση

    Για ιστορική ευκαιρία μίλησε ο Έλληνας πρωθυπουργός τονίζοντας, ότι το σχέδιο Ανάν αποτελεί αφετηρία για διαπραγμάτευση και ότι την τελική απόφαση θα πάρει ο κυπριακός λαός με δύο δημοψηφίσματα.

    "Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια λάβαμε μία συνολική πρόταση που αποτελεί προϊόν μιας μακράς και συντονισμένης προσπάθειας για την εμπλοκή της διεθνούς κοινότητας και για να παραμείνει το Κυπριακό στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος", τόνισε ο κ.Σημιτης υπογραμμίζοντας τον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραμάτισε η στρατηγική "της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής προοπτικής της Κύπρου" και απηύθυνε έκκληση, όπως άλλωστε και ο Κύπριος Πρόεδρος, για νηφαλιότητα και σύνεση.

    Τα εμπλεκόμενα μέρη στην Κύπρο "θα χρειαστεί να πάρουν μια πολύ δύσκολη απόφαση τις αμέσως επόμενες εβδομάδες και θα πρέπει να επιδείξουν κουράγιο, σοφία και οραματισμό", δήλωσε ο γ.γ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν μετά την ενημέρωση που έκανε στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το σχέδιο επίλυσης.

    Τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησε χθες ο Κώστας Καραμανλής τονίζοντας ότι τώρα είναι η ώρα της ύψιστης εθνικής συνεννόησης και πρόσθεσε ότι είναι αυτονόητη η στήριξη του κόμματός του στον αγώνα του κυπριακού λαού.

    "Απαράδεκτο", χαρακτηρίζει το ΚΚΕ το σχέδιο Ανάν για την Κύπρο, υποστηρίζοντας, ότι αποτελεί τορπίλη στα δικαιώματα του ελληνοκυπριακού και τουρκοκυπριακού λαού το να ζουν σε μία χώρα με ενιαία κυριαρχία και προσωπικότητα.

    Τη σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησε και ο ΣΥΝ, διευκρινίζοντας ότι θα τοποθετηθεί με τρόπο υπεύθυνο και συγκεκριμένο αφού παραλάβει το σχέδιο Ανάν.

    Οι εξελίξεις στο κυπριακό θα απασχολήσουν το υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη, ενώ το Σάββατο αναμένεται στην Αθήνα ο Γλαύκος Κληρίδης για συναντήσεις με τον πολιτικό κόσμο.

    Αντιδράσεις ελληνοκυπριακών κομμάτων

    Σε στάση αναμονής βρίσκεται η πολιτική ηγεσία της Κύπρου μέχρι να ενημερωθεί και επίσημα για το Σχέδιο Ανάν και αποφεύγει να εκφράσει απόψεις επί της ουσίας.

    Η ενημέρωση θα γίνει σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο θα συνέλθει στις 6 το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο. Στη συνεδρίαση θα επιδοθεί στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου το σχέδιο για μελέτη και θα οριστεί νέα συνεδρίαση για τη συζήτησή του.

    Η κοινή συνισταμένη των δηλώσεων από αρχηγούς ή εκπροσώπους κομμάτων είναι διάθεση για μελέτη του σχεδίου με σοβαρότητα, αλλά και ανησυχίες για επί μέρους πρόνοιές του.

    Υπάρχει επίσης το καθολικό αίσθημα ότι οι στιγμές είναι ιστορικές, καθώς κρίνεται πως οι αποφάσεις, που θα ληφθούν, θα καθορίσουν το μέλλον της Κύπρου.

    Διεθνείς αντιδράσεις

    Από τουρκοκυπριακής πλευράς ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι θα αξιολογήσει τις συνολικές προτάσεις του γ.γ με εποικοδομητικό τρόπο διευκρινίζοντας, ότι θα συζητήσει το θέμα με τους υπεύθυνους της Τουρκίας και τους συνεργάτες του πριν δώσει την οριστική του απάντηση.

    Νωρίτερα, πριν από τη επίδοση του σχεδίου Ανάν, ο αντιπρόεδρος του τουρκικού Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Γιασάρ Γιακίς, είπε ότι το σχέδιο του γ.γ έχει επηρεαστεί από τις απόψεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.

    Ως την καλύτερη ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού εδώ και δεκαετίες και σαν μία ευκαιρία που δεν πρόκειται να παρουσιαστεί ξανά, χαρακτήρισε το σχέδιο Ανάν ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο και πρόσθεσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να εργάζεται στενά με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για μία θετική επίλυση του προβλήματος.

    Οι ΗΠΑ καλωσόρισαν την κατάθεση του σχεδίου για συνολική λύση του Κυπριακού, εκφράζοντας την ελπίδα ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη.

    [02] Ετοιμο το ΠΕΧΩΔΕ για τα Χωροταξικά Σχέδια

    Πηγή: NET 105,8 fm 12/11/2002 10:45:00 πμ

    Θεσμοθετούνται έως το τέλος του χρόνου τα Χωροταξικά Σχέδια της Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας, ενώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2003 θα θεσμοθετηθούν τα σχέδια άλλων 7 περιοχών της χώρας, με βάση το Χωροταξικό Σχέδιο της Αττικής. Αυτό δήλωσε η υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Ροδούλα Ζήση, μιλώντας σε σύσκεψη οργάνων του ΤΕΕ, διευκρινίζοντας ότι και τα 12 Χωροταξικά Σχέδια, τα οποία είχαν συνταχθεί τα προηγούμενα χρόνια απαιτούσαν επικαιροποίηση.

    Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα συνεδριάσει το περιφερειακό Συμβούλιο της Στερεάς Ελλάδας, γιά την Επικαιροποίηση του Χωροταξικού Σχεδίου, ενώ έως το τέλος του χρόνου θα επικαιρωθούν και τα υπόλοιπα πλήν της Αττικής.

    [03] Ο Χριστοδουλάκης στον Σημίτη

    12/11/2002 11:17:00 πμ

    Το νομοσχέδιο για την περιστολή των δαπανών του Δημοσίου παρουσίασε στον Πρωθυπουργό ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης . Κατά τη συνάντηση τους οριστικοποιήθηκαν και τα μεγέθη του προϋπολογισμού ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη.

    [04] Αγνωστος νεκρός άντρας στο Πέραμα

    12/11/2002 10:42:00 πμ

    Τραύμα στο κεφάλι φέρει το πτώμα άγνωστου άνδρα, που τα ξημερώματα βρέθηκε στη λεωφόρο Δημοκρατίας, στο Πέραμα, πίσω απο το σταθμαρχείο των λεωφορείων. Οι αστυνομικοί εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, καθώς ο περίπου 30 χρονών άνδρας ήταν πεσμένος σε ύπτια θέση και δεν έφερε επάνω του ούτε χρήματα αλλά ούτε και ταυτότητα.

    [05] Εκκληση Ουντάι για αποδοχή του ψηφίσματος

    12/11/2002 11:38:00 πμ

    Να αποδεχτεί την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ, ζήτησε ο γιος του Σαντάμ Χουσέιν Ουντάι, με επιστολή του προς το ιρακινό κοινοβούλιο που για δεύτερη ημέρα συνεχίζει τις εργασίες του για την αποδοχή ή όχι της νέας πρότασης. Η νέα συνεδρίαση άρχισε λίγο μετά τις 09.00 (ώρα Ελλάδας), εν μέσω εκκλήσεων από πολλά μέλη της ιρακινής εθνικής αντιπροσωπείας για απόρριψή του, ενώ ο πρόεδρος του ιρακινού κοινοβουλίου Σααντούν Χαμάντι δήλωσε ότι η ψηφοφορία για την απόφαση θα διεξαχθεί σήμερα.

    Το κοινοβούλιο συζητά ο Σαντάμ αποφασίζει

    Χθες, μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασhς ο πρόεδρός του σώματος Σααντούν Χαμαντί, τόνισε ότι το νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις επιθεωρήσεις όπλων στο Ιράκ, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και αποτελεί παραβίαση της ιρακινής κυριαρχίας. Το Κοινοβούλιο εξέφρασε επίσης την πλήρη υποστήριξή του στις κινήσεις του Προέδρου Σαντάμ Χουσεϊν, ξεκαθαρίζοντας ότι ο Ιρακινός ηγέτης θα έχει τον τελευταίο λόγο ό,τι και να συμβεί.

    Μια σειρά άλλων ομιλητών εκφράστηκε επίσης εναντίον του ψηφίσματος, μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος της ειδικής επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της χώρας.

    Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές, η ατμόσφαιρα που επικράτησε στην έκτακτη συνεδρίαση της ιρακινής Βουλής ήλθε σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις των παρατηρητών, που ανέμεναν ότι η Βαγδάτη θα δεχθεί τελικά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έτσι ώστε να αποτραπεί η επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Πιέσεις προς τη Βαγδάτη

    Στο μεταξύ η Βαγδάτη δέχεται πιέσεις από τα αραβικά κράτη κατά την έκτακτη συνάντηση των υπουργών του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάϊρο, τα οποία θέλουν να αποφύγουν πάση θυσία έναν πόλεμο που θα μπορούσε να προκαλέσει λαϊκές αντιδράσεις στο εσωτερικό τους.

    Αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας αναφέρουν ότι το Πεντάγωνο εξετάζει τις περιοχές, όπου θα σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις μετά την επίθεση. Η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη ανώτατους αξιωματούχους, ανέφερε ότι ο πρόεδρος Μπους έχει εγκρίνει σχέδιο αποστολής τουλάχιστον 250.000 στρατιωτών.

    Παράλληλα, η βρετανική εφημερίδα Sunday Telegraph υποστηρίζει ότι η Βρετανία θα ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα την αποστολή 15.000 στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

    ''Aδικο ψήφισμα''

    Το Ιράκ χαρακτήρισε "εσφαλμένη και άδικη" την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών που προβλέπει την παράδοση των όπλων μαζικής καταστροφής τα οποία φέρεται να διαθέτει η Βαγδάτη.

    Τα μέσα ενημέρωσης του Ιράκ επέκριναν έντονα τη Συρία, τη μόνη αραβική χώρα που είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, για την έγκριση του σχετικού ψηφίσματος που τα ιρακινά ΜΜΕ θεωρούν "άσκοπο" έγγραφο.

    Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών, Χανς Μπλιξ, εξέφρασε, σε συνέντευξη του στο BBC, την ελπίδα πως η Βαγδάτη θα αδράξει την ευκαιρία για να "βγει από το σκοτεινό τούνελ".

    [06] Αντίποινα Ισραηλινών στη Δυτική Οχθη

    12/11/2002 10:30:00 πμ

    Περίπου 20 τεθωρακισμένα οχήματα του ισραηλινού στρατού εισέβαλαν τα ξημερώματα στον παλαιστινιακό καταυλισμό προσφύγων στην Τουλκάρεμ, στα βόρεια της Δυτικής Οχθης, σε αντίποινα για την επίθεση εναντίον εβραϊκού κιμπούτζ το βράδυ της Κυριακής, που στοίχισε τη ζωή σε 5 άτομα, όπως ανακοινώθηκε από πηγές της παλαιστινιακής ασφάλειας. Ισραηλινοί στρατιώτες που βρίσκονταν σε αυτά άνοιξαν πύρ, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές, που δεν ήταν όμως σε θέση να δηλώσουν εάν υπήρξαν θύματα από τα ισραηλινά πυρά. Ερωτηθείς, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αρνήθηκε να επιβεβαιώσει, ή να διαψεύσει τις πληροφορίες.

    Την απέλαση του Αραφάτ ζητησε ο Νετανιάχου

    Η επίθεση στο κιμπούτζ, είχε σαν αποτέλεσμα χθες ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Μπενιαμίν Νετανιάχου, να ζητήσει την ''απέλαση'' του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ. Ο Νετανιάχου διευκρίνισε πάντως, ότι δεν θα πιέσει την ισραηλινή κυβέρνηση να εφαρμόσει αυτό το μέτρο αμέσως, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από ''τις διεθνές εξελίξεις που έρχονται'', κάνοντας έτσι αναφορά στις προετοιμασίες για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ.

    Αυτή η αναφορά μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί, αφού πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στο ενδεχόμενο ''απέλασης'' του Γιάσερ Αραφάτ εν μέσω μίας αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης για την εκδίωξη του ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσέιν.

    Η οργάνωση Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του αλ Ακσα ανέλαβε την ευθύνη για τη προχθεσινή επίθεση επισημαίνοντας με ανακοίνωσή της πως πρόκειται για αντίποινα για ''τις συνεχιζόμενες σιωνιστικές επιθέσεις εναντίον του παλαιστινιακού λαού''.

    Την πράξη της δολοφονίας των πέντε Ισραηλινών πάντως καταδίκασε σήμερα ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα την σύσταση επιτροπής που θα διεξαγάγει έρευνα για την επίθεση.

    Ο Αραφάτ παράλληλα άφησε αιχμές ότι η επίθεση αυτή έγινε προκειμένου να υπονομευθούν οι προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής και του ριζοσπαστικού κινήματος Χαμάς.

    Ετοιμοι για εκλογές

    Στο μεταξύ το ισραηλινό κοινοβούλιο όρισε σήμερα την 28η Ιανουαρίου ως ημερομηνία διεξαγωγής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, τις οποίες προκήρυξε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού ευρείας βάσης, της οποία ηγούνταν.

    Πριν από τις εκλογές θα διεξαχθούν εσωκομματικές ψηφοφορίες για την ηγεσία του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, στις 19 Νοεμβρίου και του δεξιού κυβερνητικού Λικούντ στις 28 Νοεμβρίου.

    [07] Καμπούλ: Βίαιη καταστολή μέ έναν νεκρό φοιτητή

    12/11/2002 11:45:00 πμ

    φωτο Αρχείου

    Στο Αφγανιστάν, τουλάχιστον ένας φοιτητής σκοτώθηκε και 30 τραυματίστηκαν όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ προκειμένου να διαλύσει διαδήλωση διαμαρτυρίας στο Πανεπιστήμιο της Καμπούλ. Περίπου 1500 φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από το Πανεπιστήμιο για να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες διαβίωσης στη φοιτητική τους εστία, για την έλλειψη τροφίμων, νερού και ηλεκτρικού ρεύματος.

    Η αστυνομία ισχυρίστηκε ότι πετούσαν πέτρες εναντίον τους και στα διερχόμενα αυτοκίνητα. Είναι η πρώτη φορά που φοιτητική διαμαρτυρία στο Αφγανιστάν καταλήγει σε βίαια επεισόδια με την αστυνομία, η οποία έχει δεχτεί διεθνή εκπαίδευση κυρίως από τη γερμανική αστυνομία.

    [08] Στο Οσλο ο Πούτιν εν μέσω αντιδράσεων

    12/11/2002 11:29:00 πμ

    Αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας, έχουν λάβει οι νορβηγικές αρχές για τη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, που άρχισε σήμερα, καθώς οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προγραμματίζουν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την πολιτική της Μόσχας στην Τσετσενία. Ο Πούτιν έφθασε στη νορβηγική πρωτεύουσα στη διάρκεια της νύχτας μετά από συνάντηση, που είχε χθες στις Βρυξέλλες με τους Ευρωπαίους ηγέτες, όπου συζήτησε τα θέματα της Τσετσενίας και του Καλίνιγκραντ.

    Στο Οσλο η Διεθνής Αμνηστία και η Επιτροπή Ελσίνκι, μαζί με Τσετσένους ακτιβιστές, έχουν ανακοινώσει ότι θα κάνουν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, όταν ο Πούτιν θα συναντάται με τον Νορβηγό πρωθυπουργό, Κιελ Μάγκνε Μπόντεβικ. Ο Πούτιν θα έχει συνάντηση και με τον Γερμανό καγκελάριο, Σρέντερ, ο οποίος βρίσκεται από χθες στο Οσλο.

    [09] Δεν περιμένουν επίθεση στα λιμάνια οι Βρετανοί

    12/11/2002 10:51:00 πμ

    φωτό Αρχείου

    Διέψευσε η βρετανική κυβέρνηση τις πληροφορίες, που μετέδωσε το BBC σύμφωνα με τις οποίες τα λιμάνια της χώρας έχουν τεθεί σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής εξαιτίας απειλών για τρομοκρατική επίθεση με παγιδευμένο φορτηγό. Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του BBC, η απόφαση αυτή ελήφθη την περασμένη εβδομάδα, μετά τις πληροφορίες των γαλλικών και των ολλανδικών υπηρεσιών ασφαλείας, ότι τρομοκράτες σχεδιάζουν να επιβιβαστούν σε οχηματαγωγό στη Βόρεια Θάλασσα με παγιδευμένο φορτηγό αυτοκίνητο. Σύμφωνα πάντα με το BBC, την πληροφορία αυτή είχε αρχικά το αμερικανικό FBI.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ, η παραπάνω πληροφορία δεν αληθεύει και κανένας δεν πρέπει να αλλάξει τα σχέδια του να ταξιδέψει ακτοπλοϊκώς.

    "Τα ΜΜΕ πρέπει να είναι προσεκτικά και να μην μεταδίδουν τέτοιου είδους πληροφορίες οι οποίες δεν έχουν διασταυρωθεί", τόνισε ο εκπρόσωπος της Ντάουννγκ Στριτ.

    Χθες, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ προειδοποίησε για τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων στη Βρετανία λόγω της υποστήριξης του Λονδίνου στον πόλεμο των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας.

    [10] Συμφωνία ΕΕ-Πούτιν για Καλίνινγκαρντ

    11/11/2002 11:55:00 μμ

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και οι ηγέτες της ΕΕ που συναντήθηκαν σήμερα στην βελγική πρωτεύουσα κατέληξαν σε συμφωνία για τους ταξιδιωτικούς κανόνες σχετικά με το ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ, διαλύοντας τα σύννεφα στις σχέσεις των δύο πλευρών που είχαν πυκνώσει τον τελευταίο χρόνο. ''Κατέληξαν σε συμφωνία'', δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης, τονίζοντας πως την τελευταία στιγμή ξεπεράστηκε το εμπόδιο που είχε προκύψει για το ποιος θα χρηματοδοτήσει το σχέδιο.

    Το Καλίνινγκραντ, με 1.000.000 κατοίκους, είναι η έδρα του ρωσικού στόλου της Βαλτικής και θα βρεθεί ''κυκλωμένο'' από εδάφη της ΕΕ όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης της Λιθουανίας και της Πολωνίας, πιθανόν το 2004.

    Όπως ορίζει η συμφωνία, οι Ρώσοι θα μπορούν να ταξιδεύουν από το Καλίνινγκραντ προς τη Ρωσία με ένα ειδικό έγγραφο διέλευσης, αντί με την επίσημη άδεια εισόδου, κάτι στο οποίο ήταν αντίθετη η Μόσχα. ''Το έγγραφο αυτό θα κοστίζει πολύ λίγο ή θα δίνεται δωρεάν'', υπογράμμισε η ίδια πηγή. Η ΕΕ συμφώνησε επίσης στην εκπόνηση μιας μελέτης σκοπιμότητας για ένα γρήγορο τρένο που θα συνδέει το Καλίνινγκραντ και τη Ρωσία.

    [11] Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Hewlett-Packard

    11/11/2002 11:54:00 μμ

    Την παραίτησή του υπέβαλε ο Μάικλ Καπελάς από τη θέση του προέδρου της εταιρίας Compaq - Hewlett-Packard. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, ο κ. Καπελάς πρόκειται να αναλάβει διευθυντική θέση στον κολοσό των τηλεπικοινωνιών, την WorldCom, η οποία πριν από μερικούς μήνες είχε ανακοινώσει ότι χρεωκόπησε. Όπως έγινε γνωστό από την Hewlett-Packard, ο Καπελάς παραιτήθηκε γιατί πρόκειται να ασχοληθεί με νέες δραστηριότητες. Ωστόσο, από την WorldCom δεν έχει γίνει κάποια δήλωση αναφορικά με το θέμα. Ο Μάικλ Καπελάς ανέλαβε τη θέση του προέδρου στην εταιρία Compaq- Hewlett-Packard, πριν από ένα χρόνο μετά την εξαγορά της πρώτης από τη δεύτερη.

    [12] ΑΕΚ: Με στόχο τη νίκη στο Ολίμπικο

    12/11/2002 10:57:00 πμ

    Για έβδομη φορά, αγωνίζεται σήμερα η ΑΕΚ στην Ιταλία σε ευρωπαϊκή αναμέτρηση και μάλιστα με συγκεκριμένο στόχο τη νίκη, αν θέλει να αποκλείσει τη Ρόμα και να προκριθεί στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Ωστόσο, η εκτός έδρας προϊστορία της με ιταλικές ομάδες είναι αρνητική αφού σε έξι αγώνες έχει ισάριθμες ήττες. Αντίθετα, η Ρόμα στη μοναδική φορά που υποδέχθηκε ελληνική ομάδα στην έδρα της (30/9/64), κέρδισε τον Αρη με 3-0 για το Κύπελλο Εκθέσεων (μετέπειτα ΟΥΕΦΑ). Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς πάντως αντιμετωπίζει την αναμέτρηση με αισιοδοξία καθώς σύμφωνα με τις δηλώσεις του αν η ΑΕΚ παίξει χωρίς άγχος, θα έχει ελπίδες να κάνει το θαύμα και να φύγει με νίκη από τη Ρώμη.

    Μπάγεβιτς:''Χωρίς άγχος και όλα γίνονται''

    "Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτε. Αυτό ακριβώς προσπαθώ να περάσω στους παίκτες μου. Να αποβάλουν το άγχος, να κάνουν το παιχνίδι τους και ό,τι βγει", είπε ο "Ντούσκο" στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ενώ απέφυγε να αναφερθεί στο ενδεχόμενο απουσίας του Βασίλη Τσάρτα από την ενδεκάδα. Μάλιστα, ήταν χαρακτηριστική η αντίδρασή του με τρία... "μη" όταν οι Ελληνες δημοσιογράφοι αποπειράθηκαν να αναφέρουν το όνομα του έμπειρου άσου.

    "Είναι ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι, αφού θα κρίνει την πρόκριση. Εχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και δεν θα ήθελα τώρα να αναφερθώ σ΄αυτές. Η Ρόμα είναι διαφορετική ομάδα σε σχέση με αυτή που αντιμετωπίσαμε πριν από 1,5 μήνα στη Νέα Φιλαδέλφεια. Δύο-τρεις παίκτες της βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση", πρόσθεσε ο τεχνικός της ΑΕΚ.

    Οσον αφορά τις απουσίες των Καντελά, Μπατιστούτα ο τεχνικός της ΑΕΚ ήταν κατηγορηματικός: "Δεν πρόκειται να αποδυναμωθεί η Ρόμα, ούτε εξαρτάται από την φόρμα ενός μόνο παίκτη, όπως ο Τότι. Εχει πάρα πολλές λύσεις και υπάρχουν ποδοσφαιριστές όπως οι Εμερσον, Καφού, Ντελβέκιο που μπορούν να χτυπήσουν ανά πάσα στιγμή".

    Τους ποδοσφαιριστές της "Ενωσης" εκπροσώπησε ο Νίκος Κωστένογλου, που είχε μιλήσει και πριν το ματς με τη Ρεάλ και είχε φέρει... γούρι στην ΑΕΚ με την αξέχαστη ατάκα του "γρηγορείτε".

    Ο βετεράνος αμυντικός πρωτοτύπησε και πάλι επικαλούμενος την παραβολή του Κόκκου Σινάπεως (σ.σ. "Εάν έχητε πίστιν ως κόκκος σινάπεως, ερείτε τω όρει τούτω, μετάβηθι εντεύθεν εκεί, και μεταβήσεται, και ουδέν αδυνατήσει υμίν").

    "Θα πρέπει να υπάρχει πίστη που μπορεί να κινήσει ακόμη και βουνά. Οι παίκτες της ΑΕΚ έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να πιστεύουν ότι μπορούν να νικήσουν τη Ρόμα με τη βοήθεια του Θεού".

    Τέλος, οι Ιταλοί δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Κωτσένογλου αν θα ήθελε να παίξει στο καμπιονάτο και ο 34χρονος αμυντικός απάντησε: "Θα ήθελα, αλλά τώρα που μου το λέτε είναι πολύ αργά!".

    Διαιτητής της συνάντησης ορίστηκε ο Γάλλος Στεφάν Μπρε, με τον οποίο ο ΠΑΟΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς, νίκησε πέρυσι το Νοέμβριο 3-2 την Αϊντχόβεν στην Τούμπα.

    [13] Νέο ''όχι'' του Βρετανικού Μουσείου

    12/11/2002 11:15:00 πμ

    Απέρριψε τη νέα πρόταση της Αθήνας για τα γλυπτά του Παρθενώνα, που μετέφερε στο Λονδίνο ο Ελληνας υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Νιλ Μακ Γκρέγκορ. Ο Έλληνας υπουργός απηύθυνε έκκληση στον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ να κάνει μία χειρονομία καλής θέλησης και να επιτρέψει την έκθεση των γλυπτών στην Αθήνα.

    Με νέα πρόταση όμως επανήλθε χθες από το Λονδίνο ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος. Πρότεινε να θεωρηθεί ως παράρτημα του Βρετανικού Μουσείου η αίθουσα του Μουσείου της Ακρόπολης, που θα φιλοξενήσει τα Μάρμαρα.

    Πάντως ο κύριος Μακ Γκρέγκορ μετά την συνάντηση του με τον Έλληνα υπουργό επανέλαβε την επίσημη βρετανική θέση ότι δηλαδή τα γλυπτά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Βρετανικού Μουσείου. "Μόνο στο Βρετανικό Μουσείο μπορεί κανείς τα δει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στο πλαίσιο των άλλων μεγάλων αριστουργημάτων της ανθρωπότητας. Μόνο εδώ κάποιος μπορεί να δει συγκεντρωμένο το πολιτισμό της Αιγύπτου, της Συρίας, της αρχαίας Ρώμης και της Ελλάδας" , είπε ο κ. Μακ Γκρέγκορ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 12 November 2002 - 10:11:51 UTC