Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-11-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη δημοσιότητα το σχέδιο Ανάν
  • [02] Σοβινιστής ο Καζάκος λέει ο εισαγγελέας
  • [03] Το Μάρτιο η δίκη της ''17Ν''
  • [04] Συνεχίζονται οι έρευνες για τους σπηλαιολόγους
  • [05] Απεργεί αύριο το ΕΚΑΒ
  • [06] Η ΕΕ στηρίζει το σχέδιο Αναν για την Κύπρο
  • [07] ΗΠΑ και νότια Ρωσία στο έλεος θεομηνίας
  • [08] Νέα αναβολή της δίκης Μιλόσεβιτς
  • [09] Ετοιμότητα ΙΝΚΑ για την ακρίβεια στην αγορά
  • [10] Ελεγχοι υπ. Γεωργίας στα εκκοκκιστήρια
  • [11] Συνέντευξη Ζακ Ρογκ στο BBC
  • [12] Νίκη 3-0 θέλει ο Ολυμπιακός
  • [13] ΠΑΟΚ: Αισιοδοξία για τον αγώνα της Πέμπτης
  • [14] ΠΑΟ: Εκτός αποστολής ο Κωνσταντίνου
  • [15] Εντονες πιέσεις για επιστροφή των Μαρμάρων
  • [16] ''Το κορίτσι της γειτονιάς'' επί σκηνής
  • [17] Ερευνα για μολυσμένο με ηπατίτιδα αίμα
  • [18] Νέα μέτρα στον αγώνα κατά των ναρκωτικών
  • [19] Το κρασί εναντίον της άνοιας
  • [20] Το 2003 οι δοκιμές νέου εμβόλιου για το AIDS
  • [21] Πόσο βλάπτει το περιβάλλον ο υπολογιστής σας;
  • [22] P/C: Βλάπτουν σοβαρά την υγεία;
  • [23] Οι καλλιτέχνες στηρίζουν την Action Aid

    [01] Στη δημοσιότητα το σχέδιο Ανάν

    12/11/2002 7:30:00 μμ

    Αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις για το σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού,το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα. Αυτή την ώρα ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου ενημερώνει διαδοχικά τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης ενω στην Κύπρο συνεχίζεται η κρίσιμη συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου υπό τον Γλαύκο Κληρίδη. "Το κείμενο Ανάν είναι η αφετηρία για διαπραγμάτευση" δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίον παρέδωσε το κείμενο.

    H Ελλάδα στηρίζει την Κύπρο

    "Το κείμενο Ανάν εξακολουθεί να είναι υπό εξέταση από την ελληνική και την κυπριακή πλευρά. Πολλά από τα σημεία του κειμένου θα συζητηθούν με την άλλη πλευρά και τα Ηνωμένα Εθνη", δήλωσε ο Πρωθυπουργός μετά την ενημέρωση που έκανε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, και πρόσθεσε πως η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός συμπαρίστανται στον Πρόεδρο Κληρίδη και θα βοηθήσουν σ' αυτή τη διαπραγμάτευση.

    "Το Κυπριακό είναι ένα πρόβλημα το οποίο παραμένει άλυτο επί δεκαετίες", ανέφερε ο κ. Σημίτης "και οι ελληνικές κυβερνήσεις επεδίωκαν να υπάρχει μία πρόταση από τον ΟΗΕ".

    "Αυτή τη στιγμή υπάρχει η πρόταση και γι' αυτό πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία και να εκμεταλλευθούμε", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, "αυτή την ευκαιρία για να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε τη λύση του προβλήματος με διαπραγματεύσεις".

    "Θα δούμε λοιπόν", κατέληξε ο κ. Σημίτης, "τις επόμενες εβδομάδες, τους επόμενους μήνες αν θα πετύχουμε αυτό το στόχο τον οποίο έχει η Ελλάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια".

    Απαντώντας τέλος σε ερώτηση για το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ επανέλαβε με εμφαση ότι η ένταξη είναι μια διαδικασια, η οποία δεν συναρτάται με τη λύση του πολιτικού προβλήματος.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα της επίλυσης. Επίσης ο κύριος Πρωτόπαπας, έκανε για ακόμα μια φορά σαφές ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου, μπορεί να προχωρήσει και ανεξάρτητα από τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος.

    Αυτήν την ώρα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, συναντάται διαδοχικά με τους αρχηγούς των κομμάτων της Αντιπολίτευσης προκειμένου να επιδώσει αντίγραφα του σχεδίου, ενώ συνεχίζεται η συνεδρίαση του Εθνικό Συμβουλίου της Κύπρου για μία πρώτη εκτίμηση του σχεδίου, υπό την προεδρία του Γλαύκου Κληρίδη.

    Το ερχόμενο Σάββατο, ο Κύπριος πρόεδρος θα επισκεφθεί την Αθήνα προσκεκλημένος του Πρωθυπουργού.

    Εν αναμονή της εκτίμησης του σχεδίου από τις δύο πλευρές

    Την ευχή να καταλήξουν σε συμφωνία οι δυο πλευρές, εξέφρασε ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνεδρίαση υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου της ομάδας εργασίας για το Κυπριακό, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, υπηρεσιακών παραγόντων. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί η συγκεκριμένη ευκαιρία επίλυσης του ζητήματος.

    Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Μπεγλίτης, διευκρίνισε ότι στο σχέδιο και στην αντίληψη του ΓΓ, δεν υπάρχει καμία λογική χρονικού διλήμματος, αλλά η συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

    Στόχος, πρόσθεσε, είναι στις 30 Μαρτίου, αφού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων, να προχωρήσουν σε δημοψηφίσματα.

    Ο κ. Μπεγλίτης, πρόσθεσε επίσης, ότι στο σχέδιο λύσης του ΓΓ υπάρχουν δύο εναλλακτικοί χάρτες, για την επιστροφή εδαφών υπό την ελληνική διοίκηση, ενώ τέλος τόνισε, ότι η ΕΕ αποτελεί τον εγγυητή του μοντέλου λύσης του Κυπριακού και δεν υπάρχουν θέματα που έχουν προσυμφωνηθεί.

    "Η συγκυρία είναι καλή και για τις δύο πλευρές", εκτίμησε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης. Χρειάζεται μελέτη για να διαπιστωθούν όσα λέει πίσω από τις γραμμές του, δήλωσε στο σταθμό μας ο Κάρολος Παπούλιας.

    Το σχέδιο έχει και θετικά και αρνητικά στοιχεία, τόνισαν στο Ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Τύπου κ. Τηλέμαχος Χυτήρης και ο γενικός εισαγγελέας της Κύπρου Αλέκος Μαρκίδης.

    Πρώτες αντιδράσεις

    Τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησαν ο Κώστας Καραμανλης, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Δημήτρης Τσοβόλας.

    Ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Δημήτρης Σιούφας δήλωσε ότι πρέπει να αποφευχθεί η σύνδεση της επίλυσης του κυπριακού με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ενώ ο Γιώργος Σουφλιάς δήλωσε ότι βασικές προϋποθέσεις για επίλυση είναι η ενιαία κυριαρχία της Κύπρου και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Και τα δύο είναι αποδυναμωμένα, πρόσθεσε.

    ''Απαράδεκτο'', χαρακτήρισε το σχέδιο το ΚΚΕ και διοργανώνει συλλαλητήριο καταδίκης του την Πέμπτη.

    Λάθος και μικροψυχία χαρακτήρισε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το γεγονός ότι κυβέρνηση δεν ενημέρωσε χθες την πολιτική ηγεσία της χώρας για το σχέδιο Ανάν. Τόνισε, πάντως, ότι στόχος είναι η εθνική ενότητα με σύμπτωση απόψεων και κατάλληλους χειρισμούς.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς έκανε λόγο για "νέα σελίδα" και ζήτησε χρόνο για να μελετήσει το σχέδιο με τους συνεργάτες του. Στην Τουρκία, ο τύπος εκτιμά ότι το Κυπριακό μπήκε στην τελική ευθεία για τη λύση.

    Ωστόσο, η Αγκυρα εμφανίζεται επιφυλακτική και περιμένει πρώτα την επίσημη θέση του Ντενκτάς. Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει "σθεναρά" την πρωτοβουλία Ανάν για λύση του Κυπριακού δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπαρτμεντ Ριτσαρντ Μπαουτσερ.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος το βράδυ θα συναντηθεί με το Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι τα εμπλεκόμενα μέρη στην Κύπρο "θα χρειαστεί να πάρουν μια πολύ δύσκολη απόφαση τις αμέσως επόμενες εβδομάδες και θα πρέπει να επιδείξουν κουράγιο, σοφία και οραματισμό".

    Ως την καλύτερη ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού εδώ και δεκαετίες που όμως δεν πρόκειται να παρουσιαστεί ξανά, χαρακτήρισε το σχέδιο Ανάν ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο.

    Η πρώτη αντίδραση από τις Βρυξέλλες ήρθε δια στόματος του αρμοδίου για την διεύρυνση της Ε.Ε, Γκίντερ Φερχοιγκεν, ο οποίος καλωσόρισε το σχέδιο Ανάν χαρακτηρίζοντας το ισορροπημένο.

    Επικρίσεις στην πολιτική Ερντογάν

    Σε δύο διαδοχικές συνεντεύξεις στους τηλεοπτικούς σταθμούς NTV και CNN Turk, ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών της Τούρκίας, Σουκρού Σινά Γκιουρέλ δήλωσε ότι είναι θετική η αντίδραση της Αγκυρας στο σχέδιο Ανάν, ωστόσο επεσήμανε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ως έχει, αλλά θα πρέπει να γίνει αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ των δυο πλευρών.

    Επέκρινε δριμύτατα τον Ρετζέπ Ερντογάν κατηγορώντας τον ότι, χωρίς δικαιοδοσία, ανέλαβε πρωτοβουλίες σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και έκανε λανθασμένα βήματα τα οποία ήταν επικίνδυνα.

    Όπως ανέφερε, υπήρξε έλλειψη συνέπειας και άγνοια σε θέματα εξωτερικής πολιτικής που είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα και υπογράμμισε ότι η εξωτερική πολιτική απαιτεί συνέχεια και δεν θα πρέπει να απωλεσθούν θέσεις που έχουν επιτευχθεί ως τώρα.

    Ο Τούρκος υπουργός επικαλέστηκε δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου και δήλωσε: "Πριν ακόμη από τις εκλογές ο κ. Ερντογάν έστειλε δύο μηνύματα προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, ένα προφορικό και ένα γραπτό, όπου αναφερόταν ότι ο Ερντογάν ήταν το άτομο που θα έλυνε το Κυπριακό. Αυτά είναι λανθασμένα βήματα και επικίνδυνα".

    [02] Σοβινιστής ο Καζάκος λέει ο εισαγγελέας

    12/11/2002 5:42:00 μμ

    Την ενοχή του Παντελή Καζάκου χωρίς κανένα ελαφρυντικό ζήτησε σήμερα ο εισαγγελέας έδρας του Μεικτού ορκωτού Εφετείου της Αθήνας. Ο εισαγγελικός λειτουργός χαρακτήρισε τον κατηγορούμενο άτομο υγιές, που δρούσε συνειδητά όταν τελούσε τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται. Ο Καζάκος είχε καταδικαστεί σε δις ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη, για δύο δολοφονίες αλλοδαπών και επτά απόπειρες δολοφονιών στο κέντρο της Αθήνας τον Οκτώβριο του '99.

    Καζάκος: ''Ημουν μισθοφόρος''

    Στην αγόρευση του ο εισαγγελέας χαρακτήρισε το δράστη σοβινιστή Έλληνα που κινήθηκε στην τέλεση των εγκλημάτων από το μύθο που περιβάλλει τους οικονομικούς μετανάστες.

    Νωρίτερα, ο Καζάκος είχε παραδεχτεί τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι έπαιρνε εντολές απο πολιτικά πρόσωπα, μέσω της τηλεόρασης προκειμένου να σκοτώσει, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του μισθοφόρο.

    Η τελική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί αύριο, εφ όσον έχουν ολοκληρωθεί οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής.

    [03] Το Μάρτιο η δίκη της ''17Ν''

    12/11/2002 6:40:00 μμ

    Αρχές Μαρτίου, εκτός απροόπτου, αναμένεται να οριστεί από το Συμβούλιο Εφετών η εκδίκαση της υπόθεσης της "17Ν". Αύριο, θα παραλάβει την ογκώδη δικογραφία ο εισαγγελέας Εφετών Κυριάκος Καρούτσος. Εν τω μεταξύ, για δεύτερη ημέρα απείχαν από το συσσίτιο οι οκτώ από τους 11 κρατούμενους για την υπόθεση "17Ν". Στην αποχή συμμετέχουν και οι αδελφοί Ξηρού, ενώ ο Σάββας αρνείται να πάρει και τα φάρμακά του. Οι κρατούμενοι διαμαρτύρονται για τις συνθήκες κράτησης και τα προβλήματα επικοινωνίας με τους συνηγόρους τους.

    Διαμαρτυρίες και πορείες

    Συνέντευξη Τύπου από κοινού, για τα προβλήματα επικοινωνίας που αντιμετωπίζουν με τους πελάτες τους, θα δώσουν αύριο το μεσημέρι οι συνήγοροι των προφυλακισμένων στον Κορυδαλλό.

    Στις 5 το απόγευμα, εξάλλου, μέλη αντιεξουσιαστικών οργανώσεων θα πραγματοποιήσουν πορεία απο το Πεδίο του Αρεως μέχρι τον Κορυδαλλό με μηχανές και αυτοκίνητα. Σκοπός τους, η εκδήλωση συμπαράστασης στον Γιάννη Σερίφη, ενω η αστυνομία ανακοίνωσε πως δεν θα επιτραπεί στους διαδηλωτές να πλησιάσουν κοντά στις φυλακές για λόγους ασφαλείας.

    Ολοι μαζί εκτός απ' τη Σωτηροπούλου

    Χθες ο αρμόδιος για τα θέματα των φυλακών Κορυδαλλού εισαγγελέας Εμμανουήλ Φραγκιαδάκης ενημέρωσε τους κρατούμενους για την υπόθεση της "17Ν", αναφέροντας ότι αφού ολοκληρώθηκε η κύρια ανάκριση μπορούν να προαυλίζονται όλοι μαζί.

    Η εξέλιξη απο άλλους έγινε δεκτή και άλλοι διαφώνησαν. Ο Κώστας Τέλιος εξέφρασε την επιθυμία του να μην προαυλίζεται απο κοινού με τον Δημ. Κουφοντίνα. Η Αγγελική Σωτηροπούλου, πάντως, θα συνεχίσει να προαυλίζεται μόνη της καθώς δεν υπάρχει άλλη κρατούμενη γυναίκα στην ειδική πτέρυγα.

    [04] Συνεχίζονται οι έρευνες για τους σπηλαιολόγους

    12/11/2002 11:51:00 πμ

    Ακαρπες παραμένουν μέχρι αυτή την ώρα οι έρευνες για τον εντοπισμό των σπηλαιολόγων, που αγνοούνται από το Σάββατο μέσα στο σπήλαιο του Σάρχου στο Ηράκλειο. Στις προσπάθειες απεγκλωβισμού των σπηλαιολόγων, του 35χρονου Μεθόδιου Ψωμά και της 30χρονης Χρύσας Μαυροκώστα και πιθανόν και μιας Ρωσίδας μεταπτυχιακής φοιτήτριας, εκτός των ανδρών της ΕΜΑΚ, ειδικών σπηλαιοδυτών, των δυτών της ομάδας καταστροφών και των πυροσβεστών παίρνει μέρος από χθες αργά το βράδυ και ομάδα 6 Γάλλων σπηλαιοδιασωστών.

    Επικίνδυνη και χρονοβόρα η προσπάθεια

    Η όλη επιχείρηση, που χαρακτηρίζεται δύσκολη αλλά και χρονοβόρα λόγω της ιδιομορφίας του σπηλαίου αλλά και των συνθηκών συντονίζεται από τον υπαρχηγό της Πυροσβεστικής ενώ από σήμερα, που σταμάτησε η βροχόπτωση θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν κάπως καλύτερες οι συνθήκες αφού χαμηλώνει η στάθμη του νερού και συνεχίζονται οι προσπάθειες άντλησης των υδάτων.

    Σπηλαιολόγοι πάντως που έχουν έλθει από ολόκληρη την χώρα για να συνδράμουν στις προσπάθειες διάσωσης παρά το ότι δεν υπάρχει κάτι το θετικό μέχρι στιγμής από τις έρευνες, εκφράζουν την αισιοδοξία τους πως όλα θα πάνε καλά αφού υπάρχει οξυγόνο και οι συνάδελφοι τους θεωρούνται πεπειραμένοι άλλα και έχουν και όλα τα εφόδια μαζί τους για να παραμείνουν μέσα στο σπήλαιο.

    [05] Απεργεί αύριο το ΕΚΑΒ

    12/11/2002 11:03:00 πμ

    Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προχωρούν αύριο οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ με οικονομικά και θεσμικά αιτήματα. Θα εξυπηρετούνται μόνο τα έκτακτα περιστατικά από προσωπικό ασφαλείας.

    [06] Η ΕΕ στηρίζει το σχέδιο Αναν για την Κύπρο

    12/11/2002 6:03:00 μμ

    Θετικές οι πρώτες αντιδράσεις για το σχέδιο Ανάν και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. "Η Ενωση θα μπορούσε να προχωρήσει στην ένταξη της διαιρεμένης Κύπρου στους κόλπους της, εκτός αν υπάρξει πολιτική διευθέτηση ως τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης", δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος κατέστησε, επίσης σαφές ότι δεν τίθεται θέμα να καθυστερήσει η ΕΕ την απόφασή της για την ένταξη της Κύπρου. Απόψε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κοφι Αναν θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, ενώ ήδη το Στέητ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στις πρωτοβουλίες Ανάν.

    Την ικανοποίηση και την υποστήριξη του προς το σχέδιο Ανάν εξέφρασε και ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος θα μεταβεί την Πέμπτη στην Αγκυρα, τονίζοντας ότι οι δύο πλευρές ''θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να υιοθετήσουν μια εποικοδομητική προσέγγιση''.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του αρμόδιου Επιτροπου για την διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος χαρακτήρισε ισορροπημένο το κείμενο των Ηνωμένων Εθνών, και ικανό να αποτελέσει τη βάση για την επίλυση του Κυπριακού, που θα επιτρέψει στην Κύπρο να εκπλήρώσει τις υποχερώσεις προς την ΕΕ.

    Ο Επίτροπος σημείωσε ότι υπάρχει ένα σημείο στην πρόταση Ανάν που απαιτεί εξαίρεση από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, χωρίς όμως να το διευκρινίσει.

    [07] ΗΠΑ και νότια Ρωσία στο έλεος θεομηνίας

    12/11/2002 6:32:00 μμ

    Θύελλες, καταιγίδες, ανεμοστρόβιλοι και πολλά θύματα. Οι ανατολικές Πολιτείες της Αμερικής πλήττονται από σφοδρότατο κύμα κακοκαιρίας. Μέσα σε 48 ώρες, τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ολόκληρες περιοχές ισοπεδώθηκαν, σπίτια και περιουσίες αφανίστηκαν ενώ πολλοί είναι εκείνοι που έμειναν άστεγοι. Η κατάσταση είναι εφιαλτική και η απελπισία των Αμερικανών δεν έχει τέλος. Ίδιο σκηνικό και στην νότια Ρωσία, όπου ισχυρές βροχοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν ολόκληρες περιοχές. Πολλά σπίτια υπέστησαν ζημιές και οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

    [08] Νέα αναβολή της δίκης Μιλόσεβιτς

    12/11/2002 12:00:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Για δεύτερη φορά αυτόν τον μήνα οι δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την Πρώην Γιουγκοσλαβία ανέβαλαν τη δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς καθώς ο πρώην Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας παραπονέθηκε και πάλι ότι αισθάνεται εξάντληση.

    Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Ρίτσαρντ Μέι δήλωσε ότι δικαστές ζήτησαν από τους γιατρούς μια νέα ιατρική γνωμάτευση για την κατάσταση της υγείας του Μιλόσεβιτς, ο οποίος πάσχει από υπέρταση. Η κακή υγεία του Μιλόσεβιτς, είχε γίνει αιτία να διακοπεί επανειλημμένα η μεγαλύτερη δίκη για εγκλήματα πολέμου μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Χθες, στην Μόσχα, ο Μπόρισλαβ Μιλόσεβιτς, αδελφός του πρώην Προέδρου, δήλωσε ότι εάν δεν νοσηλευθεί επειγόντως ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς κινδυνεύει να υποστεί καρδιακό επεισόδιο λόγω της υψηλής αρτηριακής του πίεσης.

    [09] Ετοιμότητα ΙΝΚΑ για την ακρίβεια στην αγορά

    12/11/2002 11:55:00 πμ

    Ετοιμο να προχωρήσει σε νέες κινητοποιήσεις και μποϋκοτάζ στην ελληνική αγορά μετά τις 25 Νοεμβρίου, δηλώνει το Ινστιτούτο Καταναλωτών. Αφορμή, το κόστος ζωής που παραμένει υψηλό, αφού σύμφωνα με καταγγελίες που δέχτηκε το ΙΝΚΑ το τελευταίο 10μηνο, περίπου οι μισές αφορούσαν σε αυξήσεις τιμών προϊόντων και υπηρεσιών, ιδιαίτερα σε αστικές και ημιαστικές περιοχές.

    [10] Ελεγχοι υπ. Γεωργίας στα εκκοκκιστήρια

    12/11/2002 11:59:00 πμ

    Εντατικούς ελέγχους στα εκκοκκιστήρια διενεργεί ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών ενισχύσεων του υπουργείου Γεωργίας προκειμένου να μην ξεπερασθεί το ανώτατο κοινοτικό όριο που έχει τεθεί για την ετήσια παραγωγή βαμβακιού. Από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν διαπιστώθηκαν παραβάσεις από 23 εκκοκκιστήρια στα οποία και επιβλήθηκαν κυρώσεις.

    [11] Συνέντευξη Ζακ Ρογκ στο BBC

    12/11/2002 5:45:00 μμ

    Μεγάλη πρόοδο έχει συντελέσει στα Ολυμπιακά έργα η Οργανωτική Επιτροπή του 2004, δήλωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ, σε συνέντευξή του στην ελληνική υπηρεσία του BBC. Όσον αφορά την επίσκεψη που πραγματοποίησε η Συντονιστική Επιτροπή της ΔΟΕ την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, ο Ζακ Ρογκ, επεσήμανε ότι η σχετική έκθεση της Επιτροπής περιέχει, εκτός από θετικά στοιχεία και ορισμένες επιφυλάξεις.

    Ζακ Ρογκ: ''Θα γίνουν πολύ καλοί Αγώνες το 2004''

    Ωστόσο, ο Πρόεδρος της ΔΟΕ επεσήμανε ότι αν υπάρξουν και άλλες καθυστερήσεις, θα δημιουργηθούν προβλήματα στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    "Η έννοια του επείγοντος έχει κατανοηθεί στην Ελλάδα και είμαι σίγουρος θα γίνουν πολύ καλοί Αγώνες στην Αθήνα το 2004", πρόσθεσε ο κ. Ρογκ.

    Τέλος, ο Πρόεδρος της ΔΟΕ αναφέρθηκε και στο ζήτημα που έχει ανακύψει τους τελευταίους μήνες με την άνοδο των τιμών των ξενοδοχείωνστην Ελλάδα. Διευκρίνισε ότι υπάρχει σχετική συμφωνία με την ένωση ιδιοκτητών ξενοδοχείων που υπεγράφη με την κυβέρνηση.

    Πηγή: ΒΒC

    [12] Νίκη 3-0 θέλει ο Ολυμπιακός

    Aννα Κούρτη 12/11/2002 4:30:00 μμ

    Δύσκολος ο στόχος του Ολυμπιακού στον αυριανό αγώνα με την Μακάμπι Χάιφα στη Ριζούπολη, από τον οποίο θα κριθεί η πρόκριση για τον 3ο γύρο του Κυπέλλου UEFA. Ο Σλοβένος προπονητής των "ερυθρόλευκων" Σρέτσκο Κάτανετς δήλωσε ότι "ο στόχος του Ολυμπιακού δεν είναι εύκολος, αλλά στο ποδόσφαιρο όλα είναι πιθανά". Ο αμυντικός του Ολυμπιακού Στέλιος Βενετίδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι "πρόκειται για δύσκολη αποστολή αλλά δεν είναι ακατόρθωτο για τον Ολυμπιακό το 3-0. Ο Ολυμπιακός είναι μεγάλη ομάδα με ανάλογες δυνατότητες και τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Θα πρέπει να βγούμε στο γήπεδο με αποφασιστικότητα από την αρχή και να κυνηγήσουμε και τη νίκη αλλά και το σκορ".

    [13] ΠΑΟΚ: Αισιοδοξία για τον αγώνα της Πέμπτης

    Aννα Κούρτη 12/11/2002 4:03:00 μμ

    Αναχώρησε σήμερα για την Ελβετία από το αεροδρόμιο "Μακεδονία", ο ΠΑΟΚ, που θα αντιμετωπίσει την Πέμπτη τη Γκρασχόπερς, στον επαναληπτικό αγώνα για το 2ο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. "Την Πέμπτη ο ΠΑΟΚ μπορεί να συνεχίσει την ευρωπαϊκή του πορεία", τόνισε ο προπονητής του Δικεφάλου Αγγελος Αναστασιάδης πριν την αναχώρηση του από το αεροδρόμιο. Αισιόδοξος για την επίτευξη της πρόκρισης δήλωσε και ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Πέτρος Καλαφάτης. Στην αποστολή του ΠΑΟΚ συμπεριελήφθησαν οι Ιφεάνι Ουντέζε, Φουτσίνι, Καφές, Σαλπιγγίδης.

    Δηλώσεις Αναστασιάδη-Καλαφάτη

    Ο τεχνικός του Δικεφάλου Αγγελος Αναστασιάδης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι "το παιχνίδι της Πέμπτης θα είναι τελείως διαφορετικό από αυτό της Τούμπας. Ξέρουμε τον αντίπαλο καλύτερα, έχουμε βέβαια περισσότερα προβλήματα, τα οποία όμως πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε για να είμαστε εμείς αυτοί που θα περάσουμε στο επόμενο γύρο του ΟΥΕΦΑ. Εάν ο ΠΑΟΚ όμως είναι αυτός που πρέπει, σοβαρός και πειθαρχημένος, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Ο ΠΑΟΚ έχει τις δυνατότητες να ξεπεράσει και αυτόν τον αντίπαλο. Πρέπει να είμαστε καλοί σε όλες τις γραμμές για να πάρουμε αυτό που θέλουμε".

    Επίσης, ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Πέτρος Καλαφάτης τόνισε ότι "έχουμε μια δύσκολη αποστολή, στην οποία όμως με τη βοήθεια και την αγάπη του κόσμου πιστεύω ότι θα φέρουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Ο Αγγελος Αναστασιάδης ξέρει τι πρέπει να κάνει για την καλύτερη αντιμετώπιση του αντιπάλου. Ελπίζω ότι θα γυρίσουμε με την πρόκριση".

    [14] ΠΑΟ: Εκτός αποστολής ο Κωνσταντίνου

    Aννα Κούρτη 12/11/2002 3:45:00 μμ

    Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η προετοιμασία του Παναθηναϊκού ενόψει του αγώνα της Πέμπτης με τη Φενέρμπαχτσε, στο γήπεδο "Απόστολος Νικολαίδης" για την πρόκριση στον 3ο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Ο Κύπριος επιθετικός, Μιχάλης Κωνσταντίνου μετά τις άσχημες εμφανίσεις του στους τελευταίους αγώνες των "πρασίνων", κρίθηκε σκόπιμο να μείνει εκτός της 19μελούς αποστολής, ανακοίνωσε σήμερα ο τεχνικός Σέρτζιο Μαρκαριάν. Επίσης, η Τουρκική ομάδα μετά από απόφαση της δεν επέτρεψε στους οπαδούς της να ταξιδέψουν στη χώρα μας. Τον κρίσιμο αγώνα του Παναθηναϊκού με τη Φενέρμπαχτσέ θα μεταδώσει απ' ευθείας στις 9:00 η ΕΤ1.

    Εκτός αποστολής έμειναν ακόμη οι Λίνκαρ, Μπαρτζώκας, Σαίνιο, Σαπάνης και Μπόατενγκ.

    Σήμερα οι ποδοσφαιριστές της ομάδας συμμετείχαν κανονικά στην πρωινή προπόνηση πλην του Κάρλος Σαϊνιο, ο οποίος συνέχισε να ακολουθεί ατομικό πρόγραμμα.

    Η αυριανή προπόνηση είναι προγραμματισμένη για τις 16.00, ενώ στη συνέχεια η αποστολή θα αποσυρθεί στους ξενώνες της Παιανίας.

    [15] Εντονες πιέσεις για επιστροφή των Μαρμάρων

    12/11/2002 7:22:00 μμ

    Παρόλο που το Βρετανικό Μουσείο εμμένει στην άρνηση του για επιστροφή των Μαρμάρων στην Αθήνα- έστω και προσωρινή, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, σε σημερινή συνέντευξή του, μίλησε για «νέα αντίληψη» που επικρατεί στο Βρετανικό Μουσείο και έκανε λόγο για στάση της βρετανικής κυβέρνησης και της βρετανικής κοινής γνώμης που αλλάζει σταθερά και θετικά. Χθες, ο Έλληνας υπουργός στο Λονδίνο έκανε μία νέα πρόταση στον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, λέγοντας να θεωρηθεί ως παράρτημα του Βρετανικού Μουσείου η αίθουσα του Μουσείου της Ακρόπολης, που θα φιλοξενήσει τα Μάρμαρα. Η πρόταση, όμως, απερρίφθη από το διευθυντή του Μουσείου Νιλ Μακ Γκρέγκορ.

    Συνεχίζονται οι επαφές του Ε. Βενιζέλου

    Ο κ. Γκρέγκορ που είχε, χθες, συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό επανέλαβε την επίσημη βρετανική θέση ότι δηλαδή τα γλυπτά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Βρετανικού Μουσείου. "Μόνο στο Βρετανικό Μουσείο μπορεί κανείς τα δει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στο πλαίσιο των άλλων μεγάλων αριστουργημάτων της ανθρωπότητας. Μόνο εδώ κάποιος μπορεί να δει συγκεντρωμένο το πολιτισμό της Αιγύπτου, της Συρίας, της αρχαίας Ρώμης και της Ελλάδας", είπε ο Νιλ Μακ Γκρέγκορ.

    Ο κ. Βενιζέλος σχολίασε στη σημερινή συνέντευξη του, ότι το Βρετανικό Μουσείο αρνείται να χαρακτηρίσει ως «διαπραγματεύσεις» τις συνομιλίες, αλλά συμφωνεί στον όρο «επαφή». Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απηύθυνε έκκληση στον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ να κάνει μία χειρονομία καλής θέλησης και να επιτρέψει την έκθεση των γλυπτών στην Αθήνα.

    Το απόγευμα ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού συναντήθηκε με την Βρετανή ομόλογό του Τέσα Τζόουελ, ενώ στις 8 το απόγευμα ώρα Ελλάδας θα γίνει η παρουσίαση του νέου μουσείου της Ακρόπολης από τον αρχιτέκτονα Μπερνάρ Τσουνί, που βασίζεται- σύμφωνα με πληροφορίες- σε μια επίδειξη εικονικής πραγματικότητας του νέου μουσείου της Ακρόπολης.

    Χθες το βράδυ, σε εκδήλωση που έγινε στην ελληνική πρεσβεία, στο Λονδίνο, ο πρόεδρος των Αγγλων αντικέρ παρέδωσε στον υπουργό πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, μαρμάρινη στήλη από την κλασσική περίοδο, η οποία είχε κλαπεί από το μουσείο των Θηβών. Ο Έλληνας υπουργός ερμήνευσε την κίνηση αυτή, ως το πρώτο συμβολικό βήμα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

    Ο Πατριάρχης για τα γλυπτά του Παρθενώνα

    Πρωτοβουλία για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα ανέλαβε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, όπως αποκάλυψε ο ίδιος στη ΝΕΤ, απέστειλε επιστολές προς το διάδοχο του Βρετανικού θρόνου Κάρολο και στο σύζυγο της βασίλισσας Ελισάβετ, Φίλιππο, προβάλλοντας το αίτημα για επιστροφή των γλυπτών στην πατρίδα τους.

    [16] ''Το κορίτσι της γειτονιάς'' επί σκηνής

    12/11/2002 6:06:00 μμ

    Με μια ελληνική οπερέτα, ''Το κορίτσι της γειτονιάς'' του Νίκου Χατζηαποστόλου, που "άφησε εποχή", ανοίγει η Νέα Σκηνή ''Ακροπόλ'' της Λυρικής Σκηνής την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου. Το "κορίτσι της γειτονιάς" που προσπαθεί να δραπετεύσει από τη φτώχεια ακολουθώντας ένα νεαρό φοιτητή, υποδύεται η Μάρθα Καραγιάννη και τον αγαπημένο της θείας του κοριτσιού ο Γιώργος Παπαζήσης.

    Μία παράσταση υψηλών προδιαγραφών

    Τον Χατζηαποστόλου, τον αποκαλούσαν ''Τροβαδούρο της Παλιάς Αθήνας''. Kαι δικαίως, εάν αναλογιστεί κανείς ότι ανάμεσα στις επιτυχίες αυτής της οπερέτας είναι συνθέσεις όπως ''Η μοδιστρούλα'', ''άσε τα πείσματα'', ''Γλέντι τρελό'', ''Εβίβα εσύ, εβίβα εγώ'' κ.α.

    Τη μουσική διεύθυνση της παράστασης έχει αναλάβει ο Γιώργος Κατσαρός.

    Την σκηνοθεσία έκανε ο Γιώργος Ρεμούνδος.

    Οι ημέρες των παραστάσεων είναι Τετάρτη και Πέμπτη στις 6.30 μ.μ. Παρασκευή και Σάββατο στις 9 μ.μ. και Κυριακή 8.00 μ.μ.

    [17] Ερευνα για μολυσμένο με ηπατίτιδα αίμα

    12/11/2002 6:49:00 μμ

    Το υπουργείο Υγείας διερευνά το θέμα, το οποίο προέκυψε μετά την καταγγελία του βουλευτή της ΝΔ Αθανάσιου Γιαννόπουλου περί μόλυνσης με τον ιό της ηπατίτιδας ποσότητας παραγώγων αίματος και την πιθανότητα μετάγγισής τους σε Ελληνες ασθενείς.

    Ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής, σε συνέντευξη Τύπου, διαβεβαίωσε ότι το αίμα ελέγχεται με σχολαστικότητα στη χώρα μας, αλλά θα διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα. Τον περασμένο Απρίλιο η Ελλάδα είχε αποστείλει 16.000 μονάδες πλάσματος στην Ολλανδία για τη δημιουργία πλάσματος και ο εκεί δειγματοληπτικός έλεγχος έδειξε ότι μία μονάδα είχε μολυνθεί με τον ιό της ηπατίτιδας

    Ερώτηση στη Βουλή για πιθανά κρούσματα μόλυνσης

    Ο κ. Στεφανής είπε, ότι οι ολλανδικές υπηρεσίες υγείας ενημέρωσαν το κέντρο παραγώγων αίματος στην Ελλάδα ότι κάποια μονάδα πλάσματος από τις έξι χιλιάδες που παρέλαβαν όταν αναμίχθηκε με τις υπόλοιπες μόλυνε με ηπατίτιδα 1250 λίτρα πλάσματος.

    Το σύνολο των παραγώγων αίματος καταστράφηκε αμέσως από τις ολλανδικές αρχές και ουδέποτε επέστρεψε στην Ελλάδα.

    Ο υπουργός τόνισε ότι το κρούσμα να οφείλεται πιθανότατα στο φαινόμενο του "σιωπηλού παραθύρου", που παγκοσμίως δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί και αφορά κατάσταση πιθανής λοίμωξης, που δεν έχει δώσει στοιχεία για να ανιχνευθεί. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιαστεί σε άλλη αποστολή στην Ολλανδία κρούσμα μολυσμένου αίματος με οποιονδήποτε ιό.

    Το αίμα στη χώρα μας, είπε, είναι ασφαλές και η Ελλάδα περιλαμβάνεται στα ασφαλή κράτη παγκοσμίως στον τομέα αυτό.

    Ο βουλευτής της ΝΔ Αθανάσιος Γιαννόπουλος με ερώτηση που έθεσε στη Βουλή, ζητά από το υπουργείο Υγείας να πληροφορήσει την κοινή γνώμη τι απέγινε με τα ερυθρά αιμοσφαίρια από το ίδιο αίμα, τα οποία έμειναν σε νοσοκομεία της χώρας μας, αν μολύνθηκαν άνθρωποι με ηπατίτιδα C από το αίμα αυτό και αν ναι πόσοι είναι αυτοί.

    Σε δύο μήνες τα αποτελέσματα των ερευνών

    Ηδη όλες οι υπηρεσίες που ασχολούνται με την αιμοδοσία και έχουν ανάμιξη στις επίμαχες μονάδες πλάσματος έχουν ενημερωθεί, προκειμένου να εντοπιστεί ο τρόπος με τον οποίο προέκυψε η μολυσμένη με ηπατίτιδα C μονάδα πλάσματος, αλλά και αν τα υπόλοιπα προϊόντα του ίδιου αίματος, όπως τα ερυθρά αιμοσφαίρια χρησιμοποιήθηκαν σε ανθρώπους στην Ελλάδα, διευκρίνισε η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Παρασκευής Παραγώγων Αίματος, Ευφροσύνη Οικονόμου.

    Στην ερώτηση που έγινε στην κ. Οικονόμου αν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μόλυνσης με ηπατίτιδα C κάποιου ατόμου στη χώρα μας, είπε ότι δεν μπορεί να το απαντήσει τώρα, ούτε και να το αποκλείσει, καθώς η διαδικασία για να εντοπιστεί ο αιμοδότης αλλά και ''οι πιθανοί παραλήπτες'' των παραγώγων θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες.

    Τότε οι υπεύθυνοι του Κέντρου Παραγώγων Αίματος θα γνωρίζουν ποιός έδωσε το μολυσμένο αίμα και ποιός πήρε τα παράγωγά του, τόνισε.

    Με βάση τη στατιστική και μόνο, οι αιματολόγοι λένε ότι πιθανότατα έχουν μολυνθεί δύο με τρία άτομα το πολύ.

    Αντίθετα η άποψη του υπουργείου Υγείας είναι ότι ο πιθανός κίνδυνος που προκύπτει είναι να έχει μολυνθεί μόνον ένα άτομο, εφόσον αποδειχθεί ότι μεταγγίστηκε με τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία διαχωρίστηκαν από το πλάσμα της επίμαχης μονάδας αίματος.

    [18] Νέα μέτρα στον αγώνα κατά των ναρκωτικών

    12/11/2002 4:57:00 μμ

    Tη λελογισμένη χορήγηση της βουπρενορφίνης και της αλτρεξόνης ως ουσιών υποβοήθησης των τοξικομανών, στην προσπάθεια απεξάρτισής τους από τα ναρκωτικά, πρότεινε ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής για τη μελέτη και αντιμετώπιση των Ναρκωτικών.

    Η λειτουργία του ΟΚΑΝΑ

    Ο Υπουργός Υγείας παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση στην Ευρώπη από πλευράς δημιουργίας μονάδων υποκατάστασης. Ωστόσο τόνισε ότι η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από άποψη διάδοσης των εξαρτησιογόνων ουσιών - με ταχύρυθμη όμως αύξησή της. Στο πλαίσιο αυτό,ανέφερε ο κύριος Στεφανής, οι νέες αιτήσεις για τη μεθαδόνη έχουν φτάσει τις 4808, ενώ οι επισήμως ενταγμένοι στη λίστα χορήγησής της είναι 3005.

    Ακόμη ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι φέτος, στις υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ προσελήφθησαν 400 περίπου άτομα, ενώ το προσεχές έτος, θα υπάρξουν 152 καινούργιες προσλήψεις. Ο προϋπολογισμός του ΟΚΑΝΑ,του ΚΕΘΕΑ και του 18 ΑΝΩ έχει αυξηθεί σημαντικά, συνέχισε ο κύριος Στεφανής, αλλά διευκρίνησε ότι σε κάθε περίπτωση, οι πόροι και πάλι δεν θα είναι αρκετοί.

    Ο κ. Στεφανής επέρριψε ευθύνες στις τοπικές κοινωνίες το γεγονός ότι δεν αποδέχονται την ίδρυση κέντρων στήριξης των τοξικομανών στην περιοχή τους. Ο πρόεδρος της Επιτροπής και πρώην υπουργός Υγείας, Μανώλης Σκουλάκης, πρότεινε να σταλεί επιστολή στους νέους δήμαρχους και νομάρχες, στην οποία να διευκρινίζεται ότι κάθε δήμος και κάθε νομαρχία θα πρέπει να αντιμετωπίσει το δικό του πρόβλημα στο έδαφός του.

    Η Νέα Δημοκρατία επέκρινε την κυβέρνηση, κατηγορώντας την για έλλειψη ενιαίας και συγκεκριμένης πολιτικής αντιμετώπισης των κοινωνικών παραμέτρων της τοξικομανίας. Συγκεκριμένα, η κ. Μαριέττα Γιαννάκου-Κουτσίκου υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ενιαία πολιτική που να συντονίζει τις προσπάθειες σε υγειονομικό και αστυνομικό επίπεδο, καθώς «κάθε νέα πολιτική που επιλέγεται, οφείλει να τροποποιεί το σύνολο των πολιτικών».

    [19] Το κρασί εναντίον της άνοιας

    12/11/2002 2:47:00 μμ

    Ένα -δύο ποτηράκια κρασί κάθε εβδομάδα δεν κάνουν καλό μόνο στην καρδιά, αλλά και στην πνευματική μας υγεία. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν Δανοί επιστήμονες, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι το κρασί μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας ή άλλων εκφυλιστικών ασθενειών, όπως το Αλτσχάιμερ.

    Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Προληπτικής Έρευνας της Κοπεγχάγης, οι άνθρωποι που πίνουν τρία ποτήρια κρασί καθημερινά έχουν δύο φορές λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από άνοια. Αντίθετα, όσοι προτιμούν την μπύρα παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά άνοιας.

    "Αυτά τα αποτελέσματα, βέβαια, δεν σημαίνουν ότι πρέπει να αρχίσουμε να πίνουμε περισσότερο κρασί", υπογράμμισε ο Dr Thomas Truelsen του Ινστιτούτου Προληπτικής Έρευνας. "Αλλά είναι εντυπωσιακά, επειδή δείχνουν ότι οι ουσίες στο κρασί μειώνουν τα επεισόδια άνοιας. Σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να αναπτύξουμε θεραπευτικές μεθόδους που θα βασίζονται σε αυτές τις ουσίες".

    Η ομάδα του Dr Truelsen πιστεύει πως το στοιχείο -κλειδί είναι ένα σύνολο συστατικών που βρίσκονται στο κρασί και πιο συγκεκριμένα στο κόκκινο κρασί.

    Από την άλλη πλευρά, επιστήμονες, όπως ο Dr John Brust, νευρολόγος στο Κεντρικό Νοσοκομείο του Χάρλεμ στη Νέα Υόρκη, υπογράμμισαν τη σημασία της ισορροπημένης δίαιτας στην πρόληψη της άνοιας.

    [20] Το 2003 οι δοκιμές νέου εμβόλιου για το AIDS

    Πηγή: ΑΠΕ 12/11/2002 7:28:00 μμ

    Την επόμενη χρονιά προγραμματίζεται να αρχίσουν οι κλινικές δοκιμές ενός νέου εμβολίου- που βασίζεται στο DNA- κατά του AIDS, μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα που είχαν οι πρώτες έρευνες σε πιθήκους, σύμφωνα με ανακοίνωση της φαρμακοβιομηχανίας Powerject που παρασκεύασε το εμβόλιο σε συνεργασία με την εταιρία GlaxoSmithKline. Ο πρόεδρος της εταιρίας Powerject Πολ Ντράισον τόνισε πως από τις πρώτες έρευνες φάνηκε ότι τα μολυσμένα με τον ιό HIV ζώα αντέδρασαν θετικά στο θεραπευτικό εμβόλιο και το ιογενές φορτίο στο αίμα τους διατηρήθηκε σε χαμηλό επίπεδο.

    Eλπίδες για πρόληψη και θεραπεία της θανατηφόρας ασθένειας

    Αντίθετα με τα άλλα εμβόλια που χρησιμοποιούν μια εξασθενημένη μορφή του ιού για να διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα, τα νέα εμβόλια για τον ίδιο σκοπό χρησιμοποιούν μια μικρή ποσότητα DNA, γεγονός που δημιουργεί προοπτικές για πιο αποτελεσματική δράση.

    Η PowerJect παρασκευάζει, ήδη, πέντε εμβόλια με βάση το DNA τα οποία θα χορηγούνται στον ασθενή με αστραπιαία ταχύτητα, θα είναι σε μορφή ξερής σκόνης, με αποτέλεσμα να καταργούνται οι σύριγγες. ''Παίρνουμε και δίνουμε DNA στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που βρίσκονται στην ανώτερη στιβάδα του δέρματος. Αυτά τα κύτταρα δρουν σα μικρά εργοστάσια που μετατρέπουν το DNA σε πρωτεΐνες, οι οποίες με τη σειρά τους προκαλούν ανοσοποιητικές αντιδράσεις'', επισήμανε ο Ντράισον.

    Η εταιρία, που έχει ξοδέψει 13 εκατομμύρια στερλίνες τους τελευταίους μήνες σε έρευνες για τα εμβόλια αυτά, σκοπεύει μέσα στο 2003 να αρχίσει τη δεύτερη φάση των δοκιμών σε εμβόλια DNA για τη γρίπη, τον έρπητα και τον καρκίνο.

    [21] Πόσο βλάπτει το περιβάλλον ο υπολογιστής σας;

    12/11/2002 6:05:00 μμ

    Ένα τσιπάκι υπολογιστή είναι πιο επιζήμιο για το περιβάλλον από ένα αυτοκίνητο, σύμφωνα με μία νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Εθνών στο Τόκιο. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα αγοράσετε καινούριο υπολογιστή, σκεφτείτε τη ζημιά που προκαλεί στο περιβάλλον το πιο γρήγορο και ισχυρό τσιπάκι του επεξεργαστή σας.

    Η στάση των κατασκευάστριων εταιριών

    Η κατασκευή αυτού του μικροσκοπικού, εύθραυστου υλικού από σιλικόνη αφήνει πίσω της ένα βουνό απορριμμάτων. "Προκειμένου να κατασκευάσουμε ένα τσιπ μνήμης που ζυγίζει δύο γραμμάρια, χρησιμοποιούμε υλικά και ορυκτά καύσιμα 1.400 γραμμαρίων. Αυτό είναι 700 φορές το βάρος του αρχικού τσιπ", τόνισε ο Dr Eric Williams, υπεύθυνος της έρευνας.

    Μελετώντας τα χημικά που απαιτούνται για να κατασκευαστεί ένα μικροτσίπ, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το τσιπ χρειάζεται πολύ περισσότερα υλικά, όπως καύσιμα και διαλυτές, από τις υπόλοιπες ηλεκτρονικές συσκευές. Αυτό συμβαίνει επειδή το τσιπ, εξαιτίας του μικρού του μεγέθους, πρέπει να είναι απολύτως καθαρό.

    "Είναι πολύ βασικό να μάθουμε ότι τα μικροτσίπ είναι επιζήμια για το περιβάλλον, επειδή αυτό θα έχει επιπτώσεις στο πώς οι άνθρωποι διαλέγουν να χρησιμοποιήσουν αυτό τον εξοπλισμό", τόνισε ο Dr Williams. "Στον βιομηχανοποιημένο κόσμο, η διάρκεια ζωής των προσωπικών υπολογιστών είναι πολύ σύντομη, περίπου δύο ή τρία χρόνια. Επομένως, το γεγονός ότι αγοράζουμε ένα νέο υπολογιστή τόσο σύντομα, αυξάνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της αγοράς μας".

    Ενώ η αγορά των υπολογιστών είναι μία ανταγωνιστική βιομηχανία και οι κατασκευαστές προσπαθούν να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το κόστος κατασκευής, πρέπει να προσπαθήσουν να βρουν εναλλακτικές μεθόδους κατασκευής των τσιπ.

    "Δεν είναι ξεκάθαρο ότι οι εταιρίες έχουν προσπαθήσει αρκετά να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και υλικών", επισήμανε ο Dr Eric Williams.

    [22] P/C: Βλάπτουν σοβαρά την υγεία;

    12/11/2002 5:50:00 μμ

    Όσο περισσότερο χρόνο περνάει ένας εργαζόμενος μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή τόσο πιο πιθανό είναι να υποφέρει από κάποια φυσική ή πνευματική ασθένεια ακόμη και από διαταραχές του ύπνου, προειδοποιούν Ιάπωνες ερευνητές.

    "Ανακαλύψαμε μία μεγάλη σχέση ανάμεσα στη διάρκεια της καθημερινής χρήσης οθόνης υπολογιστή και σε σωματικά συμπτώματα", τονίζει ο Dr. Tetsuya Nakazawa και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο Chiba της Ιαπωνίας.

    Τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι, που είναι κολλημένοι μπροστά στον υπολογιστή παραπονούνται συχνά ότι έχουν πονοκέφαλο, πιασμένους ώμους και πόνο στη μέση. Πνευματικά συμπτώματα, όπως ο λήθαργος, το έντονο άγχος και η απροθυμία να πάνε στη δουλειά, καθώς και προβλήματα ύπνου, όπως η κούραση και η αϋπνία, είναι πολύ συνηθισμένα σε εργαζόμενους που περνούν περισσότερες από πέντε ώρες κάθε μέρα μπροστά στον υπολογιστή τους.

    Βασικό κίνητρο για την εκπόνηση της συγκεκριμένης έρευνας ήταν ότι υπήρχαν πολύ λίγες πληροφορίες για το πόσο μπορούμε να χρησιμοποιούμε καθημερινά με ασφάλεια τον υπολογιστή μας, αν και η οθόνη του τερματικού αποτελεί κοινό τόπο σε πολλά είδη εργασίας.

    Η έρευνα πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε 25000 υπαλλήλους γραφείου από το 1995 ως το 1997. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το πόσο χρόνο περνούσαν μπροστά στον υπολογιστή τους, με τις συνήθειες του ύπνου τους, καθώς και αν παρουσίαζαν φυσικά και πνευματικά συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο, πόνο στη μέση και στα μάτια, κατάθλιψη και άγχος.

    [23] Οι καλλιτέχνες στηρίζουν την Action Aid

    12/11/2002 5:47:00 μμ

    Ένα "παράθυρο ελπίδας" για τα παιδιά του αναπτυσσόμενου κόσμου ανοίγουν 17 επώνυμοι Έλληνες, με τη συμμετοχή τους στη ραδιοφωνική έκκληση που πραγματοποιεί η Action Aid-Ελλάς, μέσω 11 ραδιοφωνικών σταθμών της Αττικής, από τις 16 ως τις 22 του μηνός. Στόχος της προσπάθειας είναι η συγκέντρωση πόρων για υλοποίηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων της ανθρωπιστικής οργάνωσης στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

    Τα μηνύματα της ραδιοφωνικής έκκλησης θα εκφωνηθούν από γνωστές προσωπικότητες του καλλιτεχνικού και δημοσιογραφικού χώρου, όπως οι Αννα Βίσση, Μιμή Ντενίση, Σπύρος Παπαδόπουλος, Βίκυ Μοσχολιού, Στέλιος Διονυσίου, Κατερίνα Λέχου, Αγγελος Αντωνόπουλος, Διονύσης Τσακνής, Αρης Δαβαράκης, Γιάννης Κακουλίδης, Αλέξης Κωστάλλας, Μηνάς Χαζησάββας, Νίκος Απέργης, Τάκης Χρυσικάκος, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Βίκυ Σταυροπούλου και Χρήστος Χατζηπαναγιώτης.

    Οι καταθέσεις του κοινού για τη ραδιοφωνική έκκληση ''Παράθυρο Ελπίδας'' της Action Aid-Ελλάς μπορούν να γίνουν στους εξής τραπεζικούς λογαριασμούς:

    1. Εθνική Τράπεζα αρ. λογαριασμού: 127/4800 95-81

    2. Alpha Bank αρ. λογαριασμού: 107/002002/004004


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 12 November 2002 - 17:55:06 UTC