Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-11-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενημέρωση των κομμάτων για το Kυπριακό
  • [02] Αλλάζει το καθεστώτος οπλοχρησίας στην ΕΛ.ΑΣ
  • [03] Μέχρι την Παρασκευή η απάντηση του Ιράκ
  • [04] Τσάμπιονς Καπ: Μαρούσι-Κεραυνός Λευκωσίας 72-62

    [01] Ενημέρωση των κομμάτων για το Kυπριακό

    12/11/2002 9:30:00 μμ

    Στα χέρια των πολιτικών αρχηγών παρέδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου το κείμενο του γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για τη λύση του Κυπριακού. Ο υπουργός συναντήθηκε αρχικά με τον πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή και στη συνέχεια με τη γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τον πρόεδρο του ΣΥΝ Νίκο Κωνσταντόπουλο. Εξερχόμενος από τη Ρηγίλλης ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή συνεννόηση, εκφράζοντας την ευχή και την ελπίδα αυτή να επιτευχθεί, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συγκληθεί το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

    Αναγκαία η εθνική συναίνεση

    Στο σχέδιο καλύπτονται οι αποφάσεις του ΟΗΕ, τόνισε ο υπουργός, ωστόσο αναγνώρισε ότι υπάρχουν θέματα που είναι αρνητικά στο σχέδιο σε ότι αφορά τη βιωσιμότητα και τη λειτουργικότητα της λύσης, αλλά πρόσθεσε ότι όλα αυτά δεν πρέπει να συζητηθούν δημοσίως, αφού όπως άφησε να εννοηθεί, θα αποτελέσουν ζήτημα διαπραγμάτευσης.

    "Η ΝΔ θα μελετήσει το κείμενο και θα τοποθετηθεί με γνώμονα το συμφέρον του Ελληνισμού", δήλωσε μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών ο εκπρόσωπος της ΝΔ Θ. Ρουσσόπουλος, και πρόσθεσε ότι ήρθε η ώρα της ύψιστης εθνικής συνεννόησης, ενώ επανέλαβε το αίτημα για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, έκανε λόγο για προαποφασισμένη λύση μιλώντας για ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα και εκβιαστικά διλήμματα. Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία της για την πορεία του Κυπριακού και ζήτησε να υπάρξουν αντιδράσεις στους όποιους εκβιασμούς τεθούν προς την ελληνική πλευρά. Επίσης είπε ότι το σχέδιο του Κόφι Αναν δεν κινείται στο πνεύμα των αποφάσεων του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Η κ. Παπαρήγα εξέφρασε τη συμπαράστασή του κόμματός της στον κυπριακό λαό και ανακοίνωσε ότι για αύριο έχει προγραμματιστεί συνέντευξη - αξιολόγηση του κειμένου επίλυσης του Κυπριακού.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ μετά τη συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου ζήτησε και πάλι τη σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ. Κωνσταντόπουλος δήλωσε ότι "η περίοδος των κρίσιμων διαπραγματεύσεων και των ακόμα κρισιμότερων αποφάσεων, στην οποία έχουμε μπει επιβάλλει χαμηλούς τόνους και νηφαλιότητα. Η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. είναι μεγάλη υπόθεση, πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να ολοκληρωθεί χωρίς προσκόμματα ή μεθοδεύσεις και επινοήσεις της τελευταίας στιγμής". Η κυβέρνηση, είπε, οφείλει να εγκαταλείψει τη μυστικοπάθεια, την τάση ωραιοποίησης και επικοινωνιακής διαχείρισης των πραγμάτων. Ολοι έχουμε συνείδηση των δυσκολιών και ότι δεν πρόκειται για την ιδανική και καλύτερη λύση, εάν όμως αξιοποιηθούν οι δυνατότητες όλων μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

    Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί την Τουρκία και την Κύπρο και θα επιδιώξει την ανταλλαγή απόψεων και τη συνεννόηση με τα κόμματα της Αριστεράς στην Ελλάδα, την Τουρκία, την Κύπρο και τα κατεχόμενα για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

    Το σχέδιο Ανάν την Τετάρτη στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας

    Την Τετάρτη το σχέδιο Ανάν θα δοθεί στους βουλευτές και την Πέμπτη το μεσημέρι στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου επισκέφθηκε και τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη και του επέδωσε αντίγραφο του σχεδίου. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Κακλαμάνης, το σχέδιο θα συζητηθεί στην επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών της Βουλής την Πέμπτη το μεσημέρι.

    [02] Αλλάζει το καθεστώτος οπλοχρησίας στην ΕΛ.ΑΣ

    12/11/2002 8:31:00 μμ

    Aναθεωρείται το καθεστώς οπλοφορίας και οπλοχρησίας των αστυνομικών με ειδικό νομοσχέδιο, το οποίο ανακοίνωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Το νομοσχέδιο προβλέπει συγκεκριμένες προϋποθέσεις οπλοφορίας καθιερώνοντας έλεγχο καταλληλότητας των αστυνομικών, την χρήση όπλων από το στάδιο προειδοποίησης μέχρι τον πυροβολισμό με σαφείς προϋποθέσεις, την εκπαίδευση των αστυνομικών, τον έλεγχο και τις ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες. Το σχέδιο νόμου προβλέπει την εξέταση όλων των αστυνομικών που υπηρετούν στο Σώμα για να διαπιστωθεί αν είναι ικανοί να φέρουν όπλο, ενώ προβλέπεται η πρόσληψη τριών ψυχιάτρων και 50 ψυχολόγων για την εξέταση του αστυνομικού προσωπικού.

    Σε ποιες περιπτώσεις προβλέπεται χρήση όπλου

    Βασική ρύθμιση του νομοσχεδίου που θα ισχύσει όταν ψηφιστεί από τη Βουλή είναι η πρόβλεψη περιοριστικά των περιπτώσεων στις οποίες ο αστυνομικός δικαιούται να κάνει χρήση του όπλου του πυροβολώντας κατά συγκεκριμένου προσώπου. Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε σχετική πρόβλεψη στο νόμο και ο αστυνομικός έκανε ή δεν έκανε χρήση του όπλου του κάνοντας μόνος του εκτίμηση των πραγματικών περιστατικών που αντιμετώπιζε.

    Χρήση του όπλου λοιπόν εναντίον συγκεκριμένου προσώπου θα γίνεται είτε για την ακινητοποίησή του είτε για την εξουδετέρωσή του όταν:

    - Ο αστυνομικός αντιμετωπίζει έγκλημα συνδεόμενο με άμεσο κίνδυνο προσώπου

    - Οταν αντιμετωπίζει έγκλημα που τελείται με ένοπλη επίθεση

    - Οταν αντιμετωπίζει ενόπλους

    - Οταν συντρέχει συγκεκριμένος κίνδυνος προσώπου

    - Οταν βρίσκεται σε κατάσταση αυτοάμυνας και αποκρούει επίθεση με επικείμενο κίνδυνο θανάτου ή βαριάς σωματικής βλάβης

    - Οταν ο αστυνομικός αντιμετωπίζει επίθεση κατά τρίτων και αμύνεται σε επικείμενο κίνδυνο θανάτου ή βαριάς σωματικής βλάβης των τρίτων.

    - Οταν ο αστυνομικός αντιμετωπίζει απαγωγείς και απειλείται εναντίον των ομήρων κίνδυνος ζωής ή βαριάς σωματικής βλάβης.

    Δεύτερη βασική πρόβλεψη του νομοσχεδίου είναι η πρόβλεψη και αναφορά των περιπτώσεων, στις οποίες απαγορεύεται η χρήση όπλων για ακινητοποίηση ή εξουδετέρωση προσώπων και αυτές είναι:

    - Οταν πρόσωπο τρέπεται σε φυγή για να αποφύγει νόμιμο έλεγχο ο αστυνομικός απαγορεύεται να πυροβολήσει εναντίον του αλλά επιτρέπεται μόνο να πυροβολήσει εκφοβιστικά στον αέρα χωρίς να σκοπεύει κανένα πρόσωπο.

    - Οταν ο αστυνομικός αντιμετωπίζει ανήλικο κάτω των 18 ετών εκτός και αν ο αστυνομικός αντιμετωπίζει επικείμενο κίνδυνο θανάτου ή σωματικής βλάβης και ο πυροβολισμός είναι το μοναδικό μέσο άμυνας.

    - Οταν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να πληγεί οποιοσδήποτε τρίτος και όχι το πρόσωπο που αποτελεί το στόχο του αστυνομικού.

    - Οταν ο πυροβολισμός στρέφεται κατά πλήθους και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να πληγούν άοπλοι που συμμετέχουν ή όχι στο πλήθος ακόμα και αν τμήμα του πλήθους είναι ένοπλο.

    Χρήση όπλων ανάλογα με τη βαρύτητα των κινδύνων

    Το νομοσχέδιο εφαρμόζοντας τις αρχές της αναγκαιότητας και αναλογικότητας στη χρήση του όπλου από αστυνομικούς προβλέπει κλιμάκωση της χρήσης όπλων ανάλογα με τη βαρύτητα των κινδύνων που αντιμετωπίζει ο αστυνομικός και έτσι διακρίνει τέσσερις περιπτώσεις:

    - Τον εκφοβιστικό πυροβολισμό που γίνεται με τρόπο που να αποκλείεται κίνδυνος προσώπου.

    - Τον πυροβολισμό κατά πραγμάτων όπως π.χ. πυροβολισμός εναντίον οχήματος με τρόπο που να αποκλείει το πλήγμα κατά προσώπου.

    - Τον πυροβολισμό ακινητοποίησης προσώπου, το οποίο προκαλεί άμεσο κίνδυνο θανάτου ή βαριάς σωματικής βλάβης.

    - Τον πυροβολισμό εξουδετέρωσης προσώπου από το οποίο προέρχεται άμεσος κίνδυνος θανάτου ή βαριάς σωματικής βλάβης.

    Οι αστυνομικοί μπορούν να χρησιμοποιούν στις περιπτώσεις αυτές το υπηρεσιακό όπλο, ενώ για να κατέχουν ιδιωτικό όπλο διαφορετικό του υπηρεσιακού πρέπει να έχουν άδεια αγοράς και κατοχής.

    Δεν επιτρέπεται να οπλοφορούν αστυνομικοί που βρίσκονται σε υπηρεσιακή διαθεσιμότητα, σε αργία, σε μακρά αναρρωτική άδεια ή σε υπηρεσίες γραφείου. Η χρήση των όπλων με διαφορετικό τρόπο από αυτό που προαναφέρεται και προβλέπεται στο νομοσχέδιο είναι παράνομη.

    Σκληρός ο νόμος για τους παρανομούντες

    Ο νόμος αυτός είναι επιεικέστερος και σαφέστερος αντίστοιχων νόμων της ΕΕ. Για τη σωστή εφαρμογή του τίθεται σε ισχύ πρόγραμμα εκπαίδευσης όλων των αστυνομικών σε κλειστά ή ανοικτά σκοπευτήρια που θα λειτουργούν σε κάθε νομό.

    Αιτία της αναθεώρησης του νομικού καθεστώτος είναι η παράνομη χρήση όπλων από αστυνομικούς, αλλά και η αποφυγή χρήσης όπλων σε περιπτώσεις αναγκαίες με αποτέλεσμα την κακή εικόνα της Αστυνομίας αλλά και πλήγματα στο αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

    Κυρώσεις θα αντιμετωπίζει αστυνομικός που απειλεί με πυροβόλο όπλο πολίτες χωρίς να είναι νόμιμη η απειλή και επίσης θα τιμωρούνται αστυνομικοί που δεν φυλάσσουν με αποτελεσματικό τρόπο τα όπλα τους ή τα παραδίδουν σε τρίτους.

    [03] Μέχρι την Παρασκευή η απάντηση του Ιράκ

    12/11/2002 8:08:00 μμ

    "Πολιτικό θέατρο'' χαρακτήρισαν οι ΗΠΑ την ομόφωνη απόρριψη της απόφασης των Ηνωμένων Εθνών από το ιρακινό κοινοβούλιο, επισημαίνοντας πως περιμένουν την επίσημη απόφαση του Ιράκ. Την οριστική απόφαση για το αν αποδέχεται το ψήφισμα του ΟΗΕ, καλείται να λάβει ο ίδιος ο Σαντάμ Χουσεΐν μέχρι την Παρασκευή. Ο πρόεδρος Μπους πάντως, ξεκαθάρισε πως αν δεν υποχωρήσει η Βαγδάτη η αμερικανική στρατιωτική δύναμη μπορεί να επιτεθεί άμεσα. Ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δήλωσε σήμερα ότι εξακολουθεί να αναμένει την απάντηση της Βαγδάτης. Από την άλλη, η Γερμανία και η Ισπανία εξέφρασαν την ελπίδα να αποδεχθεί το Ιράκ την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε να ρυθμιστεί η κρίση χωρίς στρατιωτική επέμβαση.

    Ανήσυχη η διεθνής κοινότητα

    Ο Γερμανός πρόεδρος Γιοχάνες Ράου και ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ εξέφρασαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, από τη Μαδρίτη, την ελπίδα ότι το Ιράκ θα αποδεχθεί την απόφαση 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να ρυθμιστεί η κρίση χωρίς μια στρατιωτική επέμβαση.

    Ο Γιοχάνες Ράου αναφερόμενος σε πιθανή στρατιωτική επέμβαση τόνισε ότι η Γερμανία όπως και οι περισσότερες χώρες απεύχεται να παρθεί μια τέτοια απόφαση, ενώ ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ υπογράμμισε ότι εάν η χρήση βίας αποδειχθεί απαραίτητη, η Ισπανία σέβεται τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως και τις συμφωνίες της με όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων ιδιαίτερα αυτών με τις ΗΠΑ.

    Η Γαλλία ''θα πρέπει να αναλάβει σε κάθε στάδιο πλήρως τις ευθύνες της'' μετά την ψήφιση μιας νέας απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Ιράκ, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών. Ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν ωστόσο απέφυγε να πει εάν η χώρα του θα μετάσχει σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική δράση στο Ιράκ.

    Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, μιλώντας σε μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, προειδοποίησε ότι μία ενδεχόμενη στρατιωτική δράση κατά του Ιράκ θα αυξήσει, αντί να μειώσει την απειλή της διεθνούς τρομοκρατίας.

    Ο υπουργός Πληροφόρησης Σαφουάτ αλ-Σερίφ, επικαλούμενος τις δηλώσεις του Μουμπάρακ, είπε ότι μία στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ ''θα οδηγήσει σε βίαιες ενέργειες και σε τρομοκρατία'', παρότι ορισμένες ενέργειες ενδέχεται να μην συμβούν αμέσως.

    Ο Σερίφ τόνισε ότι ο πρόεδρος καταβάλλει ''κάθε δυνατή προσπάθεια'' σε ζητήματα τα οποία μπορεί να έχουν θετικές επιπτώσεις για την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή.

    Εκθεση για επιπτώσεις πολέμου στο Ιράκ

    Ενας πόλεμος κατά του Ιράκ μπορεί να προκαλέσει πάνω από 300 χιλιάδες θύματα, αμάχους κατά πλειοψηφία, εκτιμά η μη κυβερνητική οργάνωση "Medact" σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στο Λονδίνο. Ο αριθμός των θυμάτων στη διάρκεια του πολέμου και για μια περίοδο τριών μηνών μετά το τέλος του, θα είναι από 48 έως 260 χιλιάδες, σύμφωνα με την έκθεση, που έχει τίτλο: ''Το κόστος στην υγεία και στο περιβάλλον ενός πολέμου κατά του Ιράκ''.

    Η οργάνωση αυτή, που κατά κύριο λόγο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ανθρωπιστική βρετανική οργάνωση ''Σώστε τα παιδιά'', προσθέτει ότι ένας εμφύλιος πόλεμος στο Ιράκ θα πρόσθετε περίπου 20 χιλιάδες θανάτους επιπλέον, ενώ οι θάνατοι από τα προβλήματα υγείας θα έφταναν στους 200 χιλιάδες, στη διάρκεια των επόμενων -του πολέμου- χρόνων.

    "Με βάση όλα τα σενάρια, η πλειοψηφία των θυμάτων θα είναι πολίτες'', προστίθεται στην έκθεση, ενώ οι επιπτώσεις στην υγεία των Ιρακινών ''θα είναι πολύ πιό έντονες και ολέθριες'' σε σχέση με εκείνες μετά από τον πόλεμο του Κόλπου το 1991.

    Ενας συμβατικός πόλεμος στο ιρακινό έδαφος θα προκαλούσε έναν εμφύλιο πόλεμο, πείνα, επιδημίες και εκατομμύρα πρόσφυγες, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, που αναφερόμενη στο οικονομικό κόστος του πολέμου εκτιμά ότι θα είναι ''υπερογκο'' και θα κυμανθεί ''από 150 ως 200 δισ. δολάρια (150-200 δισ. ευρώ).

    Παράλληλα, στην περίπτωση επίθεσης ο πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν θα κάψει όλους τους πετρελαιαγωγούς και θα δώσει εντολές να καταστραφούν όλοι οι πετρελαϊκοί χώροι με τη βοήθεια χημικών όπλων. "Τα προβλήματα που ήδη έχουν φανεί στο Αφγανιστάν, όσον αφορά την αναδιοργάνωση της χώρας σε όλους τους τομείς θα φανούν εδώ μεγαλύτερα και δύσκολα θα βρεθούν ξένοι επενδυτές και δωρητές από τη διεθνή κοινότητα για να υποστηρίξουν μια μακρόχρονη προσπάθεια αναδιοργάνωσης μιας ολόκληρης χώρας'', επισημαίνεται στην έκθεση της οργάνωσης Medact.

    [04] Τσάμπιονς Καπ: Μαρούσι-Κεραυνός Λευκωσίας 72-62

    12/11/2002 9:11:00 μμ

    Την τέταρτη του νίκη στον Γ όμιλο του Τσάμπιονς Καπ (περιφέρεια νότου) πέτυχε το Μαρούσι επικρατώντας 72-62 (ημ. 36-32) του Κεραυνού Λευκωσίας στο κλειστό του Αγίου Θωμά. Αυτό σημαίνει ότι η πρόκριση στην επόμενη φάση θα κριθεί οριστικά στον αγώνα με τον Αρη που θα γίνει στο Αλεξάνδρειο στις 3 Δεκεμβρίου. Η νικήτρια αυτού του αγώνα, θα συνεχίσει στη διοργάνωση, μαζί με την Μπνέι Χασαρόν από το Ισραήλ, που ουσιαστικά έχει εξασφαλίσει την πρόκριση.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 12 November 2002 - 21:53:01 UTC