Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-11-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυπριακό: αναμένοντας την απάντηση
  • [02] Και νέα μείωση της στρατιωτικής θητείας
  • [03] Ο Καραμανλής στο συνέδριο του νέου γαλλικού κόμματος
  • [04] Καθυστέρηση απόπλου λόγω φάρσας
  • [05] Μικρός σεισμός στο θαλάσσιο χώρο της Κέρκυρας
  • [06] Καταδίκη Αντρεότι
  • [07] ΠΑΟ-Μακεδονικός οδηγούν την κούρσα της Α1
  • [08] Νέο απολιθωμένο δάσος στη Λέσβο

    [01] Κυπριακό: αναμένοντας την απάντηση

    17/11/2002 9:02:00 μμ

    Καταφατική ως προς την έναρξη διαπραγματεύσεων του σχεδίου Ανάν για τη λύση του Kυπριακού, αναμένεται να είναι η απάντηση που θα δώσει κατά την αυριανή κρίσιμη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου. Ο πρόεδρος Κληρίδης, κατά την επιστροφή του στην Κύπρο από την Αθήνα, αποκάλυψε ότι ενημέρωσε ήδη τον Αλβάρο Ντε Σότο για τη διαφωνία του στο θέμα της συμπροεδρείας. Εν τω μεταξύ, αίσθηση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις Ερντογάν για κοινή είσοδο στην Ε.Ε. μιας ενωμένης Κύπρου και της Τουρκίας.

    Αντίθετος ο Κληρίδης σε μία μεταβατική κυβέρνηση

    Ο πρόεδρος της Κύπρου άφησε να εννοηθεί ότι η απάντηση στο σχέδιο θα είναι θετική, αν και το θέμα του χρόνου της απάντησης θα συζητηθεί, όπως είπε, στην αυριανή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

    Ωστόσο, ο κ. Κληρίδης υποστήριξε ότι υπάρχουν ορισμένα σημεία στο σχέδιο που θα ζητηθούν διευκρινήσεις, ενώ στα υπόλοιπα θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την αντίθεσή του για μία μεταβατική κυβέρνηση αλλά και για τον χρόνο που εισηγείται ο Κόφι Αναν, ενώ δεν θεωρεί ικανοποιητικό το χρονικό περιθώριο που έχει τεθεί για την επίτευξη συμφωνίας.

    Επίσης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του λόρδου Χάνεϊ ότι η κυριαρχία δεν είναι διαπραγματεύσιμη, είπε ότι η θέση του Βρετανού διπλωμάτη αποτελεί μάλλον απάντηση στην τουρκική πλευρά, η οποία επιμένει σε χωριστές κυριαρχίες.

    Στο ερώτημα αν θα αναλάβει το βάρος της υπογραφής μας μιας συμφωνίας, ο πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε ότι τα θέματα θα συζητηθούν στο Εθνικό Συμβούλιο. Και εάν μεν υπάρξει ομοφωνία τότε δεν τίθεται θέμα, γιατί θα δεχθεί την ομόφωνη απόφαση, ενώ αν υπάρξει απόφαση πλειοψηφίας θα λάβει σοβαρά υπόψη τη θέση της πλειοψηφίας και θα αποφασίσει ο ίδιος.

    Ο κ. Κληρίδης ολοκλήρωσε τις διαβουλεύσεις του στην Αθήνα, συναντώντας σήμερα τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και το προεδρείο των κυπριακών οργανώσεων στην Αθήνα. Ο κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι το σχέδιο Ανάν αποτελεί βάση διαπραγμάτευσης.

    Κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τον κ. Κληρίδη διαπιστώθηκε πλήρη ομοφωνία για τη στάση που θα πρέπει να κρατηθεί, ενώ ο κ. Σημίτης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές μη ικανοποιητικές ρυθμίσεις.

    Χθες, ο πρόεδρος της Κύπρου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τον αρχηγό της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή, καθώς και με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Νίκο Κωνσταντόπουλο, την γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, αλλά και τον απεσταλμένο των ΗΠΑ για το κυπριακό Τόμας Γουέστον.

    Εν τω μεταξύ, η κοινή γνώμη στην Κύπρο απορρίπτει το σχέδιο Ανάν ως τελική λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Νίλσεν -Αμερ, για λογαριασμό της εφημερίδας ''Πολίτης''. Με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, ποσοστό 52% των ερωτηθέντων δεν εγκρίνουν το σχέδιο, κυρίως γιατί πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση επ αυτού, ώστε να αλλάξουν κάποια σημεία.

    Αιφνιδιαστικές δηλώσεις Ερντογάν από τα Κατεχόμενα

    Ο νέος ισχυρός άνδρας της Τουρκίας, πρόεδρος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ταγίπ Ερντογάν, που αναμένεται αύριο στην Αθήνα, επισκεπτόμενος χθες τα κατεχόμενα, χαρακτήρισε διαπραγματεύσιμο το σχέδιο Ανάν και έκανε λόγο για λύση με ίσα κατανεμημένες υποχωρήσεις.

    Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του κ. Ερντογάν περί ταυτόχρονης ένταξης στην Ε.Ε. μιας ενωμένης Κύπρου και της Τουρκίας.

    Σχολιάζοντας τις θέσεις Ερντογάν, ο πρόεδρος της Κύπρου σημείωσε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που προβάλλεται από τουρκικής πλευράς αυτή η άποψη, ενώ πρόσθεσε ότι η τουρκική θέση δεν θα επηρεάσει την Ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου.

    Δηλώσεις Χριστόφια-Λυσσαρίδη

    "Όσοι επιμένουν ότι μέχρι τις 12 του Δεκέμβρη θα πρέπει να υπογραφεί μία καταρχήν συμφωνία στο Κυπριακό, ουσιαστικά θέτουν θέμα ανατροπής του Ελσίνκι", δήλωσε σε συνέντευξη του στο "Έθνος της Κυριακής" ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, που πρόσθεσε ότι έτσι επαναφέρουν τη λύση του Κυπριακού ως προϋπόθεση για την ένταξη.

    Ο κ. Χριστόφιας αρνήθηκε να τοποθετηθεί επί της ουσίας του σχεδίου, λέγοντας ότι δεν πρέπει να δημιουργείται κλίμα ευφορίας στην Ελλάδα και την Κύπρο, από την στιγμή που η τουρκική πλευρά κρατά κλειστά τα χαρτιά της.

    Από την πλευρά του, ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΙ.ΣΟΣ, Βάσος Λυσσαρίδης, σε συνέντευξη του στην ίδια εφημερίδα, υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή λύση αν δεν εναρμονίζεται με τις αρχές του διεθνούς δικαίου, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και δεν διασφαλίζει τα ανθρώπινα και τα ατομικά πολιτικά δικαιώματα.

    [02] Και νέα μείωση της στρατιωτικής θητείας

    17/11/2002 8:31:00 μμ

    Στο πλαίσιο αλλαγών που σχεδιάζει το υπουργείο Αμυνας, ο Γιάννος Παπαντωνίου σε συνέντευξη του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" εξαγγέλλει και νέα μείωση της στρατιωτικής θητείας. Αναφερόμενος στις αλλαγές που δρομολογούνται, ο υπουργός Αμυνας επισημαίνει ότι προβλέπεται η αναδιοργάνωση ιδιαίτερα του Στρατού Ξηράς, που σημαίνει κατάργηση εκατοντάδων μονάδων, συγκέντρωση δυνάμεων στον Εβρο και το Αιγαίο και ανάπτυξη των Ειδικών Δυνάμεων, που χρειάζονται για άμεση αντίδραση. Ταυτόχρονα προωθείται και η υλοποίηση του θεσμού του επαγγελματικού στρατού, με πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών, που μέχρι το 2005, θα καλύπτουν ουσιαστικά το 50% των Ενόπλων Δυνάμεων.

    [03] Ο Καραμανλής στο συνέδριο του νέου γαλλικού κόμματος

    17/11/2002 10:43:00 μμ

    Στο ιδρυτικό συνέδριο του νέου γαλλικού κόμματος "Ενωση για την Προεδρική Πλειοψηφία", στο Παρίσι, παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής. Σε δήλωσή του στη ΝΕΤ, επισήμανε ότι το νέο κόμμα και η Νέα Δημοκρατία έχουν κοινές ιδέες και αντιλήψεις για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης. Οι ίδιες ιδέες και αντιλήψεις, που σύντομα θα γίνουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία και στην Ελλάδα».

    Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης συμπλήρωσε ότι «οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι μεγάλες και σημαντικές για το κοινωνικό κράτος, την ασφάλεια του πολίτη, τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, την κοινή αγροτική πολιτική, την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας. Είναι βέβαιο ότι οι φιλελεύθερες ευρωπαϊκές δυνάμεις αποτελούν τη μεγάλη εγγύηση για το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον».

    [04] Καθυστέρηση απόπλου λόγω φάρσας

    17/11/2002 9:34:00 μμ

    Φάρσα απεδείχθη τελικά η "βόμβα" στο επιβατηγό πλοίο "Μπλου Σταρ Πάρος". Αγνωστος άνδρας με τηλεφώνημά του στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" ειδοποίησε ότι ένας εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί στο πλοίο. Ανδρες του Λιμενικού, με ειδικά σκυλιά, ερεύνησαν σχολαστικά όλους τους χώρους του πλοίου που ήταν αρχικά προγραμματισμένο να αποπλεύσει στις 18.15 για Σύρο, Πάρο, Νάξο Θήρα, χωρίς όμως να εντοπίσουν τη "βόμβα", αφού ήταν προϊόν του άγνωστου φαρσέρ. Το πλοίο απέπλευσε τελικά το βράδυ από το λιμάνι του Πειραιά για τους προορισμούς του.

    [05] Μικρός σεισμός στο θαλάσσιο χώρο της Κέρκυρας

    17/11/2002 9:25:00 μμ

    Ασθενή σεισμική δόνηση κατέγραψαν οι σεισμογράφοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στις 20.25 ώρα Ελλάδος, σήμερα. Ο σεισμός ήταν μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και προερχόταν από απόσταση 465 χιλιόμετρα ΒΔ της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο ΒΔ της Κέρκυρας.

    [06] Καταδίκη Αντρεότι

    17/11/2002 10:05:00 μμ

    Τζούλιο Αντρεότι

    Η ιταλική Δικαιοσύνη καταδίκασε τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζούλιο Αντρεότι, 83 ετών σήμερα, σε 24 χρόνια κάθειρξης για συμμετοχή σε δολοφονία δημοσιογράφου το 1979, όπως έγινε γνωστό από τους συνηγόρους του. Ο Αντρεότι, που έχει διατελέσει επτά φορές πρωθυπουργός και είναι ισόβιος γερουσιαστής, αθωώθηκε κατά την πρωτόδικη εκδίκαση της υπόθεσης τρία χρόνια πριν στην Περούτζια.

    Καταπέλτης η Πολιτική Αγωγή

    "Είναι μια πικρή έκπληξη", δήλωσε ο δικηγόρος του Φράνκο Κόπι, προσθέτοντας ότι ο πελάτης του θα ασκήσει έφεση.

    Σύμφωνα με την Πολιτική Αγωγή, βοηθοί του Αντρεότι σε συνεργασία με ανθρώπους της Μαφίας συνωμότησαν να σκοτώσουν τον δημοσιογράφο Μίνο Πεκορέλι γιατί θα δημοσίευε στοιχεία που θα κατέστρεφαν την καριέρα του Αντρεότι.

    Αντίδραση Σίλβιο Μπερλουσκόνι

    Ο Τζούλιο Αντρεότι είναι ''θύμα μιας τρελής Δικαιοσύνης'', δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μετά την καταδίκη του πρώην Πρωθυπουργού σε 24 χρόνια κάθειρξης από το Εφετείο. ''Χρειάζεται ένα σχέδιο μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης'', είπε ο Μπερλουσκόνι και πρόσθεσε: ''Πίστευα πάντα και εξακολουθώ να πιστεύω στη Δικαιοσύνη, ακόμη κι αν απόψε δυσκολεύομαι να αποδεχθώ έναν τέτοιο παραλογισμό''.

    [07] ΠΑΟ-Μακεδονικός οδηγούν την κούρσα της Α1

    17/11/2002 9:38:00 μμ

    Μετά από ένα αμφίρροπο παιχνίδι στο κλειστό της Πυλαίας, ο Παναθηναϊκός επικράτησε του ΠΑΟΚ με 77-73, παραμένοντας αήττητος και στην κορυφή της βαθμολογίας, μετά τις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ. Ούτε ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να σταματήσει την ξέφρενη πορεία του νεοφώτιστου Μακεδονικού. Η ομάδα του Σούλη Μαρκόπουλου επικράτησε 87-81 των "ερυθρολεύκων" και παρέμεινε αήττητη στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Επιτέλους νίκη για το Ηράκλειο, που κέρδισε στο Λίντο την Ολύμπια Λάρισας με 72-57 και πανηγύρισε την πρώτη επιτυχία του στην φετινή περίοδο, αφήνοντας τον θεσσαλικό σύλλογο στην τελευταία θέση της βαθμολογίας χωρίς νίκη, μετά από τέσσερις αγώνες.

    Αναλυτικά οι αγώνες

    Περιστέρι-Αρης 79-70

    Hρακλής-Πανιώνιος 78-76

    ΠAOK-Παναθηναϊκός 73-77

    Mακεδονικός-Oλυμπιακός 87-81

    Hράκλειο-Oλύμπια Λ. 72-57

    Mαρούσι-Iωνικός NΦ 18/11

    Nήαρ Hστ-AEK 18/11

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 4 αγώνες)

    Παναθηναϊκός 8

    Μακεδονικός 8

    Ηρακλής 7

    Ιωνικός ΝΦ (3αγ) 6

    ΑΕΚ (3αγ) 6

    Αρης 6

    Περιστέρι 5

    Πανιώνιος 5

    Ηράκλειο 5

    ΠΑΟΚ 5

    Ολυμπιακός 4

    Ολύμπια Λ. 4

    Μαρούσι (3αγ) 4

    Νήαρ Ηστ (3αγ) 3

    * Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε τη σεζόν με -2 βαθμούς, λόγω τιμωρίας από την περσινή περίοδο.

    [08] Νέο απολιθωμένο δάσος στη Λέσβο

    17/11/2002 9:16:00 μμ

    Νέα ευρήματα που αποδεικνύουν την ύπαρξη ενός ακόμα πυρήνα απολιθωμένων κορμών, αυτή τη φορά στην περιοχή Σκαμιούδα Άντισσας της Δυτικής Λέσβου, έφεραν στο φως πρόσφατες ανασκαφές. Οι ανασκαφικές εργασίες αποκάλυψαν όρθιους και πεσμένους κορμούς σε άριστη κατάσταση διατήρησης. Μετά τις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των ευρημάτων, οι επισκέπτες του αιολικού πάρκου στην περιοχή Σκαμιούδα Αντισσας, η κατασκευή του οποίου αποτέλεσε και την αφορμή για την αποκάλυψη των απολιθωμένων κορμών, θα μπορούν να επισκεφθούν ταυτόχρονα και το καινούργιο πάρκο απολιθωμάτων κοντά στα άλλα που ήδη λειτουργούν. Έτσι πλέον ο επισκέπτης της περιοχής, εκτός από το Μουσείο στο Σίγρι, μπορεί να επισκέπτεται το πάρκο του απολιθωμένου δάσους, τα δυο γεωπάρκα Σιγρίου και Πλάκας Σιγρίου.

    Σημαντικά τα ευρήματα

    Συγκεκριμένα αποκαλύφθηκαν:

    - Δυο πεσμένοι απολιθωμένοι κορμοί με καλή διατήρηση της δομής τους, μήκους οκτώ και τεσσάρων μέτρων αντίστοιχα και διαμέτρου 40 εκατοστών.

    - Όρθιος απολιθωμένος κορμός, με άριστη διατήρηση των μορφολογικών του χαρακτηριστικών και περίμετρο 62 εκατοστών.

    - Γιγαντιαίος πεσμένος απολιθωμένος κορμός κωνοφόρου δένδρου. Ήδη οι ανασκαφικές εργασίες έχουν φέρει στην επιφάνεια ένα τμήμα του μήκους 10 μέτρων και περιμέτρου δυο μέτρων.

    Τη διεύθυνση των ανασκαφικών εργασιών είχε ο διευθυντής του Μουσείου φυσικής ιστορίας Σιγρίου και επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Νικόλαος Ζούρος ενώ η συστηματική έρευνα του απολιθωμένου ξύλου γίνεται από τον καθηγητή Παλαιοβοτανικής Ευάγγελο Βελιτζέλο.

    Μέσα στο πρώτο 9μηνο του 2002 επισκέφθηκαν το Μουσείο και τα υπαίθρια πάρκα του απολιθωμένου δάσους 75.000 επισκέπτες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 17 November 2002 - 21:50:57 UTC