Browse through our Interesting Nodes for Internet Searching Tools & Sources Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-11-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξεκάθαρες οι θέσεις της Ελλάδας για την Κύπρο
  • [02] Υπέρ του σχεδίου Ανάν η κοινή γνώμη στην Ελλάδα
  • [03] Κλειστά την Δευτέρα τα πρατήρια καυσίμων
  • [04] Κασμίρ: Έκρηξη σε λεωφορείο με 7 νεκρούς
  • [05] Παγκόσμια Ημέρα κατά της Θανατικής Ποινής
  • [06] Εκρήξεις βομβών στην Μπογκοτά
  • [07] Καταστατικό συνέδριο της ΓΣΕΕ

    [01] Ξεκάθαρες οι θέσεις της Ελλάδας για την Κύπρο

    23/11/2002 11:11:00 πμ

    Στη Χάγη ο Πρωθυπουργός.

    Σαφείς και ξεκάθαρες είναι οι ελληνικές θέσεις στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και της επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε ο Πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην Πράγα. Η Ελλάδα επιδιώκει "καθαρή λύση" στο θέμα της ένταξης της Κύπρου, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις", τόνισε ο κ. Σημίτης. Συναντήσεις με ομολόγους του είχε ο υπ. Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος τη Δευτέρα θα βρίσκεται για συνομιλίες στο Λονδίνο και την Τρίτη στην Ουάσιγκτον. Στη Χάγη έφτασε σήμερα ο κ. Σημίτης που θα έχει συνομιλίες με τον Ολλανδό πρωθυπουργό.

    Συνάντηση Σημίτη-Μπους

    Επίσης, οι 19 ηγέτες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν στη σύσταση Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης, για την ανάληψη δράσης σε εστίες κρίσης παγκοσμίως και στην ένταξη στους κόλπους της Συμμαχίας 7 νέων κρατών-μελών από το 2004.

    Η αναβλητική στάση της Τουρκίας, η οποία δημιουργεί δυσκολίες για την επίλυση των προβλημάτων, επισημάνθηκε από όλους του συνομιλητές του Πρωθυπουργού, όπως ο ίδιος δήλωσε στους Έλληνες δημοσιογράφους.

    Η Ελλάδα, στο πλαίσιο των καθαρών λύσεων, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, δεν θα δεχθεί διαπραγματεύσεις με όρους και θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να το πετύχει.

    Ο κ. Σημίτης ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις επαφές και τα ταξίδια έως τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, τονίζοντας ότι η ένταξη της Κύπρου πρέπει να πραγματοποιηθεί ανεξάρτητα από το πολιτικό πρόβλημα, ενώ υποστήριξε ότι η απάντηση της Ελλάδας στους αστερίσκους και τις υποσημειώσεις είναι οι καθαρές λύσεις.

    Όσον αφορά στο αίτημα της Τουρκίας για ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο κ. Σημίτης είπε ότι η Ε.Ε. πρέπει να δώσει ένα θετικό μήνυμα στην Τουρκία, ωστόσο σημείωσε ότι χρειάζονται θετικά μηνύματα και από πλευράς της Τουρκίας τόσο για το Κυπριακό, όσο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Εν τω μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Πρωθυπουργός με το γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος βρίσκεται στη Χάγη.

    Οι κ.κ Σημίτης και Ανάν δεν θα συναντηθούν, καθώς δεν συμπίπτουν οι ώρες παραμονής τους στη Χάγη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ανάν ανέφερε ότι είναι ενήμερος για τη στάση των Ελληνοκυπρίων και της Ελλάδας και πληροφόρησε τον κ. Σημίτη ότι είναι στις προθέσεις του να ασκήσει την όποια πίεση είναι δυνατόν προς την πλευρά των Τουρκοκυπρίων, ώστε και εκείνοι να πάρουν απόφαση ανάλογη με εκείνη των Ελληνοκυπρίων.

    "Να ασκήσει την επιρροή του προς την Τουρκία προκειμένου η γειτονική χώρα να αλλάξει στάση και να προβεί σε θετικές ενέργειες για Κυπριακό και Ευρωστρατό", ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης από τον Πρόεδρο Μπους κατά τη διάρκεια συνάντηση τους, στο περιθώριο του επίσημου δείπνου, που παρατέθηκε στη Πράγα προς τιμήν των ηγετών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος Μπους ανέφερε στον κ. Σημίτη ότι τα θέματα αυτά τα συζητά στις επαφές του με την τουρκική πλευρά και το ίδιο θα πράξει και ο υπουργός των Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ.

    Εκκρεμεί το θέμα του Ευρωστρατού λόγω διαφωνίας της Τουρκίας

    Πάντως δεν έγινε σαφές στη Πράγα, που ακριβώς διαφωνεί για τον Ευρωστρατό η Τουρκία, η οποία μπλοκάρισε τη σχετική απόφαση.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας στη Σύνοδο χαρακτήρισε ως μη θετικό το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ δεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία, προκειμένου να ρυθμιστούν οι σχέσεις στρατιωτικής συνεργασίας με την ΕΕ.

    Ο κ. Σημίτης επεσήμανε ότι η στάση της Τουρκίας στο θέμα του Ευρωστρατού επηρεάζει προφανώς τη στάση της ΕΕ, στο θέμα της ημερομηνίας έναρξης των ευρωτουρκικών διαπραγματεύσεων.

    Το θέμα απασχόλησε και τη συνάντηση του κ. Σημίτη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Αχμετ Σεζερ, στις αιτιάσεις του οποίου για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, απάντησε ότι ''η Τουρκία δεν μπορεί να τα έχει όλα''.

    Ως ''πρόκληση'' προς ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο χαρακτήρισε, ο Τούρκος ηγέτης Ρετζέπ Ερντογάν από το Στρασβούργο, το ενδεχόμενο να μην οριστεί στην Κοπεγχάγη ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας.

    Με ντομάτες ''υποδέχτηκαν'' τον Ρόμπερτσον

    Επίθεση με τομάτες δέχτηκε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζώρτζ Ρόμπερτσον στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που έδινε στην Πράγα με το τέλος της Συνόδου της Συμμαχίας.

    Δύο Ρώσοι, που κάθονταν στις δημοσιογραφικές θέσεις, σηκώθηκαν και πέταξαν δύο τομάτες εναντίον του, χωρίς όμως να βρουν το στόχο. Παράλληλα φώναξαν "το ΝΑΤΟ είναι χειρότερο από την Γκεστάπο" και ο ένας από αυτούς έβγαλε το σακάκι του, αποκαλύπτοντας το κόκκινο περιβραχιόνιο, που φορούσε με το σφυροδρέπανο.

    Αμέσως οι άνδρες ασφαλείας έβγαλαν έξω από την αίθουσα τους δύο δράστες, που όπως αποδείχθηκε δεν ήταν δημοσιογράφοι, αλλά μέλη εθνικιστικών οργανώσεων της Ρωσίας. Παραμένει άγνωστο αν συνελήφθησαν και κυρίως πως κατάφεραν να περάσουν από τον αυστηρό έλεγχο της εισόδου.

    Ο λόρδος Ρόμπερτσον συνέχισε ατάραχος και χαμογελαστός με τις τομάτες επί σκηνής.

    Νέα συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς στις 30 Νοεμβρίου

    Νέα συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τον πρόεδρο Κληρίδη και το Ραούφ Ντενκτάς, προγραμματίζει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, για τις 30 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κίπρις". Ο σύμβουλος του Ραούφ Ντενκτάς, Εργκούν Ολγκιούν είπε στην ίδια εφημερίδα ότι μέχρι στιγμής δεν τους έχει γίνει οποιαδήποτε νύξη για συνάντηση.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΕΡΑ

    [02] Υπέρ του σχεδίου Ανάν η κοινή γνώμη στην Ελλάδα

    23/11/2002 11:35:00 πμ

    Επτά στους δέκα Έλληνες επικροτούν το σχέδιο Κόφι Ανάν. Αυτό δείχνει η πανελλαδική έρευνα της "Μέτρον Ανάλυσις", τα στοιχεία της οποίας παρουσιάζει η εφημερίδα "Ημερησία". Το 56,8% των ερωτηθέντων θεωρεί τη λύση Αναν καλύτερη από τη διχοτόμηση της Κύπρου. Το 41.7% χαρακτηρίζει το σχέδιο ισορροπημένο, ενώ το 21% πιστεύει ότι ευνοείται η Τουρκοκυπριακή πλευρά. Όσον αφορά τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την έρευνα οι 8 στους 10 τάσσονται υπέρ, με την ένταξη της Κύπρου να παίζει καθοριστικό ρόλο.

    [03] Κλειστά την Δευτέρα τα πρατήρια καυσίμων

    23/11/2002 10:37:00 πμ

    Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν τη Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, οι βενζινοπώλες, οι οποίοι αντιδρούν στην επιβολή ταμειακών μηχανών στις αντλίες πετρελαίου χωρίς παράλληλη σφράγιση των δεξαμενών. Παράλληλα, την ίδια μέρα θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, προκειμένου να καθοριστεί η περαιτέρω στάση του κλάδου. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Δημήτρη Μακρυβέλιου, η κινητοποίηση δεν αποκλείεται να καταλήξει σε απεργία διαρκείας.

    [04] Κασμίρ: Έκρηξη σε λεωφορείο με 7 νεκρούς

    23/11/2002 10:16:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Επτά ινδοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 20 τραυματίσθηκαν σήμερα, όταν το λεωφορείο τους ανατινάχθηκε από νάρκη στο ινδικό τμήμα του Κασμίρ, όπως ανακοινώθηκε από αστυνομικές πηγές. Η νάρκη, που κατά πάσα πιθανότητα τοποθετήθηκε από ισλαμιστές αντάρτες, εξερράγη κατά τη διάβαση μίας στρατιωτικής φάλαγγας, 100 χλμ νοτίων του Σριναγκάρ, θερινής πρωτεύουσας του Κασμίρ, πάνω στην κύρια οδική αρτηρία προς την άλλη πρωτεύουσα του κρατιδίου, Τζάμου.

    "Το λεωφορείο τους εκτινάχθηκε από μία νάρκη και κατρακύλησε στηνκ πλαγιά του βουνού έως έναν ποταμό χαμηλώτερα", σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

    Χθες, δύο ισλαμιστές αντάρτες επιτέθηκαν σε αστυνομικό σταθμό στο κέντρο του Σριναγκάρ, σκοτώνοντας έξι αστυνομικούς προτού πέσουν με τη σειρά τους νεκροί από τα πυρά που δέχθηκαν.

    [05] Παγκόσμια Ημέρα κατά της Θανατικής Ποινής

    Aννα Κούρτη 23/11/2002 11:12:00 πμ

    Παγκόσμια Ημέρα κατά της Θανατικής Ποινής διοργανώνεται για πρώτη φορά στις 30 Νοεμβρίου, από την φιλανθρωπική καθολική κοινότητα του Σαν Ετζίντιο, με τη συμμετοχή πολλών διεθνών οργανώσεων, αναμεσα τους και η Διεθνής Αμνηστία, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της κοινότητας, Μάριο Μαραζίτι. Η συγκεκριμένη ημέρα επιλέχθηκε ''διότι είναι η επέτειος της πρώτης κατάργησης της θανατικής ποινής στον κόσμο από ένα κράτος, το Δουκάτο της Τοσκάνης το 1797'', πρόσθεσε ο κ. Μαραζίτι.

    ''Η ποινή του θανάτου είναι ένα όργανο του παρελθόντος''

    "Ο στόχος αυτής της εκστρατείας είναι να συνειδητοποιήσει ο κόσμος πως η ποινή του θανάτου είναι ένα όργανο του παρελθόντος, όπως τα βασανιστήρια και η δουλεία", τόνισε ο εκπρόσωπος της κοινότητας.

    Η απόφαση για την οργάνωση μιας τέτοιας παγκόσμιας ημέρας ελήφθη από την Παγκόσμια Συμμαχία κατά της θανατικής ποινής, ενός κινήματος που γεννήθηκε τον περασμένο Μάιο στην έδρα του Σαν Ετζίντιο, με τη συμμετοχή της Διεθνούς Αμνηστίας, του Συνδέσμου και της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και οργανώσεων εναντίον της θανατικής ποινής από ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ.

    Μια από τις πρωτοβουλίες της ημέρας αυτής θα είναι η φωταγώγηση μνημείων σε διάφορες πόλεις του κόσμου, όπως γίνεται στο Κολοσσαίο της Ρώμης κάθε φορά που μια χώρα καταργεί την ποινή του θανάτου. Πολλές πόλεις και πρωτεύουσες θα συμμετάσχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία, ανάμεσά τους η Νέα Υόρκη, η Βαρκελώνη, το Σαντιάγο, το Παρίσι, το Λονδίνο, η Κοπεγχάγη και το Αμστερνταμ.

    Σύμφωνα με τον Μαραζίτι, μέσα σε τριάντα χρόνια 111 χώρες έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή, όμως 86 την διατηρούν ακόμα.

    Επίσης από τον Οκτώβριο του 1998 η κοινότητα του Σαν Ετζίντιο έχει συγκεντρώσει 4.487.895 υπογραφές υπέρ της κατάργησης της θανατικής ποινής.

    Οι περισσότερες υπογραφές προέρχονται από την Ευρώπη, ενώ οι 600.000 από τις ΗΠΑ.

    Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν υπογράψει είναι ο Βάτσλαβ Χάβελ, ο Ντάριο Φο, ο Ουμπέρτο Εκο.

    Η ιταλική οργάνωση κατά της θανατικής ποινής ''Κάτω τα χέρια από τον Κάιν'' στην ετήσια έκθεσή της επισημαίνει πως το 2001 πραγματοποιήθηκαν σε όλον τον κόσμο 4.700 εκτελέσεις, οι 3.500 (ποσοστό 74%) στην Κίνα.

    Πηγή: ΑΠΕ

    [06] Εκρήξεις βομβών στην Μπογκοτά

    22/11/2002 11:52:00 μμ

    Τρεις μικρής ισχύος βόμβες εξερράγησαν αργά το βράδυ της Παρασκευής έξω από τα γραφεία του Γενικού Εισαγγελέα της Κολομβίας στην Μπογκοτά, με αποτέλεσμα δύο πολίτες να τραυματιστούν, όπως ανακοινώθηκε από την τοπική αστυνομία, η οποία εικάζει ότι οι επιθέσεις οφείλονται στους αριστεριστές αντάρτες της Κολομβίας.

    Πολύ κοντά στο τόπο των εκρήξεων βρίσκεται και η αμερικανική πρεσβεία αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν ο στόχος των εκρήξεων ήταν το κτίριο της πρεσβεία των ΗΠΑ.

    Εξάλλου τον Αύγουστο αντάρτες, μέλη των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας FARC, που είναι το αρχαιότερο ανταρτικό κίνημα σε όλη την Λατινική Αμερική, προχώρησαν σε βομβιστική επίθεση στην Μπογκοτά την ώρα της ορκωμοσίας του Προέδρου Αλβάρο Ουρίμπε, με αποτέλεσμα 21 άνθρωποι να σκοτωθούν και πάνω από 60 να τραυματιστούν σοβαρά.

    [07] Καταστατικό συνέδριο της ΓΣΕΕ

    Aννα Κούρτη 23/11/2002 11:06:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Διήμερες εργασίες του 31ου Οργανωτικού Καταστατικού Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, αρχίζουν σήμερα στον ''Αστέρα'' της Βουλιαγμένης. Κεντρικό θέμα του συνεδρίου θα είναι η προσπάθεια αύξησης της συμμετοχής των εργαζομένων στα συνδικάτα. Βασική ιδέα για να επιτευχθεί ο στόχος της ενίσχυσης των συνδικάτων θα είναι οι ενοποιήσεις των εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών και η δημιουργία ενός συμβουλίου σε κάθε περιφέρεια με τη συμμετοχή όλων των εργατικών κέντρων.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της διοίκησης αναφέρθηκε στην τάση αποστασιοποίησης των εργαζομένων η οποία υποστήριξε ότι ''εκτός από τη δική μας ελλειμματική παρουσία οφείλεται στις αναδιαρθρώσεις και στο νέο εργασιακό περιβάλλον που επιβάλλει η νέα οικονομία όπου ο βαθμός συνδικαλιστικοποίησης είναι μηδενικός''.

    Πηγή: ΑΠΕ


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 23 November 2002 - 9:54:53 UTC