Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προσφυγή των ΕΛΤΑ εναντίον μελών της 17Ν
  • [02] Ηρθαν τα Χριστούγεννα επισήμως στο Δ. Αθηναίων
  • [03] Πώς θα πληρωθεί ο τέως
  • [04] Λουκέτο την Πέμπτη στα σχολεία
  • [05] Κατερίνη- ένταση στη δίκη για τη δολοφονία 42χρονου
  • [06] Επαφές Σκανδαλίδη για ασυμβίβαστο βουλευτών
  • [07] Παπούτσι με οστό ποδιού βρέθηκε στο λιμάνι Βόλου
  • [08] Ληστεία σε τράπεζα στην Πεύκη
  • [09] Συλλήψεις μελών παλαιστινιακών οργανώσεων
  • [10] Εκρηξη σε σταθμό αυτοκινήτων στην Ισπανία
  • [11] Αίγυπτος: Νέα δίκη για τον Ιμπραχήμ
  • [12] Αύριο οι αποζημιώσεις στους αγρότες του Τυρνάβου
  • [13] Μπάγεβιτς: ''Να αλλάξει η νοοτροπία''
  • [14] Μάντσεστερ Γ.: Ανανέωση συμβολαίου του Σιλβέστρ
  • [15] Η Συμφωνική Ορχήστρα της Σόφιας στην Αθήνα
  • [16] Υποφέρουν τα παιδιά από τα διαζύγια
  • [17] Φτώχεια και γονιμότητα: μία στενή σχέση
  • [18] Κίνδυνoι για τους άυπνους οδηγούς
  • [19] Οι ισχυρές γυναίκες της show-biz

    [01] Προσφυγή των ΕΛΤΑ εναντίον μελών της 17Ν

    3/12/2002 6:54:00 μμ

    Συζητήθηκε στο μονομελές πρωτοδικείο της Αθήνας η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των ΕΛΤΑ κατά 17 εγκλείστων του Κορυδαλλού, κατηγορουμένων για συμμετοχή στη "17Ν", πλην της Αγγελικής Σωτηροπούλου. Με την αίτηση τους τα ΕΛΤΑ διεκδικούν την συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας των κατηγορουμένων μέχρι του ποσού των 850 εκατ. δρχ., που αντιστοιχούν σε χρήματα τα οποία αφαιρέθηκαν από τα ταμεία των ταχυδρομείων κατά τη διάρκεια δύο ληστειών. Τις ενέργειες αυτές είχαν ομολογήσει ορισμένοι από τους κατηγορουμένους. Αύριο, οι δυο πλευρές πρόκειται να υποβάλουν εγγράφως τις προτάσεις τους, ενώ το δικαστήριο θα αποφανθεί για την υπόθεση τις επόμενες ημέρες.

    Μαρτυρίες που ''καίνε''

    Ομολογίες, αυτόπτες μάρτυρες και τα χειροπιαστά στοιχεία που απέδωσαν μέχρι τώρα οι έρευνες, συνθέτουν τους τρεις βασικούς πόλους, στους οποίους στηρίζεται η εισαγγελική πρόταση για παραπομπή των κατηγορουμένων στην υπόθεση 17 Νοέμβρη.

    Οι μαρτυρικές καταθέσεις, σε αρκετές περιπτώσεις, είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές για τους κατηγορουμένους, όπως- μεταξύ άλλων- στην περίπτωση της Αγγελικής Σωτηροπούλου και του Χριστόδουλου Ξηρού.

    Τρία πειστήρια για την υπόθεση της 17Ν

    Το 45αρι της "17Ν"

    Το ιστορικό 45αρι πιστόλι, τη γραφομηχανή και τη σφραγίδα της οργάνωσης "17Ν" καθώς και το σκληρό δίσκο του Η.Υ από τη γιάφκα της Δαμάρεως αναζητούν οι διωκτικές Αρχές προκειμένου να συμπληρωθεί το παζλ της υπόθεσης "17Ν" και να καλυφθούν όλα τα κενά.

    Η παραμονή του Δημήτρη Κουφοντίνα στο Αγκίστρι για περίπου δύο μήνες, μέχρι την παράδοσή του στις Αρχές είναι επιβεβαιωμένη. Οι αναλυτές της Ελληνικής Αστυνομίας, συνδυάζοντας όλες τις πληροφορίες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι στο μικρό νησάκι του Αργοσαρωνικού, ο Λουκάς της 17Ν είχε μαζί του τουλάχιστον το 45αρι πιστόλι με το οποίο ξεκίνησε τη δράση της η οργάνωση. Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν πως εκεί επέλεξε να το κρύψει. Το νησί με την πυκνή δασοκάλυψη και το βραχώδες έδαφος προσφέρει άπειρες φυσικές κρυψώνες που καθιστούν σχεδόν αδύνατο τον εντοπισμό του. Μάλιστα οι Αρχές ερεύνησαν και κάποια απομονωμένα εκκλησάκια στηριζόμενες σε τουλάχιστον δύο καταθέσεις κατοίκων του νησιού που είδαν τον Δημ. Κουφοντίνα να κινείται στην περίμετρο τους δύο μόλις ημέρες πριν την παράδοσή του.

    Σε ό, τι αφορά στην γραφομηχανή και τον σκληρό δίσκο του ηλεκτρονικού υπολογιστή από τη Δαμάρεως, πιθανότερο θεωρείται ο Δημ. Κουφοντίνας να τα έκρυψε στην Αττική ή να τα παρέδωσε σε άτομο της απολύτου εμπιστοσύνης του, έχοντας μάλιστα προσυνεννοηθεί σε ανύποπτο χρόνο με τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο.

    Η λίστα των πιθανών υπόπτων περιλαμβάνει τρία ονόματα. Ο πρώτος των υπόπτων είχε το παρατσούκλι Πάρκινσον, είναι 45 ετών και συμμετείχε στη 17Ν για τρία χρόνια από το 1980 έως το 1983.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    [02] Ηρθαν τα Χριστούγεννα επισήμως στο Δ. Αθηναίων

    3/12/2002 6:39:00 μμ

    Αρωμα Χριστουγέννων, απόψε, στην πλατεία Συντάγματος. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα φωταγωγήσει εν χορδαίς και οργάνοις το μεγάλο δέντρο στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας, ύψους 40 μέτρων. Δεν είναι βεβαίως αληθινό, αλλά πιστή απομίμηση των φυσικών για λόγους οικολογικούς και έχει επάνω του 100.000 λαμπιόνια. Ο τραγουδιστής Τόλης Βοσκόπουλος θα κάνει το ποδαρικό στην αποψινή γιορτή της Αθήνας, μαζί με τη Συμφωνική Ορχήστρα τού Δήμου Αθηναίων και τη Μικτή Χορωδία Αθηνών.

    Η πόλη στα γιορτινά της

    Τα συνεργεία του δήμου έχουν τοποθετήσει σε 80 κεντρικούς δρόμους και πλατείες της πόλης περισσότερα από 4.200 Χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά, ενώ συνεχίζεται η τοποθέτηση και σε άλλες 62 πλατείες των επτά δημοτικών διαμερισμάτων.

    Ο εορταστικός διάκοσμος της πόλης περιλαμβάνει 60 χιλιόμετρα φωτεινής γιρλάντας με 300.000 λαμπάκια και 80 χιλιόμετρα φωτιστικών ιστών με αστέρια, αγγελάκια κλπ.

    [03] Πώς θα πληρωθεί ο τέως

    3/12/2002 4:20:00 μμ

    Εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών η απόφαση για την έγκριση του ποσού πληρωμής ύψους 13.700.000 ευρώ που επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην τέως βασιλική οικογένεια. Η απόφαση εντάσσεται στα κονδύλια για τις φυσικές καταστροφές στον προϋπολογισμό του 2002 και τα τέσσερα εντάλματα για τους δικαιούχους θα σταλούν στην ΔΟΥ Αχαρνών. Ο έκπτωτος μονάρχης σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του και την οποία υπογράφει ως "Βασιλεύς Κωνσταντίνος" παραδέχεται την ήττα του και δηλώνει ότι θα απαντήσει σε όλα την ερχόμενη Πέμπτη.

    Γιώργος Φλωρίδης: αυτή είναι η τελευταία πληρωμή

    Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Φλωρίδης δήλωσε ότι η απόφαση εκδόθηκε με εντολή του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση δηλώνει έμπρακτα το σεβασμό της στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ενώ ταυτόχρονα δηλώνει ότι δεν επιθυμεί πλέον καμιά εκκρεμότητα για το θέμα αυτό.

    Ο ελληνικός λαός- κατέληξε- έχει πληρώσει αρκετά για το θεσμό της βασιλείας και πιστεύουμε ότι αυτή είναι η τελευταία πληρωμή.

    Από το κονδύλι των φυσικών καταστροφών

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων έκρινε τον τέως μονάρχη ως ιδιώτη και έλαβε υπόψη την αντικειμενική αξία των ακινήτων της λεγόμενης "βασιλικής περιουσίας" και όχι την αγοραία, όπως ζητούσε ο τέως.

    Από τα 200 εκ. ευρώ της Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας θα καταβληθεί το επιδικασθέν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ποσό της αποζημίωσης.

    Από τα 13,7 εκ. ευρώ:

    12 εκατ. ευρώ θα λάβει ο τέως βασιλιάς, 900.000 ευρώ η αδελφή του Ειρήνη, 300.000 ευρώ η θεία του Αικατερίνη και 500.000 ευρώ είναι τα δικαστικά έξοδα.

    Σχετικά με το θέμα της έκδοσης ή μη διαβατηρίου για τον τέως, η γ.γ του υπουργείου Τύπου Δήμητρα Σπηλιοπούλου, που εκτελεί χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, δήλωσε ότι "για τον τέως βασιλιά θα ισχύσει ό,τι ισχύει για κάθε Ευρωπαίο και Έλληνα πολίτη''.

    [04] Λουκέτο την Πέμπτη στα σχολεία

    3/12/2002 1:13:00 μμ

    Κλειστά θα είναι την Πέμπτη τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς δάσκαλοι και καθηγητές θα συμμετάσχουν στην 24άωρη απεργία που διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ. Οι συνδικαλιστικές ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών διεκδικούν αυξήσεις των αποδοχών, αναδρομική καταβολή του οικογενειακού επιδόματος στους δικαιούχους και αύξηση της σύνταξης στο 80% του συνόλου των αποδοχών, όπως αυτές διαμορφώνονται κατά το μήνα της αποχώρησης από την υπηρεσία.

    [05] Κατερίνη- ένταση στη δίκη για τη δολοφονία 42χρονου

    3/12/2002 6:02:00 μμ

    Σε κλίμα έντασης ξεκίνησε σήμερα, στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κατερίνης, η δίκη για τη δολοφονία του 42χρονου Παναγιώτη Μίτελου με κατηγορούμενους τη σύζυγό του και τον στρατιωτικό Βασίλη Πατρίκη οι οποίοι διατηρούσαν ερωτικές σχέσεις. Συγγενείς του Μίτελου επιχείρησαν να λυντσάρουν τους κατηγορούμενους και απομακρύνθηκαν από ισχυρή αστυνομική δύναμη που περιφρουρούσε τα δικαστήρια.

    Κρίσιμες μαρτυρίες για το μέλλον των κατηγορουμένων

    Οπως είχε ομολογήσει η Παρασκευή Μίτελου, τη δολοφονία διέπραξε στις 22 Σεπτεμβρίου ο Πατρίκης χτυπώντας τον 42χρονο με λοστό στο κεφάλι.

    Το πτώμα του Μίτελου είχε βρεθεί την επομένη, σε κατοικία ιδιοκτησίας του, στον Προφήτη Ηλία Πέλλας, αφού πρώτα η σύζυγός του είχε δηλώσει στην Αστυνομία την εξαφάνισή του.

    Ο Πατρίκης είχε συλληφθεί στη Σάμο όπου υπηρετούσε στην 79 ΑΔΤΕ και όπως είχε καταθέσει, σκότωσε τον Μίτελο μετά από πάλη.

    [06] Επαφές Σκανδαλίδη για ασυμβίβαστο βουλευτών

    3/12/2002 5:49:00 μμ

    Η άσκηση επαγγέλματος των βουλευτών δεν θα απαγορεύεται, σύμφωνα με ρύθμιση του νομοσχεδίου για το ασυμβίβαστο των βουλευτών, ωστόσο θα προσδιορίζονται συγκεκριμένες δραστηριότητες για κάθε επάγγελμα, τις οποίες θα μπορούν να ασκούν. Το νομοσχέδιο επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ως τις 31 Δεκεμβρίου. Ο υπουργός Εσωτερικών έχει ξεκινήσει επαφές με βουλευτές όλων των κομμάτων, προκειμένου να καταλήξει σε μια συγκεκριμένη πρόταση. Σήμερα, ο κ. Σκανδαλίδης συναντήθηκε με το βουλευτή της ΝΔ Προκόπη Παυλόπουλο και σε δηλώσεις του αμέσως μετά, δεσμεύτηκε -όπως του ζήτησε και ο κ. Παυλόπουλος- πως το νομοσχέδιο που αφορά αυτό το θέμα να κατατεθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση.

    Αναφερόμενος στη δυσκολία κατάρτισης του συγκεκριμένου νόμου, ο κ. Σκανδαλίδης είπε πως υπάρχει ''μια πανσπερμία απόψεων'' που ξεκινάει με προτάσεις που υποστηρίζουν την απόλυτη απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος του βουλευτή, μέχρι προτάσεις για την εξαίρεση κάποιας επαγγελματικής δραστηριότητας.

    Πιο "βατά" είναι τα θέματα που θα ρυθμίζει ο νόμος και που αφορούν το ασφαλιστικό των βουλευτών ή την επάνοδό τους στο επάγγελμα, μετά το πέρας της βουλευτικής τους θητείας. Ο κ. Παυλόπουλος, παρόλο που ζήτησε επίμονα την εντός του έτους κατάθεση του νομοσχέδιου, δεν θέλησε να διατυπώσει προτάσεις για το θέμα και είπε πως ''στα κοινοβουλευτικά πολιτεύματα η κυβέρνηση είναι εκείνη που έχει την πρωτοβουλία της έκδοσης των σχετικών νόμων.

    Η ΝΔ μπορεί να έχει πολλές απόψεις, αλλά σύμφωνα με την κοινοβουλευτική τάξη θα εκθέσει τις απόψεις της όταν υπάρξει σχέδιο νόμου στη Βουλή''.

    [07] Παπούτσι με οστό ποδιού βρέθηκε στο λιμάνι Βόλου

    3/12/2002 5:27:00 μμ

    Μπροστά σε ένα μακάβριο θέαμα βρέθηκε ένας κάτοικος του Βόλου όταν το πρωί στο λιμάνι της πόλης βρήκε ένα παπούτσι που μέσα είχε. . . ένα οστό ποδιού. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πρόκειται για το πόδι του οδηγού ταξί Μάκη Στεργιούλα που είχε εξαφανιστεί πριν από δυο χρόνια μαζί με το ταξί του, κάτω από άγνωστες συνθήκες και τον αναζητούσε ο πατέρας του. Το καλοκαίρι στον πάτο της θάλασσας και σε μικρή απόσταση είχε βρεθεί το πτώμα και το αυτοκίνητο του. Μέχρι σήμερα δεν έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για ατύχημα, αυτοκτονία ή εγκληματική ενέργεια.

    [08] Ληστεία σε τράπεζα στην Πεύκη

    3/12/2002 12:07:00 μμ

    Δύο άγνωστοι με την απειλή όπλων ακινητοποίησαν πελάτες και υπαλλήλους του υποκαταστήματος της Eurobank στη λεωφόρο Ειρήνης 15, στην Πεύκη και αφού απέσπασαν άγνωστο χρηματικό ποσό εξαφανίστηκαν. Η ληστεία έγινε στις 11.25 και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι δράστες διέφυγαν με μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού. Από την αστυνομία γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό τους, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται στην αξιοποίηση βιντεοταινίας στην οποία μέσω κλειστού κυκλώματος έχουν καταγραφεί οι σκηνές της ληστείας.

    [09] Συλλήψεις μελών παλαιστινιακών οργανώσεων

    3/12/2002 1:36:00 μμ

    Δώδεκα Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν από τον ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στη Δυτική Όχθη, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εξουδετέρωση υπόπτων για επιθέσεις αυτοκτονίας. Οι συλληφθέντες είναι μέλη της Χαμάς, της Τζιχάντ και μίας ομάδας που συνδέεται με τη Φατάχ. Αντιπαράθεση ΟΗΕ-ισραηλινού στρατού, μετά την καταστροφή ενός κτιρίου με εκατοντάδες τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας. Στο μεταξύ, ο Αριέλ Σαρόν κατηγόρησε τους Παλαιστίνιους ''τρομοκράτες'' ότι επιδιώκουν να ευνοήσουν τους "Εργατικούς" στις βουλευτικές εκλογές της 28ης Ιανουαρίου, με σκοπό το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, έτοιμης για παραχωρήσεις.

    Σχέδια για κατεδάφιση κτιρίων στη Χεβρώνα

    Ο στρατός ανακοίνωσε ότι οι συλλήψεις έγιναν στη Βηθλεέμ, στη Χεβρώνα και τη Νάμπλους, τις οποίες έχουν ανακαταλάβει οι ισραηλινές δυνάμεις.

    Μια Παλαιστίνια σκοτώθηκε σήμερα από πυρά ισραηλινών στρατιωτών μέσα στο αυτοκίνητό της κοντά σε μια από τις εισόδους της Ραμάλα, έξω από τον εβραϊκό οικισμό του Μπέιτ Ελ, ΒΑ της Ραμάλα, σε ένα οδόφραγμα όπου Παλαιστίνιοι με αυτοκίνητα αλλά και πεζοί είχαν σχηματίσει ουρά για να εισέλθουν στη Ραμάλα όπου το πρωί ήρθη η απαγόρευση της κυκλοφορίας.

    Χθες, ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν 15χρονο Παλαιστίνιο και τραυμάτισαν άλλους 16 ανθρώπους σε πολυσύχναστη αγορά στη Τζενίν, όπου επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας. Οι στρατιώτες σκότωσαν επίσης έναν 21χρονο Παλαιστίνιο στη διάρκεια επιδρομής στην Τουλκάρεμ.

    Αναφορικά με την καταστροφή του κτιρίου του ΟΗΕ, εκπροσώπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων δήλωσε στο BBC πως ο ισραηλινός στρατός πίστευε ότι στο κτίριο κρύβονταν Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές και δεν γνώριζε πως εκεί υπήρχε ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστινίους. Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, εξέφρασε τις ανησυχίες του και ζήτησε από την ισραηλινή κυβέρνηση να διεξάγει έρευνα για την επίθεση.

    "Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ζητά από τις ισραηλινές αρχές να επιτρέψουν στις διεθνείς οργανώσεις αρωγής να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια προς τα παλαιστινιακά εδάφη", αναφέρεται στο ανακοινωθέν που εξέδοσαν τα ΗΕ. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ιερουσαλήμ, Ζαν Μπρετές, χαρακτήρισε "αδικαιολόγητη" τη συμπεριφορά του ισραηλινού στρατού.

    Το Ισραήλ ανακοίνωσε τη Δευτέρα τα σχέδιά του για την κατεδάφιση ορισμένων κτιρίων στη Χεβρώνα, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα "ασφαλές πέρασμα για τους Εβραίους αποίκους που ζουν στην περιοχή".

    Κατηγορίες Σαρόν για επαφές ''Εργατικών'' με Αραβες

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, κατηγόρησε τους Παλαιστίνιους ''τρομοκράτες'' ότι θέλουν να βοηθήσουν τους "Εργατικούς" που είναι στην αντιπολίτευση. Παράλληλα, ο Αριέλ Σαρόν υποστήριξε ότι στελέχη των "Εργατικών" έχουν ήδη αρχίσει επαφές με τους Αραβες γείτονές τους και πως οι αραβικές χώρες ανακατεύονται στην προεκλογική του Ισραήλ, "καθώς ξέρουν ότι μόνο μια κυβέρνηση υπό το Λικούντ θα μπορεί να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις που παρουσιάζονται χωρίς το παραμικρό αντάλλαγμα''.

    Οι δηλώσεις αυτές αφορούσαν την επίσκεψη που πραγματοποίησε την Κυριακή ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Γιόσι Κατζ, στο Κάιρο, εξ ονόματος του νέου ηγέτη του κόμματος Αμραν Μίτζνα, ο οποίος συγκαταλέγεται στις ''περιστερές'' των Εργατικών και τάσσεται υπέρ της επανάληψης του διαλόγου μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

    Ο Κατζ, που συνάντησε τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Αχμεντ Μάχερ και τον σύμβουλο του προέδρου Μουμπάρακ, Οσάμα ελ-Μπαζ, είπε ότι ο Μίτζνα επιθυμεί ''ν' ανοίξει ένα κανάλι επικοινωνίας'' ανάμεσα στο κόμμα του και την Αίγυπτο. Ο ισραηλινός βουλευτής υπογράμμισε τη ''σπουδαιότητα μιας τέτοιας επαφής στις σημερινές συνθήκες για την εδραίωση του διαλόγου με το ειρηνικό στρατόπεδο στο Ισραήλ''.

    Απαντώντας στις επικρίσεις του Σαρόν, ο Κατζ δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο κατάπληκτος που βλέπει τον πρωθυπουργό να δηλώνει ότι προσπάθειες προσέγγισης με την Αίγυπτο μπορούν να θίγουν το Ισραήλ.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μάχερ υπογράμμισε ότι η χώρα του δεν επιθυμεί να εμπλακεί στην προεκλογική μάχη στο Ισραήλ και πως ελπίζει όλα τα ισραηλινά κόμματα να συνειδητοποιήσουν ότι η βία δεν οδηγεί πουθενά.

    Πηγή: BBC GREEK, ΑΠΕ

    [10] Εκρηξη σε σταθμό αυτοκινήτων στην Ισπανία

    3/12/2002 5:44:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Βόμβα εξερράγη σήμερα σε υπόγειο σταθμό αυτοκινήτων στην πόλη Σανταντέρ της βόρειας Ισπανίας, ανακοινώθηκε από την αστυνομία. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μία βασκική εφημερίδα ειδοποίησε τις αστυνομικές αρχές λίγη ώρα νωρίτερα, έπειτα από τηλεφώνημα αγνώστου που προειδοποιούσε για την έκρηξη. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. Από τη δράση της οργάνωσης των βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ έχουν σκοτωθεί περίπου 800 άνθρωποι από το 1968.

    [11] Αίγυπτος: Νέα δίκη για τον Ιμπραχήμ

    3/12/2002 2:21:00 μμ

    Το ανώτατο δικαστήριο της Αιγύπτου αποφάσισε σήμερα να επανεκδικαστεί στις 7 Ιανουαρίου για δεύτερη φορά η υπόθεση του Αμερικανοαιγύπτιου υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Σααντεντίν Ιμπραχήμ, η φυλάκιση του οποίου τον περασμένο Ιούλιο είχε δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις Καΐρου-Ουάσινγκτον. Όπως δήλωσε η σύζυγός του, Μπάρμπαρα Ιμπραχήμ, το εφετείο αποδέχθηκε την έφεση Ιμπραχήμ, ο οποίος φυλακίσθηκε για επτά χρόνια, έπειτα από την προηγούμενη επανεκδίκαση της υπόθεσής του, κατηγορούμενος, μεταξύ άλλων, για δυσφήμιση της χώρας και για αποδοχή κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δίχως άδεια. Η Μπάρμπαρα Ιμπραχήμ εξέφρασε την ελπίδα της για απελευθέρωση του συζύγου της έως αύριο.

    ''Φίμωση της κοινωνίας των πολιτών''

    Η Ουάσινγκτον διαμαρτυρήθηκε για την καταδίκη του Ιμπραχήμ, την οποία οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν χαρακτηρίσει απόπειρα φίμωσης της κοινωνίας των πολιτών, λέγοντας ότι θα αντιταχθεί στην παροχή επιπλέον βοήθειας προς την Αίγυπτο, η οποία λαμβάνει κάθε χρόνο σχεδόν δύο δισ. δολάρια από τις ΗΠΑ.

    Από την πλευρά της, η Αίγυπτος απαντά ότι η δικαιοσύνη της είναι ανεξάρτητη.

    [12] Αύριο οι αποζημιώσεις στους αγρότες του Τυρνάβου

    3/12/2002 6:36:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Πιστό στο χρονοδιάγραμμα που έχει υποσχεθεί στους αγρότες του Τυρνάβου, το υπουργείο Γεωργίας θα καταβάλλει αύριο τις αποζημιώσεις, για τις ζημιές που υπέστησαν την περίοδο Νοεμβρίου 2001-Ιανουαρίου 2002, από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Οικονομικές ενισχύσεις ύψους 1.393.000 ευρώ, που αφορούν 302 παραγωγούς του δημοτικού διαμερίσματος Δαμασίου Τυρνάβου, θα κατατεθούν αύριο στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Τα ονόματα των παραγωγών και τα ποσά ενίσχυσης εμφανίζονται και στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων.

    [13] Μπάγεβιτς: ''Να αλλάξει η νοοτροπία''

    3/12/2002 5:38:00 μμ

    Έκκληση για ενότητα έκανε σήμερα ο Ντούσαν Μπάγεβιτς και κάλεσε τον κόσμο της ΑΕΚ να επιστρέψει στο γήπεδο. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα ο προπονητής της ΑΕΚ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί και τόνισε ότι πρωταρχικός στόχος είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο Μπάγεβιτς δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζει τελευταία η ΑΕΚ, υποστηρίζοντας ότι πολλά πράγματα θα πρέπει να αλλάξουν στην νοοτροπία της ομάδας.

    Θα πρέπει να δοθεί λύση στα προβλήματα της ομάδας

    Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς υποστήριξε ότι στα τρία τελευταία παιχνίδια του πρωταθλήματος η Ένωση δεν είχε καλή απόδοση και η ευθύνη βαραίνει όλη την ομάδα αλλά πρώτα από όλους τον προπονητή.

    Ο Ντούσκο υποστήριξε ότι οι παίχτες έχουν κουραστεί από τα πολλά παιχνίδια, ωστόσο επισήμανε ότι θα παλέψουν για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, καθώς διαθέτουν αξία και δύναμη, όμως θα πρέπει να φύγουν τα προβλήματα.

    Ο τεχνικός της ΑΕΚ δήλωσε ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο για τις απόψεις του σχετικά με τα προβλήματα που υπάρχουν και τόνισε ότι τους στόχους θα πρέπει να τους επιτυγχάνουν με πράξεις.

    Όσον αφορά την υπόθεση με τον Τσάρτα, ο κ. Μπάγεβτις σημείωσε ότι γνωρίζει ότι υπάρχει κάποιο οικονομικό πρόβλημα, ωστόσο δήλωσε ότι δεν εμπλέκεται στα οικονομικά της ομάδας και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο κ. Ψωμιάδης θα βρει τη λύση.

    Ο προπονητής της Ένωσης ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνουν μεταγραφές τον Ιανουάριο και η ομάδα θα συνεχίσει με το έμψυχο υλικό που υπάρχει αυτή τη στιγμή.

    Τέλος, ο Σερβοέλληνας τεχνικός κάλεσε τους οπαδούς της ομάδας να αφήσουν τις διαμάχες και να σταθούν δίπλα στην ομάδα, που τους έχει τώρα ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

    [14] Μάντσεστερ Γ.: Ανανέωση συμβολαίου του Σιλβέστρ

    3/12/2002 1:38:00 μμ

    Για τέσσερα ακόμη χρόνια θα συνεχίσει την καριέρα του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ο Μίκαελ Σιλβέστρ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της διάσημης αγγλικής ομάδας. Ο Γάλλος διεθνής αμυντικός συμφώνησε να ανανεώσει το συμβόλαιο του με τους "μπέμπηδες" για 4 ακόμη χρόνια. "Είναι ένας παίκτης που πάντα αγωνίζεται με πάθος και είμαι ικανοποιημένος που θα μείνει κοντά μας και για τα επόμενα χρόνια", δήλωσε ο Αλεξ Φέργκιουσον για τον 25χρονο άσο, που μεταγράφηκε στη Μάντσεστερ το 1999.

    [15] Η Συμφωνική Ορχήστρα της Σόφιας στην Αθήνα

    3/12/2002 3:34:00 μμ

    Με ένα πρόγραμμα που συνδυάζει έργα από τις εθνικές μουσικές σχολές της Ελλάδας και της Ρωσίας, η περίφημη Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Σόφιας εμφανίζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Έλληνα αρχιμουσικού Βύρωνα Φιδετζή. Η συναυλία εντάσσεται στη σειρά "Χριστούγεννα στο Μέγαρο".

    Το πρόγραμμα της βραδιάς

    Το ορχηστρικό σύνολο της Βουλγαρίας θα ερμηνεύσει τη Σουΐτα από την όπερα "Το Δαχτυλίδι της Μάνας" του Μανώλη Καλομοίρη, τις Εισαγωγές αρ.1 και 2 πάνω σε ελληνικά θέματα του Αλεξάντρ Γκλαζούνοφ καθώς και το Κοντσέρτο για άλτο σαξόφωνο και ορχήστρα σε μι ύφεση μείζονα και έγχορδα του ίδιου συνθέτη. Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας ερμηνεύεται η Σουΐτα από την όπερα "Ο χρυσός πετεινός" του Νικολάϊ Ρίμσκυ-Κόρσακοφ.

    Τηλέφωνο κρατήσεων: 210-7282333

    [16] Υποφέρουν τα παιδιά από τα διαζύγια

    3/12/2002 2:08:00 μμ

    Οι φίλοι και οι γείτονες μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμοι, καθώς στηρίζουν συναισθηματικά τους εφήβους να αποδεχθούν το διαζύγιο των γονιών τους, υποστηρίζει μία νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο κρατικό πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, στις ΗΠΑ. Υπολογίζεται πως ένα εκατομμύριο παιδιά αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο το χωρισμό των γονιών τους.

    Ο ρόλος των φίλων

    Στην έρευνα συμμετείχαν 2.011 έφηβοι που προέρχονταν από μονογονεϊκές οικογένειες, όπου οι γονείς έχουν χωρίσει, από οικογένειες όπου οι γονείς έχουν ξαναπαντρευτεί και από οικογένειες που δεν είχαν τέτοιου είδους προβλήματα. Οι συμμετέχοντες μίλησαν για τη διάθεσή τους, τη συμπεριφορά τους και την οικογενειακή τους ζωή.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα παιδιά από τις χωρισμένες οικογένειες ήταν πιο επιθετικά από τα υπόλοιπα. Τα παιδιά αυτά επίσης παρουσίαζαν περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης, χαμηλής αυτοεκτίμησης και είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να προσπαθήσουν να αυτοκτονήσουν.

    Η υποστήριξη από τους γονείς, αλλά και οι ισχυρές σχέσεις με φίλους μπορούν να βοηθήσουν αυτούς τους εφήβους να αποδεχθούν το χωρισμό των γονιών τους και να ξεπεράσουν τις αρνητικές συνέπειες ενός διαζυγίου.

    "Δεν είναι σπάνιο να ακούσουμε ότι οι έφηβοι υποφέρουν, έστω και προσωρινά, όταν οι γονείς τους χωρίζουν. Αυτή η έρευνα αποκαλύπτει το πόσο σημαντική είναι η στήριξη των παιδιών προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις δυσκολίες της ζωής", επισημαίνει ο Dr. Alexis Walker, διευθυντής του περιοδικού για το Γάμο και την Οικογένεια.

    [17] Φτώχεια και γονιμότητα: μία στενή σχέση

    3/12/2002 2:03:00 μμ

    Ο οικογενειακός προγραμματισμός και η αντισύλληψη ίσως λύσουν το παγκόσμιο πρόβλημα της φτώχειας, ανακοινώνει μία νέα έρευνα των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με αυτή, τα μεγαλύτερα χάσματα ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχές χώρες οφείλονται στους ρυθμούς αναπαραγωγής. Οι υπό ανάπτυξη χώρες, που από το 1970 μείωσαν αυτούς τους ρυθμούς και ο πληθυσμός τους δεν αυξήθηκε πολύ, παρουσίασαν μεγαλύτερη και γρηγορότερη οικονομική ανάπτυξη.

    Φαύλος κύκλος

    Η χορήγηση ειδικού κονδυλίου στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της ενημέρωσης των γυναικών και των κοριτσιών έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της μείωσης των γεννήσεων. Επιπλέον, με τη σωστή περίθαλψη τα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν και επομένως οι γυναίκες δεν επιθυμούν να αποκτήσουν πολλά παιδιά.

    Σύμφωνα με την έρευνα των Ηνωμένων Εθνών επίσης, αν δοθεί η ευκαιρία στους κατοίκους μιας φτωχής χώρας να γλιτώσουν από την ανέχεια, θα προτιμήσουν να αποκτήσουν λίγα παιδιά. Η Βραζιλία μάλιστα, όπου τα τελευταία 50 χρόνια οι γεννήσεις μειώθηκαν, είχε τέτοια οικονομική πρόοδο που το παράδειγμα της έσπευσαν να μιμηθούν το Μεξικό και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

    "Ένας φαύλος κύκλος συνδέει την οικονομική ανέχεια με τη γονιμότητα", υπογραμμίζει η Thoraya Obaid, διευθύντρια στο Πρόγραμμα Χρηματοδότησης των Ηνωμένων Εθνών. "Προκειμένου να αντιμετωπίσεις τη φτώχεια, πρέπει να επενδύσεις στους τομείς της υγείας και της παιδείας ώστε να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη".

    [18] Κίνδυνoι για τους άυπνους οδηγούς

    3/12/2002 2:02:00 μμ

    Πέντε εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη κινδυνεύουν να αποκοιμηθούν την ώρα που οδηγούν καθώς υποφέρουν από άπνοια, ένα πρόβλημα που επηρεάζει τον ύπνο τους, ανακοίνωσε μία επιστημονική ομάδα. Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνθρωποι που υποφέρουν από άπνοια συχνά δεν το γνωρίζουν και δε λαμβάνουν την απαραίτητη θεραπεία. Το αποτέλεσμα είναι να συνεχίσουν να οδηγούν και να έχουν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κάποιο δυστύχημα.

    Το πρόβλημα της άπνοιας

    Η αναπνοή όσων υποφέρουν από άπνοια σταματά πέντε φορές κατά τη διάρκεια του ύπνου τους. Αυτό το πρόβλημα προκαλεί στους ασθενείς κατά τη διάρκεια της ημέρας έντονα συμπτώματα υπνηλίας, κούρασης και αδυναμίας συγκέντρωσης. Υπολογίζεται ότι από την αυτή την ασθένεια πάσχει το 8% των ανδρών από 40 ως 60 ετών και το 2% των γυναικών.

    Παρόλα αυτά, γιατροί από την Ευρωπαϊκή Αναπνευστική Κοινωνία ανακάλυψαν ότι οι θεραπείες για την άπνοια ποικίλλουν. Μερικές χώρες μάλιστα απαγορεύουν στους ασθενείς να οδηγούν, καθώς είναι επικίνδυνοι.

    Συγκεκριμένα, στη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο όσοι πάσχουν από άπνοια είναι υποχρεωμένοι να λάβουν ειδική θεραπεία, διαφορετικά αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χάσουν την άδεια οδήγησης. Στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης δεν υπάρχουν ανάλογοι κανονισμοί.

    Οι γιατροί ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσπίσει σχετικούς κανόνες προκειμένου να προστατευθούν τόσο οι ασθενείς όσο και οι υπόλοιποι οδηγοί.

    [19] Οι ισχυρές γυναίκες της show-biz

    3/12/2002 2:08:00 μμ

    Η Τζούλια Ρόμπερτς με 20 εκατομμύρια δολάρια για κάθε της ταινία είναι η πιο ακριβοπληρωμένη ηθοποιός, όπως αναφέρεται στη λίστα των 100 πιο ισχυρών ανθρώπων στο χώρο του κινηματογράφου, της μουσικής, της τηλεόρασης και της βιομηχανίας του θεάματος. Στο σύνολο της λίστας η Ρόμπερτς καταλαμβάνει τη δωδέκατη θέση. Η δεύτερη πιο ισχυρή ηθοποιός είναι η Κάμερον Ντιάζ, η οποία έλαβε 20 εκατομμύρια για το ρόλο της στην πολυσυζητημένη ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε, "Οι συμμορίες της Νέας Υόρκης".

    Οι πρώτες γυναίκες

    Μέσα στα δέκα πρώτα ονόματα της λίστας συναντάμε αυτά της Ντρου Μπάριμορ και της Τζόντι Φόστερ, οι οποίες αμείβονται με δέκα εκατομμύρια δολάρια για κάθε ταινία. Η Σάντρα Μπούλοκ με οχτώ εκατομμύρια έρχεται έκτη, ενώ η πρόσφατα αρραβωνιασμένη Τζένιφερ Λόπεζ είναι ένατη με 8 εκατομμύρια.

    Η χρυσή τριάδα πάντως δεν αποτελείται από ηθοποιούς και τραγουδιστές, αλλά από τους διευθυντές των τριών μεγαλύτερων στούντιο του Χόλιγουντ εκ των οποίων η πρώτη και η τρίτη είναι γυναίκες: η Sherry Lansing, πρόεδρος της Paramount Pictures και η Amy Pascal, πρόεδρος της Columbia Pictures.

    Η επίσημη ανακοίνωση της λίστας θα γίνει σε ένα γνωστό ξενοδοχείο του Μπέβερλι Χιλς, όπου ομιλητές είναι η Νία Βαρντάλος, συγγραφέας της μεγάλης επιτυχίας "My Big Fat Greek Wedding", η ηθοποιός Σάλμα Χάγιεκ και η σύζυγος του Τομ Χανκς, Ρίτα Γουίλσον.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 3 December 2002 - 17:51:21 UTC