Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μειώνεται η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.
  • [02] Επαφές Δ. Ρέππα για την ελληνική προεδρία
  • [03] Η Βαγδάτη ''υπόσχεται'' υπακοή στον ΟΗΕ
  • [04] Συναγερμός για άνθρακα στις Βρυξέλλες
  • [05] Αντιπαραθέσεις στη Βουλή για τον προϋπολογισμό
  • [06] Αντίθετη η ΓΣΕΒΕ με τη ρύθμιση του υπ. Οικονομικών
  • [07] Το Καραϊσκάκη στον Ολυμπιακό

    [01] Μειώνεται η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

    3/12/2002 8:36:00 μμ

    Προβάδισμα 7 ποσοστιαίων μονάδων έχει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Μέτρον Ανάλυσις, που παρουσίασε ιδιωτικό κανάλι. Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ποσοστό 39,2% έναντι 32,2% του ΠΑΣΟΚ, ενώ το ΚΚΕ εμφανίζει ποσοστό 5,7%, ο ΣΥΝ 3,6%, το ΔΗΚΚΙ 2% και το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη 2,6%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 14,7%. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας τον Ιούνιο πριν από τις εξελίξεις στην υπόθεση της τρομοκρατίας η διαφορά ήταν 8,8 μονάδες.

    Ο Σημίτης καταλληλότερος για Πρωθυπουργός

    Όσον αφορά στο ποιος είναι ο καταλληλότερος για Πρωθυπουργός, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο Κώστας Σημίτης προηγείται με 1,2% από τον Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Σημίτης συγκεντρώνει 35,7% και ο κ. Καραμανλής 34,5%, ενώ τον περασμένο Ιούλιο ήταν ισοδύναμοι με 37,2%.

    Το 57,8% της κοινής γνώμης πιστεύει ότι η Ν.Δ. θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, ενώ το 25,1% πιστεύει ότι νικητής θα είναι το ΠΑΣΟΚ.

    Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός είναι πάλι μετά από πολύ καιρό ο Νίκος Κωνσταντόπουλος με 62,1% και ακολουθούν οι Κ. Καραμανλης με 56,3%, Κ. Σημίτης με 51,7%, Δ. Τσοβόλας με 48%, Αλ. Παπαρήγα με 32,4%, και Γ. Καρατζαφέρης με 26,5%.

    Στο ΠΑΣΟΚ, δημοφιλέστερο στέλεχος είναι ο Γ. Παπανδρέου με 65,5% και ακολουθούν οι Θόδωρος Πάγκαλος 61,4%, Μιχάλης Χρυσοχοίδης 61,2%, Ε. Βενιζέλος 59,7%, Ακης Τσοχατζόπουλος 54%.

    Αντίστοιχα, στη Ν.Δ. με μεγάλη διαφορά προηγείται η Ντόρα Μπακογιάννη που συγκεντρώνει 76,2% και έπονται οι Σουφλιάς με 60,3%, Λυκουρέζος με 49,2%, Ρουσόπουλος με 49,1% και Μητσοτάκης με 47,1%.

    Απόλυτους αριθμούς προσεγγίζει σε δημοτικότητα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος με 91%,ενώ ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης έχει υψηλότατα ποσοστά με 75,4%. Η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου συγκεντρώνει 68,7%, ενώ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος φτάνει το 81,4%, με τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο να λαμβάνει 68,9%.

    Αντιδράσεις

    Κάθε δημοσκόπηση έχει τη δική της αξία και εμφανίζει την εικόνα μιας συγκεκριμένης χρονικής στιγμής.

    Αυτό δήλωσε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας, υπογραμμίζοντας ότι ακόμα και χωρίς τη βοήθεια των δημοσκοπήσεων είναι εμφανές ότι υπάρχει βελτιωμένη εικόνα της κυβέρνησης και αυξανόμενη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Έλληνα πρωθυπουργού.

    Σε ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου του ΣΥΝ εκτιμά ως θετικά για το κόμμα τα στοιχεία της δημοσκόπησης και σημειώνει ότι ο ΣΥΝ εμφανίζει μια σημαντική άνοδο της τάξης του 20% στην επιρροή του.

    «Η δημοσκόπηση δείχνει ότι παγιώνεται η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» δήλωσε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, Ευ. Μεϊμαράκης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δε χρειάζεται εφησυχασμός και θριαμβολογία.

    [02] Επαφές Δ. Ρέππα για την ελληνική προεδρία

    3/12/2002 10:34:00 μμ

    Σειρά επαφών με τους ομολόγους του των χωρών- μελών της ΕΕ και Ευρωπαίους κοινωνικούς εταίρους είχε ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας, αναπτύσσοντας τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, στο περιθώριο του Συμβουλίου Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, που συνήλθε -για τελευταία φορά υπό Δανική προεδρία -στις Βρυξέλλες.

    Κατά την ανταλλαγή απόψεων με τους ομολόγους του και τους κοινωνικούς εταίρους, ο Ελληνας υπουργός πρόβαλε το θέμα της αναμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Απασχόληση, δίνοντας έμφαση στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και των ατόμων μεγάλης ηλικίας, η οποία, μπορεί να επιτευχθεί, όπως είπε, με την επένδυση στους ανθρώπινους πόρους, καθώς και στην απασχόληση και την κοινωνική ένταξη των αναπήρων, αφού το 2003 έχει καθιερωθεί ως ''ευρωπαϊκό έτος για τα δικαιώματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες''.

    Εμφαση στη στρατηγική για την απασχόληση

    Στις επαφές του στις Βρυξέλλες, ο κ. Ρέππας υπογράμμισε το τρίπτυχο ευελιξία, ποιότητα και προστασία των εργαζομένων, τονίζοντας ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα, η επάρκεια και η δημοσιονομική του βιωσιμότητα, αποτελούν εγγύηση για τον εργαζόμενο και σημαντική συνιστώσα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Ρέππας τόνισε την ανάγκη ''να μείνουμε προσηλωμένοι στο πνεύμα της στρατηγικής της Λισαβόνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση, παρά το σκεπτικισμό που έχει προκαλέσει η καθυστέρηση στην υλοποίηση των στόχων της''.

    Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι δεν έχει δοθεί η απαιτούμενη έμφαση στη στρατηγική για την απασχόληση και ανέφερε ότι στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας θα συζητηθεί κατά προτεραιότητα η αναπροσαρμογή των κατευθύνσεων της, προκειμένου να καταστεί αποτελεσματικότερη η εφαρμογή της.

    Διευκρίνισε πάντως, ότι η στρατηγική για την απασχόληση δεν περιορίζεται μόνο σε διευθετήσεις για την αγορά εργασίας, αλλά συνδέεται με την ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα, την εκπαίδευση κλπ., ενώ όσον αφορά την αγορά εργασίας, με την ποιότητα, την ευελιξία και την ασφάλεια των εργαζομένων σε συνδυασμό με την παραγωγικότητα.

    Ο κ. Ρέππας αναφέρθηκε επίσης, στην ανάγκη συντονισμού της κοινωνικής με την οικονομική πολιτική, χωρίς να σημαίνει ότι αυτή θα χάσει την αυτοτέλεια της και πρότεινε να θεσμοθετηθεί η κοινωνική σύνοδος κορυφής (τρέχουσα προεδρία, δύο επόμενες και κοινωνικοί εταίροι) πριν από κάθε εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Στο κεφάλαιο κοινωνικής προστασίας έκανε ειδική μνεία στο συντονισμό των συνταξιοδοτικών συστημάτων, με σεβασμό στην ''αρχή της επικουρικότητας'' που δίνει το προβάδισμα στις εθνικές ρυθμίσεις, καθώς και την πολιτική κοινωνικής προστασίας κατά του αποκλεισμού, που αποτελούν θέματα ''αιχμής'' για το Συμβούλιο.

    Τέλος, ανέφερε ότι το άτυπο Συμβούλιο Κοινωνικών Υποθέσεων θα πραγματοποιηθεί στις 24-25 Ιανουαρίου στο Ναύπλιο, ενώ το εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την απασχόληση στις Βρυξέλλες.

    [03] Η Βαγδάτη ''υπόσχεται'' υπακοή στον ΟΗΕ

    Αννίτα Πασχαλινού 3/12/2002 11:32:00 μμ

    Αποφασισμένη να ακολουθήσει το χρονοδιάγραμμα υποβολής της σχετικής δήλωσης προς τον ΟΗΕ για τα όπλα μαζικής καταστροφής που «θεωρητικά» διαθέτει, εμφανίζεται η Βαγδάτη. « Ακόμα και αν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ δεν εντοπίσουν τέτοιου είδους οπλισμό στο Ιράκ, ο Σαντάμ Χουσείν θα πρέπει να αφοπλιστεί» δήλωσε από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι σε περίπτωση που δε συμβεί κάτι τέτοιο, θα υπάρξει επίθεση.

    Αιφνιδιαστική επίσκεψη σε παλάτι του Χουσεϊν

    "Στο όνομα της παγκόσμιας ελευθερίας και ειρήνης οι ΗΠΑ θα ηγηθούν της πολεμικής επιχείρησης εναντίον του Ιράκ για να επιτύχουν τον αφοπλισμό, του" τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, αμφισβητώντας το κατά πόσο η Βαγδάτη θα εναρμονιστεί με τις επιταγές του ΟΗΕ.

    Αντίθετα, οι Ιρακινοί υποστήριξαν ότι θα παραδώσουν το σχετικό έγγραφο περί όπλων, στις 7 Δεκεμβρίου, δηλαδή μία μέρα πριν από τη σχετική διορία του ΟΗΕ.

    Αιφνιδιαστική επίσκεψη σε ένα από τα προεδρικά μέγαρα του Σαντάμ Χουσεϊν, στο κέντρο της Βαγδάτης, πραγματοποίησαν σήμερα οι επιθεωρητές του ΟΗΕ. Η έρευνα ολοκληρώθηκε δίχως κανένα πρόβλημα.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι αναγκάστηκαν να περιμένουν περίπου δέκα λεπτά, μέχρι να τους επιτραπεί η είσοδος στο εσωτερικό του ανακτόρου.

    Ικανοποιημένος για την ώρα ο Ανάν

    Αναφερόμενος στην εν λόγω αιφνιδιαστική επίσκεψη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, δήλωσε ότι υπάρχουν θετικές ενδείξεις ότι οι Ιρακινοί συνεργάζονται.

    Έσπευσε ωστόσο να υπογραμμίσει ότι αυτή είναι μονάχα η αρχή.

    Χθες, οι επιθεωρητές του ΟΗΕ, βρέθηκαν προς εκπλήξεως όταν διαπίστωσαν ότι κάμερες και εξοπλισμός που είχαν εγκαταστήσει σε κάποια κτίρια του Ιράκ, έλειπαν από τη θέση τους.

    Νωρίτερα, ένα ιρακινό σκάφος άνοιξε σήμερα πυρ εναντίον δύο σκαφών της κουβεϊτιανής ακτοφυλακής, προκαλώντας τη σύγκρουση τους.

    Στη διάθεση Αμερικανών και Βρετανών ο εναέριος χώρος της Τουρκίας

    Ο πόλεμος στο Ιράκ, δεν είναι δεδομένη υπόθεση.

    Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων, μιλώντας στο BBC ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.

    ''Εάν το Ιράκ συμμορφωθεί με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών τότε όλα θα έχουν τελειώσει, αλλά υπάρχουν πολλά γεγονότα από το παρελθόν που μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν θα συμμορφωθεί'' είπε χαρακτηριστικά.

    Έτοιμη να διαθέσει τα στρατιωτικά της αεροδρόμια σε αμερικανικά και βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη, σε περίπτωση πολέμου με το Ιράκ, είναι η Τουρκία, σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Γιασάρ Γιακίς.

    " Η συνεργασία, έγκειται στο άνοιγμα του τουρκικού εναέριου χώρου και τη χρησιμοποίηση τουρκικών βάσεων" είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι δεν θα επιτραπεί από το τουρκικό έδαφος χερσαία επίθεση.

    [04] Συναγερμός για άνθρακα στις Βρυξέλλες

    3/12/2002 8:13:00 μμ

    Συναγερμός σήμανε σήμερα στις Βρυξέλλες. Επιστολές με ύποπτο για άνθρακα περιεχόμενο παρελήφθησαν από υπαλλήλους στην έδρα του ΝΑΤΟ, στην πρεσβεία του Ισραήλ, στο κοινοβούλιο του Βελγίου αλλά και στο Δικαστικό Μέγαρο Βρυξελλών. Οι επιστολές παραδόθηκαν στις αρχές για ανάλυση, ενώ δεν κρίθηκε απαραίτητη η εκκένωση των κτιρίων. Εσφαλμένοι συναγερμοί έχουν σημάνει κατ επανάληψη στο Βέλγιο, μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου.

    [05] Αντιπαραθέσεις στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

    Πηγή: NET 105,8 fm 3/12/2002 10:24:00 μμ

    Απαισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας εμφανίστηκε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση απόψε του προϋπολογισμού του 2003 στην Επιτροπή της Βουλής. Αναφερόμενος στην παρέμβαση της Eurostat για το δημόσιο χρέος είπε ότι η οικονομία καταρρέει και δεν έχει σωτηρία και πρόσθεσε πως τον ελληνικό λαό τον περιμένουν μαύρες μερες όποιος κι αν κυβερνήσει.

    Απαντώντας ο υφυπουργός Οικονομίας Γιώργος Φλωρίδης τόνισε ότι τίποτα από τις επισημάνσεις της Eurostat δεν ήταν κρυφό και υπογράμμισε ότι την επόμενη μέρα της παρέμβασής της, ο διεθνής οίκος Moodys αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

    Ο κ. Φλωρίδης κατηγόρησε τη ΝΔ ότι το διάστημα που κυβέρνησε, σημειώθηκε στάση πληρωμών, με αποτέλεσμα όταν το ΠΑΣΟΚ επανήλθε στην εξουσία να πάρει δάνειο για να πληρώσει μισθούς και δώρα του δημοσίου.

    Αποστάσεις από τον κ. Μητσοτάκη πήρε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Αλογοσκούφης λέγοντας ότι η χώρα έχει ελπίδα, αλλά για να δει άσπρη μέρα χρειάζεται άλλη πολιτική και άλλη κυβέρνηση.

    [06] Αντίθετη η ΓΣΕΒΕ με τη ρύθμιση του υπ. Οικονομικών

    3/12/2002 8:03:00 μμ

    Ακαρπη απέβη η συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕ με τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Φωτιάδη, οι οποίοι ζητούσαν να ανασταλεί η ρύθμιση για τις ανεξέλεγκτες υποθέσεις της εξαετίας 1993-1998 με βάση τη συνάφεια και να σταματήσουν οι φορολογικοί έλεγχοι σε όσους δεν υπάγονται σε αυτή. Ο κ. Φωτιάδης επεσήμανε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, περίπου 600.000 μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα ενταχθούν μέχρι το τέλος του έτους -οπότε λήγει και η σχετική προθεσμία -στην εν λόγω ρύθμιση.

    Στόχος του υπουργείου η ενίσχυση των μικρομεσαίων

    Ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει περίπου το 80% των επιχειρήσεων μπορούν να κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων της ρύθμισης και επισημαίνει ότι ''τυχόν αναστολή της ρύθμισης της εξαετίας θα αποτελούσε μέτρο άδικο και δυσμενές για τους συνεπείς φορολογούμενους και θα επιβράβευε τους ''συνεπείς''.

    Επίσης υπογραμμίζει ότι ''βασικός στόχος της φορολογικής πολιτικής, πέρα από τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, είναι και η ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

    Στo πλαίσιo αυτής της πολιτικής την τελευταία διετία ελήφθησαν σημαντικά μέτρα για την ανακούφιση, τη φορολογική ελάφρυνση, καθώς και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ'', επισημαίνει το υπουργείο.

    Το υπουργείο υπενθυμίζει ότι η ΓΣΕΒΕ μαζί με τις άλλες τριτοβάθμιες οργανώσεις (Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου) επίμονα και επανειλημμένως ζήτησαν τη ρύθμιση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων για την εξαετία 1993-1998. Το υπουργείο Οικονομικών πείστηκε από τα επιχειρήματα της ΓΣΕΒΕ και έκανε αποδεκτή την πρόταση.

    Οι λεπτομέρειες της απόφασης καθορίστηκαν επακριβώς μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις με κοινή συμφωνία των εκπροσώπων των τριτοβάθμιων οργανώσεων (και της ΓΣΕΒΕ) και δημόσια η ρύθμιση χαρακτηρίστηκε ως νίκη του συνδικαλιστικού κινήματος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Το πρωί έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Η ΓΣΕΒΕ, στην πρόσφατη συνεδρίασή της, επέκρινε την κυβέρνηση για τη διατήρηση, όπως τονίζουν, του αντιαναπτυξιακού χαρακτήρα του φορολογικού συστήματος, του άνισου ανταγωνισμού προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για τον κίνδυνο μη καταβολής των ασφαλιστικών υποχρεώσεων του δημοσίου.

    [07] Το Καραϊσκάκη στον Ολυμπιακό

    3/12/2002 9:53:00 μμ

    Στον Ολυμπιακό περνάει το στάδιο Καραϊσκάκη για τα επόμενα 50 χρόνια. Αυτό αποφάσισε πριν από λίγο η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, με ψήφους 17 υπέρ, 11 κατά και 1 λευκή. Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση, η ΕΟΕ, αποφάσισε να παραχωρήσει το στάδιο στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού η οποία στη συνέχεια, θα το παραδώσει στον ερασιτέχνη Ολυμπιακό. Ακολούθως, η διοίκηση του πρωταθλητή Ελλάδας, θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες εργασίες για την ανακατασκευή του. Το Καραϊσκάκη θα είναι έτοιμο να φιλοξενήσει και τον τελικό του ποδοσφαίρου του 2004.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 3 December 2002 - 21:51:39 UTC