Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διάψευση σεναρίων περί ανασχηματισμού
  • [02] Κινητοποιήσεις αστυνομικών
  • [03] Ανατροπή λεωφορείου με 11 τραυματίες
  • [04] Εργατικό δυστύχημα με θύμα υπάλληλο της ΔΕΗ
  • [05] Πυροβολισμοί σε εστιατόριο της Συγγρού
  • [06] Ανοδος της τιμής του πετρελαίου
  • [07] Πρόσκληση Μπλερ προς Αραφάτ για σύνοδο Ειρήνης
  • [08] Εκρηξη σε εργοστάσιο χημικών στο Ισραήλ
  • [09] Η Ολμπράιτ καταθέτει στη δίκη της Πλάβσιτς
  • [10] Συλλήψεις ισλαμιστών τρομοκρατών στη Γαλλία
  • [11] Αστυνόμευση στα αεροπλάνα Αυστραλίας-Σιγκαπούρης
  • [12] Κογκό: Συμφωνία για τερματισμό του εμφυλίου
  • [13] Παρεμβάσεις για την επαναλειτουργία της ΑΓΕΤ Χαλκίδας
  • [14] Επί ποδός το ΣΔΟΕ για τις 'εορταστικές' αυξήσεις
  • [15] ''Κόπηκε'' διαφήμιση του Μπραντ Πιτ στη Μαλαισία

    [01] Διάψευση σεναρίων περί ανασχηματισμού

    17/12/2002 12:04:00 πμ

    Διαψεύδει κατηγορηματικά τα σενάρια περί ανασχηματισμού η κυβέρνηση. Ηδη σε σχετικές δηλώσεις προέβη ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες και ο πρωθυπουργός Kώστας Σημίτης σε σύσκεψη που είχε με στενούς συνεργάτες του απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με βάση τις προτάσεις που θα ετοιμάσουν οι υπουργοί στον τομέα δράσης του.

    [02] Κινητοποιήσεις αστυνομικών

    17/12/2002 10:31:00 πμ

    Κορυφώνονται σήμερα οι κινητοποιήσεις των αστυνομικών που διαμαρτύρονται για καταπάτηση του ωραρίου και τις συνθήκες εργασίας. " Η υπομονή μας εξαντλήθηκε. Το Προεδρικό Διάταγμα έχει υπογραφεί εδώ κι ένα χρόνο, αλλά δεν εφαρμόζεται, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να καταπονούνται, να μην έχουν ωράριο και να μη γνωρίζουν Κυριακές κι αργίες", ανέφερε μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105,8, ο πρόεδρος της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων Αττικής Τάκης Σπηλιώπουλος. Από τις 10.00 το πρωί οι αστυνομικοί έχουν προχωρήσει σε αποκλεισμό του κτιρίου της ΓΑΔΑ, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Νωρίς το πρωί συνδικαλιστές αστυνομικοί, στα πλαίσια της λευκής απεργίας, την οποία έχουν ξεκινήσει εδώ και μέρες, απέκλεισαν την Τροχαία Αττικής, στην οδό Δηληγιάννη 24-26 .

    [03] Ανατροπή λεωφορείου με 11 τραυματίες

    17/12/2002 9:54:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Εντεκα άτομα τραυματίστηκαν όταν λεωφορείο ανετράπη και καταπλάκωσε ΙΧ αυτοκίνητο στις 9.30 χθες το βράδυ στο 39ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών - Κορίνθου στα Μέγαρα. Στο λεωφορείο επέβαιναν περίπου 50 Αλβανοί που κατευθύνονταν προς Κόρινθο. Σύμφωνα με την τροχαία το λεωφορείο έκανε μανούβρες σε πάρκινκ εστιατορίου όταν ο οδηγός του έχασε τον έλεγχο, με αποτέλεσμα το βαρύ όχημα να ανατραπεί και να καταπλακώσει ένα ΙΧ αυτοκίνητο. Από το ΙΧ ανασύρθηκαν τραυματισμένοι ένα ζευγάρι και ένα ακόμη άτομο, ενώ εννέα άτομα απεγκλωβίστηκαν από το λεωφορείο. Και οι 11 τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία και σύμφωνα με πληροφορίες είναι όλοι εκτός κινδύνου. Προανάρκιση για το ατύχημα διενεργεί η τροχαία Μεγάρων.

    [04] Εργατικό δυστύχημα με θύμα υπάλληλο της ΔΕΗ

    17/12/2002 9:14:00 πμ

    Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε χθες ο 28χρονος Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος από την Πάτρα ο οποίος εργαζόταν σε υποσταθμό της ΔΕΗ για την αντικατάσταση ενός μετασχηματιστή. Ο 28χρονος είχε προσληφθεί στη ΔΕΗ πριν ένα μήνα μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Ο αντιπρόεδρος του παραρτήματος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κ. Μαστρογιαννόπουλος έκανε λόγο για έλλειψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων.

    [05] Πυροβολισμοί σε εστιατόριο της Συγγρού

    17/12/2002 9:03:00 πμ

    Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη τριών άγνωστων έχει εξαπολύσει η αστυνομία. Οι τρεις άνδρες μπήκαν στις 5 το πρωί σε εστιατόριο της Συγγρού, όπου διαπληκτίστηκαν με τρεις θαμώνες και άρχισαν να πυροβολούν με αυτόματα όπλα. Το απολογισμός της συμπλοκής είναι δύο τραυματίες εκ των οποίων ο ένας σοβαρά.

    [06] Ανοδος της τιμής του πετρελαίου

    17/12/2002 10:21:00 πμ

    Το φράγμα των 30 δολαρίων το βαρέλι, έσπασε χθες η τιμή του αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη και διαμορφώθηκε για πρώτη φορά από τα μέσα Οκτωβρίου, στα 30,12 δολάρια. Αιτία της ανόδου οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ ότι η έκθεση της Βαγδάτης για το ιρακινό οπλοστάσιο δημιουργεί ''σκεπτικισμό'' και η γενική απεργία στη Βενεζουέλα, που οδήγησε σε παράλυση την πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας.

    Στο τέλος της εβδομάδας οι εκτιμήσεις των ΗΠΑ

    "Είπαμε από την αρχή ότι προσεγγίζουμε με σκεπτικισμό την έκθεση του Ιράκ και από τις πληροφορίες που έχουμε λάβει μέχρι σήμερα φαίνεται ότι ο σκεπτικισμός αυτός είναι βάσιμος. Υπάρχουν προβλήματα με την έκθεση", δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ.

    Το Ιράκ υπέβαλε στα Ηνωμένα Εθνη έκθεση αποτελούμενη από 12.000 σελίδες στις αρχές του μήνα και αμερικανοί ειδικοί την αναλύουν για να δουν αν τα περιεχόμενά της ταιριάζουν με τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η Ουάσινγκτον.

    Ο Κόλιν Πάουελ αναμένει επίσης όπως δήλωσε, ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν στη δημοσιότητα αργότερα μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας μιαν εκτίμηση για την έκθεση.

    Η γενική απεργία στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας από την άλλη πλευρά έχει παραλύσει κυριολεκτικά την οικονομική ζωή της χώρας, με αποτέλεσμα χθες ο στρατός δια στόματος του γενικού διοικητή του στρατού ξηράς, στρατηγού Χούλιο Γκαρσία Μοντόγια, να πάρει θέση καταγγέλλοντας ότι οι κινητοποιήσεις συνιστούν σαμποτάζ.

    "Η απεργία στον πετρελαϊκό τομέα, συνιστά δολιοφθορά εναντίον της κυριώτερης πλουτοπαραγωγικής πηγής της Βενεζουέλας. Η κατάληψη (από τους απεργούς) μονάδων, εγκαταστάσεων που προμηθεύουν πετρέλαιο και παράγωγά του συνιστά επίθεση κατά της επιβίωσης του Κράτους και υπερβαίνει τα όρια του δημοκρατικού αγώνα", τόνισε ο στρατηγός, επικαλούμενος την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η δημόσια επιχείρηση πετρελαίου PDVSA.

    Τέλος ο στρατηγός κατήγγειλε τις "ενέργειες που στρέφονται κατά του Συντάγματος, της δημοκρατίας, της λειτουργίας του Κράτους και της ευημερίας του λαού".

    Σκεπτικισμός και πολεμικές προετοιμασίες στη Βρετανία

    Τον σκεπτικισμό των ΗΠΑ, συμμερίζονται και οι Βρετανοί τονίζοντας ότι ο πόλεμος κατά του Ιράκ "δεν είναι ούτε επικείμενος, ούτε κι αναπόφευκτος", όπως σημειώνει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Σαν, που επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχων του Βρετανικού υπουργείου Αμύνης.

    Μολαταύτα, η Σαν έχει ως τίτλο της πως το υπουργείο προετοιμάζει την ενίσχυση της στρατιωτικής μηχανής του και πως πρόκειται να νοικιάσει δεξαμενόπλοια μεγάλης χωρητικότητας για να μεταφέρει τα άρματα μάχης του στρατού στον Περσικό Κόλπο.

    Η εφημερίδα ενημερώνει επίσης πως τα εργοστάσια όπλων της Βρετανίας ετοιμάζονται να αυξήσουν τη γραμμή παραγωγής των πυραύλων κι άλλου στρατιωτικού υλικού.

    Η Σαν τονίζει πως σε περίπτωση σύρραξης με το Ιράκ, οι ΗΠΑ θα κινητοποιήσουν 300,000 άνδρες και η Βρετανία, το ανώτερο, 150,000 οπλίτες, τονίζοντας παράλληλα ότι όλα αυτά παραμένουν ακόμη "στη σφαίρα της θεωρίας".

    [07] Πρόσκληση Μπλερ προς Αραφάτ για σύνοδο Ειρήνης

    17/12/2002 9:33:00 πμ

    Αποδέχθηκε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ την πρόσκληση του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ για τη διενέργεια συνομιλιών στο Λονδίνο μέσα στον ερχόμενο μήνα με στόχο τη διερεύνηση των τρόπων με τους οποίους η διεθνής κοινότητα μπορεί να επαναπροωθήσει την αποτελματωμένη σήμερα ειρηνευτική διαδικασία. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας διευκρίνισε ότι στη σύνοδο αυτή θα προσκληθούν επίσης και μέλη του "κουαρτέτου" -ΗΠΑ, Ρωσία ΕΕ και ΟΗΕ- αλλά και εκπρόσωποι άλλων κρατών της Μέσης Ανατολής που μπορεί να συνεισφέρουν θετικά.

    Χειρονομίες καλής θέλησης από πλευράς Μπλερ ενόψει Ιράκ

    Σύμφωνα με τις αναλύσεις των σημερινών βρετανικών εφημερίδων ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ επιδιώκει να κατευνάσει τον αραβικό κόσμο πριν οποιαδήποτε εμπλοκή σε έναν πόλεμο με το Ιράκ.

    Σύμφωνα με τη Financial Times, η συνάντηση στο Λονδίνο του Μπλερ με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ- που απετέλεσε για τη Βρετανία την ευκαιρία αυτή τη νέα πρωτοβουλία υπέρ της ειρήνης στη Μέση Ανατολή- θα πρέπει ''κατά πάσα πιθανότητα'' να ερμηνευθεί ως μία προσπάθεια του Μπλερ να κάνει μία χειρονομία προς επίλυση της διάστασης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων πριν οποιαδήποτε επίθεση κατά του Ιράκ.

    Η οικονομική εφημερίδα υπογραμμίζει επίσης πως η πρωτοβουλία του Μπλερ υπολείπεται ακόμη της κύριας φιλοδοξίας του (την οποία είχε διατυπώσει τον περασμένο Οκτώβριο κατά το συνέδριο των Εργατικών) να δει να ξεκινά το τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους πριν τα τέλη του τρέχοντος έτους.

    Για την Daily Telegraph, ο Μπλερ προσπαθεί να εμφυσήσει νέα πνοή στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Μέση Ανατολή κι ο πρωθυπουργός φαίνεται αποφασισμένος να κατευνάσει την αρνητική άποψη των Αράβων για έναν πόλεμο, όλο και πιο πιθανό, στην περιοχή. Η Times από την πλευρά της σημειώνει πως ο Μπλερ υπολόγισε πως έχει ανάγκη από όσους περισσότερους φίλους στον αραβικό κόσμο μπορεί να συναθροίσει, υπό την προοπτική μίας πιθανής σύρραξης στις αρχές του νέου έτους.

    Η Daily Mail χαρακτηρίζει τη συνάντηση Μπλερ - Ασαντ ως ''ταπεινωτική κωμωδία'' ιδίως έπειτα από τη δήλωση του Σύρου προέδρου ότι στη χώρα του ''δεν φιλοξενούνται, ούτε υποστηρίζονται τρομοκρατικές οργανώσεις'', αλλά υπάρχουν απλώς ''ακόλουθοι Τύπου'', που επιτρέπουν να εκφράσουν τις θέσεις τους οι Παλαιστίνιοι.

    Νέα θύματα και συλλήψεις στα παλαιστινικά εδάφη

    Στα παλαιστινιακά εδάφη η ένταση παραμένει αμείωτη.

    Ένας ένοπλος Παλαιστίνιος έπεσε χθες το βράδυ νεκρός από τα πυρά ισραηλινών στρατιωτών κοντά στη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα της Αιγύπτου.

    Με το επεισόδιο αυτό αυξάνεται σε 2.773 ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της τελευταίας φάσης της Ιντιφάντα τον Σεπτέμβριο του 2000. Από αυτούς οι 2.044 είναι Παλαιστίνιοι και οι 680 Ισραηλινοί.

    Εν τω μεταξύ, τα αραβικά κράτη, με έγγραφο της Συρίας, επιζητούν από τον Συμβούλιο Ασφαλείας να καταδικάσει το Ισραήλ για την πρόσφατη δολοφονία τριών μελών του ΟΗΕ στη Δυτική Οχθη και στη Γάζα και για την καταστροφή μίας αποθήκης τροφίμων του Οργανισμού, σύμφωνα με σχέδιο απόφασης που κυκλοφόρησε χθες.

    Τέλος να αναφέρουμε ότι ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε σήμερα το πρωί τον επικεφαλή του τμήματος της οργάνωσης "Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα" της Βηθλεέμ, μαζί με δύο συνεργάτες του.

    Μετά τη σύλληψη τους, ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε με τη βοήθεια εκσκαφέων το σπίτι όπου διέμεναν.

    Οι Ισραηλινοί στρατιώτες συνέλαβαν επίσης άλλους εννιά Παλαιστινίους στη διάρκεια μεγάλης επιχείρησης στο Τουλκάρεμ, τη Τζενίν και τη Ραμάλα.

    [08] Εκρηξη σε εργοστάσιο χημικών στο Ισραήλ

    17/12/2002 9:34:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Έκρηξη συγκλόνισε σήμερα χημικό εργοστάσιο, που βρίσκεται δίπλα σε διυλιστήριο πετρελαίου στη Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ. Η έκρηξη η οποία προκάλεσε αμέσως μεγάλη πυρκαγιά, μετά από τις προσπάθειες των πυροσβεστικές δυνάμεις, τέθηκε υπό έλεγχο. Από την έκρηξη ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ενώ ακόμη δε είναι γνωστά τα αίτια που την προκάλεσαν.

    Σύμφωνα με την πυροσβεστική δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος να επεκταθεί η πυρκαγιά στο γειτονικό διυλιστήριο, αλλά θα χρειαστούν αρκετές ώρες για να σβήσουν ολοκληρωτικά τις φλόγες.

    Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε ένα κτίριο του εργοστασίου "Πετροχημικά Χάιφα" όπου ήταν αποθηκευμένα λιπάσματα.

    Η περιοχή γύρω από το λιμάνι της Χάιφα έχει καλυφθεί από μαύρο πυκνό καπνό, αλλά δεν υπάρχει κίνδυνος για τον πληθυσμό, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

    Τα αίτια της έκρηξης παραμένουν άγνωστα και ο εκπρόσωπος αρνήθηκε πάντως να διευκρινίσει αν υπάρχουν υποψίες για επίθεση.

    [09] Η Ολμπράιτ καταθέτει στη δίκη της Πλάβσιτς

    17/12/2002 10:30:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ αναμένεται να γίνει σήμερα η σημαντικότερη Αμερικανή πολιτικός που εκλήθη ποτέ να καταθέσει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, καθώς θα συμμετέχει στη δίκη της πρώην προέδρου των Σέρβων της Βοσνίας, Μπιλιάνα Πλάβσιτς. Η Ολμπράιτ, που λόγω της ένθερμης υποστήριξής της στο Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου της Χάγης αποκαλείται και "μητέρα του δικαστηρίου", θα συμμετέχει ως μάρτυρας στη δεύτερη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας που θα καθορίσει την ποινή που θα επιβληθεί στην πρώην "σιδηρά κυρία" του πολέμου της Βοσνίας. Η πρώην πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας αντιμετωπίζει ποινή ισοβίων καθώς τον περασμένο Οκτώβριο παραδέχθηκε την ενοχή της για μία σειρά από εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που αφορούσαν διώξεις Μουσουλμάνων και Κροατών κατά τη διάρκεια της σύρραξης του 1992-95 κατά την οποία 20,000 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο, ή αγνοούνται.

    Η Πλάβσιτς που ταυτόχρονα είναι η πιό υψηλόβαθμη προσωπικότητα που παραδέχθηκε την εμπλοκή της σε ωμότητες και η μόνη γυναίκα που εγκαλείται στην εννιάχρονη ιστορία του δικαστηρίου του ΟΗΕ, απέφυγε την τακτική δικασιμο χάρις στην κίνησή της να παραδεχθεί ενοχή σε μία από τις κατηγορίες, καθώς σύμφωνα με τους συνηγόρους της οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή κινημένη από τις τύψεις. Με αυτόν τον τρόπο, αποσύρθηκαν οι υπόλοιπες κατηγορίες κατά της 72-χρονης Πλάβσιτς.

    Η Πλάβιστις είχε διατελέσει αντιπρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας υπό τον Ράντοβαν Κάραζιτς, το πλέον καταζητούμενο πρόσωπο από το δικαστήριο, και κατόπιν τον διαδέχθηκε στην εξουσία.

    Η πρώην καθηγήτρια φυσικών επιστημών αρχικά είχε δηλώσει αθώα σιτς κατηγορίες για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, μετά την παράδοσή της στο δικαστήριο του ΟΗΕ τον Ιανουάριο του 2001.

    Η Πλάβσιτς βρισκόταν ελεύθερη υπό περιοριστικούς όρους προτού επιστρέψει στη Χάγη για τη δίκη της.

    [10] Συλλήψεις ισλαμιστών τρομοκρατών στη Γαλλία

    17/12/2002 10:25:00 πμ

    Υποψίες ότι τρεις βορειοαφρικανοί που συνελήφθησαν χθες από τη γαλλική αστυνομία προετοίμαζαν τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι και ίσως να έχουν σχέσεις με το δίκτυο της Αλ Κάιντα, δημιουργεί το γεγονός ότι στο διαμέρισμά τους βρέθηκαν υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε επίθεση με χημικά ή βιολογικά όπλά, όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός ''Europe 1''. Τα χημικά που κατασχέθηκαν στο διαμέρισμα των συλληφθέντων ελέγχονται και σε 48 ώρες οι αρχές θα ανακοινώσουν τι ακριβώς υλικά είναι αυτά.

    Υποψίες για εκπαιδευσή τους σε στρατόπεδα της Αλ Κάιντα

    Μέχρι στιγμής το Γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει κάνει σχόλιο για την πληροφορία αυτή.

    Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι οι τρεις Ισλαμιστές συνελήφθησαν σε προάστιο βόρεια του Παρισιού, στο πλαίσιο της εκστρατείας για την εξουδετέρωση της τρομοκρατίας.

    Οι συλληφθέντες, δύο Αλγερινοί και ένας Μαροκινός, ήταν υπό παρακολούθηση εδώ και αρκετό καιρό και οι αστυνομικές αρχές πιστεύουν ότι έχουν εκπαιδευθεί σε στρατόπεδα της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν.

    [11] Αστυνόμευση στα αεροπλάνα Αυστραλίας-Σιγκαπούρης

    17/12/2002 10:12:00 πμ

    Την τοποθέτηση ένοπλων αστυνομικών με πολιτική περιβολή στα αεροσκάφη που πραγματοποιούν δρομολόγια ανάμεσα στην Αυστραλία και στη Σιγκαπούρη συμφώνησαν από κοινού οι δύο χώρες. Σύμφωνα με την αυστραλιανή κυβέρνηση, απόφαση αυτή αποτελεί ένα ακόμα βήμα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Όπως ανακοίνωσε ο αυστραλός υπουργός Δικαιοσύνης, Κρις Έλισον, η συμφωνία πραγματοποιήθηκε λίγο πριν την έναρξη της περιφερειακής συνόδου στο Μπαλί για το ξέπλυμα χρήματος και την παρεμπόδιση της χρηματοδότησης των τρομοκρατικών ομάδων.

    Η σημασία της συμφωνίας

    Η Αυστραλία συμμετείχε σε διαβουλεύσεις με τη Σιγκαπούρη, την Ινδονησία και τις ΗΠΑ για να τοποθετηθούν οπλισμένοι αστυνομικοί με πολιτικά στα αεροσκάφη διεθνών πτήσεων.

    Οι Αυστραλοί αστυνομικοί θα βρίσκονται στα αεροσκάφη της εταιρείας Κουάντας. Όσον αφορά τους αστυνομικούς από τη Σιγκαπούρη, η Αυστραλία θα υποδέχεται όσους υπηρετούν στον εθνικό αερομεταφορέα της χώρας τους, που πετούν από και προς την Αυστραλία.

    "Σημαντική" χαρακτήρισε ο Έλισον τη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, καθώς τα δρομολόγια ανάμεσα στην Αυστραλία και τη Σιγκαπούρη είναι ένα από τα πιο συχνά. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα συζητηθούν στο άμεσο χρονικό διάστημα.

    [12] Κογκό: Συμφωνία για τερματισμό του εμφυλίου

    17/12/2002 9:45:00 πμ

    Οι αντίπαλες ομάδες στο Κονγκό υπέγραψαν σήμερα τα ξημερώματα στην Πραιτόρια ειρηνευτική συμφωνία, που με την εγκαθίδρυση μίας μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας φιλοδοξεί να θέσει τέλος στην τετράχρονη εμφύλια αναμέτρηση η οποία έχει καταβαραθρώσει τη χώρα. Ο πρόεδρος Ζοζέφ Καμπιλά, με βάση τη συμφωνία, θα παραμείνει στην ηγεσία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κογκό, πλαισιωμένος από τέσσερις αντιπροέδρους, για μία μεταβατική περίοδο δύο ετών, ώστε να προετοιμάσει τη χώρα για τις γενικές εκλογές.

    Γενικές εκλογές για πρώτη φορά έπειτα από 44 χρόνια

    Να σημειώσουμε ότι αυτές οι εκλογές θα είναι οι πρώτες από το 1960, οπότε διοργανώθηκαν οι εκλογές που έκριναν την ανεξαρτησία του Βελγικού Κογκό από την κηδεμονία του Βελγίου.

    Οι τέσσερις αντιπρόεδροι, που δεν προσδιορίζονται ονομαστικά στο κείμενο της συμφωνίας, θα προέρχονται από τις τέσσερις κύριες πλευρές, που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις: από την κυβέρνηση, τα δύο σημαντικότερα ανταρτικά κινήματα -το Κίνημα για την Απελευθέρωση του Κογκό (MLC), που υποστηρίζεται από την Ουγκάντα και την Κογκολέζικη Ενωση για τη Δημοκρατία (RCD), που υποστηρίζεται από τη Ρουάντα-, τη μη ένοπλη αντιπολίτευση, και τις κοινωνικές δυνάμεις της χώρας.

    Τριάντα έξι θέσεις υπουργών και 25 υφυπουργεία θα επιμερισθούν στα μέρη που συμμετείχαν στην υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας.

    [13] Παρεμβάσεις για την επαναλειτουργία της ΑΓΕΤ Χαλκίδας

    17/12/2002 10:06:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Αυτοσυγκράτηση, ώστε τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στη σχέση μεταξύ της διοίκησης και του σωματείου 800 εργαζομένων στο εργοστάσιο της ''ΑΓΕΤ Ηρακλής'' στη Χαλκίδα, να λυθούν, διατηρώντας ανοικτό το εργοστάσιο, ζήτησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Θεοδώρου, σε μεσολαβητική συνάντηση που είχε χθες με τους εκπροσώπους των δύο μερών. Η διοίκηση του ομίλου ΑΓΕΤ Ηρακλής αποδίδει την διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου στη Χαλκίδα, στις έντονες αντιδράσεις του σωματείου εργαζομένων κατά της εσωτερικής αναδιάρθρωσης της εταιρίας.

    Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ήταν επιβεβλημένη προκειμένου να προστατευτεί η ασφάλεια των εργαζομένων και του εξοπλισμού του εργοστασίου, καθώς και ότι κατά τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει αξιολόγηση της πιθανότητας επαναλειτουργίας του εργοστασίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρία βρισκόταν σε φάση πρόσληψης εξειδικευμένων ατόμων για το εργοστάσιο της Χαλκίδας αλλά το σωματείο αντέδρασε.

    Οπως ανακοίνωσε η εταιρία, η διοίκηση της ΑΓΕΤ Ηρακλής διέκοψε την παραγωγική διαδικασία του εργοστασίου της Χαλκίδας, αφού δεν επετράπη στον διευθυντή του εργοστασίου η είσοδος στο εργοστάσιο.

    Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί το κόστος της διακοπής λειτουργίας του εργοστασίου, η οποία θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι δεν έχει προς το παρόν καμία επίδραση στη διάθεση τσιμέντου στην αγορά.

    Η ΓΣΣΕ χαρακτήρισε τη διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου ως δυσμενή εξέλιξη με σημαντικούς κινδύνους για το μέλλον μιας σημαντικής παραγωγής μονάδας, για την εταιρία και για το μέλλον των εργαζομένων και της παραγωγικής δραστηριότητας γενικότερα.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος ανέλαβε πρωτοβουλίες, οι οποίες και θα συνεχιστούν, προκειμένου:

    Αμεσα να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο. Να δημιουργηθούν όροι και προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη λειτουργία του και στο μέλλον. Να υπάρξει ουσιαστική άσκηση των καθηκόντων της διοίκησης της εταιρίας τις επιχειρηματικές οδηγίες της οποίας εφαρμόζουν οι εργαζόμενοι. Να ικανοποιηθούν τα εργασιακά αιτήματα στη βάση των νόμων και των υπαρχουσών συμφωνιών.

    [14] Επί ποδός το ΣΔΟΕ για τις 'εορταστικές' αυξήσεις

    17/12/2002 10:29:00 πμ

    Εντατικούς ελέγχους πραγματοποιούν στην αγορά συνεργεία του υπουργείου Ανάπτυξης και του ΣΔΟΕ, με στόχο την αποτροπή ενδεχόμενων φαινομένων αισχροκέρδειας ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία ελέγχων του υπουργείου Ανάπτυξης οι τιμές των κρεάτων διαμορφώνονται στα περυσινά επίπεδα και λίγο χαμηλότερα ενώ για τα οπωροκηπευτικά οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή εξαιτίας ακραίων φαινομένων του τελευταίου διαστήματος οδήγησε σε ανατιμήσεις. Η κίνηση στην αγορά αναμένεται να τονωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς καταναλωτές και έμποροι αναμένουν την καταβολή του 13ου μισθού του δώρου των Χριστουγέννων.

    Εντατικοί έλεγχοι και ενέργειες από το Υπ. Ανάπτυξης

    Ωστόσο αν οι τιμές συγκριθούν με τον ίδιο μήνα πέρυσι εμφανίζονται σημαντικές μειώσεις, κυρίως εξαιτίας των υπερβολικών αυξήσεων που υπήρχαν πέρυσι το Δεκέμβριο με τις έντονες χιονοπτώσεις σε όλη τη χώρα.

    Ειδικότερα, αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν μέσα σε μια εβδομάδα στις τιμές σχεδόν των μισών οπωροκηπευτικών από 0,89% μέχρι και 10,36%, αν και σε σχέση με πέρυσι, το ίδιο διάστημα, διαπιστώνεται έντονα πτωτική τάση στη συντριπτική πλειοψηφία των προϊόντων και σε ποσοστό μέχρι και 57,7%.

    Τα συνεργεία των νομαρχιών και του ΣΔΟΕ ελέγχουν εκτενώς την αγορά καθώς και τα συνεργεία του ΕΦΕΤ προκειμένου να διασφαλιστεί η συγκράτηση των τιμών και η ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών.

    Από την πλευρά της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης προετοιμάζεται για νέο γύρο συναντήσεων με τους εκπροσώπους της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου προκειμένου ενόψει της νέας χρονιάς και του ενδεχομένου των ανατιμήσεων σε βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες να ασκήσει πίεση για αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού εάν δεν γίνεται να απορροφηθούν τελείως.

    [15] ''Κόπηκε'' διαφήμιση του Μπραντ Πιτ στη Μαλαισία

    17/12/2002 11:15:00 πμ

    Την απαγόρευση μετάδοσης της τηλεοπτικής διαφήμισης των αυτοκινήτων TOYOTA, στην οποία πρωταγωνιστεί ο διάσημος ηθοποιός του Χόλιγουντ, Μπραντ Πιτ, αποφάσισε η κυβέρνηση της Μαλαισίας υποστηρίζοντας ότι η καμπάνια αυτή μπορεί να γελοιοποιήσει την εμφάνιση των Ασιατών. οπως δήλωσε ο υπουργός Πληροφοριών της Μαλαισίας, Zainuddin Maidin, η διαδεδομένη χρήση δυτικών προσώπων στις διαφημίσεις μπορεί να δημιουργήσει ένα σύνδρομο κατωτερότητας στους κατοίκους της χώρας.

    Οι αιτίες της απόφασης

    "Γιατί χρειαζόμαστε τα πρόσωπά τους στις διαφημίσεις μας; Δεν είναι οι δικοί μας συμπολίτες όμορφοι;", ρώτησε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά τη συγκεκριμένη διαφήμιση, ο Maidin δήλωσε ότι η απαγόρευσή της αποφασίστηκε επειδή "φαίνεται ότι διακωμωδεί τους Ασιάτες".

    Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, Bernama, η απόφαση αυτή είναι μέρος της ευρύτερης προσπάθειας της κυβέρνησης να μειώσει τον αριθμό των διαφημίσεων, στις οποίες πρωταγωνιστούν γνωστά πρόσωπα της Δύσης.

    Πολλοί διάσημες αστέρες του Χόλιγουντ και άλλων χωρών της Δύσης εμφανίζονται σε διαφημίσεις σε ολόκληρη την Ασία, κερδίζοντας εκατομμύρια δολάρια, συνδέοντας απλώς το όνομά τους με μία συγκεκριμένη μάρκα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 17 December 2002 - 9:54:19 UTC