Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δράσεις χωρίς εφησυχασμό για το Κυπριακό
  • [02] Οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας
  • [03] Διαμαρτυρία αστυνομικών για συνθήκες εργασίας
  • [04] Συνάντηση Καραμανλή-Γκαργκάνα
  • [05] ''Αντιπυραυλική ασπίδα'' αναγγέλει ο Μπους
  • [06] Πάουελ: Προβληματική η έκθεση της Βαγδάτης
  • [07] Καμμία βελτίωση για τις γυναίκες του Αφγανιστάν
  • [08] Παγκόσμια απειλή η αλ Κάιντα σύμφωνα με τον ΟΗΕ
  • [09] Επίθεση εναντίον Αμερικανών στο Αφγανιστάν
  • [10] Η δίκη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Μπαλί
  • [11] Διπλωματικό επεισόδιο Τιράνων-Βατικανού
  • [12] Βιομηχανία προσφυγών για τα επιδόματα;
  • [13] Πολιτικές αντιπαραθέσεις για οικονομική πολιτική
  • [14] Μυτιληναίος: ''Δεν φεύγω από τον Ηρακλή''
  • [15] Βρήκε δεύτερο ξένο ο Πανιώνιος
  • [16] Αφιέρωμα στον Ευγένιο Ο΄ Νηλ
  • [17] Διπλό αφιέρωμα στα έργα του Χ. Μπότσογλου
  • [18] Το γονίδιο του φόβου
  • [19] Συνδυασμένες δίαιτες εναντίον χοληστερίνης
  • [20] Ρωσία: Αρρωστα το 60% των παιδιών
  • [21] Η εκδίκηση των ξανθών

    [01] Δράσεις χωρίς εφησυχασμό για το Κυπριακό

    17/12/2002 7:39:00 μμ

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης εξετάστηκαν το πρωί στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. "Από εδώ και πέρα πρέπει να εργαστούμε εντατικά και να αποφύγουμε τον εφησυχασμό", είπε ο Κ. Σημίτης. Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι διανύουμε μία χρονική περίοδο με ιστορικές ευκαιρίες, έχουμε όμως ακόμα πολλά βήματα να διανύσουμε. Αυτή την ώρα διεξάγεται προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το Κυπριακό.

    Επικριτικά σχόλια Σημίτη για τη στάση της Ν.Δ

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού δήλωσε ότι μετά από τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης υπάρχουν δυνατότητες λύσης και στην κατεύθυνση αυτή η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να είναι δεκτικές σε προτάσεις λύσης, παραγωγικές και διαλλακτικές και δεν πρέπει να εκμεταλλευτούν το γεγονός της ένταξης της Κύπρου χωρίς όρους στην ΕΕ.

    ''Πρέπει να δημιουργήσουμε τη βεβαιότητα στη διεθνή κοινότητα ότι εμείς εργαζόμαστε με καλοπιστία, διότι αυτό είναι και το καταλυτικό μας επιχείρημα απέναντι στην Τουρκία. Πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε λύση στο Κυπριακό αν θέλουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή'', τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης.

    Ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τόνισε ότι οι αναμονές της Ν.Δ. για ένταξη με όρους διαψεύστηκαν. Επισήμανε, επίσης ότι από δω και πέρα σε ό,τι αφορά στην επίλυση του Κυπριακού θα προσπαθήσει η Ν.Δ. να δημιουργήσει μια ομιχλώδη κατάσταση και θα προβάλλει αστήριχτες αιτιάσεις και ανέφικτα αιτήματα.

    Αύριο το μεσημέρι ο Κώστας Σημίτης θα δώσει συνέντευξή Τύπου εφ' όλης της ύλης στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, όπου μεταξύ άλλων αναμένεται να αναφερθεί και στο Κυπριακό.

    Μέτρα για τους Τουρκοκυπρίους από τη Λευκωσία

    Στη Λευκωσία πραγματοποιήθηκε σύσκεψη το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών με αντικείμενο την επεξεργασία των μέτρων τα οποία θα εξαγγείλει σε λίγες μέρες η κυπριακή κυβέρνηση υπέρ των Τουρκοκυπρίων. Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε ότι η εξαγγελία των μέτρων βοήθειας προς τους Τουρκοκυπρίους δεν ματαιώνεται, αλλά, αναστέλλεται για κάποιο χρονικό διάστημα, έως ότου ξεπεραστούν κάποια προβλήματα που χρήζουν περαιτέρω χειρισμού. Ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε ότι κάποια από τα προτεινόμενα μέτρα πρέπει να εξεταστούν και με την Ευρωπαϊκή Ενωση σε σχέση με νέους κανονισμούς και νομοθεσίες οι οποίες εφαρμόζονται στην Κύπρο.

    Ο πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης που προτίθεται να αποχωρήσει από την πολιτική στις 27 Φεβρουαρίου, δήλωσε ότι τα μέτρα θα είναι οικονομικά και πολιτικά προσθέτοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι ως πολίτες του Κυπριακού κράτους θα πρέπει να έχουν ωφελήματα από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ο κ. Κασουλίδης ανακοίνωσε ότι σε αίθουσα συνεδριάσεων του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε το όνομα του Γιάννου Κρανιδιώτη ως αναγνώριση της προσφοράς του στο έργο για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Τα μέτρα

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, τα μέτρα επικεντρώνονται μεταξύ άλλων στα εξής:

    Ευρεία διακίνηση προϊόντων και προσώπων και μείωση των όποιων περιορισμών στην εργοδότηση Tουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές. Παροχή διευκολύνσεων στην έκδοση διαβατηρίων και άλλων επισήμων πιστοποιητικών. Εργοδότηση Τουρκοκυπρίων σε διπλωματικές αποστολές της Δημοκρατίας στο εξωτερικό. Διευκολύνσεις στην αναγνώριση ανωτέρων και ανωτάτων σχολών των κατεχομένων. Εξαγωγές προϊόντων από τα κατεχόμενα μέσω των ελευθέρων περιοχών με τη σφραγίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συμμετοχή στις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2004.

    Ολοταχώς ο ΟΗΕ για την επίλυση

    Την ίδια ώρα, οι διεθνείς μεσολαβητές του ΟΗΕ αναλαμβάνουν και πάλι δράση για την προώθηση του σχεδίου Αναν.

    Ο απεσταλμένος του γ.γ του ΟΗΕ Αλβάρο ντε Σότο επέστρεψε στη Νέα Υόρκη προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για επιστροφή του στη Λευκωσία στις 7 Ιανουαρίου, εγκαινιάζοντας τη νέα και τελική φάση της πρωτοβουλίας Ανάν.

    Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις εναντίον του Ντενκτάς

    Στα κατεχόμενα το κλίμα είναι βαρύ για τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς καθώς η αντιπολίτευση και χιλιάδες άτομα ζητούν την παραίτησή του.

    Για συνέχιση των προσπαθειών προς εξεύρεση λύσης κάνει λόγο τώρα ο ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερόγλου από τα κατεχόμενα.

    Στην Αγκυρα, o σύμβουλος του κατοχικού ηγέτη Εργκιούν Ολγκιούν δήλωσε πως η τουρκική πλευρά έδωσε θετική απάντηση στο αίτημα του ΟΗΕ για έναρξη συνομιλιών μεταξύ των πλευρών στην Κυπρο.

    Διευκρινίσεις για τις πρόσφατες δηλώσεις του ότι "οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα θεωρηθούν δυνάμεις εισβολής στην Κύπρο αν δεν επιτευχθεί μια συμφωνία στο Κυπριακό μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, έδωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων στην Αγκυρα. "Δεν λέω ότι ο τουρκικός στρατός θα είναι ένας στρατός εισβολής", είπε ο Γιακίς και διευκρίνισε ότι "αυτοί (η Ε.Ε.) θα υποστηρίξουν ότι ο τουρκικός στρατός θα είναι μια δύναμη εισβολής. Οι χώρες της Ε.Ε. θα προσπαθήσουν να αποκαλέσουν τον τουρκικό στρατό στην Κύπρο, "δύναμη εισβολής" αν η ελληνοκυπριακή πλευρά ενταχθεί στην Ε.Ε. ως εκπρόσωπος ολόκληρου του νησιού", είπε ο Γιακίς και πρόσθεσε ότι είναι λάθος να χαρακτηριστεί έτσι ο τουρκικός στρατός αλλά δεν είναι ρεαλιστικό να αγνοήσουμε μια τέτοια πιθανότητα.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αντίδραση του ηγέτη του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού κόμματος Ντενίζ Μπαϊκάλ, που χαρακτήρισε "λυπηρές" τις δηλώσεις του, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι "τον συμβουλεύω να διαβάσει άλλη μια φορά τις δηλώσεις μου".

    "Φαίνεται πως η Αγκυρα συνειδητοποιεί τώρα την μεγάλη ανάγκη να αντιμετωπιστεί η ανωμαλία στο νησί και να ζήσουν μαζί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι", δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου σχολιάζοντας δήλωση του Γιασάρ Γιακίς ότι η Τουρκία κινδυνεύει να κατηγορηθεί πως έχει υπό κατοχή ευρωπαϊκά εδάφη.

    [02] Οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας

    17/12/2002 3:34:00 μμ

    Στους πέντε στόχους αλλά και στο σύνθημα της ελληνικής προεδρίας ''η Ευρώπη μας, μοιραζόμαστε το μέλλον σε μία Κοινότητα αξιών" αναφέρθηκε με δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Η διεύρυνση, η οικονομική ανάπτυξη, η μετανάστευση- λαθρομετανάστευση, η κοινή εξωτερική πολιτική και ο διάλογος για το μέλλον της Ευρώπης, θα είναι οι προτεραιότητες της Αθήνας το επόμενο εξάμηνο.

    Στόχος μια Ευρώπη χωρίς διαχωρισμούς, αποκλεισμούς και εξαιρέσεις

    Στο μήνυμα που θα στείλει η χώρας μας προς τους λαούς της υπόλοιπης Ευρώπης, μέσα από την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα το επόμενο εξάμηνο θα προσπαθήσει να εισάγει νέες ιδέες και προτάσεις στο ευρωπαϊκό προσκήνιο.

    Όπως ανέφερε, το σύνθημα της ελληνικής προεδρίας « Η Ευρώπη μας, μοιραζόμαστε το μέλλον σε μία Κοινότητα αξιών'' θα υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη, ανήκει σε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς, χωρίς διαχωρισμούς, αποκλεισμούς και εξαιρέσεις.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στους στόχους της ελληνικής προεδρίας, τις οποίες αύριο θα παρουσιάσουν στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου και Τάσος Γιαννίτσης.

    Ζήτησε επίσης από τους υπουργούς να είναι παρόντες στις ολομέλειες της Ευρωβουλής, όπου τίθενται ερωτήσεις.

    Ο Κώστας Σημίτης, θα παρουσιάσει το σχέδιο των ελληνικών προτεραιοτήτων στην ηγεσία της Ευρωβουλής την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου και στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 10 Ιανουαρίου.

    Οι πέντε στόχοι της Ελλάδας

    1. Η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. Η ολοκλήρωση των διαδικασιών διεύρυνσης της Ε.Ε. με την υπογραφή των συνθηκών ένταξης των νέων κρατών μελών στις 16 Απριλίου στην Αθήνα. Σε ότι αφορά τη διεύρυνση, ο Κώστας Σημίτης, σημείωσε ότι επί ελληνικής προεδρίας θα πρέπει να προχωρήσουν ταυτόχρονα τόσο η προενταξιακή στρατηγική της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας (αναμένεται να ενταχθούν το 2007) όσο και η νέα εταιρική σχέση της Τουρκίας.

    2. Η οικονομική ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα στο πλαίσιο της ατζέντας της Λισσαβόνας με σκοπό την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της πλήρους απασχόλησης.

    3. Η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, η οποία θα είναι και το κεντρικό θέμα της ελληνικής προεδρίας.

    4. Οι νέες δομές της Ευρώπης στο πλαίσιο των αποφάσεων της Διακυβερνητικής.

    5. Οι εξωτερικές σχέσεις της Ε.Ε. μέσα από την ενίσχυση της ΚΕΠΑ (Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Αμυνας).

    [03] Διαμαρτυρία αστυνομικών για συνθήκες εργασίας

    17/12/2002 7:27:00 μμ

    Ολονύχτια συγκέντρωση έξω από τη Βουλή προγματοποιούν απόψε, απεργοί αστυνομικοί, που διαμαρτύρονται για καταπάτηση του ωραρίου τους και κακές συνθήκες εργασίας. Κλειστές είναι οι οδοί Ακαδημίας, Αμαλίας και η άνοδος της Βασ. Σοφίας. Έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα παρατηρούνται στο κέντρο της πρωτεύουσας. Νωρίτερα σήμερα, οι αστυνομικοί υπάλληλοι που πραγματοποίησαν "Λευκή Απεργία" ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το κτίριο της ΓΑΔΑ, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ανάλογη κινητοποίηση είχαν κάνει το πρωί έξω από το κτίριο της Τροχαίας Αττικής.

    Κατά τη διάρκεια της δίωρης διαμαρτυρίας καταγγέλθηκε από τα μέλη της ΠΟΑΣΥ ότι εργάζονται Σαββατοκύριακα και αργίες χωρίς να πληρώνονται όπως επίσης ότι τα επιδόματα που ενσωματώνονται στο μισθό τους δεν ενσωματώνονται στη σύνταξη τους.

    ''Θεωρούμαστε οι πιο χαμηλόμισθοι αστυνομικοί της Ευρώπης'' δήλωσαν οι εκπρόσωποι των αστυνομικών και εξέφρασαν την πικρία τους, γιατί, όπως ισχυρίσθηκαν, οι υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας προς τον κλάδο δεν έχουν πραγματοποιηθεί.

    " Η υπομονή μας εξαντλήθηκε. Το Προεδρικό Διάταγμα έχει υπογραφεί εδώ κι ένα χρόνο, αλλά δεν εφαρμόζεται, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να καταπονούνται, να μην έχουν ωράριο και να μη γνωρίζουν Κυριακές κι αργίες", ανέφερε μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105,8, ο πρόεδρος της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων Αττικής Τάκης Σπηλιώπουλος.

    Η ασφάλεια της χώρας δεν κινδυνεύει από την κινητοποίηση των αστυνομικών, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8, ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Ευάγγελος Μαλέσιος και διαβεβαίωσε ότι η καλή συνεργασία μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου και των συνδικαλιστών θα δώσει κάποια λύση.

    Συνάντηση Καραμανλή με εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας

    Τα προβλήματα και τα αιτήματα των οργάνων της τάξεως, εξετάστηκαν κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής με εκπροσώπους των προεδρείων των Ενώσεων Σωμάτων Ασφαλείας.

    Ο υπεύθυνος του Τομέα Δημόσιας Τάξης Χρίστος Μαρκογιαννάκης σημείωσε ότι η Ν.Δ. εκτιμά ότι τα προβλήματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τη σοβαρότητα του έργου, το οποίο επιτελούν η Αστυνομία, η Πυροσβεστική και το Λιμενικό Σώμα.

    Ο κ. Μαρκογιαννάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Δημοσίας Τάξης υπαναχωρούν στις υποσχέσεις τους για την επίλυση πολλών προβλημάτων, ενώ υποστήριξε ότι σύμφωνα με τα κονδύλια του προϋπολογισμού, δεν παρέχεται η αισιοδοξία ότι θα υπάρξει λύση τους το 2003.

    [04] Συνάντηση Καραμανλή-Γκαργκάνα

    17/12/2002 2:16:00 μμ

    Επίθεση κατά της κυβέρνησης με αιχμή τού δόρατος την οικονομία εξαπέλυσε εκ νέου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής μετά τη συνάντηση που είχε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκο Γκαργκάνα. Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε και σήμερα ότι αποτελεί τεράστια πολιτική απάτη το γεγονός ότι τα περί δημοσιονομικής εξυγίανσης έχουν αποδεχθεί ότι ήταν μύθος καθώς όλοι οι προηγούμενοι προϋπολογισμοί ήταν πλασματικοί.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ επικαλέσθηκε της εκθέσεις της Γιούροστατ και υπογράμμισε πως το δημόσιο χρέος και τα κρυφά χρέη ναρκοθετούν την πορεία της οικονομίας σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι με τους ρυθμούς της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ δεν μπορούμε να πετύχουμε την πραγματική σύγκλιση με την ΕΕ.

    Ο κ. Καραμανλής επέμεινε στην ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές και κατέληξε λέγοντας ότι το πρόβλημα της οικονομίας είναι πολιτικό σημειώνοντας ότι επειγόντως χρειάζεται αλλαγή πολιτικής.

    [05] ''Αντιπυραυλική ασπίδα'' αναγγέλει ο Μπους

    17/12/2002 7:30:00 μμ

    Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αναπτύξει αμυντικό σύστημα πυραύλων με έδρα την Αλάσκα, υποσχόμενος να κάνει ο,τιδήποτε χρειάζεται για να προστατευθούν οι Αμερικανοί από ''τα καταστροφικά δεινά'' των όπλων μαζικής καταστροφής. Στο μεταξύ η Δανία και η Βρετανία δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν την ανάπτυξη στρατιωτικών βάσεων, στη Γροιλανδία και τη βόρεια Αγγλία αντίστοιχα, για το αμερικανικό Πρόγραμμα Αντιβαλλιστικών Πυραύλων

    Σε σημερινή του ανακοίνωση, την οποία διάβασε ο εκπρόσωπος του Αρι Φλέισερ, ο Αμερικανός πρόεδρος, τόνισε ότι το αντιβαλλιστικό αυτό πρόγραμμα ενάντια στα όπλα μαζικής καταστροφής αποτελεί ακόμα ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση τέτοιων απειλών εναντίων των Αμερικανών και των συμμάχων τους.

    Νωρίτερα σήμερα, υπεύθυνοι της αμερικανικής κυβέρνησης, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν, δήλωσαν ότι 10 πύραυλοι αναχαίτισης θα αναπτυχθούν έως το 2004 σε βάση στην Αλάσκα και άλλοι 10 ως το 2005 ή το 2006.

    Η απόφαση για την έναρξη της ανάπτυξης ενός εθνικού αμυντικού αντιπυραυλικού συστήματος, που επικρίθηκε από τη Ρωσία και την Κίνα, ακολουθεί την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας, αυτό τον μήνα ότι θα προχωρήσει με ένα πολυσυζητημένο πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.

    [06] Πάουελ: Προβληματική η έκθεση της Βαγδάτης

    Αννίτα Πασχαλινού 17/12/2002 6:35:00 μμ

    Σε λίγες ημέρες, αναμένεται η αμερικανική απάντηση, επί της ιρακινής έκθεσης, ενώ για πρώτη φορά από τις 8 Δεκεμβρίου, ημερομηνία που κατέθεσε το σχετικό φάκελο η Βαγδάτη, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κόλιν Πάουελ, εξέφρασε τις αμφιβολίες και το σκεπτικισμό του για το περιεχόμενο της. « Μια εκστρατεία εναντίον του Ιράκ το καλοκαίρι, είναι πιθανή αλλά θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα» αναφέρει πηγή από το βρετανικό υπουργείο Αμυνας.

    Οι δηλώσεις Πάουελ προϊδεάζουν για την απάντηση της Ουάσινγκτον

    Προβλήματα με την έκθεση των 12.000 σελίδων της Βαγδάτης, εντοπίζει ο Κόλιν Πάουελ.

    « Ο σκεπτικισμός μας γύρω από την έκθεση είναι βάσιμος» είπε χθες ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, υπογραμμίζοντας ότι η επίσημη απάντηση των ΗΠΑ θα έρθει στα τέλη της εβδομάδας, αφού ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τις επιθεωρήσεις παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας τα συμπερασμάτων του Οργανισμού επί της ιρακινής έκθεσης.

    Σύμφωνα με το ΒΒC, οι ΗΠΑ αναμένεται να υπερτονίσουν στη διεθνή κοινότητα αλλά και στους ίδιους τους Αμερικανούς πολίτες ότι το Ιράκ διαθέτει ακόμα χημικά και βιολογικά όπλα μαζικής καταστροφής.

    Το καλοκαίρι ο πόλεμος κατά του Ιράκ;

    Σε εργαστήριο στην Αυστρία, το οποίο υπάγεται στην υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, των Ηνωμένων Εθνών, βρίσκονται τα πρώτα δείγματα των επιθεωρητών του Ιράκ.

    Μια πρώτη ανάλυση επί των δειγμάτων και μια πρώτη επίσημη τοποθέτηση από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας στις επόμενες δυο ή τρεις εβδομάδες.

    Την ίδια ώρα, σύμφωνα με αξιωματούχους του βρετανικού υπουργείου Αμυνας, οι ΗΠΑ, ως επικεφαλής μιας εκστρατείας κατά του Σαντάμ Χουσείν, ενδέχεται να επιτεθούν στο Ιράκ, το καλοκαίρι, ανεξαρτήτως των συνθηκών καύσωνα που θα επικρατούν.

    Αισιόδοξος για την επίτευξη ειρηνικής λύσης στην ιρακινή κρίση, εμφανίσθηκε ο Κόφι Ανάν, με δηλώσεις του στην εφημερίδα Die Presse και κάλεσε τη Βαγδάτη να συνεργαστεί με τους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών.

    Επιθεώρηση του ΟΗΕ σε πανεπιστήμιο της Βαγδάτης

    Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι επιθεωρήσεις του ΟΗΕ, σε ιρακινές εγκαταστάσεις, αναζητώντας απαγορευμένα όπλα.

    Για πρώτη φορά, οι επιθεωρητές του ΟΗΕ, επιθεώρησαν έναν ακαδημαϊκό χώρο.

    Επέβλεψαν ένα ένα βιο ιατρικό ινστιτούτο το οποίο στεγάζεται στο πανεπιστήμιο της Βαγδάτης.

    [07] Καμμία βελτίωση για τις γυναίκες του Αφγανιστάν

    17/12/2002 12:40:00 μμ

    Ένα χρόνο μετά την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν και τις δεσμεύσεις του προέδρου του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, καμια βελτίωση έχει γίνει στις συνθήκες διαβίωσης των γυναικών στο Αφγανιστάν. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση της οργάνωσης Human Rights Watch, τα δικαιώματά τους εξακολουθούν να παραβιάζονται. Σε ορισμένα τμήματα της χώρας μάλιστα, η θέση των γυναικών έχει επιδεινωθεί. Στο Χεράτ, όπου διοικητής είναι ο πολέμαρχος Ισμαήλ Χαν, οι Αφγανές είναι υποχρεωμένες να φορούν τη μπούργκα, ενώ δημιουργήθηκε και θρησκευτική αστυνομία, η οποία υποχρεώνει γυναίκες και κορίτσια να επισκέπτονται νοσοκομεία για "τεστ παρθενίας".

    Αυστηροί περιορισμοί

    "Ο Ισμαήλ Χαν έχει δημιουργήσει τέτοια ατμόσφαιρα, ώστε κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αλλά και πολίτες, πιστεύουν πως έχουν το δικαίωμα να αστυνομεύουν τη ζωή γυναικών και κοριτσιών, ως προς το πώς ντύνονται, πώς κυκλοφορούν στην πόλη και τι λένε'', δήλωσε η Ζάμα Κουρσέν-Νέφ, μία από τους συντάκτες της έκθεσης.

    "Πολλοί άνθρωποι στο εξωτερικό πιστεύουν ότι οι Αφγανές γυναίκες και τα κορίτσια είδαν τα δικαιώματά τους να αποκαθίστανται, όταν ανατράπηκε το καθεστώς των Ταλιμπάν", δήλωσε η Κουρσέν-Νεφ και συνέχισε: "Αυτό δεν είναι αλήθεια. Οι γυναίκες και τα κορίτσια εξακολουθούν να βιάζονται, να ξυλοκοπούνται και να δέχονται απειλές σ' ολόκληρο το Αφγανιστάν, συχνά από άνδρες των κυβερνητικών δυνάμεων και από αξιωματούχους".

    Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρει ότι αν και σε ορισμένες περιοχές της χώρας, οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα να εργάζονται και να μορφώνονται, υφίστανται αυστηρές απαγορεύσεις σε όλους τους υπόλοιπους τομείς της ζωής τους.

    [08] Παγκόσμια απειλή η αλ Κάιντα σύμφωνα με τον ΟΗΕ

    17/12/2002 7:07:00 μμ

    Το δίκτυο της αλ Κάιντα εξακολουθεί να αποτελεί παγκόσμια απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας, παρά τα σημαντικά πλήγματα που δέχτηκε η υποδομή του, αναφέρεται σε έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Στην έκθεση υπογραμμίζεται πως η οργάνωση του Οσάμα μπιν Λάντεν συνεχίζει να διασφαλίζει τη χρηματοδότησή της, ενώ τα μέλη της μπορούν να κινούνται στην Ευρώπη και στη νοτιανατολική Ασία, καθώς και ανάμεσα στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Η έκθεση συντάχθηκε από την επιτροπή παρακολούθησης η οποία δημιουργήθηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και στόχος της είναι να παρακολουθεί αν εφαρμόζονται τα μέτρα κατά της αλ Κάιντα, ειδικά το πάγωμα των καταθέσεών της και η απαγόρευση στα μέλη της να ταξιδεύουν.

    [09] Επίθεση εναντίον Αμερικανών στο Αφγανιστάν

    Αννίτα Πασχαλινού 17/12/2002 4:30:00 μμ

    Φωτογραφία Αρχείου

    Δυο Αμερικανοί στρατιώτες, μέλη της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής και Ασφάλειας στο Αφγανιστάν και ένας Αφγανός διερμηνέας τραυματίστηκαν από χειροβομβίδα που εκτοξεύθηκε εναντίον του αυτοκινήτου τους στο κέντρο της Καμπούλ. Σύμφωνα με τον Χιλαλουντιν Χιλάλ, αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών του Αφγανιστάν, την επίθεση πραγματοποίησε νεαρός ο οποίος συνελήφθη από την αστυνομία και ομολόγησε την πράξη του.

    Επίθεση-συμπαράσταση στους Μουσουλμάνους

    Ο νεαρός ομολόγησε στην αστυνομία, ότι μέσα από την πράξη του ήθελε να διαμαρτυρηθεί για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι Μουσουλμάνοι της Παλαιστίνης και του Αφγανιστάν.

    Η αστυνομία της Καμπούλ, απέκλεισε τους δρόμους γύρω από το σημείο όπου σημειώθηκε η επίθεση.

    Οι δυο Αμερικανοί στρατιώτες νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της Καμπούλ, σε κρίσιμη κατάσταση.

    Επίσημη δήλωση από αμερικανικής πλευράς, αναμένεται εντός της ημέρας.

    Πηγή: Reuters

    [10] Η δίκη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Μπαλί

    17/12/2002 2:33:00 μμ

    Το Φεβρουάριο αναμένεται να διεξαχθεί η δίκη των φερόμενων ως δραστών της διπλής επίθεσης στο Μπαλί στις 12 Οκτωβρίου, η οποία προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 190 ανθρώπων, 88 εκ των οποίων ήταν αυστραλοί τουρίστες. Ο επικεφαλής της έρευνας, Μάνγκου Παστίκα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση της Ινδονησίας είναι αποφασισμένη να φέρει τους υπόπτους ενώπιον της δικαιοσύνης.

    Η δίκη θα πραγματοποιηθεί στο Μπαλί, καθώς αν δε γινόταν εκεί "θα ξεσπούσε εξέγερση. Οι κάτοικοι του Μπαλί θα ήταν έξαλλοι", εξήγησε ο Παστίκα.

    Η ινδονησιακή αστυνομία έχει συλλάβει τρία από τα μέλη της ομάδας που κατηγορείται για την επίθεση και η οποία φέρεται να συνδέεται με την οργάνωση Τζαμάα Ισλαμίγια.

    Η Τζαμάα Ισλαμίγια είναι ένα τρομοκρατικό δίκτυο που επιχειρεί στη νοτιοανατολική Ασία και συνδέεται με την αλ-Κάιντα.

    [11] Διπλωματικό επεισόδιο Τιράνων-Βατικανού

    17/12/2002 1:21:00 μμ

    Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στην Αλβανία η προβολή ενός χιουμοριστικού προγράμματος των δύο διασημότερων κωμικών της χώρας, στην οποία σατίριζαν τον Πάπα Ιωάννη Παύλο το Β' και τον πρόεδρο Αλφρέντ Μοϊσίου, με αφορμή την πρόσφατη συνάντησή τους στο Βατικανό. Το πρόγραμμα αυτό παρουσιάστηκε την Κυριακή κατά τη διάρκεια του 41ου Φεστιβάλ του τραγουδιού, που διοργανώνεται από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση της χώρας.

    Μεγάλες αντιδράσεις

    Οι εκπρόσωποι της πρεσβείας του Βατικανού στα Τίρανα διαμαρτυρήθηκαν έντονα στον πρωθυπουργό της χώρας, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον υπουργό Εξωτερικών. Η Καθολική Εκκλησία της Αλβανίας, από την πλευρά της, κάλεσε τη δημόσια ραδιοτηλεόραση να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη για την "καταπάτηση της αξιοπρέπειας της προσωπικότητας του θρησκευτικού μας ηγέτη και των θρησκευτικών συναισθημάτων της Καθολικής Κοινότητας της Αλβανίας".

    Η Καθολική Εκκλησία δήλωσε ότι σέβεται την ελευθερία της έκφρασης, αρκεί αυτή να μην προσβάλει τα θρησκευτικά συναισθήματα των πολιτών.

    Το θέμα συζητήθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση της αλβανικής Βουλής. Ο ηγέτης του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, Νικόλ Λέσι, έκανε επερώτηση για τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Οι βουλευτές του κόμματός τους κατήγγειλαν ότι η σάτιρα αυτή ήταν σκόπιμη και έγινε, όπως πιστεύουν, από κύκλους που επιδιώκουν την όξυνση των σχέσεων της Αλβανίας με το Βατικανό.

    Απαντώντας στις διαμαρτυρίες αυτές, τόσο οι ηθοποιοί όσο και ο διευθυντής της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης Αλτούρ Τζέι, δήλωσαν ότι δεν ήταν στις προθέσεις τους να μειώσουν τον Πάπα και ζήτησαν συγγνώμη για το αν η χιουμοριστική διάθεσή τους τον προσέβαλε.

    Μάλιστα ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ιλίρ Μέτα, ζήτησε συγνώμη ενώπιον της Βουλής για το επεισόδιο αυτό και επισήμανε ότι "οι σχέσεις της χώρας με το Βατικανό είναι ιερές".

    [12] Βιομηχανία προσφυγών για τα επιδόματα;

    17/12/2002 5:50:00 μμ

    Μήνας αγωγών για την καταβολή αναδρομικά των οικογενειακών και πολυτεχνικών επιδομάτων, χαρακτηρίζεται ο Δεκέμβριος. Περισσότεροι από 100.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι αναμένεται να καταθέσουν αγωγές, προκειμένου να διεκδικήσουν το οικογενειακό επίδομα από 1/1/2000 μέχρι 1/7/2002, που φθάνει περίπου το 1.000.000 δρχ. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση, εξετάζει τη νομική πλευρά του ζητήματος και επισημαίνει την παγίδα των μαζικών προσφυγών, τις οποίες θα μπορούσαν κάποιοι να εκμεταλλευτούν.

    Εργαζόμενοι δικηγόροι και συνδικάτα έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για την κατάθεση των αγωγών, που πρέπει να γίνουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου για να μην υπάρξει παραγραφή των αναδρομικών.

    Οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να κερδίσουν από 1.233 μέχρι 5.341 ευρώ αναδρομικά για το 2000, 2001 και το πρώτο εξάμηνο του 2002. Από την 1η Ιουλίου, με απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, το επίδομα καταβάλλεται και στους δύο συζύγους ανεξάρτητα από το χώρο εργασίας.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας τόνισε ότι η κυβέρνηση εξετάζει όλες τις νομικές πτυχές με καλή πρόθεση και πίστη σε συνεργασία με τις ενώσεις των δημοσίων υπαλλήλων.

    Ο κ. Πρωτόπαπας επισήμανε ότι δεν χρειάζεται μια βιομηχανία προσφυγών, καθώς κερδισμένοι μπορεί να είναι άλλοι και όχι οι δημόσιοι υπάλληλοι.

    [13] Πολιτικές αντιπαραθέσεις για οικονομική πολιτική

    17/12/2002 4:25:00 μμ

    Πολιτικοί διαξιφισμοί σημειώνονται για την οικονομική πολιτική, εν όψει της συζήτησης του νέου προϋπολογισμού που ξεκινά αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης χαρακτήρισε στο Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα την ψήφιση του προϋπολογισμού ως ''ψηφοφορία εμπιστοσύνης στην κυβερνητική πολιτική''. Ο Κ. Σημίτης σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Kώστα Καραμανλή για τον προϋπολογισμό, τον κατηγόρησε για δημαγωγικές ρητορείες και καταγγελίες στην προσπάθειά του να ρίξει λάσπη και να δημιουργήσει εντυπώσεις.

    Νωρίτερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μετά τη συνάντησή του με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, επανέλαβε ότι ο νέος προϋπολογισμός, όπως και οι προηγούμενοι, είναι πλασματικός και χαρακτήρισε μύθο τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση περί δημοσιονομικής εξυγίανσης.

    [14] Μυτιληναίος: ''Δεν φεύγω από τον Ηρακλή''

    17/12/2002 6:39:00 μμ

    Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αφήσει την προεδρεία του Ηρακλή. "Έχω πλήρη συναίσθηση των ευθυνών μου απέναντι στην ομάδα και τον κόσμο", τόνισε ο μεγαλομέτοχος των "κυανόλευκων", μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ σπορ. Ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε ότι ο Ηρακλής τον πληγώνει αγωνιστικά, ωστόσο πιστεύει ότι η ομάδα έχει δυνατότητες, καλούς παίκτες, που μπορούν να κάνουν την υπέρβαση. Ο πρόεδρος του "Γηραιού" υποστήριξε ότι αυτή η χρονιά είναι η τελευταία που το μπάτζετ της ομάδας είναι τόσο υψηλό, ενώ κάλεσε τον κόσμο να δώσει την ώθηση για να σπρώξει την ομάδα.

    [15] Βρήκε δεύτερο ξένο ο Πανιώνιος

    17/12/2002 6:28:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Ο Τόμπι Μπέιλι είναι ο δεύτερος ξένος του Πανιωνίου. Ο 27χρονος γκαρντ θα υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με τους Νεοσμυρνιώτες μέχρι το τέλος της σεζόν. Πέρυσι, ο Μπέιλι αγωνιζόταν στην Ιταλία και την Ιμολα, όπου είχε μέσο όρο 12.5 πόντους, 4 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 1.8 κλεψίματα. Ωστόσο, τα στατιστικά δεν αντιπροσωπεύουν τα "χαρίσματά" του, αφού σε εκείνη την ομάδα αγωνίζονταν συνολικά πέντε Αμερικανοί. Ο Μπέιλι ήταν πρωταθλητής με το UCLA το 1995, από το 1998 έως το 2000 αγωνιζόταν στους Φοίνιξ Σανς, ενώ την επόμενη σεζόν "μετακόμισε" στο ΑΒΑ και τους Λος Αντζελες Σταρς.

    [16] Αφιέρωμα στον Ευγένιο Ο΄ Νηλ

    17/12/2002 5:18:00 μμ

    Με αφορμή τα 50 χρόνια από το θάνατό του Αμερικανού θεατρικού συγγραφέα και Νομπελίστα Ευγένιου Ο' Νήλ (Eugene O' Neill 1888-1953), ένα μεγάλο αφιέρωμα στην Αθήνα θα φέρει στο φως και τις πιο άγνωστες στο ευρύ κοινό πτυχές της ζωής και του έργου του. Το αφιέρωμα, το οποίο οργανώνεται από την Ελληνοαμερικανική Ενωση σε συνεργασία με την Αμερικανική πρεσβεία Αθηνών, έχει επιμεληθεί ο σκηνοθέτης Γιάννης Ιορδάνου και θα παρουσιαστεί από τις 13 Ιανουαρίου έως τις 22 Φεβρουαρίου 2003 στην γκαλερί Χατζηκυριάκος-Γκίκας της Ελληνοαμερικανικής ένωσης. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει δύο μεγάλες εκθέσεις, σχετικά με το έργο του μεγάλου συγγραφέα.

    Ταξιδεύοντας με τις λέξεις και τις εικόνες του νομπελίστα

    Στην πρώτη, με θέμα "Ο Ευγένιος Ο΄Νηλ στο ελληνικό θέατρο", θα παρουσιαστούν φωτογραφίες, προγράμματα, αφίσες, πρωτότυπες και αντίγραφες μακέτες σκηνικών και κοστουμιών, και άλλα ντοκουμέντα από παραστάσεις του Ο Νηλ στην Ελλάδα.

    Στην δεύτερη, με θέμα "Ο Ευγένιος Ο΄Νηλ στις ελληνικές εκδόσεις" θα εκτεθούν σπάνιες εκδόσεις, στα ελληνικά, έργων και βιογραφικών μελετών του Αμερικανού συγγραφέα.

    Παράλληλα με τις δύο αυτές εκθέσεις, θα πραγματοποιηθεί και κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Ευγένιο Ο' Νηλ, σε συνεργασία με την ταινιοθήκη της Ελλάδας, στην αίθουσα προβολών της Ελληνοαμερικανικής ένωσης, στις 18-19 Ιανουαρίου και 1-2 Φεβρουαρίου 2003.

    Oι προβολές θα συνοδεύονται από εισηγήσεις του διευθυντή της ταινιοθήκης της Ελλάδας, Θεόδωρου Αδαμοπούλου, και του σκηνοθέτη Γιάννη Ιορδανίδη. Το αφιέρωμα αυτό, συμπίπτει χρονικά, με την παρουσίαση του κορυφαίου έργου του συγγραφέα "Ταξίδι Μεγάλης Μέρας μέσα στη Νύχτα", από το Εθνικό Θέατρο, σε μετάφραση Νόνικας Γαληνέα και σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη.

    [17] Διπλό αφιέρωμα στα έργα του Χ. Μπότσογλου

    17/12/2002 12:01:00 μμ

    Διπλή η παρουσία φέτος του ζωγράφου και πρύτανη της Σχολής Καλών Τεχνών Χρόνη Μπότσογλου στο κοινό, με αφιέρωμα που του επιφυλάσσει το μουσείο Φρυσίρα στην Πλάκα από τις 11 Δεκεμβρίου και το μουσείο Μπενάκη από τις 18 του μηνός. Στο μουσείο Φρυσίρα θα εκτεθεί η ενότητα ''Αντίο Ατελιέ'' και στο Μπενάκη μια άλλη εξίσου ενδιαφέρουσα ενότητα με τον τίτλο ''Νέκυα'', λέξη που κατά το φιλόλογο Δ. Μαρωνίτη παραπέμπει στον Ομηρο και εκφράζει μια τελετή με την οποία οι ζωντανοί καλούν τους νεκρούς για να τους συμβουλέψουν το μέλλον.

    ''Νέκυα'' και ''Αντίο Ατελιέ''

    Ο Μπότσογλου διάλεξε λέξη ''Νέκυα'' για να παρουσιάσει 26 νεκρούς όλα αγαπημένα πρόσωπα του καλλιτέχνη που δεν ζουν πια.

    Τα έργα φιλοτέχνησε στο ατελιέ του ξεκινώντας πριν από μια δεκαετία για να καταλήξει και σε μια άλλη ενότητα έργων, που αποτελείται επίσης από 26 πίνακες, είναι η πιο πρόσφατη δουλειά του και στην ουσία πρόκειται για την αποτύπωση του χώρου όπου δημιούργησε επί 20 έτη, το ατελιέ του δηλαδή, το οποίο πρόκειται προσεχώς να γκρεμιστεί.

    Στο ''αντίο Ατελιέ'', που εκτίθεται στο μουσείο Φρυσίρα, αποκαλύπτει ο ζωγράφος τον προσωπικό του χώρο, τα σύνεργα της δουλειάς του, τα αντικείμενα που τον πλαισίωναν, την είσοδο της πολυκατοικίας που οδηγεί στο εργαστήρι του, γραφείο, καβαλέτο, τελάρο, σκαμπό, χρώματα, τα πάντα τυλιγμένα με συναίσθημα και με πολλές δόσεις μνήμης που καταθέτει ο καλλιτέχνης στις επόμενες γενιές.

    Η ενότητα αυτή πλαισιώνεται από περίπου 35 χαρακτηριστικά προηγούμενα έργα του Μπότσογλου.

    ''Το μεταφυσικό στοιχείο λειτουργεί παράλληλα με τη ρεαλιστική παράσταση. Ο καλλιτέχνης διατυπώνει μιαν εκδοχή ενός ιδιότυπου εξπρεσιονισμού που του εξασφαλίζει τη δυνατότητα να εκφράζει προσωπικά συναισθήματα για το βιωμένο χώρο'', γράφει τεχνοκριτικός Πέγκυ Κουνενάκη στη μονογραφία του Χρόνη Μπότσογλου που εξέδωσε το μουσείο Φρυσίρα με την ευκαιρία της έκθεσης.

    [18] Το γονίδιο του φόβου

    17/12/2002 5:28:00 μμ

    Αμερικανοί επιστήμονες από τα πανεπιστήμια Κολούμπια και Χάρβαρντ ανακάλυψαν το πρώτο γονίδιο από ένα βιοχημικό μονοπάτι στον εγκέφαλο, που εξουσιάζει το ανεξίτηλο σημάδι το οποίο προκαλείται από τις σχετιζόμενες με το φόβο εμπειρίες στη μνήμη μας. Το γονίδιο αυτό περιέχει μία πρωτεΐνη που εμποδίζει το φόβο να φτάσει στον εγκέφαλο. Η κατανόηση επομένως του τρόπου, με τον οποίο η πρωτεΐνη καταπολεμά το φόβο, μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες στην παρασκευή νέων φαρμάκων κατά του άγχους και του πανικού.

    Τα αποτελέματα της έρευνας

    Σύμφωνα με τον επιστήμονα Eric Kandal, παλαιότερες έρευνες είχαν εντοπίσει την περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει το φόβο. Οι ερευνητές έκαναν τώρα μία πιο συστηματική μελέτη αυτής της περιοχής, ώστε να σχηματίσουν μία ολοκληρωμένη εικόνα για το ρόλο των γονιδίων στο φόβο.

    Για το λόγο αυτό, οι επιστήμονες προέβησαν σε μία σειρά πειραμάτων σε ποντίκια. Συνέκριναν τα γονίδια που προέρχονταν από την περιοχή του εγκεφάλου όπου ελέγχεται ο φόβος καθώς και από άλλες περιοχές που δε σχετίζονται με αυτόν. Η σύγκριση αυτή αποκάλυψε ότι υπάρχουν δύο γονίδια που έχουν άμεση σχέση με το συναίσθημα του φόβου. Σε πειράματα συμπεριφοράς σε ποντίκια, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όσα είχαν το εν λόγω γονίδιο δεν παρουσίασαν σημάδια έντονου φόβου ή αγωνίας, όπως τα ποντίκια που δεν είχαν το γονίδιο.

    Μέσω αυτών των πειραμάτων, οι ερευνητές οδηγήθηκαν επίσης στο συμπέρασμα πως ο ενστικτώδης φόβος και η χρόνια αγωνία είναι τελείως διαφορετικές καταστάσεις από το φόβο που αποκτά ο άνθρωπος μέσα από τις εμπειρίες του.

    Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας μπορούν να αλλάξουν εντελώς τη μέχρι τώρα αντιμετώπιση των διαταραχών που οφείλονται στο άγχος.

    Σύμφωνα όμως με τον Dr. Kandel, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες προτού δημιουργηθούν νέα φάρμακα και θεραπείες.

    [19] Συνδυασμένες δίαιτες εναντίον χοληστερίνης

    Δημήτρης Αλεξόπουλος 17/12/2002 1:10:00 μμ

    Ελπίδες για άμεση μείωσης της χοληστερίνης, δίνει μια νέα δίαιτα που ανακάλυψαν Καναδοί ερευνητές και βασίζεται στη διατροφή με λαχανικά και προϊόντων που βασίζονται στη σόγια. Η αύξηση της χοληστερίνης στο αίμα αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες του εμφράγματος της καρδιάς και οφείλεται κατά κύριο λόγο στη κακή διατροφή. Η νέα δίαιτα που βασίζεται σε λαχανικά όπως το μπρόκολο και η κόκκινη πιπεριά, γάλα και σάλτσες σόγιας, ψωμί ολικής αλέσεως, φρούτα και ξηρούς καρπούς, υπόσχεται μείωση της χοληστερόλης στο ένα τρίτο της αρχικής μέτρησης μέσα σ΄ένα μήνα.

    Δίαιτα για όλους και όλες τις ώρες

    Όπως είναι γνωστό, η πρωτεΐνη της σόγιας τα καρύδια και οι ίνες των δημητριακών όπως η βρώμη και το κριθάρι αποτελούν ένα από τα καλύτερα φάρμακα για την καταπολέμηση της χοληστερίνης.

    Η λογική της δίαιτας, σύμφωνα με τον καθηγητή του πανεπιστημίου του Τορόντο Ντέιβιντ Τζεκινς, βασίζεται σε ένα συνδυασμό των παραπάνω τροφών που εύκολα βρίσκονται στα Σούπερ- Μάρκετ.

    Μια τυπική ημέρα της δίαιτας περιλαμβάνει τα εξής μενού:

    -Πρωινό με γάλα σόγιας, δημητριακά με κομματάκια φρούτων και αμύγδαλα, ψωμί ολικής αλέσεως, φυτική μαργαρίνη και μαρμελάδα

    -Μεσημεριανό με κομμάτια σόγιας, ψωμί ολικής αλέσεως, σούπα φασολιών και φρούτα και

    -Βραδινό με λαχανικά, φρούτα και αμύγδαλα.

    Τα μενού δοκιμάστηκαν επί ένα μήνα σε δεκατρείς ανθρώπους και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά καθώς υπήρξε μείωση της χοληστερίνης στο αίμα κατά 29%.

    Όπως ανακοίνωσαν οι ερευνητές οι συνδυασμένες αυτές δίαιτες μπορούν να οδηγήσουν σε αντικατάσταση που κυκλοφορούν στην αγορά για την καταπολέμηση της χοληστερόλης, αλλά όπως τόνισε ο καθηγητής Τζέγκινς, θα πρέπει να δοκιμαστούν διεξοδικά πριν συσταθούν στους ασθενείς.

    ΠΗΓΕΣ: BBC, REUTERS.

    [20] Ρωσία: Αρρωστα το 60% των παιδιών

    17/12/2002 2:41:00 μμ

    Περισσότερα από τα μισά παιδιά στη Ρωσία -περίπου το 60%- υποφέρουν από φυσιολογικά και ψυχολογικά προβλήματα αποκάλυψε μία νέα έρευνα του υπουργείου Υγείας της Ρωσίας που πραγματοποιήθηκε σε 30 εκατομμύρια παιδιά. Τα αποτελέσματα αυτά θα επιβεβαιώσουν τους φόβους ότι επίκειται δημογραφική κρίση στη χώρα. Τα προβλήματα υγείας των Ρώσων και η πτώση του προσδόκιμου ζωής έχουν προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια, αλλά τα προβλήματα υγείας των παιδιών δεν είναι ευρύτερα γνωστά.

    Δημογραφικό πρόβλημα

    Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα είναι αυτά που σχετίζονταν με την πέψη, δυσκολίες στη συμπεριφορά και νευρολογικές διαταραχές. Οι κορυφαίοι γιατροί της χώρας σχεδιάζουν ένα πρόγραμμα έκτακτων μέτρων για να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα προβλήματα υγείας των παιδιών.

    Σύμφωνα με τους ίδιους, οι βασικές αιτίες των προβλημάτων των παιδιών είναι τα ιατρικά προβλήματα των Ρωσίδων γυναικών. Επίσημες στατιστικές δείχνουν ότι οι μισές περίπου μέλλουσες μητέρες υποσιτίζονται.

    Επομένως τα δύο τρίτων των μωρών γεννιούνται μη υγιή και τα ποσοστά θνησιμότητας των παιδιών στις φτωχότερες περιοχές της Ρωσίας είναι υψηλότερα από πολλές χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.

    Τα προβλήματα υγείας εμφανίζονται με τη γέννηση και σταδιακά επιδεινώνονται. Στην ηλικία των 18, στην οποία οι Ρώσοι πηγαίνουν στο στρατό, οι μισοί νέοι Ρώσοι άνδρες απορρίπτονται εξαιτίας της κακής κατάστασης της υγείας τους.

    Οι γιατροί της χώρας πιστεύουν ότι θα περάσουν χρόνια προτού βελτιωθεί αυτή η κατάσταση και οι Ρώσοι δημογράφοι υποστηρίζουν ότι η επόμενη γενιά δε θα είναι υγιής, με τα όποια προβλήματα αυτό συνεπάγεται.

    [21] Η εκδίκηση των ξανθών

    17/12/2002 2:29:00 μμ

    Ξεχάστε όσα πιστεύατε για τις ξανθές γυναίκες. Το στερεότυπο ότι το ξανθό μαλλί συνεπάγεται μία χαζή γυναίκα, δεν ισχύει πια. Το συγκεκριμένο χρώμα μαλλιών αποτελεί σύμβολο δύναμης. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η Βρετανίδα κριτικός τέχνης, Joanna Pitman, η οποία μελέτησε περιπτώσεις διάσημων ξανθών γυναικών, από την Αφροδίτη μέχρι τη Μαντόνα.

    Σύμβολο δύναμης

    "Τα αστεία για τις ξανθές σιγά- σιγά εκλείπουν. Οι άνθρωποι αρχίζουν να παίρνουν στα σοβαρά τις ξανθές", δήλωσε η Pitman σε συνέντευξή της.

    Στο βιβλίο της "Σχετικά με τις ξανθές", η Pitman αναφέρει τα παραδείγματα της Μάργκαρετ Θάτσερ και της πριγκίπισσας Νταϊάνα, οι οποίες όσο μεγαλύτερη δύναμη αποκτούσαν τόσο άνοιγαν και την απόχρωση των μαλλιών τους.

    Συγκεκριμένα για την Νταϊάνα η Pitman αναφέρει: "Μετά το διαζύγιό της από τον Κάρολο, γινόταν ολοένα και πιο ξανθιά. Ήθελε να είναι πιο ελκυστική και να τραβά την προσοχή του κόσμου. Ήταν μία δήλωση δύναμης".

    Τον 16ο αιώνα η Βασίλισσα Ελισάβετ, προς το τέλος μάλιστα της ζωής της, δε δίστασε να βάψει τα μαλλιά της ξανθά στην προσπάθειά της να εμφανιστεί ως η άσπιλη παρθένα βασίλισσα του έθνους». Στη δεκαετία του 1950 τα ξανθά μαλλιά συνδέθηκαν με το σεξ.

    Το χρώμα των μαλλιών μπορεί να καθορίσει και τις πωλήσεις των δίσκων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διάσημη ποπ σταρ Μαντόνα πουλάει περισσότερους δίσκους όταν είναι ξανθιά.

    Η έμπνευση της Pitman για το βιβλίο ήταν η αντιμετώπιση των κατοίκων της Αφρικής, όταν αντίκρισαν το ξανθό χρώμα των μαλλιών της: "έδειχναν συνέχεια τα μαλλιά μου. Πίστευαν πως είχαν μαγικές ιδιότητες", καταλήγει η συγγραφέας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 17 December 2002 - 17:54:58 UTC