Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόσκληση Ανάν για διαπραγματεύσεις
  • [02] Τραγωδία στη Β. Εύβοια με λαθρομετανάστες
  • [03] Εκδήλωση στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας
  • [04] Νομοσχέδιο για κατοικίδια
  • [05] ''Ναι'' στο κυνήγι με περιορισμούς
  • [06] Στο Συμβούλιο Ασφαλείας η έκθεση του Ιράκ
  • [07] Νίκη του Ρο στη Νότια Κορέα
  • [08] ΗΠΑ: Συλλήψεις Μουσουλμάνων
  • [09] Δολοφονία Τούρκου πανεπιστημιακού
  • [10] Βαθαίνει η κρίση στη Βενεζουέλα
  • [11] Οι Ελληνες ''παίζουν στα δάχτυλα'' το ευρώ
  • [12] Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Ε.Ε.
  • [13] Διαγωνισμός Ευrovision: Τα δέκα τραγούδια
  • [14] Κάπνισμα και εγκυμοσύνη
  • [15] Δίλημμα για τους Βρετανούς η επιλογή φύλου
  • [16] H συναισθηματική νοημοσύνη ενός ρομπότ

    [01] Πρόσκληση Ανάν για διαπραγματεύσεις

    19/12/2002 4:25:00 μμ

    Τη λύπη του για την έλλειψη αποτελέσματος στην προσπάθεια λύσης του Κυπριακού αλλά και τη θέλησή του να εντατικοποιήσει την προσπάθεια στο άμεσο μέλλον εκφράζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν σε επιστολή που απηύθυνε στους ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας, της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Ο Κόφι Αναν κάλεσε όλες τις πλευρές σε διαπραγματεύσεις με βάση το σχέδιό του και διατυπώνει την εκτίμηση ότι ως τις 28 Φεβρουαρίου 2003 υπάρχει περιθώριο για ένα συνολικό διακανονισμό, ώστε να ενταχθεί στην ΕΕ μια ενωμένη Κύπρος.

    Παπανδρέου: ''Στη σωστή κατεύθηνση οι δηλώσεις Ανάν''

    Προς τη σωστή κατεύθυνση είναι η επιστολή Ανάν επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου σε δηλώσεις του μετά την συνάντησή του με τον Ελβετό ομόλογό του κ. Ζεις.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι πολύ σωστά τονίζεται στην επιστολή ότι όλες οι πλευρές πρέπει να δείξουν βούληση για διαπραγμάτευση σε τακτό χρονικό διάστημα.

    Μοναδική ευκαιρία συνολικής λύσης του Κυπριακού έως τις 28 Φεβρουαρίου, χαρακτηρίζει το αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με γραπτή ανακοίνωσή του, αφήνοντας παράλληλα σαφείς αιχμές προς την τουρκοκυπριακή πλευρά για την μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.

    Την υποστήριξή τους στο σχέδιο Ανάν επανέλαβαν οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Δανίας, Κόλιν Πάουελ και Περ Στιγκ Μέλερ.

    Προς συζήτηση σε Κύπρο-Κατεχόμενα το σχέδιο Ανάν

    Υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων επί του σχεδίου Ανάν τάσσεται τελικά η Αγκυρα, παρά το γεγονός ότι εμφανίζεται για άλλη μια φορά προκλητική.

    Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει ''απαράδεκτο από νομική και πολιτική άποψη'' το σημείο των συμπερασμάτων της προεδρίας στην Κοπεγχάγη που αφορά την Κύπρο. Παράλληλα, επιχειρεί να επιρρίψει ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για τη μή επίτευξη συμφωνίας στην Κοπεγχάγη.

    Οι τουρκικές θέσεις έχουν απορριφθεί και παλαιότερα από έγκριτους νομικούς κύκλους και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση, σχολίασε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Για τουρκική πολυγλωσσία κάνει λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Αγκυρας, που δεν αναγνωρίζει την ένταξη της Κύπρου.''Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η Κύπρος έχει ενταχθεί στην ΕΕ χωρίς όρους και προϋποθέσεις και το καλύτερο που έχει να κάνει η Τουρκία είναι να μην προβάλει αστήρικτους ισχυρισμούς αλλά να ενισχύσει τις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού'', τόνισε σχετικά ο κ. Πρωτόπαπας.

    Αμετάκλητη και χωρίς προϋποθέσεις είναι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη διεύρυνση επιτρόπου Γκίντερ Φερχόϊγκεν.

    Τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, επί του σχεδίου Ανάν, υποστήριξε ο Ραούφ Ντενκτάς, από την Αγκυρα. Τόνισε όμως ότι η επιτυχής έκβαση των συνομιλιών εξαρτάται από την καλή θέληση και των δύο πλευρών.

    Εν τω μεταξύ, συνέρχεται σήμερα η κυπριακή Βουλή σε ολοήμερη συνεδρία, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος του Σώματος και οι αρχηγοί ή οι εκπρόσωποι των κομμάτων θα μιλήσουν για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, πριν και μετά τη σύνοδο της Κοπεγχάγης και την απόφαση για ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η συζήτηση για την ένταξη της Κύπρου θα ξεκινήσει το απόγευμα.

    Για το ίδιο θέμα συζητά και η "ψευδοβουλή" στα κατεχόμενα από το πρωί. Ο "ψευδοπρωθυπουργός" Ντερβίς Ερογλου δήλωσε ότι μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης θα μεταβεί στην Αγκυρα για διαβουλεύσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Εξω από το κτίριο της "ψευδοβουλής" συγκεντρώθηκαν διαδηλωτές διαμαρτυρόμενοι για την άκαμπτη πολιτική της ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας και απαιτώντας υπογραφή του σχεδίου Ανάν εδώ και τώρα.

    Συνέντευξη Ερντογάν εφ' όλης της ύλης

    Ο Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στην εκπομπή "Ενώπιος Ενωπίω" του Φατίχ Αλταυλί στο ιδιωτικό Κανάλι D, αρνήθηκε ότι η Τουρκία ανέλαβε οποιεσδήποτε δεσμεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα ήταν καλό οι δύο πλευρές να φτάσουν σε συμφωνία.

    Ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία σύγκρουση απόψεων ανάμεσα στον ίδιο και τον Ραούφ Ντενκτάς, σχετικά με τη βασική γραμμή για το Κυπριακό, ενώ για το σχέδιο Ανάν, είπε ότι πιστεύει πως αποτελεί μια βάση διαπραγμάτευσης, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχουν απαράδεκτα σημεία, όπως ο χάρτης που παρουσιάζει το κείμενο.

    Επίσης, αποκάλυψε ότι ύστερα από τις αντιρρήσεις της Αγκυρας, ο Αλβάρο Ντε Σότο υπέβαλε στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών "5 ή 6 χάρτες" και άφησε να εννοηθεί ότι η μείωση των εδαφών στον τουρκικό τομέα σε 29% είναι αποδεκτή.

    Αναφερόμενος στη σύνοδο της Κοπεγχάγης, ο Ερντογάν επεσήμανε ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός ενήργησε με ειλικρινή και θερμά αισθήματα απέναντι στην προσπάθεια της Τουρκίας για μια ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Ο Ταγίπ Ερντογάν κατέληξε λέγοντας ότι μπορεί να υπάρξουν "εξελίξεις που θα εκπλήξουν το 2003" κατά τη διάρκεια της Ελληνικής και Ιταλικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ.

    [02] Τραγωδία στη Β. Εύβοια με λαθρομετανάστες

    19/12/2002 7:01:00 μμ

    Φωτογραφία Αρχείου

    Τραγικό τέλος είχε το πρωί στην Εύβοια, η περιπέτεια δεκάδων λαθρομεταναστών. Δύο δουλεμπορικά σκάφη με δεκάδες Ιρακινούς, Αφγανούς και Κούρδους λαθρομετανάστες προσάραξαν, το ένα στο Μαντούδι και το άλλο στη Χιλιαδού. Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό, τέσσερις από αυτούς έχασαν τη ζωή τους, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων στα παγωμένα νερά του Αιγαίου. Οι 70 λαθρομετανάστες που διασώθηκαν στο Μαντούδι και 28 στη Χιλιαδού.

    Σε εξέλιξη οι έρευνες παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες

    Ανάμεσα στους λαθρομετανάστες που εντοπίστηκαν είναι και οι δύο Τούρκοι λαθρέμποροι. Στο Μαντούδι οι 70 διασωθέντες μεταφέρθηκαν σε ένα παλιό κτίριο του ΟΑΕΔ, ενώ οι 28 που βρέθηκαν στη Χιλιαδού στεγάζονται σε ένα παλιό δημοτικό σχολείο.

    Το μικρό ταχύπλοο προσάραξε στην ακτή Κιμάσι στο Μαντούδι, λόγω εισροής υδάτων.

    Λίγες ώρες αργότερα, στις 11 το πρωί, απλοί πολίτες εντόπισαν στην παραλία μεταξύ Λημνιώνα και Χιλιαδού Ευβοίας, 28 λαθρομετανάστες, 26 άνδρες και 2 γυναίκες.

    Οι άνδρες του Λιμεναρχείου της Κύμης συνέλαβαν επίσης και τους δυο Τούρκους διακινητές.

    Στις έρευνες για τους αγνοούμενους, που διεξάγονται υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, συμμετέχουν ένα ελικόπτερο σούπερ πούμα, σκάφη του λιμενικού, ναυαγοσωστικά και παραπλεόντα σκάφη.

    [03] Εκδήλωση στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας

    19/12/2002 7:39:00 μμ

    Με σύνθημα "Ως εδώ" η ομώνυμη οργάνωση, απόψε στις 7 το απόγευμα, στο Σύνταγμα, τιμά μετά από 27 χρόνια, τα ανυποψίαστα θύματα της "17Ν" και των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων. Στις φυλακές του Κορυδαλλού, έξι κρατούμενοι, που κατηγορούνται ως μέλη της "17Ν" ξεκίνησαν απεργία πείνας σε ένδειξη συμπαράστασης προς την Αγγελική Σωτηροπούλου, η οποία εδώ και εννέα ημέρες αρνείται να λάβει οποιαδήποτε τροφή. Το Συμβούλιο των φυλακών επέβαλε στην Σωτηροπούλου πενθήμερη στέρηση επικοινωνίας, λόγω της τελευταίας συνέντευξης που έδωσε.

    [04] Νομοσχέδιο για κατοικίδια

    19/12/2002 6:25:00 μμ

    Η σήμανση τόσο των κατοικίδιων όσο και των αδέσποτων ζώων, η καταβολή από πλευράς ιδιοκτητών ετήσιας εισφοράς, η ανάδειξη των ΟΤΑ υπεύθυνων φορέων για την περισυλλογή των αδέσποτων αλλά και η επιβολή αυστηρότατων ποινών σε όλους όσοι τα εγκαταλείπουν, ή τα βασανίζουν είναι μερικές από τις διατάξεις που προβλέπονται στο νόμο που ετοίμασε το υπουργείο Γεωργίας για τα αδέσποτα ζώα. Έντονα αντιδρούν τα φιλοζωϊκά σωματεία, υπογραμμίζοντας ότι το νομοσχέδιο έχει εισπρακτικό χαρακτήρα και θα δημιουργήσει νέες στρατιές αδέσποτων.

    Οι υποχρεώσεις μας

    Ο νέος νόμος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ εντός τριών μηνών.

    Το σχέδιο νόμου, που ετοίμασε το υπουργείο Γεωργίας, στοχεύει μεταξύ άλλων στη μείωση του φαινομένου της εγκατάλειψης ζώων εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Σύμφωνα με το άρθρο 2 του νέου νόμου, όλοι όσοι έχουμε κατοικίδιο υποχρεούμαστε:

    Να δηλώσουμε, να καταγράψουμε και να "σημάνουμε" το σκύλο μας από την ηλικία των δύο μηνών και άνω. Η δήλωση, η καταγραφή και η σήμανση των σκύλων θα πρέπει να γίνεται από κτηνίατρους που ασκούν νόμιμα το κτηνιατρικό επάγγελμα στην Ελλάδα. Η δαπάνη της καταγραφής και σήμανσης βαρύνει τον ιδιοκτήτη του σκύλου.

    Να μεριμνούμε για την ετήσια κατ ελάχιστον κτηνιατρική εξέταση του σκύλου ή της γάτας μας και να εφοδιαστούμε με βιβλιάριο υγείας του στο οποίο να αναγράφονται οι γενόμενοι εμβολιασμοί, οι κτηνιατρικές εξετάσεις και πράξεις

    Να μην εγκαταλείπουμε το σκύλο ή τη γάτα μας

    Να μεριμνούμε ώστε να μην ρυπαίνεται το περιβάλλον με τα περιττώματα του σκύλου μας

    Ευθυνόμαστε για οποιαδήποτε ζημιά ή σωματική βλάβη που προκαλείται από το σκύλο μας σε ανθρώπους ή ζώα.

    Αν έχουμε θηλυκά σκυλιά, θα πρέπει να μεριμνούμε για τη διάθεση των νεογέννητων ζώων σε νέους ιδιοκτήτες. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να μεριμνούμε είτε για την αποφυγή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης του ζώου είτε για τη στείρωσή του.

    Δεν επιτρέπεται να αφήνουμε το σκύλο μας ελεύθερο να κάνει βόλτα. Θα πρέπει να παίρνουμε όλα τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να είναι αδύνατη η ελεύθερη έξοδος του, σε κοινόχρηστους χώρους

    Απαγορεύεται η εκτροφή, η εκπαίδευση και η χρησιμοποίηση σκύλων για κυνομαχίες ή άλλες εκδηλώσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων μπορεί να προκληθεί στα ζώα πόνος, αγωνία ή και θάνατος.

    Η ετήσια εισφορά και ποιοι απαλλάσσονται αυτής

    Οι ιδιοκτήτες σκύλων, καλούνται να καταβάλλουν προς την αρμόδια αρχή του Δήμου ή της Κοινότητας τους, την ετήσια εισφορά τους.

    Το ύψος της θα καθοριστεί με κοινές υπουργικές αποφάσεις.

    Τα χρήματα αυτά, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την ενίσχυση των προγραμμάτων περισυλλογής και συντήρησης αδέσποτων ζώων αλλά των εγκαταστάσεων καταφυγίων.

    Από το ποσό αυτό, απαλλάσσονται, το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα του ευρύτερου δημοσίου τομέα που κατέχουν και χρησιμοποιούν σκύλους για υπηρεσιακές ανάγκες, οι ιδιοκτήτες ποιμενικών σκύλων που τους χρησιμοποιούν για τη φύλαξη κοπαδιών, τα άτομα με ειδικές ανάγκες καθώς και τα άτομα που υιοθετούν σκύλο από καταφύγιο.

    Τα πρόστιμα

    Στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων τα οποία εγκαταλείπονται, θα επιβάλλονται πρόστιμα ύψους από 300-1.500 Ευρώ. Προβλέπεται επίσης και ποινή φυλάκισης μέχρι 6 μηνών.

    Σε εκείνους που υποβάλλουν τα ζώα τους σε βασανιστήρια, αλλά και για επιθέσεις σκύλων εναντίον ανθρώπων, τα πρόστιμα που μπορεί να φθάσουν μέχρι τα 5.000 Ευρώ

    Αυστηρά πρόστιμα προβλέπονται και για όσους ιδιοκτήτες δεν προχωρήσουν στη σήμανση του ζώου από την ηλικία των δύο μηνών και άνω καθώς και αν δεν υπάρχει βιβλιάριο υγείας του ζώου από αρμόδιο κτηνίατρο.

    Η περισυλλογή των αδέσποτων στους ΟΤΑ

    Η ευθύνη για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων, περνά στους Δήμους και τις Κοινότητες, τα οποία ορίζουν ειδικά συνεργεία περισυλλογής. Μπορεί ωστόσο να γίνει και αποό ζωοφιλικά σωματεία.

    Της περισυλλογής θα επακολουθεί στείρωση, εμβολιασμός και εφόσον είναι αναγκαία θεραπεία. Εν συνεχεία θα παραμένουν για υιοθεσία σε ειδικά καταφύγια (κυνοκομεία) ενώ προβλέπεται και η επανένταξη στο φυσικό τους περιβάλλον εκτός αστικών περιοχών.

    Τα άτομα του συνεργείου θα πρέπει να διαθέτουν την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία σε θέματα που αφορούν στην αιχμαλωσία των ζώων και τις τεχνικές χειρισμού τους. Κατά την αιχμαλωσία και την περισυλλογή δεν πρέπει να προκαλείται άσκοπα πόνος, οδύνη ή αγωνία στα ζώα.

    [05] ''Ναι'' στο κυνήγι με περιορισμούς

    Πηγή: ΑΠΕ 19/12/2002 3:05:00 μμ

    Υπογράφηκε η νέα απόφαση για το κυνήγι και από σήμερα θα μπορούν και πάλι να ασκήσουν ''το σπορ'' τους οι 300.000 περίπου κυνηγοί της χώρας. Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Γεωργίας, Φώτης Χατζημιχάλης, η νέα απόφαση επιβάλλει νέους περιορισμούς στα είδη που μπορούν να θηρεύσουν οι κυνηγοί. Ο κ. Χατζημιχάλης δήλωσε ότι οι νέες ρυθμίσεις είναι σύμφωνες με μελέτες που προβλέπουν τα δεκαήμερα αποδημίας και έχουν συντάξει οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απαντώντας σε ερώτηση για τις ρυθμίσεις που αφορούν τα αδέσποτα οικιακά ζώα, ο κ. Χατζημιχάλης είπε ότι το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

    Αναλυτικά οι κυνηγετικές περίοδοι ανά θήραμα

    Συγκεκριμένα, απαγορεύεται τελείως το κυνήγι του φασοπερίστερου. Από τα δενδρώδη πουλιά, συντομεύεται κατά 8 ημέρες η περίοδος κυνηγιού της φάσας, της δενδρότσιχλας και του κότσυφα (από 28/2 στις 20/2/2003).

    Η περίοδος κυνηγιού της σιταρήθρας ορίζεται στις 10/2/2003. Από τα υδρόβια, όλη η περίοδος τελειώνει στις 10 Φεβρουαρίου (από τις 16/2) ενώ στο κιρκίρι, την καλημάνα το πρασινοκέφαλο, την κυνηγόπαπια η περίοδος λήγει στις 31/1/2003 (συντόμευση περιόδου κατά 16 ημέρες).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση τύπου του υπουργείου Γεωργίας η λήξη της κυνηγετικής περιόδου ανά θηρεύσιμο είδος έχει ως εξής:

    Θηλαστικά

    Αγριοκούνελο (Oryctolagus cuniculus), 28/2 Λαγός (Lepus europaeus), 10/1 Αγριόχοιρος (Sus Scrofa), 20/1 Αλεπού ( Vulpes vulpes), 28/2 Πετροκούναβο ( Martes Foina), 28/2

    Πουλιά

    Α) Δενδρόβια, εδαφόβια κ.ά.

    Τρυγόνι ( Strptopelia turtur), 28/2 Φάσα (Columba palumbus), 20/2 Αγριοπερίστερο (Columba Livia), 28/2 Φασοπερίστερο (Columba oemas) - Ορτύκι ( Coturnix coturnix), 28/2 Σιταρήθρα (Alauda arvensis), 10/2 Τσίχλα ( Turdus philomelos), 28/2 Δενδρότσιχλα (Turdus viscivorus), 20/2 Κοκκινότσιχλα (Turdus iliacus), 28/2 Γερακότσιχλα (Turdus pilaris), 28/2 Κότσυφας (Turdus Merula), 20/2 Καρακάξα ( Pica pica), 28/2 Κάργια (Corvus monedula), 28/2 Κουρούνα (Corvus Corone), 28/2 Ψαρόνι ( Sturnus vulgaris), 28/2 Κίσσα ( Garrulus glandarius), 28/2 Μπεκάτσα (Scolopax rusticola), 28/2 Πετροπέρδικα (Alectoris graeca), 30/11 Νησιωτική πέρδικα (Alectoris chukar), 30/11 Φασιανός (Phasianus colchicus), 29/12

    Β) Υδρόβια και παρυδάτια

    Σφυριχτάρι (Anas penelope), 10/2 Κιρκίρι (Anas crecca), 31/1 Πρασινοκέφαλη (Anas platyrhynchos), 31/1 Σουβλόπαπια (Anas acuta), 10/2 Σαρσέλα (Anas querquedula), 10/2 Χουλιαρόπαπια ( Anas clypeata), 10/2 Κυνηγόπαπια (Aythya ferina), 31/1 Τσικνόπαπια (Aythya fuligula), 10/2 Φλυαρόπαπια (Anas strepera), 31/1 Φαλαρίδα (Fulica atra), 10/2 Ασπρομετωπόχηνα (Anser albifrons), 10/2 Νερόκοτα (Gallinula chloropus), 10/2 Μπεκατσίνι (Gallinago gallinago), 10/2 Καλημάνα (Vanellus vanellus), 31/1

    [06] Στο Συμβούλιο Ασφαλείας η έκθεση του Ιράκ

    19/12/2002 7:42:00 μμ

    Την πρώτη εκτίμησή του για την έκθεση του Ιράκ για τα οπλικά του προγράμματα, παρουσιάζει αυτή την ώρα ο επικεφαλής των επιθεωρητών κ. Χανς Μπλιξ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Νωρίτερα, ο Χανς Μπλιξ, με δηλώσεις του προς το πρακτορείο Ρόιτερ ανέφερε ότι εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων τα κενά στην έκθεση εξακολουθούν να υπάρχουν, ωστόσο επισήμανε ότι η συνεργασία με τους επιθεωρητές, που επέστρεψαν στο Ιράκ τον περασμένο μήνα, είναι καλή. Την ίδια εκτίμηση έκανε και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ΙΑΕΑ. Σήμερα αναμένεται και η εκτίμηση της Ουάσινγκτον την οποία θεωρεί επίσης ελλιπή.

    Ετοιμο για διευκρινήσεις το Ιράκ

    Η Βαγδάτη από την πλευρά της, όπως διαβεβαίωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της χώρας, Τάχα Γιασίν Ραμαντάν μιλώντας στον γαλλικό ραδιοσταθμό ''Radio France International'', είναι έτοιμη να προσφέρει όλες τις αναγκαίες διευκρινίσεις για την έκθεσή της σχετικά με το οπλικό της πρόγραμμα και τα όπλα μαζικής καταστροφής.

    ''Το Ιράκ δε διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής, το έχουμε πει αυτό επανειλημμένα και θεωρώ ότι η Ουάσινγκτον είναι σε θέση να το γνωρίζει αυτό πολύ καλά'' πρόσθεσε ο κ. Ραμαντάν και καταλήγοντας εξέφρασε την ευχή όπως ''η ιρακινή έκθεση εξεταστεί με αντικειμενικότητα από το Συμβούλιο Ασφαλείας, από όλα τα μέλη του''.

    Παρέμβαση έκανε και ο σύμβουλος του ιρακινού προέδρου τονίζοντας ότι ΗΠΑ και Βρετανία δεν θα βρουν τίποτε το επιλήψιμο στην έκθεση.

    Σαμπρί: ''Ψεύδονται ΗΠΑ-Βρετανία''

    Χθες, ο Κόλιν Πάουελ, έκανε λόγο για κενά, παραλείψεις και προβλήματα στα έγγραφα και στοιχεία που παρέδωσε το Ιράκ. Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι αυτό δεν σημαίνει ότι επίκειται η έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων.

    Ο Βρετανός ομόλογός του, Τζακ Στρο, χαρακτήρισε ψευδείς τους ισχυρισμούς του ιρακινού καθεστώτος ότι δεν διαθέτει πλέον όπλα μαζικής καταστροφής.

    Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Νάτζι Σάμπρι, απατώντας σήμερα στον Βρετανό ομόλογό του, τον κατηγόρησε ότι είπε ψέματα όταν ισχυρίσθηκε πως η δήλωση του Ιράκ για τα απαγορευμένα όπλα του είναι ''ατελής''. ''Αντί να παραδεχθούν την αλήθεια ή να σιωπήσουν, (οι ΗΠΑ και η Βρετανία) εφαρμόζουν τη θεωρία, "λέγε συνεχώς ψέματα, στο τέλος θα σε πιστέψουν'', δήλωσε ο Σάμπρι σύμφωνα με το επίσημο ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων ΙΝΑ.

    Καταληκτική ημερομηνία έδωσαν οι ΗΠΑ

    Εν τω μεταξύ σύμφωνα με δημοσίευμα της ''Ουάσινγκτον Ποστ'', οι Ηνωμένες Πολιτείες όρισαν τα τέλη Ιανουαρίου ως καταληκτική ημερομηνία για να ζητήσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας την άδεια να προχωρήσουν στη χρήση στρατιωτικής βίας κατά του Ιράκ, σε περίπτωση παραβίασης της απόφασης 1441.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν στην εφημερίδα ότι έως τότε, πιστεύουν ότι θα έχουν συγκεντρώσει αρκετές αποδείξεις για να καταρτίσουν ένα φάκελο, τον οποίο το Ιράκ δεν θα μπορεί να αντικρούσει και τα πιο δύσπιστα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν θα μπορούν να αγνοήσουν.

    Τα τέλη Ιανουαρίου και οι αρχές Φεβρουαρίου, συμπίπτουν με την χρονική περίοδο την οποία αμερικανοί στρατιωτικοί θεωρούν ως την πλέον ευνοϊκή για να εξαπολύσουν επίθεση στο Ιράκ, διευκρίνισαν αμερικανοί αξιωματούχοι στην εφημερίδα.

    Η αναμονή του ενός μηνός, αντί της άσκησης πιέσεων προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για να αποφασίσει άμεσα ότι το Ιράκ έχει παραβιάσει την απόφαση 1441 της 8ης Νοεμβρίου, θα επιτρέψει στην Ουάσινγκτον να δείξει το σεβασμό της προς την πολυμερή αντίληψη για τη λήψη αποφάσεων στον κόσμο και να διατηρήσει ενωμένο τον συνασπισμό των χωρών κατά του Ιράκ

    [11] Οι Ελληνες ''παίζουν στα δάχτυλα'' το ευρώ

    19/12/2002 7:37:00 μμ

    Ιδιαίτερα υψηλό βαθμό εξοικείωσης με το ευρώ δηλώνουν ότι έχουν οι Ελληνες, οι οποίοι πάντως διαπιστώνουν αύξηση των τιμών μετά την είσοδο του ενιαίου νομίσματος. Παράλληλα, μόνο τέσσερις στους δέκα Ελληνες είναι ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι το ευρώ έγινε το νόμισμά τους. Το συμπέρασμα αυτό συνάγεται από την κοινοτική δημοσκόπηση "Ευρωβαρόμετρο" με θέμα τον αντίκτυπο του ενιαίου νομίσματος, ένα χρόνο μετά την εισαγωγή του, στις καταναλωτικές συνήθειες των πολιτών της ευρωζώνης, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    ...αλλά δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τις στρογγυλοποιήσεις

    Όπως προκύπτει από το ευρωβαρόμετρο, οι Έλληνες εμφανίζουν υψηλότερα από το μέσο κοινοτικό όρο ποσοστά εξοικείωσης με το ευρώ, συγκρατώντας και συγκρίνοντας τις τιμές σε ευρώ αλλά και κατανοώντας τους λογαριασμούς με το ενιαίο νόμισμα σχετικά εύκολα. Ειδικότερα, το 70% των Ελλήνων δηλώνουν ότι "δεν τους δημιουργεί πλέον κανένα πρόβλημα το ευρώ", κάτι που αφορά το 51,5% των πολιτών της ευρωζώνης.

    Πιο εξοικειωμένοι με το ευρώ εμφανίζονται οι Ιρλανδοί (71,7%) και λιγότερο οι Γάλλοι (36,5%).

    Παράλληλα, περίπου εννέα στους δέκα πολίτες της ευρωζώνης θεωρούν ότι οι τιμές στρογγυλοποιήθηκαν προς τα πάνω λόγω του ευρώ. Ειδικότερα, το 86% των Ελλήνων και το 84,4% των Ευρωπαίων πολιτών συνδέουν την αύξηση των τιμών με την εισαγωγή του ευρώ. Η αντίληψη αυτή επικρατεί περισσότερο στην Ολλανδία (92%) και λιγότερο στο Λουξεμβούργο (61%).

    Εξάλλου, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, οι Έλληνες είναι όλο και λιγότερο ευνοϊκά διακείμενοι στο ενιαίο νόμισμα: Mόνο το 42% των Ελλήνων δηλώνουν "πολύ ή αρκετά ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι το ευρώ έγινε το νόμισμά τους". Ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 49,7%. Περισσότερο "ευρώ-φιλοι" εμφανίζονται οι Λουξεμβούργιοι (84,2%) και λιγότερο οι Γερμανοί (27,8%).

    [12] Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Ε.Ε.

    19/12/2002 5:30:00 μμ

    Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε σήμερα τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2003 όπως τροποποιήθηκε από το Συμβούλιο των ''15''.

    Πρόκειται για τον τελευταίο προϋπολογισμό των 15 χωρών μελών του οποίου το τελικό ποσό διαμορφώθηκε σε 96,6 δισ ευρώ.

    Ικανοποίηση για τον τρόπο διαμόρφωσης του κειμένου

    Όπως εξήγησε σε συνέντευξη τύπου η αρμόδια επίτροπος κα Μικαέλα Σράιερ, το τελικό αυτό ποσό σημαίνει μία αύξηση της τάξεως του 0,26%. Οι δαπάνες για το 2003 ισοδυναμούν με το 1,02% του ακαθάριστου προϊόντος της Ένωσης, ποσό που ισοδυναμεί με 5,5 δισ ευρώ μικρότερο από τις προβλέψεις.

    H Eυρωπαία Επίτροπος εξέφρασε την ικανοποίησή της για το τελικό αποτέλεσμα του προϋπολογισμού με τον οποίο προωθούνται σαφή νέα προγράμματα, καλύπτονται ικανοποιητικά οι τομείς ενέργειας, διεύρυνσης, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και εξωτερικής πολιτικής για την οποία προβλέπεται πλήρης οικονομική κάλυψη των ήδη ανειλημμένων δεσμεύσεων.

    Η κα Σράιερ υπογράμμισε επίσης το πολύ θετικό στοιχείο ότι για τις ανάγκες της διεύρυνσης δεν έγινε καταφυγή στα μέσα ευελιξίας.

    [13] Διαγωνισμός Ευrovision: Τα δέκα τραγούδια

    19/12/2002 7:41:00 μμ

    Με ένα από τα παρακάτω δέκα τραγούδια, τα οποία προέκρινε η κριτική επιτροπή, θα εκπροσωπηθεί η Ελλάδα στον 48ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, που θα πραγματοποιηθεί στη Ρίγα της Λετονίας, στις 24 Μαίου του 2003. Τα τραγούδια με τη σειρά που υποβλήθηκαν στη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων της ΕΡΤ είναι:

    Τα δέκα τραγούδια

    Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΔΡΟΜΟΣ-L' AMORE E LA STRADA

    Συνθέτης: Πέρσα Σούκα

    Στιχουργός: Βάντα Κουτσόκωστα

    Ερμηνευτής: Αλέξανδρος Χατζής

    IT'S ALRIGHT

    Συνθέτης-στιχουργός-ερμηνευτής: Γιώργος Νάσσιος

    ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΡΩΤΑΣ ΦΩΤΙΑ

    Συνθέτης-στιχουργός: Χρήστος Γιαννόπουλος

    Ερμηνευτές: Χρήστος Γιαννόπουλος και το συγκρότημα ALTER EGO

    CAMERA

    Συνθέτης-στιχουργός: Νίκος Δουκάκης

    Ερμηνεύτρια: Σαμπρίνα

    ΤΙΣ ΝΥΧΤΕΣ ΜΕΓΑΛΩΝΩ

    Συνθέτης: Παναγιώτης Γιατράκος

    Στιχουργός: Ιωάννης Πάττας

    Ερμηνεύτρια: Μαρία Ατσοπάρδη

    GOTTA BE A WAY FOR LOVE

    Συνθέτης: Κωνσταντίνος Τσελέστε

    Στιχουργός-ερμηνευτής: Κώστας Χρύσης

    CAN'T ESCAPE

    Συνθέτης-στιχουργός: Κωνσταντίνος Τσελέστε

    ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ

    Συνθέτης: Δημήτρης Κοντόπουλος

    Στιχουργός: Μιχάλης Σφήκας

    Ερμηνευτής: Γιάννης Βαρδής

    ΚΑΠΟΤΕ-COME WITH ME

    Συνθέτης: Γιώργος Καμινάρης

    Στιχουργοί: Γιώργος Καμινάρης, Στέφανος Κοτρωνάκης

    Ερμηνευτές: Λάκης Παπαδόπουλος, Ελένη Παπαλέξη

    NEVER LET YOU GO

    Συνθέτης-ερμηνεύτρια: Μαντώ

    Στιχουργός: Ελευθέριος Σιγανός

    Η Κριτική Επιτροπή

    Την Κριτική Επιτροπή που άκουσε και αξιολόγησε τα τραγούδια αποτελούσαν οι:

    Γιώργος Κατσαρός: Συνθέτης Ιωάννης Καλημέρης: Γενικός Διευθυντής Τηλεόρασης-ΕΡΤ Α.Ε Αντώνης Ανδρικάκης: Γενικός Διευθυντής Ελληνικής Ραδιοφωνίας Πασχάλης Αρβανιτίδης: Ερμηνευτής Ηρώ Τριγώνη: Στιχουργός, Δημοσιογράφος Δάφνη Μπόκοτα: Τηλεπαρουσιάστρια

    Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από ειδική κλήρωση που έγινε στη Ρίγα, στις 29 Νοεμβρίου, η Ελλάδα θα διαγωνισθεί στην 17η θέση. Το διαγωνισμό θα παρουσιάσουν η Maria Naumova, νικήτρια του περσινού διαγωνισμού και ο Renard Cawper, τραγουδιστής των Brain Storm.

    Η σειρά με την οποία θα διαγωνισθούν οι χώρες είναι:

    Ισλανδία Αυστρία Ιρλανδία Τουρκία Μάλτα Βοσνία-Ερζεγοβίνη Πορτογαλία Κροατία Κύπρος Γερμανία Ρωσία Ισπανία Ισραήλ Ολλανδία Μεγ. Βρετανία Ουκρανία Ελλάδα Νορβηγία Γαλλία Πολωνία Λετονία Βέλγιο Εσθονία Ρουμανία Σουηδία Σλοβενία

    [14] Κάπνισμα και εγκυμοσύνη

    19/12/2002 7:39:00 μμ

    To γεγονός ότι τα παιδιά των καπνιστών αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από κάποια ασθένεια ή να πεθάνουν ξαφνικά, είναι γνωστό. Τώρα όμως Αυστραλοί επιστήμονες από το Βασιλικό Νοσοκομείο για τα παιδιά στο Queensland πιστεύουν ότι έχουν ανακαλύψει την αιτία αυτών των προβλημάτων. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως ότι η έκθεση των εμβρύων στον καπνό του τσιγάρου επιβραδύνει την αφύπνιση των μωρών.

    Τα αποτελέσματα της έρευνας

    Μία παλαιότερη έρευνα είχε δείξει ότι το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να ευθύνεται για το 30% των υποθέσεων αιφνίδιου θανάτου.

    Οι ιατροί του Βασιλικού Νοσοκομείου έλεγξαν τον ύπνο και την αφύπνιση είκοσι μωρών, ηλικίας από 8 έως και 12 εβδομάδων, οπότε και παρουσιάζονται οι περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αιφνίδιο θάνατο.

    Οι μητέρες δέκα παιδιών κάπνιζαν κατά την εγκυμοσύνη. Όλα τα μωρά γεννήθηκαν κανονικά και κανένα από αυτά δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας.

    Σε φυσιολογικές συνθήκες, όταν κατά τη διάρκεια του ύπνου ο οργανισμός των μωρών δεχθεί ένα ισχυρό ερέθισμα, ενεργοποιούνται αυτές οι φυσικές διαδικασίες, οι οποίες διατηρούν ανοιχτό τον αεραγωγό. Έτσι, το μωρό λαμβάνει το απαραίτητο οξυγόνο.

    Οι επιστήμονες παρατήρησαν πως οι διαδικασίες αυτές δεν ενεργοποιήθηκαν σε πέντε μωρά, των οποίων οι μητέρες ήταν καπνίστριες. Πιστεύεται ότι ο καπνός του τσιγάρου μπορεί να μειώσει την ποσότητα οξυγόνου που διοχετεύεται στον εγκέφαλο, εμποδίζοντας την πνευματική ανάπτυξη.

    Το Ίδρυμα Μελέτης για το Θάνατο Παιδιών τόνισε πως "το κάπνισμα πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για το καλό των παιδιών" και συμβούλευσε τους γονείς να μην επισκέπτονται με τα παιδιά τους χώρους, όπου επιτρέπεται το κάπνισμα.

    [15] Δίλημμα για τους Βρετανούς η επιλογή φύλου

    Αννίτα Πασχαλινού 19/12/2002 3:32:00 μμ

    Μέσα από τις Συμπληγάδες ενός θέματος ταμπού, προσπαθεί να περάσει η Μ. Βρετανία. Οι βουλευτές διασταυρώνουν τα ξίφη τους στα έδρανα της Βουλής των Κοινοτήτων, την ώρα που η Αρχή για την Αναπαραγωγή και την Εμβυολογία, διεξάγει έρευνα προκειμένου να αποτυπώσει το αίσθημα της βρετανικής κοινής γνώμης. Στο ερώτημα, αν η επιλογή θα πρέπει να επιτραπεί για λόγους ισορροπίας φύλων στην οικογένεια, η βρετανική κοινή γνώμη, εμφανίζεται διχασμένη. Αντίθετα, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, έρευνα δείχνει ότι το 1/3 των Αμερικανών τάσσεται υπέρ μια τέτοιας προοπτικής στο μέλλον.

    Family Balancing: Επιλογή φύλου για κοινωνικούς λόγους

    Σε μείζον θέμα της βρετανικής κοινωνίας, αναδεικνύεται το θέμα της επιλογής φύλου. Καθώς η πρόοδος στην ιατρική και στην τεχνολογία καθιστά εφικτή τη δυνατότητα επιλογής του φύλου, το δίλημμα που δημιουργείται είναι ένα.

    " Θα μπορούσε να επιτραπεί η επιλογή, για λόγους κοινωνικούς, δηλαδή οικογενειακού προγραμματισμού;" Στο ερώτημα αυτό, αναμένεται να απαντήσει σύντομα ο Βρετανός νομοθέτης.

    Για την ώρα επιτρέπεται, μόνο, όταν υπάρχει ιατρική αναγκαιότητα, σε περιπτώσεις δηλαδή μεταδιδόμενων μέσω του φύλου, ασθενειών όπως η αιμοφιλία, ή η μυική δυστροφία.

    Η βρετανική Αρχή για την αναπαραγωγή και την Εμβυολογία, διεξάγει έρευνα από τον περασμένο Οκτώβριο, προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσο η επιλογή βρίσκει σύμφωνους τους Βρετανούς πολίτες.

    Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, όπου ήδη εφαρμόζεται η τεχνική Microsort για την επιλογή του φύλου, το 1/3 των Αμερικανών τάσσεται υπέρ μια τέτοιας προοπτικής στο μέλλον.

    Σύμφωνα με έρευνα του Αμερικανικού Προεδρικού Συμβουλίου Βιοηθικής, το 35% των Αμερικανών, θα προχωρούσαν σε επιλογή του φύλου του παιδιού τους, αν η διαδικασία αυτή ήταν ευρέως διαδεδομένη σε όλη τη χώρα.

    Μέθοδος Microsort : Αγκάθι ή σπουδαίο ιατρικό επίτευγμα;

    Η επιλογή φύλου, είναι ήδη πραγματικότητα στις ΗΠΑ.

    Η κλινική FairFax της Βιρτζίνια, υπόσχεται υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας μέσω της τεχνικής Microsort.

    Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, η μέθοδος φαίνεται ότι είναι περισσότερο αποτελεσματική στην "παραγωγή" κοριτσιών παρά αγοριών.

    Το 91% των εγκυμοσύνων φαίνεται να καταλήγει σε θηλυκά ενώ το 74% σε αρσενικά έμβρυα.

    Αυτή καθεαυτή η διαδικασία στοιχίζει 1.400 στερλίνες.

    Το τελικό κόστος όμως κυμαίνεται από 4.000-15.000 στερλίνες, καθώς πρέπει να προσθέσει κανείς τα έξοδα τεχνητής γονιμοποίησης και θεραπείας.

    [16] H συναισθηματική νοημοσύνη ενός ρομπότ

    19/12/2002 7:38:00 μμ

    Οι άνθρωποι είμαστε προικισμένοι με την ικανότητα να καταλαβαίνουμε τα συναισθήματα και την πνευματική κατάσταση των συνανθρώπων μας με μία μόνο ματιά. Δύο αμερικανοί επιστήμονες, ο κατασκευαστής ρομπότ Nilanjan Sarkar και ο ψυχολόγος Craig Smith, αποφάσισαν να κάνουν το ίδιο και με τα ρομπότ. Συγκεκριμένα, κατασκευάζουν ένα ρομπότ που καταλαβαίνει τη συναισθηματική κατάσταση των αφεντικών του.

    Τα πειράματα

    Το ρομπότ αυτό δε θα έχει συναισθήματα το ίδιο, αλλά θα μπορεί να βοηθά και να συμπονά τους ανθρώπους που θα το έχουν ανάγκη. Προτού κατασκευάσουν το ρομπότ, οι δύο επιστήμονες δημιούργησαν ένα σύστημα, το οποίο μπορεί να ξεχωρίσει τα διαφορετικά ανθρώπινα συναισθήματα και να καταλάβει τι νιώθει κάποιος.

    Ο καθηγητής Smith πάντως φαίνεται να κατανοεί τη δυσκολία του εγχειρήματός τους. "Το πρόβλημα είναι πως διαφορετικοί άνθρωποι εκφράζουν το ίδιο συναίσθημα με πολύ διαφορετικούς τρόπους", υπογράμμισε.

    Για να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιδρούν σε διαφορετικές καταστάσεις, οι ερευνητές παρατηρούν, μέσω αισθητήρων, τις αντιδράσεις ορισμένων εθελοντών, όταν παίζουν video games.

    Στη συνέχεια αναλύουν τα δεδομένα και μετρούν τα επίπεδα άγχους και έντασης. Έτσι, όταν κάποιος είναι αγχωμένος, το ρομπότ τον πλησιάζει και τον ρωτά αν μπορεί να κάνει κάτι για να τον βοηθήσει.

    Αυτή την περίοδο οι Αμερικανοί επιστήμονες διεξάγουν άλλα πειράματα για να καθορίσουν πότε κάποιος βαριέται ή είναι εκνευρισμένος. Τα αποτελέσματα των πειραμάτων θα αναλυθούν και σύμφωνα με αυτά θα δημιουργήσουν μία σειρά κανόνων συμπεριφοράς για το ρομπότ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 23 December 2002 - 11:13:56 UTC