Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλλαγές στον τρόπο χορήγησης βίζα για τις ΗΠΑ
  • [02] Ο Σεζέρ λέει ''στοπ'' στην πρωθυπουργία Ερντογάν
  • [03] Ο Σεζάρ μπλοκάρει την πρωθυπουργοποίηση Ερντογάν
  • [04] Βουλή: Δεύτερη μέρα συζήτησης του προϋπολογισμού
  • [05] Τα ''Παιχνίδια Πολιτισμού'' ντύνονται γιορτινά
  • [06] Η κατάρα της μούμιας

    [01] Αλλαγές στον τρόπο χορήγησης βίζα για τις ΗΠΑ

    19/12/2002 10:51:00 μμ

    Δε θα δέχεται προσωρινά η Αμερικανική Πρεσβεία αιτήσεις για τη χορήγηση τουριστικής, επιχειρηματικής ή άλλης μη μεταναστευτικής βίζα μέσω ταξιδιωτικών πρακτορείων. Η πρεσβεία, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, προέβη σε αυτή την κίνηση επειδή προτίθεται να καταστήσει πιο λεπτομερή τη διαδικασία έκδοσης βίζα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ.

    Η διαδικασία χορήγησης

    Όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν βίζα, πρέπει να προσέρχονται οι ίδιοι στο Προξενικό Τμήμα στην Αθήνα, να καταθέτουν την αίτηση και να έχουν προσωπική συνέντευξη, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

    Το Προξενικό Τμήμα λειτουργεί από τις 7:30 - 10:00 π.μ. από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή. Καλό είναι οι ενδιαφερόμενοι να προσέρχονται νωρίς το πρωί, ώστε να εξυπηρετούνται την ίδια ημέρα.

    Οι βίζες που εγκρίνονται θα ετοιμάζονται την ίδια ημέρα και οι κάτοχοι των διαβατηρίων με τη βίζα θα μπορούν να τα παραλαμβάνουν από την κεντρική πύλη της Πρεσβείας, Βασιλίσσης Σοφίας 91, από τις 3 έως τις 4 το απόγευμα.

    Προκειμένου να διευκολύνει τους επισκέπτες στην Αμερική, η πρεσβεία δέχεται ο αιτών να προσκομίσει μέχρι πέντε διαβατήρια μελών της οικογένειάς του ηλικίας άνω των 65 και κάτω των 16 ετών.

    [02] Ο Σεζέρ λέει ''στοπ'' στην πρωθυπουργία Ερντογάν

    19/12/2002 8:24:00 μμ

    Βέτο άσκησε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ σε μια σειρά συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, που θα επέτρεπαν στον ηγέτη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εκλεγεί στο κοινοβούλιο και στη συνέχεια να γίνει πρωθυπουργός. Ο πρόεδρος Σεζέρ επέστρεψε στο κοινοβούλιο το πακέτο των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων για να συζητηθούν εκ νέου με το επιχείρημα ότι προτάθηκαν "με υποκειμενικούς, συγκεκριμένους και προσωπικούς σκοπούς", σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών της τουρκικής προεδρίας.

    Το τουρκικό κοινοβούλιο θα πρέπει τώρα να αποφασίσει αν θα επικυρώσει πάλι ή θα καταψηφίσει τις συνταγματικές αλλαγές.

    Ο τούρκος πρόεδρος δεν έχει τη δυνατότητα να ασκήσει βέτο για δεύτερη φορά, το γεγονός, όμως, ότι οι μεταρρυθμίσεις θα ξαναπεράσουν από το κοινοβούλιο μπορεί να προκαλέσει εντάσεις ανάμεσα στο μετριοπαθές ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και στον ισχυρό στρατό της Τουρκίας.

    Να σημειώσουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις, που υιοθετήθηκαν από τη συντριπτική πλειοψηφία των τούρκων βουλευτών την περασμένη Παρασκευή, θα επέτρεπαν στον Ερντογάν να λάβει μέρος σε μερικές βουλευτικές εκλογές στην επαρχία Σίιρτ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, και να γίνει βουλευτής το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο του 2003.

    [03] Ο Σεζάρ μπλοκάρει την πρωθυπουργοποίηση Ερντογάν

    19/12/2002 8:00:00 μμ

    Βέτο σε μια σειρά από συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θα επέτρεπαν την πρωθυπουργοποίηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άσκησε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι υπηρεσίες της προεδρίας.

    [04] Βουλή: Δεύτερη μέρα συζήτησης του προϋπολογισμού

    19/12/2002 11:08:00 μμ

    Για δεύτερη μέρα συνεχίζεται σήμερα η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.Προϋπολογισμό σταθερότητας και δίκαιης ανάπτυξης για όλους χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό του 2003 ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης. Πάταξη της διαφθοράς και πιστή εφαρμογή του προϋπολογισμού ζήτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Γείτονας. "Μια τρύπα στο νερό" έκανε η κυβέρνηση στο θέμα της πραγματικής σύγκλισης με τις χώρες της Ε.Ε., υποστήριξε ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Αλογοσκούφης. "Πολεμικό" χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.

    Οικονομική ενίσχυση στους αγρότες εξήγγειλε ο Χριστοδουλάκης

    Με τον Προϋπολογισμό, τόνισε ο κ. Χριστοδουλάκης, διαμορφώνονται πολιτικές που απευθύνονται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες, που αποτελούν βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση και είναι: οι αγρότες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι και οι άλλες κοινωνικές ομάδες.

    Ο υπουργός Οικονομίας υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός απευθύνεται πρωταρχικά στους αγρότες και την ανάπτυξη της υπαίθρου, ενώ εξήγγειλε τέσσερα μέτρα για τη χρηματοδότηση των αγροτών που έχει ετοιμάσει η ΑΤΕ.

    Ανοιχτό δάνειο αγροτών με υποχρέωση μόνο για την καταβολή τόκων και προσαρμογή των δόσεων με τις επιδοτήσεις. Ενιαίο μακροπρόθεσμο ανοιχτό δάνειο αγρότη. Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ, σε συνεργασία με την ΑΤΕ και σε συνεργασία του ΟΓΑ με την ΑΤΕ από την άνοιξη. Ταχεία απονομή των συντάξεων.

    Ο υπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε ακόμα πέντε μέτρα υπέρ των καταναλωτών που θα βοηθήσουν στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, μεταξύ των οποίων είναι η συγκρότηση ειδικής μονάδας από το υπουργείο Οικονομίας, που θα ασκεί φορολογικούς ελέγχους κατά προτεραιότητα σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις που προβαίνουν σε σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων τους.

    Γείτονας: Πάταξη διαφθοράς και αντιμετώπιση ανεργίας

    Στην τοποθέτησή του για τον προϋπολογισμό του 2003 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Γείτονας ζήτησε να υπάρξει πιστή εφαρμογή του προϋπολογισμού, με ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και των ανεξαρτήτων αρχών στην κατεύθυνση της πάταξης της διαφθοράς και παράλληλα με ενίσχυση της προστασίας του λαϊκού εισοδήματος.

    Επίσης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζήτησε την ταχύτατη και ομαλή διάθεση των πόρων του Γ' ΚΠΣ, για την ενίσχυση κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το οξυμένο πρόβλημα της απασχόλησης.

    Ο κ. Γείτονας κατηγόρησε τη Ν.Δ. για "μοιρολόγια, μπροστά στα οποία ωχριούν ακόμα και οι μανιάτισσες μοιρολογίστρες", καθώς επίσης και για λαϊκισμό, με τον οποίο - όπως είπε - η Ν.Δ. δηλώνει ότι εγγυάται τα πάντα, χωρίς να μπορεί να τα εξασφαλίσει.

    "Μια τρύπα στο νερό" έκανε η κυβέρνηση στο θέμα της πραγματικής σύγκλισης με τις χώρες της Ε.Ε. υποστήριξε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Αλογοσκούφης, που σημείωσε ότι το 1990 πήρε η κυβέρνηση της ΝΔ το ΑΕΠ από το 59% του ευρωπαϊκού μέσου όρου και το 1993 το ανέβασε στο 64%, ενώ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μετά από 9 χρόνια το πήγε μόνο στο 69%.

    Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι το κόμμα του δικαιώθηκε στις προβλέψεις του πως θα καθυστερούσε η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα, όχι μόνο είναι η φτωχότερη στις "15" αλλά φτωχότερη και από χώρες που εντάσσονται τώρα στην Ε.Ε., όπως η Σλοβενία και η Κύπρος.

    Επίθεση στη Ν.Δ. εξαπέλυσε ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας, χαρακτηρίζοντάς την αυτοσχέδια, αποσπασματική, αντιφατική αντιπολίτευση, που μοιάζει με ανεμόμυλο και επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα είναι μια χώρα πρότυπο εξέλιξης για κράτη και λαούς με τους οποίους μέχρι πριν από λίγα χρόνια συγκρινόμασταν.

    "Πολεμικό" χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2003 η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, αναφέροντας ότι το 9,7% του ΑΕΠ διατίθεται σε εξοπλισμούς και αντίστοιχες επενδύσεις στο στρατιωτικό τομέα.

    Η βουλευτής του Συνασπισμού Ασημίνα Ξυροτύρη υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός έχει έντονο πλασματικό χαρακτήρα και ότι είναι ενταγμένος στην φιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης.

    [05] Τα ''Παιχνίδια Πολιτισμού'' ντύνονται γιορτινά

    19/12/2002 10:52:00 μμ

    Μέχρι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα διαρκέσει η έκθεση "Παχνίδια Πολιτισμού" που διοργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού στο πεζόδρομο της Τοσίτσα. Ειδικά για τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων, το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων περιλαμβάνει ταξίδια στις βυζαντινές θάλασσες, στην κρασάτη θάλασσα και στους νεώτερους χρόνους. Μάλιστα η αίθουσα της έκθεσης "Επιβάτες στο πλοίο του χρόνου" έχει πάρει τη μορφή ενός ιστιοφόρου πλοίου, όπου θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα την εξέλιξη της ναυσιπλοΐας σε διάφορες περιόδους.

    Οι δραστηριότητες

    Συγκεκριμένα το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα διαμορφωθεί ως εξής:

    Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου

    10:00-13:00 "Ταξίδια στην κρασάτη θάλασσα": Τα παιδιά με τη βοήθεια μοντέλων συγκρίνουν ένα αρχαίο εμπορικό πλοίο με ένα πολεμικό, μαθαίνουν ποια ήταν η θέση των κωπηλατών και ποια η λειτουργία των κουπιών και ανακαλύπτουν στοιχεία για τη ζωή των ναυτικών της αρχαιότητας.

    13:00-17:00 Ξεναγήσεις στην έκθεση.

    Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου

    09:00-11:00 "Ταξίδια στις βυζαντινές θάλασσες": Τα παιδιά γίνονται έμποροι και περιπλανούνται στη Μεσόγειο, μαθαίνουν ποιος είχε τον έλεγχο των θαλάσσιων δρόμων στα βυζαντινά χρόνια, ποιοι ήταν οι κανόνες του εμπορίου, πότε τα λιμάνια έκλειναν την είσοδο τους και πώς ήταν εξοπλισμένα τα πολεμικά πλοία.

    11:00-13:00 "Θαλασσινά ταξίδια στους νεώτερους χρόνους": Τα παιδιά "επισκέπτονται" τα σημαντικότερα ελληνικά λιμάνια από την επανάσταση του 1821 έως τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, γνωρίζουν εμπόρους και άλλους επαγγελματίες, ήθη και έθιμα σχετικά με τη θάλασσα και "επιβιβάζονται" σε καράβια της τέχνης της εποχής.

    13:00-15:00 "Βιβλιοταξίδια": Καθισμένα στο κατάστρωμα του "καραβιού" τα παιδιά ξεφυλλίζουν βιβλία λογοτεχνικά, γνώσεων και τέχνης, διαβάζουν μικρά αποσπάσματα, ποιήματα ή λεζάντες, απομονώνουν στοιχεία για τα θαλασσινά ταξίδια και γράφουν τις δικές τους θαλασσινές ιστορίες.

    15:00-17:00 Ξεναγήσεις στην έκθεση.

    Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου

    10:00-11:00, 13:00-17:00:Ξεναγήσεις στην έκθεση

    11:00-13:00 "Βιβλιοταξίδια"

    Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου

    11:00-12:00 Ξενάγηση στην αίθουσα των εικαστικών εργαστηρίων

    12:00-14:00 "Βιβλιοταξίδια"

    14:00-17:00 Ξεναγήσεις στην έκθεση

    Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου

    09:00-11:00 "Ταξίδια στις βυζαντινές θάλασσες"

    11:00-13:00 "Ταξίδια στην κρασάτη θάλασσα"

    13:00-17:00 Ξεναγήσεις στην έκθεση

    Παράλληλα λειτουργεί, το πρόγραμμα "Πάμε Σινεμά", κατά το οποίο τα παιδιά γράφουν ένα σενάριο, υποδύονται ρόλους, χειρίζονται κάμερες, και σκηνοθετούν μια πεντάλεπτη ταινία που θα διαγωνιστεί στο Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών.

    Στην αίθουσα των εικαστικών εργαστηρίων, τα παιδιά ανακαλύπτουν την Ευσαπία, μια κυψέλη μνήμης εικόνων της ιστορίας της τέχνης και των προσωπικών βιωμάτων, και μέσα από σκιές- προβολές θα γνωρίσουν εικαστικά έργα, θα συνεργαστούν και θα επικοινωνήσουν.

    [06] Η κατάρα της μούμιας

    19/12/2002 10:54:00 μμ

    Μύθος είναι, σύμφωνα με Αυστραλούς ερευνητές από το πανεπιστήμιο Μόνας της Μελβούρνης, η κατάρα της μούμιας του Τουτανχαμόν, η οποία υποτίθεται ότι ευθύνεται για το θάνατο πολλών ανθρώπων που συμμετείχαν ή σχετίζονταν με τις ανασκαφές του τάφου του Φαραώ πριν από 80 χρόνια. Σύμφωνα με τη μελέτη των ερευνητών, οι περισσότεροι από τα άτομα που ήταν παρόντες στο άνοιγμα του τάφου δεν πέθαναν αιφνίδια και σε νεαρή ηλικία, αλλά σε βαθιά γεράματα.

    Η αρχή του μύθου

    ''Είναι σχεδόν σίγουρο πως ο μύθος δημιουργήθηκε από τις αντίπαλες εφημερίδες, οι οποίες δεν είχαν πρόσβαση στην ανακάλυψη του αιώνα, αφού τα αποκλειστικά δικαιώματα είχαν δοθεί στους "Τάιμς" του Λονδίνου", δήλωσε ένας από τους ερευνητές

    Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ, το άνοιγμα του τάφου και της σαρκοφάγου παρακολούθησαν 25 Δυτικοί. Εκεί βρήκαν άθικτη τη μούμια του Φαραώ, η οποία φορούσε χρυσή μάσκα, καθώς και έναν ολόκληρο θησαυρό. Η είδηση για την ανακάλυψη του τάφου έκανε το γύρο του κόσμου στα πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων.

    Η αρχή του μύθου σχετικά με την κατάρα του Φαραώ έγινε λίγες εβδομάδες μετά το άνοιγμα του νεκρικού θαλάμου, όταν πέθανε ο Λόρδος Κάρναβον, χρηματοδότης του Κάρτερ. Οι εφημερίδες της εποχής έγραφαν ότι μέσα στον τάφο βρέθηκε εγχάρακτη επιγραφή με μια κατάρα που έλεγε πως "ο θάνατος θα πέσει σε όποιον ταράξει την ειρήνη του βασιλια".

    Με την κατάρα σχετίστηκαν πολλοί θάνατοι, όπως αυτός του καναρινιού του Κάρτερ, το οποίο υποτίθεται πως κατάπιε μια κόμπρα την ημέρα που άνοιξε ο τάφος. Δεν ήταν λίγοι μάλιστα αυτοί που πίστευαν στην ύπαρξη της κατάρας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 19 December 2002 - 21:52:48 UTC