Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Περιμένοντας τον ερχομό του νέου χρόνου
  • [02] Ο Σημίτης μιλάει στη ΝΕΤ για τα εθνικά θέματα
  • [03] Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Γλαύκου Κληρίδη
  • [04] Ιωάννινα: Κλειστό το αεροδρόμιο λόγω ομίχλης
  • [05] Αποφυλακίστηκε ο Γιάννης Σερίφης
  • [06] Ληστείες σε παιδιά που έλεγαν τα κάλαντα
  • [07] Ρομάνο Πρόντι εφ' όλης της ύλης στην ΕΤ3
  • [08] Ελληνο-ιταλικό σχέδιο δράσης για το 2003
  • [09] Νέο σύστημα οικονομικής διαχείρισης για την Comission
  • [10] Χρηματοδότηση για ανάπτυξη οπτικοακουστικών έργων
  • [11] Το ''χρονικό'' μιας προαναγγελθείσας Διεύρυνσης
  • [12] ''Στα δάχτυλα'' παίζουν οι Ελληνες το ευρώ
  • [13] Η Κύπρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • [14] Νέα προγράμματα στην ''Κοινωνία της Πληροφορίας''
  • [15] Ανθρωπιστική βοήθεια προς το Αφγανιστάν
  • [16] Χρηματοδότηση δράσεων ενημέρωσης για τη Γεωργία
  • [17] Ενισχύεται η διασυνοριακή συνεργασία στο πλαίσιο του TACIS
  • [18] H ΕΕ ζητά από την Ελλάδα περισσότερα για την προστασία ειδών υπό
  • [19] Υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο του eContent
  • [20] Ανοίγει ο δρόμος για τη πρωθυπουργία Ερντογάν
  • [21] Φιλιππίνες: Έκρηξη με τέσσερις νεκρούς
  • [22] Τα Ρεκόρ και τα παράξενα του 2002

    [01] Περιμένοντας τον ερχομό του νέου χρόνου

    31/12/2002 7:53:00 μμ

    Με φαντασμαγορικές εκδηλώσεις οι δήμοι Αθηναίων, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης ετοιμάζονται να υποδεχθούν την νέα χρονιά. Στην Αθήνα η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Συντάγματος. Από το πρωί, χαρούμενες παιδικές φωνές που έψαλαν τα κάλαντα πλημμύρισαν τους δρόμους, τα σπίτια και τα εμπορικά καταστήματα. Χορωδίες έψαλαν τα κάλαντα στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας. Αυξημένη ήταν και η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα. Αύριο και την Πέμπτη, όλα τα καταστήματα θα είναι κλειστά. Χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία στα δύο Εθνικά Οδικά Δίκτυα.

    Τα κάλαντα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό

    Στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο τα κάλαντα έψαλαν το πρωί η προεδρική φρουρά, η μικτή φιλαρμονική ορχήστρα των Ενόπλων Δυνάμεων, η βυζαντινή χορωδία του Δικηγορικού Συλλόγου, το Λύκειο Ελληνίδων, η Ομοσπονδία Ποντίων, η παιδική χορωδία Πατρών και ο Ομιλος Βρακοφόρων Κρήτης.

    Την προσδοκία ότι ο νέος χρόνος θα δώσει διέξοδο στο Κυπριακό, μετά και την επιτυχή κατάληξη της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης και την απόφαση για ένταξη της Κύπρου εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, σε ευχετήριο τηλεγράφημα, που απέστειλε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο κ. Στεφανόπουλος επισημαίνει ότι "το Εθνικό πρόβλημα της Κύπρου, υπό τη συνετή και επίμονη καθοδήγηση του προέδρου της Δημοκρατίας, βρίσκεται σήμερα σε σημείο, που δίνει ελπίδες για επίλυσή του".

    Εορταστική ήταν η ατμόσφαιρα και στο Μέγαρο Μαξίμου όπου η συγκίνηση κορυφώθηκε όταν τα παιδιά από το Λύκειο του Αγίου Νικολάου της Λεμεσού Κύπρου τραγούδησαν στο πρωθυπουργικό ζεύγος, πέρα από τα κάλαντα, και το τραγούδι "Η δική μου πατρίδα" σε μουσική Μάριου Τόκα και στοίχους του Τουρκοκύπριου Νεσιέ Γιασίν.

    Ο κ. Σημίτης ευχαρίστησε τους μαθητές από την Κύπρο, τους ευχήθηκε καλή Πρωτοχρονιά, υγεία, προκοπή, δημιουργία και εκείνοι όταν του μίλησαν για την Κύπρο, ο Πρωθυπουργός απάντησε "εύχομαι το 2003 η πατρίδα να πάψει να είναι μοιρασμένη στα δυο".

    Ο Πρωθυπουργός δώρισε στους μαθητές CDs με τραγούδια Ελλήνων καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων και CDs του Μίκη Θεοδωράκη με τον Τούρκο καλλιτέχνη Ζιλφί Λιβανελί. Τα τραγούδια αυτά καταδεικνύουν την ανάγκη φιλίας μεταξύ των δύο λαών.

    Νωρίτερα τα κάλαντα έψαλαν στον κ. Κώστα Σημίτη και τη σύζυγό του οι μαθητές και οι μαθήτριες του διαδημοτικού μουσικού γυμνασίου του δήμου Ιλίου.

    Τα μηνύματα των πολιτικών κομμάτων

    Τα καλαντα στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή και τη σύζυγό του Νατάσσα είπε το πρωί ο όμιλος βρακοφόρων Κρήτης. Ο πρόεδρος του ομίλου Στέλιος Καγιαδάκης χάρισε στην κ. Καραμανλή ένα γυναικείο κρητικό μαχαίρι και το συγκρότημα χόρεψε παραδοσιακούς κρητικούς χορούς.

    Στο μήνυμά του για το νέο έτος, ο πρόεδρος της Ν.Δ. σημειώνει ότι ο χρόνος που φεύγει αφήνει στον τόπο πολλά προβλήματα, και αίσθημα ανασφάλειας και αβεβαιότητας, στην πλειοψηφία των πολιτών και κυρίως στους μη ευνοημένους, και τη νέα γενιά που βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα της ανεργίας.

    Ο κ. Καραμανλής τονίζει ότι η προβληματική καθημερινότητα που βιώνουν πολλοί Έλληνες υπαγορεύει μια νέα πολιτική ελπίδας, που να έχει κέντρο τον άνθρωπο και ''μας υποχρεώνει να αναλάβουμε μια δέσμευση ότι με έργα και δράσεις θα δώσουμε λύσεις στα προβλήματα και θα ανοίξουμε καινούργιους δρόμους''.

    Ο νέος χρόνος, υπογραμμίζει ο κ. Καραμανλής, απαιτεί από όλους μια δυναμική και δημιουργική αντιπαράθεση στα παρακμιακά φαινόμενα της διαφθοράς και της ασυδοσίας και με βάση αρχές και αξίες να χτίσουμε μια κοινωνία αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

    Τα κάλαντα στη γενική γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, έψαλλαν στον Περισσό τα μέλη του ομίλου βρακοφόρων Κρήτης.

    Το ΚΚΕ, με το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του, απευθύνει έκκληση στον ελληνικό λαό, να κάνει δική του υπόθεση τον αγώνα κατά του πολέμου στο Ιράκ, την αλληλεγγύη στους λαούς της Παλαιστίνης και της Κύπρου.

    Πρέπει να μην υπάρξει καμιά και οποιασδήποτε μορφής συμμετοχή της Ελλάδας στον βρώμικο πόλεμο κατά του Ιράκ. Πρόκειται για αγώνα που είναι άμεσα συνδεδεμένος με την πάλη για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα του λαού μας.

    Στον πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο τα κάλαντα έψαλαν παιδιά της Παλαιστινιακής παροικίας στην Αθήνα.

    Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα αισιοδοξίας, προς όλους τους Έλληνες πολίτες απηύθυνε ο ΣΥΝ, στο οποίο υπογραμμίζει την πεποίθησή του ότι ο ελληνικός λαός έχει τις δυνάμεις, τη γνώση και τη διάθεση να αλλάξει τη σημερινή κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα στην κατεύθυνση της ανανέωσης, της προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

    Η χρονιά που φεύγει σημαδεύτηκε από σημαντικά γεγονότα, όπως η διεύρυνση της Ε.Ε. και η υπόθεση της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, στο εσωτερικό ταυτόχρονα όμως έμειναν χωρίς αντιμετώπιση τα προβλήματα της καθημερινότητας του Έλληνα πολίτη και οξύνθηκαν οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες.

    Χρόνος ενεργοποίησης των απλών πολιτών, ώστε να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού, εύχεται να αποβεί το 2003 ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας.

    Αυξημένη η κίνηση στις αγορές

    Παραμονή Πρωτοχρονιάς σήμερα και η αγορά κινήθηκε σε εορταστικούς ρυθμούς. Μεγάλη ήταν η κίνηση από το πρωί στην κεντρική αγορά της Αθήνας.

    Χρονιά του καταναλωτή, χαρακτήρισε το 2003, ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, κατά την επίσκεψή του στην Βαρβάκειο Αγορά, όπου διαπίστωσε ότι οι τιμές φρούτων και λαχανικών διαμορφώνονται σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, ενώ τις αυξήσεις που παρουσιάζονται στις τιμές αμνοεριφίων και χοιρινών γάλακτος, τις απέδωσε στην έλλειψη προσφοράς.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης άκουσε τα παράπονα των καταναλωτών, αλλά η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα.

    [02] Ο Σημίτης μιλάει στη ΝΕΤ για τα εθνικά θέματα

    31/12/2002 6:06:00 μμ

    Ο δρόμος της Τουρκίας προς τις Βρυξέλλες περνά από την πράσινη γραμμή της Λευκωσίας και το έχουν συνειδητοποιήσει αυτό στην Αγκυρα, τονίζει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ και τον Παύλο Τσίμα, στο πλαίσιο στο πλαίσιο της μαραθώνιας πρωτοχρονιάτικης εκπομπής, που είναι αφιερωμένη στην Κύπρο. Ο κ. Σημίτης προαναγγέλλει ότι θα επισκεφθεί τη Λευκωσία στις 18 Απριλίου, δύο ημέρες μετά την υπογραφή στην Αθήνα της συμφωνίας για την ένταξη στην Ε.Ε., ενώ εκφράζει την αισιοδοξία του για λύση του θέματος της υφαλοκρηπίδας μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

    Το πρόγραμμα θα μεταδοθεί σε εθνικό δίκτυο με ταυτόχρονη μετάδοση στην Κύπρο μέσω του ΡΙΚ, αλλά και μέσω του δορυφορικού προγράμματος της ΕΡΤ που θα συνδέσει την Αθήνα και τη Λευκωσία σε ένα μαραθώνιο επικοινωνίας και γιορτής με τον Ελληνισμό σε όλο τον κόσμο.

    [03] Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Γλαύκου Κληρίδη

    31/12/2002 12:25:00 μμ

    Στους Τουρκοκυπρίους με τη διαβεβαίωση ότι θα εργασθεί εντατικά για λύση του Κυπριακού, καθώς και στην Ελλάδα, με ευχαριστίες για τη συμβολή της στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι αφιερωμένο το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη. Απευθυνόμενος στους Τουρκοκυπρίους, ο κ. Κληρίδης τους διαβεβαίωσε ότι ''ενδιαφερόμαστε εξ' ίσου και για το δικό σας ειρηνικό και δημιουργικό μέλλον, για την ασφάλεια, την πρόοδο και την ευημερία τους, σε μια ενωμένη Κύπρο ενταγμένη στην Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    Θερμές ευχαριστίες στην Ελληνική κυβέρνηση

    Σε μια έμμεση αναφορά στις κινητοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων για την εξεύρεση λύσης, ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρει ότι προς την κατεύθυνση αυτή "αναμένουμε και τη δική τους συμβολή".

    Εξάλλου, εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς την Ελληνική κυβέρνηση και τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας για την ''καθοριστικής σημασίας'' βοήθειά της στο θέμα της ένταξης.

    Το πλήρες κείμενο του πρωτοχρονιάτικου μηνύματος του κ. Κληρίδη έχει ως εξής:

    ''Επικοινωνώ μαζί σας λίγες ώρες πριν από τον καινούριο χρόνο για να σας ευχηθώ χρόνια πολλά, υγεία, πρόοδο και ευτυχία. Περιμένοντας τον καινούριο χρόνο, θέλω, πολύ σύντομα, να μοιραστώ μαζί σας κάποια συναισθήματα και σκέψεις που είμαι σίγουρος ότι απασχολούν όλους μας. Δικαιολογημένα, λαός και ηγεσία, νιώθουμε χαρά και περηφάνια γιατί καταφέραμε, ύστερα από μια μεγάλη και δύσκολη πορεία να εντάξουμε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Για την επιτυχία αυτή καθοριστικής σημασίας ήταν η βοήθεια που μας πρόσφερε η Ελληνική Κυβέρνηση. Απόψε θέλω, για μια ακόμη φορά, να επαναλάβω δημόσια τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας γι' αυτή τη βοήθεια αλλά και για τη συμπαράσταση γενικότερα του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας, του ελληνικού λαού, ξένων κρατών και προσωπικοτήτων. Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω τα ελληνικά κόμματα γιατί, συναισθανόμενα τις ιστορικές ευθύνες τους και τηρώντας εθνικά υπεύθυνη στάση δεν χρησιμοποίησαν το Κυπριακό για την εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων. Νιώθω την ανάγκη να απευθυνθώ ιδιαίτερα προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας. Τους διαβεβαιώνω ότι ενδιαφερόμαστε εξίσου και για το δικό τους ειρηνικό και δημιουργικό μέλλον, για την ασφάλεια, την πρόοδο και την ευημερία τους σε μια ενωμένη Κύπρο ενταγμένη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε ήδη και θα αφιερώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για την επίτευξη λύσης του κυπριακού προβλήματος. Μιας λύσης που μπορεί να προκύψει, με πνεύμα συναίνεσης, ύστερα από διαπραγματεύσεις εντός των πλαισίων των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Για το σκοπό αυτό αναμένουμε και τη δική τους συμβολή. Μπροστά στο κατώφλι του νέου χρόνου εύχομαι στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας χρόνια πολλά. Προ παντός εύχομαι ο καινούριος χρόνος να είναι ο χρόνος που θα γίνει πραγματικότητα το κοινό όραμά μας για μια ενωμένη Κύπρο. Οι ώρες αυτές είναι ώρες χαράς. Με πολιτικά θέματα δεν θα ασχοληθώ. Γι' αυτό περιορίζομαι σε ευχές. Καταλήγοντας, ιδιαίτερες ευχές απευθύνω στους πρόσφυγες, στους εγκλωβισμένους μας και στους συγγενείς των αγνοουμένων, τόσο των Ελληνοκυπρίων, όσο και των Τουρκοκυπρίων. Εύχομαι ο καινούριος χρόνος να εκπληρώσει τις επιθυμίες όλων''.

    [04] Ιωάννινα: Κλειστό το αεροδρόμιο λόγω ομίχλης

    31/12/2002 12:16:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Για δεύτερη συνεχή μέρα τα Γιάννενα και μεγάλα τμήματα του νομού καλύπτονται από πυκνή ομίχλη.Το αεροδρόμιο της πόλης, παραμένει κλειστό και όλες οι μέχρι τώρα πτήσεις ματαιώθηκαν, όπως και χθες. Εκατοντάδες ταξιδιώτες που είχαν προορισμό την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, αλλά και όσοι από εκεί θα ταξίδευαν για τα Γιάννινα, αναγκάστηκαν να πάνε στους προορισμούς τους οδικά. Η ταλαιπωρία των επιβατών επαναφέρει στην επικαιρότητα το θέμα της εγκατάστασης Συστήματος Τυφλής Προσγείωσης (ILS) στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων και οι διαμαρτυρίες των φορέων της Ηπείρου, πυκνώνουν κάθε φορά που οι πτήσεις διακόπτονται από την ομίχλη, φαινόμενο πολύ συχνό, κυρίως το χειμώνα.

    Από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έχει ανατεθεί η μελέτη, ενώ η χρηματοδότηση για την εγκατάσταση του ILS είναι εξασφαλισμένη από το ΠΕΠ Ηπείρου.

    Σε μεγάλα τμήματα του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, η ομίχλη δημιουργεί μικροπροβλήματα και οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ενώ στον εθνικό δρόμο Ιωαννίνων-Τρικάλων, στην περιοχή της Κατάρας, εκτός από την ομίχλη, υπάρχει και χιόνι, όχι όμως στο οδόστρωμα.

    Από χθες μέχρι τώρα δεν είχε καταγραφεί κανένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα,όχι μόνο στο νομό Ιωαννίνων, αλλά και στην υπόλοιπη Ήπειρο.

    [05] Αποφυλακίστηκε ο Γιάννης Σερίφης

    31/12/2002 4:42:00 μμ

    Εκτός των φυλακών Κορυδαλλού βρίσκεται από σήμερα το μεσημέρι ο Γιάννης Σερίφης, ο οποίος αποφυλακίστηκε καταβάλλοντας χρηματική εγγύηση ύψους 10 εκ. δρχ. Ο Σερίφης δήλωσε εκ νέου αθώος και κατήγγειλε άσχημες συνθήκες κράτησης των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην 17Ν, ενώ χαρακτήρισε δίκαια τα αιτήματα της Αγγελικής Σωτηροπούλου. Την αποφυλάκιση του Σερίφη διέταξε το Συμβούλιο Εφετών, που αντικατέστησε την προσωρινή κράτησή του με τους περιοριστικούς όρους της εμφάνισης σε τακτά χρονικά διαστήματα σε αστυνομικό τμήμα αλλά και της απαγόρευσης μετακίνησής του εκτός των ορίων του νομού Αττικής. Τόσο ο Σερίφης όσο και οι υπόλοιποι 17 προφυλακισμένοι γιά την υπόθεση της 17Ν έχουν παραπεμφθεί σε δίκη για σωρεία αδικημάτων, η εκδίκαση της οποίας αναμένεται να αρχίσει το πρώτο τρίμηνο του 2003.

    [06] Ληστείες σε παιδιά που έλεγαν τα κάλαντα

    31/12/2002 12:50:00 μμ

    Τρία ανήλικα παιδάκια που έλεγαν τα κάλαντα λήστεψαν άγνωστοι στην περιοχή της Νέας Σμύρνης. Η πρώτη επίθεση συνέβη στις 11 το πρωϊ στην οδό Αιμιλιανού Γρεβενών 19, όταν δύο νεαροί ακινητοποίησαν έναν 11χρονο και με σωματική βία του απέσπασαν 30 ευρώ που είχε μαζέψει απο τα κάλαντα τον χτύπησαν και εξαφανίστηκαν. Είκοσι λεπτά αργότερα δυο άλλοι νεαροί με την απειλή μαχαιριού στην οδό Βυζαντίου 79, ακινητοποίησαν έναν 15χρονο και έναν 16χρονο και τους απέσπασαν 120 ευρώ. Και στις δυο περιπτώσεις τα ανήλικα θύματα έδωσαν κατάθεση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής και περιέγραψαν τους δράστες. Γίνονται έρευνες για τη σύλληψή τους.

    [07] Ρομάνο Πρόντι εφ' όλης της ύλης στην ΕΤ3

    30/12/2002 7:28:00 μμ

    Αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό έως τις 28 Φεβρουαρίου εμφανίζεται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ρομάνο Πρόντι. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΤ3 και η οποία πρόκειται να μεταδοθεί την Πρωτοχρονιά, ο πρόεδρος της Commission μιλά για όλα τα ζητήματα μείζωνος σημασίας που απασχολούν αυτή τη χρονική περίοδο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    O κ. Πρόντι μιλώντας στην εκπομπή "Δυο στην Τρία" και στον δημοσιογράφο κ. Χρήστο Μάτη, σπεύδει να σημειώσει ότι ακόμα και αν δεν επιτευχθεί λύση μέχρι τότε υπάρχουν και άλλα περιθώρια.

    Ο κ. Πρόντι υπογραμμίζει το στρατηγικό χαρακτήρα της Κύπρου λέγοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είχε έλλειμμα εάν αυτή δεν είχε συμπεριληφθεί στη διεύρυνση, ενώ για το σχέδιο Αναν αναφέρει ότι αυτό βρίσκεται εντός κοινοτικού κεκτημένου μολονότι, όπως διευκρινίζει, χρειάζεται "κάποιες προσαρμογές".

    Αναφερόμενος στην Τουρκία υπενθυμίζει το ομόφωνο της απόφασης για το 2004 αποκλείοντας επιτάχυνση της σχετικής διαδικασίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση της ΕΕ απέναντι σε έναν πόλεμο στο Ιράκ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική, ενώ για τη σύνοδο κορυφής της Θεσσαλονίκης εκφράζει την πεποίθηση ότι μπορεί να είναι ιστορική για τις αποφάσεις στα ζητήματα της μεσογειακής συνεργασίας και της προστασίας των συνόρων.

    [08] Ελληνο-ιταλικό σχέδιο δράσης για το 2003

    30/12/2002 5:18:00 μμ

    Η Ελλάδα και η Ιταλία, οι δύο χώρες που θα ασκήσουν την Προεδρία του Συμβουλίου κατά την διάρκεια του ερχόμενου έτους, έχουν εκπονήσει κοινό σχέδιο δράσης για το 2003, το οποίο παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα και η Ιταλία γίνονται τα πρώτα κράτη - μέλη που εφαρμόζουν τη νέα κοινοτική οδηγία για την εκπόνηση ετήσιου προγράμματος από τις δύο χώρες - μέλη που ασκούν την προεδρία σε ένα ημερολογιακό έτος.

    Το ελληνοϊταλικό Σχέδιο προβλέπει ότι το Συμβούλιο, στην διάρκεια του 2003, θα ασχοληθεί κυρίως με την διαμόρφωση των δομών εκείνων που θα επιτρέψουν την αποτελεσματική λειτουργία της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και με τα θέματα της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής, της αειφόρου ανάπτυξης, του ασύλου και της μετανάστευσης, του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων και της διαμόρφωσης ισχυρής παρουσίας στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής.

    Συγκεκριμένα:

    Οδηγώντας την ένωση προς το μέλλον: η διπλή πρόκληση της διεύρυνσης και της μεταρρύθμισης

    Προβλέπεται η οριστικοποίηση της Συνθήκης Προσχώρησης για κάθε ένα από τα 10 νέα κράτη - μέλη, η οποία θα υπογραφεί στις 16 Απριλίου του 2003, στην Αθήνα.

    Παράλληλα, θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρουμανία και την Βουλγαρία, των οποίων οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, με σκοπό την ένταξη το 2007, αλλά και με την Τουρκία, η οποία δεν έχει ακόμη λάβει επίσημη ημερομηνία για έναρξη των διαπραγματεύσεων.

    Επιπλέον, με την εφαρμογή της Συνθήκης της Νίκαιας, το Συμβούλιο θα προχωρήσει, ήδη από την αρχή του 2003, στην εφαρμογή των απαραίτητων ρυθμίσεων στις νομοθετικές διαδικασίες, ειδικώς στα σημεία όπου η Συνθήκη προβλέπει την εισαγωγή της συναπόφασης.

    Η Ευρωπαϊκή Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης θα συνεχίσει και θα ολοκληρώσει το έργο της στην προετοιμασία του σχεδίου Συντάγματος το οποίο θα παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης.

    Προώθηση της οικονομίας, της κοινωνικής συνοχής και της αειφόρου ανάπτυξης

    Το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο υπό ελληνική προεδρία θα αποτελέσει "σταθμό" σε ό,τι αφορά την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συντονισμό και εφαρμογή κοινής στρατηγικής στο σύνολό της.

    Στο α' εξάμηνο του 2003 εξάλλου θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής, με σημείο αναφοράς τις Κατευθυντήριες Γραμμές Ευρείας Οικονομικής Πολιτικής, οι οποίες θα προβλέπουν τριετές χρονοδιάγραμμα και αναμένεται να υιοθετηθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο, στην Σύνοδο της Θεσσαλονίκης. Από τα βασικά ζητήματα που θα τεθούν κατά την διάρκεια του 2003 είναι η φορολογία, η πολιτική επενδύσεων, η νομοθεσία των εξαγορών και των συγχωνεύσεων, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές κ.ά.

    Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην ενίσχυση του διαλόγου Ε.Ε. - Ρωσίας στα θέματα ενέργειας.

    Σε ό,τι αφορά την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, οι βασικές προσπάθειες του Συμβουλίου θα στραφούν γύρω από την αναθεώρηση της Στρατηγικής για την Απασχόληση, με στόχο τις μέσω και μακροπρόθεσμες προκλήσεις που τέθηκαν στην Λισσαβόνα για το 2010.

    Το Συμβούλιο θα ασχοληθεί επίσης και με την αναθεώρηση της Ατζέντας για την Κοινωνική Πολιτική, με σκοπό την εκτίμηση της κατάστασης και τον προγραμματισμό νέων πρωτοβουλιών στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και του Πολιτισμού.

    Επιπλέον, θα ληφθεί υπόψη ότι το 2003 θα είναι το Ευρωπαϊκό Έτος για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες, ενώ το 2004 θα είναι Διεθνές Έτος αφιερωμένο στην Οικογένεια.

    Παράλληλα, θα καταβληθούν προσπάθειες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς.

    Βασική προτεραιότητα θα αποτελέσει η διασφάλιση των δικτύων διακίνησης αγαθών στις υπό ένταξη χώρες, κυρίως στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, αλλά και η τόνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Τέλος, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου θα αναθεωρηθεί η Στρατηγική για την Αειφόρο Ανάπτυξη, με γνώμονα και τα συμπεράσματα της πρόσφατης Παγκόσμιας Συνόδου του Γιοχάνεσμπουργκ σχετικά με την ενέργεια, το νερό, τα χημικά κλπ.

    Η εργασία στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) θα συνεχιστεί με βάση τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών τον περασμένο Οκτώβριο.

    Αναπτύσσοντας την ευρωπαϊκή περιοχή ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης

    Το ζήτημα αυτό θα απασχολήσει έντονα το Συμβούλιο, καθώς συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στο θέμα του ασύλου και της μετανάστευσης.

    Τόσο η Ελληνική όσο και η Ιταλική Προεδρία αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία σε αυτό το θέμα, με βασικό γνώμονα την εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων που ελήφθησαν στην Σεβίλλη.

    Συγκεκριμένα, πρόκειται για αποφάσεις οι οποίες αφορούν τον αγώνα κατά της λαθρομετανάστευσης, την εφαρμογή κοινού συστήματος αναγνώρισης των στοιχείων βίζας, την πάταξη της παράνομης διακίνησης προσώπων, αλλά και την ταυτόχρονη ενίσχυση των θυμάτων αυτής της δραστηριότητας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιχειρήσει να εκπονήσει σχέδιο συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών ώστε να ελεγχθεί αποτελεσματικότερα το φαινόμενο.

    Έως το καλοκαίρι του 2003 θα πρέπει να έχουν τεθεί σε αφρμογή τα μέτρα που αφορούν την συνεργασία των κρατών - μελών που αφορούν τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων.

    Η συνεργασία, τέλος, των κρατών - μελών στο θέμα της αστυνομίας και της εσωτερικής ασφάλειας θα εξακολουθήσει να εστιάζεται στην εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης για την Πάταξη της Τρομοκρατίας, στην βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της EUROPOL και στην περαιτέρω εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης για τον αγώνα κατά των ναρκωτικών.

    Ανάλογες δράσεις αναμένεται να αναληφθούν και σε ό,τι αφορά την νομοθεσία σχετικώς με την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας αλλά και το "ξέπλυμα βρώμικου χρήματος". Οι περιοχές του βασικού ενδιαφέροντος σχετικώς με τις εξωτερικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφορούν κυρίως τα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο, τη Ρωσία, τους νέους "γείτονές" της μετά την διεύρυνση, τον Νότιο Καύκασο, τις ΗΠΑ και βέβαια την Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική.

    Αναπτύσσοντας την Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας, βασικός στόχος αυτής της πολιτικής θα είναι η περαιτέρω ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων,με κατ' αρχήν επιδίωξη τον "Πρωταρχικό Στόχο" που προβλέπει δύναμη 50.000 ανδρών ως το καλοκαίρι του 2003.

    Παράλληλα θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας των Αρχηγείων της Δύναμης και την τελειοποίηση της προετοιμασίας για τα Στοιχεία Ταχείας Αντίδρασης.

    Σημαντική πρόκληση θα αποτελέσει βέβαια η ανάληψη της ευθύνης της αποστολής διατήρησης της ειρήνης στην ΠΓΔΜ, τον ερχόμενο Μάρτιο, που θα αποτελέσει και την πρώτη δοκιμασία του λεγόμενου "Ευρωστρατού".

    Μέχρι το τέλος δε του 2003 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και ο σχεδιασμός των στόχων για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο επίπεδο των μη-στρατιωτικών δυνάμεων (αστυνομία, διοικητική υποστήριξη, συνεργασία με μη κυβερνητικές οργανώσεις κλπ).

    [09] Νέο σύστημα οικονομικής διαχείρισης για την Comission

    30/12/2002 7:19:00 μμ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε μία σειρά μέτρων για την προώθηση της νέας δομής της οικονομικής της διαχείρισης. Τα μέτρα αυτά, που περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις επί του ισχύοντος οικονομικού κανονισμού, πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2003. Στόχος των ρυθμίσεων αυτών η εξάλειψη του αυστηρά συγκεντρωτικού συστήματος και η αντικατάστασή του από αποκεντρωμένες εντολοδόχους υπηρεσίες.

    Στόχος η βελτίωση της οικονομικής διαχείρισης

    Σε συνέχεια αυτών των μεταρρυθμίσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να καταργήσει την Γενική Διεύθυνση Οικονομικού Ελέγχου, της οποίας οι υπάλληλοι θα μετακινηθούν σε νέες εντολοδόχους υπηρεσίες.

    Η αρμόδια Κοινοτική Επίτροπος για θέματα προϋπολογισμού, Μικαέλε Σρέυερ, δήλωσε σχετικά, πως "η ποιότητα της οικονομικής διαχείρισης βρίσκεται μεταξύ των προτεραιοτήτων της Επιτροπής. Η 1η Ιανουαρίου θα σηματοδοτήσει την αρχή ενός εντελώς νέου μοντέλου διαχείρισης. Από πρακτικής απόψεως, οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα καταστήσουν εφικτή την υλοποίηση των διοικητικών μεταβολών, τις οποίες ευαγγελίζεται η Λευκή Βίβλος".

    Το χαρακτηριστικότερο αποτέλεσμα, που αναμένεται να προκύψει από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής του νέου οικονομικού κανονισμού, παραμένει η μεταφορά της όλης ευθύνης για την διαχείριση του προϋπολογισμού σε λειτουργικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου και του οικονομικού ελέγχου.

    Η προηγούμενη συμφωνία για την ύπαρξη ενός συγκεντρωτικού συστήματος οικονομικού ελέγχου, το οποίο, ανά περίπτωση, επικουρείται από μια κεντρική επιτροπή αγορών, αντικαθίσταται από ένα νέο εντελώς αποκεντρωμένο σύστημα ελέγχων και διαχείρισης.

    Η αποκέντρωση αυτή των ως άνω αρμοδιοτήτων έρχεται σαν αποτέλεσμα μιας άλλης υπαρκτής πραγματικότητας: ενός δηλαδή συνεχώς διογκούμενου προϋπολογισμού, μιας συνεχώς μεταβαλλόμενης Ένωσης, εντός της οποίας αναπτύσσονται περίπλοκα επιχειρησιακά προγράμματα, σε ένα πεδίο δράσης ολοένα και μεγαλύτερο.

    Η Επιτροπή έκρινε πως οι συνθήκες για την προώθηση της ιδέας μιας ολοκληρωμένης αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων έχουν προ πολλού ωριμάσει.

    Φυσικά η απόφαση αυτή της Επιτροπής συνοδεύεται από μια ολόκληρη σειρά μέτρων υποστήριξης. Η αντικατάσταση του παραδοσιακά συγκεντρωτικού συστήματος οικονομικού ελέγχου δεν συνεπάγεται βεβαίως τη μείωση των αντίστοιχων θέσεων εργασίας.

    Για το σύνολο των 600 κοινοτικών υπαλλήλων, που ήδη απασχολούνται στις Γενικές Διευθύνσεις με αντικείμενο την ενίσχυση της οικονομικής διαχείρισης έχει προβλεφθεί η διατήρησή τους σε θέσεις προσωποπαγούς χαρακτήρα.

    [10] Χρηματοδότηση για ανάπτυξη οπτικοακουστικών έργων

    30/12/2002 6:25:00 μμ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχεται προτάσεις για την ενθάρρυνση της ανάπτυξης και της διανομής οπτικοακουστικών έργων. Η παρούσα πρόσκληση απευθύνεται ειδικά στις ανεξάρτητες ευρωπαϊκές εταιρίες παραγωγής των οποίων οι δραστηριότητες συμβάλλουν στην ενθάρρυνση της ανάπτυξης, της διανομής και της προώθησης των ευρωπαϊκών οπτικοακουστικών έργων.

    Οι ευρωπαϊκές εταιρείες που επιθυμούν να ανταποκριθούν στην παρούσα πρόσκληση υποβολής προσφορών και να λάβουν το έγγραφο ''Κατευθυντήριες γραμμές για την υποβολή προτάσεων με σκοπό την επίτευξη χρηματοδοτικής ενίσχυσης στον τομέα της ανάπτυξης - Χρηματοδότηση της ταυτόχρονης ανάπτυξης δέσμης έργων ''State funding 2nd stage'', πρέπει να αποστείλουν την αίτησή τους ταχυδρομικώς ή με φαξ στην ακόλουθη διεύθυνση:

    Commission Europeenne

    M.Jacques Delmoly Chef d'unite,

    DG EAC/C3

    B 100 4/20

    B-1049

    Βρυξέλλες

    Φαξ (32-2) 2999214

    [11] Το ''χρονικό'' μιας προαναγγελθείσας Διεύρυνσης

    30/12/2002 5:00:00 μμ

    Ο φάκελος της Διεύρυνσης αποτελεί αναμφίβολα την πρώτη προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας. Οι ευθύνες της χώρας μας που συνδέονται με το ζήτημα της Διεύρυνσης, είναι μεγάλες διότι περιλαμβάνουν χειρισμούς για δέκα τουλάχιστον χώρες, με μια επιπρόσθετη ευθύνη ιδιαίτερης σπουδαιότητας όπως είναι εκείνη που αφορά τη διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος, η οποία είναι ανεξάρτητη από εκείνη της προσχώρησης που έκλεισε κατά τον πλέον ευτυχή τρόπο. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2003 πρέπει δίχως καθυστέρηση, αναβολές και χρονοτριβές να υλοποιηθούν συγκεκριμένες ενέργειες, πράξεις και διαδικασίες, ώστε στην καθορισμένη ημερομηνία της 16ης Απριλίου να υπογραφεί η Συνθήκη Προσχώρησης και για τις δέκα υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

    Τελικό βήμα η υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης στην Αθήνα

    Οι λόγοι σαφείς: πρώτον, το ζήτημα της Διεύρυνσης διαθέτει έναν χαρακτήρα επείγουσας διαδικασίας για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, δεύτερον, ενώ ταυτόχρονα αντιπροσωπεύει ένα από τα σημαντικότερα εγχειρήματα ιστορικού, οικονομικού, στρατηγικού και πολιτικού χαρακτήρα για την πορεία της ΕΕ και τέλος διότι νομοθετικά, θεσμικά και διαδικαστικά έχει χρονολογικά την συγκεκριμένη του θέση στο συνολικό πλάνο της Διεύρυνσης.

    Η διαδικασία ολοκλήρωσης της σύνταξης της Συνθήκης Προσχώρησης και μάλιστα για τα δέκα υποψήφια κράτη, είναι μια διαδικασία δύσκολη και περίπλοκη που απαιτεί την συνεργασία πολυάριθμων τομέων και ειδικοτήτων, τόσο σε επίπεδο Κοινοτικό όσο και σε επίπεδο των υποψήφιων χωρών, με γενικό συντονιστή και επόπτη την ελληνική προεδρία που έχει και την κυριότερη ευθύνη.

    Η διαδικασία αυτή πρέπει να τελειώσει απαραίτητα τον μήνα Ιανουάριο και ίσως στα μέσα Φεβρουαρίου, διότι εν συνεχεία ακολουθούν άλλες επείγουσες ενέργειες ώστε να είναι όλα έτοιμα στις 16 Απριλίου για την επίσημη πανηγυρική υπογραφή στην Αθήνα, στην αρχαία αθηναϊκή αγορά, στοά Αττάλου.

    Η νέα ''διευρυμένη'' Επιτροπή

    Η συνθήκη προσχώρησης θα ορίζει ότι οι Επίτροποι από τα νέα δέκα κράτη θα συμμετάσχουν στη σημερινή ''Επιτροπή'' από την ημερομηνία προσχώρησης, δηλαδή από την 1η Μαΐου 2004.

    Μετά το διορισμό του νέου προέδρου της Επιτροπής από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο 2004, το νεοεκλεγμένο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εγκρίνει τη νέα ''Επιτροπή'' η οποία θα πρέπει να αναλάβει καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου 2004.

    Από την ημερομηνία που θα αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα διευρυμένη ''Επιτροπή'', θα αρχίσουν να ισχύουν οι διατάξεις που περιέχονται στη Συνθήκη της Νίκαιας, σχετικά με την λειτουργία και τις εξουσίες της Επιτροπής, αλλά και τον τρόπο ψηφοφορίας στο Συμβούλιο υπουργών.

    Οι απαραίτητες διαβουλεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα θέματα αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιανουαρίου του 2003, μια διαδικασία που εμπίπτει στις υποχρεώσεις της Ελληνικής Προεδρίας.

    Η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος, πρωτεύουσα προτεραιότητα

    Στο πλαίσιο των διαδικασιών που αφορούν την Ελληνική Προεδρία για την Διεύρυνση, το Κυπριακό κατέχει μια ιδιαίτερα σημαντική θέση, για το οποίο απο την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και πολιτείας εκδηλώνεται ένα μεγάλο ενδιαφέρον και προσοχή.

    Κι αυτό διότι μετά την επιτυχή προσχώρηση της Κύπρου στην ΕΕ, εκκρεμεί το γνωστό πολιτικό πρόβλημα της λύσης του Κυπριακού στις προτάσεις Ανάν του ΟΗΕ και ολες δε οι πλευρές, συμπεριλαμβανομένων του ΟΗΕ, της ΕΕ και φυσικά της Ελλάδας και άλλων κρατών, περιμένουν την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος μέχρι την ημερομηνία της 28 Φεβρουαρίου 2003 με βάση τις προτάσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

    Δυστυχώς η τουρκοκυπριακή πλευρά, αλλά και η Τουρκία φαίνεται πως δεν ευνοούν μια τέτοια διευθέτηση, ούτε έχουν αποδεχθεί την έναρξη σοβαρών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κυπριακών πλευρών για να καταλήξουν σε μια διευθέτηση και σε μια συμφωνία. Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει δεχθεί να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μήπως και καταλήξουν οι δύο πλευρές σε μια από κοινού αποδεκτή συμφωνία.

    Γεγονός είναι πως η ΕΕ στην Κοπεγχάγη οχι μόνο ενέκρινε την προσχώρηση της Κύπρου ως νέο κράτος μέλος της ΕΕ μαζί με τα άλλα υποψήφια κράτη, όχι μόνο διαχώρισε την ένταξη απο την λήξη του Κυπριακού προβλήματος, αλλά ''επιβεβαίωσε τη σαφή του προτίμηση για την ένταξη στην ΕΕ μιας ενωμένης Κύπρου''.

    Επιπλέον, η ΕΕ απευθύνει έκκληση στις δύο πλευρές να επωφεληθούν της ευκαιρίας για να καταλήξουν σε μια διευθέτηση και συμφωνία, προσθέτοντας πως είναι πρόθυμη να προσαρμόσει τους όρους της διευθέτησης στη Συνθήκη Προσχώρησης και μάλιστα με προσαρμογές των όρων προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ, όσον αφορά την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Εάν δεν υπάρξει διευθέτηση αναφέρει το κείμενο της Κοπεγχάγης, τότε η εφαρμογή του κεκτημένου στο βόρειο τμήμα της νήσου (δηλαδή στην τουρκοκυπριακή περιοχή κατοχής) αναστέλλεται εως ότου το Συμβούλιο λάβει ομόφωνα διαφορετική απόφαση.

    Εν τω μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή σε συνεννόηση με την κυπριακή κυβέρνηση να εξετάσει τρόπους για να προωθηθεί η οικονομική ανάπτυξη του βόρειου τμήματος της Κύπρου και να έλθει πιο κοντά στην Ευρώπη.

    Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για μια οικονομική βοήθεια προς την τουρκοκυπριακή περιοχή ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ. Ηδη, η κυπριακή κυβέρνηση ανήγγειλε οικονομική βοήθεια και πολλές άλλες διευκολύνσεις προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα, για να επιταχυνθεί μια προσέγγιση των δύο κυπριακών κοινοτήτων.

    Ολα αυτά τα παραπάνω που αφορούν την λύση του Κυπριακού προβλήματος και εντάσσονται στις προσπάθειες της ΕΕ για μια ολοκληρωμένη λύση, αφορούν απόλυτα και την Ελληνική Προεδρία, η οποία οφείλει να συγκεντρώσει όλες της τις δραστηριότητες που αφορούν την Κύπρο μέχρι τις 16 Απριλίου που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η υπογραφή της Συνθήκης προσχώρησης στην ΕΕ.

    Οι υποχρεώσεις της Ελληνικής Προεδρικές αναφορικά με τον φάκελο Διεύρυνση, που αποτελεί και την πρώτη της προτεραιότητα, δεν εξαντλούνται μόνο με ενέργειες που αφορούν τις δέκα υποψήφιες χώρες, αλλά και με παρεμφερείς ενέργειες που αφορούν την Βουλγαρία και Ρουμανία, δύο άλλες υποψήφιες προς ένταξη χώρες με ορίζοντα βέβαια το 2007.

    [12] ''Στα δάχτυλα'' παίζουν οι Ελληνες το ευρώ

    25/12/2002 7:32:00 μμ

    Ιδιαίτερα υψηλό βαθμό εξοικείωσης με το ευρώ δηλώνουν ότι έχουν οι Ελληνες, οι οποίοι πάντως διαπιστώνουν αύξηση των τιμών μετά την είσοδο του ενιαίου νομίσματος. Παράλληλα, μόνο τέσσερις στους δέκα Ελληνες είναι ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι το ευρώ έγινε το νόμισμά τους.

    ...αλλά δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τις στρογγυλοποιήσεις

    Το συμπέρασμα αυτό συνάγεται από την κοινοτική δημοσκόπηση "Ευρωβαρόμετρο" με θέμα τον αντίκτυπο του ενιαίου νομίσματος, ένα χρόνο μετά την εισαγωγή του, στις καταναλωτικές συνήθειες των πολιτών της ευρωζώνης, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Όπως προκύπτει από το ευρωβαρόμετρο, οι Έλληνες εμφανίζουν υψηλότερα από το μέσο κοινοτικό όρο ποσοστά εξοικείωσης με το ευρώ, συγκρατώντας και συγκρίνοντας τις τιμές σε ευρώ αλλά και κατανοώντας τους λογαριασμούς με το ενιαίο νόμισμα σχετικά εύκολα. Ειδικότερα, το 70% των Ελλήνων δηλώνουν ότι "δεν τους δημιουργεί πλέον κανένα πρόβλημα το ευρώ", κάτι που αφορά το 51,5% των πολιτών της ευρωζώνης.

    Πιο εξοικειωμένοι με το ευρώ εμφανίζονται οι Ιρλανδοί (71,7%) και λιγότερο οι Γάλλοι (36,5%).

    Παράλληλα, περίπου εννέα στους δέκα πολίτες της ευρωζώνης θεωρούν ότι οι τιμές στρογγυλοποιήθηκαν προς τα πάνω λόγω του ευρώ. Ειδικότερα, το 86% των Ελλήνων και το 84,4% των Ευρωπαίων πολιτών συνδέουν την αύξηση των τιμών με την εισαγωγή του ευρώ. Η αντίληψη αυτή επικρατεί περισσότερο στην Ολλανδία (92%) και λιγότερο στο Λουξεμβούργο (61%).

    Εξάλλου, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, οι Έλληνες είναι όλο και λιγότερο ευνοϊκά διακείμενοι στο ενιαίο νόμισμα: Mόνο το 42% των Ελλήνων δηλώνουν "πολύ ή αρκετά ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι το ευρώ έγινε το νόμισμά τους". Ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 49,7%. Περισσότερο "ευρώ-φιλοι" εμφανίζονται οι Λουξεμβούργιοι (84,2%) και λιγότερο οι Γερμανοί (27,8%).

    [13] Η Κύπρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    24/12/2002 1:11:00 πμ

    Για την πολυβασανισμένη Κύπρο ανοίγεται πλέον ένα διαφορετικό, ελπιδοφόρο μέλλον. Η ένταξη της στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί την ιστορική καμπή που αλλάζει τη ζωή των πολιτών της, ενώ παράλληλα χαράσσει νέα πορεία στην οικονομία και την ευημερία της.

    Ιστορική διαδρομή

    Κι όμως μέχρι πριν μερικά χρόνια κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα ήταν δυνατόν οι Ευρωπαίοι να δεχτούν ένα διαιρεμένο νησί στην Έ.Ε. Τα πράγματα άλλαξαν όταν οι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού -ΟΗΕ, ΗΠΑ, Βρετανία-πίστεψαν ότι η ένταξη στην Ε.Ε. θα μπορούσε να αποτελέσει τον καταλύτη για την εξεύρεση λύσης στο πολιτικό πρόβλημα. Μέχρι τότε μοναδικό μέσο για την προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας της νήσου αποτελούσε το ελληνικό βέτο. Η αλλαγή της τουρκικής στάσης, όμως, που άρχισε να προωθεί και την δική της ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέστησε εφικτή μία διαφορετική προσέγγιση στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    Η ένταξη της διαιρεμένης νήσου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτέλεσε στρατηγικό της στόχο από το 1990, αλλά η σχέσεις της Κύπρου με την Ε.Έ. είχαν ήδη ξεκινήσει από το 1972, όταν υπογράφηκε η Συμφωνία Σύνδεσης της Μεγαλονήσου με την ΕΟΚ. Ακολούθησαν τέσσερα χρηματοδοτικά Πρωτόκολλα.

    Η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας, η οποία θα αποτελείτο από δύο στάδια και θα οδηγούσε σε Τελωνιακή Ένωση εντός 10 ετών από την ημέρα της υπογραφής της, καθυστέρησε λόγω της τουρκικής εισβολής του 1974 και των συνεπειών της. Το νησί διαιρέθηκε στα δύο με το 40% των Ελληνοκυπρίων να γίνονται πρόσφυγες. Η κυπριακή οικονομία έχασε κατά συνέπεια ένα από τα πιο ζωτικά κομμάτια της παραγωγής της.

    Το 1990 η Κυπριακή Δημοκρατία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην Ε.Ε. Η αίτηση έγινε δεκτή, ενώ το 1993 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε τη γνωμοδότηση της. Σε αυτήν αναγνωρίζεται τόσο ο ευρωπαϊκός χαρακτήρας, όσο και η ταυτότητα της Κύπρου, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνεται ότι η Μεγαλόνησος πληροί τα βασικά κριτήρια για ένταξη στην Ε.Ε.

    Το 1994 στα ευρωπαϊκά συμβούλια της Κέρκυρας και του Έσσεν έγινε σαφές ότι η επόμενη φάση της διεύρυνσης της Ε.Ε. θα περιλάμβανε την Κύπρο, ενώ μέχρι το 1995 πραγματοποιήθηκαν ουσιαστικές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, στις 6 Μαρτίου 1995, διευκρίνισε στα Συμπεράσματά του ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα άρχιζαν 6 μήνες μετά τη Σύγκλιση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης του 1996.

    Στις 12-13 Δεκεμβρίου 1997 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λουξεμβούργου κάλεσε την Κύπρο, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Εσθονία, τη Δημοκρατία της Τσεχίας και τη Σλοβενία να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις για να ενταχθούν στην Ένωση, ενώ στις 30 Μαρτίου του 1998 ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις πρώτες 6 χώρες ("Ομάδα του Λουξεμβούργου"). Εκτοτε μια σειρά από συναντήσεις ασχολήθηκε με τον έλεγχο ("screening") της συμβατότητας της νομοθεσίας της Κύπρου με τη νομοθεσία της ΕΕ. Η Κύπρος συμμετείχε επίσης στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, η οποία συνήλθε για πρώτη φορά στο Κάρντιφ στις 12 Μαρτίου 1998.

    Τον επόμενο χρόνο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ελσίνκι επιβεβαίωσε ότι η επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Τον Δεκέμβριο του 2000 στη Νίκαια, όπου ουσιαστικά θεμελιώνεται η διεύρυνση, οι ηγέτες της Ε.Ε. συμπεριέλαβαν και την Κύπρο στο σχεδιασμό μίας Ευρωπαϊκής Ένωσης των 20-25 και ενδεχομένως των 27 κρατών.

    Στις 30 Ιανουαρίου του 2002 υποβλήθηκαν από την Επιτροπή προτάσεις όπου το βόρειο τμήμα της Κύπρου (κατεχόμενα) κατείχε ξεχωριστή θέση για το δημοσιονομικό πλαίσιο της διεύρυνσης. Επιπλέον προτάθηκε ειδική χρηματοδότηση του βόρειου Τμήματος του νησιού για τα έτη 2004-2006, με την προϋπόθεση ότι θα έχει επιλυθεί το πολιτικό πρόβλημα πριν από την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. (αυτό όμως δεν θα αποτελούσε προϋπόθεση για την ένταξη της κυπριακής δημοκρατίας)

    Στις 9 Οκτωβρίου του 2002 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Έκθεση προόδου για το 2002 επιβεβαίωσε τις εξαιρετικές επιδόσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η έκθεση αυτή αξιολογείται ως ένα από τα πιο σημαντικά έγγραφα για την πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού με αυτήν άνοιξε ουσιαστικά ο δρόμος για την απόφαση ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε.

    Στις 13 Δεκεμβρίου του 2002 η Κύπρος γίνεται δεκτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη Σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης αποφασίστηκε να ενταχθεί η Κύπρος, ωστόσο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε τη σαφή του προτίμηση για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση μίας ενωμένης νήσου. Στο πλαίσιο αυτό το Συμβούλιο εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη δέσμευση των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2003 με βάση τις προτάσεις του γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

    [14] Νέα προγράμματα στην ''Κοινωνία της Πληροφορίας''

    24/12/2002 1:09:00 πμ

    Σημαντικό "άνοιγμα" στην αγορά πληροφορικής-τηλεπικοινωνιών αναμένεται να αποτελέσει η προκήρυξη των δύο μεγάλων έργων πληροφορικής "Σύζευξις" και "Police on line" του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας".

    Τέλη Φεβρουαρίου λήγουν οι προθεσμίες

    Η αρμόδια γενική γραμματεία έχει δρομολογήσει την επιτάχυνση των έργων του Επιχειρησιακού Προγράμματος, τόσο με την πρόσφατη ένταξη νέων έργων ύψους 200 εκατ. ευρώ, όσο και με την υιοθέτηση ταχύτατων διαδικασιών, των οποίων το πλαίσιο θα συγκεκριμενοποιηθεί στις αρχές του έτους και θα περιλαμβάνει σαφείς προθεσμίες όσον αφορά την πορεία των έργων.

    Οι προκηρύξεις για τα δύο μεγάλα έργα, με τα οποία υλοποιείται σε μεγάλο μέρος η ηλεκτρονικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, έχουν ήδη αποσταλλεί για δημοσίευση στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Σημειώνεται ότι η δημοσίευση στο επίσημο έντυπο της ΕΕ είναι απαραίτητη δεδομένου ότι λόγω μεγέθους πρόκειται για διεθνείς διαγωνισμούς.

    Η προθεσμία για την υποβολή των προτάσεων θα είναι η 20η Φεβρουαρίου για το "Police on Line" και η 24η Φεβρουαρίου όσον αφορά το "Σύζευξις".

    Το σπουδαιότερο από τα δύο έργα, το "Σύζευξις", προϋπολογισμού 75 εκατ. ευρώ, θα προσφέρει τη βασική υποδομή για τη διασύνδεση και τη ροή των πληροφοριών μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών ολόκληρης της χώρας.

    Αντικείμενο του προγράμματος είναι η ολοκλήρωση και επέκταση του δικτύου της δημόσιας διοίκησης, το οποίο θα ενώνει και θα προσφέρει υπηρεσίες τηλεματικής στην κεντρική και περιφερειακή διοίκηση, στην τοπική αυτοδιοίκηση α' και β' βαθμίδας, στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας, στα στρατολογικά γραφεία και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

    Ετσι, στην τελική μορφή του, το έργο θα καλύψει τις ανάγκες των φορέων της δημόσιας διοίκησης για επικοινωνία και ανταλλαγή δεδομένων, μειώνοντας σημαντικά τα κόστη.

    Το έργο θα δημοπρατηθεί σε έξι τμήματα, ένα για κάθε περιφέρεια, ώστε το μέγεθος να είναι μικρότερο και να είναι δυνατή η συμμετοχή για τους μικρότερους τηλεπικοινωνιακούς φορείς. Περιλαμβάνει, δε, τρία έργα, δηλαδή το δίκτυο κορμού, το σύστημα ασφάλειας και η τεχνική υποστήριξη.

    Η προκήρυξη θα γίνει κεντρικά και ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να δηλώνει για ποιο κομμάτι ενδιαφέρεται, ενώ το περιθώριο για την κατάθεση των προτάσεων θα είναι περίπου ένα δίμηνο.

    [15] Ανθρωπιστική βοήθεια προς το Αφγανιστάν

    24/12/2002 6:59:00 μμ

    Aνθρωπιστική βοήθεια ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ αποστέλλει η ΕΕ στο Αφγανιστάν, με στόχο να καλυφθεί ένα ποσοστό των αναγκών του χειμώνα, αλλά και προς βοήθεια των Αφγανών προσφύγων στο Πακιστάν.

    Πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι στο έλεος του χειμώνα

    ''Η κατάσταση στο Αφγανιστάν παραμένει ανησυχητική και οι κακές καιρικές συνθήκες αναμένεται να δημιουργήσουν επιπρόσθετες ανάγκες'', αναφέρει στην σχετική ανακοίνωση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Ανάγκη για βοήθεια έχει επίσης ένας αριθμός Αφγανών που είχαν επαναπατριστεί, αλλά εξαιτίας των κακών συνθηκών στις πόλεις ή τα χωριά τους έφυγαν πάλι για το Πακιστάν, διευκρινίζει η Επιτροπή.

    ''Πολλοί από αυτούς που επέστρεψαν στην πατρίδα τους βρήκαν τα σπίτια τους κατεστραμμένα ή με σοβαρές ζημιές.

    Υπολογίζεται ότι 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται ή τροφή ή στέγη στη διάρκεια του χειμώνα, κατά τον οποίο οι θερμοκρασίες μπορούν να πέσουν στους -20 βαθμούς Κελσίου'', τονίζει η Επιτροπή.

    Τέλος η ξηρασία έχει επιτείνει το πρόβλημα σε ορισμένα μέρη της χώρας, στα οποία έως και 4,3 εκατομμύραι Αφγανοί ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σε κάποιο βαθμό έλλειψη τροφίμων τους ερχόμενους 12 μήνες.

    [16] Χρηματοδότηση δράσεων ενημέρωσης για τη Γεωργία

    24/12/2002 1:07:00 πμ

    Η Ευρωπαική Επιτροπή θα υποστηρίξει δράσεις ενημέρωσης στον τομέα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Στο πλαίσιο της πρόσκλησης επιβολής προτάσεων η επιτροπή επιθυμεί να δώσει προτεραιότητα στην ενημέρωση ιδιαίτερα στην ενδιάμεση επανεξέταση της ΚΑΠ.

    Οι υποψήφιοι πρέπει να παράσχουν ένα ενημερωτικό πλάνο σχετικά με τις δράσεις που προτείνουν για την καλύτερη αποτελεσματικότητα των δράσεων ενημέρωσης.

    Αντικείμενα δράσεων θα μπορούσαν να είναι:

    Μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη γεωργία και αγροτική ανάπτυξη της υπαίθρου. Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας της ΕΕ. Διασφάλιση οτι οι αγρότες μπορούν να επαφεληθούν απο τις ευκαιρίες που προσφέρει η αγορά. Η συνεχής υποστηριξη στα αγροτικά εισοδήματα και η ενίσχυση της υποστήριξης των παραδοσιακών συστημάτων αγροτικής εκμετάλλευσης. Η παροχή βοήθειας στους αγρότες κατά την εκτέλεση της εργασίας τους με μείωση της γραφειοκρατίας και απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών.

    Θα χρησιμοποιηθούν οι παρακάτω δίαυλοι επικοινωνίας.

    Τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά μέσα επικοινωνίας, τόσο το ραδιόφωνο όσο και η τηλεόραση, σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Οταν προτείνεται κάποια ειδική ραδιοτηλεοπτική κάλυψη, η Επιτροπή επιθυμεί να έχει την εκ των προτέρων διαβεβαίωση οτι η κάλυψη μπορεί να πραγματοποιηθεί. Πρέπει να αποφευχθούν τα πολύ ριψοκίνδυνα εγχειρήματα. Θα εξεταστούν επίσης τα έργα που περιλαμβάνουν μαγνητοσκοπήσεις ή ηχογραφήσεις και τα οποία δεν προορίζονται για άμεση ραδιοτηλεοπτική μετάδοση.

    Το Διαδίκτυο αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία ως πηγή πληροφοριών και ανταλλαγής απόψεων για πολλούς πολίτες της ΕΕ. Οι προτάσεις πρέπει να αντικατοπτρίζουν τις δυνατότητες που προσφέρει το νέο αυτό μέσο.

    Συνέδρια και σεμινάρια μπορούν να πραγματοποιούνται σε τοπικό , περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο και να απευθύνονται στον ένα ή και στους δυο τύπους αποδεκτών που αναφέρονται ανωτέρω.

    Ο τύπος: Η Επιτροπή έχει ήδη πολύ καλές και άμεσες επαφές με τον τύπο της ΕΕ. Εντούτοις αναμένεται οτι τα έργα που προβλέπονται στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης υποβολής προτάσεων θα μπορέσουν τα ιδια να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του τύπου. Οι υποψήφιοι πρέπει να καταδείξουν τον τρόπο με τον οποίο προτείνουν την ενίσχυση του εν λόγω ενδιαφέροντος.

    Προτάσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2003. Για την αποστολή των προτάσεων πρέπει να χρησιμοποιηθεί το ειδικό έντυπο που διατίθεται στην ιστοσελίδα.

    http://europe.eu.int.comm.agriculture/grants/capinfo/

    [17] Ενισχύεται η διασυνοριακή συνεργασία στο πλαίσιο του TACIS

    24/12/2002 12:58:00 πμ

    Εως τις 21 Μαρτίου 2003 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δέχεται προτάσεις για την κατασκευή μικρών και πολύ μικρών έργων διασυνοριακής συνεργασίας. Θα διατεθούν συνολικά 6,7 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση συνεργασιών μεταξύ της ΕΕ και χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και της Λευκορωσίας, της Μολδαβίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

    Περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://europa.eu.int/comm/europeaid/tender/index_en.htm

    Επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχεται προτάσεις για συμπράξεις μεταξύ Mη Kυβερνητικών Oργανώσεων (ΜΚΟ) τοπικών και περιφερειακών αρχών ή Mη Kερδοσκοπικών Eπαγγελματικών Oργανώσεων στην ΕΕ και στις χώρες TACIS που είναι επιλέξιμες.

    Το πρόγραμμα για τη στήριξη των πολιτών και των τοπικών πρωτοβουλιών αποβλέπει στη στήριξη των Τρίτων αυτών χωρών για μία επιτυχή μετάβαση προς την οικονομία της αγοράς.

    Επιπλέον, προβλέπεται η ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών, μέσω των ΜΚΟ, για την καθιέρωση ενός κράτους δικαίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαθέσει συνολικά περίπου 11,7 εκατ. ευρώ για την εφαρμογή του προγράμματος. Οι χώρες οι οποίες θα επωφεληθούν είναι η Ρωσία, η Ουκρανία, το Καζακστάν, το Κιργιζιστάν, το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν και η Μογγολία.

    Η υποβολή προτάσεων θα γίνεται δεκτή έως τις 4 Απριλίου και τυχόν ερωτήσεις σχετικά με την παρούσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων μπορούν να αποστέλλονται στον κ. Fabrizio Moroni στην ηλεκτρονική διεύθυνση: fabrizio.moroni@cec.eu.int

    [18] H ΕΕ ζητά από την Ελλάδα περισσότερα για την προστασία ειδών υπό εξαφάνιση

    24/12/2002 12:44:00 πμ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει από την Ελλάδα να εφαρμόσει την κοινοτική νομοθεσία καθώς και τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκου Δικαστηρίου για την προστασία ειδών ζώων και πτηνών που θεωρούνται υπό εξαφάνιση.

    Συγκεκριμένα η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ζήτησε από την Ελλάδα την άμεση εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που επιβάλλει τη λήψη μέτρων για την αποτελεσματική προστασία του κινδυνεύοντος μεσογειακού είδους θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στη Ζάκυνθο. Το αίτημα αυτό θα λάβει τη μορφή επίσημης προειδοποιητικής επιστολής βάσει το άρθρου 228 της Συνθήκης.

    Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία και η Ιταλία θα λάβουν δεύτερη έγγραφη προειδοποίηση (με τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης) σχετικά με συγκεκριμένα έργα ή δραστηριότητες που συνιστούν πιθανή απειλή για σημαντικά ενδιαιτήματα ή είδη ζώων.

    Τέλος, η Ελλάδα θα λάβει, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής και αιτιολογημένη γνώμη διότι δεν έχει χαρακτηρίσει επαρκή αριθμό ζωνών ειδικής προστασίας για τα άγρια πτηνά βάσει της σχετικής οδηγίας. Αναλυτικότερα σε ότι αφορά την Ελλάδα η Επιτροπή επισημαίνει τα εξής:

    Για την Caretta caretta

    Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι στις 30 Ιανουαρίου 2002, η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Δικαστήριο διότι δεν είχε θεσπίσει και εφαρμόσει κατάλληλα μέτρα για την προστασία των τόπων αναπαραγωγής και ανάπαυσης του σπάνιου μεσογειακού είδους θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στη Ζάκυνθο. Κατά την άποψη της Επιτροπής, η κατάσταση εξακολουθεί να μην είναι ικανοποιητική.

    Τα περισσότερα από τα ρυθμιστικά και τα εκτελεστικά μέτρα που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία πλαίσιο (Προεδρικό Διάταγμα) δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί. Επιπλέον, δεν κατεδαφίστηκαν τα αυθαίρετα κτίσματα στη σημαντική για τις χελώνες ακτή της Δάφνης. Οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες που τοποθετούνται εκεί, όπως επίσης στις ακτές του Καλαμακίου και του ανατολικού Λαγανά, δημιουργούν πάντα προβλήματα.

    Κατόπιν αυτού, η Επιτροπή αποφάσισε να απευθύνει στην Ελλάδα την πρώτη έγγραφη προειδοποίηση βάσει του άρθρου 228 της Συνθήκης με το αιτιολογικό της μη συμμόρφωσης προς την απόφαση του Δικαστηρίου.

    Για τα άγρια πτηνά

    Η Επιτροπή αναφέρει ότι η Ελλάδα θα λάβει δεύτερη έγγραφη προειδοποίηση βάσει του άρθρου 226 της Συνθήκης διότι χαρακτήρισε ανεπαρκή αριθμό ζωνών ειδικής προστασίας (SPA) βάσει της οδηγίας για τα άγρια πτηνά ως συνεισφορά στο δίκτυο Natura 2000 της EΕ.

    Παρά την πρόοδο που σημειώθηκε πρόσφατα, με αποτέλεσμα ο αριθμός των χαρακτηρισμένων SPA να φθάνει σήμερα τις 110, η Επιτροπή θεωρεί ότι άλλες 76 τοποθεσίες πληρούν τα κριτήρια χαρακτηρισμού.

    Για τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου

    Σύμφωνα με την Επιτροπή η Ελλάδα θα λάβει δεύτερη έγγραφη προειδοποίηση διότι δεν προστατεύει δεόντως τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου-Αιτωλικού, έναν υδροβιότοπο διεθνώς αναγνωρισμένο ως σημαντικό ενδιαίτημα αγρίων πτηνών.

    Η Επιτροπή επισημαίνει ότι δεν έχει ακόμη θεσπιστεί το κατάλληλο νομικό πλαίσιο για την αποτελεσματική προστασία του ενδιαιτήματος, ενώ επιπλέον αναφέρει ότι η περιοχή πλήττεται από την αυθαίρετη δόμηση και τον ανεπαρκή έλεγχο της διάθεσης αποβλήτων.

    Δήλωση Βάλστρομ

    Τέλος σχολιάζοντας τις αποφάσεις αυτές, η αρμόδια για το περιβάλλον Επίτροπος, κυρία Μ. Βάλστρομ δήλωσε: "Τα κράτη μέλη έχουν δεσμευθεί να θέσουν τέρμα στην απώλεια βιοποικιλότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (EΕ) μέχρι το 2010. Η αναγνώριση και η διαφύλαξη των σημαντικότερων ενδιαιτημάτων της Ένωσης βάσει της νομοθεσίας της για την προστασία της φύσης είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη αυτού του στόχου. Η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να προασπίσει τις νομοθετικές διατάξεις της EΕ που αποβλέπουν στην προστασία του περιβάλλοντος της ηπείρου μας".

    [19] Υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο του eContent

    24/12/2002 12:44:00 πμ

    Προτάσεις για δράσεις στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος eContent, το οποίο στοχεύει στην τόνωση της ανάπτυξης και της χρήσης του ευρωπαϊκού ψηφιακού περιεχομένου και της γλωσσικής πολυμορφίας πρόκειται να δεχθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Η σχετική προκήρυξη δημοσιεύεται στο τεύχος C 320/20.12.02 της Εφημερίδας των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

    Οι προτάσεις πρέπει να καλύπτουν τις τρεις γραμμές δράσης του προγράμματος, οι οποίες είναι οι ακόλουθες:

    βελτίωση της πρόσβασης σε πληροφορίες του δημόσιου τομέα και της χρήσης αυτών αύξηση της παραγωγής περιεχομένου σε πολυγλωσσικό και πολυπολιτισμικό περιβάλλον ενίσχυση του δυναμισμού της αγοράς ψηφιακού περιεχομένου

    Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκπόνηση των προτάσεων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην διεύθυνση:

    European Commission

    Directorate-General Information Society

    eContent Help Desk

    Jean Monnet Building, Office EURO 1181,

    Rue Alcide de Gasperi, L-2920

    Luxembourg

    Και μέσω ηλεκτρονικού ταχυσδρομίου: eContent@cec.eu.int , ή φαξ: 352 4301-349 59 καθώς και στην ηλεκτρονική διεύθυνση : www.cordis.lu/econtent/calls.htm

    Η πρόσκληση αφορά την κατάθεση προτάσεων τόσο σε καθορισμένη ημερομηνία όσο και στο πλαίσιο του συστήματος ανοιχτής υποβολής προτάσεων, γίνεται ανάλογα με τις γραμμές δράσης του προγράμματος και έχει ως ακολούθως:

    1.Καθορισμένη προθεσμία

    Προθεσμία παραλαβής των προτάσεων είναι η 21η Μαρτίου 2003 για τις ακόλουθες δραστηριότητες:

    Δευτερεύουσα γραμμή 1.2: Θέσπιση ευρωπαϊκών συλλογών ψηφιακών δεδομένων

    Δευτερεύουσα γραμμή 2.1 : Εταιρικές συνεργασίες για ένα πολυγλωσσικό και πολυπολιτισμικό περιεχόμενο

    Δευτερεύουσα γραμμή 3.1 : Ανταλλαγή ορθών πρακτικών

    Δευτερεύουσα γραμμή 3.3 : διαχείριση των δικαιωμάτων που αφορούν το ψηφιακό περιεχόμενο

    Δευτερεύουσα γραμμή 3.4 : Διάδοση αποτελεσμάτων

    2.Σύστημα συνεχούς υποβολής προτάσεων

    Προθεσμία παραλαβής των προτάσεων 28 Μαρτίου 2004

    Δευτερεύουσα γραμμή 1.1: Διασυνοριακές υπηρεσίες πληροφοριών που βασίζονται στις πληροφορίες του δημόσιου τομέα

    Δευτερεύουσα γραμμή 1.2 : Θέσπιση ευρωπαϊκών συλλογών ψηφιακών δεδομένων

    Δευτερεύουσα γραμμή 2.1 : Συνεργασία για ένα πολυγλωσσικό και πολυπολιτισμικό περιεχόμενο

    Δευτερεύουσα γραμμή 2.2 : Ενίσχυση γλωσσικών υποδομών

    Οι προτάσεις πρέπει να αποσταλούν στην Επιτροπή πριν από την καθορισμένη προθεσμία στην ακόλουθη διεύθυνση:

    European Commission

    Directorate General Information Society

    The eContent Programme

    Jean Monnet Building, Office EURO 1181

    L-2920 Luxembourg

    [20] Ανοίγει ο δρόμος για τη πρωθυπουργία Ερντογάν

    31/12/2002 5:00:00 μμ

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ ανέκρινε μία σειρά τροπολογιών του Συντάγματος, οι οποίες θα επιτρέψουν στον ηγέτη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εκλεγεί στη Βουλή και να αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση και στην ιστοσελίδα της προεδρίας, ο Σεζέρ ενέκρινε τις τροπολογίες στις οποίες στις αρχές του μήνα είχε προβάλει βέτο. Ωστόσο, η τουρκική εθνοσυνέλευση, στην οποία το κόμμα του Ερντογάν διαθέτει άνετη πλειοψηφία, ενέκρινε το σχετικό νομοσχέδιο την περασμένη εβδομάδα, παρακάμπτοντας το προεδρικό βέτο.

    Στον Ερντογάν είχε απαγορευτεί η ανάληψη δημόσιων αξιωμάτων μετά την καταδίκη του σε φυλάκιση το 1999 με την κατηγορία της αναμόχλευσης θρησκευτικού μίσους, επειδή στη διάρκεια μιας συγκέντρωσης είχε απαγγείλει ένα θρησκευτικό ποίημα.

    Η εξέλιξη αυτή δίνει τώρα τη δυνατότητα στον Ερντογάν να θέσει υποψηφιότητα σε επαναληπτική ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί το Φεβρουάριο στην επαρχία Σιίρτ και μετά την αναμενόμενη εκλογή του στη Βουλή πιστεύεται ότι σύντομα θα αντικαταστήσει τον Αμπντουλάχ Γκιούλ στην πρωθυπουργία της Τουρκίας.

    [21] Φιλιππίνες: Έκρηξη με τέσσερις νεκρούς

    31/12/2002 4:19:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε σήμερα την πόλη Τακουρόνγκ στο Μιντανάο των νότιων Φιλιππίνων, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι και άλλοι δέκα να τραυματιστούν, όπως μετέδωσε ραδιοσταθμός της Μανίλας. Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε ένα κατάστημα που πουλούσε πυροτεχνήματα στην πόλη αυτή του νοτιοδυτικού τμήματος του νησιού. Μέχρι στιγμής είναι άγνωστο το τι προκάλεσε την έκρηξη, αλλά ο τοπικός ραδιοσταθμός του Μιντανάο την απέδωσε σε αυτοσχέδια βόμβα.

    Οι δυνάμεις ασφαλείας στις Φιλιππίνες βρίσκονται σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής ενόψει των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς, φοβούμενες πιθανές επιθέσεις μουσουλμάνων ή και αριστερών ανταρτών, οι οποίοι αρνήθηκαν να κηρύξουν εκεχειρία στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

    Η αστυνομία βρίσκεται σε επαγρύπνηση και για τυχόν ατυχήματα από τους εορτασμούς, καθώς κάθε χρόνο αρκετοί άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίζονται από πυροτεχνήματα ή πυροβολισμούς στον αέρα.

    [22] Τα Ρεκόρ και τα παράξενα του 2002

    Nίκος Μπορμπαντωνάκης 31/12/2002 4:12:00 μμ

    Σε λίγες μόλις ώρες αποχαιρετάμε το 2002, μία χρονιά που μας επιφύλαξε αρκετά μεγάλα και σημαντικά γεγονότα, όπως η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., η εξάρθρωση της "17Ν", η έλευση του ευρώ στη ζωή μας. Ωστόσο, εκτός από αυτά τα ιστορικά γεγονότα, η χρονιά που φεύγει είχε αρκετά άλλα μικρά και παράξενα. Γνωρίζετε τι ρεκόρ έκανε το ευρώ; Ποιος είναι ο ταχύτερος υπολογιστής; Η μεγαλύτερη ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκε; Εμείς θελήσαμε και θα σας παρουσιάσουμε αυτά και άλλα πολλά περίεργα που συνέβησαν το 2002, όπως κατεγράφησαν μέσα από το βιβλίο Γκίνες.

    Η μεγαλύτερη εισαγωγή νομίσματος στην ιστορία

    Με την έλευση του 2002, στη ζωή μας μπήκε και το ευρώ! Σε 12 χώρες της Ευρώπης μοιράστηκαν 15 δισ. χαρτονομίσματα και 50 δισ. κέρματα ευρώ, αξίας μεγαλύτερης των 592 δισ. δολαρίων, επηρεάζοντας έτσι τις ζωές 290 εκ. ανθρώπων.

    Αυτή είναι η μεγαλύτερη εισαγωγή νομίσματος, που έχει γίνει ποτέ. Έχει υπολογιστεί πως σε περίπτωση που τα νέα χαρτονομίσματα τοποθετούνταν το ένα μετά το άλλο, θα έφταναν μέχρι το φεγγάρι και θα γύριζαν πάλι πίσω, δυόμισι φορές!

    Στις 20 Φεβρουαρίου του 2002, το δικαστήριο του Μπέρμιχαμ, στην Αγγλία, επέβαλε την μεγαλύτερη ποινή φυλάκισης για φόνο. Ο Αντριου Αστον, ο οποίος χτύπησε μέχρι θανάτου δύο συνταξιούχους, κατά τη διάρκεια μιας σειράς ληστειών, καταδικάστηκε σε 26 φορές ισόβια.

    Ο Αστον είχε χτυπήσει άλλους 24 ηλικιωμένους, σε διάστημα τριών μηνών το 2001, παριστάνοντας τον αστυνομικό για να μπει στα σπίτια τους και στη συνέχεια να τους ληστέψει, προκειμένου να πάρει την δόση του.

    Σε περίπτωση που θα θέλατε να ανοίξετε γραφεία σε κάποια πόλη της Ευρώπης, σίγουρα δεν θα σας προτείναμε το Λονδίνο. Σύμφωνα με τα στατιστικά του Μαρτίου του 2002, το Λονδίνο είναι η πιο ακριβή τοποθεσία για χώρους γραφείων. Το κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο, συμπεριλαμβανομένων των φόρων και των παγίων, είναι 1.525 δολάρια. Δεύτερο στη σχετική λίστα έρχεται το Τόκιο στην Ιαπωνία με 1.070 δολάρια ανά τετραγωνικό μέτρο.

    Ποιος είναι όμως ο γηραιότερος άνθρωπος εν ζωή; Ο Ιάπωνας Γιουκίτσι Τσουγκαντζι, στις 4 Ιανουαρίου 2002 πήρε το τίτλο του γηραιότερου ανθρώπου στον κόσμο, σε ηλικία 112 ετών και 288 ημερών (γεν. 23 Μαρτίου 1889). Ο αιωνόβιος Ιάπωνας, από το Ογκόρι της επαρχίας της Φουκουόκα, έγινε ο γηραιότερος άνδρας της χώρας του στις 18 Ιανουαρίου του 2000.

    Οι πρωτιές στον κόσμο της Τεχνολογίας

    Την χρονιά που πέρασε ο Αμερικανός αστροναύτης Τζέρι Ρος έγινε ο άνθρωπος με τις περισσότερες διαστημικές πτήσεις. Στις 8 Απριλίου, ο Ρος ξεκίνησε για την έβδομή του αποστολή. Ήταν μέλος του πληρώματος της αποστολής STS 110 του διαστημικού σκάφους Ατλαντίς, για την κατασκευή Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

    Ο Ρος επιλέχτηκε ως αστροναύτης το 1980 και πραγματοποίησε την πρώτη του διαστημική πτήση το 1985, όλες οι πτήσεις του έχουν γίνει με το ίδιο διαστημόπλοιο.

    Ο ταχύτερος υπολογιστής στον κόσμο είναι ο προσομοιωτής Γης NEC στο Ινστιτούτο Γεωλογικών Επιστημών της Γιοκοχάμα στην Ιαπωνία, που έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει 36,6 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο!

    Ο υπολογιστής είναι κατασκευασμένος από την HNSX και προσομοιώνει το πολύπλοκο κλίμα της Γης, συμβάλλοντας στην πρόβλεψη των κλιματολογικών αλλαγών και της θέρμανσης του πλανήτη. Οι 5.104 επεξεργαστές του βρίσκονται σε καμπίνες, που καλύπτουν μία περιοχή ίση με τέσσερα γήπεδα του τένις!

    Η επόμενη είδηση έρχεται και πάλι από την Ιαπωνία. Πρόκειται για την πιο επιτυχής μεταφορά γονιδίων από φυτό σε ζώο, όπως ανακοίνωσαν επιστήμονες με επικεφαλής τον Ιάπωνα Ακίρα Ιριτάνι, τον Ιανουάριο του 2002.

    Τα γενετικά τροποποιημένα γουρούνια περιέχουν ένα γονίδιο σπανακιού, που υποτίθεται ότι κάνει το κρέας των γουρουνιών λιγότερο παχύ και άρα περισσότερο υγιεινό για τους καταναλωτές. Τα τροποποιημένα γουρούνια γεννήθηκαν το 1998 και δεν έχει παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα στην υγεία τους.

    Μικρά και παράξενα ρεκόρ

    Σίγουρα όλοι μας έχουμε παίξει στην παιδική μας ηλικία το "σπασμένο τηλέφωνο" και "μακριά γαϊδούρα". Στις 22 Μαΐου 2002, στο συνεδριακό κέντρο του Γουέμπλεϊ, στο Λονδίνο οι υπάλληλοι της βρετανικής εταιρίας Procter &amp; Camble και της ιρλανδικής MDO αποφάσισαν να κάνουν δύο περίεργα ρεκόρ.

    Μία ομάδα 296 ατόμων από τις δύο εταιρίες έπαιξαν το μεγαλύτερο παιχνίδι "σπασμένου τηλεφώνου" και άλλη μία ομάδα αποτελούμενη από 415 υπαλλήλους έσπασαν το παγκόσμιο ρεκόρ των περισσότερων ανθρώπων που έπαιξαν "μακριά γαϊδούρα" ταυτόχρονα στο ίδιο μέρος.

    Με αυτό τον τρόπο οι υπάλληλοι των δύο εταιριών έγραψαν τα ονόματά τους στο βιβλίο Γκίνες για την χρονιά που μας πέρασε.

    Ο Ελβετός Μάρκο Χορτ έκανε ένα εξίσου περίεργο ρεκόρ, κατά τη διάρκεια της εκπομπής Guinness, στο Μόναχο της Γερμανίας. Στις 21 Φεβρουαρίου 2002 χώρεσε μέσα στο στόμα του 210 καλαμάκια αναψυκτικών, το καθένα από τα οποία είχε διάμετρο 6,4 χιλιοστά και τα κράτησε εκεί για δέκα δευτερόλεπτα.

    Στις 13 Μαρτίου 2002, ο Ολλανδός Βιμ Χοφ έσπασε το ρεκόρ αντοχής στον πάγο. Ο Χοφ, φορώντας μόνο το μαγιό του, έμεινε σε έναν κύλινδρο γεμάτο παγάκια για 1 ώρα, 6 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα, στο μέγαρο της τηλεόρασης του BBC, στο Λονδίνο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 31 December 2002 - 17:53:04 UTC