Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Σημίτης μιλάει στη ΝΕΤ για τα εθνικά θέματα
  • [02] Φιλιππίνες: Οκτώ νεκροί από επιθέσεις με χειροβομβίδες
  • [03] Ο Ψωμιάδης το μεγάλο αφεντικό

    [01] Ο Σημίτης μιλάει στη ΝΕΤ για τα εθνικά θέματα

    31/12/2002 9:04:00 μμ

    Με την ευχή, το 2003 να είναι η χρονιά που θα πραγματοποιηθεί η λύση του Κυπριακού, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απευθύνθηκε στον κυπριακό λαό, μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στην ΕΡΤ και τον Παύλο Τσίμα. Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι ο δρόμος της Τουρκίας προς τις Βρυξέλες περνάει πρώτα από την πράσινη γραμμή της Λευκωσίας, ενώ προανήγγειλε ότι θα επισκεφθεί την Κύπρο, στις 18 Απριλίου, δύο μέρες μετά την υπογραφή τής ιστορικής διεύρυνσης της Ε.Ε. Ο κ. Σημίτης έκανε, επίσης, λόγο για λύση του προβλήματος της υφαλοκρηπίδας το επόμενο χρονικό διάστημα.

    Ευχές για λύση του Κυπριακού το 2003

    Ο κ. Σημίτης ευχήθηκε στους Κύπριους τον καινούριο χρόνο να πραγματοποιηθεί η λύση του Κυπριακού. Μια λύση δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική. Μια λύση που δεν έχει νικητές και ηττημένους.

    Την ίδια ευχή έκανε και για τους Τουρκοκύπριους, για τους οποίου πιστεύει ότι δεν έχουν παρά να κερδίσουν τόσο από την λύση του Κυπριακού, όσο και με την ένταξη στις ευρωπαϊκές διαδικασίες.

    Επίσης, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στα κατεχόμενα για λύση του πολιτικού προβλήματος.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι ακούγονται αντιφατικές απόψεις στην Τουρκία, ωστόσο επισήμανε ότι η Αγκυρα γνωρίζει πως ο δρόμος προς τις Βρυξέλλες περνά από την πράσινη γραμμή της Λευκωσίας.

    Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι αν θέλει η Τουρκία να πορευθεί το δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς δυσκολίες, χωρίς να υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις στη συμμετοχή της, τότε θα πρέπει να λύσει τα εκκρεμή προβλήματα, γιατί δεν χωρά στην Ευρωπαϊκή Ενωση μια χώρα με εθνικισμούς, επιθετική στάση, αντιπαλότητες.

    Δύσκολος ο δρόμος προς την Κοπεγχάγη

    Ο κ. Σημίτης δήλωσε πως στην Κοπεγχάγη η λεωφόρος δεν ήταν καθόλου στρωμένη, καθώς είναι αυτονόητο σε όλους ότι η ένταξη μιας χώρας που είναι διαιρεμένη, μιας χώρας που βρίσκεται σε αντιπαράθεση με μια άλλη κοινότητα και χώρα, την Τουρκία, η οποία παίζει ρόλο για την Ε.Ε., δεν είναι εύκολη υπόθεση, συναντά αντιρρήσεις.

    Η καθαρή ένταξη της Κύπρου επιτεύχθηκε μετά από σειρά επαφών και επισκέψεων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, προκειμένου να ξεπεραστούν οι όποιες επιφυλάξεις υπήρχαν μετά την συμφωνία του Ελσίνκι.

    Ο Πρωθυπουργός ανήγγειλέ ότι θα επισκεφτεί την Κύπρο στις 18 Απριλίου, δύο ημέρες μετά την υπογραφή της ένταξης των νέων μελών στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

    Ο κ. Σημίτης υποστήριξε ότι δεν πάει νωρίτερα στην Κύπρο για να μην αποτελέσει αφορμή ή άλλοθι για την άλλη πλευρά, να διοργανώσει αντίστοιχες επισκέψεις με υποστήριξη σε αυτούς που δεν θέλουν τη λύση ή υποστηρίζουν ακραίες θέσεις.

    Στην επίσκεψή του στην Λευκωσία, ο κ. Σημίτης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρει, εκτός από μία Κύπρο ενταγμένη στην Ε.Ε., αλλά μία επανενωμένη Κύπρο.

    Λύση στο πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας

    Κάνοντας έναν απολογισμό της χρονιάς που φεύγει και το γεγονός ότι δύο μεγάλα προβλήματα (τρομοκρατία και Κυπριακό) που ταλάνιζαν τη χώρα μας μετά την Μεταπολίτευση, βαίνουν προς την λύση τους, ο κ. Σημίτης τόνισε ότι έχουν δρομολογηθεί οι εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ για την τρομοκρατία υποστήριξε πως θα πρέπει να υπάρξει μια συνέχεια για να δοθεί μια ολοκληρωμένη εικόνα του τι ήταν αυτή η τρομοκρατία.

    Ο κ. Σημίτης είπε, επίσης, ότι εξετάζεται ήδη το θέμα της υφαλοκρηπίδας, το πρόβλημα που υπάρχει με την Τουρκία και εξέφρασε την αισιοδοξία του πως θα μπορεί να λυθεί στον επόμενο καιρό.

    Ο κ. Σημίτης υποστήριξε ότι η Ελλάδα προήλθε από τη δικτατορία ως μία χώρα με εξαιρετικά ταλαιπωρημένη και ασθενή οικονομία, με μικρούς, ελάχιστους ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ τώρα είναι μέλος της ΟΝΕ, έχει νέο νόμισμα το ευρώ και έχει μπει σε μία τελείως διαφορετική εποχή, όσον αφορά τις οικονομικές προϋποθέσεις σταθερότητας και ανάπτυξης.

    [02] Φιλιππίνες: Οκτώ νεκροί από επιθέσεις με χειροβομβίδες

    31/12/2002 8:02:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν παραμονή Πρωτοχρονιάς σε δύο ξεχωριστές επιθέσεις με χειροβομβίδες στις νότιες Φιλιππίνες, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι. Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 32 τραυματίστηκαν από τα θραύσματα χειροβομβίδας που εκτοξεύθηκε σε πλατεία στην πόλη Τακουρόνγκ στο νησί Μιντανάο, 960 χιλιόμετρα νότια της Μανίλας. Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε κατάστημα πώλησης πυροτεχνημάτων προκαλώντας αλυσιδωτές εκρήξεις, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των τραυματιών. Ένα κοριτσάκι δύο ετών σκοτώθηκε και τραυματίστηκαν σοβαρά οι γονείς του από έκρηξη χειροβομβίδας την ώρα που έβγαιναν από το σπίτι τους, νωρίς το πρωί, στην πόλη Σάντος στα νότια της νησιωτικής χώρας.

    [03] Ο Ψωμιάδης το μεγάλο αφεντικό

    31/12/2002 8:23:00 μμ

    Και με την "ευλογία" του Θεού...

    Τον απόλυτο κυρίαρχο στα διοικητικά πράγματα της ΑΕΚ αποτελεί πλέον ο Μάκης Ψωμιάδης, μετά και την επιτυχία του στη σημερινή κρίσιμη γενική συνέλευση, όπου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο οικονομικός ισολογισμός. Στην συνέλευση δεν παρέστησαν οι εκπρόσωποι της ΕΝΙΚ και της ΝΕΝΤΜΕΝΤ, οι οποίοι εθεωρείτο βέβαιο ότι θα καταψήφιζαν τον οικονομικό ισολογισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπρόσωπος της ΕΝΙΚ εμφανίστηκε στα γραφεία της ΠΑΕ ΑΕΚ, αλλά δεν έφτασε ως τη γενική συνέλευση. Από τη συνέλευση απουσίαζε και ο θριαμβευτής Μάκης Ψωμιάδης, ενώ τον οικονομικό απολογισμό υπερψήφισαν η Ippoventure και η SOE International, ενώ τον καταψήφισε ο πρόεδρος της ερασιτεχνικής ΑΕΚ Γιάννης Γρανίτσας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 31 December 2002 - 21:52:25 UTC