Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-01-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς
  • [02] Απεργούν δημοτικοί υπάλληλοι και συμβασιούχοι
  • [03] Διαδοχικές συναντήσεις Πρωθυπουργού
  • [04] Η Ευρ. Επιτροπή προτείνει αγορά απορρυπαντικών πλοίων
  • [05] Γ. Παπανδρέου-Χ. Σολάνα για Ιράκ, Μ. Ανατολή, Κυπριακό
  • [06] Ν. Κορέα: Απαραίτητος ο διάλογος Β. Κορέας-ΗΠΑ
  • [07] Βραζιλία: Σφοδρές βροχοπτώσεις με 26 νεκρούς
  • [08] Αργεντινή: Νέοι όροι του ΔΝΤ για αποπληρωμή των χρεών
  • [09] Αυστραλιανό Όπεν: Προκρίθηκε η Λένα Δανιηλίδου
  • [10] Μία ακόμα ήττα για την ΑΕΚ: 80-76 από την Αλμπα
  • [11] Προσοχή στο σκουλήκι ''Yaha.K''

    [01] Νέα συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς

    17/1/2003 11:05:00 πμ

    Νέα συνάντηση θα έχουν σήμερα, στις 4 το απόγευμα Κληρίδης-Ντενκτάς παρουσία Ντε Σότο, προκειμένου να συμφωνηθεί πρόγραμμα εντατικών διαπραγματεύσεων τις επόμενες εβδομάδες για επίλυση του Κυπριακού. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συνέντευξη του χθες βράδυ στα τέσσερα τηλεοπτικά κανάλια παγκύπριας εμβέλειας, δήλωσε ότι αναμένει ιστορικές εξελίξεις στο Κυπριακό κατά το τρέχον έτος και ότι αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο διεκδικεί την Προεδρία της Δημοκρατίας.

    Υπάρχουν ενδείξεις για αλλαγή σκέψεως της Τουρκίας

    Ο κ. Κληρίδης τόνισε ότι εν όψει των ιστορικών εξελίξεων που προβλέπει έκρινε ότι "θα ήταν ορθό εκείνος ο οποίος θα αρχίσει αυτές τις διαπραγματεύσεις να τις συνεχίσει μέχρις ότου ολοκληρωθούν".

    Απαντώντας σε ερώτηση σε τί συνίστανται οι δραματικές εξελίξεις που προβλέπει, ο κ. Κληρίδης επεσήμανε ότι μετά την Κοπεγχάγη δεν έπαυσε να υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον για τη λύση, παρά το ότι δεν τηρήθηκε το χρονοδιάγραμμα για επίτευξη λύσης πριν από τη λήψη της απόφασης για ένταξη.

    Ο Γλαύκος Κληρίδης πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμη ενδείξεις για αλλαγή σκέψεως στην Τουρκία "που λέγει ότι η προηγούμενη πολιτική ήταν λανθασμένη και ότι πρέπει να ακολουθηθεί νέα πολιτική". "Ο κ. Ερτογάν", πρόσθεσε, "δεν θα πει τώρα ποιά θα είναι η νέα πολιτική, αλλά θα το πεί μετά το Φεβρουάριο".

    Ερωτηθείς για τη στάση του Ραούφ Ντενκτάς μετά τα συλλαλητήρια εναντίον της πολιτικής του, ο κ. Κληρίδης είπε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έχει δώσει δείγμα πως δεν έχει πρόθεση να υπογράψει το σχέδιο Ανάν αν δεν επιτύχει τις τροποποιήσεις που απαιτεί.

    Σε χθεσινές δηλώσεις στην ελληνική πρωτεύουσα ο περουβιανός διπλωμάτης ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν επαρκή το χρόνο έως τις 28 Φεβρουαρίου, για συμφωνία και απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης του χρονοδιαγράμματος.

    Χρήζουν τροποποιήσεων τα θέματα εποίκων, εδαφικού και εγγυήσεων

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέφυγε να απαντήσει αν αποδέχεται το σχέδιο Ανάν, γιατί θα υπέσκαπτε τη διαπραγματευτική του θέση. Πρόσθεσε πως 'θα ήταν άσοφο να ασχολούμεθα με το εάν θα πρέπει να υπογραφεί το σχέδιο ή να απορριφθεί. Η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου είναι να το διαπραγματευθούμε και να δούμε τι τροποποιήσεις θα πετύχουμε'.

    Εξ άλλου, ανέφερε ότι δεν έχει σημασία ο αριθμός των τροποποιήσεων που πρέπει να γίνουν στο σχέδιο, αλλά το ότι οι αλλαγές πρέπει να είναι ουσιαστικές, χωρίς να αλλάξει η ισορροπία του σχεδίου.

    Ενδεικτικά, ανέφερε ως θέματα που χρήζουν τροποποιήσεων εκείνα των εποίκων, το εδαφικό και περιουσιακό και τη διασφάλιση του μέλλοντος των δύο κοινοτήτων.

    Υποδεικνύοντας ότι δεν είναι δυνατό να γίνουν βελτιώσεις προς όφελος της μιας ή της άλλης πλευράς, είπε ότι "οι βελτιώσεις πρέπει να είναι τέτοιες που θα πρέπει να είναι για το κοινό όφελος όπως το θέμα της λειτουργικότητας του κράτους".

    Τόμας Γουέστον: πίστη σε λύση του Κυπριακού έως τις 28 Φεβρουαρίου

    Διαδοχικές συναντήσεις με τον Αμερικανό συντονιστή για το Κυπριακό Τ. Γουέστον και τον απεσταλμένο του γ.γ του ΟΗΕ Αλ. Ντε Σότο είχε στην Αθήνα την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Κατά τη συνάντηση ο Τόμας Γουέστον τάχθηκε υπέρ των διαδηλώσεων της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης και υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν την επίλυση του Κυπριακού.

    Αργότερα, κατά την άφιξή του το απόγευμα στην Κύπρο, ο Αμερικανός συντονιστής για το Κυπριακό εξέφρασε επιμονή και πίστη σε λύση του Κυπριακού έως τις 28 Φεβρουαρίου, λέγοντας ότι "η ημερομηνία αυτή είναι λίγο ασυνήθιστη, αλλά πολύ σημαντική και σταθερή, γιατί είναι αναγκαίο οποιαδήποτε λύση να ενσωματωθεί στην Συνθήκη Προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στις 16 Απριλίου. Ανάμεσα σε αυτές τις δύο ημερομηνίες, μεσολαβούν έξι εβδομάδες, στις οποίες πρέπει να διεξαχθούν και δημοψηφίσματα για επικύρωση ενδεχόμενης συμφωνίας στο Κυπριακό. Η ενσωμάτωση της λύσης στη Συνθήκη Προσχώρησης, είναι απαραίτητη για να καταστεί οποιαδήποτε λύση αποτελεσματική.

    Ντε Σότο: τέλη Μαρτίου τα δημοψηφίσματα στα δύο μέρη της Κύπρου

    Υποδεχόμενος τον Αλβάρο Ντε Σότο ο Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του και ευχαρίστησε τον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών επειδή ''με υπομονή και επιμονή συνεχίζει το έργο του'' το οποίο έχει την απόλυτη υποστήριξη της Ε.Ε. σύμφωνα και με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Κοπεγχάγης. Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι συζήτησε λεπτομερώς με τον Ντε Σότο τις τελευταίες εξελίξεις για τις οποίες, όπως σημείωσε, θα ενημερώσει και τους συναδέλφους του στην Ε.Ε.

    Την ικανοποίησή του εξέφρασε από την πλευρά του και ο κ. ντε Σότο, ο οποίος είπε ότι βρίσκεται εδώ για διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση γύρω από τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι ενημέρωσε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και για τις συνομιλίες που είχε την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών αλλά και με τον πρόεδρο του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Ο Ντε Σότο εκτίμησε ότι θα μπορέσουν να γίνουν τα δημοψηφίσματα στο βορρά και στο νότο στα τέλη Μαρτίου και υπό το φως των αποτελεσμάτων τους να ενταχθεί μια επανενωμένη Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση και να υπογραφεί η πράξη προσχώρησης στις 16 Απριλίου στην Αθήνα.

    Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο ειδικός εκπρόσωπος του γ.γ. εξέφρασε κάποια απογοήτευση επειδή δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης. Ταυτοχρόνως, όμως, σημείωσε ότι ''δεν τελείωσαν όλα", επαναλαμβάνοντας ότι είναι δυνατό να φτάσουμε επιτέλους σε λύση με την υποστήριξη και της Τουρκίας και της Ελλάδας.

    Ο κ. ντε Σότο εκλήθη να σχολιάσει και τις πρόσφατες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στα κατεχόμενα, αλλά σημείωσε ότι ''δεν είναι πρέπον για μένα να σχολιάσω πώς οι Τουρκοκύπριοι ή οι Ελληνοκύπριοι εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις. Ο κ. Ντενκτάς, πρόσθεσε ο Ντε Σότο, είναι ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων και ο κ. Κληρίδης τον αποδέχεται σαν αξιόπιστο συνομιλητή''.

    Ερωτηθείς εάν θα υπήρχε η δυνατότητα παράτασης του χρονοδιαγράμματος των συνομιλιών πέραν της 28ης Φεβρουαρίου, ο αξιωματούχος του Ο.Η.Ε. εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός λέγοντας ότι πρακτικά το χρονοδιάγραμμα αυτό έχει οριστεί έτσι ώστε να δοθεί επαρκής χρόνος στις δυο πλευρές να μελετήσουν τις αποφάσεις πριν από τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων της 30ής Μαρτίου με βάση το αποτέλεσμα των οποίων θα υπογραφεί στις 16 Απριλίου η πράξη προσχώρησης της Κύπρου στην Ε.Ε.

    [02] Απεργούν δημοτικοί υπάλληλοι και συμβασιούχοι

    17/1/2003 11:02:00 πμ

    Στους δρόμους κατεβαίνουν σήμερα σε πανελλαδική κλίμακα οι εργαζόμενοι στη καθαριότητα των δήμων. Αυτή την ώρα είναι συγκεντρωμένοι οι απεργοί στην πλατεία Καραϊσκάκη, έξω από το γραφείο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων (ΠΟΕ-ΟΤΑ), απ' όπου θα ξεκινήσουν πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών στην πλατεία Κλαυθμώνος διεκδικώντας την ικανοποίηση οικονομικών και άλλων αιτημάτων τους. Επίσης η 24άωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι έκτακτοι υπάλληλοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, διαμαρτυρόμενοι για το προεδρικό διάταγμα της κυβέρνησης που δεν μετατρέπει τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου. Παράλληλα, διοργανώνουν συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος καθώς και πορεία προς τη Βουλή.

    Για το θέμα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος είχε δηλώσει ότι η Συνομοσπονδία θα προσφύγει στην επιτροπή αναφορών του ευρωκοινοβουλίου για το ελλιπές περιεχόμενο του προεδρικού διατάγματος.

    Εξάλλου, Ομοσπονδία των εργαζομένων, ΠΟΕ-ΟΤΑ, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι καθιστά την κυβέρνηση και το ΥΠΕΧΩΔΕ υπεύθυνους για τα προβλήματα που υπάρχουν το τελευταίο διάστημα στην αποκομιδή των σκουπιδιών. Επίσης, καταγγέλουν την προσπάθεια ανάμιξης ιδιωτών στη διαχείριση των απορριμμάτων εις βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    [03] Διαδοχικές συναντήσεις Πρωθυπουργού

    17/1/2003 10:44:00 πμ

    Συνάντηση είχε σήμερα στις 9.30 το πρωί ο Πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας Γιασουάντ Σίνχα, ενώ στις 10.00 συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Αναστάσιο Γιαννίτση και με τον ευρωβουλευτή Γιώργο Κατηφόρη, με τους οποίους θα συζητήσει το θέμα της Συνέλευσης της Ευρώπης. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, θα επισκεφθεί ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στις 12.30 το μεσημέρι στο πλαίσιο των τακτικών επαφών τους και θα τον ενημερώσει για την πορεία θεμάτων επί της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. Επίσης, στις 13.30 θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και στις 14.30 θα προεδρεύσει σε διυπουργική σύσκεψη με την παρουσία και κομματικών στελεχών για την προετοιμασία της επίσκεψής του στην Πάτρα,τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου.

    [04] Η Ευρ. Επιτροπή προτείνει αγορά απορρυπαντικών πλοίων

    17/1/2003 11:26:00 πμ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει στην ΕΕ την απόκτηση πλοίων εξοπλισμένων με ειδικά μηχανήματα για την άντληση αργού πετρελαίου από την επιφάνεια της θάλασσας. Τα πλοία αυτά θα τίθενται στη διάθεση των χωρών μελών της ΕΕ στην περίπτωση ναυτικού ατυχήματος στο οποίο θα εμπλέκεται πετρελαιοφόρο πλοίο.

    Θα μπορούν να επέμβουν ανά πάσα στιγμή

    Η αρμόδια επίτροπος για τις Μεταφορές Λογιόλα ντε Παλάθιο υπενθύμισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες ότι κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής στην Κοπεγχάγη οι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο λήψης ''νέων ειδικών μέτρων'' για τη θαλάσσια ρύπανση μετά το ναυάγιο του πετρελαιοφόρου "Πρεστίζ" ανοιχτά των ισπανικών ακτών.

    "Τα μέτρα αυτά πρόκειται να εξεταστούν", σημείωσε η ίδια, κρίνοντας κυρίως ότι "θα ήταν σημαντικό να υπάρχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο πλοία'' που θα μπορούσαν να διεξαγάγουν ανά πάσα στιγμή επιχειρήσεις άντλησης πετρελαίου από τη θάλασσα στην περίπτωση διαρροής και σχηματισμού πετρελαιοκηλίδων.

    "Το σκεφτόμαστε", σχολίασε, προσθέτοντας ότι τα πλοία αυτά θα μπορούσαν να τίθενται στη διάθεση των χωρών της ΕΕ σε περίπτωση ανάγκης στο πλαίσιο της μελλοντικής Υπηρεσίας Θαλάσσιας Ασφάλειας.

    [05] Γ. Παπανδρέου-Χ. Σολάνα για Ιράκ, Μ. Ανατολή, Κυπριακό

    16/1/2003 11:10:00 μμ

    Με τον Υπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα Eξωτερικής πολιτικής και Aσφάλειας Χαβιέ Σολάνα συναντήθηκε την Πέμπτη στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και συζήτησε μαζί του τις πρωτοβουλίες για την ατζέντα ενόψει του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που θα συνεδριάσει στις 27 Ιανουαρίου. Οπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο επικεφαλής των επιθεωρητών στο Ιράκ, Χανς Μπλίξ ενημέρωσε την επιτροπή ''Κοξ'' του Ευρωκοινοβουλίου (ad hoc επιτροπή που ασχολείται με το Ιρακ) για το έργο των επιθεωρητών. Στηρίζουμε τις προσπάθειες Μπλίξ για καταστροφή των όπλων μαζικής καταστροφής, είπε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου.

    Yπέρ της επίλυσης του Κυπριακού δηλώνει ο Σολάνα

    Αναφερόμενος στη Μέση Ανατολή, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι δυστυχώς δεν υπήρξαν εξελίξεις, μετά όμως τις εκλογές στο Ισραήλ ο στόχος μας είναι να κινητοποιηθούμε με το ''κουαρτέτο'' (ΕΕ-ΗΠΑ-Ρωσία-ΟΗΕ).

    Ο κ. Σολάνα δήλωσε πρόθυμος από την πλευρά του να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού.

    Σε ό,τι αφορά τα Βαλκάνια ο κ. Παπανδρέου χαιρέτισε την πρώτη αποστολή στο τομέα της ΚΕΠΠΑ με την ανάληψη καθηκόντων από την ευρωπαϊκή αστυνομική δύναμη στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

    Σε ό,τι αφορά τα δυτικά Βαλκάνια το χρονικό ορόσημο για τη διαμόρφωση μιας νέας θέσης της ΕΕ είναι η Σύνοδος της Θεσσαλονίκης. Εχουμε δέσμευση της ΕΕ για ενταξιακή προοπτική αυτών των κρατών αλλά και δέσμευση αυτών των κρατών για καθημερινές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    [06] Ν. Κορέα: Απαραίτητος ο διάλογος Β. Κορέας-ΗΠΑ

    17/1/2003 9:43:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Ο νεοεκλεγείς Nοτιοκορεάτης πρόεδρος Ρο Μου Χιούν ζήτησε σήμερα από τις ΗΠΑ να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με την Βόρεια Κορέα σε μία προσπάθεια να επιλυθεί η αντιπαράθεση για τα πυρηνικά όπλα της Πιονγκγιάνγκ. ''Χρειάζεται να υπάρξει διάλογος ανάμεσα στη Βόρειο Κορέα και στις ΗΠΑ'', δήλωσε ο Ρο σε εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου CNN. Επίσης, την ανησυχία του εξέφρασε ο Χιούν για τις εικοτολογίες του Τύπου περί πιθανής επίθεσης στην κομμουνιστική Βόρεια Κορέα και τόνισε πως ''δεν χρειάζεται να ανησυχούμε'' τόσο πολύ για το ζήτημα των πυρηνικών. Απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου έφθασε σήμερα στο Πεκίνο για συνομιλίες με Κινέζους ηγέτες πριν επισκεφθεί, αύριο, τη Β. Κορέα όπου θα παρουσιάσει προτάσεις για την επίλυση της κρίσης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Πιονγιάνγκ.

    Ρωσική αποστολή για εκτόνωση της κρίσης

    "Η αμερικανική συμμαχία είναι σε κρίσιμο σημείο και οι πρόσφατες αντιαμερικανικές διαδηλώσεις στη Νότιο Κορέα απηχούν ένα κάλεσμα για μία πιό ώριμη συνεργασία", τόνισε ο Nοτιοκορεάτης πρόεδρος.

    Από την πλευρά του, το αμερικανικό Κογκρέσο προσανατολίζεται στη διακοπή χρηματοδότησης κάθε μελλοντικής ενεργειακής βοήθειας προς τη Βόρεια Κορέα στα πλαίσια ενός μεγάλου νομοσχεδίου για τις δαπάνες, που η συζήτησή του ξεκίνησε χθες, βασιζόμενο στην απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει τη βοήθειά της στην Πιονγκγιάνγκ μετά την κρίση που δημιουργήθηκε από το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντρ Λοσιούκοφ θα παρουσιάσει σχέδιο που προβλέπει μια κορεατική χερσόνησο αποπυρηνικοποιημένη και επιστροφή στη συμφωνία του 1994, η οποία προβλέπει πάγωμα του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος έναντι της παροχής ενεργείας, κυρίως πετρελαίου από τις ΗΠΑ.

    "Ολες οι προσπάθειες για την επανάληψη του διαλόγου ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα είναι ευπρόσδεκτες. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των ενδιαφερομένων χωρών για μια λύση του προβλήματος. Είναι σημαντικό να δώσουμε στη διπλωματία μια ευκαιρία να επιτύχει", δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος πριν από τις συνομιλίες του με τον Κινέζο υφυπουργό Εξωτερικών Γιάνγκ Γουετσάνγκ.

    [07] Βραζιλία: Σφοδρές βροχοπτώσεις με 26 νεκρούς

    17/1/2003 8:34:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των ραγδαίων βροχοπτώσεων που πλήττουν ασταμάτητα από το βράδυ της Τετάρτης στην πόλη Μπέλο Οριζόντε, στη νοτιοανατολική Βραζιλία, ανακοίνωσε χθες η υπηρεσία πολιτικής προστασίας. Αλλοι 70 κάτοικοι τραυματίσθηκαν από κατολισθήσεις εδαφών που προκλήθηκαν από τις βροχοπτώσεις, οι οποίες κατέστρεψαν πάνω από 2,000 κατοικίες. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ''ευαίσθητη'', καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να σημειωθούν και νέες κατολισθήσεις. Η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει πως οι βροχοπτώσεις θα συνεχισθούν το επόμενο 48ωρο.

    σε άλλες φτωχογειτονιές της πρωτεύουσας, εξήγησε εκπρόσωπος της υπηρεσίες, υπογραμμίζοντας πως οι αρχές προσπαθούν να εκκενώσουν τις οικογένειες που κατοικούν στις ζώνες υψηλού κινδύνου.

    [08] Αργεντινή: Νέοι όροι του ΔΝΤ για αποπληρωμή των χρεών

    17/1/2003 10:03:00 πμ

    Συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που θέτει νέους όρους για την αποπληρωμή του τεράστιου χρέους της, υπέγραψε η κυβέρνηση της Αργεντινής. Το χρέος της Αργεντινής προς το ΔΝΤ ανέρχεται σε 6,5 δισ. δολάρια. Αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Ρομπέρτο Λαβάνια, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα καταβάλει σήμερα περίπου ένα δισ. δολάρια στο ΔΝΤ. Αυτός ήταν άλλωστε και ένας από τους όρους της συμφωνίας, καθώς υπήρχαν αμφιβολίες ότι η Αργεντινή θα καταφέρει τελικά να αποπληρώσει έστω και ένα μικρό μέρος του χρέους της. Η συμφωνία πρόκειται ουσιαστικά να δώσει μία ανάσα στην Αργεντινή μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών τον Απρίλιο, εκτιμούν οι ανταποκριτές. Ωστόσο, η Αργεντινή θα πρέπει να καταφέρει να αποπληρώσει και μέρος των χρεών της προς τους υπόλοιπους δανειστές της, ώστε να μπορέσει να ξεπεράσει τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της.

    Πηγή: BBC GREEK

    [09] Αυστραλιανό Όπεν: Προκρίθηκε η Λένα Δανιηλίδου

    Aννα Κούρτη 17/1/2003 9:59:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Η Ελληνίδα τενίστρια Λένα Δανιηλίδου πήρε την πρόκριση (Γ' γύρο), "μέσα σε 53 λεπτά" κόντρα στην Αμερικανίδα Αμι Φρέιζερ. Αποφασισμένη η Δανιηλίδου απέκλεισε την 31χρονη Αμερικανίδα (6-1,6-2). Η Ελληνίδα Πρωταθλήτρια μπορεί πλέον να αντιμετωπίζει με αισιοδοξία το μέλλος της στη διοργάνωση, έστω και αν στη συνέχεια έχει να αντιμετωπίσει μεγάλα ονόματα του Παγκόσμιου τένις. Επόμενη αντίπαλος της Δανιηλίδου είναι η Γαλλίδα Ναταλί Ντεσί (Νο 18 στην Παγκόσμια Κατάταξη).

    Η 24χρονη Γαλλίδα πέρσυ κατάφερε να φτάσει έως τον Γ' γύρο.

    Έως τώρα απέκλεισε την Αμερικανίδα Τέιλορ (6-3,6-2) και την Μπεντάνοβα από την Τσεχία (6-3, 6-3).

    Αν η Δανιηλίδου καταφέρει να αποκλείσε και τη Ντεσί, τότε αναμένεται να βρει μπροστά της τη Σερένα Ουϊλιαμς που βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση.

    [10] Μία ακόμα ήττα για την ΑΕΚ: 80-76 από την Αλμπα

    16/1/2003 11:56:00 μμ

    Πολύ κοντά βρέθηκε η ΑΕΚ στην πρόκριση αλλά δεν τελικά ηττήθηκε από την Αλμπα στη Γερμανία με 80-76. Η ΑΕΚ διατήρησε σταθερά το προβάδισμα μέχρι και το 23' (46-42), όμως η Αλμπα με δύο εύστοχα σουτ κατάφερε να πάρει ξανά την πρωτοπορία (48-46). Οι Γερμανοί από εκεί και πέρα είχαν το μικρό προβάδισμα, όμως με μία εύστοχη βολή του Ζήση, ένα τρίποντο του Μπλάκνεϊ και μια εύστοχη βολή του Ντικούδη η ΑΕΚ ισοφάρισε σε 76-76, μόλις 55'' πριν το τέλος. Η Αλμπα όμως ήταν πιο εύστοχη στα τελευταία δευτερόλεπτα και έτσι πήρε τη νίκη.

    [11] Προσοχή στο σκουλήκι ''Yaha.K''

    17/1/2003 10:26:00 πμ

    Ένας νέος ιός, ο οποίος εμφανίστηκε λίγο πριν τα Χριστούγεννα, μολύνει χιλιάδες υπολογιστές σε όλο τον κόσμο. Η εξάπλωση του "σκουληκιού", που αποκαλείται Yaha.K, έχει οδηγήσει τις εταιρείες λογισμικού "αντιβίωσης" να τον κατατάξουν στους ιούς υψηλού κινδύνου. Ο ιός έχει αναφερθεί σε 100 χώρες, κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ολλανδία, σύμφωνα με την εταιρεία MessageLabs, η οποία ελέγχει μηνύματα για ιούς. Ο ιός Yaha.K έρχεται με ηλεκτρονικό μήνυμα και μεταμφιέζεται σε συνημμένο τύπου .exe, .scr και .com, με διάφορων ειδών τίτλους στο "θέμα", που σχετίζονται με την εισβολή (hacking), την αγάπη, το μίσος και το πορνό.

    Ο ιός εξαπλώνεται μέσω της αυτόματης αποστολής μηνυμάτων προς το σύνολο των επαφών, που βρίσκονται στο σχετικό κατάλογο του θύματος, και σταματά τα αντιβιοτικά προγράμματα. Το 2002, σύμφωνα με την MessageLabs, ένα στα 212 e-mails ήταν μολυσμένο με ιό.

    Πηγή: Infonomics ICT Weekly / BBC News


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 17 January 2003 - 10:05:42 UTC