Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-01-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χορός απεργιακών κινητοποιήσεων σε Αθήνα και Θεσ/νικη
  • [02] Οι ελληνικές θέσεις για τις εξελίξεις στο Ιράκ
  • [03] Με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες στον Κηφισό
  • [04] Νεκρός βρέθηκε κρατούμενος των φυλακών Κορυδαλλού
  • [05] Λιγότερα κατά 15% τα τροχαία στην Ελλάδα
  • [06] Ερευνες για μυστηριώδη θάνατο στην Κρήτη
  • [07] Σπηλιωτόπουλος: Υποψήφιος Β' Αθηνών στις επόμενες εκλογές
  • [08] Διαμαντοπούλου: Εγκληματική η πρόωρη συνταξιοδότηση
  • [09] Σημίτης-Στεφανόπουλος για Ιράκ, Κυπριακό, Προεδρία
  • [10] Το Μέλλον της Ευρώπης στο Μαξίμου
  • [11] Τα θέματα Αμυνας της ΕΕ και το Ιρακ επί τάπητος
  • [12] Στην Αθήνα ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών
  • [13] Ναι στην ένταξη λένε 2 στους 3 Νορβηγούς
  • [14] Οι ελληνικές κατευθύνσεις στον τομέα της Υγείας
  • [15] Ανεβαίνει το θερμόμετρο στον Περσικό
  • [16] Εξορία Χουσεϊν στην Αφρική βλέπει το περιοδικό Der Spiegal
  • [17] Βραζιλία: Σφοδρές βροχοπτώσεις με 26 νεκρούς
  • [18] Kύμα ψύχους στη νότια Ασία- δεκάδες οι νεκροί
  • [19] Μέλος της Χαμάς σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά
  • [20] Δώδεκα χρόνια από την ''Καταιγίδα της Ερήμου''
  • [21] Φρένο στα δάνεια βάζει η Τράπεζα της Ελλάδας
  • [22] Αντίστροφη μέτρηση για τα δύο τελευταία ματς της εθνικής
  • [23] Στον ΠΑΟΚ ο Ηλίας Ατματζίδης
  • [24] Στην Αθήνα ο Ολυμπιονίκης Σεμπάστιαν Κόε
  • [25] Αρχαιοελληνικό ναυάγιο στη Βάρνα της Βουλγαρίας
  • [26] Την επιστροφή των Γλυπτών ζητούν 27.000 άνθρωποι
  • [27] ''Τα γράμματα μιας Πορτογαλίδας μοναχής''
  • [28] Σουβλάκια, τυρόπιτες, σάντουιτς στο μικροσκόπιο
  • [29] Αυθαιρεσίες στην πώληση βρεφικού γάλακτος
  • [30] Ενημέρωση @ Internet: Οι εφημερίδες έχουν το λόγο

    [01] Χορός απεργιακών κινητοποιήσεων σε Αθήνα και Θεσ/νικη

    17/1/2003 4:12:00 μμ

    Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα, οι εργαζόμενοι στους Δήμους, οι συμβασιούχοι υπάλληλοι του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και οι οδοντίατροι της χώρας. Δύσκολη ήταν η σημερινή μέρα για όλους όσοι κινήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης από τις συγκεντρώσεις και τις πορείες διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν οι απεργοί. Στην Αθήνα πορεία και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στην πλατεία Κλαυθμώνος πραγματοποίησαν οι δημοτικοί υπάλληλοι, ενώ θα απέχουν των εργασιών τους το Σαββατοκύριακο.

    Απεργιακές κινητοποιήσεις εργαζομένων στους ΟΤΑ

    Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η συνάντηση που είχαν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών οι εργαζόμενοι στους Δήμους με κύριο αντικείμενο την εκπλήρωση των οικονομικών τους αιτημάτων.

    Εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας (ΟΠΕ-ΟΤΑ) συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Λ. Παπαδήμα και τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Β. Βαλασόπουλο.

    Το υπουργείο δέχθηκε να δώσει μηνιαία αύξηση 10.000 δρχ., έναντι 17.000 που ζητούσαν οι εργαζόμενοι, ωστόσο δεν μπόρεσε να ικανοποιήσει το δεύτερο οικονομικό τους αίτημα, την ενσωμάτωση δηλαδή των εξόδων μετακινήσεων τους στο μισθό.

    Παρόλα αυτά, οι διαβουλεύσεις θα συνεχισθούν προκειμένου να εξευρεθεί λύση και δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα συνάντηση έως το βράδυ.

    Στη Θεσσαλονίκη οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, πραγματοποίησαν δυο συγκεντρώσεις, η μία έξω από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης και η άλλη μπροστά από το άγαλμα του Ε. Βενιζέλου στην πλατεία της Αρχαίας Αγοράς.

    Στη συνέχεια, συγκρότησαν κοινή πορεία, η οποία κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, όπου επέδωσαν ψήφισμα.

    Κινητοποιήσεις οδοντιάτρων και εκτάκτων υπαλλήλων

    Στο χορό των κινητοποιήσεων με 24αωρη απεργία μπήκαν σήμερα και οι έκτακτοι υπάλληλοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, διαμαρτυρόμενοι για το προεδρικό διάταγμα της κυβέρνησης που δεν μετατρέπει τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου.

    Την ίδια ώρα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, πραγματοποίησαν οι οδοντίατροι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

    Οι οδοντίατροι αντιδρούν στην τήρηση του βιβλίου επισκέψεων ασθενών που προβλέπεται στο Προεδρικό Διάταγμα 84/2001, καθώς όπως ισχυρίζονται αυτό δεν ανεβάζει το επίπεδο περίθαλψης, δεν βοηθάει τη λειτουργία του οδοντιατρικού επαγγέλματος και δημιουργεί πεδίο κακών σχέσεων με την Εφορία.

    Παράλληλα διεκδικούν αύξηση των κονδυλίων για τη δημόσια υγεία και αύξηση των τιμών των οδοντιατρικών πράξεων από τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Ζητούν επίσης να υπάρξει μελέτη των αναγκών του ελληνικού λαού σε σχέση με την περίθαλψη την οποία απαιτούν και βάσει αυτών των αναγκών να γίνει προγραμματισμός παραγωγής και σχεδιασμός εγκατάστασης οδοντιάτρων, καθώς όπως τονίζουν η Ελλάδα διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμό οδοντιάτρων στην Ευρώπη, σε σχέση με τον πληθυσμό της.

    [02] Οι ελληνικές θέσεις για τις εξελίξεις στο Ιράκ

    17/1/2003 2:53:00 μμ

    Στις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του Ιράκ αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών κ. Παπανδρέου. Ερωτηθείς για την ανεύρεση των 11 κεφαλών πυραύλων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε βιοχημικό πόλεμο, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι πρέπει να περιμένουμε την ολοκλήρωση της αποστολής των επιθεωρητών, κ.κ. Μπλίξ και Μπαραντέϊ. Την άλλη εβδομάδα, εξάλλου, η Ελληνική Προεδρία καλεί τον κ. Μπλίξ στην Αθήνα, προκειμένου, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, να έχει συνάντηση μαζί του για μια εις βάθος συζήτηση επί αυτών των θεμάτων.

    "Δεν μπορούμε", είπε, "να αντιδράσουμε σε ένα συγκεκριμένο γεγονός, από πλευράς της προεδρίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να έχουμε μία συνολική εικόνα" υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

    "Η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να πιστεύει ότι υπάρχουν περιθώρια ειρηνικής επίλυσης του προβλήματος. Κανείς δεν θέλει μια χώρα να διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής αλλά οι αντιδράσεις πρέπει να υπάγονται στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας" σημείωσε σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πρωτόπαπας απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Ως προς το βαθμό συμμετοχής της Ελλάδας στις επιχειρήσεις που ενδεχομένως αναληφθούν, ο κ. Πρωτόπαπας υπογράμμισε πως "αυτή θα αξιολογηθεί όταν θα είναι σαφή όλα τα δεδομένα του προβλήματος".

    [03] Με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες στον Κηφισό

    17/1/2003 1:09:00 μμ

    Οι εργασίες στον Κόμβο Πειραιώς και Κηφισού προχωρούν με ταχύτητα και συνέπεια. Χθες, ολοκληρώθηκε η κατασκευή των ραμπών πρόσβασης στις προσωρινές μεταλλικές γέφυρες που ήδη έχουν τοποθετηθεί. Από σήμερα έως αύριο η κίνηση των οχημάτων στη Πειραιώς θα εκτελείται κανονικά. Από τις 4 το απόγευμα του Σαββάτου έως και τις 4 το απόγευμα της Κυριακής θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων σ'όλο τον κόμβο Κηφισού και Πειραιώς, προκειμένου να γίνουν οι τελικές οδικές συνδέσεις των προσωρινών μεταλλικών γεφυρών με την οδό Πειραιώς, αριστερά και δεξιά της υφιστάμενης παλαιάς γέφυρας. Η κυκλοφορία θα διεξάγεται πλέον από τις νέες προσωρινές γέφυρες από το απόγευμα της Κυριακής.

    Τη ερχόμενη Δευτέρα θα αρχίσει η καθαίρεση της παλαιάς γέφυρας Πειραιώς.

    Οι συγκεκριμένες ενέργειες όπως είναι γνωστό έχουν ως στόχο την ελαχιστοποίηση των κινδύνων για δημιουργία πλημμυρικών φαινομένων στις περιοχές Μοσχάτου, Ν. Φαλήρου και Αγίου Ι. Ρέντη.

    [04] Νεκρός βρέθηκε κρατούμενος των φυλακών Κορυδαλλού

    17/1/2003 6:24:00 μμ

    Κρατούμενος των φυλακών Κορυδαλλού που βρισκόταν σε ολιγοήμερη άδεια βρέθηκε νεκρός κάτω από μία γέφυρα, λίγο έξω από τα Γιαννιτσά Πέλλας. Οι άνδρες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πέλλας έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας και φως στα αίτια θανάτου αναμένεται να δώσει η ιατροδικαστική εξέταση. Πρόκειται για τον 47χρονο ομογενή από τη Γεωργία Τζόρτζεφ Γκιργκανέτσεφ, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 15 ετών για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Τις ημέρες των Χριστουγέννων ο 47χρονος πήρε άδεια για να πάει στα Γιαννιτσά και να επισκεφθεί τους γονείς του αλλά μία μέρα μετά την άφιξή του, τα ίχνη του εξαφανίστηκαν. Ειδοποιήθηκε η αστυνομία και τελικά το πτώμα του άτυχου άνδρα εντοπίσθηκε χθες αργά το απόγευμα.

    [05] Λιγότερα κατά 15% τα τροχαία στην Ελλάδα

    17/1/2003 5:03:00 μμ

    Ενα μίνι απολογισμό των δράσεων του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, στους τομείς οδικής συμπεριφοράς και ασφάλειας έκανε μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, ο υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μανώλης Στρατάκης. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο υπουργός χαρακτήρισε εντυπωσιακά τα αποτελέσματα της προσπάθειας για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Τα τελευταία δυο χρόνια, παρουσιάζουν μείωση κατά 15%, γεγονός που σημαίνει 500 νεκρούς λιγότερους κάθε χρόνο.

    Στόχος η κατασκευή 124 πάρκων κυκλοφοριακής αγωγής σε όλη τη χώρα

    Σε στατιστικά στοιχεία, στο μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής, στη λειτουργία των πάρκων κυκλοφοριακής αρωγής αναφέρθηκε, ο υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μανώλης Στρατάκης, στο πλαίσιο κοπής της πίτας για το νέο έτος.

    Η μείωση των τροχαίων κατά 15% μεταφράζεται σε 500 νεκρούς λιγότερους κάθε χρόνο.

    Την ευθύνη για το 80% των τροχαίων φέρουν οι οδηγοί, για το 12% οι πεζοί ενώ μόλις το 8% των τροχαίων οφείλεται σε άλλους παράγοντες, όπως η κατάσταση του δρόμου, οι καιρικές συνθήκες και άλλα.

    Αναφερόμενος στα πάρκα Κυκλοφοριακής Αγωγής δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν στη χώρα σχεδόν είκοσι πάρκα ενώ σε φάση κατασκευών βρίσκονται ακόμα τριάντα τέσσερα.

    Ανακοίνωσε επίσης ότι

    Με υπουργική απόφαση προβλέπεται για πρώτη φορά η επιβολή αυξημένων βαθμών ποινής για τους νέους οδηγούς. Επαναξιολόγηση των παραβιάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του Συστήματος Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών. Καθιέρωση αποτελεσματικότερων διαδικασιών καταχώρησης των παραβιάσεων και καταγραφής των βαθμών ποινής. Όσοι έχουν αναπηρική σύνταξη και είναι οδηγοί, θα κληθούν να εξεταστούν από ειδική επιτροπή για να διαπιστωθεί αν είναι ικανοί για οδήγηση. Όλοι οι οδηγοί των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς θα περάσουν από υποχρεωτικά σεμινάρια κυκλοφοριακής αγωγής.

    [06] Ερευνες για μυστηριώδη θάνατο στην Κρήτη

    17/1/2003 4:27:00 μμ

    Μυστήριο παραμένει ο θάνατος του 46χρονου Ανδρέα Κλίνη στο Ηράκλειο αφού αν και η αστυνομία στην αρχή έκανε λόγο για έγκλημα ο ιατροδικαστής κ. Στειακάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους πριν από λίγο. Σύμφωνα με τον κ. Στειακάκη ο 46χρονος έπεσε στον δρόμο, για άγνωστο λόγο και χτύπησε στο κεφάλι και μετά σύρθηκε ως το σπίτι του στην οδό Βίωνος Κασίου 30. Ο ιατροδικαστής ακόμη απέκλεισε και το ενδεχόμενο ο 46χρονος να έχει πέσει θύμα τροχαίου. Όπως είπε από την νεκροψία δεν προκύπτει αίτιο θανάτου και εργαστηριακά θα ερευνηθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου.

    [07] Σπηλιωτόπουλος: Υποψήφιος Β' Αθηνών στις επόμενες εκλογές

    17/1/2003 4:18:00 μμ

    Συνάντηση μιας ώρας με τον Κ. Καραμανλή είχε στη Ρηγίλλης ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ και βουλευτής Επικρατείας του κόμματος Αρης Σπηλιωτόπουλος, όπου αντάλλαξαν απόψεις για τα τρέχοντα ζητήματα της επικαιρότητας. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος δήλωσε ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο του κόμματος για την απόφασή του να είναι υποψήφιος στη Β' εκλογική περιφέρεια Αθηνών και ο κ. Καραμανλής συμφώνησε. Είχε προηγηθεί συνάντησή τους πριν τα από τα Χριστούγεννα όπου ο πρόεδρος της ΝΔ είχε ζητήσει από τον βουλευτή να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους σε ποια περιφέρεια θα πολιτευτεί.

    [08] Διαμαντοπούλου: Εγκληματική η πρόωρη συνταξιοδότηση

    17/1/2003 5:47:00 μμ

    Η φτώχια στην Ευρώπη είναι γένους θηλυκού. Αυτό δήλωσε μιλώντας στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, η Επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το 85% των φτωχών στην Ευρώπη είναι γυναίκες και παιδιά, ενώ βασικός στόχος της Ελλάδας, παραμένει η μείωση της ανεργίας κατά 4% ως το 2010. Τάχθηκε επίσης κατά του 35ωρου και της πρόωρης συνταξιοδότησης την οποία χαρακτήρισε εγκληματική.

    Το δημογραφικό μείζον πρόβλημα της Ευρώπης

    Το καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης, είναι εγκληματικό τόσο για τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος όσο και για την αγορά εργασίας.

    Αυτό υπογράμμισε, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η κα Διαμαντοπούλου, υπογραμμίζοντας ότι τα όρια συνταξιοδότησης δεν καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά από τα κράτη-μέλη.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, δήλωσε ότι ενδέχεται να μη χρειαστούν επιπλέον ασφαλιστικές αλλαγές, αν εκπληρωθούν οι στόχοι της κυβέρνησης, όπως η αύξηση του ΑΕΠ, αύξηση της απασχόλησης, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ένταξη των μεταναστών στην αγορά εργασίας.

    Διευκρίνισε ακόμη ότι η στρατηγική για την απασχόληση αφορά από την εκπαίδευση και τους παιδικούς σταθμούς μέχρι τη φορολογία και την παροχή κινήτρων για τη δημογραφική ανάπτυξη.

    Όπως υπογράμμισε το δημογραφικό είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της Ευρώπης, καθώς συνδέεται με την αύξηση των δαπανών κοινωνικής περίθαλψης.

    Ικανοποίηση για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων

    Εμφανίσθηκε επίσης αντίθετη με το 35ωρο.

    Όπως είπε, στη Γαλλία όπου εφαρμόστηκε δεν αυξήθηκε η απασχόληση, αλλά αντίθετα δημιούργησε προβλήματα.

    Επίσης επεσήμανε ότι αύξηση του ΑΕΠ δεν φέρνει και αύξηση της απασχόλησης, ενώ αντίθετα υπογράμμισε ότι είναι σημαντική η σχέση εκπαιδευτικού συστήματος και αγοράς εργασίας και εξήρε το παράδειγμα της Ιρλανδίας, η οποία με υποδομές πολύ κατώτερες της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας έχει κάνει προόδους στον τομέα της απασχόλησης.

    Σε ότι αφορά την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, η Ελληνίδα επίτροπος δήλωσε ικανοποιημένη για τον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, με εξαίρεση το πρόγραμμα ψυχικής υγιεινής για το οποίο έχει απορροφηθεί μόνο το 2%.

    [09] Σημίτης-Στεφανόπουλος για Ιράκ, Κυπριακό, Προεδρία

    17/1/2003 4:11:00 μμ

    Θέματα αιχμής της Εσωτερικής και Εξωτερικής πολιτικής συζήτησαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στην σημερινή ωριαία συνάντησή τους. Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, επέλεξε να αναφερθεί στην κοινή γαλλογερμανική πρόταση για τη νέα δομή των οργάνων της Ε.Ε, ένα νέο θέμα, που θα το χειριστεί η Ελληνική Προεδρία. Οπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός οι δύο χώρες προτείνουν ένα ισχυρό κέντρο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο συνεπάγεται παράλληλη αποδυνάμωση του ρόλου των κρατών-μελών της Ενωσης. Ο Κώστας Σημίτης τόνισε ότι θα διασφαλιστεί η ισότιμη συμμετοχή των κρατών-μελών, η δημοκρατικότητα στη λειτουργία της Ε.Ε αλλά και η αποτελεσματικότητα στη λήψη των αποφάσεων.

    Αναφορές στα έργα της Πάτρας

    Οπως ανέφερε επίσης ο κ. Σημίτης το θέμα αυτό, το οποίο δεν μοιάζει να είναι θέμα πρώτης σειράς, θα το χειριστεί η Ελληνική Προεδρία, με στόχο ώστε στο εαρινό συμβούλιο των Βρυξελλών αλλά και στο τακτικό της Θεσσαλονίκης να υπάρξει συμφωνία επί του θέματος.

    Κατά την είσοδό του στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Σημίτης ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για την επίσκεψή του στην ιδιαίτερη πατρίδα του στην Αχαΐα και τα εγκαίνια θα γίνουν τη Δευτέρα του μεγάλου έργου της παράκαμψης της Πάτρας, που αποτελεί τμήμα του ΠΑΘΕ.

    Ο κ. Στεφανόπουλος ανέφερε στον κ. Σημίτη ότι ο ίδιος επισκέφθηκε το έργο στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και μίλησε με καλά λόγια για το έργο αυτό.

    Αναφέρθηκε επίσης στα έργα που γίνονται στο λιμάνι της Πάτρας, τα οποία όμως, όπως είπε, δεν μπόρεσε να επισκεφθεί.

    [10] Το Μέλλον της Ευρώπης στο Μαξίμου

    17/1/2003 2:36:00 μμ

    Διεξοδική συζήτηση σχετικά με την Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης, είχε σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τάσο Γιαννίτση, τον Ευρωβουλευτή και επικεφαλής της ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο Γ. Κατηφόρη και τον καθηγητή κ. Π. Ιωακιμίδη. Η συζήτηση κράτησε δύο ώρες περίπου και εξετάστηκαν όλες οι παράμετροι του ζητήματος, καθώς και η επίσκεψη αυριανή επίσκεψη στην Αθήνα του Γιόσκα Φίσερ, με τον οποίο όπως τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών θα συζητηθεί η πρόσφατη γαλλογερμανική πρόταση. Στόχος της ελληνικής προεδρίας είναι η Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης να καταλήξει σε συμπεράσματα, τα οποία να εξεταστούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη, με την οποία ουσιαστικά θα κλείσει και η ελληνική προεδρία τον προσεχή Ιούνιο.

    [11] Τα θέματα Αμυνας της ΕΕ και το Ιρακ επί τάπητος

    17/1/2003 2:06:00 μμ

    Για τους στόχους της ελληνικής προεδρίας αναφορικά με την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας ενημέρωσε σήμερα τον αμρόδιο για αυτά τα θέματα Υπατο Αρμοστή της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου. Στη συνάντηση εξετάστηκε και το ζήτημα του Ιράκ, για το οποίο επανέλαβαν ότι η ΕΕ επιδιώκει ειρηνική επίλυση του προβλήματος με αφοπλισμό του από τα πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με τη διαδικασία του ΟΗΕ, χωρίς προσφυγή σε πόλεμο.

    Η ελληνική προεδρία πρόσθεσε ο κ. Παπαντωνίου, θα επιχειρήσει να πετύχει τη μεγαλύτερη σύγκλιση απόψεων στην ΕΕ επιμένοντας στην τήρηση των αποφάσεων το ΟΗΕ.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση της ΕΕ σε περίπτωση μονομερούς επεμβάσεως των ΗΠΑ στο Ιράκ ο κ. Σολάνα απάντησε ότι "δεν κάνουμε προβλέψεις" για το μέλλον και ζήτησε από το Σαντάμ Χουσείν να είναι πιο δραστήριος και ενεργός στη βάση του ψηφίσματος 1441 του ΟΗΕ. Διευκρίνισε δε ότι το σχετικό ψήφισμα δεν προαπαιτεί νέα απόφαση για επέμβαση, ωστόσο ανεπίσημα η ΕΕ τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής μιας δεύτερης συζήτησης.

    Ως στόχους της ελληνικής προεδρίας ο κ. Παπαντωνίου ανέφερε:

    Την ολοκλήρωση της κάλυψης των ελλειμμάτων σε οπλικά συστήματα μέχρι την 1η Μαρτίου 2003 ώστε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη η ελληνική προεδρία να δηλώσει ότι ο ''ευρωστρατός'' βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα για να αναλάβει ανθρωπιστικές και ειρηνευτικές αποστολές.

    Η αύξηση των δαπανών για την έρευνα και τεχνολογία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Η εναρμόνιση της λειτουργίας των αμυντικών βιομηχανιών της Ευρώπης και ο συντονισμός τους στην υλοποίηση αμυντικών προγραμμάτων.

    Απο την πλευρά του ο κ. Σολάνα αναφέρθηκε στην πρωτη αποστολή της ΕΕ για τη διαχείριση κρίσεων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ενώ έπεται αποστολή στη FYROM.

    Τέλος, τάχθηκε υπέρ της καλύτερης και αποτελεσματικότερης αξιοποίησης των πόρων της ΕΕ στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

    [12] Στην Αθήνα ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών

    17/1/2003 5:10:00 μμ

    Σειρά συναντήσεων με κυβερνητικούς παράγοντες είχε από το πρωί ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Γιάσγουντ Σίνχα, που βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα. Το μεσημέρι συμμετείχε σε συνεδρίαση, υπό την ηγεσία του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, με τη συμμετοχή του ύπατου εκπροσώπου για την ΚΕΠΠΑ Χαβιέρ Σολάνα, στην οποία πήραν μέρος η ευρωπαϊκή τρόικα και η ινδική αποστολή, στην οποία συζητήθηκαν μεταξύ άλλων η ανάπτυξη των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ινδίας.

    Ο Σίνχα στο Μέγαρο Μαξίμου

    Το πρωί ο κ. Σίνχα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ενώ ακολούθησε συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, ο οποίος τόνισε στον επικεφαλής της ινδικής διπλωματίας, ότι η Ελλάδα ως προεδρεύουσα της Ε.Ε προωθεί την ενίσχυση των ήδη πολύ καλών σχέσεων της Ινδίας με την Ευρώπη.

    [13] Ναι στην ένταξη λένε 2 στους 3 Νορβηγούς

    17/1/2003 3:27:00 μμ

    Περισσότεροι από δύο στους τρεις Νορβηγούς τάσσονται υπέρ της ένταξης της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης, που δημοσιεύονται σήμερα στην νορβηγική εφημερίδα Αφτενπόστεν. Σύμφωνα με την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα από το ινστιτούτο Opinion, το 67% των ερωτηθέντων θα ψήφιζε ΝΑΙ σε περίπτωση νέου δημοψηφίσματος για την ένταξη της Νορβηγίας στην ΕΕ, ενώ ΟΧΙ θα ψήφιζε το 33%.

    Θέλουν να μπουν στην Ένωση οι πλούσιοι Νορβηγοί

    Και η νέα δημοσκόπηση δείχνει πλέον με μεγάλη βεβαιότητα ότι οι τάσεις στην πλούσια Νορβηγία έχουν πλέον αντιστραφεί, αφού οι Νορβηγοί στο παρελθόν απέρριψαν δύο φορές την προοπτική ένταξης της χώρας τους στην Ένωση, το 1972 και το 1994. "Ποτέ το ποσοστό των Νορβηγών, που δηλώνουν ότι θα έλεγαν ΝΑΙ στην ένταξη εάν το δημοψήφισμα διεξαγόταν αύριο δεν ήταν τόσο υψηλό. Το Ινστιτούτο δεν έχει ποτέ καταγράψει ένα τόσο υψηλό ποσοστό για το ΟΧΙ, όσο είναι σήμερα το ΝΑΙ ", δήλωσε η Κριστίν Ταράλντρουφ Χοφ, διευθύντρια του Ινστιτούτου.

    [14] Οι ελληνικές κατευθύνσεις στον τομέα της Υγείας

    17/1/2003 1:44:00 μμ

    Δύο βασικά θέματα στον τομέα της υγείας θα προωθήσει η Ελληνική Προεδρία: την αναθεώρηση της νομοθεσίας για τα φαρμακευτικά προϊόντα και νέες ρυθμίσεις για την ποιότητα και την ασφάλεια στο χειρισμό των ανθρώπινων ιστών και κυττάρων.

    Απότερος σκοπός η προστασία του καταναλωτή

    Η αναθεώρηση της κοινοτικής νομοθεσίας για τα φαρμακευτικά προϊόντα αποτελείται από έναν Κανονισμό που αφορά το νομοθετικό πλαίσιο για τα φαρμακευτικά προϊόντα, μια Οδηγία για τα φάρμακα που προορίζονται για τα ζώα.

    Το πακέτο που στοχεύει στη διασφάλιση καλύτερων όρων προστασίας της δημόσιας υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και στην ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς για τα φαρμακευτικά προϊόντα, θα προωθηθεί το τρέχον εξάμηνο.

    Η Ελληνική Προεδρία επιθυμεί να δοθεί ''ειδική προσοχή'' στην καθιέρωση προδιαγραφών ποιότητας και ασφαλείας στον χειρισμό ανθρωπίνων ιστών και κυττάρων. Πρόκειται για πρόταση Οδηγίας που κατετέθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Ιούνιο, για τον καθορισμό προδιαγραφών ποιότητας και ασφάλειας για τη δωρεά, απόκτηση, δοκιμή, επεξεργασία, αποθήκευση και διανομή ανθρωπίνων ιστών και κυττάρων. Μια άλλη πρόταση για Οδηγία επί της παραγωγής προϊόντων από ανθρώπινους ιστούς και κύτταρα θα παρουσιασθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επί Ιταλικής Προεδρίας.

    Οι σχετικές βιομηχανίες έχουν προειδοποιήσει πως χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών και ολοκλήρωσή τους πριν από την είσοδο των νέων χωρών στην Ένωση, προκειμένου να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση μεταξύ των χωρών αλλά και καλύτερη πρόσβαση όλων των Ευρωπαίων ασθενών στα κατάλληλα φάρμακα. Επιπλέον, είναι διαδικασίες απαραίτητες για την ενθάρρυνση των επενδύσεων στην έρευνα και την τεχνολογία, που αποτελεί και στόχο της Λισσαβόνας.

    [15] Ανεβαίνει το θερμόμετρο στον Περσικό

    17/1/2003 6:44:00 μμ

    Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του Ιράκ δεν είναι ακόμα βέβαιοι ότι η Βαγδάτη έχει απαλλαγεί από τα απαγορευμένα όπλα, τόνισε ο επικεφαλής των επιθεωρητών Χανς Μπλίξ, μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ, στο Παρίσι. Από την πλευρά του, ο Σιράκ τάχθηκε εναντίον σε οποιαδήποτε μονομερή στρατιωτική ενέργεια κατά του Ιράκ. Ανησυχητικό γεγονός χαρακτήρισε σήμερα ο Λευκός Οίκος, τον εντοπισμό κενών χημικών κεφαλών πυραύλων στο Ιράκ από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ. Την ίδια ώρα, ο Σαντάμ Χουσεΐν δηλώνει έτοιμος για πόλεμο.

    Ο Μπλιξ ενημέρωσε τον Σιράκ για το έργο των επιθεωρητών

    Ο Χανς Μπλιξ και ο Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι της IAEA βρίσκονται στο Παρίσι για να ενημερώσουν τον γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ για την εργασία των ομάδων τους, δέκα μέρες πριν υποβάλουν έκθεση προόδου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    "Δεν υπάρχει ακόμα η βεβαιότητα ότι όλα τα βιολογικά, χημικά όπλα και πύραυλοι, καθώς και όλος ο εξοπλισμός έχουν καταστραφεί", δήλωσε ο Μπλιξ, που κάλεσε το Ιράκ να αποδείξει ότι έχουν καταστραφεί όλα τα βιολογικά και χημικά του όπλα.

    Ο Μπλιξ δήλωσε ακόμα ότι ''αντιμετωπίζουμε αυτήν την στιγμή μια πολύ τεταμένη κατάσταση'' στο Ιράκ και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Βαγδάτη ''θα δώσει περισσότερες εξηγήσεις'' για τις κενές χημικές κεφαλές πυραύλων που ανακάλυψαν χθες οι επιθεωρητές του ΟΗΕ.

    Από την πλευρά του ο Σιράκ ζήτησε από το Ιράκ να ''δώσει στοιχεία μιας πιο ενεργητικής συνεργασίας'' με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, αλλά ζήτησε περισσότερο χρόνο για να μπορέσουν οι επιθεωρητές να ολοκληρώσουν το έργο τους στο Ιράκ.

    Ο Γάλλος πρόεδρος τάχθηκε εναντίον σε οποιαδήποτε μονομερή στρατιωτική ενέργεια κατά του Ιράκ, τονίζοντας ότι μια τέτοια πράξη θα ήταν αντίθετη με τους διεθνείς κανόνες και ότι η Γαλλία δεν θα υποστηρίξει αυτήν την θέση.

    "Για τη Γαλλία, ο πόλεμος ήταν πάντα η επιβεβαίωση της αποτυχίας και θα είναι πάντα η χειρότερη λύση με ανθρώπινες απώλειες που είναι δύσκολο να δικαιολογηθούν", τόνισε ο Ζακ Σιράκ.

    ΗΠΑ: Το Ιράκ δεν πρόκειται να αφοπλιστεί

    Ανησυχητικό και σοβαρό είναι το γεγονός ότι το Ιράκ έχει στην κατοχή του αδήλωτες χημικές κεφαλές, οι οποίες είναι σε εξαίρετη κατάσταση σύμφωνα με τον ΟΗΕ, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλίσερ, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί απόδειξη ότι ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσέιν δεν πρόκειται να αφοπλιστεί.

    Ωστόσο, ο κ. Φλίσερ αρνήθηκε να σχολιάσει την ομιλία του Χουσέιν για την 12η επέτειο από τον Πόλεμο του Κόλπου, λέγοντας ότι ''μας ενδιαφέρουν πολύ λίγο τα λεγόμενα του Σαντάμ Χουσέιν και πάρα πολύ ο αφοπλισμός του''.

    Σαντάμ Χουσεΐν: ''Είμαστε έτοιμοι για πόλεμο''

    Το Ιράκ έχει κινητοποιηθεί πλήρως και θα νικήσει τα αμερικανικά στρατεύματα στις πύλες της Βαγδάτης εάν οι ΗΠΑ εξαπολύσουν επίθεση εναντίον του, επεσήμανε σε ραδιοτηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσείν, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 12 ετών από τον πόλεμο του Κόλπου.

    Οι Ιρακινοί ισχυρίζονται πως τα ευρήματα δεν έχουν καμία σχέση με όπλα μαζικής καταστροφής, ενώ και οι επιθεωρητές υποβαθμίζουν τη σημασία τους.

    Πλέον, η διεθνής κοινότητα αναμένει με ενδιαφέρον την απάντηση των ΗΠΑ, που έχουν εκφράσει ξεκάθαρα την πρόθεσή τους να επιτεθούν στρατιωτικά στο Ιράκ, εάν αποδειχθεί ότι η Βαγδάτη παραβιάζει το ψήφισμα 1441 του ΟΗΕ.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των επιθεωρητών, οι κεφαλές είναι σε πολύ καλή κατάσταση και το Ιράκ τις εισήγαγε στο τέλος της δεκαετίας του '80 "Υπάρχουν πύραυλοι 122 χιλιοστών με άδειες κεφαλές. Δεν είναι ούτε χημικά ούτε βιολογικά όπλα, ούτε φυσικά όπλα μαζικής καταστροφής και δεν συνδέονται με τέτοιου είδους όπλα", τόνισε ο Ιρακινός στρατηγός.

    "Η ημερομηνία λήξης για τους πυραύλους αυτούς έχει παρέλθει και βρίσκονται κλεισμένοι σε ξύλινα κιβώτια που είχαμε ξεχάσει ακόμα και την ύπαρξή τους", πρόσθεσε ο στρατηγός Αμίν σε συνέντευξη Τύπου και προκάλεσε τους επιθεωρητές του ΟΗΕ να τον διαψεύσουν χαρακτηρίζοντας την όλη υπόθεση ως ''τρικυμία σε ένα ποτήρι''.

    Περιορισμένη η βοήθεια της Τουρκίας σε έναν πόλεμο κατά του Ιράκ

    Η Τουρκία θα συμβάλλει περιορισμένα μόνο σε οποιοδήποτε πόλεμο ξεκινήσουν οι ΗΠΑ εναντίον του νότιου γείτονά τους, του Ιράκ, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Σεζέρ.

    ''Θα ήταν ρεαλιστικό να περιμένουμε ότι η συμβολή που θα μπορούσε να παράσχει η Τουρκία σε μια πιθανή επιχείρηση, εφόσον αυτή ανταποκρίνεται στο διεθνές δίκαιο, θα είναι περιορισμένη, λόγω των ιστορικών δεσμών της με μια γειτονική χώρα και της θέσης της Τουρκίας στην περιοχή", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους στην Αγκυρα, ο προεδρικός εκπρόσωπος Τατσάν Ιλντέμ.

    [16] Εξορία Χουσεϊν στην Αφρική βλέπει το περιοδικό Der Spiegal

    Αννίτα Πασχαλινού 17/1/2003 3:25:00 μμ

    Στην εξορία του Σαντάμ Χουσείν και άλλων Ιρακινών πολιτικών σε μία χώρα της Αφρικής, με αντάλλαγμα τη διέξοδο της χώρας από την κρίση, προσανατολίζεται η Βαγδάτη, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegal. Επικαλούμενο ως πηγές του έναν Δυτικό και δυο Αραβες διπλωμάτες, τους οποίους ωστόσο δεν κατονομάζει, το περιοδικό, αναφέρεται στους όρους που θέτει το Ιράκ για να εξορίσει το Σαντάμ Χουσείν αλλά και στην άρνηση των ΗΠΑ να δεχτεί τέτοιους συμβιβασμούς.

    Εξορία υπό προϋποθέσεις

    "Aκουσα αυτές τις φήμες αλλά δεν έχω περισσότερες πληροφορίες να σας δώσω" δήλωσε κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα, ο Ύπατος Αρμοστής της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Χαβιέ Σολάνα.

    Σύμφωνα με το έγκυρο περιοδικό, οι ΗΠΑ αρνούνται να συμμορφωθούν με τους όρους που θέτει η Βαγδάτη, ενώ η Αίγυπτος, καταβάλλει προσπάθειες να πείσει το Ιράκ για συμβιβασμό.

    Η Βαγδάτη, σύμφωνα με το περιοδικό, θέτει συγκεκριμένους όρους προκειμένου να εξορίσει το Σαντάμ Χουσείν.

    Ζητά, την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή, τον τερματισμό των επιθεωρήσεων του ΟΗΕ αλλά και την άρση των επιβληθεισών κυρώσεων του ΟΗΕ εναντίον του Ιράκ.

    Παράλληλα, το Ιράκ ζητά εγγυήσεις ότι ο Σαντάμ Χουσείν, δεν θα διωχθεί ποινικά από την χώρα στην οποία θα εξορισθεί.

    Στην online έκδοση του Der Spiegel, δεν γίνεται αναφορά σε καμία πιθανή χώρα εξορίας του Σαντάμ Χουσείν.

    Το ενδεχόμενο να φιλοξενήσουν στα εδάφη τους, τον Σαντάμ Χουσείν, διαψεύδουν η Λιβύη και η Μαυριτανία.

    Πηγή: Reuters

    [17] Βραζιλία: Σφοδρές βροχοπτώσεις με 26 νεκρούς

    17/1/2003 12:17:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των ραγδαίων βροχοπτώσεων που πλήττουν ασταμάτητα από το βράδυ της Τετάρτης στην πόλη Μπέλο Οριζόντε, στη νοτιοανατολική Βραζιλία, ανακοίνωσε χθες η υπηρεσία πολιτικής προστασίας. Αλλοι 70 κάτοικοι τραυματίσθηκαν από κατολισθήσεις εδαφών που προκλήθηκαν από τις βροχοπτώσεις, οι οποίες κατέστρεψαν πάνω από 2,000 κατοικίες. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ''ευαίσθητη'', καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να σημειωθούν και νέες κατολισθήσεις. Η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει πως οι βροχοπτώσεις θα συνεχισθούν το επόμενο 48ωρο, ενώ οι αρχές προχωρούν σε εκκενώσεις των περιοχών "υψηλού κινδύνου".

    [18] Kύμα ψύχους στη νότια Ασία- δεκάδες οι νεκροί

    17/1/2003 5:30:00 μμ

    Πάνω από 100 άνθρωποι αναφέρθηκε ότι έχασαν την ζωή τους σήμερα από το κύμα ψύχους που εδώ και αρκετό καιρό πλήττει χώρες της νότιας Ασίας με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί μεγάλα προβλήματα στις οδικές, σιδηροδρομικές και εναέριες συγκοινωνίες. Στην Βόρεια Ινδία, το Νεπάλ και το Μπανγκλαντές έχουν χάσει την ζωή τους από το τέλος Δεκεμβρίου πάνω από 1.100 άτομα και όπως ανέφεραν αξιωματούχοι δεν υπάρχουν ενδείξεις βελτίωσης του καιρού τις προσεχείς ημέρες. Κακές καιρικές συνθήκες επικρατούν και στο Πακιστάν, αλλά δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι μέχρι σήμερα.

    Εκατομμύρια άστεγοι στο έλεος της κακοκαιρίας

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τις 24 τελευταίες ώρες έχουν χάσει την ζωή τους 30 άτομα στο Μπανγκλαντές και συνολικά 530 τον τελευταίο μήνα. Στο κρατίδιο της βόρειας Ινδίας Ουτάρ Πραντές έχουν χάσει την ζωή τους τις τελευταίες 24 ώρες 74 άτομα και συνολικά 500 τον τελευταίο μήνα, ενώ στο Νεπάλ έχουν χάσει την ζωή τους μέχρι σήμερα τουλάχιστον 55 άνθρωποι.

    Παρά το γεγονός ότι οι θερμοκρασίες στην νότια Ασία δεν είναι τόσο χαμηλές όπως σε περιοχές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, οι κάτοικοι πεθαίνουν επειδή εκατομμύρια είναι οι άστεγοι και αυτοί που ζουν σε αυτοσχέδιες παράγκες.

    Οι Αρχές διανέμουν μαζί με ομάδες εθελοντών κουβέρτες και ξύλα στους άπορους αλλά η βοήθεια αυτή δεν φτάνει για όλους.

    [19] Μέλος της Χαμάς σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά

    17/1/2003 4:25:00 μμ

    Ένας Παλαιστίνιος, μέλος της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς, σκοτώθηκε σήμερα από Ισραηλινούς στρατιώτες, την ώρα που βρισκόταν σε πλοιάριο γεμάτο με εκρηκτικές ύλες, στα ανοικτά της Λωρίδας της Γάζας, όπως ανακοινώθηκε από την ισλαμική οργάνωση. Ο Παλαιστίνιος είχε αναλάβει να φέρει σε πέρας μία επίθεση αυτοκτονίας, όταν δέχτηκε τα πυρά ισραηλινής ναυτικής περιπόλου, που είχε ως αποτέλεσμα να προκαλέσει την έκρηξη του παγιδευμένου με εκρηκτικά σκάφους. Η ανακοίνωση της Χαμάς κάνει λόγο για ένα μικρό πλοιάριο, ενώ αρχικά ισραηλινές πηγές είχαν αναφέρει ότι το Ναυτικό έβαλε εναντίον παγιδευμένης σχεδίας πάνω στην οποία δεν βρισκόταν κανένας. Την ίδια ώρα η Χαμάς τονίζει ότι θα συνεχιστούν οι επιθέσεις αυτοκτονίας.

    H Χαμάς θα συνεχίσει τις επιθέσεις αυτοκτονίας

    Οι επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ισραήλ θα συνεχιστούν ανεξαρτήτως της έκβασης των ενδο-παλαιστινιακών συνομιλιών οι οποίες θα διεξαχθούν στο Κάιρο στις 22 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα στέλεχος της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς.

    Ο ιδρυτής της οργάνωσης Χαμάς, ο σεΐχης Αχμεντ Γιασίν δήλωσε στις 30 Δεκεμβρίου ότι η διακοπή των επιθέσεων αυτοκτονίας θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της ισραηλινής δεξιάς και του αρχηγού της, του απερχόμενου πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, κατά τη διάρκεια των εκλογών της 28ης Ιανουαρίου.

    Ο σεΐχης Γιασίν δεσμεύθηκε ότι οι επιθέσεις αυτοκτονίας θα συνεχισθούν και ότι ''το Ισραήλ δεν θα είναι ασφαλές όσο ο παλαιστινιακός λαός τελεί υπό κατοχή''.

    ''Η Χαμάς έδωσε επισήμως την τελική της απάντηση στη Αίγυπτο: είμαστε αντίθετοι με τον τερματισμό της αντίστασης και αρνούμαστε την εφαρμογή ανακωχής διάρκειας ενός έτους'', δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αμπντελαζίζ Ραντίσι τονίζοντας ότι ''οι επιχειρήσεις εντός του Ισραήλ'' θα συνεχισθούν.

    Η Χαμάς έχει αναλάβει την ευθύνη για τις περισσότερες από τις επιθέσεις αυτοκτονίας που έχουν πραγματοποιηθεί στο Ισραήλ από το 1993.

    [20] Δώδεκα χρόνια από την ''Καταιγίδα της Ερήμου''

    17/1/2003 1:22:00 μμ

    Δώδεκα χρόνια συμπληρώθηκαν, από την ημέρα που άρχισε η Καταιγίδα της Ερήμου. Τη νύχτα εκείνη της 16ης Ιανουαρίου 1991 οι κάμερες του CNN είχαν ακροβολιστεί, για να καταγράψουν την τροχιά των βλημάτων Κρουζ που σφυροκοπούσαν τη Βαγδάτη. Σήμερα το Ιράκ βρίσκεται και για άλλη μια φορά στο χείλος του εφιάλτη. Ο Σαντάμ Χουσέιν, σε ραδιοτηλεοπτικό διάγγελμα του ονομάζει τους Αμερικανούς σύγχρονους "Μογγόλους" και τους καλεί "σε αυτοκτονία στις πύλες της Βαγδάτης''.

    Σαντάμ: ''Είμαστε σε πλήρη κινητοποίηση''

    Ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσέιν τόνισε επίσης ότι το Ιράκ έχει κινητοποιηθεί πλήρως και θα νικήσει τα αμερικανικά στρατεύματα στις πύλες της Βαγδάτης εάν οι ΗΠΑ εξαπολύσουν επίθεση κατά του Ιράκ. ''Σκοπεύουμε να τους νικήσουμε και είμαστε αποφασισμένοι γι' αυτό. Στρατός, λαός και ηγεσία βρισκόμαστε σε πλήρη κινητοποίηση'', αναφέρει στο ραδιοτηλεοπτικό διάγγελμα του ο Σαντάμ Χουσέιν με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 12 ετών από την έναρξη του Πολέμου του Κόλπου.

    ''Η Βαγδάτη, ο λαός της και η ηγεσία της είναι αποφασισμένοι να εξαναγκάσουν τους Μογγόλους της εποχής μας σε αυτοκτονία στις πύλες της'', τονίζει ο Σαντάμ αναφερόμενος στην κατάληψη της Βαγδάτης το 1258 από το στρατό του Μογγόλου Χουλάκου Χαν, με την οποία δόθηκε ένα τέλος στο χαλιφάτο των Αββασιδών.

    Νωπές μνήμες και ανοικτές πληγές από τον Πόλεμο του Κόλπου

    Η συμμαχική επιχείρηση "Καταιγίδα της Ερήμου", όπως ονομάστηκε η επίθεση κατά του Ιράκ, άρχισε την νύχτα της 16ης Ιανουαρίου 1991 με αεροπορικές επιδρομές κατά της Βαγδάτης.

    Στις 03:00 τα ξημερώματα η Βαγδάτη δέχεται από το πρώτο κύμα βομβαρδισμών. Τετρακόσια αεροσκάφη και πύραυλοι cruise χτυπούν συστήματα αεράμυνας, αεροδρόμια, κέντρα διοίκησης και ελέγχου, εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας και κρατικά κτίρια.

    Ο στρατηγικός σχεδιασμός των ΗΠΑ περιλαμβάνει τρεις φάσεις αεροπορικών επιχειρήσεων, προορισμένες να εκμηδενίσουν τις δυνατότητες αντίστασης του Ιράκ. Η τέταρτη φάση του πολέμου θα ήταν εκείνη της χερσαίας επίθεσης στο Κουβέιτ και στο νότιο Ιράκ.

    Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόρτζ Μπους, ισχυρίζεται ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει με καμία δύναμη, ενώ ο Σαντάμ Χουσεϊν, από την άλλη φωνάζει ότι μόλις ξεκίνησε η μητέρα όλων των μαχών.

    Το Φεβρουάριο του 1991 υποβάλλονται δύο Σοβιετικά σχέδια ειρήνης τα οποία γίνονται αποδεκτά από το Ιράκ αλλά απορρίπτονται από τις ΗΠΑ. Την νύχτα 23ης Φεβρουαρίου η πολυεθνική δύναμη αρχίζει την εκστρατεία για την απελευθέρωση του Κουβέιτ.

    Οι ιρακινές δυνάμεις ηττώνται γρήγορα και χιλιάδες οδηγούνται στην αιχμαλωσία.

    Τα ξένα στρατεύματα έχασαν 148 στρατιώτες στην μάχη, και άλλους 145 εκτός πεδίου μάχης. Εκτιμήσεις για τους θανάτους στο Ιράκ ανέρχονται σε 200.000 στρατιώτες. Σωροί Ιρακινών πτωμάτων θάβονται σε oμαδικούς τάφους στην έρημο.

    Στις 2 Μαρτίου το Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ προωθεί λύση, καθιερώνοντας τους όρους κατάπαυσης του πυρός.

    Αυτή προϋποθέτει ότι το Ιράκ θέτει τέλος στη στρατιωτική του δράση, δεσμεύεται για την ακύρωση της προσάρτησης του Κουβέιτ και την χωρίς παρεμπόδιση παροχής πληροφοριών για τυχόν κρυμμένα χημικά και βιολογικά όπλα, την απελευθέρωση όλων των διεθνών φυλακισμένων και την αποδοχή της ευθύνης για τις καταστροφές και τα ατυχήματα τα οποία έγιναν κατά την διάρκεια της εισβολής του στο Κουβέιτ.

    [21] Φρένο στα δάνεια βάζει η Τράπεζα της Ελλάδας

    17/1/2003 5:04:00 μμ

    Φρένο στα δάνεια και ιδιαίτερα αυτά που δίνονται με διαδικασίες εξπρές, επιχειρεί η Τράπεζα της Ελλάδος, θέτοντας αυστηρότερα κριτήρια στην χορήγησή τους. Στην απόφαση αυτή, οδήγησε ο υπερδανεισμός των νοικοκυριών, ο οποίος τον περασμένο Οκτώβριο είχε φτάσει στα 30 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αφορά στεγαστικά, προσωπικά, καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

    Τα δάνεια μας κάτι παραπάνω από το ΑΕΠ της Ελλάδας

    Τα επτά κριτήρια της τράπεζας της Ελλάδος, πρέπει να υιοθετήσουν οι τράπεζες για την χορήγηση δανείων. Στόχος, να καλυφθούν επισφάλειες όπως η μη αποπληρωμή δανείων από τα νοικοκυριά προκειμένου να προστατευθεί το ελληνικό πιστωτικό σύστημα.

    Αυστηρά, θα ελέγχονται:

    το εισόδημα του δανειολήπτη η φορολογική δήλωσή του η αξία του ακινήτου αν πρόκειται για στεγαστικό δάνειο το ποσό δανειοδότησης σε σχέση με την ικανότητα αποπληρωμής η συνδρομή του "Τειρεσία" για το πόσο καλοπληρωτής είναι ο δανειολήπτης το οικονομικό "άνοιγμα" του δανειολήπτη σε υποχρεώσεις προς τράπεζες και η ηλικία του σε σχέση με τον χρόνο αποπληρωμής.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Οκτώβριο του 2002, το χρέος:

    των στεγαστικών δανείων ήταν 19,9 δισ. ευρώ των προσωπικών 2,86 δισ. ευρώ των καταναλωτικών στο 1,86 δισ. ευρώ και από πιστωτικές κάρτες στα 4,6 δισ. ευρώ.

    Και αν σ' αυτά προστεθούν και τα δάνεια των επιχειρήσεων, τότε αυτά που χρωστάνε στις τράπεζες νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι κάτι παραπάνω από το ακαθάριστο εθνικό προϊόν της Ελλάδας.

    [22] Αντίστροφη μέτρηση για τα δύο τελευταία ματς της εθνικής

    17/1/2003 5:33:00 μμ

    Την ανάγκη να συνεχίσουν οι διεθνείς μας τη σκληρή προσπάθεια για να ξαναβρεί το ελληνικό μπάσκετ την χαμένη αγωνιστική του ταυτότητα, επισήμανε σε δηλώσεις του ο ομοσπονδιακός μας προπονητής Γιάννης Ιωαννίδης, στην πρώτη συνάντηση της εθνικής εν όψει των δύο τελευταίων αναμετρήσεων για την ημιτελική φάση του Ευρωμπάσκετ 2003. Η εθνική ομάδα θα αντιμετωπίσει την Τετάρτη το Ισραήλ στην χώρα μας και το Σάββατο την Ισπανία εκτός έδρας. Ο Έλληνας τεχνικός κάλεσε 16 παίχτες, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει δύο εξ αυτών, τους Διαμαντόπουλο και Σχορτσιανίτη, που είναι τραυματίες.

    Χρυσάφι στα χέρια του Ηρακλή ο Σχορτσιανίτης

    Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε σήμερα, ο Γιάννης Ιωαννίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη, τονίζοντας ότι ο Ηρακλής έχει χρυσάφι στα χέρια του και θα πρέπει να το προσέξει, ωστόσο σημείωσε ότι θα πρέπει να χάσει άμεσα κιλά γιατί θα έχει συνέχεια ζημιές, δεν θα μπορεί ν' αποδώσει.

    Όσον αφορά στον Γιώργο Διαμαντόπουλο, ο Έλληνας τεχνικός δήλωσε ότι του είχε επισημάνει πως θα πρέπει να δουλέψει το σουτ του, αλλά δεν το έχει κάνει.

    "Στόχος μας είναι να δίνουμε στα παιδιά ένα πλάνο για το πώς θα πρέπει να δουλεύουν κάθε μέρα για να γίνουν καλύτεροι. Μάλιστα δηλώνω ενσυνείδητα, ότι αν ο Σοφοκλής δουλευτεί καλά, τότε θα πάει στο ΝΒΑ", υποστήριξε ο ομοσπονδιακός προπονητής.

    Τη Δευτέρα θα ενσωματωθεί στην ομάδα ο Σιγάλας, που την Κυριακή το μεσημέρι έχει αγώνα με την ομάδα του στην Ισπανία, αλλά οι παίχτες που αγωνίζονται στην Ρωσία.

    Ο Γιάννης Ιωαννίδης υποστήριξε ότι θα πρέπει να προσέξουν στο παιχνίδι με το Ισραήλ, καθώς οι αντίπαλοί θα παρουσιαστούν διαφορετικοί από το παιχνίδι που τους είχαμε αντιμετωπίσει στο Ισραήλ, διότι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός της τελικής φάσης.

    [23] Στον ΠΑΟΚ ο Ηλίας Ατματζίδης

    17/1/2003 4:48:00 μμ

    Από το "δικέφαλο" του Νότου, σε αυτόν του Βορρά, κατέληξε ο Ηλίας Ατματζίδης, μετά τη λύση του συμβολαίου του με την ΠΑΕ ΑΕΚ. Ο Έλληνας τερματοφύλακας θα συνεχίσει την καριέρα του στον ΠΑΟΚ, καθώς το πρωί και μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ομάδας Γιώργο Μπατατούδη, υπέγραψε στην Αθήνα συμβόλαιο συνεργασίας για ενάμιση χρόνο με την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Οι απολαβές του, σύμφωνα με πληροφορίες, θα φτάσουν τις 225.000 ευρώ, ενώ ο ίδιος ο παίκτης με δηλώσεις που έκανε στο site του μάνατζέρ του, υποσχέθηκε στον ΠΑΟΚ "μεγάλες στιγμές".

    [24] Στην Αθήνα ο Ολυμπιονίκης Σεμπάστιαν Κόε

    17/1/2003 1:45:00 μμ

    Μια από τις μεγαλύτερες μορφές του Παγκόσμιου Αθλητισμού θα βρεθεί στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα. Ο Βρετανός Ολυμπιονίκης Σεμπάστιαν Κόε, θα επισκεφτεί την Ελλάδα προκειμένου να μεταφέρει την πολύτιμη εμπειρία του σε θέματα Ολυμπιακών Αγώνων και να έχει συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη της πολιτικής και αθλητικής ηγεσίας, αλλά και στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων "ΑΘΗΝΑ 2004", προκειμένου να ενημερωθεί για την προετοιμασία της Αθήνας.

    Ο κάτοχος τεσσάρων Ολυμπιακών μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας και του Λος Αντζελες, την Τετάρτη (12.00), θα αναπτύξει στον 14ο Ολυμπιακό Κύκλο Ενημέρωσης, που θα διεξαχθεί στο Συνεδριακό Κέντρο στην έδρα της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004, το θέμα "Η Ολυμπιακή Ιδέα και το φαινόμενο του ντόπινγκ" και στη συνέχεια θα δεχθεί ερωτήσεις από εκπροσώπους του Τύπου.

    Την επομένη θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη όπου στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου θα μιλήσει στους φοιτητές του ΤΕΦΑΑ με θέμα "Η προετοιμασία των αθλητών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες".

    [25] Αρχαιοελληνικό ναυάγιο στη Βάρνα της Βουλγαρίας

    17/1/2003 4:40:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Αρχαίο ελληνικό καράβι, που βούλιαξε υπό άγνωστες συνθήκες, στις ακτές του Ευξείνου Πόντου, κοντά στο λιμάνι της Βάρνας, όπου βρισκόταν η αρχαία Οδησσός, ανακάλυψε βουλγαρο-αμερικανική αρχαιολογική αποστολή. Το πλοίο, τα απομεινάρια του οποίου ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι το περασμένο καλοκαίρι σε βάθος 82 μέτρων και σε απόσταση 26 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Βάρνας, εκτιμάται ότι κατασκευάστηκε μεταξύ του 5ου και του 3ου αιώνα π.Χ., σύμφωνα με τον καθηγητή του Ινστιτούτου Ωκεανολογίας της Βάρνας, Πέτκο Δημητρόφ. Πρόκειται για το αρχαιότερο ναυάγιο, που βρέθηκε ποτέ στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας, υποστήριξε ο κ. Δημητρόφ.

    Σε άριστη κατάσταση είκοσι πιθάρια με παστό

    Το αρχαίο πλοίο, που είχε μήκος 26μ και πλάτος 8μ, μετέφερε παστά ψάρια και άλλα τρόφιμα πιθανότατα από την Κριμαία, για το αρχαίο μακεδονικό κράτος της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το εμπόρευμα ήταν συσκευασμένο σε μεγάλα πιθάρια, είκοσι από τα οποία συντηρούνται σε άριστη κατάσταση.

    Σύμφωνα με τον Βούλγαρο επιστήμονα, η ηλικία του πλοίου διαπιστώθηκε με τη μέθοδο της ραδιενεργούς ανάλυσης του άνθρακα από ειδικευμένο εργαστήριο των ΗΠΑ. Η υποβρύχια αρχαιολογική αποστολή υλοποιήθηκε χάρη στην υποστήριξη του Αμερικανού καθηγητή Ρόμπερτ Μπάλαρντ, ο οποίος έγινε παγκόσμια γνωστός με την ανακάλυψη του βυθισμένου ''Τιτανικού'', σύμφωνα με τον βουλγαρικό Τύπος.

    [26] Την επιστροφή των Γλυπτών ζητούν 27.000 άνθρωποι

    17/1/2003 12:07:00 μμ

    Μια ιδιαίτερη ιδιωτική πρωτοβουλία χαιρέτησε σήμερα το πρωί ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος. Η κυρία Αννα Σιδηροπούλου απο το 1997 συγκέντρωσε στην περιοχή της Ακρόπολης 27.000 υπογραφές τουριστών απο ολόκληρο τον κόσμο, υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Απο την Ουγκάντα μέχρι το Θιβέτ είναι οι τουρίστες που υπογράφουν αλλά και πάρα πολλοί Αγγλοι πολίτες που επισκέπτονται τη χώρα μας κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Ο υπουργός Πολιτισμού χαρακτήρισε ως εξαιρετική πρωτοβουλία την πράξη της κυρίας Σιδηροπούλου και της προσέφερε εκ μέρους της πολιτείας ένα ανάγλυφο του 5ου αιώνα απο το μνημείο της Ακρόπολης.

    [27] ''Τα γράμματα μιας Πορτογαλίδας μοναχής''

    17/1/2003 12:04:00 μμ

    Πέντε ερωτικές επιστολές, ανώνυμου συγγραφέα, γραμμένες τον 16ο αιώνα. Προσωπικές εκμυστηρεύσεις, προσωπικές διαχύσεις, με βαθιά συναισθηματική φόρτιση... Γράμματα επικοινωνίας με αποστολέα μια μοναχή, προς... "Εκείνον". Στο ρόλο της Πορτογαλίδας μοναχής, η Ελένη Ερήμου σε ένα έργο που παρουσιάζεται στο θέατρο Αθηνών.

    Το συναίσθημα της μοναξιάς και της λύπης, της απελπισίας και της τρέλας, του έρωτα και του πάθους σε όλους τους τόνους... "για αυτούς που πίνουν το ποτήρι της ζωής μέχρι τον πάτο".

    Το έργο Τα Γράμματα μιας Πορτογαλίδας Μοναχής, σε μετάφραση Πόπης Κόντου, σκηνοθετεί ο Μίχαελ Ζάιμπελ (Michael Seibel).

    Η σκηνογραφία έχει την υπογραφή του ζωγράφου Μιχάλη Βελούδιου.

    Υπεύθυνη για την κινησιολογία - χορολογία είναι η Έλενα Κουρκούλη, για το focusing ο ψυχολόγος Παύλος Ζαρογιάννης και ο Κώστας Ποταμιάνος για τους φωτισμούς.

    Το έργο παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο θέατρο Αθηνών

    (Βουκουρεστίου 10 - τηλ: 2103312343).

    [28] Σουβλάκια, τυρόπιτες, σάντουιτς στο μικροσκόπιο

    17/1/2003 7:07:00 μμ

    Ειδικό πρόγραμμα, με συστηματικούς ελέγχους σε έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα, εφαρμόζει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, προκειμένου να προστατέψει τους καταναλωτές. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι σε ελάχιστο ποσοστό, της τάξης του 0,66% των δειγμάτων, ανιχνεύθηκαν επικίνδυνα μικρόβια.

    Συστηματικούς ελέγχους διενεργεί ο ΕΦΕΤ

    Σουβλάκια, τυρόπιτες, σάντουιτς και λιχουδιές που τρώμε καθημερινά για την γρήγορη "καταπολέμηση" της πείνας μπαίνουν στο μικροσκόπιο. Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων πραγματοποίησε απροειδοποίητα ελέγχους σε εστιατόρια, καντίνες, σουβλατζίδικα, ζαχαροπλαστεία και αρτοποιεία και πήρε δείγματα εξακοσίων έτοιμων προς κατανάλωση προϊόντων, προκειμένου να τα εξακριβώσει την καλή ποιότητα τους.

    Από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων, μόνο σε 2 από τα δείγματα ανιχνεύθηκαν τα επικίνδυνα μικρόβια λιστέρια και σαλμονέλα. Ας μην επαναπαύονται όμως οι λάτρεις του γρήγορου φαγητού, καθώς πολύ πιο συχνή είναι η παρουσία σταφυλόκοκκου και κολοβακτηριδίων σε τρόφιμα όπως τα σουβλάκια, οι έτοιμες σαλάτες και οι τούρτες, γεγονός που σχετίζεται άμεσα με την τήρηση των κανόνων υγιεινής εκ μέρους των πωλητών και των καταστημάτων.

    Τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργεί ο ΕΦΕΤ, αναμένεται να επηρεάσει και την διαμόρφωση του "μενού" των Ολυμπιακών αγώνων. Οι τροφές που θα απαγορευθούν, δεν θα έχουν θέση ούτε έξω από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Ζεστά ή κρύα, θέση στο Μενού θα έχουν μόνο όσα φαγητά δεν είναι επικίνδυνα.

    [29] Αυθαιρεσίες στην πώληση βρεφικού γάλακτος

    17/1/2003 5:28:00 μμ

    Για παραβίαση των διεθνών κανόνων της αγοράς κατά την πώληση των προϊόντων τους σε χώρες της δυτικής Αφρικής κατηγορούνται κατασκευάστριες εταιρείες βρεφικού γάλακτος σε σκόνη, όπως είναι η ελβετική Nestle, η γαλλική Danone και η αμερικανική Wyeth σύμφωνα με έρευνα, που διενήργησε στο Τόγκο και την Μπουρκίνα Φάσο η Ιατρική Επιθεώρηση της Βρετανίας. Από την έρευνα προέκυψε, ότι οι εταιρείες δεν τηρούν τον Διεθνή Κανονισμό Αγοράς Ουσιών Βρεφικού Γάλακτος, ο οποίος υιοθετήθηκε το 1982 και έθεσε το ελάχιστο των προϋποθέσεων, που οφείλουν να εκπληρώνουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα για την πώλησή του.

    Επικίνδυνη η διαφημιστική καμπάνια στη Δ.Αφρική

    Οι αξιωματούχοι της βρετανικής υπηρεσίας επισκέφτηκαν και διενήργησαν ελέγχους σε εγκαταστάσεις της υγειονομικής υπηρεσίας, σε ερευνητικά και κέντρα διανομής και σε γραφεία μέσων ενημέρωσης των δύο αυτών δυτικοαφρικανικών κρατών.

    Κάποιες εταιρείες παρέλειψαν να συμπεριλάβουν στα προϊόντα τους τις απαραίτητες οδηγίες για τα οφέλη του θηλασμού, οδηγίες για την αποθήκευση και διατήρηση του γάλακτος σε σκόνη καθώς και τα προβλήματα υγείας, που μπορεί να προκύψουν από την λανθασμένη χρήση του γαλακτοκομικού προϊόντος.

    Ο Δρ Τόνι Ουότερσον, παιδίατρος στο Γενικό Νοσοκομείο του Νιούκασλ επισήμανε πως δεν είναι η πρώτη φορά, που οι βιομηχανίες παρασκευής βρεφικού γάλακτος παραβιάζουν τους κανόνες. Ο ίδιος κάνει έκκληση για δημιουργία σωστότερων μηχανισμών ελέγχου, είτε σε κρατικό επίπεδο ή μέσω της ΠΟΥ, που θα περιορίσουν τις παραβιάσεις των κανόνων.

    ''Πάρα πολλές μητέρες επηρεάζονται από τις διαφημίσεις,που ισχυρίζονται πως το βρεφικό γάλα είναι καλύτερο από το μητρικό, όταν στην πραγματικότητα είναι πολύ επικίνδυνο στις φτωχές χώρες'', υπογράμμισε ο ίδιος, διευκρινίζοντας, πως το νερό, που χρειάζεται για την παρασκευή του βρεφικού γάλακτος πρέπει να είναι αποστειρωμένο αλλιώς τα βρέφη κινδυνεύουν από σοβαρές λοιμώξεις.

    ''Τα ποσοστά θνησιμότητας βρεφών που τρέφονται με έτοιμο γάλα είναι δεκαπλάσια από τα ποσοστά θνησιμότητας των βρεφών, που λαμβάνουν μητρικό γάλα'', κατέληξε ο Δρ Ουότερσον.

    Πάντως η Nestle και η Danone αρνήθηκαν τις κατηγορίες, τονίζοντας παράλληλα πως θα ερευνήσουν το θέμα. Η Wyeth δεν έχει προβεί σε καμιά ανακοίνωση προς το παρόν.

    Πηγή: BBC GREEK, ΑΠΕ

    [30] Ενημέρωση @ Internet: Οι εφημερίδες έχουν το λόγο

    Αννίτα Πασχαλινού 17/1/2003 1:25:00 μμ

    Ποιους δικτυακούς τόπους εμπιστεύονται οι Αμερικανοί πολίτες για την ενημέρωση τους στο Internet; Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της εταιρείας Nielsen Net Ratings, πρώτο στις προτιμήσεις των χρηστών για online ενημέρωση έρχεται το site του MSNBC, ενώ εξαιρετικής σημασίας αποδεικνύεται το γεγονός ότι το 50% των χρηστών, προτιμά για την ενημέρωση του στο web τους δικτυακούς τόπους εφημερίδων, όπως οι New York Times, η Washington Post και η USA Today.

    Οι πρώτοι δικτυακοί τόποι στις ΗΠΑ για online ενημέρωση

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen/NetRatings στην κορυφή των προτιμήσεων των surfers για ενημέρωση έρχεται πρώτο το site του MSNBC.com και ακολουθούν, το AOL News, CNN.com, Yahoo! News, και το ABCNews.com.

    Σε επίπεδο εφημερίδων, πρώτο έρχεται το site των New York Times το οποίο καταλαμβάνει την έκτη θέση στη γενική κατάτακη και ακολουθούν η Gannett online, η Washington Post (9η θέση) και το site της USAToday.com το οποίο βρίσκεται στη δέκατη θέση.

    Στην έρευνα της Nielsen/Net Ratings πήραν μέρος, περισσότεροι από 60.000 Αμερικανοί οι οποίοι ενημερώνονται μέσω Internet από το σπίτι και την εργασία τους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 17 January 2003 - 17:53:09 UTC