Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-01-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προκλητικός για μια ακόμα φορά ο Ντενκτάς
  • [02] ''Δεν θέλουμε πόλεμο με Β.Κορέα '' δηλώνει ο Πάουελ
  • [03] Έφυγε 30χρονος αθλητικός συντάκτης
  • [04] Μεταμόσχευση γνάθου για πρώτη φορά

    [01] Προκλητικός για μια ακόμα φορά ο Ντενκτάς

    17/1/2003 11:39:00 μμ

    ''Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας" χαρακτήρισε το σχέδιο Ανάν ο Ραούφ Ντενκτας την Παρασκευή λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Γλαύκο Κληρίδη. Πάντως στη δίωρη συνάντησή τους, Κληρίδης και Ντενκτάς συμφώνησαν να έχουν κατ΄ιδίαν συναντήσεις τρεις φορές την εβδομάδα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Το πρωί ο Κύπριος Πρόεδρος είχε συνάντηση με τον ειδικό συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να λυθεί το κυπριακό το συντομότερο δυνατό.

    Ανένδοτος ο κατοχικός ηγέτης

    "Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας" χαρακτήρισε ο Ραούφ Ντενκτάς το σχέδιο Ανάν και δήλωσε ότι δεν αποδέχεται τους χάρτες που το συνοδεύουν. Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους πριν από την απογευματινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κατοχικός ηγέτης ανέφερε ότι το σχέδιο και οι χάρτες Ανάν, που προβλέπουν τη μετακίνηση πενήντα χιλιάδων ανθρώπων θα μετατρέψουν αυτούς τους ανθρώπους σε πρόσφυγες. Ωστόσο, μετά τη συνάντηση ο Ραούφ Ντενκτάς εξέφρασε την ελπίδα για τη δυνατότητα μιας λύσης, αλλά πρόσθεσε ότι το καθήκον ενός διπλωμάτη είναι να μιλά με ελπίδα και αισιοδοξία.

    Πάντως ο Πρόεδρος του τουρκικού Κοινοβουλίου Μπουλέντ Αρντς, ο οποίος επισκέφθηκε τα κατεχόμενα παρείχε στήριξη στον Ραούφ Ντενκτάς και άσκησε κριτική σε όσους διαδηλώνουν κατά του τουρκοκύπριου ηγέτη. Επίσης με τον πρωθυπουργό του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερόγλου συναντήθηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος απέφυγε να πάρει θέση επί του σχεδίου Ανάν.

    2003: Χρονιά ιστορικών εξελίξεων λέει ο Κληρίδης

    Ιστορικές εξελίξεις στο Κυπριακό, μέσα στο 2003, διαβλέπει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, και αυτό "γιατί υπάρχουν ενδείξεις για αλλαγή σκέψης της Τουρκίας", όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Κληρίδης σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

    Ο Γλαύκος Κληρίδης στη συνέντευξη του την Πέμπτη στα τέσσερα τηλεοπτικά κανάλια παγκύπριας εμβέλειας, τόνισε ότι εν όψει των ιστορικών εξελίξεων που προβλέπει έκρινε ότι "θα ήταν ορθό εκείνος ο οποίος θα αρχίσει αυτές τις διαπραγματεύσεις να τις συνεχίσει μέχρις ότου ολοκληρωθούν".

    Απαντώντας σε ερώτηση σε τί συνίστανται οι δραματικές εξελίξεις που προβλέπει, ο κ. Κληρίδης επεσήμανε ότι μετά την Κοπεγχάγη δεν έπαυσε να υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον για τη λύση, παρά το ότι δεν τηρήθηκε το χρονοδιάγραμμα για επίτευξη λύσης πριν από τη λήψη της απόφασης για ένταξη.

    Ο Γλαύκος Κληρίδης πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμη ενδείξεις για αλλαγή σκέψεως στην Τουρκία "που λέγει ότι η προηγούμενη πολιτική ήταν λανθασμένη και ότι πρέπει να ακολουθηθεί νέα πολιτική". "Ο κ. Ερτογάν", πρόσθεσε, "δεν θα πει τώρα ποιά θα είναι η νέα πολιτική, αλλά θα το πεί μετά το Φεβρουάριο".

    Ερωτηθείς για τη στάση του Ραούφ Ντενκτάς μετά τα συλλαλητήρια εναντίον της πολιτικής του, ο κ. Κληρίδης είπε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έχει δώσει δείγμα πως δεν έχει πρόθεση να υπογράψει το σχέδιο Ανάν αν δεν επιτύχει τις τροποποιήσεις που απαιτεί.

    Σε χθεσινές δηλώσεις στην ελληνική πρωτεύουσα ο περουβιανός διπλωμάτης ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν επαρκή το χρόνο έως τις 28 Φεβρουαρίου, για συμφωνία και απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης του χρονοδιαγράμματος.

    Χρήζουν τροποποιήσεων τα θέματα εποίκων, εδαφικού και εγγυήσεων

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απέφυγε να απαντήσει αν αποδέχεται το σχέδιο Ανάν, γιατί θα υπέσκαπτε τη διαπραγματευτική του θέση. Πρόσθεσε πως 'θα ήταν άσοφο να ασχολούμεθα με το εάν θα πρέπει να υπογραφεί το σχέδιο ή να απορριφθεί. Η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου είναι να το διαπραγματευθούμε και να δούμε τι τροποποιήσεις θα πετύχουμε'.

    Εξ άλλου, ανέφερε ότι δεν έχει σημασία ο αριθμός των τροποποιήσεων που πρέπει να γίνουν στο σχέδιο, αλλά το ότι οι αλλαγές πρέπει να είναι ουσιαστικές, χωρίς να αλλάξει η ισορροπία του σχεδίου.

    Ενδεικτικά, ανέφερε ως θέματα που χρήζουν τροποποιήσεων εκείνα των εποίκων, το εδαφικό και περιουσιακό και τη διασφάλιση του μέλλοντος των δύο κοινοτήτων.

    Υποδεικνύοντας ότι δεν είναι δυνατό να γίνουν βελτιώσεις προς όφελος της μιας ή της άλλης πλευράς, είπε ότι "οι βελτιώσεις πρέπει να είναι τέτοιες που θα πρέπει να είναι για το κοινό όφελος όπως το θέμα της λειτουργικότητας του κράτους

    Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για τις προεδρικές εκλογές

    Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η διαδικασία υποβολής των υποψηφιοτήτων, για τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο της 16ης Φεβρουαρίου. Στις έξι το απόγευμα έληξε η προθεσμία υποβολής ενστάσεων.

    Υποψηφιότητα υπέβαλαν ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο Τάσσος Παπαδόπουλος, που υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ-το ΔΗΚΟ και το ΚΙΣΟΣ, ο Αλέκος Μαρκίδης και ο Νίκος Κουτσού, Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων, καθώς και άλλες πέντε ανεξάρτητες υποψηφιότητες.

    Οι ΗΠΑ θέλουν λύση τώρα

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν τη διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε σήμερα ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    ''Ηταν μια ακόμη παραγωγική συζήτηση'', είπε ο κ. Γουέστον για τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι αυτή η συνομιλία ''πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων''. ''Για μια ακόμη φορά διαπιστώσαμε ότι υπάρχει μια απίστευτη σχέση συνεργασίας στην προσπάθεια για επίτευξη του κοινού στόχου της διευθέτησης της διαίρεσης του νησιού, μιας διευθέτησης δίκαιης και διαρκούς και μιας διευθέτησης που επιθυμούμε να δούμε την επίτευξή της πολύ σύντομα'', είπε ο κ. Γουέστον.

    Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε ότι ο κ. Γουέστον ενημέρωσε τον Πρόεδρο Κληρίδη για τις επαφές του σε Αγκυρα και Αθήνα από τις οποίες, είπε, προκύπτει ότι ''βρισκόμαστε εν μέσω εξελίξεων και βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή του κυπριακού προβλήματος''. Ερωτηθείς τι κομίζει ο Αμερικανός μεσολαβητής από τα ταξίδια του, ο εκπρόσωπος είπε ότι θα πρέπει να ερωτηθεί ο ίδιος ο κ. Γουέστον για τις επαφές του. Ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Αμερικανός αξιωματούχος ανασκόπησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος ενημέρωσε τον κ. Γουέστον για τις δικές του εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα που άντλησε η ελληνοκυπριακή πλευρά από την προχθεσινή συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Ο κ. Γουέστον συναντήθηκε και με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, παρουσία του Αμερικανού πρεσβευτή Μάικλ Κλόσον. Ο Τόμας Γουέστον είχε επίσης συνάντηση με τον Ραούφ Ντενκτάς. Οπως μετέδωσε ο παράνομος ραδιοσταθμός "Μπαϊράκ", ο κ. Γουέστον χαρακτήρισε χρήσιμη την ανταλλαγή απόψεων, προσθέτοντας ότι η συζήτηση επεκτάθηκε σε πολλά θέματα. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι από τις επαφές του στην Κύπρο θα πάρει τις πληροφορίες που χρειάζεται για να αποφασίσει πώς μπορεί να συμβάλει ώστε να συνεχιστεί η διαπραγματευτική διαδικασία. Διπλωματική δραστηριότητα αναπτύσσει και ο Ειδικός Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας για το Κυπριακό Βλαντιμίρ Πρίγκιν, ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Κασουλίδη και αργότερα με τον Ραούφ Ντενκτάς

    [02] ''Δεν θέλουμε πόλεμο με Β.Κορέα '' δηλώνει ο Πάουελ

    17/1/2003 8:52:00 μμ

    Διπλωματική λύση αναζητούν οι ΗΠΑ στην κρίση που έχει ξεσπάσει με τη Βόρεια Κορέα όσον αφορά την πιθανή ανάπτυξη από την Πιονγιάνγκ πυρηνικών όπλων, δηλώνει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα ''Suddeutsche Zeitung" που δημοσιεύεται στο αυριανό της φύλλο. ''Δεν θέλουμε να κλιμακώσουμε οποιαδήποτε κρίση. Δεν θέλουμε πόλεμο. Δεν έχουμε μη φιλικές προθέσεις προς τη Βόρεια Κορέα'', δήλωσε ο Πάουελ στην εφημερίδα και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ αναζητούν την επίλυση της κατάστασης διπλωματικά.

    Ν. Κορέα: Απαραίτητος ο διάλογος Β. Κορέας-ΗΠΑ

    Ο νεοεκλεγείς Nοτιοκορεάτης πρόεδρος Ρο Μου Χιούν ζήτησε σήμερα από τις ΗΠΑ να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με την Βόρεια Κορέα σε μία προσπάθεια να επιλυθεί η αντιπαράθεση για τα πυρηνικά όπλα της Πιονγκγιάνγκ. ''Χρειάζεται να υπάρξει διάλογος ανάμεσα στη Βόρειο Κορέα και στις ΗΠΑ'', δήλωσε ο Ρο σε εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου CNN. Επίσης, την ανησυχία του εξέφρασε ο Χιούν για τις εικοτολογίες του Τύπου περί πιθανής επίθεσης στην κομμουνιστική Βόρεια Κορέα και τόνισε πως ''δεν χρειάζεται να ανησυχούμε'' τόσο πολύ για το ζήτημα των πυρηνικών. Απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου έφθασε σήμερα στο Πεκίνο για συνομιλίες με Κινέζους ηγέτες πριν επισκεφθεί, αύριο, τη Β. Κορέα όπου θα παρουσιάσει προτάσεις για την επίλυση της κρίσης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Πιονγιάνγκ.

    ''Θα παγώσουμε τη χρηματοδότηση σε Β.Κορέα'' λέει το Κονγκρέσο

    Από την πλευρά του, το αμερικανικό Κογκρέσο προσανατολίζεται στη διακοπή χρηματοδότησης κάθε μελλοντικής ενεργειακής βοήθειας προς τη Βόρεια Κορέα στα πλαίσια ενός μεγάλου νομοσχεδίου για τις δαπάνες, που η συζήτησή του ξεκίνησε χθες, βασιζόμενο στην απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει τη βοήθειά της στην Πιονγκγιάνγκ μετά την κρίση που δημιουργήθηκε από το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντρ Λοσιούκοφ θα παρουσιάσει σχέδιο που προβλέπει μια κορεατική χερσόνησο αποπυρηνικοποιημένη και επιστροφή στη συμφωνία του 1994, η οποία προβλέπει πάγωμα του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος έναντι της παροχής ενεργείας, κυρίως πετρελαίου από τις ΗΠΑ.

    "Ολες οι προσπάθειες για την επανάληψη του διαλόγου ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα είναι ευπρόσδεκτες. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των ενδιαφερομένων χωρών για μια λύση του προβλήματος. Είναι σημαντικό να δώσουμε στη διπλωματία μια ευκαιρία να επιτύχει", δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος πριν από τις συνομιλίες του με τον Κινέζο υφυπουργό Εξωτερικών Γιάνγκ Γουετσάνγκ.

    [03] Έφυγε 30χρονος αθλητικός συντάκτης

    17/1/2003 8:27:00 μμ

    Φτωχότερη είναι από σήμερα η οικογένεια των αθλητικών συντακτών. Ο Χαράλαμπος Τσιριμονάκης, σε ηλικία μόλις 29 ετών, έχασε τη μάχη που έδινε με την επάρατη νόσο τον τελευταίο χρόνο. Ο ΠΣΑΤ, του οποίου ήταν ένα από τα πιο δραστήρια μέλη, εκφράζει την οδύνη του και τη συμπαράσταση στους δικούς του ανθρώπους, ενώ θα διαθέσει στη μνήμη του το ποσό των 600 ευρώ στο ταμείο αλληλοβοήθειας των μελών του ΠΣΑΤ.

    Ο Χαράλαμπος Τσιριμονάκης, που διακρίθηκε για το ήθος και την εργατικότητά του, γεννήθηκε στις 6 Αυγούστου 1973 στην Αθήνα και σπούδασε οικονομικά.

    Συνέχισε στην Αγγλία με σπουδές στην αθλητική δημοσιογραφία. Το 1997 ξεκίνησε να εργάζεται στο SUPERSPORT, με ειδικότητα στο εξωτερικό ρεπορτάζ.

    Η αγάπη του για την Αγγλία και γενικότερα για το διεθνές ποδόσφαιρο και το πάθος του για δουλειά, τον ανέδειξαν και τον καταξίωσαν γρήγορα στον χώρο.

    Συνεργάστηκε επίσης με το site του SUPERSPORT, τον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΠΟΡ FM, το περιοδικό "ΤΡΙΦΥΛΛΙ", την εφημερίδα GOAL NEWS και την ΕΡΑ ΣΠΟΡ, αλλά και ειδησεογραφικούς οργανισμούς του εξωτερικού.

    [04] Μεταμόσχευση γνάθου για πρώτη φορά

    17/1/2003 8:14:00 μμ

    Tην πρώτη μεταμόσχευση γνάθου πραγματοποίησαν Ιταλοί γιατροί, παίρνοντας το μόσχευμα από νεκρό. Η ιστορική εγχείρηση έγινε στο νοσοκομείο ''Βασίλισσα Ελενα'' στη Ρώμη, σε 80χρονο καρκινοπαθή ασθενή, η μετεγχειρητική κατάσταση του οποίου χαρακτηρίζεται καλή. Η μεταμόσχευση διήρκεσε συνολικά περισσότερο από 11 ώρες, ενώ οι θεράποντες γιατροί δήλωσαν ότι η κατάσταση του καρκινοπαθούς δεν επέτρεπε καμία αισιοδοξία για την επιβίωσή του, αφού από τη στοματική κοιλότητα ο καρκίνος είχε κάνει μετάσταση και στη γνάθο.

    ''Η τελική επιτυχία θα κριθεί από το χρόνο''

    Έτσι ύστερα από ιατρικό συμβούλιο αποφασίστηκε να γίνει η ''πρώτη'' σύνθετη χειρουργική διαδικασία μεταμόσχευσης γνάθου. Αυτή περιλάμβανε την αφαίρεση καταψυγμένης κάτω γνάθου από νεκρό δότη, την τροποποίησή της ώστε να προσαρμοστεί στον ασθενή, την αφαίρεση ιστού στοματικής κοιλότητας επίσης από τον νεκρό δότη, την κατάψυξή της και στη συνέχεια την εμφύτευσή της στον καρκινοπαθή ασθενή. Επίσης περιλάμβανε την αφαίρεση τμήματος μηριαίου οστού από τον ασθενή και την τοποθέτησή του στη γνάθο του, που ''συμπληρώθηκε'' με μεταλλικές προσθήκες.

    Συμμετείχε 10μελές χειρουργικό επιτελείο που συγκροτήθηκε από φημισμένους ειδικούς ωτορινολαρυγγολόγους, πλαστικούς χειρουργούς και γενικούς χειρουργούς. Το επιτελείο βεβαίωσε ότι πρόκειται για επιτυχημένη μεταμόσχευση, ότι η τελική επιτυχία θα κριθεί στο χρόνο και τέλος ότι πιθανότατα θα αποδειχθεί ότι ''αυτή ήταν και η καλύτερη αντιμετώπιση του περιστατικού''.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 17 January 2003 - 21:53:20 UTC