Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-02-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΛΑ: Την Τετάρτη η απολογία των τριών
  • [02] Καταγραφή ζημιών από την κακοκαιρία
  • [03] Σύσκεψη για τον προϋπολογισμό των Ολυμπιακών Αγώνων
  • [04] Κληρίδης: Ο Ανάν μελετά την κατάθεση νέου σχεδίου
  • [05] Στη Βουλή η διαφθορά στο Δημόσιο
  • [06] Ληστεία σε υποκατάστημα Εμπορικής Τράπεζας
  • [07] Κολούμπια: Πρώτες ενδείξεις για την τραγωδία
  • [08] ΗΠΑ: Επίθεση με στόχο ανατροπή του Σαντάμ
  • [09] Εληξε η απεργία στη Βενεζουέλα
  • [10] Εκρηξη σε πετρελαϊκή εταιρεία στο Πακιστάν
  • [11] Γερμανία:Εχασε ο Σρέντερ στις περιφερειακές εκλογές
  • [12] Εκρηξη βόμβας σε αστυνομικό τμήμα της Τζακάρτα
  • [13] Εντείνεται η κρίση Β. Κορέας-ΗΠΑ
  • [14] Διαδήλωση αγροτών στη Θεσσαλονίκη
  • [15] Μπάσκετ: Νίκη ΠΑΟ στο ''ντέρμπι των αιωνίων''

    [01] ΕΛΑ: Την Τετάρτη η απολογία των τριών

    3/2/2003 10:22:00 πμ

    Ποινική δίωξη για συμμετοχή και ένταξη στην τρομοκρατική οργάνωση Ε.Λ.Α., άσκησε χθες το βράδυ ο εισαγγελέας Κυριάκος Καρούτσος σε βάρος του κοινοτάρχη Κιμώλου Αγγελέτου Κανά, του πολιτικού μηχανικού Κώστα Αγαπίου και της ιδιωτικής υπαλλήλου Ειρήνης Αθανασάκη. Αμέσως μετά τη δίωξη οι τρεις κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στο γραφείο του Εφέτη ειδικού ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκου από τον οποίο ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Τετάρτη. Οι τρεις κατηγορούμενοι, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκαν ότι έχουν οποιαδήποτε σχέση με την τρομοκρατική οργάνωση.

    Συγκεκριμένα η Αθανασάκη θα απολογηθεί ενώπιον του κ. Ζερβομπεάκου στις 9 το πρωί, ο Αγγελέτος Κανάς στις 12 το μεσημέρι και ο Αγαπίου στις 2 μ.μ.

    Οι τρεις συλληφθέντες, φέρονται να ταυτοποιούνται με τα ψευδώνυμα "Τζωρτζ" - Κανάς, "Φιλίπ" και "Τζιάνι" - Αγαπίου και "Μυρτώ" - Αθανασάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κωνσταντίνος Αγαπίου αναφέρεται στα αρχεία της ΣΤΑΖΙ με το ψευδώνυμο Φιλίπ και φέρεται ως μέλος της ηγετικής ομάδας του ΕΛΑ, μετά τον θάνατο του Χρήστου Κασίμη, το 1977.

    Οι Κανάς, Αγαπίου και Αθανασάκη συνελήφθησαν τα ξημερώματα της Κυριακής.

    Το επόμενο στάδιο είναι να υπάρξουν ομολογίες ή να στοιχειοθετηθούν με αδιάσειστο τρόπο οι αποδείξεις που θα "δέσουν" τα σενάρια της ασφάλειας, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8, η ειδική σε θέματα τρομοκρατίας Μαίρη Μπόση.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, συνέστησε υπομονή, καθώς η έρευνα των διωκτικών αρχών έχει προχωρήσει σε αποφασιστικό σημείο.

    Κληρώθηκαν οι δικαστές για την υπόθεση της 17Ν

    Στο μεταξύ, κληρώθηκαν το πρωί σήμερα τα μέλη της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που θα δικάσουν την υπόθεση της 17Ν, καθώς και οι αναπληρωτές τους.

    Πρόεδρος κληρώθηκε ο πρόεδρος Εφετών κ. Μιχάλης Μαργαρίτης, με αναπληρωτή του τον κ. Χρήστο Γεωργαντόπουλο.

    Τακτικά μέλη θα είναι οι κύριοι Νικόλαος Ζαΐρης και Βασίλης Κουρκάκης, με αναπληρωτές τους κυρίους Ιωάννη Σιδέρη και Χαράλαμπο Παπαηλίου. Εισαγγελέας έδρας κληρώθηκε ο κ. Χρήστος Λάμπρου με αναπληρωτή τον κ. Βασίλη Μαρκή.

    [02] Καταγραφή ζημιών από την κακοκαιρία

    3/2/2003 11:42:00 πμ

    Πρόσκαιρη ύφεση παρουσιάζει το κύμα κακοκαιρίας σήμερα, ωστόσο τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα επιστρέψουν από αύριο, με κύριο χαρακτηριστικό τους ισχυρούς νοτιάδες και τις βροχοπτώσεις. Σημαντικά προβλήματα από τις χιονοπτώσεις έχουν σημειωθεί στο ορεινό οδικό δίκτυο της δυτικής Μακεδονίας και στο νομό Ιωαννίνων. Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες για την αντιμετώπιση ενδεχομένων προβλημάτων, ενώ η κυκλοφορία στο επαρχιακό δίκτυο διεξάγεται με αλυσίδες. Από τις βροχοπτώσεις έχουν πληγεί κυρίως οι νομοί Αχαΐας και Ηλείας, όπου πολλά ποτάμια και χείμαρροι υπερχείλισαν. Ειδικά συνεργεία καταγράφουν τις ζημιές που προκλήθηκαν σε κτήρια και καλλιέργειες. Ζημιές σε καλλιέργειες προκλήθηκαν και στο νομό Μεσσηνίας.

    Ξεπέρασε ο Εβρος το όριο επιφυλακής

    Φωτό Αρχείου

    Το πρωί η στάθμη του Εβρου ξεπέρασε το όριο επιφυλακής, όπως έγινε γνωστό από τις αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, στις 9 π.μ η στάθμη του ποταμού είχε φτάσει τα 5.40 μέτρα με όριο επιφυλακής τα 4.70, εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων που σημειώνονται στο βόρειο τμήμα του νομού, αλλά και σε νότιες περιοχές της Βουλγαρίας.

    Ωστόσο,οι εκπρόσωποι των νομαρχιακών υπηρεσιών εμφανίζονται αισιόδοξοι, καθώς από τις χαμηλές χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή παγώνουν τα νερά και το πρόβλημα δεν είναι ιδιαίτερα έντονο.

    Να σημειωθεί ότι τον περασμένο μήνα η στάθμη του ποταμού είχε ξεπεράσει τα 6 μέτρα, χωρίς όμως να σημειωθούν εκτεταμένες καταστροφές, αφού τα αναχώματα κατάφεραν να συγκρατήσουν τα ορμητικά νερά του ποταμού.

    Πάντως, οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες βρίσκονται και πάλι σε επαγρύπνηση και είναι έτοιμες να θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις και τις επόμενες μέρες.

    Χιονοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας

    Χιόνια έχουν πέσει από το πρωί σε ολόκληρη την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, χωρίς ευτυχώς να δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων.

    Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στο ορεινό οδικό δίκτυο των νομών Καστοριάς, Γρεβενών και Κοζάνης.

    Στο νομό Φλώρινας οι αλυσίδες είναι απαραίτητες σ' ολόκληρο το οδικό δίκτυο εξαιτίας κυρίως του παγετού που έχει σχηματιστεί, αφού το πρωί η θερμοκρασία στην πόλη της Φλώρινας έπεσε στους -4 βαθμούς Κελσίου. Χιόνια έπεσαν επίσης στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης, καθώς και στους νομούς Κιλκίς, Χαλκιδικής, Πέλλας Ημαθίας και Πιερίας, ενώ αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που θα κινηθούν προς τα χιονοδρομικά κέντρα των νομών Ημαθίας και Πιερίας.

    [03] Σύσκεψη για τον προϋπολογισμό των Ολυμπιακών Αγώνων

    3/2/2003 10:54:00 πμ

    Σύσκεψη για τον προγραμματισμό των Ολυμπιακών Αγώνων, πραγματοποιείται στις 12.30 υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τη συμμετοχή της προέδρου του "ΑΘΗΝΑ 2004" και των υπουργών Οικονομίας και Πολιτισμού. Κύριο θέμα της σύσκεψης είναι ο προϋπολογισμός των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Εν τω μεταξύ, η κ. Αγγελοπούλου με συνέντευξή της στους "Washington Times" εξαίρει τη συμβολή των Ολυμπιακών Αγώνων στο γεφύρωμα των διαφορών μεταξύ λαών και εθνών και στην ανάδειξη του ανθρωπίνου πνεύματος και των επιτευγμάτων.

    Ο υψηλότερος προϋπολογισμός ασφάλειας

    Η πρόεδρος του "ΑΘΗΝΑ 2004", τονίζει ότι η Ελλάδα θα δαπανήσει άνω των 600 εκατομμυρίων δολαρίων σε υποδομές και εξοπλισμό ασφάλειας για τους Αγώνες του 2004, ποσό που αποτελεί τον υψηλότερο προϋπολογισμό ασφάλειας στην Ολυμπιακή ιστορία. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι μολονότι υπάρχει σημαντική πρόοδος για τη βελτίωση της ασφάλειας, πρέπει να συνεχίσουμε και θα συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε.

    Η κ. Αγγελοπούλου τόνισε ότι η στρατηγική ασφάλειας του "ΑΘΗΝΑ 2004" καθοδηγείται από τον υπεύθυνο ασφάλειας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, Πίτερ Ράιαν.

    Οι υπεύθυνοι των εγκαταστάσεων, είπε, εργάζονται ήδη σκληρά σχεδιάζοντας επιμέρους στρατηγικές για κάθε Ολυμπιακή εγκατάσταση. Τον Αύγουστο του 2004, υπογράμμισε πως θα χρησιμοποιηθούν περισσότεροι από 45.000 εκπαιδευμένοι επαγγελματίες στον τομέα της ασφάλειας, σύμφωνα με τα ειδικά σχέδια ασφάλειας για κάθε εγκατάσταση.

    Η πρόεδρος του "ΑΘΗΝΑ 2004" επισήμανε, ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες μέσω της επταμελούς Συμβουλευτικής Ομάδας για την Ολυμπιακή Ασφάλεια και κατά τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2002 οι διοργανωτές επέτρεψαν στους Ελληνες εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφάλειας να μελετήσουν και να συμμετάσχουν σε όλες τις φάσεις της στρατηγικής για την ασφάλεια στο Σολτ Λέικ Σίτι.

    Εκτιμούμε ιδιαίτερα, ανέφερε η κ. Αγγελοπούλου, το γεγονός ότι ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι σκοπεύει να έρθει στην Αθήνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004 και εκτιμούμε επίσης ότι ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους αναγνώρισε πρόσφατα δημόσια την πρόοδο του έθνους μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    [04] Κληρίδης: Ο Ανάν μελετά την κατάθεση νέου σχεδίου

    3/2/2003 9:23:00 πμ

    Νέα συνάντηση έχουν στη Λευκωσία ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού. Ο κ. Κληρίδης μιλώντας την Κυριακή σε σχετική εκδήλωση, είπε ότι ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν μελετά το ενδεχόμενο κατάθεσης νέου σχεδίου λύσης του Κυπριακού. Επίσης, εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει λύση μέχρι τις 28 του μηνός, αλλά ίσως μέσα στο 2003 και ανακοίνωσε ότι ο Ντενκτάς θα αρχίσει συνομιλίες και για το εδαφικό, κάτι που αρνείτο μέχρι τώρα.

    Εμμεσες επικρίσεις Ερντογάν για πολιτική Ντενκτάς

    Εξάλλου, ο Τούρκος ηγέτης Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί κύκλους που στοχεύουν να αποκομίσουν κέρδη από τη μη επίλυση του Κυπριακού, φωτογραφίζοντας με τον τρόπο αυτό τον Ραούφ Ντενκτάς και τους υποστηρικτές της πολιτικής του.

    Εμείς, είπε ο Ερντογάν, όταν αναφερόμαστε σε λύση, εννοούμε συνεταιρικό κράτος που θα βασίζεται σε δύο ισότιμους ιδρυτικούς λαούς.

    [05] Στη Βουλή η διαφθορά στο Δημόσιο

    3/2/2003 9:09:00 πμ

    Συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για τα θέματα της διαφθοράς στο Δημόσιο πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Βουλή την Τρίτη με πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας απαντώντας σε ερώτηση για τις επικρίσεις που διατυπώνονται κατά της κυβέρνησης για τη στάση της στο θέμα της διαφθοράς, δήλωσε πως ''κάποιοι καταφεύγουν στο υβρεολόγιο για να αντιμετωπίσουν την έρευνα που γίνεται, είτε για τους εκβιασμούς, είτε και για άλλες παράνομες πράξεις''.

    Πρωτόπαπας: Προχωρά η έρευνα

    Ο κ. Πρωτόπαπας αποσαφήνισε ότι η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει η έρευνα σε βάθος και να καταλογιστούν ευθύνες, όπου υπάρχουν, λέγοντας χαρακτηριστικά: ''θα προχωρήσουμε γιατί αυτή είναι η δουλειά μας και ως εκ τούτου δεν μας ενδιαφέρουν, ούτε οι ύβρεις που εκτοξεύονται από ορισμένους, ούτε και η επίκληση πολιτικών σκοπιμοτήτων που για εμάς δεν υπάρχουν''.

    Παράλληλα, σημείωσε ότι προχωρά η έρευνα για να αντιμετωπιστεί η παρανομία, τα κυκλώματα των εκβιαστών, τα προβλήματα που υπάρχουν στη δημόσια ζωή. ''Εμείς προωθούμε πρώτοι αυτή την έρευνα και φυσικά δεν μας ενδιαφέρει, που πολιτικά ανήκει ο καθένας, μας ενδιαφέρει να αποκαλυφθεί η παρανομία'', κατέληξε ο κ. Πρωτόπαπας.

    [06] Ληστεία σε υποκατάστημα Εμπορικής Τράπεζας

    3/2/2003 11:37:00 πμ

    Αγνωστος με την απειλή όπλου, στις 10 το πρωί, μπήκε στο υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας, στη Νέα Κηφισιά, στη συμβολή των οδών Ιωνίας και Αιολίας και αφού ακινητοποίησε πελάτες και υπαλλήλους, απέσπασε άγνωστο χρηματικό ποσό και εξαφανίστηκε. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, διέφυγε με μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού που ήταν σταθμευμένη κοντά στην Τράπεζα. Από την αστυνομία γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό του, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται στην αξιοποίηση βιντεοταινίας, στην οποία μέσω κλειστού κυκλώματος έχουν καταγραφεί οι σκηνές της ληστείας.

    [07] Κολούμπια: Πρώτες ενδείξεις για την τραγωδία

    3/2/2003 10:45:00 πμ

    Συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια της συντριβής του Κολούμπια, που σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ίσως να οφείλεται σε βλάβη του θερμομονωτικού συστήματος του διαστημικού λεωφορείου, όπως δήλωσαν σε συνέντευξη τύπου αξιωματούχοι της ΝΑΣΑ. Τα στοιχεία που αναλύουν οι ειδικοί δείχνουν ότι στην ανατολική πλευρά του διαστημικού λεωφορείου είχε αρχίσει να ανεβαίνει η θερμοκρασία την ώρα που περνούσε πάνω από την Καλιφόρνια και το Νέο Μεξικό.

    Σε εξέλιξη τρεις έρευνες

    Σύμφωνα με τον διευθυντή του σχετικού προγράμματος της ΝΑΣΑ Ρον Ντιτμορ, προφανώς τα μέλη του πληρώματος του ''Κολούμπια'', δεν έλαβαν υπόψη τους τη σοβαρότητα της κατάστασης κατά τα έξι λεπτά που προηγήθηκαν της διάλυσης του διαστημικού λεωφορείου.

    Κατά τη στιγμή της εισόδου του λεωφορείου στην ατμόσφαιρα η πλοήγησή του γίνεται αυτόματα, "το πλήρωμα παρατηρεί το σύστημα ελέγχου πτήσης να κάνει τη δουλειά αυτόματα" κι έτσι "δεν έχει λόγο για να ανησυχεί", υπογραμμίζει ο ίδιος.

    "Μπόρεσαν να παρατηρήσουν τις οδηγίες στην καμπίνα πλοήγησης (κοκπιτ) που έδειχναν ότι ο αυτόματος πιλότος προσπαθούσε να σταθεροποιήσει το λεωφορείο. Φυσικά θα μπόρεσαν να δουν, πως προσπαθούσε να κυλήσει λίγο προς τα αριστερά και πως τα πτερύγια ανταποκρίνονταν κανονικά", πρόσθεσε.

    Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο, καμία απόδειξη από την πλευρά του πληρώματος, που επιβεβαίωνε κάθε στιγμή εκείνο που έκανε. Με βάση την εκπαίδευσή τους, τόνισε ο Ντίτμορ, "τα μέλη του πληρώματος έκαναν εκείνο που έπρεπε να κάνουν".

    Ο Ρον Ντίτεμορ, προειδοποίησε πάντως ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να καταλήξουν οι ειδικοί σε συμπεράσματα για τα αίτια της συντριβής του Κολούμπια.

    Στις ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει τρεις διαφορετικές έρευνες για να εντοπισθούν οι αιτίες της συντριβής. Η Αμερικανική κυβέρνηση συνέστησε μια ανεξάρτητη επιτροπή η οποία θα συντονίζει όλη την διαδικασία των ερευνών. Έρευνες, επίσης, ανακοίνωσαν ότι αναλαμβάνουν η ΝΑΣΑ και το Αμερικανικό Κογκρέσο.

    Στις έρευνες θα συμβάλει με δικούς της τεχνικούς και η εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Boeing, που τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί στο μεγαλύτερο κατασκευαστή της NASA.Το Κολούμπια είχε κατασκευαστεί από την εταιρεία Rockwell International, την οποία εξαγόρασε η Boeing το 1996.

    Στο έργο της έρευνας, προσεφέρθει να βοηθήσει και η Ρωσική Υπηρεσία Διαστήματος.

    Ο διευθυντής της ΝΑΣΑ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ξαναρχίσουν οι πτήσεις διαστημικών λεωφορείων μέχρι τον Ιούνιο, αφού όμως πρώτα διευκρινισθούν τα αίτια που προκάλεσαν την καταστροφή του Κολούμπια.

    Βρέθηκαν λείψανα των μελών του πληρώματος

    Εν τω μεταξύ, τόσο η αστυνομία του Τέξας όσο και αξιωματούχοι της ΝΑΣΑ ανακοίνωσαν ότι ανακαλύφθηκαν μέλη που ανήκουν και στους 7 αστροναύτες του Κολούμπια. Κομμάτια του Κολούμπια έπεσαν στο Τέξας αλλά και την γειτονική Λουιζιάνα.

    Το μέγεθός τους κυμαίνεται από μικρά κομματάκια έως τεράστιους μεταλλικούς όγκους που φθάνουν στο μέγεθος ενός αυτοκινήτου. Εκπρόσωπος της ΝΑΣΑ, είπε ότι κάθε μικρό ή μεγάλο κομμάτι του Κολούμπια ακόμα και η σκόνη του θα περάσουν από μικροσκόπιο.

    Η αστυνομία εξετάζει κατηγορίες ότι επιτήδειοι έχουν συλλέξει κομμάτια του διαστημικού λεωφορείου τα οποία τα πουλούν από ιστοσελίδες του ίντερνετ.

    Μηνύματα συμπαράστασης

    Καθώς στις ΗΠΑ κυριαρχεί ατμόσφαιρα πένθους, πολλές χώρες έσπευσαν να στείλουν συλλυπητήρια μηνύματα. Μεταξύ των πρώτων που απέστειλαν μηνύματα ήταν η Βρετανία, η Γαλλία, το Ισραήλ και η Ρωσία.

    Η Ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, καθώς και οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων εξέφρασαν τα θερμά και βαθιά συλλυπητήριά τους στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και στις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας με το ''Κολούμπια''.

    Ο πρόεδρος της Κίνας Ζιανγκ Ζεμίν έστειλε προσωπικό μήνυμα στον Τζορτζ Μπους. Συλλυπητήρια έστειλε ακόμα και η Κούβα, που δεν διατηρεί τις αρμονικότερες σχέσεις με την Ουάσινγκτον.

    Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος 2ος, προσευχήθηκε στο Βατικανό για τις ψυχές των χαμένων αστροναυτών.

    Οι σημαίες σε όλα τα κρατικά κτίρια των ΗΠΑ είναι μεσίστιες ενώ σε μήνυμα του ο Τζορτζ Μπους χαρακτήρισε την απώλεια του Κολούμπια "εθνική τραγωδία". Αύριο Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος θα παραστεί σε τελετή μνήμης των επτά αστροναυτών στο διαστημικό κέντρο ''Τζόνσον'' στο Χιούστον του Τέξας.

    ΠΗΓΕΣ: BBC, ΑΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    [08] ΗΠΑ: Επίθεση με στόχο ανατροπή του Σαντάμ

    3/2/2003 11:11:00 πμ

    Εντατικές είναι πλέον οι ετοιμασίες των ΗΠΑ, για πόλεμο εναντίον του Ιράκ που σύμφωνα με αξιωματούχο του Αμερικανικού Πενταγώνου πρόκειται ν' αρχίσει σύντομα. Αμεσος στόχος της επίθεσης η ανατροπή του Σαντάμ Χουσεϊν και η κατάληψη της εξουσίας στο Ιράκ για κάποιο διάστημα, διευκρίνισε, η σύμβουλος του προέδρου Μπους σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις. Το Ιράκ από την πλευρά του απαντά στα πολεμικά σενάρια, εκφράζοντας την προθυμία του να συνεργαστεί με τον επικεφαλή των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ και τον Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι όταν θα μεταβούν στη Βαγδάτη, στις 8 Φεβρουαρίου.

    Φόβοι ιρακινών για πλαστά στοιχεία

    Παρόλα αυτά ιρακινοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η Ουάσινγκτον θα επιχειρήσει να αποδείξει ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής με ''κατασκευασμένα'' στοιχεία.

    Μιλώντας στο BBC ιρακινός στρατηγός Χοσάμ Μοχάμεντ Αμίν, που είναι ο σύνδεσμος της ιρακινής κυβέρνησης με τους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών, υποστήριξε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ θα παρουσιάσει κατά την ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τετάρτη στοιχεία που θα αποτελούνται από ''κατασκευασμένες φωτογραφίες από δορυφόρους και αεροσκάφη''.

    Ο στρατηγός Αμίν κατηγόρησε μάλιστα τον Κόλιν Πάουελ για ''πολιτικά παιγνίδια'' και πρόσθεσε ότι η Βαγδάτη είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ και θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε ''επιτευχθεί πρόοδος κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσουν στο Ιράκ το ερχόμενο Σάββατο οι επικεφαλής των επιθεωρητών''.

    Επαφές Παπανδρέου για ειρηνική λύση της κρίσης

    Υπάρχουν ακόμα περιθώρια ειρηνικής διευθέτησης της ιρακινής κρίσης, αλλά υπό την προϋπόθεση της πλήρους συμμόρφωσης της Βαγδάτης με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, δήλωσε χθες Κυριακή από τη Δαμασκό, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, ο υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του ευρωπαϊκού συμβουλίου Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο Σύρος ομόλογός του από την πλευρά του, επεσήμανε ότι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των ερευνών των επιθεωρητών δεν νομιμοποιούν την ανάληψη στρατιωτικής δράσης και προειδοποίησε πως ένας πόλεμος στο Ιράκ θα σήμαινε περισσότερη βία και τρομοκρατία. Αργά χθες το απόγευμα, ο κύριος Παπανδρέου έφθασε στο Αμάν της Ιορδανίας, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στη Βηρυτό και στο Κάιρο.

    Η Γαλλία από την πλευρά της, προτίθεται να διατηρήσει την αυτονομία της στην ιρακινή κρίση, όπως τονίζει ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζανκ Πιερ Ραφαρέν, σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της μεγάλης ινδικής εφημερίδας Δι Χιντού και λίγες μέρες πριν την επίσημη επίσκεψή του στη χώρα. "Πιστεύουμε πως ένας πόλεμος θα έχει σοβαρές επιπτώσεις, στην περιοχή που είναι εξαιρετικά εύθραυστη ", πρόσθεσε ο Ραφαρέν.

    Η Βρετανική κυβέρνηση πάντως πιστεύει πως ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ θα καμφθεί τελικά και θα υποστηρίξει μία δεύτερη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα εγκρίνει την επίθεση κατά του Ιράκ, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα στον σημερινό Τύπο της Βρετανίας.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και ο Σιράκ αναμένεται να συζητήσουν για τις τελευταίες εξελίξεις στην ιρακινή κρίση αύριο Τρίτη στο Τουκέ, της βορείου Γαλλίας, με την ευκαιρία της 25ης γαλλο-βρετανικής συνόδου.

    [09] Εληξε η απεργία στη Βενεζουέλα

    3/2/2003 8:40:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα ήρε επισήμως τα ξημερώματα τη γενική απεργία που είχε παραλύσει για πάνω από δύο μήνες τη χώρα, πλήττοντας ιδιαίτερα την παραγωγή πετρελαίου. Ο εκπρόσωπος της αντιπολιτευόμενης συσπείρωσης του Δημοκρατικού Συντονισμού, Τιμοτέο Σαμπράνο, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, πως η οργάνωση δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τους χιλιάδες υπαλλήλους της κρατικής εταιρείας πετρελαίων της Βενεζουέλας (PDVSA), που απολύθηκαν από την κυβέρνηση επειδή συμμετείχαν στην απεργία.

    ''Ο Δημοκρατικός Συντονισμός ανακοινώνει αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του έναντι της χώρας πως αυτή η νύχτα σηματοδοτεί την έναρξη μίας νέας φάσης, που θα φέρει περισσότερη ελπίδα και περισσότερες απαιτήσεις, που θα πάρει νέα μορφή με στόχο να υποστηριχθούν οι διαπραγματεύσεις και οι συμφωνίες'', τόνισε ο Σαμπράνο.

    Παράλληλα, στις δηλώσεις του ο Σαμπράνο έκανε αναφορά στη διαμεσολαβητική αποστολή που έχει αναλάβει ανάμεσα στην αντιπολίτευση και στην κυβέρνηση, ο γγ του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OEA), Θέσαρ Γκαβίρια.

    [10] Εκρηξη σε πετρελαϊκή εταιρεία στο Πακιστάν

    3/2/2003 10:28:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν από ισχυρή έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε το πρωί στην έδρα της πακιστανικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου στο Καράτσι. Από την έκρηξη έσπασαν τα τζάμια του κτιρίου της εταιρείας πετρελαίου, αλλά και σε αρκετά γειτονικά κτίρια. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε μοτοσυκλέτα έξω από τα γραφεία της εταιρείας, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της πακιστανικής αστυνομίας, Ασαφ Ασρακ Μαλίκ, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια, για την οποία δεν γνωρίζουν ακόμα τα κίνητρα των δραστών.

    [11] Γερμανία:Εχασε ο Σρέντερ στις περιφερειακές εκλογές

    3/2/2003 8:45:00 πμ

    Συντριπτική ήττα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ στις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στα κρατίδια της Κάτω Σαξωνίας και της Εσσης στη Γερμανία δείχνουν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα. Ηγετικό στέλεχος του SPD παραδέχθηκε ότι τα αποτελέσματα οδηγούν σε αλλαγές της πολιτικής του κόμματος σε εθνικό επίπεδο. Οπως δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα, νικητές και στα δύο αυτά κεντρικής σημασίας κρατίδια είναι οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU).

    Οι υποψήφιοι των Χριστιανοδημοκρατών έλαβαν στην Εσση ποσοστό 48,8%, ενώ ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών ποσοστό 29,1% και στην Κάτω Σαξωνία 48,3%, ενώ ο Σοσιαλδημοκράτης αντίπαλός του 33,4%.

    Συμβολικό πλήγμα

    Ηττημένος στην Κάτω Σαξωνία είναι ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος θεωρείτο από ορισμένους ως ο διάδοχος του Σρέντερ.

    Η ήττα του SPD στην Κάτω Σαξωνία θεωρείται επίσης ένα μεγάλο και συμβολικό πλήγμα για τον Σρέντερ, καθώς πρόκειται για το κρατίδιο από το οποίο κατάγεται και όπου υπηρέτησε ως πρωθυπουργός από το 1990 ως το 1998.

    Οι δύο αυτές μεγάλες νίκες των Χριστιανοδημοκρατών δεν είναι απλώς ένα τοπικό ζήτημα. Αντίθετα θα τους επιτρέψουν να εξαπλώσουν την κυριαρχία τους στην άνω βουλή (Μπούντεσρατ) του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου. Με αποτέλεσμα ο καγκελάριος Σρέντερ να χρειάζεται τώρα τη εξασφάλιση της σύμφωνης γνώμης των συντηρητικών, προκειμένου να περνούν τα νομοσχέδια.

    Ηγετικά στελέχη των Σοσιαλδημοκρατικών έσπευσαν να παραδεχθούν την ήττα. ''Δεν υπάρχει τρόπος να μιλήσει κανείς καλά για τ' αποτελέσματα αυτά. Πρόκειται για ένα εθνικό μήνυμα και θα το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας'', δήλωσε ο γενικός γραμματέας του SPD Ολαφ Σολτζ, υπαινισσόμενος πιθανή αναθεώρηση της κυβερνητικής πολιτικής των Σοσιαλδημοκρατών.

    [12] Εκρηξη βόμβας σε αστυνομικό τμήμα της Τζακάρτα

    3/2/2003 8:38:00 πμ

    Εκρηξη βόμβας σημειώθηκε στα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας της Ινδονησίας στη Τζακάρτα χωρίς να υπάρξουν θύματα, ωστόσο προκάλεσε πολλές υλικές ζημιές. Οπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας, ένας αστυνομικός εν υπηρεσία διαπίστωσε πως μία μαύρη σακούλα βρισκόταν μπροστά στην είσοδο μίας αίθουσας υποδοχής του κοινού. Ο φρουρός ειδοποίησε τους συναδέλφους του κι η αίθουσα αποκλείσθηκε, όμως η βόμβα που βρισκόταν μέσα στη σακούλα δεν κατέστη δυνατό να εξουδετερωθεί έγκαιρα και εξερράγη στις 2.15, ώρα Ελλάδας.

    Από την έκρηξη έσπασαν πολλά τζάμια, η είσοδος του κτιρίου υπέστη ζημιές και προκάλεσε μία μεγάλη τρύπα στο ξύλινο ταβάνι της αίθουσας υποδοχής. Επίσης ζημιές υπέστη κι ένα μικρό λεωφορείο που βρισκόταν σταθμευμένο έξω από το κτίριο, ενώ αποκλείσθηκε η περιοχή γύρω από το κτίριο της αστυνομίας, που βρίσκεται σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα προάστια στα νότια της πρωτεύουσας.

    [13] Εντείνεται η κρίση Β. Κορέας-ΗΠΑ

    3/2/2003 9:28:00 πμ

    Σε στρατιωτική ετοιμότητα βρίσκεται η Βόρεια Κορέα, σε περίπτωση που θα χρειασθεί να αντιμετωπίσουν αμερικανική επίθεση, καθώς το αδιέξοδο για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ εντείνεται, όπως μεταδίδουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Η ραδιοφωνία της Πιονγκγιάνγκ τόνισε πως η ηγεσία του στρατού ορκίστηκε πίστη στον ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ιλ, ο οποίος αναφέρεται πως επιθεώρησε δύο στρατιωτικές μονάδες, ενώ η Βόρεια Κορέα κατηγόρησε το περασμένο Σαββατοκύριακο τις ΗΠΑ ως υπεύθυνη για το τρίμηνο αδιέξοδο στην κρίση για πυρηνικό της πρόγραμμα.

    Η Ουάσιγκτον απέρριψε τις βορειοκορεατικές κατηγορίες, στρατιωτικοί αξιωματούχοι τόνισαν όμως πως οι ΗΠΑ ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην κορεατική χερσόνησο, με άνδρες και υλικό εξοπλισμό, προκειμένου να αποτρέψει οποιαδήποτε κίνηση της κομμουνιστικής χώρας.

    [14] Διαδήλωση αγροτών στη Θεσσαλονίκη

    2/2/2003 4:45:00 μμ

    Τριακόσιοι περίπου αγρότες που έφθασαν στη Θεσσαλονίκη από τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη χωρίς τρακτέρ διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην αγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πραγματοποιώντας συγκέντρωση στην είσοδο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Η συγκέντρωση έγινε με αφορμή τη διεθνή έκθεση AGROTICA και οργανώθηκε από την προσκείμενη στο ΚΚΕ παράταξη Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση. Η συμμετοχή των αγροτών στην κινητοποίηση υπήρξε μικρή, καθώς από την εκδήλωση είχαν αποστασιοποιηθεί η ΠΑΣΕΓΕΣ και η ΣΥΔΑΣΕ.

    Ομιλητές στη συγκέντρωση ήταν ο συνδικαλιστής των αγροτών Βαγγέλης Μπούτας και το μέλος της Γραμματείας της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης Σωκράτης Γαβαλάς, ενώ παραβρέθηκε και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Ιωάννης Πατάκης.

    Οι ομιλητές κάλεσαν τον αγροτικό κόσμο να παλέψει την αντιαγροτική, όπως χαρακτήρισαν την πολιτική της κυβέρνησης. Οι συγκεντρωμένοι έδωσαν ραντεβού για την επικείμενη σύνοδο κορυφής των υπουργών Γεωργίας στην Κέρκυρα προκειμένου να διαδηλώσουν και εκεί τα αιτήματά τους.

    [15] Μπάσκετ: Νίκη ΠΑΟ στο ''ντέρμπι των αιωνίων''

    3/2/2003 10:00:00 πμ

    Η "έκρηξη" του Παναθηναϊκού στο τελευταίο δεκάλεπτο του μεγάλου ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, χάρισε στους "πράσινους" τη νίκη με 85-76 σε αγώνα με τον οποίο ολοκληρώθηκε η 12η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1. Ο Γιάκα Λάκοβιτς ήταν πρώτος σκόρερ και κορυφαίος παίκτης για την ομάδα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, που παραμένει στην κορυφή της βαθμολογίας με 11 νίκες και μία ήττα. Τα δεκάλεπτα: 20-21, 36-43, 57-63, 85-76. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Αλβέρτης 5 (1), Καλαϊτζής, Παπαδόπουλος 1, Λάκοβιτς 24 (2), Φώτσης 5, Μπαλογιάννης, Κουτλουάι 22 (2), Μίντλετον 13, Τσαρτσαρής 9, ΜακΝτόναλντ, Μπιούφορντ 6 (1) ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μπουντούρης, Χαρίσης 8 (1), Εβανς 17 (2), Μάρκοβιτς 4, Γιαννουζάκος 6 (1), Μαντζάνας, Τόμιτς 10 (1), Μοράλες, Τζόνσον 6, Ντε Μιγκέλ 25

    Τα αποτελεσμάτα αναλυτικά

    Σε αγώνες για τη 12η ημέρα του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Πανιώνιος-Ηράκλειο 95-82, Μακεδονικός-Περιστέρι 77-69, Νήαρ Ηστ-Μαρούσι 74-92, Ιωνικός ΝΦ-Αρης 85-101, ΑΕΚ-Ολύμπια Λαρ. 105-67, Ηρακλής-ΠΑΟΚ 81-76, Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 85-76.

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 12 αγώνες): Παναθηναϊκός 23 ΑΕΚ 22 Αρης 21 Μακεδονικός 19 Ολυμπιακός 19 Ηρακλής 18 Μαρούσι 18 Ιωνικός ΝΦ 17 ΠΑΟΚ 17 Πανιώνιος 16 Ηράκλειο 15 Νηαρ Ηστ 15 Περιστέρι 15 Ολύμπια Λαρ. 15

    Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε τη σεζόν με -2 βαθμούς, λόγω τιμωρίας από την περσινή περίοδο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 3 February 2003 - 10:09:47 UTC